Izjasnjavanje na popisu

Locked
madner

#1526 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Dakle imas jedan link sa jednim sadrzajem i u zagradi pise Bosnjak
i
drugi link sa drugim sadrzajem gdje pise Bosanac

Briljantan um, nemam rijeci.
sinuhe

#1527 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sinuhe »

Kakve veze ostatak svijeta ima sa bosanskim popisom stanovnistva?
To smo naslijedili od komunista, nismo od juce :D
madner

#1528 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Opetja033 wrote:
madner wrote:
Canton wrote:Ukucao sam Bošnjaci

Na poljskom dobio ovo

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%9Bniacy

a onda sam ukucao Bosanci pa dobio ovo

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%9Bniacy
Dakle u zagradi pise na tom linku Bosanci
Dok na linku gore pise u linku Bosnjaci.

Briljatan si :D
Sto opet ne mijenja cinjenicu da:
Nije poljski jedini jezik koji gotovo da i ne pravi razliku izmedju Bosnjaka i Bosanaca - a da lingvisticki i fonetski ijedan i drugi vuku korijen iz termina "Bosnjak".
Primjer ceski: Bosanac = Bosňané (cita se kao "š). A Bosnjaci su: Bosňáci. Termini razdvojeni u modernom dobu kako bi se nparavila razlika izmedju Bosnjaka i Bosanaca (svi drzavljani BiH).
SlovackI: isto
Albanski: kod njih cak ne postoji razlika izmedju Bosanac i Bosnjak. I za jedan i za drugi termin se koristi rijec "Bosnjak".
Korzikanski: isto kao i kod Albanaca.

Ima jos mnogo primjera. Dovoljno je pogledati wikipediu pa malo provjeriti prijevod termina "Bosanac" i "Bosnjak" na njihove jezike. Isto vazi i za bosanski jezik.
Sto je samo po sebi jos jedan dokaz da je historijski jedini prihvatljiv naziv za stanovnike Bosne: Bošnjak.
Cek, zasto bi Bosnjak bio ispravniji od Bosanac? :roll:

Nadjem ti izvor za Bosniensis, no jos jednom, ako je bilo Bosansko kraljevstvo, pa Bosanski pasaluk sta je logicno?
Canton

#1529 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Canton »

madner wrote:Dakle imas jedan link sa jednim sadrzajem i u zagradi pise Bosnjak
i
drugi link sa drugim sadrzajem gdje pise Bosanac

Briljantan um, nemam rijeci.
Pa ono si brate i ti mogao napisati, a i ja. Druga stvar sz jeste š u poljskom ali je i Š sa jednom kvačicom takođe slovo Š
jel tako?
Opetja033

#1530 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Opetja033 »

Dozer wrote:
Opetja033
Ne, opet izmisljas. Bosanski je kralj zato sto se zemlja zove Bosna. U svim ranim poveljama se koristi samo i iskljucivo termin "Bošnjanin" kada se odnosi na narod. Iako se drzava, kako ti to ironicno rece, nikada nije zvala "Bosnja". Nikada, tokom rane, srednje i kasne faze bosanske srednjovjekovne drzavnosti, nijedan ban ili kralj ni u jednoj povelji nije koristio termin "Bosanac ili Bosanci", samo i iskljucivo "Bošnjanin ili Bošnjani". Sve do kralja Tvrtka II Kotromanica koji koristi termin "Bošnjak".

Brkas dva totalno razlicita pojma.
Nista ja ne brkam, ali ti izgleda brkas i te kako. U to vrijeme NISU postojale ni DRZAVE ni NACIJE. Samo narodi.
DANAS (obratiti paznju - DANAS), postoje i drzave i nacije, i pri tome se naziv nacije odnosi na naziv drzave, i jedino je to u svijetu priznato kao relavantno sto se nacionalnosti tice. Lokalne terminologije u BiH, po kojima su etnije/narodi = nacije, ne zanimaju ama bas nikoga na planeti.
Pa ni BOSANSKOG kralja Tvrtka :)
Covjece, sta je sa tobom? Naravno da su postojale drzave. I ne postoji univerzalna definicija nacije, sada opet trcis pred rudu. Terminologija u BiH je ista ona kao i u svim drzavama u okruzenju. I nismo jedini primjer.
Opet ponavljam: nijedan jedini dokument iz srednjovjekovne Bosne ne spominje te fantomske "Bosansce" vec izricito Bosnjane i Bosnjake. Dok ne navedes barem jedan dokument, nema vise svrhe diskutovati.
Dozer

#1531 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

Ostatak svijeta nista, osim sto, da bismo kao drzava usli u te neke euroatlantske integracije, moramo ispuniti i neke norme kojih smo potpisnici, a na prvom mjestu - gradjanska ravnopravnost. Etnicka ravnopravnost u BIH EU i ostatak svijet zanima tacno onoliko koliko i da li ce neki Eskim veceras pojesti puding od jagode.

@Opetja033
Ja tebe nikako ne kontam... pa covjece...sam konstantno govoris/pises da je nesto bosansko, i to vijekovima, a onda u istoj recenici negiras postojanje bosanskog. Pa pobogu si brate... ko je lood ovdje?
Btw, koliko je meni poznato, drzave i nacije, kao pojmovi, se pojavljuju tek negdje u 19.v (ove ere, ne one stare).
Opet btw, postoje dvije univerzalne definicije nacija, jedna etnicka i jedna drzavna, a pri tome samo ova drzavna nosi tezinu u medjunarodnim odnosima :)
Last edited by Dozer on 19/04/2013 16:08, edited 2 times in total.
akcid

#1532 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

salihh wrote:
akcid wrote:Ali, i da ga je oslovio Bošnjakom, to ne znači Muslimanom, nazivom koji su današnji Bošnjaci koristili 50 i više godina. I ovaj @madnerov izvor je dokaz da "Muslimani" i "Bošnjaci" nemaju nikakvih dodirnih tačaka, da su predratni "Muslimani" samoinicijativno i bespravno uzurpirali naziv "Bošnjaci", prisvajajući tako pravo i ostalih etničkih zajednica na upotrebu tog naziva.
ovo je samo dokaz tvoje islamofobicnosti i mrznje prema islamu i muslimanima... pa covjece nisu muslimani u bosnu dosli s marsa niti nas je ovdje neko doveo... naravno da smo mi autohtoni bosanci, bosnjaci, bosnjani, bosanci i hercegovci... kako god da hoces... cuj samoinicijativno i bespravno... eto, trebao si ti, ili tebi slicni, dati agreman da se bosnjaci ponovo zovu bonjacima...
eh da nije ovih muslimana, gdje bi nam kraj bio, bosna bi bila veca od velike britanije :lol:

Mladiću, nešto ti se pomiješalo u zaključivanju :-) :(

Ja nigdje nisam pisao niti spominjao muslimane, i nikakvih prava nemaš proglašavati me islamofobom, pišem o etničkom nazivu Muslimani čiji je naziv nelegitimno, samoinicijativno, bespravno u stvari, promijenjen u naziv Bošnjaci. U naziv koji je korišten od najranijih vremena za determinaciju stanovništva naseljenog u slivu rijeke Bosne, kasnije područja Kraljevine Bosne, sve do okupacije Otomanskog carstva i poništenja te Kraljevine odsijecanjem glave Kralja.

Čitaj bolje, ne iskači iz grmlja zatvorenih očiju :-)
dufresne

#1533 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by dufresne »

Bosnolog wrote:
Erzsebet wrote:
Bosnolog wrote:“Mi Bošnjaci njekad slavni narod

Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku", koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891 godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:

"Znaš Bošnjače, nije davno bilo"

Primjerak lista Bosnjaka iz 1891 godine

Image
Bošnjaci iz 1891. i ovi današnji su dva različita svijeta, džaba vam što se poistovjećujete, fali vam barem 15 godina dobrog školovanja u odnosu na te ljude.
:lol: :lol: :lol: :lol:

A kakva je razlika izmedju Bosnjaka iz 1891 i sada?
Za skolovanje se slazem, fali nam dosta toga, jer u nasim udzbenicima historije (i za srednje i osnovne skole), imas previse gradiva iz perioda zadnjih 70-80 godina, a dok kolicina gradiva iz perioda srednjovjekovne Bosne je dosta suzeno i na njega se ne obraca ni 5% koliko bi trebalo... :wink:
Last edited by dufresne on 19/04/2013 16:08, edited 1 time in total.
salihh

#1534 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by salihh »

Opetja033 wrote:...

Nista ja ne brkam, ali ti izgleda brkas i te kako. U to vrijeme NISU postojale ni DRZAVE ni NACIJE. Samo narodi.
DANAS (obratiti paznju - DANAS), postoje i drzave i nacije, i pri tome se naziv nacije odnosi na naziv drzave, i jedino je to u svijetu priznato kao relavantno sto se nacionalnosti tice. Lokalne terminologije u BiH, po kojima su etnije/narodi = nacije, ne zanimaju ama bas nikoga na planeti.
ehhh, ne bi bilo problem biti bosnjak da ga ne upoganise ovi muslimani... sada se to njima gadi...
stalno ponavljam, kako bi se nazivali da se sutra svi bosnjaci izjasne bosancima... a mogli bi, meni je to potpuno svejedno, moja odrednica je bosna
Last edited by salihh on 19/04/2013 16:10, edited 1 time in total.
salihh

#1535 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by salihh »

akcid wrote:...

Mladiću, nešto ti se pomiješalo u zaključivanju :-) :(

Ja nigdje nisam pisao niti spominjao muslimane, i nikakvih prava nemaš proglašavati me islamofobom, pišem o etničkom nazivu Muslimani čiji je naziv nelegitimno, samoinicijativno, bespravno u stvari, promijenjen u naziv Bošnjaci. U naziv koji je korišten od najranijih vremena za determinaciju stanovništva naseljenog u slivu rijeke Bosne, kasnije područja Kraljevine Bosne, sve do okupacije Otomanskog carstva i poništenja te Kraljevine odsijecanjem glave Kralja.

Čitaj bolje, ne iskači iz grmlja zatvorenih očiju :-)
mozda nisi primjetio da sve pisem malim slovima... a inace Muslimani su bili stovaoci vatre i boga marsa :-)

da ti olaksam, odakle su stigli ti tvoji Muslimani? ko li nam ih dovede ovdje da se mi, bosanci, sada s njima patimo :oops:
Opetja033

#1536 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Opetja033 »

madner wrote:
Opetja033 wrote:
madner wrote:
Dakle u zagradi pise na tom linku Bosanci
Dok na linku gore pise u linku Bosnjaci.

Briljatan si :D
Sto opet ne mijenja cinjenicu da:
Nije poljski jedini jezik koji gotovo da i ne pravi razliku izmedju Bosnjaka i Bosanaca - a da lingvisticki i fonetski ijedan i drugi vuku korijen iz termina "Bosnjak".
Primjer ceski: Bosanac = Bosňané (cita se kao "š). A Bosnjaci su: Bosňáci. Termini razdvojeni u modernom dobu kako bi se nparavila razlika izmedju Bosnjaka i Bosanaca (svi drzavljani BiH).
SlovackI: isto
Albanski: kod njih cak ne postoji razlika izmedju Bosanac i Bosnjak. I za jedan i za drugi termin se koristi rijec "Bosnjak".
Korzikanski: isto kao i kod Albanaca.

Ima jos mnogo primjera. Dovoljno je pogledati wikipediu pa malo provjeriti prijevod termina "Bosanac" i "Bosnjak" na njihove jezike. Isto vazi i za bosanski jezik.
Sto je samo po sebi jos jedan dokaz da je historijski jedini prihvatljiv naziv za stanovnike Bosne: Bošnjak.
Cek, zasto bi Bosnjak bio ispravniji od Bosanac? :roll:
Pa mozda samo zato jer su se stanovnici ove drzave kroz citavu historiju, uz pauzu od nesto manje od 100 godina, pa do dana danasnjeg nazivali upravo Bosnjanima/Bosnjacima? Te da je termin "Bosanac" predstavljao samo regionalnu odrednicu. Opet: kako ces Mostarca, Trebinjca, Stocanina nazvati Bosancem? Tu ce ti i jedan i drugi i treci, i Bosnjak i Srbin i Hrvat - jebati sve po spisku. :D
Ovo sam ti i prije govorio pri ovakvim diskusijama: ti i ja mislimo na isto ali koristimo dva razlicita termina. Moj je definitivno, gledajuci historijski kontinuitet ispravnije. Ali tebi je definicija "bosanstva" isto ono sto je meni definicija "bosnjastva". U tom pogledu nema razlike.
madner wrote:Nadjem ti izvor za Bosniensis, no jos jednom, ako je bilo Bosansko kraljevstvo, pa Bosanski pasaluk sta je logicno?
O kojoj logici pricamo? Covjece, ti se bavis fabriciranjem i mijenjanjem historije. Pa bila je bosanska banovina pa su se njeni stanovnici nazivali Bošnjanima a ne Bosancima. Bila je bosanska kraljevina pa su se njeni stanovnici nazivali Bošnjanima/Bošnjacima. Bio je bosanski pasaluk i vilajet pa su se opet njeni stanovnici nazivali Bošnjacima. I ti se pitas sta je logicno?

I nemoj se djaba patiti oko izvora za Bosniensis, ovo ti drugarski govorim. :wink: Neces ga naci.
Last edited by Opetja033 on 19/04/2013 16:11, edited 1 time in total.
dufresne

#1537 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by dufresne »

salihh wrote:
Opetja033 wrote:...

ehhh, ne bi bilo problem biti bosnjak da ga ne upoganise ovi muslimani... sada se to njima gadi...
stalno ponavljam, kako bi se nazivali da se sutra svi bosnjaci izjasne bosancima... a mogli bi, meni je to potpuno svejedno, moja odrednica je bosna
Covjece, sta je sa tobom? Naravno da su postojale drzave. I ne postoji univerzalna definicija nacije, sada opet trcis pred rudu. Terminologija u BiH je ista ona kao i u svim drzavama u okruzenju. I nismo jedini primjer.
Opet ponavljam: nijedan jedini dokument iz srednjovjekovne Bosne ne spominje te fantomske "Bosansce" vec izricito Bosnjane i Bosnjake. Dok ne navedes barem jedan dokument, nema vise svrhe diskutovati.
Nemoj tako, postoji dokument, napisao ga je ministar rada Poljske 1938 godine... :wink:
Dozer

#1538 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

A kako da se izjasnjava neko kome je otac, recimo, Srbin-pravoslavac, a mati Bosnjakinja-muslimanka?
Ili, neko kome je otac Hrvat-katolik, a mati Srpkinja-pravoslavka? Sta je on/a po nacionalnosti?
Last edited by Dozer on 19/04/2013 16:13, edited 1 time in total.
madner

#1539 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Dakle latinski izraz za rijeku Bosnu je bio Basanius, izraz za zitelje Bosona u De Adminstrando Imperia iz circa 930 godine.

Tvrdnja da je se Bosnjak spominje 1440 ne stoji.

Nadjite prvo spominjanje termina, navedite izvor (primarni dokument).
salihh

#1540 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by salihh »

Dozer wrote:A kako da se izjasnjava neko kome je otac, recimo, Srbin-pravoslavac, a mati Bosnjakinja-muslimanka?
Ili, neko kome je otac Hrvat-katolik, a mati Srpkinja-pravoslavka?
neka se izjasnjava onako kako se osjeca... sta ja znam kako da se izjasnjava, pitaj njega / nju...
Last edited by salihh on 19/04/2013 16:13, edited 1 time in total.
sinuhe

#1541 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sinuhe »

Dozer wrote:A kako da se izjasnjava neko kome je otac, recimo, Srbin-pravoslavac, a mati Bosnjakinja-muslimanka?
Onako kako god hoce. Ako je maloljetan onda po materi.
dufresne

#1542 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by dufresne »

Kako god zele i niko ne treba nikome da namece kako ce se izjasniti!
Opetja033

#1543 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Opetja033 »

Dozer wrote:Ostatak svijeta nista, osim sto, da bismo kao drzava usli u te neke euroatlantske integracije, moramo ispuniti i neke norme kojih smo potpisnici, a na prvom mjestu - gradjanska ravnopravnost. Etnicka ravnopravnost u BIH EU i ostatak svijet zanima tacno onoliko koliko i da li ce neki Eskim veceras pojesti puding od jagode.

@Opetja033
Ja tebe nikako ne kontam... pa covjece...sam konstantno govoris/pises da je nesto bosansko, i to vijekovima, a onda u istoj recenici negiras postojanje bosanskog. Pa pobogu si brate... ko je lood ovdje?
Btw, koliko je meni poznato, drzave i nacije, kao pojmovi, se pojavljuju tek negdje u 19.v (ove ere, ne one stare).
Opet btw, postoje dvije univerzalne definicije nacija, jedna etnicka i jedna drzavna, a pri tome samo ova drzavna nosi tezinu u medjunarodnim odnosima :)
Bosanska drzava - postojala.
Bosansko kraljevstvo - postojalo.
Bosanska banovina - postojala.

Termin "Bosanac" kao oznaka za stanovnike ove zemlje: nikada.

Tokom kompletne historije srednjovjekovne bosanske drzave niko nikada nije nazvao stanovnike ove zemlje: "Bosancima". Samo i iskljucivo Bošnjanima/Bošnjacima. To ne izmisljam ja, to su historijske cinjenice. Izvoli pa dokazi da nije tako. Ja, po milioniti put, trazim jedan jedini dokument.
Dozer

#1544 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

Bez uvrede, ali - poglup odgovor.
To je upravo dobar primjer na kojem padaju sve vase teze o BHS kao nacijama.
E, taj/ta ce se nacionalno izjasniti kao Bosanac/Bosanka, dok se etnicki vjerovatno nece izjasniti nikako, a moze odabrati jendu stranu ako zeli. Samo jos da se to skonta na ispravan nacin.
Istovremeno, u tome se ogleda i sav apsurd i glupost trpanja B, H i S u nacionalnosti, umjesto da budu ono sto i jesu - narodi/etnije.
Tokom kompletne historije srednjovjekovne bosanske drzave niko nikada nije nazvao stanovnike ove zemlje: "Bosancima". Samo i iskljucivo Bošnjanima/Bošnjacima. To ne izmisljam ja, to su historijske cinjenice. Izvoli pa dokazi da nije tako. Ja, po milioniti put, trazim jedan jedini dokument.
Ikad cuo za evoluciju jezika?
Gdje, u svemu tome, nestadose - Bosnjani? Valjda ih pojela evolucija jezika :D
Bosanska drzava - postojala.
Pise - gdje?
Last edited by Dozer on 19/04/2013 16:17, edited 2 times in total.
OpusDei

#1545 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by OpusDei »

Ili, neko kome je otac Hrvat-katolik, a mati Srpkinja-pravoslaka?
Zar mislis da u Hrvatskoj nema mjesovitih brakova? U Norveskoj, Irskoj, Argentini? Kako mislis da se ti ljudi izjasnjavaju?Pa kako hoce, naravno. Mogu i da se ne izjasnjavaju uopste, kao sto to odbili raditi 200 000 ljudi u Bugarskoj na njihovom popisu. Zar je to zaista tako tesko shvatiti?
Risto Kuglarić

#1546 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Risto Kuglarić »

Ili, neko kome je otac Hrvat-katolik, a mati Srpkinja-pravoslavka? Sta je on/a po nacionalnosti?
Ne paziš na času! Bošnjak, musliman, bosanski! :D
Opetja033

#1547 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Opetja033 »

madner wrote:Dakle latinski izraz za rijeku Bosnu je bio Basanius, izraz za zitelje Bosona u De Adminstrando Imperia iz circa 930 godine.

Ne kontam sta zelis da kazes. Fakat. U De Administrando Imperia se spominje drzava Bosona (Bosna). Uopce se ne spominje naziv za stanovnike te zemlje, niti Bosanci, niti Bosnjani, niti Bosnjaci.

A naravno da stoji tvrdnja da se Bosnjak spominje 1440. godine. Naveo sam ti cetiri historicara, od toga dva nemaju veze sa Bosnom. Ti nisi naveo nijednog jedinog. Ponavljam se: postoji koncenzus medju historicarima po tom pitanju, niko to ne problematizira.
salihh

#1548 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by salihh »

madner wrote:Dakle latinski izraz za rijeku Bosnu je bio Basanius, izraz za zitelje Bosona u De Adminstrando Imperia iz circa 930 godine.

i? sta nam dai implicira? da bismo se danas trebali zvati bosonancima ili bosonjacima ili bosonjanima ili da bi se nasa bosna imala zvati bosona... pa hajde da krenemo od toga. umjesto bosna i hercegovina ima da budemo bosona... meni i ovo stima :)
Dozer

#1549 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

Opusidei
Zar mislis da u Hrvatskoj nema mjesovitih brakova? U Norveskoj, Irskoj, Argentini? Kako mislis da se ti ljudi izjasnjavaju?Pa kako hoce, naravno. Mogu i da se ne izjasnjavaju uopste, kao sto to odbili raditi 200 000 ljudi u Bugarskoj na njihovom popisu. Zar je to zaista tako tesko shvatiti?
I, kako se NACIONALNO izjasnjavaju u HR, NO, IR, AR?
Po njihovim popisnim listicima, kao - Hrvati, Argentinci, Norvezani, Irci, a pri tome im se drzave zovu - Hrvatska, Argentina, Irska, Norveska :D
Samo u @ebenoj Bosni ne postoje nacionalni Bosanci, nego nekakvi nacionalni Srbi, Hrvati i Bosnjaci, koji su, gle cuda, istovremeno i - konstitutivni NARODI :D :D :D
madner

#1550 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Opetja033 wrote:

Ne kontam sta zelis da kazes. Fakat. U De Administrando Imperia se spominje drzava Bosona (Bosna). Uopce se ne spominje naziv za stanovnike te zemlje, niti Bosanci, niti Bosnjani, niti Bosnjaci.

A naravno da stoji tvrdnja da se Bosnjak spominje 1440. godine. Naveo sam ti cetiri historicara, od toga dva nemaju veze sa Bosnom. Ti nisi naveo nijednog jedinog. Ponavljam se: postoji koncenzus medju historicarima po tom pitanju, niko to ne problematizira.
Skontat ces, imam vremena.

Pitao sam te naziv orginalnog dokumenta, treci puta to sada radim.
Locked