Ukrajina

Interesantna_Vremena

#151351 Re: Ukrajina

Post by Interesantna_Vremena »

Iskompleksirani Todorci neće stati dok ne budu totalno poraženi. Prije svega demografski jer ove gvoždjurije imaju izgleda za 50 godina ratovanja. Sa ljudima su inače u deficitu a izgleda da su odlučili da idu All In. Treba im izaći u susret i Raise-ati njihov ulog.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#151352 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Hakiz wrote: 16/03/2023 20:28
emirolini wrote: 16/03/2023 20:27 Jebiga kako mi ne izgubismo moral u nasem ratu poslije godinu dana? Ja se sve nadam da je to sve dio plana da se navuku rusisticko fasisticki cetnici i onda juris.
Izgubili smo i mi. Samo nismo imali izbor, nastavili smo po inerciji.
Nako otprilike 2 godine smo možda izgubili moral ali smo otupjeli i postali na sve spremni i sa strahom govorim postali krvoločni sa niskim stepenom empatije. Da smo imali oružja i komandu kako valja četalji bi uz Drinu digli 10m visok zid.
Gvozdeni1

#151353 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

emirolini wrote: 16/03/2023 20:27 Jebiga kako mi ne izgubismo moral u nasem ratu poslije godinu dana? Ja se sve nadam da je to sve dio plana da se navuku rusisticko fasisticki cetnici i onda juris.
Ne zaboravi da je nas rat bio prilicno manjeg intenziteta,sem odredjenih ratista (Sarajevo,Koridor itd) i svako malo su bila neka primirja. Jesu se krsila ali je ipak bilo i zatisja, koliko toliko. Uzmi sa je Bihac stvarno aktivan postao 94 tek. Hercegovina 10 dana ratuje pa se sve smiri pola godine itd. Ovi se tuku iz dana u dan na svim linijama fronta.
Čitalac

#151354 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Komandant bataljona iz 46. brigade koji se požalio Washington Postu na nedostatak municije i slabu obuku mobilisanih - uklonjen je sa položaja, prenose ukrajinski mediji. To je odmah dovelo do burnih reakcija, ali i političkih trzavica jer iz Porošenkove partije poručuju da državni vrh ne dozvoljava iznošenje istine i ućutkuje vojsku koja pruža herojski otpor. U odbranu komandanta stao je i novinar Yuri Butusov.
„Zapovjednik bataljuna 46. brigade s pozivnim znakom "Kupola" bori se od 2014. godine, a briljantno se iskazao nakon ruske invazije. U bataljonu „Kupola“ vlada najveća motiviranost, veliko povjerenje u zapovjednika, dobro rukovođenje — u borbama u Soledaru imali su dosta promrzlih i borcima su amputirani nožni prsti, jer su držali položaje do posljednjeg časa, bez rotacije i opskrbe. Jedan vojnik je ostao bez 10 prstiju od ozeblina. Povukli su se po zapovijedi tek kada je neprijatelj zapravo opkolio Soledar. Dakle, optužiti „Kupolu“ za izdaju ili reći da se radi o osobi koja pokušava izbjeći odgovornost je ludost. Sve što je rekao za Washington Post je istina. Takav realizam je potreban za formiranje objektivne slike u ukrajinskom i američkom društvu. Moramo prihvatiti nedostatak napora da se obuče i organiziraju naše trupe", kaže Butusov.
Dr Arsla

#151355 Re: Ukrajina

Post by Dr Arsla »

Gvozdeni1 wrote: 16/03/2023 22:01
Ne zaboravi da je nas rat bio prilicno manjeg intenziteta,sem odredjenih ratista (Sarajevo,Koridor itd) i svako malo su bila neka primirja. Jesu se krsila ali je ipak bilo i zatisja, koliko toliko. Uzmi sa je Bihac stvarno aktivan postao 94 tek. Hercegovina 10 dana ratuje pa se sve smiri pola godine itd. Ovi se tuku iz dana u dan na svim linijama fronta.
Izvini ali koliko ti imaš godina ?
drug_profi

#151356 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 16/03/2023 17:22 Bakhmut: Mikhail Storozhuk vodi pronađene kućne ljubimce iz grada i obližnjih sela, čiji su vlasnici ili otišli ili umrli.

Image

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 105875.MP4
Jebemliga, ovo su meni pravi heroji, valjda sto ja toliko volim pse...
trambusek88

#151357 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Večeras roka po Belgorodu :izet:
drug_profi

#151358 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 16/03/2023 19:48
adelkam wrote: 16/03/2023 19:08 Nisu Amerikanci ljuti. U neku ruku dobro je doslo ovo obaranje dona u medjunarodnim vodama i dobro je da postoji snimak. Bitno je javno misljenje kako u SAD tako i u Evropi i svijetu uopste. Ruski fasisticki rezim ovim cinom samo pokazuje kakvu prijetnju globalnom miru predstavlja. Srusiti stranu letjelicu u medjunarodnim vodmama bez ikakve potrebe i onda traziti ostatke koje bi iskoristili jer su tehnoloski daleko iza... Divljacki.
Ne mogu ni zamisliti kakvo bi samo antiamericko raspolozenje zavladalo medju nekima, da su recimo Amerikanci srusili neku rusku letjelicu....

Stanje na ratistu oko Bakhmuta nije dobro ali nadam se da znaju sta rade...
Poljaci salju 4 MIG-29 sto ohrabruje i daje na neki nacin signal saveznicima u NATO 8-)
Scholz obecao kontinuiranu podrsku i dostavu municije Ukrajini. 8-)

Slava Ukrajini.🇺🇦
Možda i nije u međunarodnim vodama?
Napravio sam screenshot na samom početku videa jer mi se učinilo da vidim nešto zanimljivo.
Svetionik.
Na google steeat view Sevaastopol može se naći i viditi taj svetionik visok 33m koji se zove Tarhankutsʹkij maâk.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tarkhankut_Lighthouse
Teritorijalne vode su 12 milja od kopna. Iznad mora se udaljenost tesko procjenjuje,
drug_profi

#151359 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ma bjezali smo i mi kad nam vlastite kuce nisu iza ledja, kao sto su i cete bjezale kad su daleko od svojih.
Ali kad ti je 500 metara dalje stan i porodica, nema te sile koja ce ti rov uzeti dok si ziv.
drug_profi

#151360 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Grean wrote: 16/03/2023 20:10
POČINJE TREĆI SVJETSKI RAT: Prvi MiG-ovi zapadnih potpirivača stižu u Ukrajinu
Odavno se pitam ko stoji iza ovih.

Nego na koji bh portal vam tukne ovaj naslov? Mislim da je ipak iznenadjujuce bez obzira sto se radi o provjerenim govnarima.
Mislio sam da je neki iz RS, ali me iznenadise google rezultati.
Fasisti su svi međusobom saveznici.
drug_profi

#151361 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

adelkam wrote: 16/03/2023 21:02 Ja znam da se Amerikanci s tim sigurno nebi zajebavali, pogotovo ne u ovom trenutku. Taj dron moze da vrsi ofanzivne operacije i izvodi dosta precizne udare i sa njim sigurno da nisu upali u zracni prostor koji ruski rezim smatra svojim.
Pilot drona nije pokusavao evasive manevre.
Nije pokusao spustiti se blize moru, okrenuti prema Turskoj....

Moj zakljucak: ameri su odlucili da vide sta ce ruje uraditi jer sta god urade iskoristice protiv njih na kraju.
drug_profi

#151362 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mishic wrote: 16/03/2023 21:07 "Tipičan primjer islamističkog terorističknog SDA mošnjaka!

Ovo su moji najveći neprijatelji, radi ovakvih bih volio da zapuca da ih se riješimo za sva vremena!"

Koja to i kakva moderacija dopušta ovakve uvrede i prijetnje koje ovaj hajvan zero škraba po forumu?
Hajd stavi i sta je taj mosnjak napisao. Da vidimo sta drugi misle.
Ja se slazem sa zero.
trambusek88

#151363 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Čitalac wrote: 16/03/2023 22:05 Komandant bataljona iz 46. brigade koji se požalio Washington Postu na nedostatak municije i slabu obuku mobilisanih - uklonjen je sa položaja, prenose ukrajinski mediji. To je odmah dovelo do burnih reakcija, ali i političkih trzavica jer iz Porošenkove partije poručuju da državni vrh ne dozvoljava iznošenje istine i ućutkuje vojsku koja pruža herojski otpor. U odbranu komandanta stao je i novinar Yuri Butusov.
„Zapovjednik bataljuna 46. brigade s pozivnim znakom "Kupola" bori se od 2014. godine, a briljantno se iskazao nakon ruske invazije. U bataljonu „Kupola“ vlada najveća motiviranost, veliko povjerenje u zapovjednika, dobro rukovođenje — u borbama u Soledaru imali su dosta promrzlih i borcima su amputirani nožni prsti, jer su držali položaje do posljednjeg časa, bez rotacije i opskrbe. Jedan vojnik je ostao bez 10 prstiju od ozeblina. Povukli su se po zapovijedi tek kada je neprijatelj zapravo opkolio Soledar. Dakle, optužiti „Kupolu“ za izdaju ili reći da se radi o osobi koja pokušava izbjeći odgovornost je ludost. Sve što je rekao za Washington Post je istina. Takav realizam je potreban za formiranje objektivne slike u ukrajinskom i američkom društvu. Moramo prihvatiti nedostatak napora da se obuče i organiziraju naše trupe", kaže Butusov.
E ovo mi se nikako ne sviđa.
drug_profi

#151364 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

arman1 wrote: 16/03/2023 21:56
Hakiz wrote: 16/03/2023 20:28

Izgubili smo i mi. Samo nismo imali izbor, nastavili smo po inerciji.
Nako otprilike 2 godine smo možda izgubili moral ali smo otupjeli i postali na sve spremni i sa strahom govorim postali krvoločni sa niskim stepenom empatije. Da smo imali oružja i komandu kako valja četalji bi uz Drinu digli 10m visok zid.
E bravo. Dobro uoceno.
Jesmo postali krvolocni itekako. Te 94 smo nekako dosli i do municije da mozemo rokat.
Na Nisickoj na svaku provokaciju snajperom odgovarali artiljerijskim barazem, desetak mina ili granata u smjeru snajpera.
Tenk na kraju doda malo jos.
mi smo tada govorili da smo jaki ko NATO. :lol:
drug_profi

#151365 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 16/03/2023 22:05 Komandant bataljona iz 46. brigade koji se požalio Washington Postu na nedostatak municije i slabu obuku mobilisanih - uklonjen je sa položaja, prenose ukrajinski mediji. To je odmah dovelo do burnih reakcija, ali i političkih trzavica jer iz Porošenkove partije poručuju da državni vrh ne dozvoljava iznošenje istine i ućutkuje vojsku koja pruža herojski otpor. U odbranu komandanta stao je i novinar Yuri Butusov.
Vojna lica bez dozvole nadređenih ne mogu davati izjave za medije, narocito u ratu ne smiju govoriti sta im je na umu.
U vojsci nema demokratije i ljudskih prava. To treba svako da zna.
Prekrseno je pravilo sluzbe i ovlasti koje je imao.
Ne pere ga to sto je govorio istinu mozda, jer nije njegovo da to radi. To moze poslije u memoarima.

Tacno ljudi dozivljavaju vojsku kao skaute. U vojsci nema vise tebe. Ne postojis. Samo organizam ciji mozak nisi ti.
Čitalac

#151366 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Evo i večerašnjeg saopštenja iz 46. brigade. Spomenuti "Kupola" biće prebačen u centar za obuku.
Zapovjednik bataljuna 46. zasebne brigade Anatolij "Kupola" nije imao dopuštenje za komunikaciju s novinarima. On će biti postavljen na dužnost u jednom od centara za obuku Oružanih snaga Ukrajine. Na činjenicu širenja lažnih informacija s njim je izvršen službeni razgovor. Vojnik je prekršio niz smjernica o javnom priopćavanju i iznošenju podataka koji predstavljaju državnu tajnu. U skladu sa standardima vojski zemalja NATO, koji se provode i u Oružanim snagama Ukrajine, dopuštenje vojniku za komunikaciju s medijima daje njegov zapovjednik, što nije učinjeno. Među podređenima Anatolija "Kupole" bili su i vojnici koji su prošli tečaj obuke u Britaniji. Inozemni instruktori više su puta istakli pravilnu obuku ukrajinskih padobranaca i njihovu motivaciju. "Kupola" ima mnogo poznanika u centru za obuku. Međutim, nikada se njima ili neposrednim zapovjednicima nije obratio sa zahtjevima ili prijedlozima za poboljšanje procesa obuke. Gubici koje je vojnik iznio znatno su precijenjeni. Istovremeno, takve informacije imaju status ograničenog pristupa. Uzimajući u obzir njegovo borbeno iskustvo i poznavanje problematike obuke, "Kupola" će biti imenovan na dužnost u jednom od centara za obuku Oružanih snaga Ukrajine.
saimidin

#151367 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Da iako je usrao, ipak postoji razumijevanje I biti ce mu data druga prilika

Za nas ovdje su ovakvi istupi prilka da dobijemo info sa terena, I jasno je zasto UA gubi pozicije oko bahmuta, jer fali mts, ali profi je upravu nije njegovo da to javno iznosi, vec svojim nadredjenim

Zelenski a I svi ostali iz UA govore isto, da fali mts, problem je da li ce im dati I kada I koliko, ovo do sada sto je dato nije dovoljno da ubijedi putlera da pristane na bar primirje, vec se evo sprema na novi talas orka da posalje

Ovim tempom dolaska mts ja ne vidim da ce biti uspjesne velike ofanzive UA, ali valjda ubrza ima jos 6-7 mjeseci u ovoj god kada je vrijeme podnosljivo
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#151368 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

nece ofanziva poceti bez aviona
u medjuvremenu kompletira se logistika i prave planovi

avioni su znak da ce ofanzive biti i da ce biti zestoka
DebelinJoe

#151369 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

Šta se ovdje dešava i kako je zapaljeni kamion krenuo?
Čitalac

#151370 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pitanje obuke je zapravo tema koja se tek otvara i sigurno će biti još različitih istupa i pritužbi. Sve je pokrenuo slučaj Pokitka. Bohdan Pokitka iz Ternopila poginuo je kod Bahmuta manje od 4 sedmice nakon mobilizacije, a porodica tvrdi da praktično nije imao nikakvu obuku.
Mobilisan je na autobuskoj stanici 18. januara, 13 dana kasnije položio je zakletvu, 12. februara je upućen na front i četiri dana kasnije je poginuo. Njegovi bližnji kažu da Pokitka, koji inače nije služio vojsku, nije prošao osnovnu obuku na poligonu već je naučen „jedino da rasklopi i sklopi pušku“, kao i da je na front upućen „bez neophodne opreme“. Gradonačelnik Ternopila zatražio je objašnjenje od vojske, vojska je priznala propust, ali naglasila da se radi o izolovanom slučaju. Onda se, međutim javio veći broj građana sa sličnim iskustvom koji tvrde da je problem sistemski. Otud i ovih sedmica popularna rečenica po komentarima da „mala sovjetska vojska ne može da savlada veliku sovjetsku vojsku“ te da je neophodno temeljno pročešljati rad vojnih komesarijata.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#151371 Re: Ukrajina

Post by pici »

japin_mutapi wrote: 16/03/2023 23:54 nece ofanziva poceti bez aviona
u medjuvremenu kompletira se logistika i prave planovi

avioni su znak da ce ofanzive biti i da ce biti zestoka
Slazem se sa ovim.Prema sad jos uvjek nagadjanjima i procjenama, ofanziva bi pocela u Maju.Imaju dvije opcije, prva jako rizicna je preko Djepra iz Hersona direkt na krim i druga pocetak na istoku i spustat se planski na jug da presjeku jug na pola i izadju na Azovsko more, nije precizirano gdje jer je to vojna tajna.Ofanzivu ce kontrolisati i americki generali.Sto bi znacilo da bi mimo Migova iz istocnih zemalja mogle i F16ke da budu u opticaju.
Ne iskljucuje se i preko rijeke Djepar ofanziva jer su ameri poslali najnodernija vozila koja brzo prave pontonske mostove.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#151372 Re: Ukrajina

Post by pici »

Prvi MiG-ovi zapadnih saveznika stižu u Ukrajinu
POLJSKA će u danima koji dolaze poslati Ukrajini četiri borbena zrakoplova MiG-29, rekao je u četvrtak poljski predsjednik, što će biti prvi put da će Kijev dobiti zrakoplove od svojih saveznika.
To je to, za mjesec se planira poslati dosta Migova a ne iskljucuje se ni dvije flote F16,Maj eventualno Juni, pocinje krkljanac.U aprilu rusi planiraju novu mobilizaciju a wagovnovci samo sto jos po obdanistima ne mobilisu.
drug_profi

#151373 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 17/03/2023 00:03 Pitanje obuke je zapravo tema koja se tek otvara i sigurno će biti još različitih istupa i pritužbi. Sve je pokrenuo slučaj Pokitka. Bohdan Pokitka iz Ternopila poginuo je kod Bahmuta manje od 4 sedmice nakon mobilizacije, a porodica tvrdi da praktično nije imao nikakvu obuku.
Mobilisan je na autobuskoj stanici 18. januara, 13 dana kasnije položio je zakletvu, 12. februara je upućen na front i četiri dana kasnije je poginuo. Njegovi bližnji kažu da Pokitka, koji inače nije služio vojsku, nije prošao osnovnu obuku na poligonu već je naučen „jedino da rasklopi i sklopi pušku“, kao i da je na front upućen „bez neophodne opreme“. Gradonačelnik Ternopila zatražio je objašnjenje od vojske, vojska je priznala propust, ali naglasila da se radi o izolovanom slučaju. Onda se, međutim javio veći broj građana sa sličnim iskustvom koji tvrde da je problem sistemski. Otud i ovih sedmica popularna rečenica po komentarima da „mala sovjetska vojska ne može da savlada veliku sovjetsku vojsku“ te da je neophodno temeljno pročešljati rad vojnih komesarijata.
Sigurno da ima toga upravo iz razloga jer tu ima jos mnogo sovjeta u vojsci. Bez obzira sto su mozda Ukrajinske patriote.
I dobro je sto javnost prica o tome jer ce se to onda rijesiti, a Ukrajina zaista postaje zemlja slobodnih ljudi.
Bernardinac

#151374 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:07
adelkam wrote: 16/03/2023 21:02 Ja znam da se Amerikanci s tim sigurno nebi zajebavali, pogotovo ne u ovom trenutku. Taj dron moze da vrsi ofanzivne operacije i izvodi dosta precizne udare i sa njim sigurno da nisu upali u zracni prostor koji ruski rezim smatra svojim.
Pilot drona nije pokusavao evasive manevre.
Nije pokusao spustiti se blize moru, okrenuti prema Turskoj....

Moj zakljucak: ameri su odlucili da vide sta ce ruje uraditi jer sta god urade iskoristice protiv njih na kraju.
Slažem se.
Na ovoj adresi ima dosta snimaka susreta NATO i RF aviona i opisa gdje se i šta desilo.
Ima zanimljivih videa koja pokazuju kako su pojedini ruski piloti prave budale i krkani :lol:

https://www.dvidshub.net/video/582142/u ... -black-sea

Ima i objašnjenje i pravilo ponašanja:

"The Russian military is within its right to operate within international airspace, but they must behave within international standards set to ensure safety and prevent incidents, including the 1972 Agreement for the Prevention of Incidents on and Over the High Seas (INCSEA). Unsafe actions‎ increase the risk of miscalculation and midair collisions."
Zorge

#151375 Re: Ukrajina

Post by Zorge »

Pici druže ja ne znam gde ti živiš da li svjestan sta sve pišeš .
Problem je u u Ukrajinskom ljudstvu , najkvalitetniji jedinice su dosta oslabljene , ne mogu ih novopridošli nikako zamjeniti.
Ako krene ukrajinska ofanziva i propadne , onda će biti zajebano .
Bolje da su pustili Bahmut , svakako će ga izgubiti danas ili za mjesec dana.
Povlači se i pravi odbranu , čekaj priliku da napadnes danas ili za godinu dana.
Možda ih USA , UK i ostale NATO članice guraju da imaju ofanzivu jer se u njih uložili milijarde , ako propadne diče ruke kao od Vijetnama , Iraka ili Afganistana.
Nemaju više koristi i boli ih briga za demokratijom i pravima Ukrajinaca
Post Reply