Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saian

#1501 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Saian »

TRANCE wrote: svi fol veliki biznismeni, sa desetinama i stotinama hiljada maraka mjesečnih primanja. U stvarnosti lole s osnovnom ili maksimalno trogodišnjom srednjom poderanih gaća (to možeš vidjeti kad napišu rečenicu s pet pravopisnih grešaka),

bez da ulazim u ove ad nickname argumentacije, neukusno je, cini mi se da je nepoznavanje pravopisa i manjak skole faktor koji pisca takvih postova cini mnogo vjerovatnijim vlasnikom nadaleko uspjesne firme ( ne poput ove Hendrixovog oca odozgo, nego vise one Gold Mignon tip-a) u sadasnjoj BiH (a i malo shire) nego nekog ko se moze pohvaliti gramatickom i obrazovnom besprijekornoshcu, al mozda je do mene :D

edit:typo
Last edited by Saian on 02/10/2015 01:42, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#1502 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ćiribiribela »

Meni danas stigla radna dozvola, NAPOKON. Odoh zato sto je moderno. :mrgreen: :mrgreen:
5korpus

#1503 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by 5korpus »

ćiribiribela wrote:Meni danas stigla radna dozvola, NAPOKON. Odoh zato sto je moderno. :mrgreen: :mrgreen:
đe ideš?
Saian

#1504 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Saian »

ćiribiribela wrote:Meni danas stigla radna dozvola, NAPOKON. Odoh zato sto je moderno. :mrgreen: :mrgreen:
sretno i uspjesno :)
TRANCE

#1505 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

Saian wrote:
TRANCE wrote: svi fol veliki biznismeni, sa desetinama i stotinama hiljada maraka mjesečnih primanja. U stvarnosti lole s osnovnom ili maksimalno trogodišnjom srednjom poderanih gaća (to možeš vidjeti kad napišu rečenicu s pet pravopisnih grešaka),

bez da ulazim u ove ad nickname argumentacije, neukusno je, cini mi se da je nepoznavanje pravopisa i manjak skole faktor koji pisca takvih postova cini mnogo vjerovatnijim vlasnikom nadaleko uspjesne firme ( ne poput ove Hendrixovog oca odozgo, nego vise one Gold Mignon tip-a) u sadasnjoj BiH (a i malo shire) nego nekog ko se moze pohvaliti gramatickom i obrazovnom besprijekornoshcu, al mozda je do mene :D

To kako zarađuju desetine i stotine hiljada mjesečno ti je forumska šuplja zagovornika bosanskog rahatluka na ovoj temi kako bi opravdali svoj ostanak ovdje, jer ih glupe i zaostale svakako niko i neće vani. Onih par promila populacije bizMismena u BiH koji imaju navedena primanja svakako nemaju vremena za nabijanje hiljada postova po forumima, jer valja im potplatiti inspekcije, provjeriti je li se dobro zakinulo na PDV-u ili se malo pozabaviti nezahvalnim radnicima što se bune oko plata od 3 stoje :lol: A i misliš da se neko ko ima takva primanja smije hvaliti lovom u Bosni i u stvarnosti i u virtuelnom svijetu? Takvi se boje svoje sjene, jer znaju da ako ko sazna, eto im odmah i reketaša, provalnika u kuću, a i djeca im mogu misteriozno nestati na putu do škole. Kod nas se samo hvale kvazi-mafijaši polovnim BMW-ovima starim 15 godina i navedeni forumaši koji su sve sami milioneri, skoro pa članovi Forbes liste :lol:
Last edited by TRANCE on 02/10/2015 02:15, edited 3 times in total.
ćiribiribela

#1506 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ćiribiribela »

5korpus wrote: đe ideš?
Njemacka. :mrgreen:
Saian wrote:
Hvala, hvala. :D
Saian

#1507 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Saian »

TRANCE wrote: To kako zarađuju desetine i stotine hiljada mjesečno ti je forumska šuplja zagovornika bosanskog rahatluka na ovoj temi kako bi opravdali svoj ostanak ovdje, jer ih glupe i zaostale svakako niko i neće vani. Onih par promila populacije bizMismena u BiH koji imaju navedena primanja svakako nemaju vremena za nabijanje hiljada postova po forumima, jer valja im potplatiti inspekcije, provjeriti je li se dobro zakinulo na PDV-u ili se malo pozabaviti nezahvalnim radnicima što se bune oko plata od 3 stoje :lol: A i misliš da se neko ko ima takva primanja smije hvaliti lovom u Bosni i u stvarnosti i u virtuelnom svijetu? Takvi se boje svoje sjene, jer znaju da ako ko sazna, eto im odmah i reketaša, provalnika u kuću, a i djeca im mogu misteriozno nestati na putu do škole. Kod nas se samo hvale kvazi-mafijaši polovnim BMW-ovima starim 15 godina i navedeni forumaši koji su sve sami milioneri, skoro pa članovi Forbes liste :lol:
pa ovo sve ne iskljucuje ono gore sto napisah, ja htjedoh, cinicno ili dokumentaristicki, kako ko vidi, upozoriti da ti taj pravopisni kriterij mozda naopako stoji te da ti stvarni direktori firmi koje spominjes nisu iz reda pravopisno bojaznih, dapace :D

ti si vjerovatno generalnu tendenciju i dobro pogodio u ovom postu iznad, sve te observacije gore su poslagane unutar stabilnog logichkog i realnog okvira, iako je za moj ukus post previse emocionalan :oops: , nisam upratio hvaljenje koje spominjes i jako mi je drago sto mi je to promaklo da ti pravo kazem :)
Gojeni H

#1508 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:
madner wrote:Meni rodjak koji se rodio u Njemackoj bolje govori bosanski od ovih sto nisu nasli posao ovdje pa su skontali da su oduvijek zelili da peru guzice starijim ljudima.

Mada mislim da je to do obrazovanja. :D
Sila neke raje s kojom sam se druzio ili radio s njima su preko bare.
Jedni, kakvi su bili takvi i ostali.

Drugi ... jedan mi veli: "Znas, mi smo sinu rekli da suti i nikada ne govori da je musliman. Mi gdje zivimo, to je jedna veoma konzervativna sredina. Oni i danas govore da su muslimani krivi za 9/11. :shock:
Nisam ni ja za reklamiranje vjerske pripadnosti, ali neki fakat mogu svasta podnijeti.
Pa gdje ti zivi taj jaran sto se ustrucava reci da je musliman?
Pa zna se ... lone star state.
Gojeni H

#1509 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

TRANCE wrote: Momak, džaba ti pokušavaš šta korisno napisati za ljude koji planiraju ići iz BiH, kad su ti na ovakvim temama glavne dvije vrste likova: domaći furači i dijasporski kukači, koji će ti se nakačiti s nebulozama šta god probaš korisno napisati.
Domaći furači poput ovog Proga i njih par ostalih su u obliku likova koji su u virtualnom forumskom svijetu svi fol veliki biznismeni, sa desetinama i stotinama hiljada maraka mjesečnih primanja. U stvarnosti lole s osnovnom ili maksimalno trogodišnjom srednjom poderanih gaća (to možeš vidjeti kad napišu rečenicu s pet pravopisnih grešaka), koji zbog kompleksa niže vrijednosti pišu nebuloze na postove obrazovane raje koja razmjenjuje informacije oko odlaska i mogućnosti zaposlenja vani, znajući da oni s osnovnom školom i bez znanja ijednog stranog jezika neće dalje od svog sela.
Dijasporski kukači su ti ona vrsta dijaspore koju je "potjeralo" u ratu s rodne grude, tamo se nisu snašli ni asimilari niti će ikad, pa prosipaju ovdje neboloze o teškom životu u dijaspori i rahatluku u Bosni. Naravno niko od njih nije tolika budala, pa da se i vrati u Bosnu. U tome prednjače onaj Insomnia, koji u Francuskoj fol teško radi po 12 sati dnevno nabijajući 18 hiljada postova na Klix forumu usred radnog dana i traži najskuplji komad mesa u francuskim supermarketima da nam ga uslika i vjerno dočara težak život bosanskog dijasporca. Drugi je Zviz, koji je uz posao noćnog čuvara u Danskoj dogurao do forumskog stručnjaka za ekonomiju EU, imigracioni sistem svake države, te bilo koju temu koja nekome može pasti na pamet, a vezana je za inostrane države. Vjerovatno kad dolaze u Bosnu daju nezaposlenoj familiji Jaro keks i sok na razmućivanje, uz opasku kako je teško vani :lol:
Spocitavas ljudima ono sto sam radis. Bilo kakvu raspravu dovodis na nivo sukoba, ponizavas ljude koji imaju drugacije misljenje, ...
Svako ko ima zelju treba otici i probati.
Ali, uzmi u obzir da postoje ljudi kojima novo auto nije ostvarenje snova o uspjehu u zivotu. Takodje uzmi u obzir da postoje ljudi koji odu i zaborave na roditelje, bracu sestre i okolinu.
Isto tako postoje ljudi koji nikada nece napustiti porodicu i familiju. Jednostavno im to ne ulazi ni u kakvu jednacinu.
A postoje i oni koji to fino izbalansiraju.

Nema potrebe za sukobima.
nosara

#1510 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by nosara »

Bit ce bolje... cija je malo pretjerala u demonizaciji muslimana, pa sad pokusava odvadit... Sad krscanski teroristi ubijaju krscane po cemerici...
prog321

#1511 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

U Zap doveo pajdaše koji vredjaju svakoga ko odluči ostati u BiH.
Koji mentalni slučaj moraš biti da nekome prisiljuješ svoje stavove o emigraciji ?
Ako hoćeš ići vani onda i razguli. Niko ne brani.
Zašto uvrede za one koji žele ostati ?
perfekcionista1

#1512 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by perfekcionista1 »

Nigdje ko u Bosni, ovdje si bar svoj na svome :)
Thorgerson

#1513 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Thorgerson »

Gojeni H wrote:Radio sam i radim s dosta bijelih Juznoafrikanaca.
Tesko je i zamisliti nekima situaciju gdje sletis na aerodrom u Dzejburgu, hanuma ceka sa pistoljima, uprtis holstere, put do kuce utvrdjenom rutom, otvaras prvu kapiju na daljinski, ulazis u prostor izmedju prve i druge kapije, zatvaras prvu i tek onda otvaras drugu kapiju da udjes u avliju.
Sve ovo jer neki garavi ceka da otvoris kapiju, udje ti u auto, natjera te da iskljucis alarm, a onda udje, siluje zenu ili kcerku, muskarca ubije i opeljesi kucu.

Juzna Afrika je prva ili druga zemlja po stopi nasilnog kriminala u svijetu.
Zivot na farmama je ratna prica. Muskarci se rotiraju na strazi s puskom u rukama.
Jbg drug, ja uopste ne znam zasto bi se poredili sa juznom afrikom? Mislim mi koji smo u srcu evrope, poredimo se sa afrikom!? Zasto?
Isto da sad napises, u siriji izadjes navecer, isilovci te strpaju u vrecu i sutra ti glavu odrezu i stave na youtube.

Naravno da ima sranja svugdje po svijetu, mi istina previse kukamo, ali kukamo zato sto nam je taj tako reci 'idealni svijet' blizu, vecina ga je vidjela, okusila. 500km odavdje, imas uredjene zemlje poput npr. Austrije gdje sve fercera.

Drugo je Juzna Afrika, dole je sranje po citavom kontitentu.

Ili ne znam Amerika, pa ne mozes porediti BiH sa Amerikom. :-) Amerika jbt 300miliona stanovnika?! Ti mozes uzeti neki gradic u Americi i njega uporediti sa BiH. Naravno da ces ti sad naci sranja po citavoj Americi i reci, vidis kako je kod njih..pa jeste. Ali njih je stotinu puta vise. I po americi ima super gradica...al naravno niko to nece uzeti za primjer, nego ce odmah uzeti geta, vece gradove itd.

Evo ja imam rodjaka u Norveskoj. On i supruga super poslove imaju. Normala rade po 8h, vikend slobodan. Stan fin rentaju, auto im nikad nije starije od 5-6 godina, dijete ima svoj dzeparac od drzave (iako oni zaradjuju fine sume), putevi uredjeni, parkovi, javni prijevoz, sigurnost na nivou, zdravstvo itd itd. Svake malo priuste putovanja po nekakvim egzoticnim mjestima karibi, maldivi, havaji...Ne moram vise nabrajati...

Ok, nismo tolika crna rupa, ali jesmo blizu toga...jbg dok se moramo tjesiti s tim da nam je bolje nego u juznoj africi. :(
prog321

#1514 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Iskreno, nema u Buzimu toliko kriminala kao u Sarajevu.
Mozemo i mi tom linijom. :-D
madner

#1515 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Poenta je da je Austrija u samom svjetskom vrhu.
Kao da poredis Zelju sa Bayernom i kazes kako imamo los omladinski pogon. Nije da nije, no to vazi onda za 99.99% klubova. :D
cassius

#1516 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by cassius »

Thorgerson wrote:

Evo ja imam rodjaka u Norveskoj. On i supruga super poslove imaju. Normala rade po 8h, vikend slobodan. Stan fin rentaju, auto im nikad nije starije od 5-6 godina, dijete ima svoj dzeparac od drzave (iako oni zaradjuju fine sume), putevi uredjeni, parkovi, javni prijevoz, sigurnost na nivou, zdravstvo itd itd. Svake malo priuste putovanja po nekakvim egzoticnim mjestima karibi, maldivi, havaji...Ne moram vise nabrajati...

Ok, nismo tolika crna rupa, ali jesmo blizu toga...jbg dok se moramo tjesiti s tim da nam je bolje nego u juznoj africi. :(

Sad ce tebi prog, zviz i insomnia, reci da to ne mzoe tako :) norveska je najskuplja zemlja na svijetu :D
Tabhana

#1517 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

:lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1518 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

čitav forum postade dijaspora
pa koga onda neću imati na ignoreu :roll: :roll: :roll:
dezurni_ucenik

#1519 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by dezurni_ucenik »

ćiribiribela wrote:
5korpus wrote: đe ideš?
Njemacka. :mrgreen:
Saian wrote:
Hvala, hvala. :D

Nemoj raju zaboraviti. :-)
ćiribiribela

#1520 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ćiribiribela »

dezurni_ucenik wrote:

Nemoj raju zaboraviti. :-)
Mi raju ni jezik. :mrgreen:
prog321

#1521 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Jezik ces sigurno zaboraviti.
Evo ja pricam tri strana jezika, ( S,H i S-H), pa cesto kazem za babu da je tata ili idem doma umjesto kuci. :-D
Gojeni H

#1522 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Thorgerson wrote:
Gojeni H wrote:Radio sam i radim s dosta bijelih Juznoafrikanaca.
Tesko je i zamisliti nekima situaciju gdje sletis na aerodrom u Dzejburgu, hanuma ceka sa pistoljima, uprtis holstere, put do kuce utvrdjenom rutom, otvaras prvu kapiju na daljinski, ulazis u prostor izmedju prve i druge kapije, zatvaras prvu i tek onda otvaras drugu kapiju da udjes u avliju.
Sve ovo jer neki garavi ceka da otvoris kapiju, udje ti u auto, natjera te da iskljucis alarm, a onda udje, siluje zenu ili kcerku, muskarca ubije i opeljesi kucu.

Juzna Afrika je prva ili druga zemlja po stopi nasilnog kriminala u svijetu.
Zivot na farmama je ratna prica. Muskarci se rotiraju na strazi s puskom u rukama.
Jbg drug, ja uopste ne znam zasto bi se poredili sa juznom afrikom? Mislim mi koji smo u srcu evrope, poredimo se sa afrikom!? Zasto?
Nije uopste poredjenje, vec sam nadovezao na Havanin raniji post.
Jednostavno price da je svugdje bolje jednostavno ne stoje.
I Portugal je u Evropi i to juznoj. Priznaces da sto se mentaliteta tice oni su nam daleko blizi od Norvezana. Ali, slabo cujemo da je neko otisao u Portugal.
Norvezani su kao velika djeca ali iz mog iskustva su vjerovatno najveci ksenofobi/rasisti u Evropi.
U Norveskoj jeste sve skupo. Zasto mislis da vikendom idu u soping u Svedsku?

Opet, svako treba izabrati sta mu godi, a sta realno moze ostvariti. Mozda bi vecina, bez obzira na klimu koja zaista stvara depresiju kod ljudi, voljeli otici u Norvesku, ali relano to je moguce za izuzetno mali broj ljudi.
TRANCE

#1523 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

Gojeni H wrote:
TRANCE wrote: Momak, džaba ti pokušavaš šta korisno napisati za ljude koji planiraju ići iz BiH, kad su ti na ovakvim temama glavne dvije vrste likova: domaći furači i dijasporski kukači, koji će ti se nakačiti s nebulozama šta god probaš korisno napisati.
Domaći furači poput ovog Proga i njih par ostalih su u obliku likova koji su u virtualnom forumskom svijetu svi fol veliki biznismeni, sa desetinama i stotinama hiljada maraka mjesečnih primanja. U stvarnosti lole s osnovnom ili maksimalno trogodišnjom srednjom poderanih gaća (to možeš vidjeti kad napišu rečenicu s pet pravopisnih grešaka), koji zbog kompleksa niže vrijednosti pišu nebuloze na postove obrazovane raje koja razmjenjuje informacije oko odlaska i mogućnosti zaposlenja vani, znajući da oni s osnovnom školom i bez znanja ijednog stranog jezika neće dalje od svog sela.
Dijasporski kukači su ti ona vrsta dijaspore koju je "potjeralo" u ratu s rodne grude, tamo se nisu snašli ni asimilari niti će ikad, pa prosipaju ovdje neboloze o teškom životu u dijaspori i rahatluku u Bosni. Naravno niko od njih nije tolika budala, pa da se i vrati u Bosnu. U tome prednjače onaj Insomnia, koji u Francuskoj fol teško radi po 12 sati dnevno nabijajući 18 hiljada postova na Klix forumu usred radnog dana i traži najskuplji komad mesa u francuskim supermarketima da nam ga uslika i vjerno dočara težak život bosanskog dijasporca. Drugi je Zviz, koji je uz posao noćnog čuvara u Danskoj dogurao do forumskog stručnjaka za ekonomiju EU, imigracioni sistem svake države, te bilo koju temu koja nekome može pasti na pamet, a vezana je za inostrane države. Vjerovatno kad dolaze u Bosnu daju nezaposlenoj familiji Jaro keks i sok na razmućivanje, uz opasku kako je teško vani :lol:
Spocitavas ljudima ono sto sam radis. Bilo kakvu raspravu dovodis na nivo sukoba, ponizavas ljude koji imaju drugacije misljenje, ...
Svako ko ima zelju treba otici i probati.
Ali, uzmi u obzir da postoje ljudi kojima novo auto nije ostvarenje snova o uspjehu u zivotu. Takodje uzmi u obzir da postoje ljudi koji odu i zaborave na roditelje, bracu sestre i okolinu.
Isto tako postoje ljudi koji nikada nece napustiti porodicu i familiju. Jednostavno im to ne ulazi ni u kakvu jednacinu.
A postoje i oni koji to fino izbalansiraju.

Nema potrebe za sukobima.
Gdje nećeš doći u sukob, ljudi napišu neke korisne informacije, kolike su gdje plate, kakva je nezaposlenost, koje struke gdje traže, a onda im se nakače dijasporci i domaće budaletine s nebulozama da je kila mesa skuplja nego u BiH, da je skupo osiguranje za novi auto, da ne mogu djecu poslati na Kanare da ljetuju, da doplatak za djecu nije baš velik. Kao eto svi budale, pa kontaju da u dijaspori raste lova na drveću, da se tamo ne treba raditi. A ovamo u Bosni možda ljudi nemaju posao nikako, primorani da žive kod roditelja s 30 ili se hrane u narodnoj kuhinji, a o mesu, autu, ljetovanjima i sl. vjerovatno i ne razmišljaju. S takvima ne da treba ulaziti u sukob, nego ih treba poslati u pm.
sabanss

#1524 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sabanss »

TRANCE wrote: Gdje nećeš doći u sukob, ljudi napišu neke korisne informacije, kolike su gdje plate, kakva je nezaposlenost, koje struke gdje traže, a onda im se nakače dijasporci i domaće budaletine s nebulozama da je kila mesa skuplja nego u BiH, da je skupo osiguranje za novi auto, da ne mogu djecu poslati na Kanare da ljetuju, da doplatak za djecu nije baš velik. Kao eto svi budale, pa kontaju da u dijaspori raste lova na drveću, da se tamo ne treba raditi. A ovamo u Bosni možda ljudi nemaju posao nikako, primorani da žive kod roditelja s 30 ili se hrane u narodnoj kuhinji, a o mesu, autu, ljetovanjima i sl. vjerovatno i ne razmišljaju. S takvima ne da treba ulaziti u sukob, nego ih treba poslati u pm.
Evo ja cu reci pa makar me pljuvali:

Ko nema posla u Bosni tesko ce ga naci i u Norveskoj. Za mjesanje betona norvezanima ne trebaju bosanci, imaju mjesalice.
madner

#1525 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Pa ove informacije su bitne za ljude koji idu sa vecima platama, da ocjene da li se isplati otici ili ne.
Post Reply