Dolazimo u Sarajevo....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Digla_da_kreci

#151 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Digla_da_kreci »

specifikacija wrote: malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca...
Jesi ikada prosuo malo mljevene kafe na vrucu platu, da osjetis kako mirise?
To ja radim za vrijeme cekanja :-D
Inace, divan post i izvinjenje od mene ako je sve ovo off.
specifikacija

#152 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

Digla_da_kreci wrote:
specifikacija wrote: malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca...
Jesi ikada prosuo malo mljevene kafe na vrucu platu, da osjetis kako mirise?
To ja radim za vrijeme cekanja :-D
Inace, divan post i izvinjenje od mene ako je sve ovo off.
Nikada namjerno, :D oslonim se na sopstvenu smotanost. :) Ali, zaista mirise. :-D A dok cekam da prokljuca - slusam muzikicu. To me pravo opusta, a katkad pukne konekcija, jer Radio M slusam preko neta, pa se propisno iznerviram, a konekcija puca uvijek kod neke omiljene pjesme. :)

A sto se tice kafe, dopadaju mi se svi ti nazivi, poput : kahva sabahusa, docekusa, sikterusa,torokusa (ako takva uopste postoji :)))), ali covjek zaista stekne neki cudnovat utisak da je rijec o razlicitim kafama, te da svaka ima poseban okus :)

Ma, nista nije off, sada smo ellinog muza zadeverali nacinom pravljenja i svim tim imenima (salim se) :D

Uzgred, veliki pozdrav za tebe :)
Master_

#153 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Master_ »

specifikacija wrote:
Master_ wrote:
Edit : i sam cin pravljena bosanske kahve je fantastican : malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca, a vec si u dzezvu stavio kafu, tek nekoliko kasikica te se i dalje pitas da li je previse ili ne. :) Onda skidas loncic u kojoj voda vec divlja, i na vrlu ringlu stavljas dzezvu i cekas da malcice zadimi, pa onda, brze-bolje, sipas toplu vodu, ali ne do vrha, pa cekas da dodje do erupcije :), ali dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotan :) ), pa opet dodajes vode. :) Eto, nekako se potrudis da sve to pripremis, pa je valjda i sam cin ispijanja pravo uzivanje. :)
Jes jes, i sam čin spravljenja bosanske kahve je specifičan (ili fantastičan). I to je ćeif, štono se kaže, a otprilike to ide ovako, staviš šerpicu vode na ringlu da proključa. Za to vrijeme se malo dosađuješ dok voda ne proključa, koristeći moderne tehnologije tipa Internet, Facebook i sl. Da bi poslije nekog vremena, udarivši sebe po čelenci, skontao da nisi ni upalio ringlu. Vraćaš se u kuhinju, šerpica stoji kako stoji, progunđaš "hmm, jesam ..." i tek tada pustiš toplotnu energiju za zagrijavanje vode. Zatim se, naravno, vratiš u stolicu ispred kompjutera, da iskoristiš to vrijeme, dok voda ne proključa, nastavivši gdje si stao. Ali uz internet vrijeme leti ko ludo, (dobro da Internet nije postojao u Albertovo relativno doba), i opet poslije nekoliko minuta skontaš, tačnije čuješ neke zvukove klokotanja iz kuhinje, da je voda davno proključala. Skokneš u tri-četiri koraka, i ponovo si ispred šerpice. Skidaš poklopac, koji dobro poigrava na šerpici uslijed ključanja i balončića, i lagana vodena para sukne iz šerpe. Nakon čega panično tražiš, džezvu, kutijicu sa kahvom, fildžan, kocku i kaškicu. Poslije svega toga, stavljaš na vrh ringle dzezvu i čekaš da malkice zadimi, da ne bi gubio vrijeme skokneš do televizora. Vraćaš se u kuhinju uzimaš kuhinjsku krpu, sa krpom u ruci zajedno sa daljinskim od TV-a, brže bolje, sipaš toplu vodu, ali ne do vrha, pa čekaš da dođe do erupcije. Za to vrijeme iz kuhinje "prebacuješ kanale" na TV-u, a jednim okom pratiš dešavanja sa dzezvom i kahvom, i dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotan :) ), pa opet dodajes vode. :), nastavljaš sa prebacivanjem kanala, ali nešto neće, pa skontaš da si naopako okrenuo daljinski, drugim budnim okom pratiš dešavanja sa dzezvom. I napitak je pripremljen. A sam čin ispajanja kahve je priča za sebe. Taman, što sjedeš i naliješ kahvu, ne skidaš pogled sa TV dok sipaš kahvu, u tom trenutku obično zazvoni fiksni telefon, ustaješ, da je bar mobilni da ne ustaješ. Uzimaš slušalicu, pričaš na telefon, nastavljaš gledajti TV, i pijući kahvu. Obavljajući sve opisane radnje, stiže nova radnja, tj. stiže nova sms poruka, na mobilni. Drugom rukom, ona koja ne drži slušalicu telefona, ali zato prebacuje kanale i dodaje filadžan, sad dobija novu radnju, otvaranje sms poruke. I čitanje, jedno oko čita poruku, drugo gleda TV, piješ kahvu. Sav taj ćeif kad završiš, vraćaš se za kompjuter, i mrzovoljno zaključiš da ti je stiglo brdo novih poruka na FB. I pomisliš "moraću sebi kupiti lap-top, džaba je, ne ide vako." :D
specifikacija

#154 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

Master_ wrote:
specifikacija wrote:
Master_ wrote:
Sve sto dolazi iz dzezve i fildzana nosi taj pomalo arhaicni izraz, ali u sustini opisuju nesto sasvim dublje, a to je uzivanje u tom crnom napitku, pogotovo kada se onaj fildzan uhvati po obodu prsticima i dodirne usnama, ali se prethodno umoci kockica secera :) To je naprosto dozivljaj, jer se covjek, oslobodjen bilo kakvih misli, prepusta uzitku, :) odnosno ceifi. :)

Za espresso vec kazem kafa, i sam naziv espresso mi je pomalo hladan i bezlican,te opisuje kafu koja se ispija, katkad i reda radi, :) bez meracenja. :)

Edit : i sam cin pravljena bosanske kahve je fantastican : malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca, a vec si u dzezvu stavio kafu, tek nekoliko kasikica te se i dalje pitas da li je previse ili ne. :) Onda skidas loncic u kojoj voda vec divlja, i na vrlu ringlu stavljas dzezvu i cekas da malcice zadimi, pa onda, brze-bolje, sipas toplu vodu, ali ne do vrha, pa cekas da dodje do erupcije :), ali dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotan :) ), pa opet dodajes vode. :) Eto, nekako se potrudis da sve to pripremis, pa je valjda i sam cin ispijanja pravo uzivanje. :)
Jes jes, i sam čin spravljenja bosanske kahve je specifičan (ili fantastičan). I to je ćeif, štono se kaže, a otprilike to ide ovako, staviš šerpicu vode na ringlu da proključa. Za to vrijeme se malo dosađuješ dok voda ne proključa, koristeći moderne tehnologije tipa Internet, Facebook i sl. Da bi poslije nekog vremena, udarivši sebe po čelenci, skontao da nisi ni upalio ringlu. Vraćaš se u kuhinju, šerpica stoji kako stoji, progunđaš "hmm, jesam ..." i tek tada pustiš toplotnu energiju za zagrijavanje vode. Zatim se, naravno, vratiš u stolicu ispred kompjutera, da iskoristiš to vrijeme, dok voda ne proključa, nastavivši gdje si stao. Ali uz internet vrijeme leti ko ludo, (dobro da Internet nije postojao u Albertovo relativno doba), i opet poslije nekoliko minuta skontaš, tačnije čuješ neke zvukove klokotanja iz kuhinje, da je voda davno proključala. Skokneš u tri-četiri koraka, i ponovo si ispred džezve. Skidaš poklopac, koji dobro poigrava na šerpici uslijed ključanja i balončića, i lagana vodena para sukne iz šerpe. Nakon čega panično tražiš, džezvu, kutijicu sa kahvom, fildžan, kocku i kaškicu. Poslije svega toga, stavljaš na vrh ringle dzezvu i čekaš da malkice zadimi, da ne bi gubio vrijeme skokneš do televizora. Vraćaš se u kuhinju uzimaš kuhinjsku krpu, sa krpom u ruci zajedno sa daljinskim od TV-a, brže bolje, sipaš toplu vodu, ali ne do vrha, pa čekaš da dođe do erupcije. Za to vrijeme iz kuhinje "prebacuješ kanale" na TV-u, a jednim okom pratiš dešavanja sa dzezvom i kahvom, i dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotan :) ), pa opet dodajes vode. :), nastavljaš sa prebacivanjem kanala, ali nešto neće, pa skontaš da si naopako okrenuo daljinski, drugim budnim okom pratiš dešavanja sa dzezvom. I napitak je pripremljen. A sam čin ispajanja kahve je priča za sebe. Taman, što sjedeš i naliješ kahvu, ne skidaš pogled sa TV dok sipaš kahvu, u tom trenutku obično zazvoni fiksni telefon, ustaješ, da je bar mobilni da ne ustaješ. Uzimaš slušalicu, pričaš na telefon, nastavljaš gledajti TV, i pijući kahvu. Obavljajući sve opisane radnje, stiže nova radnja, tj. stiže nova sms poruka, na mobilni. Drugom rukom, ona koja ne drži slušalicu telefona, ali zato prebacuje kanale i dodaje filadžan, sad dobija novu radnju, otvaranje sms poruke. I čitanje, jedno oko čita poruku, drugo gleda TV, piješ kahvu. Sav taj ćeif kad završiš, vraćaš se za kompjuter, i mrzovoljno zaključiš da ti je stiglo brdo novih poruka na FB. I pomisliš "moraću sebi kupiti lap-top, džaba je, ne ide vako." :D
:thumbup: ovo ti je pravi opis. A sto se tice mene, ja iz kuhinje mogu samo komsiji preko puta prebacivati kanale, pod uslovom da imamo isti TV - sto nije nemoguce. :) Mada, net i ja se ne druzimo odvise, :) a FB uopste nemam, ali zato mi je mobilni pomalo opsesija, i moja radoznalost da provjerim ko mi to pise/zove, nadjacava i onu prvobitnu zelju da uzivam u kafi. :)

BTW, ako nabavis smartphone ( ukoliko nemas), pazi se na raskrsnicama i ulicnim prelazima :)
sorted

#155 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by sorted »

reni-90 wrote:Citajuci kako turisti opisuju grad i neka mjesta, primijetim stvari na koje inace ne obracam paznju.
Na primjer mostovi, nisam ih nikad puno zagledo. Ili onaj prelaz objekata/zgrada iz osmanskog u austrougarski period.
Pa iz austro-ugarskog u socijalisticki. Taj arhitektonski fenomen me u Budimpesti i Pragu podsjecao na Sa.

ontopic:
Prije nego sto sam poceo studirat cesto sam dolazio u Sa kod rodbine, zatim sam zivio tu nekih 5-6 godina (fax), isto tako zivio sam jedno vrijeme vani, obisao skoro cijelu Evropu, gradove koji su znatno ljepsi od Sarajeva, ali ipak jedino sam u Sa osjetio onaj neki duh grada. Izvinjavam se sto taj osjecaj ne mogu opisat rijecima. :)
Digla_da_kreci

#156 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Digla_da_kreci »

specifikacija wrote:A sto se tice kafe, dopadaju mi se svi ti nazivi, poput : kahva sabahusa, docekusa, sikterusa,torokusa (ako takva uopste postoji :))))
:lol: :lol:

Master, dobar opis. :thumbup:
Koliko je ustvari tacno da voda ne treba prokljucati do kraja, nego prije toga dodati mljevenu kafu i onda vratiti na vatru da ''baci kljuc'' :D Nisam vjesta s tim, pa neka mi pojasni neko ko zna.

specifikacija wrote:Uzgred, veliki pozdrav za tebe :)
Pozdrav i za tebe, javi se ponekad :)
plejka2

#157 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by plejka2 »

Svaki grad je dobar dok imas repa i dok si tu kao turista.
Odes na remo oni mjestani se za vrijeme sezone jednom ne okupaju u moru dok mi "turisti" visimo na plazi.
Najbitnije je da te neko ne opljacka,prebije i sl. jer to jedino moze pokvarit utisak(ako si tu prvi put)
Inace nebi trebalo bit problema ko voli da putuje i upoznaje druga mjesta,gradove....
Ja evo do sad nikad nisam otisao nigdje da kazem kako mi je bilo lose.Gdje god da odem bude mi extra pa bila to zenica :razz: ili gdje vec...
Capajebo

#158 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Capajebo »

Digla_da_kreci wrote:
specifikacija wrote:A sto se tice kafe, dopadaju mi se svi ti nazivi, poput : kahva sabahusa, docekusa, sikterusa,torokusa (ako takva uopste postoji :))))
:lol: :lol:

Master, dobar opis. :thumbup:
Koliko je ustvari tacno da voda ne treba prokljucati do kraja, nego prije toga dodati mljevenu kafu i onda vratiti na vatru da ''baci kljuc'' :D Nisam vjesta s tim, pa neka mi pojasni neko ko zna.

specifikacija wrote:Uzgred, veliki pozdrav za tebe :)
Pozdrav i za tebe, javi se ponekad :)
ja kad pravim kafu , ono klasika cekam da prokuha voda , pa stavim mljevenu kafu ( najbolja ako je ti sama proprzis i sameljes na onaj stari mlin :-) ) pa vratim na kolo da kafa "krene" i onda skinem , i po potrebi u casu naspem jos vrele vode ako mi bude slucajno jaka kafa da mogu malo razblaziti :D
muha_sa

#159 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by muha_sa »

specifikacija wrote:
Sve sto dolazi iz dzezve i fildzana nosi taj pomalo arhaicni izraz, ali u sustini opisuju nesto sasvim dublje, a to je uzivanje u tom crnom napitku, pogotovo kada se onaj fildzan uhvati po obodu prsticima i dodirne usnama, ali se prethodno umoci kockica secera :) To je naprosto dozivljaj, jer se covjek, oslobodjen bilo kakvih misli, prepusta uzitku, :) odnosno ceifi. :)

Za espresso vec kazem kafa, i sam naziv espresso mi je pomalo hladan i bezlican,te opisuje kafu koja se ispija, katkad i reda radi, :) bez meracenja. :)

:-D :thumbup:
evo je-jutarnja na hastalu :D
-moj recept za kahvu :? kad misliš da si u džezvu dovoljno stavio kahve dodaj još jednu kašicicu i imat ceš pravu kahvu :) vazda me ruže zbog toga al šta cu :-) meni je bitno da je jaka i kajmakli :lol:

-jest da ne govorim kahva vec kafa al hajd--moradoh na ovoj temi jer mi žao kvarit gornji citirani post. :D
specifikacija

#160 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

muha_sa wrote:
specifikacija wrote:

:-D :thumbup:
evo je-jutarnja na hastalu :D
-moj recept za kahvu :? kad misliš da si u džezvu dovoljno stavio kahve dodaj još jednu kašicicu i imat ceš pravu kahvu :) vazda me ruže zbog toga al šta cu :-) meni je bitno da je jaka i kajmakli :lol:

-jest da ne govorim kahva vec kafa al hajd--moradoh na ovoj temi jer mi žao kvarit gornji citirani post. :D
Ma, ni ja ne govorim kahva, ali ubacim H samo za ovu tradicionalnu, tek da naglasim tu neku misticnost starih vremena sto ista nosi u sebi. :)
Neko je pisao da ubaci zrna kafe u mlin, i ta slika me pomalo vraca u onu bezbriznost djetinjstva. :)
A za dodavanje jos jedne kasikice cu te rado poslusati, jer volim kada je jaka, bas da dobro razbudi. :)

Osim toga, prednost kafe iz fildzana je i ta da se fildzan moze okrenuti, pa onaj toz ispuni bijeli prostor raznoraznim crtezima, i onda iste pokusavam shvatiti jer se tada obmanjujem da slike opisuju moju buducnost i da drzim vlastitu sudbinu u rukama. :) Kada sam bio mladji uvijek je bio neko ko je to znao da "cita", tj. tumaci sudbinu, a ja sam sve naivno upijao. :) Kako sam bio naivan. :D

Eto, sve je to car kafe, a ipak najveca je ono druzenje uz kafu. :)

Ugodan dan zelim :)
sha_ba

#161 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by sha_ba »

@specifikacija

svaka cast na opisu pravljenja kaHve... kako bi sad jednu popila, a nemam u blizini :(

lijep pozdrav i ugodan dan :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#162 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by PipiDugaDevetka »

sha_ba wrote:@specifikacija

svaka cast na opisu pravljenja kaHve... kako bi sad jednu popila, a nemam u blizini :(

Glavni fazon je da se kafa/ispija u DRUŠTVU sa nekim/nekom! Vidi ovu reklamu:
BHF_Manijak

#163 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by BHF_Manijak »

Specifikacija me napomenu...I ja nekako uvijek za bosansku kazem kaHva, a za onu obicnu espresso kazem kafa, ne znam ni sam sto, valjda navika neka. Glupo mi je reci obrnuto, za espresso mi ne ide kaHva ni u snu, kao ni za bosanski kaFa.! :mrgreen:
Digla_da_kreci

#164 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Digla_da_kreci »

BHF_Manijak wrote:Specifikacija me napomenu...I ja nekako uvijek za bosansku kazem kaHva, a za onu obicnu espresso kazem kafa, ne znam ni sam sto, valjda navika neka. Glupo mi je reci obrnuto, za espresso mi ne ide kaHva ni u snu, kao ni za bosanski kaFa.! :mrgreen:
Isto.
Gdje ces za ove moderne filteruse sa raznih masinerija reci kahva. :lol:
Samo je jedna kahva. Bosanska kahva. Sve ostale su kafe i to je jednostavno tako :D
Zivio srk! :D
shambho

#165 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by shambho »

Da iskoristim kad se ste zapricali o pravljenju kafe :-D , ima li neka formula koliko je taman?? Ja znam u jednoj dzezvi za dvoje ljudi. Je l' promijenim dzezvu il' vise ljudi dodje ja se izgubim :-D ..
alica.k

#166 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by alica.k »

uvijek stavis vise nego sto mislis da je dovoljno i bice dobra :)
osim ako gosti ne vole proljevusu.

btw vidim torokusa, meni je to mahalusa :)
specifikacija

#167 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

sha_ba wrote:@specifikacija

Zahvaljujem, a ja tebi zelim lijepu i ugodnu noc :)
Silent.Hunter

#168 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Silent.Hunter »

Vozdra raja :D
Eh da vas nešto pitam
U nedjelju dolazim u Sa( sajam )
Planirao sam ovako: vozom do Sa, onda tramvajem( 6-ica) od Marin Dvora( stanica blizu americke ambasade) do onog skretanja za skenderiju i nakon toga pješice do Zetre
Evo otprilike ovako nekako :D Image
Valjal ovo ? :zoka:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#169 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by bordo gandalf »

Ma pjeske opalis ulicom Halida Kajtaza kroz tunel gore i kod semafora lijevo skratis sebi put :D

Image
Last edited by bordo gandalf on 20/06/2012 23:51, edited 1 time in total.
karanana

#170 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by karanana »

moze ovo. a mozes i skratiti krug i od zeljeznicke stanice presjeci kranjcevicevom, proci pored vojne bolnice i izaci na alipasinu kod kina radnik i higijenskog zavoda.
poznanik

#171 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by poznanik »

karanana wrote:moze ovo. a mozes i skratiti krug i od zeljeznicke stanice presjeci kranjcevicevom, proci pored vojne bolnice i izaci na alipasinu kod kina radnik i higijenskog zavoda.

A može i iz Kranjčevićeve uz Odobašinu, pa na Ciglane ili Koševsko... :lol: :lol: @karanana kralj :lol:
leo_

#172 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by leo_ »

ih kad skontas sta sve mozes, onda ti se i ne dolazi. xD
poznanik

#173 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by poznanik »

leo_ wrote:ih kad skontas sta sve mozes, onda ti se i ne dolazi. xD

A može ga i @Bimmer_ odvesti svojim crvenim taksijem besplatno, samo treba ponijeti stoju ukrupno :D
Silent.Hunter

#174 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Silent.Hunter »

Ma doći ću ja :) Samo sam htio provjeriti da li može onako kako sam ja zamislio :D
A razmišljao sam da idem onako kako je rasthiman rekao, ali nisam nikada prolazio kroz tu ulicu/dio :-?
Možda ponesem 100KM i da me bimmer besplatno odvuće :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#175 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by -LIBERO- »

Silent.Hunter wrote:Ma doći ću ja :) Samo sam htio provjeriti da li može onako kako sam ja zamislio :D
A razmišljao sam da idem onako kako je rasthiman rekao, ali nisam nikada prolazio kroz tu ulicu/dio :-?
Možda ponesem 100KM i da me bimmer besplatno odvuće :D
Ako ces pjeske piciti duplo ti je bolje onako kako je Rastiman napisao (nacrtao). Ako ces hvatati tramvaj od stanice do Skenderije, pa presjedati na trolu prema Zetri, e onda ti je bolje tim putem koji si ti nacrtao. Tim "tvojim" putem se ne isplati tramom do Skenderije pa pjeske (kao sto ti rece) jer kruzis bezveze a ici ces pjeske od Skenderije, sto ti je dalje nego da si odmah krenuo pjeske sa stanice do Zetre kroz tunel. ;-)
Da rezimiram :D
Post Reply