Jesi ikada prosuo malo mljevene kafe na vrucu platu, da osjetis kako mirise?specifikacija wrote: malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca...
To ja radim za vrijeme cekanja
Inace, divan post i izvinjenje od mene ako je sve ovo off.
Jesi ikada prosuo malo mljevene kafe na vrucu platu, da osjetis kako mirise?specifikacija wrote: malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca...
Nikada namjerno,Digla_da_kreci wrote:Jesi ikada prosuo malo mljevene kafe na vrucu platu, da osjetis kako mirise?specifikacija wrote: malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca...
To ja radim za vrijeme cekanja![]()
Inace, divan post i izvinjenje od mene ako je sve ovo off.
Jes jes, i sam čin spravljenja bosanske kahve je specifičan (ili fantastičan). I to je ćeif, štono se kaže, a otprilike to ide ovako, staviš šerpicu vode na ringlu da proključa. Za to vrijeme se malo dosađuješ dok voda ne proključa, koristeći moderne tehnologije tipa Internet, Facebook i sl. Da bi poslije nekog vremena, udarivši sebe po čelenci, skontao da nisi ni upalio ringlu. Vraćaš se u kuhinju, šerpica stoji kako stoji, progunđaš "hmm, jesam ..." i tek tada pustiš toplotnu energiju za zagrijavanje vode. Zatim se, naravno, vratiš u stolicu ispred kompjutera, da iskoristiš to vrijeme, dok voda ne proključa, nastavivši gdje si stao. Ali uz internet vrijeme leti ko ludo, (dobro da Internet nije postojao u Albertovo relativno doba), i opet poslije nekoliko minuta skontaš, tačnije čuješ neke zvukove klokotanja iz kuhinje, da je voda davno proključala. Skokneš u tri-četiri koraka, i ponovo si ispred šerpice. Skidaš poklopac, koji dobro poigrava na šerpici uslijed ključanja i balončića, i lagana vodena para sukne iz šerpe. Nakon čega panično tražiš, džezvu, kutijicu sa kahvom, fildžan, kocku i kaškicu. Poslije svega toga, stavljaš na vrh ringle dzezvu i čekaš da malkice zadimi, da ne bi gubio vrijeme skokneš do televizora. Vraćaš se u kuhinju uzimaš kuhinjsku krpu, sa krpom u ruci zajedno sa daljinskim od TV-a, brže bolje, sipaš toplu vodu, ali ne do vrha, pa čekaš da dođe do erupcije. Za to vrijeme iz kuhinje "prebacuješ kanale" na TV-u, a jednim okom pratiš dešavanja sa dzezvom i kahvom, i dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotanspecifikacija wrote:Edit : i sam cin pravljena bosanske kahve je fantastican : malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca, a vec si u dzezvu stavio kafu, tek nekoliko kasikica te se i dalje pitas da li je previse ili ne.Master_ wrote:Onda skidas loncic u kojoj voda vec divlja, i na vrlu ringlu stavljas dzezvu i cekas da malcice zadimi, pa onda, brze-bolje, sipas toplu vodu, ali ne do vrha, pa cekas da dodje do erupcije
, ali dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotan
), pa opet dodajes vode.
Eto, nekako se potrudis da sve to pripremis, pa je valjda i sam cin ispijanja pravo uzivanje.
Master_ wrote:Jes jes, i sam čin spravljenja bosanske kahve je specifičan (ili fantastičan). I to je ćeif, štono se kaže, a otprilike to ide ovako, staviš šerpicu vode na ringlu da proključa. Za to vrijeme se malo dosađuješ dok voda ne proključa, koristeći moderne tehnologije tipa Internet, Facebook i sl. Da bi poslije nekog vremena, udarivši sebe po čelenci, skontao da nisi ni upalio ringlu. Vraćaš se u kuhinju, šerpica stoji kako stoji, progunđaš "hmm, jesam ..." i tek tada pustiš toplotnu energiju za zagrijavanje vode. Zatim se, naravno, vratiš u stolicu ispred kompjutera, da iskoristiš to vrijeme, dok voda ne proključa, nastavivši gdje si stao. Ali uz internet vrijeme leti ko ludo, (dobro da Internet nije postojao u Albertovo relativno doba), i opet poslije nekoliko minuta skontaš, tačnije čuješ neke zvukove klokotanja iz kuhinje, da je voda davno proključala. Skokneš u tri-četiri koraka, i ponovo si ispred džezve. Skidaš poklopac, koji dobro poigrava na šerpici uslijed ključanja i balončića, i lagana vodena para sukne iz šerpe. Nakon čega panično tražiš, džezvu, kutijicu sa kahvom, fildžan, kocku i kaškicu. Poslije svega toga, stavljaš na vrh ringle dzezvu i čekaš da malkice zadimi, da ne bi gubio vrijeme skokneš do televizora. Vraćaš se u kuhinju uzimaš kuhinjsku krpu, sa krpom u ruci zajedno sa daljinskim od TV-a, brže bolje, sipaš toplu vodu, ali ne do vrha, pa čekaš da dođe do erupcije. Za to vrijeme iz kuhinje "prebacuješ kanale" na TV-u, a jednim okom pratiš dešavanja sa dzezvom i kahvom, i dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotanspecifikacija wrote:Sve sto dolazi iz dzezve i fildzana nosi taj pomalo arhaicni izraz, ali u sustini opisuju nesto sasvim dublje, a to je uzivanje u tom crnom napitku, pogotovo kada se onaj fildzan uhvati po obodu prsticima i dodirne usnama, ali se prethodno umoci kockica seceraMaster_ wrote:To je naprosto dozivljaj, jer se covjek, oslobodjen bilo kakvih misli, prepusta uzitku,
odnosno ceifi.
Za espresso vec kazem kafa, i sam naziv espresso mi je pomalo hladan i bezlican,te opisuje kafu koja se ispija, katkad i reda radi,bez meracenja.
Edit : i sam cin pravljena bosanske kahve je fantastican : malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca, a vec si u dzezvu stavio kafu, tek nekoliko kasikica te se i dalje pitas da li je previse ili ne.Onda skidas loncic u kojoj voda vec divlja, i na vrlu ringlu stavljas dzezvu i cekas da malcice zadimi, pa onda, brze-bolje, sipas toplu vodu, ali ne do vrha, pa cekas da dodje do erupcije
), pa opet dodajes vode.
Eto, nekako se potrudis da sve to pripremis, pa je valjda i sam cin ispijanja pravo uzivanje.
), pa opet dodajes vode.
, nastavljaš sa prebacivanjem kanala, ali nešto neće, pa skontaš da si naopako okrenuo daljinski, drugim budnim okom pratiš dešavanja sa dzezvom. I napitak je pripremljen. A sam čin ispajanja kahve je priča za sebe. Taman, što sjedeš i naliješ kahvu, ne skidaš pogled sa TV dok sipaš kahvu, u tom trenutku obično zazvoni fiksni telefon, ustaješ, da je bar mobilni da ne ustaješ. Uzimaš slušalicu, pričaš na telefon, nastavljaš gledajti TV, i pijući kahvu. Obavljajući sve opisane radnje, stiže nova radnja, tj. stiže nova sms poruka, na mobilni. Drugom rukom, ona koja ne drži slušalicu telefona, ali zato prebacuje kanale i dodaje filadžan, sad dobija novu radnju, otvaranje sms poruke. I čitanje, jedno oko čita poruku, drugo gleda TV, piješ kahvu. Sav taj ćeif kad završiš, vraćaš se za kompjuter, i mrzovoljno zaključiš da ti je stiglo brdo novih poruka na FB. I pomisliš "moraću sebi kupiti lap-top, džaba je, ne ide vako."
Pa iz austro-ugarskog u socijalisticki. Taj arhitektonski fenomen me u Budimpesti i Pragu podsjecao na Sa.reni-90 wrote:Citajuci kako turisti opisuju grad i neka mjesta, primijetim stvari na koje inace ne obracam paznju.
Na primjer mostovi, nisam ih nikad puno zagledo. Ili onaj prelaz objekata/zgrada iz osmanskog u austrougarski period.
specifikacija wrote:A sto se tice kafe, dopadaju mi se svi ti nazivi, poput : kahva sabahusa, docekusa, sikterusa,torokusa (ako takva uopste postoji)))
Pozdrav i za tebe, javi se ponekadspecifikacija wrote:Uzgred, veliki pozdrav za tebe
ja kad pravim kafu , ono klasika cekam da prokuha voda , pa stavim mljevenu kafu ( najbolja ako je ti sama proprzis i sameljes na onaj stari mlinDigla_da_kreci wrote:specifikacija wrote:A sto se tice kafe, dopadaju mi se svi ti nazivi, poput : kahva sabahusa, docekusa, sikterusa,torokusa (ako takva uopste postoji)))
![]()
![]()
Master, dobar opis.![]()
Koliko je ustvari tacno da voda ne treba prokljucati do kraja, nego prije toga dodati mljevenu kafu i onda vratiti na vatru da ''baci kljuc''Nisam vjesta s tim, pa neka mi pojasni neko ko zna.
Pozdrav i za tebe, javi se ponekadspecifikacija wrote:Uzgred, veliki pozdrav za tebe
specifikacija wrote:
Sve sto dolazi iz dzezve i fildzana nosi taj pomalo arhaicni izraz, ali u sustini opisuju nesto sasvim dublje, a to je uzivanje u tom crnom napitku, pogotovo kada se onaj fildzan uhvati po obodu prsticima i dodirne usnama, ali se prethodno umoci kockica seceraTo je naprosto dozivljaj, jer se covjek, oslobodjen bilo kakvih misli, prepusta uzitku,
odnosno ceifi.
Za espresso vec kazem kafa, i sam naziv espresso mi je pomalo hladan i bezlican,te opisuje kafu koja se ispija, katkad i reda radi,bez meracenja.
Edit : i sam cin pravljena bosanske kahve je fantastican : malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca, a vec si u dzezvu stavio kafu, tek nekoliko kasikica te se i dalje pitas da li je previse ili ne.Onda skidas loncic u kojoj voda vec divlja, i na vrlu ringlu stavljas dzezvu i cekas da malcice zadimi, pa onda, brze-bolje, sipas toplu vodu, ali ne do vrha, pa cekas da dodje do erupcije
), pa opet dodajes vode.
Ma, ni ja ne govorim kahva, ali ubacim H samo za ovu tradicionalnu, tek da naglasim tu neku misticnost starih vremena sto ista nosi u sebi.muha_sa wrote:specifikacija wrote:
Sve sto dolazi iz dzezve i fildzana nosi taj pomalo arhaicni izraz, ali u sustini opisuju nesto sasvim dublje, a to je uzivanje u tom crnom napitku, pogotovo kada se onaj fildzan uhvati po obodu prsticima i dodirne usnama, ali se prethodno umoci kockica seceraTo je naprosto dozivljaj, jer se covjek, oslobodjen bilo kakvih misli, prepusta uzitku,
odnosno ceifi.
), pa opet dodajes vode.
![]()
![]()
evo je-jutarnja na hastalu![]()
-moj recept za kahvukad misliš da si u džezvu dovoljno stavio kahve dodaj još jednu kašicicu i imat ceš pravu kahvu
vazda me ruže zbog toga al šta cu
meni je bitno da je jaka i kajmakli
![]()
-jest da ne govorim kahva vec kafa al hajd--moradoh na ovoj temi jer mi žao kvarit gornji citirani post.
Glavni fazon je da se kafa/ispija u DRUŠTVU sa nekim/nekom! Vidi ovu reklamu:sha_ba wrote:@specifikacija
svaka cast na opisu pravljenja kaHve... kako bi sad jednu popila, a nemam u blizini
lijep pozdrav i ugodan dan![]()
Isto.BHF_Manijak wrote:Specifikacija me napomenu...I ja nekako uvijek za bosansku kazem kaHva, a za onu obicnu espresso kazem kafa, ne znam ni sam sto, valjda navika neka. Glupo mi je reci obrnuto, za espresso mi ne ide kaHva ni u snu, kao ni za bosanski kaFa.!
Zahvaljujem, a ja tebi zelim lijepu i ugodnu nocsha_ba wrote:@specifikacija
svaka cast na opisu pravljenja kaHve... kako bi sad jednu popila, a nemam u blizini
lijep pozdrav i ugodan dan

karanana wrote:moze ovo. a mozes i skratiti krug i od zeljeznicke stanice presjeci kranjcevicevom, proci pored vojne bolnice i izaci na alipasinu kod kina radnik i higijenskog zavoda.
leo_ wrote:ih kad skontas sta sve mozes, onda ti se i ne dolazi. xD
Ako ces pjeske piciti duplo ti je bolje onako kako je Rastiman napisao (nacrtao). Ako ces hvatati tramvaj od stanice do Skenderije, pa presjedati na trolu prema Zetri, e onda ti je bolje tim putem koji si ti nacrtao. Tim "tvojim" putem se ne isplati tramom do Skenderije pa pjeske (kao sto ti rece) jer kruzis bezveze a ici ces pjeske od Skenderije, sto ti je dalje nego da si odmah krenuo pjeske sa stanice do Zetre kroz tunel.Silent.Hunter wrote:Ma doći ću jaSamo sam htio provjeriti da li može onako kako sam ja zamislio
A razmišljao sam da idem onako kako je rasthiman rekao, ali nisam nikada prolazio kroz tu ulicu/dio![]()
Možda ponesem 100KM i da me bimmer besplatno odvuće