Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
PriNc_ba

#151 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

Mu'min wrote:
PriNc_ba wrote:ma ja sam zadovoljan, pa cemo vidjeti kako ce ispasti ovako posadjene :) a mislim da je to Bolivian rainbow :) kontam nabaviti negdje sjeme pa sljedece godine zasaditi fino aBd :) vidio sam da su i umjereno ljute izmedju 8 i 35 hiljada scovila :) tako da su taman i estetski a i ovako za ljuti gusht :)
Pitao sam te pošto je ovo gore moja sadnica i moglo bi se šta za sjemena dogovoriti. :)
Da što se tiče ljutine, tu si ti scoville tako da je i za početnike a svakako za one koji su malo bolje "upoznati" sa ljutinom.
superiska onda :) racunam na par sjemenki onda kad ih bude pa se dogovorimo za transport ako budes mogao/htio :) i hvala :)
Mu'min

#152 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ma dogovori ćemo se kad bude jesen, berba paprika i sjemena.
Ova slika sa prehodne stranice što je u vazi sa onim zecom, to je ta sorta: Bolivian Rainbow. :-D
kerima1

#153 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
Mu'min wrote:Evo nova sezona nova nafaka.
Ostavio 1 sadnicu Bolivan Rainbow za kancelariju da gledam kako Allah iz sjemenke od 1 milimetra daje tako kompletksnu sadnicu sa plodovima.
Image
Moja sadnica 2 mjesec kasnije, još uvijek u kancelariji.
Dobiva prve cvjetove i napada "zecova" :lol:
Image
ovo sa napadom zecova sam se lijepo ismijala :lol:
Mu'min

#154 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Eto više sreće nego pameti pa prije 3 dana skloni sadnice na balkonu pod neku strehicu reko previše pada kiša pa uvijek mokre saksije (a to nije dobro) plus ne mogu dati (zaliti) gnojivo jer je zemlja mokra.
Kad prekjučer udari led a moje sadnice bijaše ispod strehe i ne izgidoše od ledenog rafala. 8-)
kerima1

#155 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

lijepa pamet :D
Makedonka

#156 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Makedonka »

Joooj što dobro izgledaju! Moja sorta je do sada bila ona u prahu iz prodavnice, no sad se ozbilno bavim mišlju da i ja sebi nabavim biljku. (Ako ništa zbog ukrasa!) :-D
Mu'min

#157 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ukras i kulinarika.
Paprika je kao so i vegeta, jes da je ljuta al treba znati koliko staviti da mogu i najmlađi jesti.
Ne treba šakom bacati u lonac.
kerima1

#158 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

isto razmisljam,kud frisko jedes,kud za oci raj tako prekrasno izgleaju u saksiji kad uzriju ove feferonke.
Mu'min

#159 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ma to je ljepota za ukras, onako miniaturno još ja dodo onaj praprot.
Sad trenutno oko 30-ak bijelih cvjetova i pupaka pa je sve ko nacrtano.
Sve iz 1 sjemenke od 1 mm. :shock:
kerima1

#160 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

mu'mine jelde da nisam skroz okasnila sa sijanjem iz sjemena ovih ljutih paprika.javi sta mislis da nabavim mislim da bi opet stigle jer bi u saksiji rasle zaljevane bi bile cesto.
Mu'min

#161 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Selam kerima

ne znam šta da ti kažem... :roll:
Sije se januar/februar najkasnije mart ili čak april a sada smo već juna, polovina.
Predlažem ovo:
1. nabavi si gdje 1 sadnicu čilija i postavi je u posudu a posij i 1 sjemenku jer će i onako sve biti u unutrašnjosti kad bude i zima.

Nema šta izgubiti mada je bolje ono "čemu vakat, tom i vrijeme".
kerima1

#162 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

aha,ne moze.pitat cu po pijacama imaju li tih ljutih sadnica.
Mu'min

#163 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Chili u posudama - sa interneta:
Image

Image

Image

Image
safran

#164 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by safran »

Imam problem! Papričice lijepo narasle, cvjetaju, plod se zametne i onda opadne. Borave na balkonu, imaju povelike saksije, zaljevam ih redovno - ne previše. Imaju sunca, imaju toplote, imaju vode, imaju zraka - koji im je?
Mu'min

#165 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Safran

Biljka u principu uvijek odbaci višak cvjetova koje ne može nahraniti (ako ne brojim druge razloge, npr. previše zalivanje, studen, ovo-ono...).

Ja lično bi ti preporučio da kupiš kakvo BIO tekuće gnojivo.
vrapcic

#166 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by vrapcic »

Pozdrav,
citam vas i iskrene cestitke na entuzijazmu koji je ocigledno zarazan (inace se ne bih i ja javila) :-D.
Ja sam prosle godine uspjesno "odgojila" jednu fafaronu od sjemena do ploda, medjutim, biljka je imala toliko biljnih vasi da sam na kraju cijelu saksiju morala odnijeti pored kontejnera :( .

Nezeljenih nametnika sam se pokusavala rijesiti prahom za unistavanje biljnih vasi kupljenim u polj. apoteci- logika mi je bila da fafarone, kojih je bilo 4-5 na stabljici, tako lijepo izgledaju da cu pregrmiti, pa umjesto da ih pojedemo, da ih barem mozemo gledati.

Znaci pitanje za vas znalce, kako protiv biljnih vasi - da mogu i ja otici na Grbavicu pa kupiti rasad :).

Takodjer, ako je neko zainteresovan da mi proda svoj "ljuti" rasad - tu sam. A sljedece godine cu sve su prilike i ja u potragu za sjemenima egzoticnih papricica.
Mu'min

#167 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

dobrodošla vrapčić. :)

Lijep nickname. :)
Što se tiče tvojih belaja evo ti moje skromno mišljenje (nisam baš jak sa zaštitom i kemikalijama).
Obično raznorazn bube ređe napadaju ljute paprike (zako neki među slatkim postave po 2-3 ljute jer poslije te štite i slatke paprike).

A što se tiče ušiju imaš dvije opcije:
- kemikalije (ne koristim al eto 1 od opcija je Calypso SC 480)
- BIO iz trgovine (Neemalovo ulje, npr. NeemAzal). Ja ga koristio prošle godine i kako sam vidio pomaže. Samo tek 3 ili 4.dan rezultat.
Mu'min

#168 Kako do čili sadnica?

Post by Mu'min »

Ako se pitate kako do čili sadnica posebno u želji da napravite kakav miniturni bonsai iz čilija ili već u aprilu da imate prve cvjetića, evo ideje koju sam i sam probao.

U kasnu jesen prije mrazeva iskopajte zdravu sadnicu čiija, očistite korijen od zemlje (ne morate svaku mrvu) i bez potkraćivanja (to je moj prijedlog) stavite u posudu sa novom, kupljenom, zdravom zemlom.
Sadnicu okrešite tako da izgleda gola. Ostavite oko 1/3 do 1/2 sadnice. Sve ovisi od oblika. Meni se sviđa oblik slovo "i" i dva "Y" na dvije strane, u biti ko rogovi. Sve drugo šišam.

Stranicu dvije nazad, imate sliku - jednu veliku sadnicu koja je tako prezimila na taj način.
Hohstapler

#169 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Hohstapler »

..
Last edited by Hohstapler on 15/03/2013 15:18, edited 1 time in total.
Mu'min

#170 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Hohstapler, dobro došao.

Hoće ako Bog da (samo je pokasno za ovu sezonu sa sijanjem).
Meni su puno bolji rezultati u saksijama nego u bašči.
Imaj samo na umu da mnoge sorte koje kupujemo preko interneta nisu za naša područja pa treba to imati na umu.
Posebno kod uslova, načina uzgoja kao i eto samog isčekivanja (čili inače sporo raste, al pojedine baš paraju živce :lol: ).

Kad si to mislio sijati?
Hohstapler

#171 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Hohstapler »

Vjeruj prijatelju da sam namjeravo cim to stigne (a trebalo bi za 7-9 dana) da posadim dio cisto rekreativno pa sta Bog da, a ostatak sjemena sam mislio ostaviti pa do godine krajem Aprila posaditi.
Mu'min

#172 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Slijedeće godine sij najkasnije FEB.
Neke sjemenke trebaju i po 30 dana samo da prokliju. :shock:
Hohstapler

#173 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Hohstapler »

OK, hvala ... Mislio sam da treba sijati u Aprilu, napravio bi gresku u startu :-( Zasadit cu ih pocetkom Februara pa sta bude.
kerima1

#174 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

selam,zanima me zasto ne mogu da uspiju feferoni u saksiji na sobnoj temeraturi i zimus na prozoru!
Mu'min

#175 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:selam,zanima me zasto ne mogu da uspiju feferoni u saksiji na sobnoj temeraturi i zimus na prozoru!
Jel ovo pitanje ili tvrdnja?
Pošto nema upitnika ja bi reko tvrdnja pa kao takvu moram odbaciti. :)
Naime feferoni u saksiji vrlo dobro uspijevaju.
Ja sam imao u kancelariji, što možemo brojati sobni uzgoj i dočekala 2.5 godine.
Znači ne samo da uspijeva već više godina.
Moja je crkla ,jer su kolege za vrijeme godišnjega zaboravili unijeti sa vana (iznosili je vani da se sunča) i udarilo nevrijeme. :lol:
Post Reply