Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
NIN

#151 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by NIN »

mistek wrote:Pročitajte u životu nešto...
ja ne volim citat, glava me zaboli

:D
Vitezanin

#152 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

Optimus Prime wrote:
mistek wrote:@LSD :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast kad se imaš volje i snage boriti sa ovakvim ljudima, za koje znaš da im ne možeš ništa, da ti Allah dž.š. da nagradu i na ovom i budućem svijetu.

Nek' mi neko od ovih kojima je glavni smisao života izdurati što duže i najesti se svaki dan da valja, kaže koliko je puta pročitao Kur'an?
I još dokaze traže, a oni na svakom ćošku. I prave se pametni. Govorih sinoć o suri Bekere, gdje u jednom ajetu Uzvišeni Allah dž.š. kazuje: "Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju."

Pročitajte u životu nešto, evo postavljene vam super stvari iznad. Ako vam je to mrsko, na youtube pa pogledajte neke islamske učenjake šta pričaju (štaviše, ne mora biti islamski, može i kršćanski, ali samo sam dojma da je priča islamskih učenjaka najiskrenija i ostavlja pravi utisak). Poslušajte jednom predavanje na TV nekog od naših predavača, ljudih koji znaju mnogo.
Ti si se zabunio.
Ja sam ateista postao tek nakon sto sam se aktivnije bavio religijskim stivom. Pa i kuranom izmedju ostalog.
I mislim da je situacija slicna i kod drugih ateista koji pisu na ovom forumu.
Vecina ljudi koji su postali ateisti ili nereligiozni ili duhovni ali ne i religiozni, su to postali upravo nakon podrobnijeg ukljucenja u religijske spise, rekao bih.
Optimus Prime

#153 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:
Optimus Prime wrote:
LSD wrote:Evo brate knjiga Život poslije smrti (baš po nazivu teme), od El Gazalija jedan od najvecih islamskih autoriteta i ucenjaka, velikan u svakom smislu rijeci kojeg su citali i cijenili i Hegel i Kant i Gete i Šekspir koji ga je još džonio i ko sve ne...pa procitajte brate ko ljudi, dosta je bilo turiranja po forumima.

Je li njemu bog sapnuo kako izgleda zivot poslije smrt?
Ili ce prije biti da je iznio neka svoja razmisljanja koja su validna haman kao i moja?
Dobro, to što ti sam sebe stavljaš u ravan sa jednom Gazalijem je posebna tragedija.
Procitaj malo o njemu kao prvo, pa onda donosi neke svoje stavove i zakljucke...moraš se edukovati da bi raspravljao o njemu.
To je nebitno za ovu raspravu.
Argument autoriteta je logicka pogeska.

Al Gazali je iznjeo neka svoja razmisljanja, ali premise na kojim je zasnivao svoje zakljucke nije dokazao.
To je da bog postoji i da je Muhamed zaista njegov poslanik.
I jedno i drugo samo spadaju u domen vjere, koja nije put ka istini nego vodi samo samozabludi.
opasni nagib

#154 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by opasni nagib »

Vitezanin, izgleda da ides dobrim putem samo ti je to ovde tesko. Ovih, ko ono reci "laznih nevjernika" nikad ne manjka :D. Sve ko znaju, a pojma nemaju..
Ja ti preporucujem ako te to bas zanima, uzmi procitaj Kur'an i malo proguglaj o cudima istog. Trebalo bi ti biti jasno.. Zelim ti sve najbolje i da ako Bog da pronadjes istinu koju trazis ;)
NIN

#155 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by NIN »

opasni nagib wrote:Ja ti preporucujem ako te to bas zanima, uzmi procitaj Kur'an i malo proguglaj o cudima istog. Trebalo bi ti biti jasno...
...i Egipcanima je cudo nevidjeno bio balon kojeg Francuzi donesose koncem 18. vijeka, mada, generalno gledajuci, tom jadnom svijetu i dan danas neke stvari, nama normalne, jesu cuda.
NIN

#156 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by NIN »

...a evo, ima i dobar dokumentarac na HTV-u o sumo borcima iz kojeg se, ne daj boze, moze sta i naucit o kulturi neke tam kjafirske zemlje... pa et, ko ne voli citat jer ga boli glava more vako fino preko tevea malo sta protabirit, jel...
ellec

#157 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

Vitezanin wrote:
Optimus Prime wrote:
mistek wrote:@LSD :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast kad se imaš volje i snage boriti sa ovakvim ljudima, za koje znaš da im ne možeš ništa, da ti Allah dž.š. da nagradu i na ovom i budućem svijetu.

Nek' mi neko od ovih kojima je glavni smisao života izdurati što duže i najesti se svaki dan da valja, kaže koliko je puta pročitao Kur'an?
I još dokaze traže, a oni na svakom ćošku. I prave se pametni. Govorih sinoć o suri Bekere, gdje u jednom ajetu Uzvišeni Allah dž.š. kazuje: "Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju."

Pročitajte u životu nešto, evo postavljene vam super stvari iznad. Ako vam je to mrsko, na youtube pa pogledajte neke islamske učenjake šta pričaju (štaviše, ne mora biti islamski, može i kršćanski, ali samo sam dojma da je priča islamskih učenjaka najiskrenija i ostavlja pravi utisak). Poslušajte jednom predavanje na TV nekog od naših predavača, ljudih koji znaju mnogo.
Ti si se zabunio.
Ja sam ateista postao tek nakon sto sam se aktivnije bavio religijskim stivom. Pa i kuranom izmedju ostalog.
I mislim da je situacija slicna i kod drugih ateista koji pisu na ovom forumu.
Vecina ljudi koji su postali ateisti ili nereligiozni ili duhovni ali ne i religiozni, su to postali upravo nakon podrobnijeg ukljucenja u religijske spise, rekao bih.
Da, to je i kod mene kljucni faktor bio. A ono sto me je dovelo do toga prvo su bila licna razmisljanja na relaciji dobro-zlo, uticaj boga, sudbina, dusa, religija u svijetu, o tome sam razmisljao jer mi se dosta stvari nije cinilo logicnim, a kad sam dosao do svetih knjiga sve mi je jasno bilo. :) Mada i to nije neki jak razlog koliko sam covjek i njegov karakter, razum da prihvati tu cinjenicu naspram velike vecine koja su protiv.
Vitezanin

#158 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

opasni nagib wrote:Vitezanin, izgleda da ides dobrim putem samo ti je to ovde tesko. Ovih, ko ono reci "laznih nevjernika" nikad ne manjka :D. Sve ko znaju, a pojma nemaju..
Ja ti preporucujem ako te to bas zanima, uzmi procitaj Kur'an i malo proguglaj o cudima istog. Trebalo bi ti biti jasno.. Zelim ti sve najbolje i da ako Bog da pronadjes istinu koju trazis ;)
Ja sam svoju istinu vec nasao. :wink:
Vitezanin

#159 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

Pročitajte u životu nešto, evo postavljene vam super stvari iznad. Ako vam je to mrsko, na youtube pa pogledajte neke islamske učenjake šta pričaju (štaviše, ne mora biti islamski, može i kršćanski, ali samo sam dojma da je priča islamskih učenjaka najiskrenija i ostavlja pravi utisak). Poslušajte jednom predavanje na TV nekog od naših predavača, ljudih koji znaju mnogo.[/quote]

Ti si se zabunio.
I mislim da je situacija slicna i kod drugih ateista koji pisu na ovom forumu.[/quote]

Vecina ljudi koji su postali ateisti ili nereligiozni ili duhovni ali ne i religiozni, su to postali upravo nakon podrobnijeg ukljucenja u religijske spise, rekao bih.[/quote]

Da, to je i kod mene kljucni faktor bio. A ono sto me je dovelo do toga prvo su bila licna razmisljanja na relaciji dobro-zlo, uticaj boga, sudbina, dusa, religija u svijetu, o tome sam razmisljao jer mi se dosta stvari nije cinilo logicnim, a kad sam dosao do svetih knjiga sve mi je jasno bilo. :) Mada i to nije neki jak razlog koliko sam covjek i njegov karakter, razum da prihvati tu cinjenicu naspram velike vecine koja su protiv.[/quote]

:thumbup:

Upravo, odlazak u dzamiju i crkvu ne znaci da ces postati ili biti bolji covjek. Forum vazda to dokazuje. Dakako, ne znaci ako ne ides da si bolji covjek. :D
Na kraju krajeva, ispada da je sve individualno. Meni se osobno tako i svidja.
Platformas

#160 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Platformas »

Slozio bi se da je ljudima koji razmisljaju svojom glavom bolje ne ici u vjerske objekte, izgubi se i ono malo vjere sto se imalo.
Na takav nacin sam i ja "zalutao".
NIN

Post by NIN »

...e jest mi nesto drago sto se rodih u evropi, pa i pored ovog pomodarstva, kojeg je, da se razumijemo, uvijek bilo - vecinom onog vatikanskog, nerijetko grckog, a danas arapskog - imam, brate, snijeg s kojim sam kao dijete jedva cekao paketice, imam zelenilo i dzanarike, imam porodicu koja je, malo je rec, multi-kulti (bogatstvo vece od bilo cega!), imam Bec na nekoliko sati voznje, imam Tucepe gdje se mogu odmorit i barbu Berta, najjaceg tenora Dalmacije koji pravi gradele koje ne mozes ni zamislit (koji mi zna doc u Tuzlu, mos mislit), imao sam djeda koji je bio predani partizan, a isao redovno u dzamiju (sjecam se jako dobro njegovih Ramazana), ali imam i slobodu reci svakom pomodaru sve sto mislim (imam 100 kila, tako da i to ima smisla :D ), imam pravo se namrstit svakom namrstenom tokom Ramazana koji me vidi da pijem pivu, cak ga i zovnem na razgovor, neuspjesno, naravno, imam pravo jebavat vlastima majku njihovu, i to naglas, kao i ovim sto se furaju na Arape pa nesto, fol, hrle u dzamiju pred novu godinu ne bil culi fetvu ( :lol: ) kako ne valja slavit ono sto su njihovi ocevi i majke slavili (paradoksi) i imam knjige, puno, puno knjiga, kao sto imam priliku birati literaturu bez ikakve cenzure. Imam Evropu i drago mi je sto se rodih u istoj!
Vitezanin

#162 Re:

Post by Vitezanin »

NIN wrote:...e jest mi nesto drago sto se rodih u evropi, pa i pored ovog pomodarstva, kojeg je, da se razumijemo, uvijek bilo - vecinom onog vatikanskog, nerijetko grckog, a danas arapskog - imam, brate, snijeg s kojim sam kao dijete jedva cekao paketice, imam zelenilo i dzanarike, imam porodicu koja je, malo je rec, multi-kulti (bogatstvo vece od bilo cega!), imam Bec na nekoliko sati voznje, imam Tucepe gdje se mogu odmorit i barbu Berta, najjaceg tenora Dalmacije koji pravi gradele koje ne mozes ni zamislit (koji mi zna doc u Tuzlu, mos mislit), imao sam djeda koji je bio predani partizan, a isao redovno u dzamiju (sjecam se jako dobro njegovih Ramazana), ali imam i slobodu reci svakom pomodaru sve sto mislim (imam 100 kila, tako da i to ima smisla :D ), imam pravo se namrstit svakom namrstenom tokom Ramazana koji me vidi da pijem pivu, cak ga i zovnem na razgovor, neuspjesno, naravno, imam pravo jebavat vlastima majku njihovu, i to naglas, kao i ovim sto se furaju na Arape pa nesto, fol, hrle u dzamiju pred novu godinu ne bil culi fetvu ( :lol: ) kako ne valja slavit ono sto su njihovi ocevi i majke slavili (paradoksi) i imam knjige, puno, puno knjiga, kao sto imam priliku birati literaturu bez ikakve cenzure. Imam Evropu i drago mi je sto se rodih u istoj!

:dance: :dance: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
LSD

#163 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Jah u Evropi, staroj licemjernoj ohrndini koja nam je slala islužene propale diplomate/ politicare, kvazi lordove da ne poturaju pod nos karte podjeljene nam države (u kojoj su prvi put u životu zakoracili) i koja je onako na oba oka uspjela (što je poseban fenomen) žmiriti pune 4 godine dok je ovaj grad bio pod agonijom opsade ala Lenjingrad 40-tih godina, bez vode, struje, plina, hrane, plus rodoljubi sa brda koji su pojedinacno snajperali i kolektivno granatirali civile.
Optimus Prime

#164 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:Jah u Evropi, staroj licemjernoj ohrndini koja nam je slala islužene propale diplomate/ politicare, kvazi lordove da ne poturaju pod nos karte podjeljene nam države (u kojoj su prvi put u životu zakoracili) i koja je onako na oba oka uspjela (što je poseban fenomen) žmiriti pune 4 godine dok je ovaj grad bio pod agonijom opsade ala Lenjingrad 40-tih godina, bez vode, struje, plina, hrane, plus rodoljubi sa brda koji pojedinacno snajperali i kolektivno granatirali civile.
Bez te "Evrope" ti danas ne bi kucao na kompjuteru.

Ustvari, vjerovatno nebi bio ni ziv. Umro bi od neke danas bezazlene bolesti, koja je danas bezazlena zahvaljujuci lijekovima koje su razvili upravo ti Evropljani i njihovi potomci u novom svijetu.
Vitezanin

#165 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

Ovakva ili onakva-Europa je slobodna. Barem vecim dijelom. :D
Budi sto jesi, nemoj biti nista ili budi nesto deseto-stvar je pojedinca. Kad nama bude tako, bit cemo Europa u pravom smislu te rijeci.
LSD

#166 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:Jah u Evropi, staroj licemjernoj ohrndini koja nam je slala islužene propale diplomate/ politicare, kvazi lordove da ne poturaju pod nos karte podjeljene nam države (u kojoj su prvi put u životu zakoracili) i koja je onako na oba oka uspjela (što je poseban fenomen) žmiriti pune 4 godine dok je ovaj grad bio pod agonijom opsade ala Lenjingrad 40-tih godina, bez vode, struje, plina, hrane, plus rodoljubi sa brda koji pojedinacno snajperali i kolektivno granatirali civile.

Ustvari, vjerovatno nebi bio ni ziv. Umro bi od neke danas bezazlene bolesti, koja je danas bezazlena zahvaljujuci lijekovima koje su razvili upravo ti Evropljani i njihovi potomci u novom svijetu.
Preživio hvala Bogu, išao po vodu svaki dan par kilometara....ni u ratu nisam ni žuticu fasovao.
Dok se u Evropi ulazilo u kuću u čizmama i spavalo na slami, ovdje u Sarajevu od 1463 god . pred kucom se izuva, spava na jastuku i dušeku, a pokriva jorganom i čaršafom.
NIN

#167 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by NIN »

LSD wrote:Jah u Evropi, staroj licemjernoj ohrndini koja nam je slala islužene propale diplomate/ politicare, kvazi lordove da ne poturaju pod nos karte podjeljene nam države (u kojoj su prvi put u životu zakoracili) i koja je onako na oba oka uspjela (što je poseban fenomen) žmiriti pune 4 godine dok je ovaj grad bio pod agonijom opsade ala Lenjingrad 40-tih godina, bez vode, struje, plina, hrane, plus rodoljubi sa brda koji su pojedinacno snajperali i kolektivno granatirali civile.
...ja sam se borio za ovu svoju evropsku zemlju, a ti, brate moj, imas gdje, da se ne lazemo, put vrelog pjeska Mezopotamije! Vjerujem da te jedva cekaju, takvog bijelog, dole... :D Vjerujem i to da znas neki od semitskih jezika, sigurno! :)

Sretno!
Vitezanin

#168 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

LSD wrote:
Optimus Prime wrote:

Preživio hvala Bogu, išao po vodu svaki dan par kilometara....ni u ratu nisam ni žuticu fasovao.
Dok se u Evropi ulazilo u kuću u čizmama i spavalo na slami, ovdje u Sarajevu od 1463 god . pred kucom se izuva, spava na jastuku i dušeku, a pokriva jorganom i čaršafom.

:lol: :lol: :lol:

LSD, gdje smo mi, a gdje ostatak Europe SAD?
Obskurni

#169 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Obskurni »

Da dodam na NINovo :D
I k tome možeš reci sta god te je volja i ne strahovati za život, biti bilo koje seksualnosti koliko toliko smirene glave. Barem ona nije u pitanju ovdje.
Ne znam stvarno ali su mi ovi proistok tipovi smiješni pravo. Vi želite i vi smatrate da je za vas bolje da tamo živite.
Meni to ne pada na pamet i želim da uživam svaku slobodu koju imam. Bilo misli,literature, interneta ma života uopcenito.
LSD

#170 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Vitez

Pa eto, sad ce nas prikljuciti sebi, konacno - ne što nas nešto plaho vole, vec što smo im više dosadili cekajuci u magarecoj klupi....imat cemo internet flat rate i sve pogodnosti, homići sva svoja puna prava, kao i životinje po ulicama, nece nam trebati pasoši i moci cemo ko kokuzi putovati širom famoznog EU-a (al u panjevima ;-) ) i prosjecan bosanac ce biti sretan time....dugogodišnji san ce mu se ostvariti.
Obskurni

#171 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Obskurni »

Jel to homoseksualci ne trebaju imati puna prava ? :D
NIN

#172 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by NIN »

LSD wrote:Vitez

Pa eto, sad ce nas prikljuciti sebi - ne što nas nešto plaho vole, vec što smo im više dosadili cekajuci u magarecoj klupi....imat cemo internet flat rate i sve pogodnosti, homići sva svoja puna prava, kao i životinje po ulicama, nece nam trebati pasoši i moci cemo ko kokuzi putovati širom famoznog EU-a (al u panjevima ;-) ) i prosjecan bosanac ce biti sretan time....dugogodišnji san ce mu se ostvariti.
...kako ti vec rekoh, ti se fataj Mezopotamije jer vjerujem da ces dole naci svoj dusevni mir i izbjeci sve sto spocitavas kontinentu na kojem si se rodio i kojem, po svemu sudeci i pripadas. Bujrum, mozda se napokon i nadjes! :wink:

Posalji nam razglednicu!
Vitezanin

#173 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

Pa eto, sad ce nas prikljuciti sebi - ne što nas nešto plaho vole, vec što smo im više dosadili cekajuci u magarecoj klupi....imat cemo internet flat rate i sve pogodnosti, homići sva svoja puna prava, kao i životinje po ulicama, nece nam trebati pasoši i moci cemo ko kokuzi putovati širom famoznog EU-a (al u panjevima ;-) ) i prosjecan bosanac ce biti sretan time....dugogodišnji san ce mu se ostvariti.

Cini mi se da je postalo stereotipno vezivati pojam Europe za kretanje bez putovnica i prava za homice, kako ti rece. :D
Izmedju ostalog i to (ima nesto lose u tom sto ce ljudi putovati bez putovnica i sto ce, zaboga, ti bludni nemoralni pederi moci biti pederi a da se ne skrivaju??).

U svakom slucaju, ideja Europe je puno kompleksnija od gora nevednog, ali opet ona znaci SLOBODU za vecinu ljudi, za vecinu pojedinaca.

A imas zivotinje i sad po ulicama, evo puno Sarajevo, znaci da smo vec jednom nogom u Europi. :D A i jos se pederi ne kaznjavaju, bogme, duboko smo zagazili u Europu, sram da nas bude. :D :D :D
Vitezanin

#174 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

Obskurni wrote:Jel to homoseksualci ne trebaju imati puna prava ? :D
Ma sve ih treba objesiti, i to javno, da svi znaju koji su to likovi pederi. Jos ce gratis goriti u vatri. :-) :-) :-) :-) :-)
LSD

#175 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

NIN wrote:

...kako ti vec rekoh, ti se fataj Mezopotamije jer vjerujem da ces dole naci svoj dusevni mir i izbjeci sve sto spocitavas kontinentu na kojem si se rodio i kojem, po svemu sudeci i pripadas. Bujrum, mozda se napokon i nadjes! :wink:

Posalji nam razglednicu!
Necu nigdje da idem, ja sam ovdje rođen, ovdje citav svoj život i što bi negdje drugo išao :-) nema potrebe....ono što kažu, u svom -na svom i nemoj me tjerati odavde...nemoj zloupotrebljavati funkciju moderatora :mrgreen: ...ali to ne znaci da sad moram biti oduševljen/opcinjen na sve što dolazi iz Evrope...to mi ne može niko nametnuti.
A ostacu ovdje samo da vidim tu srecu i oduševljenost kad nas prime u taj zaseban "elitni" krug EU-a....to ce biti dernek opšti....možda onda zapucam baš u Mezopotamiju (i ne znam šta fali Mezopotamiji sad :roll: , starija je i kulturnija od Evrope u svakom slucaju).
Post Reply