Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
amoninan

#151 Re: Sufizam

Post by amoninan »

fatamorgana wrote:
amoninan wrote:Kardavija sam citirao, izuzev toga što je sigurno danas najveći islamski autoritet, upravo zato što nije sufija. Stoga njegove riječi imaju posebnu težinu. Jer drugačije ljudi percipiraju stvari kad im vazi neki sufija, i kad im to isto kaže neko ko ne pripada toj školi mišljenja.

Nije ničija svaka zlatna osim govora Kur'ana i Poslanika s.a.v.s. Apsolutno nepotrebna opaska s tvoje strane.
A pogotovo ne Ibn Tejmije, ;-)
zar ne kontaš da te ignorišem?
fatamorgana

#152 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

amoninan wrote:
fatamorgana wrote:
amoninan wrote:Kardavija sam citirao, izuzev toga što je sigurno danas najveći islamski autoritet, upravo zato što nije sufija. Stoga njegove riječi imaju posebnu težinu. Jer drugačije ljudi percipiraju stvari kad im vazi neki sufija, i kad im to isto kaže neko ko ne pripada toj školi mišljenja.

Nije ničija svaka zlatna osim govora Kur'ana i Poslanika s.a.v.s. Apsolutno nepotrebna opaska s tvoje strane.
A pogotovo ne Ibn Tejmije, ;-)
zar ne kontaš da te ignorišem?
Puše li loma po gležnjevima, ;-)
amoninan

#153 Re: Sufizam

Post by amoninan »

Izbjegavati glupa čovjeka je čin priblizavanja Uzvisenom Allahu.
Reče el Basri r.a., a ja ga poslušah.

dakle, ne trudi se više.
Last edited by amoninan on 31/12/2011 17:18, edited 1 time in total.
fatamorgana

#154 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

amoninan wrote:Izbjegavati glupa čovjeka je čin priblizavanja Uzvisenom Allahu.
Reče el Basri r.a., a ja ga poslušah.
Počni onda izbjegavati samog sebe, od mene možeš još nekako i pobjeći od sebe samog jok, ;-)
sarajlija_ba

#155 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

Kolega, ja te nisam pitao šta kaže Karadavi nego šta je konkretno dokaz za sufizam iz 4 izvora.
Nebitno je što si ti sufija ako imaš dokaze.
Uzgred, spominjanje vehabija u lošem kontekstu nije su skladu sa ahlakom jednog muslimana prema drugom a naročito ne ako je sufija koji bi trebao da širi razumijevanje i ljubav među ljudima.
Ništa sufije po tom pitanju nisu odmakle od vehabija. Govorim to iz ličnog iskustva a evo i ovdje vidim to na djelu.
amoninan

#156 Re: Sufizam

Post by amoninan »

sarajlija_ba wrote:

Kolega, ja te nisam pitao šta kaže Karadavi nego šta je konkretno dokaz za sufizam iz 4 izvora.
Nebitno je što si ti sufija ako imaš dokaze.
Uzgred, spominjanje vehabija u lošem kontekstu nije su skladu sa ahlakom jednog muslimana prema drugom a naročito ne ako je sufija koji bi trebao da širi razumijevanje i ljubav među ljudima.
Ništa sufije po tom pitanju nisu odmakle od vehabija. Govorim to iz ličnog iskustva a evo i ovdje vidim to na djelu.
Pa Kardaviji je auoritet kojem su jako dobro poznate sve mesale na tu temu, i važi za insana koji je operisan od "sektaštva". Nego objektivno pristupa problemu.
Sad kad bi ti neko počeo navoditi pojedinačno ajete i hadise na osnovu kojih sufije argumentiraju svoj način robovanja Allahu swt, za to bi bilo potrebna jedna malo deblja knjiga. U fetwi su navedena i mišljenja velikana poput šejhu-l-islama Ibn Tejmmije - koji je itekako vladao Kur'anom i Sunnetom i na osnovu njega donio sud o sufijama.

Dalje, da bi dobio dokaze koje tražiš crno an bijelo - što se kaže. Morao bi raščlaniti svoje pitanje na više njih.
npr, gdje je dokaz o zajedničkom zikru? itd...

http://--- NO LINKS ---/forum/islam/pi ... tesawwufu/
umjesto cenzure upiši islambosna, tu ćeš naći insana koji će ti to sve natanane objasniti. A i već je postavljeno i odgovoreno na mnogo krucijalnih pitanja.

i btw, ja nisam sufija 8-)
fatamorgana

#157 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

amoninan wrote: i btw, ja nisam sufija 8-)
Pa jasno je ko dan da nisi, čim navodiš nesretnog Tejmiju znači da si vehabija ...
sarajlija_ba

#158 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

amoninan wrote: Sad kad bi ti neko počeo navoditi pojedinačno ajete i hadise na osnovu kojih sufije argumentiraju svoj način robovanja Allahu swt, za to bi bilo potrebna jedna malo deblja knjiga. U fetwi su navedena i mišljenja velikana poput šejhu-l-islama Ibn Tejmmije - koji je itekako vladao Kur'anom i Sunnetom i na osnovu njega donio sud o sufijama.
Toliko si teksta napisao a teško ti c/p kur'anske ajete i hadise koji jasno i nedvosmisleno govore o tesavufu i sufizmu. :-)
Fabridjijo

#159 Re: Sufizam

Post by Fabridjijo »

fatamorgana wrote:
Pa jasno je ko dan da nisi, čim navodiš nesretnog Tejmiju znači da si vehabija ...
a da nije mozda musliman :idea:
fatamorgana

#160 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Fabridjijo wrote:
fatamorgana wrote:
a da nije mozda musliman :idea:
To samo Allah zna ....
amoninan

#161 Re: Sufizam

Post by amoninan »

sarajlija_ba wrote:
amoninan wrote: Sad kad bi ti neko počeo navoditi pojedinačno ajete i hadise na osnovu kojih sufije argumentiraju svoj način robovanja Allahu swt, za to bi bilo potrebna jedna malo deblja knjiga. U fetwi su navedena i mišljenja velikana poput šejhu-l-islama Ibn Tejmmije - koji je itekako vladao Kur'anom i Sunnetom i na osnovu njega donio sud o sufijama.
Toliko si teksta napisao a teško ti c/p kur'anske ajete i hadise koji jasno i nedvosmisleno govore o tesavufu i sufizmu. :-)
ama bolan nije to mesala o mestvama pa da riješiš dilemu postirajući dva hadisa. To je cjeli nauk, škola mišljenja.
sarajlija_ba

#162 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

amoninan wrote: ama bolan nije to mesala o mestvama pa da riješiš dilemu postirajući dva hadisa. To je cjeli nauk, škola mišljenja.
Pa i Akaid je nauka pa se temelji na Kur'anu i hadisima...
Ok, vidim ja da ti nemaš volje ili ne znaš...svejedno je.
Selam alejkum.
amoninan

#163 Re: Sufizam

Post by amoninan »

fatamorgana wrote:
hajde i neka dobra od tebe. Naime, da nije tebe ko zna kad bi se opet sjetio Gazalijeve knjižice Otkrivanje iluzija kod ljudi. Mislim da ćeš se naći u 4 poglavlju, 3 paragraf ako se ne varam.
fatamorgana

#164 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

amoninan wrote: hajde i neka dobra od tebe. Naime, da nije tebe ko zna kad bi se opet sjetio Gazalijeve knjižice Otkrivanje iluzija kod ljudi. Mislim da ćeš se naći u 4 poglavlju, 3 paragraf ako se ne varam.
Ma jok ba, evE me na forumu, :D
amoninan

#165 Re: Sufizam

Post by amoninan »

sarajlija_ba wrote:
amoninan wrote: ama bolan nije to mesala o mestvama pa da riješiš dilemu postirajući dva hadisa. To je cjeli nauk, škola mišljenja.
Pa i Akaid je nauka pa se temelji na Kur'anu i hadisima...
Ok, vidim ja da ti nemaš volje ili ne znaš...svejedno je.
Selam alejkum.
nije da nemam volje. Ali iskreno strah me ovako kompleksnoj temi pristupat na ovakav način. Također, mislim da forum nije pravo mjesto za to, možda za neke malo prostije mesale..Pravo mjesto je biblioteka.

we alejkumusselam
Fabridjijo

#166 Re: Sufizam

Post by Fabridjijo »

Allah nam je dao najbolji uzor u Poslaniku s.a.w.s a on nije bio sufista tako da - kanite se corave price !

Budi musliman, uradi sto ti je naredjeno, obavljaj molitvu(budi prisutan duhom i tijelom), skupljaj dobra djela a izmedju molitvi hodaj po dunjaluku u trazenju nafake - znaci obrazuj se i radi. Nemere jednostavnije!
seln

#167 Re: Sufizam

Post by seln »

Dokaze donesite, ako istinu govorite. :D
Diwan

#168 Re: Sufizam

Post by Diwan »

tko o cemu, 'sufije' o ' sustini'.
bijela

#169 Re: Sufizam

Post by bijela »

a dojenčad po plićaku :D
fatamorgana

#170 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:tko o cemu, 'sufije' o ' sustini'.
A o čemu bi trebali, o vanjštini? :lol:
sarajlija_ba

#171 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

bijela wrote:a dojenčad po plićaku :D
Reklo ti srce ? :D
Diwan

#172 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Nisam još čuo za suštinu bez vanjštine, i obratno ....
bijela

#173 Re: Sufizam

Post by bijela »

sarajlija_ba wrote: Reklo ti srce ? :D
rek'o mi purpurni anđeo :D
Diwan

#174 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Šta bi, pojela maca jezik .... :D
fatamorgana

#175 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »