Slična tema je bila negdje ovdje na forumu pa malo prelistaj, čini mi se da ima i upustvo UIO po takvim pitanjima pa provjeri na njihovoj stranici.tinam wrote:Pozdrav forumaši,
dobila sam prije par dana klijenta-špediciju za vođenje knjiga od 1.1. ove godine. Sada se susrećem sa nečim sa čim nisam ranije i ne znam šta da radim
Špedicija svojim klijentima-uvoznicima naplaćuje usluge, koje bi podijelila na dvije vrste: usluge koje nazivaju ''prolazne stavke'' (carina, pdv, veterinar, tržišni i sanitarni inspektor..) jer iste plaćaju odgovarajućim institucijama u ime i za račun uvoznika (UINO, veterinar, tržišna inspekcija...) i iste naplaćuje svojim kupcima-uvoznicima, ali bez RUC-a. Dakle zarade na ovim uslugama nema. Prethodni računovođa izlaznu fakturu ovakvih usluga nije računao u prihode niti je ulazila u PDV prijavu, također ni ulaznu fakturu u rashode. Drugi tip usluga su usluge posredovanja špeditera pri uvozu robe i isključivo izlazne fakture ovakvih usluga su priznavane u prihode i uvrštavane u PDV prijavu. Dobila sam bruto bilans sa 31.12.2011 na kojem vidim da je prethodni računovođa pravio obavezu za ulazne fakture prolaznih stavki, međutim nije mi jasno, ako nije priznavan rashod, kao niti prihod za te vrste usluga, na koji način trebam knjižiti ulaz i izlaz, ako ne kao rashod i prihod?? Ima li neko da je radio sa špedicijom i da je upoznat sa ovim? Pokušala sam stupiti u kontakt sa prethodnim računovođom, ali nije spreman pomoći.
Unaprijed vam se zahvaljujem.
Što se tiče prolazni stavki, ako te fakture glase na komitenta a ne na špediciju a špedicija samo plaća za tog komitenata mislim da nema potrebe i da nije uredu da špedicija knjiži to preko svojih knjiga kao prihod i razhod iz dva razloga : prvo, tom prilikom uveličava i prihode i razhode sebi (tj. priznaje prihode i razhode koji nisu njegovi) i drugo, samo to vozanje PDV nije potrebno a i inspekcija to neće priznat zato što fakture glase na komitenta. S obzirom da plaća špedicija za komitenata dužna je da prilikom isplate zaduži komitenta za taj iznos i prilikom ispostavljanja fakture da naplati taj iznos. Znači kako sam ja to sebi skonto nema ni ulaza ni izlaza po osnovu tih faktura samo se pravi obaveza prema komitentu, državi je uvijek lakše da ganja špediciju nego privrednike. Ako te fakture glase na špediciju onda bi trebala špedicija da ih knjiži u svojim knjigama kao trošak i to naplati od komitenta sa ili bez RUC-a. Znači neko mora to provest kroz svoje knjige a zavisi od toga na koga glase fakture.
Što se tiče faktura za posredovanje u izvozu ili uvozu to su normalne fakture za izvršene usluge.