Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
forumaš2011

#151 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumaš2011 »

tinam wrote:Pozdrav forumaši,
dobila sam prije par dana klijenta-špediciju za vođenje knjiga od 1.1. ove godine. Sada se susrećem sa nečim sa čim nisam ranije i ne znam šta da radim :(
Špedicija svojim klijentima-uvoznicima naplaćuje usluge, koje bi podijelila na dvije vrste: usluge koje nazivaju ''prolazne stavke'' (carina, pdv, veterinar, tržišni i sanitarni inspektor..) jer iste plaćaju odgovarajućim institucijama u ime i za račun uvoznika (UINO, veterinar, tržišna inspekcija...) i iste naplaćuje svojim kupcima-uvoznicima, ali bez RUC-a. Dakle zarade na ovim uslugama nema. Prethodni računovođa izlaznu fakturu ovakvih usluga nije računao u prihode niti je ulazila u PDV prijavu, također ni ulaznu fakturu u rashode. Drugi tip usluga su usluge posredovanja špeditera pri uvozu robe i isključivo izlazne fakture ovakvih usluga su priznavane u prihode i uvrštavane u PDV prijavu. Dobila sam bruto bilans sa 31.12.2011 na kojem vidim da je prethodni računovođa pravio obavezu za ulazne fakture prolaznih stavki, međutim nije mi jasno, ako nije priznavan rashod, kao niti prihod za te vrste usluga, na koji način trebam knjižiti ulaz i izlaz, ako ne kao rashod i prihod?? Ima li neko da je radio sa špedicijom i da je upoznat sa ovim? Pokušala sam stupiti u kontakt sa prethodnim računovođom, ali nije spreman pomoći.
Unaprijed vam se zahvaljujem.
Slična tema je bila negdje ovdje na forumu pa malo prelistaj, čini mi se da ima i upustvo UIO po takvim pitanjima pa provjeri na njihovoj stranici.
Što se tiče prolazni stavki, ako te fakture glase na komitenta a ne na špediciju a špedicija samo plaća za tog komitenata mislim da nema potrebe i da nije uredu da špedicija knjiži to preko svojih knjiga kao prihod i razhod iz dva razloga : prvo, tom prilikom uveličava i prihode i razhode sebi (tj. priznaje prihode i razhode koji nisu njegovi) i drugo, samo to vozanje PDV nije potrebno a i inspekcija to neće priznat zato što fakture glase na komitenta. S obzirom da plaća špedicija za komitenata dužna je da prilikom isplate zaduži komitenta za taj iznos i prilikom ispostavljanja fakture da naplati taj iznos. Znači kako sam ja to sebi skonto nema ni ulaza ni izlaza po osnovu tih faktura samo se pravi obaveza prema komitentu, državi je uvijek lakše da ganja špediciju nego privrednike. Ako te fakture glase na špediciju onda bi trebala špedicija da ih knjiži u svojim knjigama kao trošak i to naplati od komitenta sa ili bez RUC-a. Znači neko mora to provest kroz svoje knjige a zavisi od toga na koga glase fakture.
Što se tiče faktura za posredovanje u izvozu ili uvozu to su normalne fakture za izvršene usluge.
rebus

#152 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by rebus »

Konto 2211 (ako nisu povezana pravna lica) i konto 2000 (pretpostavka da se obaveze plaćaju sa računa).
straus

#153 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by straus »

Ricken wrote:
straus wrote:Poslodavac mi je isplatio veću platu od ugovorene, višak isplaćenih sredstava hoće da odbije od sledeće plate da li mu je potrebna moja saglasnost.
Prvo zašto misliš da je pitanje za računovođe, po mom mišljenju više je za pravnike.

Zakon o radu kaže slijedeće:
Zaštita plaće i naknade plaće
Član 73.
Poslodavac ne može, bez saglasnosti zaposlenika, svoje potraživanje prema njemu naplatiti uskraćivanjem isplate plaće ili nekog njenog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.
Član 74.
Najviše polovica plaće ili naknade plaće zaposlenika može se prisilno obustaviti radi ispunjenja obaveze zakonskog izdržavanja, a za ostale obaveze može se prisilno obustaviti najviše jedna trećina plaće zaposlenika.

Nadam se da je od pomoći
Hvala na pomoći.
tinam

#154 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by tinam »

Hvala, pregledat ću ostale postove na forumu.
Sve fakture koje špedicija plaća za komitenta (carina,pdv,inspektorati) glase na špediciju, ne na komitenta, a špedicija ih i naplaćuje od komitenta , bez RUC-a. Dakle, špedicija ih mora knjižiti kao ulazne fakture. Za ove naknade špedicija izda fakturu komitentu-uvozniku, po cijeni po kojoj je fakturirano špediciji-bez RUC-a . Znači po pravilu bi trebalo priznavati ulazne fakture sa prolaznim stavkama, kao rashode , pr.:
4825x - P
5xxx - D
i izlazne fakture sa prolaznim stavkama u prihode, pr.:
2111 - D
6xxx - P
Medjutim rashoda i prihoda za prolazne stavke nema u bruto bilansu (sve sam iskontrolirala par puta, svaku ulaznu i izlaznu fakturu iz prosle godine pregledala). Pregledala sam sajt UINO, spominje se slučaj usluga posredovanja u prodaji prepaid kartica, u kojem sam uočila podudarnosti koje se mogu primijeniti na slučaj špeditera, jer je on u ovom slučaju neka vrsta posrednika između države i uvoznika.
Dakle, ako ove ''prolazne stavke'', koje špedicija fakturira kupcima i naplati od istih,ne mogu priznavati kao prihode (MRS 18 ''Prihodi uključuju samo one bruto priljeve ekonomskih koristi koje pravna osoba primi ili potražuje za vlastiti račun''), po ulaznim fakturama ne mogu knjižiti ni rashode, i na koji način onda provesti knjiženja?
Hvala unaprijed.
forumaš2011

#155 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumaš2011 »

tinam wrote:Hvala, pregledat ću ostale postove na forumu.
Sve fakture koje špedicija plaća za komitenta (carina,pdv,inspektorati) glase na špediciju, ne na komitenta, a špedicija ih i naplaćuje od komitenta , bez RUC-a. Dakle, špedicija ih mora knjižiti kao ulazne fakture. Za ove naknade špedicija izda fakturu komitentu-uvozniku, po cijeni po kojoj je fakturirano špediciji-bez RUC-a . Znači po pravilu bi trebalo priznavati ulazne fakture sa prolaznim stavkama, kao rashode , pr.:
4825x - P
5xxx - D
i izlazne fakture sa prolaznim stavkama u prihode, pr.:
2111 - D
6xxx - P
Medjutim rashoda i prihoda za prolazne stavke nema u bruto bilansu (sve sam iskontrolirala par puta, svaku ulaznu i izlaznu fakturu iz prosle godine pregledala). Pregledala sam sajt UINO, spominje se slučaj usluga posredovanja u prodaji prepaid kartica, u kojem sam uočila podudarnosti koje se mogu primijeniti na slučaj špeditera, jer je on u ovom slučaju neka vrsta posrednika između države i uvoznika.
Dakle, ako ove ''prolazne stavke'', koje špedicija fakturira kupcima i naplati od istih,ne mogu priznavati kao prihode (MRS 18 ''Prihodi uključuju samo one bruto priljeve ekonomskih koristi koje pravna osoba primi ili potražuje za vlastiti račun''), po ulaznim fakturama ne mogu knjižiti ni rashode, i na koji način onda provesti knjiženja?
Hvala unaprijed.
Pošto imam i uvoz i izovoz dat ću svoj primjer možda ti pomogne.
Prilikom izvoza imam troškove inspekcije, usluge špedicije i EUR (kad treba). Usluge kontrole tj inspekcije se fakturišu direktno na firmu i mi plaćamo špedicija nema veze s tim. Nama špedicija ispostavi fakturu za njene usluge, neka taksa i EUR (ako nam treba) znači sve je to na jednoj fakturi i ja to plaćam špedici.
Kod uvoza je slično, s tim da PDV plaća firma ne špedicija, a špedicija samo ispostavi fakturu za svoju uslugu i takse (ako ima).
Pošto ti troškove plaćaš za firmu (i računi glase na špediciju) mislim da bi trebala knjižit na svoje troškove to su troškovi koji se dešavaju prilikom obavljanja djelatnosti, nema veze što se fakturiše po istoj cijeni, a što se tiče MRS-a ti to i potražuješ za vlastiti račun, gledaj ovako da bi odradila nekom izvoz ili uvoz moraš platit taksu na to, znači to je tvoj trošak poslovanja, po meni.
A postoji i druga strana priče pošto priznaješ te troškove kao svoje moraš pravit i prihode, znači bit će ti prihodi veći, a pošto se neke takse plaćaju od prihoda treba vidjeti tu računicu.
tinam

#156 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by tinam »

Hvala ljudi!
porh9

#157 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by porh9 »

Pozdrav,

Imam jedno pitanje ukoliko je neko spreman pomoći.
Zanima me, kada u slučaju iznajmljivanja prostora kupcu prefakturišem troškove režija na koje nemam pravo odbitka ulaznog poreza, mogu li kupcu prefakturisati samo iznos troška režija uvećan za PDV i kako to proknjiziti.

Npr. ulazni račun na koji nemam pravo odbitka ulaznog poreza iznosi 100 KM + 17 KM (PDV) i sada želim kupcu prefakturisati na iznos od 100 KM + PDV, a ne na iznos 117 KM + PDV.
Ricken

#158 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

porh9 wrote:Pozdrav,

Zanima me, kada u slučaju iznajmljivanja prostora kupcu prefakturišem troškove režija na koje nemam pravo odbitka ulaznog poreza, mogu li kupcu prefakturisati samo iznos troška režija uvećan za PDV i kako to proknjiziti.

Npr. ulazni račun na koji nemam pravo odbitka ulaznog poreza iznosi 100 KM + 17 KM (PDV) i sada želim kupcu prefakturisati na iznos od 100 KM + PDV, a ne na iznos 117 KM + PDV.
Pošto nisi odbio pdv mislim da možeš prefakturisati šta hoćeš. Također mislim da imaš pravo odbiti ulazni porez jer pream suštini zakona o pdv nema potrebe za prekidanjem lanca oporezivanja. Krajnji korisnik treba da postupa s tim pdv prema njegovoj suštini jer sve ostalo je duplo oporezivanje. Međutim u praksi ja sam se sreo sa oprečnim stavovima i UIO u ovom pogledu.
Ali konkretno za tvoje pitanje pošto nisi odbio pdv nemaš problema s tim šta ćeš prefakturisati (moje skromno mišljenje).
forumaš2011

#159 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumaš2011 »

Koliko ja skonta iznajmio si nekom prostor.
Mislim da ti imaš pravo odbit PDV, ako je tvoja zgrada i izvršio si ulaganje, ali onaj kome je iznajmljeno nema pravo ustvari ima ali ako ima ugovor da će u tom prostoru biti 10 godina (nisam baš siguran za godine). Bilo bi pametno da malo pogledaš neko upustvo po tom pitanju, jer ima svakakvih mišljenja. Što se tiče profakturisanja imaš pravo po kojoj hoćeš cijeni to nije problem, mada ako radiš profakturisanje to bi značilo po cijeni od 100 KM + PDV. Što se tiče knjiženja ja bi po ulaznoj fakturi zadužio troškove a po izlaznoj storniro te troškove, jer veći prihodi veće obaveze za kojekave naknade (tipa šume, TZ i to).
Ricken

#160 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

forumaš2011 wrote:

Koliko ja skonta iznajmio si nekom prostor.
Mislim da ti imaš pravo odbit PDV, ako je tvoja zgrada i izvršio si ulaganje, ali onaj kome je iznajmljeno nema pravo ustvari ima ali ako ima ugovor da će u tom prostoru biti 10 godina (nisam baš siguran za godine). Bilo bi pametno da malo pogledaš neko upustvo po tom pitanju, jer ima svakakvih mišljenja. Što se tiče profakturisanja imaš pravo po kojoj hoćeš cijeni to nije problem, mada ako radiš profakturisanje to bi značilo po cijeni od 100 KM + PDV. Što se tiče knjiženja ja bi po ulaznoj fakturi zadužio troškove a po izlaznoj storniro te troškove, jer veći prihodi veće obaveze za kojekave naknade (tipa šume, TZ i to).
Uvjet za priznavanje ulaznog poreza kod ulaganja u tuđe objekte jeste taj da porezni obveznik mora dokazati da će koristiti poslovni prostor 10 godina.
porh9

#161 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by porh9 »

Ricken wrote: Pošto nisi odbio pdv mislim da možeš prefakturisati šta hoćeš. Također mislim da imaš pravo odbiti ulazni porez jer pream suštini zakona o pdv nema potrebe za prekidanjem lanca oporezivanja. Krajnji korisnik treba da postupa s tim pdv prema njegovoj suštini jer sve ostalo je duplo oporezivanje. Međutim u praksi ja sam se sreo sa oprečnim stavovima i UIO u ovom pogledu.
Ali konkretno za tvoje pitanje pošto nisi odbio pdv nemaš problema s tim šta ćeš prefakturisati (moje skromno mišljenje).
Hvala puno!
Pasiflora

#162 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Pasiflora »

Izvinjavam se ako je malo glupasto pitanje - moraju bi sportski klubovi vditi poslovne knjige? Tek osnovan klub, nesto malo love od sponzora na racunu, nikome u klubu se nista ne isplacuje ni po kojoj osnovi (jos uvijek)...
Kako to hoda? Mora li klub imati knjigovođu i poslovne knjige (eventualno ako moze instrukcija - koje knjige)?
Ricken

#163 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Pasiflora wrote:Izvinjavam se ako je malo glupasto pitanje - moraju bi sportski klubovi vditi poslovne knjige? Tek osnovan klub, nesto malo love od sponzora na racunu, nikome u klubu se nista ne isplacuje ni po kojoj osnovi (jos uvijek)...
Kako to hoda? Mora li klub imati knjigovođu i poslovne knjige (eventualno ako moze instrukcija - koje knjige)?
Koliko znam u skladu sa tekućim zakonom o sportu klubovi se organizuju kao udruženja građana, pa predpostavljam da ste i vi tako registrirani (mada znam da je bilo izmjena u ovom domenu te je kao ostavljena mogučnost da se klubovi regitruju i kao ostali vidovi organizacionih formi u FBiH).
U skladu sa zakonom o računovodstvu i reviziji poslovne knjige su dužna voditi i udruženja građana, a finansijske izvještaje predaju do 28.2. za predhodnu godinu. Izuzetno finansijske izvještaje nisu obavezni dostaviti ona pravna lica koja su registrovana u tekućoj godini i nisu do 31. 12. imali drugih promjena osim uplate obaveznog depozita. Isti su obavezni dostaviti Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) Sarajevo Izjavu o neaktivnosti za prethodnu poslovnu godinu, zaključno dana 28. februara.

U tvom slučaju finansijske izvještaje potpisuje lice ovlašteno za predstavljanje i računovođa bilo uposlenik bilo eksterna agencija. Okvir izvještavanja (znam da je glupo ali je tako) su MRS i MSFI. Drugim riječima nije bitno koje knjige jer morate naći lice bilo fizičko kao upsolenika bilo eksterno koje će obavaljati te poslove.
Pasiflora

#164 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Pasiflora »

Hvala ti. Da, registrovani smo kao udruzenje gradjana na Federalnom nivou. Registracija ima datum iz januara ove godine (a znatno ranije je predata). Da li to znaci da ne moramo nista predavati za 2011.?
Molim te jos da mi mi kazes - kako ide sa uplatama clanarina? Ovlastena osoba u klubu ih sakuplja i izdaje ljudima nota racun. Da li trebamo (obzirom da smo sada registrovani) preci na uplate clanarina preko racuna ili moze i dalje ostati ovako, odnosno - mora li ova osoba koja ih sakuplja uplacivati taj iznos na racun?
Hvala ti jos jednom na pomoci i ako znas nekog raspolozenog da pomogne grupi mladih ljudi koji rade nesto zaista lijepo i potpuno novo u BIH, na taj nacin da im pro bono ili ti ga džabica, vodi knjige :D (barem za neki period, klub se samofinansira iz to malo clanarina i uglavnom vlastitih novcanika) - bicemo ti jako zahvalni.
Srdacan pozdrav :D
Ricken

#165 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Pasiflora wrote:Hvala ti. Da, registrovani smo kao udruzenje gradjana na Federalnom nivou. Registracija ima datum iz januara ove godine (a znatno ranije je predata). Da li to znaci da ne moramo nista predavati za 2011.?
Molim te jos da mi mi kazes - kako ide sa uplatama clanarina? Ovlastena osoba u klubu ih sakuplja i izdaje ljudima nota racun. Da li trebamo (obzirom da smo sada registrovani) preci na uplate clanarina preko racuna ili moze i dalje ostati ovako, odnosno - mora li ova osoba koja ih sakuplja uplacivati taj iznos na racun?
Hvala ti jos jednom na pomoci i ako znas nekog raspolozenog da pomogne grupi mladih ljudi koji rade nesto zaista lijepo i potpuno novo u BIH, na taj nacin da im pro bono ili ti ga džabica, vodi knjige :D (barem za neki period, klub se samofinansira iz to malo clanarina i uglavnom vlastitih novcanika) - bicemo ti jako zahvalni.
Srdacan pozdrav :D
Što se tiče prvog pitanja, za 2011. godinu nemorate predati bilo šta jer niste bili registrovani. Što se tiče članarine u skladu sa zakonom o finansijskom poslovanju nema ograničenja. Kad pogledam zakon o udruženjima javit ću ti da li ima tu nekih ograničenja, ipak je moj savjet da poslovanje fokusirate na račun, odnosno da se iste uplate po prikupljanju na račun.
Što se tiče posljednjeg pitanja, stvarno ne znam. ;-)
Pasiflora

#166 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Pasiflora »

Hvala u svakom slucaju :)
shpitzza

#167 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by shpitzza »

Postovane moje ,molim vas za savjet.Posto imam ugovor na odredjeno vrijeme od pocetka skolske godine do 15.08.12 a termin poroda 15.09.12,molim vas da mi pojasnite koji se prosjek plata uzima u obzir prilikom obracina: prosjek mojih zadnjih 6 plata,prosjek plate na nivou federacije ili prosjek plate na nivou kantona?
Ovo mi je veoma bitna informacija da bi znala na koju platu cu uplatiti sebi doprinose za ovaj zadnji mjesec do poroda.

Iz ZE DO kantona sam ,i zanima me koliko se obracunava 70 ili 80 %

puno vam hvala.
zemomak

#168 Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by zemomak »

Zna li ko kak se knjizi, obracunava i evidentira faktura iz inostranstva???pdv smo obveznici...

Tapatalk via iPhone 4s
djulba

#169 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by djulba »

zemomak wrote:Zna li ko kak se knjizi, obracunava i evidentira faktura iz inostranstva???pdv smo obveznici...

Tapatalk via iPhone 4s
Knjižiš isto kao i svaku fakturu samo je dobavljač iz inostranstva. Što se tiče PDV-a. ako se radi o uslugi. moraš evidentirati I ulazni i izlazni PDV pa ako je za poslovne svrhe priznaš ulazni PDV a ako ne imaćeš PDV-a za platiti. Imaš instrukciju na stranici uprave kako se upisuje u KUF i KIF. da sad ne pišem. pozdrav
http://www.uino.gov.ba/b/Porezi/PDV/Usl ... nstva.html
forumaš2011

#170 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumaš2011 »

djulba wrote:
zemomak wrote:Zna li ko kak se knjizi, obracunava i evidentira faktura iz inostranstva???pdv smo obveznici...

Tapatalk via iPhone 4s
Knjižiš isto kao i svaku fakturu samo je dobavljač iz inostranstva. Što se tiče PDV-a. ako se radi o uslugi. moraš evidentirati I ulazni i izlazni PDV pa ako je za poslovne svrhe priznaš ulazni PDV a ako ne imaćeš PDV-a za platiti. Imaš instrukciju na stranici uprave kako se upisuje u KUF i KIF. da sad ne pišem. pozdrav
http://www.uino.gov.ba/b/Porezi/PDV/Usl ... nstva.html
Ako su usluge pripazi i na porez po odbitku.
Melami

#171 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Melami »

pa daj mu to ko bonus :D
zemomak

#172 Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by zemomak »

Kod mene u firmi to drugacije tumace, radi se o usluzi, tacnije firma iz inostranstva nam je napravila web sajt...kakav sad porez po odbitku???nije mi to jasno vezano za kuf, jel tu evidentiram samo iznos fakture ili fakturu na koju sam izracunao i pdv i onda u zbiru to unosim???

Tapatalk via iPhone 4s
djulba

#173 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by djulba »

zemomak wrote:Kod mene u firmi to drugacije tumace, radi se o usluzi, tacnije firma iz inostranstva nam je napravila web sajt...kakav sad porez po odbitku???nije mi to jasno vezano za kuf, jel tu evidentiram samo iznos fakture ili fakturu na koju sam izracunao i pdv i onda u zbiru to unosim???

Tapatalk via iPhone 4s
zaboravio sam porez po odbitku, imaš i to.

U pdv prijavi u polje 11 i polje 51 upišeš iznos obračunatog pdv-a. U polje 21 upišeš osnovicu a u polje 41 ako možeš odbiti pdv dodaš pdv. i to je to. U KIF upišeš samo PDV a u KUF normalno.

Porez po odbitku se plaća u procentu 11,11 % na iznos koji si platio dobavljaču vrsta prihoda 711212 i popuniš obrazac - Form P-OD i predaš u poreznu.
zemomak

#174 Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by zemomak »

Hvala na pomoci i expeditivnosti ;) pozz

Tapatalk via iPhone 4s
forumaš2011

#175 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumaš2011 »

Za porez po odbitku provjeri možda i nisi dužan obračunavat. A ako si dužan obračunat tj ako ta usluga spada u tu kategoriju provjeri imamo li sa zemljom tvog dobavljača sklopljen sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ako ima popuniš obrazac i dostaviš u PU (uz obrazac moraš dostavit i izjavu od dobavljača da ja to njihov prihod i da je oporezovan u dotičnoj zemlji, i potvrdu od njegove PU da su registrovani u dotičnoj zemlji), a ako nemamo sklopljen sporazum onda ili obustaviš 10% (od fakture) uplate dobavljaču i uplatiš našoj PU a njemu dostaviš potvrdu pa to on kod sebe kroz porez na dobit vrati (naravno on neće pristat na to) ili platiš njemu puni iznos fakture a našoj državi 10% od te fakture. Pazi imaš rok od čini mi se 30 dana za dostavu obrasca u PU.
Post Reply