Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Crvena.Papricica

#151 Re: Gras all about

Post by Crvena.Papricica »

@neo7
Našla. Pročitala. Hvala. Izvinjenje prihvaćeno. Za ovu drugu temu nisam ni znala. ;-)
poznanik

#152 Re: Gras all about

Post by poznanik »

kasparaov wrote:ovaj gras ima da propadne,prije ih niko nije udaro a sad nisu ni sigurni vise
krah krah to zelimo dea vidimo
Šta ti želiš postići krahom GRAS-a, šta očekuješ u tom momentu? Jesi li svjestan da bi, u trenutku kraha GRAS-a u Sarajevu sve stalo, da bi nastao haos, kolaps privrede i vanprivrede :-) GRAS danas zapošljava oko 2.000 ljudi, kako njima pružiti socijalnu i drugu zaštitu :-?

GRAS je u finansijskoj dubiozi već godinama, i svaka uprava je samo produbljuje. Jedino rješenje je djelomična i postepena privatizacija - voznog parka i građevinske infrastrukture, s tim da pruga ostane u vlasništvu države i da od koncesija kasnije ostvaruje profit.
Eleonora

#153 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

poznanik wrote:
kasparaov wrote:ovaj gras ima da propadne,prije ih niko nije udaro a sad nisu ni sigurni vise
Šta ti želiš postići krahom GRAS-a, šta očekuješ u tom momentu? Jesi li svjestan da bi, u trenutku kraha GRAS-a u Sarajevu sve stalo, da bi nastao haos, kolaps privrede i vanprivrede :-) GRAS danas zapošljava oko 2.000 ljudi, kako njima pružiti socijalnu i drugu zaštitu :-?

GRAS je u finansijskoj dubiozi već godinama, i svaka uprava je samo produbljuje. Jedino rješenje je djelomična i postepena privatizacija - voznog parka i građevinske infrastrukture, s tim da pruga ostane u vlasništvu države i da od koncesija kasnije ostvaruje profit.
Da se pojavi kvalitetna zamjena.
poznanik

#154 Re: Gras all about

Post by poznanik »

Eleonora wrote:Da se pojavi kvalitetna zamjena.
Vidovnjaci su u modi, angažovaćemo nekolicinu... :D
kasparaov

#155 Re: Gras all about

Post by kasparaov »

poznanik wrote:

da se pojavi bolji,a nek stane
dosta su gulili
za 1.80 to jest 0.95 eura u njemackoj se vozis najluksuznijim vozom,a kod nas biljke iz trole rastu
i zaposljavaju 2000 od toga je sandza 2500
Eleonora

#156 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

Neka ba, propast ce Gras, samo laganini... :mrgreen:
kokuz_sa

#157 Re: Gras all about

Post by kokuz_sa »

GRAS uz FDS,TELECOM i ELEKTROPRIVREDU drzi svojevrstan monopol u gradu
znaci ljudi da hoce mogu zgrtat pare jer nema drugih prevoznika..mogu da leze na parama..al oni radije to nece nego rade kako rade..ponasaju se bahato i prave manjak
sto menadzment im zeza sto i radnici sami..
nekidan citam da u Sarajevu ima ravno 150 revizora.. :shock: :shock: :shock:
ko brat bratu ima ih visak bar 70
imaju ljudi 2000 zaposlenih..toliko nema ni politicara da radi nam u gradu..
da mi je samo znati koliko u 1 smjeni sada dok je ljeto je tramvaja navoznji..imam osjecaj da ih nema ni 30
ceka se tramvaj po 15minuta..za trole da i ne govorim
da smanje radnike bilo bi im i plate redovne i sve..
ne moraju radnike otpustati..
npr cistacice sto placaju mogu urade s njima isto sto i moja firma
prebace ih u drugu firmu(namjenska firma za ciscenje) grass da i dalje placa im plate a da obaveze prema drzavi prema PIO i ostalom snosi ta agencija..
tako da agencija dobiva radnike koji rade u grasu koje ne placa a moze ih koristiti i na drugim oobjektima gdje su potrebni..

imaju karte za eto penzionere koje su jeftinije,imaju karte za studente..sto ne naprave i karte za nezaposlene..ili da npr kategorisu karte po nekim grupama
pa kazu ako se uzme godisnja kosta 300KM al to za nezaposlene
nek naprave da je karta od npr 5 stanica 1Km za 10 stanica 1.5Km za vise od 10 stanica 1,8KM
a ne ovako os stupa do nedjarica das 1.8Km u 1 pravcu..van pameti vala..

da mi je samo znat ko odjedjuje cijene karata u grasu i da li se imalo razumiju u finasije i ekonomiju..
bavi

#158 Re: Gras all about

Post by bavi »

Eleonora wrote:Neka ba, propast ce Gras, samo laganini... :mrgreen:
Fuj, kakav smo narod postali, želiti drugom nesreću, a nadati se dobrom. :( :( :(
Eleonora

#159 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

bavi wrote:
Fuj, kakav smo narod postali, želiti drugom nesreću, a nadati se dobrom. :( :( :(
To ti meni nesto?!
perfect_guy

#160 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

kokuz_sa wrote: imaju karte za eto penzionere koje su jeftinije,imaju karte za studente..sto ne naprave i karte za nezaposlene..ili da npr kategorisu karte po nekim grupama
pa kazu ako se uzme godisnja kosta 300KM al to za nezaposlene
nek naprave da je karta od npr 5 stanica 1Km za 10 stanica 1.5Km za vise od 10 stanica 1,8KM
a ne ovako os stupa do nedjarica das 1.8Km u 1 pravcu..van pameti vala..

da mi je samo znat ko odjedjuje cijene karata u grasu i da li se imalo razumiju u finasije i ekonomiju..
kakvi su naši stručnjaci, apsolutno me ne bi iznenadilo da kontra postave cijene (5 stanica 1,80...)
bavi

#161 Re: Gras all about

Post by bavi »

Eleonora wrote:
bavi wrote:
To ti meni nesto?!
Jok nani rahmetli na onom svijetu 8)
Eleonora

#162 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

bavi wrote:
Haj kad se tako fino, haman revizorski obracas, da ti dam repliku.

Fuj kakav je Gras postao prema gradjanima Sarajeva. Pored bahatog i nekulturnog ponasanja, propustaju redove voznje ( koliko sam samo puta zbog njih zakasnila na posao ), prorijede saobracaj u špici, nerealno preskupe karte, maltretiraju stance...
Neke linije ( npr. linija Vratnik su ukinuli samo tek tako ). A na uput : Zasto?! Nisu htjeli reci. Doslovno.
Bezobrazluk svoje vrste. I onda se cude kad ih pojedinci napadaju?!

I kao trebam ih gotiviti i zeliti im srecu?! Dobre plate, i cvjetanje firme?!
Dobro za dobro. Lose za lose.
bavi

#163 Re: Gras all about

Post by bavi »

Pa eto nek tu onda liniju Vratnik - Baščaršija uzme "kvalitetna" konkurencija :)
To je jedinstvena prilika, pa ako se pokažu neka onda preuzmu i ove po ravnici linije. Ali što neće, jesi se ikad upitala??Možemo i ja i ti sebi lagati da bi bilo bolje da to neko drugi preuzme. Ne i neće biti bolje ni kod konkurencije, fatala sam u Centrotransovom autobusu miševe, stakla u autobusu dupla, totalno zamagljena, unutra nekakve travarice počele rasti, samo sam ocekivala kad cu vidjeti kakvu ribicu da pliva. Sjedišta ulojena. Pričam za autobus sa kojim sam se vozila u Brezu. Kasnim i ja svako malo iz Visokog kad idem sa centrotransom za SA, sad vise ne kasnim jer sam preselila na alipasino...Tako sve je relativno, meni CT nije kvalitet, ustvari jeste ali na medjunarodnim linijama, a na ovim unutarnjim jad kao i Gras. A nemamo dovoljno razvijene ostale prevoznike da se mogu nositi sa CT i Grasom...
Eleonora

#164 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

bavi wrote:Pa eto nek tu onda liniju Vratnik - Baščaršija uzme "kvalitetna" konkurencija :)
To je jedinstvena prilika, pa ako se pokažu neka onda preuzmu i ove po ravnici linije. Ali što neće, jesi se ikad upitala??Možemo i ja i ti sebi lagati da bi bilo bolje da to neko drugi preuzme. Ne i neće biti bolje ni kod konkurencije, fatala sam u Centrotransovom autobusu miševe, stakla u autobusu dupla, totalno zamagljena, unutra nekakve travarice počele rasti, samo sam ocekivala kad cu vidjeti kakvu ribicu da pliva. Sjedišta ulojena. Pričam za autobus sa kojim sam se vozila u Brezu. Kasnim i ja svako malo iz Visokog kad idem sa centrotransom za SA, sad vise ne kasnim jer sam preselila na alipasino...Tako sve je relativno, meni CT nije kvalitet, ustvari jeste ali na medjunarodnim linijama, a na ovim unutarnjim jad kao i Gras. A nemamo dovoljno razvijene ostale prevoznike da se mogu nositi sa CT i Grasom...
Lazes da si fatala miseve?! :shock: I ufatil ga bar?! :shock:
A neka ba ribica, sta fali. Bas cool, al totalno. :oops:
Pa ja, super ti je sad sa Alipasinog, nisi vise u Visokom. :oops:

Pa vjerovatno je tebi sad gradski prevoz grada Sarajeva ( tramvaj, trola... ) nesto wooow, kad si se vozila u tim Breza, Visoko, Sarajevo... koji ruku na srce, jesu odron.

Nisam ja nigdje rekla da je Centrotrans kvalitetan i da ima kvalitetne buseve. Samo smatram da mora i treba da se pojavi konkurencija Grasu. I neka propadnu. Zasluzili su.
Eleonora

#165 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

bavi wrote:Pa eto nek tu onda liniju Vratnik - Baščaršija uzme "kvalitetna" konkurencija :)
Jah, a sto nece?! :zoka:
kasparaov

#166 Re: Gras all about

Post by kasparaov »

da propadne gras, pa nek propadne i energopetrol i ftv
mrtva kokoš

#167 Re: Gras all about

Post by mrtva kokoš »

mahh sve nek propadne pa da krenemo jednom ispocetka..
neo7

#168 Re: Gras all about

Post by neo7 »

Pa vjerovatno je tebi sad gradski prevoz grada Sarajeva ( tramvaj, trola... ) nesto wooow, kad si se vozila u tim Breza, Visoko, Sarajevo... koji ruku na srce, jesu odron.
:lol: :lol: :lol: jel tebi Ana Babic nesto u rodu :lol: :lol: :lol:

Inace kada dodje konkurencija svi se hohoho poprave ili se gase :) :dance:

EDIT: sto se tice tih vozila na relaciji koju si spomenula bili su prvobitno namjenjeni za gradski prijevoz:)
Eleonora

#169 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

neo7 wrote:
:lol: :lol: :lol: jel tebi Ana Babic nesto u rodu :lol: :lol: :lol:

Inace kada dodje konkurencija svi se hohoho poprave ili se gase :) :dance:

EDIT: sto se tice tih vozila na relaciji koju si spomenula bili su prvobitno namjenjeni za gradski prijevoz:)
Sto Ana Babic?!

Neka bude sa konkurencijom ili popravljanja ili propadanja.

Odakle ti ta informacija?!
r_faruk

#170 Re: Gras all about

Post by r_faruk »

sta je bilo jucer na skenderiji s tramvajima, neki belaj?
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#171 Re: Gras all about

Post by bordo gandalf »

Ne znam sta im rade te cistacice i ko je zaduzen za pregled vozila koja se pustaju na linije...neki dan sam usao u bus pun prasine kao da je stajao 2-3 mjeseca pa ga poslali na voznju :-)
tosho

#172 Re: Gras all about

Post by tosho »

Vidim da se svi dobro razumijete u problematiku GRAS-a,cijene karata,redove voznje,broj uposlenih,broj revizora......
Kad ste tako dobro informisani i zdravom logikom zakljucujete sta u grasu ne valja,sta treba mijenjati,koliko radnika je viska itd itd......Stvarno mi nije jasno kako niko od vas nije dosao do zakljucka da je za sve sto se desava u GRAS-u odgovorno Ministarstvo saobracaja to jest Vlada kantona!!!!!
Oni postavljaju menadzment,odredjuju cijenu karte,broj uposlenih,redove voznje,dijele besplatne karte...........
kennann

#173 Re: Gras all about

Post by kennann »

U potpunosti se slažem......Ministarstvo je odgovorno za sve što se dešava u grasu....A prevelim broj radnika je u svim državnim firmama....KCUS ima previše domara, sekretarica, servirki, kuharica i ostalog pomoćnog osoblja - ali zato jedna medicinska sestra na 30 bolsnika u noćnoj smjeni......tako isto domovi zdravlja......FDS već polako propada.....BH telecom je najbrezobraznija frima u državi - kod njih nema ništa gratis za razilku od drugih operatera...itd itd....

tosho wrote:Vidim da se svi dobro razumijete u problematiku GRAS-a,cijene karata,redove voznje,broj uposlenih,broj revizora......
Kad ste tako dobro informisani i zdravom logikom zakljucujete sta u grasu ne valja,sta treba mijenjati,koliko radnika je viska itd itd......Stvarno mi nije jasno kako niko od vas nije dosao do zakljucka da je za sve sto se desava u GRAS-u odgovorno Ministarstvo saobracaja to jest Vlada kantona!!!!!
Oni postavljaju menadzment,odredjuju cijenu karte,broj uposlenih,redove voznje,dijele besplatne karte...........
kennann

#174 Re: Gras all about

Post by kennann »

centrotrans je fuj fuj fuj.....Njihova je glavna autobuska stanica u Sarajevu pa vidite na šta lici ruglo grada.......autobusi su samo šminka iz vana unutra su katastrofa.....prošle godine sam išao u Berlin s CT.....da Allah sačuva koja katastrofa od autobusa....osoblje strašno neljubazno....ONI SAMO GLUME NESTO....PO MENI ONI SU VRLO VRLO BLIZU GRASU......

Eleonora wrote:
Lazes da si fatala miseve?! :shock: I ufatil ga bar?! :shock:
A neka ba ribica, sta fali. Bas cool, al totalno. :oops:
Pa ja, super ti je sad sa Alipasinog, nisi vise u Visokom. :oops:

Nisam ja nigdje rekla da je Centrotrans kvalitetan i da ima kvalitetne buseve. Samo smatram da mora i treba da se pojavi konkurencija Grasu. I neka propadnu. Zasluzili su.
kokuz_sa

#175 Re: Gras all about

Post by kokuz_sa »

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... iniju.html

"Centrotrans" spreman preuzeti minibusku liniju
Post Reply