Religija i moć/pohlepa

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#151 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

ateisti negiraju religiju ali ateizam je oblik religije :D takojder smjer necijeg/nekakvog vjerovanja :D koje je danas institucija;manipulacija

P.S. nisam ateistkinja,samo da podsjetim zbunjene :D
strongwoman

#152 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

NIN :)
NIN

#153 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

strongwoman wrote:NIN :)
:)
strongwoman

#154 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:ateisti negiraju religiju ali ateizam je oblik religije :D takojder smjer necijeg/nekakvog vjerovanja :D koje je danas institucija;manipulacija

Onda si pripadnik judaizma, to je njihov stav :)
Great Cornholio

#155 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Great Cornholio »

Opasnosti što ih Freud vidi u religiji pokazuju da su njegovi vlastiti ideali i vrijednosti upravo one
stvari koje on smatra ugroženima religijom: um, smanjenje ljudske patnje i moral. Ali nije potrebno
zaključivati indirektno; Freud je veoma jasno izrazio koje su norme i ideali u koje vjeruje: ljubav prema
bližnjem (Menschenliebe), istina i sloboda. Um i sloboda su, prema Freudu, međusobno zavisni. Ako
čovjek napusti svoju iluziju o Bogu-ocu, ako se suoči sa svojom usamljenošću i beznačajnošću u svemiru,
bit će u položaju djeteta koje je napustilo roditeljski dom. Ali cilj ljudskog razvoja upravo i jest prevladavanje
te infatilne fiksacije. Čovjek mora naučiti da se suočava s realnošću. Ako zna da su vlastite snage jedino
na što se može osloniti, on će naučiti da ih pravilno upotrebljava. Samo slobodan čovjek koji se
emancipirao od autoriteta - autoriteta koji ugrožava i zaštićuje - može iskoristiti moć svoga uma i objektivno
shvatiti svijet i svoju ulogu u njemu, bez iluzija ali i sposoban da razvije i iskoristi sposobnosti koje posjeduje. Samo ako odrastemo i prestanemo biti djeca koja se boje autoriteta i zavisna su od njega, možemo se odvažiti da mislimo za sebe, ali vrijedi i obrnuto. Samo ako se usudimo misliti možemo se iščupati iz vlasti autoriteta (Erich Fromm - psihoanaliza i religija) .
arzuhal

#156 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arzuhal »

Riječ institucija dolazi nam iz latinskog i ima široko značenje, odnosno upotrebu. Osim što može označavati neki konkretan vid organizacije (na bilo koji način), ona, također, označava i običaje, postupke, neko uređenje. Tako se može govoriti o ''instituciji'' kurbana ili ''instituciji'' molitve u islamu, hinduizmu...
Institucionalnost, kako god, uvijek označava neku uređenost, odnosno utvrđivanje nekog reda i postupaka. Iz tih razloga se čak i za nekog zaslužnog pojedinca kaže da je ''sam institucija''.

Na tom tragu, naravno da su islam, kršćanstvo...ali i budizam, šintoizam...ali i školstvo, zdravstvo, bankarstvo...ali i brak...i taaako daaaljeee...institucije ;-)
strongwoman

#157 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

"Kada jedan subjekt misli da je spoznao da nad njime nema nicega, ni moralnog autoriteta, ni ideje Boga, ni dobrote, pa ni drustvene hijerarhije, onda takvog covjeka proguta osjecaj paklenog vakuuma"...

M. Krleza - morala sam ovo citirati, jest' da nije Frojd, al' mu je duboka ova...
strongwoman

#158 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

arzuhal wrote:Riječ institucija dolazi nam iz latinskog i ima široko značenje, odnosno upotrebu. Osim što može označavati neki konkretan vid organizacije (na bilo koji način), ona, također, označava i običaje, postupke, neko uređenje. Tako se može govoriti o ''instituciji'' kurbana ili ''instituciji'' molitve u islamu, hinduizmu...
Institucionalnost, kako god, uvijek označava neku uređenost, odnosno utvrđivanje nekog reda i postupaka. Iz tih razloga se čak i za nekog zaslužnog pojedinca kaže da je ''sam institucija''.

Na tom tragu, naravno da su islam, kršćanstvo...ali i budizam, šintoizam...ali i školstvo, zdravstvo, bankarstvo...ali i brak...i taaako daaaljeee...institucije ;-)
Da, ukoliko se to posmatra tako kao sto si ti napisao i tako kao sto jeste, al' ovdje se govori o institucionalizaciji kao nekom vidu organizacije ciji je cilj postizanje sto vece materijalne dobiti, koristi, prevlasti, prevare itd i to sve pod glavnim pokroviteljstvom - religijom, koja je ovdje osudjena za korupciju, mito, zloupotrebu polozaja...
ljubav_aha

#159 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:ateisti negiraju religiju ali ateizam je oblik religije :D takojder smjer necijeg/nekakvog vjerovanja :D koje je danas institucija;manipulacija

imam svoj stav :-D

kao vjernica ,ili vjernici koje licno poznajem,nece nikad reci ka cemu i kome tazim ,kako kopiram neciju ideologiju,naravno,ako me dovoljno dobro poznaju,a ovdje sam vise puta napsiala,imam svoj stav,ali tebi to ocevidno jos nije jasno;licno,ne tezis ka instituciji,ne tazim ka tome takodjer,to si mogla razumjeti;ali me impresionira tvoj brz stav >>> ubacila si me u neciju grupu bez problema :lol: :D
strongwoman

#160 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:
strongwoman wrote:

kao vjernica ,ili vjernici koje licno poznajem,nece nikad reci ka cemu i kome tazim ,kako kopiram neciju ideologiju,naravno,ako me dovoljno dobro poznaju,a ovdje sam vise puta napsiala,imam svoj stav,ali tebi to ocevidno jos nije jasno;licno,ne tezis ka instituciji,ne tazim ka tome takodjer,to si mogla razumjeti;ali me impresionira tvoj brz stav >>> ubacila si me u neciju grupu bez problema :lol: :D
Jok ja draga moja, sami su te ubacili :)
Great Cornholio

#161 Re: Religija i moć/pohlepa

strongwoman wrote:"Kada jedan subjekt misli da je spoznao da nad njime nema nicega, ni moralnog autoriteta, ni ideje Boga, ni dobrote, pa ni drustvene hijerarhije, onda takvog covjeka proguta osjecaj paklenog vakuuma"...

M. Krleza - morala sam ovo citirati, jest' da nije Frojd, al' mu je duboka ova...
Dobrota i moral nemaju veze s bogom, oboje su ljudska djela, a ko misli da morala i dobrote ne može biti bez boga onda ne poznaje ljude, a iz ovog citata se vidi da ni Krleža nije baš nešto posebno poznavao ljudsku prirodu.
arzuhal

#162 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arzuhal »

ljubav_aha

#163 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:Onda si pripadnik judaizma, to je njihov stav :)

Jok ja draga moja, sami su te ubacili :)
zelis reci,bez argumenta,kako ne govorim istinu tj. lazem,hvala

kao vjernica,upravo ne postujes nesto sto prakticiras ,vlro ruzan potez i stav ,i onda se pitas kako je religija dobila formalnu manipulacijsku formu razlicith motiva,upravo si sebe posluzila kao los primjer
strongwoman

#164 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

Great Cornholio wrote:
strongwoman wrote:"Kada jedan subjekt misli da je spoznao da nad njime nema nicega, ni moralnog autoriteta, ni ideje Boga, ni dobrote, pa ni drustvene hijerarhije, onda takvog covjeka proguta osjecaj paklenog vakuuma"...

Dobrota i moral nemaju veze s bogom, oboje su ljudska djela, a ko misli da morala i dobrote ne može biti bez boga onda ne poznaje ljude, a iz ovog citata se vidi da ni Krleža nije baš nešto posebno poznavao ljudsku prirodu.
:lol: :lol: :lol:

Izvini, morala sam... Hajmo ispocetka!!!

Ako je Bog stvorio ljude (a ja duboko vjerujem da jeste, jer ne bih bas voljela da su mi preci bili majmuni) onda je stvorio i dobrotu i moral kod ljudi. Znaci svaki covjek to u sebi nosi, neko manje, neko vise, neko iskoristava i praktikuje i jedno i drugo, neko ne... Ovdje vec govorimo o covjekovoj slobodnoj volji i razumu koju je dragi Bog podario, od svih stvorenja na svijetu, jedino ljudima.

I jos nesto, da je religija, vjera u Boga losa stvar, davno bi nestala izumrla. Da je nastala, kao sto neki vjeruju od straha od "zlih sila" i prirodnih pojava, napretkom nauke i filozofije, bi davno nestala...
Great Cornholio

#165 Re: Religija i moć/pohlepa

Ljubav -aha, ja mislim da strongwoman želi reći da se svi ljudi rađaju kao muslimani, pa kasnije zastrane ;-)
Great Cornholio

#166 Re: Religija i moć/pohlepa

strongwoman wrote: Ako je Bog stvorio ljude (a ja duboko vjerujem da jeste, jer ne bih bas voljela da su mi preci bili majmuni) onda je stvorio i dobrotu i moral kod ljudi.
iskaz 'ljudska priroda je zla' nije ništa manje pogrešan od iskaza' ljudska priroda je dobra', da imalo vjeruješ u nauku i ljudski um to bi mogla shvatiti.
strongwoman

#167 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:

kao vjernica,upravo ne postujes nesto sto prakticiras ,vlro ruzan potez i stav ,i onda se pitas kako je religija dobila formalnu manipulacijsku formu razlicith motiva,upravo si sebe posluzila kao los primjer
Joj!!! Nekim ljudima stvarno moras crtati!!!

Halo ba, salim se... to sam rekla zato sto od svih velikih religija jedino judaizam na ateiste gleda kao na neku vrstu vjernika, hriscanstvo i islam ih gleda kao kjafire ili heretike...

Ovim zavrsavam svaku daljnu komunikaciju sa tobom, nesto mi je tvoj intelekt previse trom da bih gubila vrijeme cekajuci Godoa...
Last edited by strongwoman on 30/04/2011 01:09, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#168 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by BHF_Manijak »

strongwoman wrote: Joj!!! Nekim ljudima stvarno moras crtati!!!

Halo ba, salim se... to sam rekla zato sto od svih velikih religija jedino judaizam na ateiste gleda kao na neku vrstu vjernika, hriscanstvo i islam ih gleda kao kjafire ili heretike...

Ovim zavrsavam svaku daljnu komunikaciju sa tobom, nesto mi je tvoj intelekt previse trom da bih gubila vrijeme cekajuci Godoa...
Draga moja, ja jos cekam... :lol: :lol: :mrgreen:
strongwoman

#169 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

Great Cornholio wrote:
strongwoman wrote: Ako je Bog stvorio ljude (a ja duboko vjerujem da jeste, jer ne bih bas voljela da su mi preci bili majmuni) onda je stvorio i dobrotu i moral kod ljudi.
iskaz 'ljudska priroda je zla' nije ništa manje pogrešan od iskaza' ljudska priroda je dobra', da imalo vjeruješ u nauku i ljudski um to bi mogla shvatiti.
Ljudska priroda je i dobra i zla, zavisi sta vise preferiras, konzumiras, sta vise potiskujes, a sta eksponiras...

Od tvog inputa, zavisi autput... ono sto stavljas u glavu i obice ti se, ili krunisati... zavisi...
strongwoman

#170 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

BHF_Manijak wrote:
Draga moja, ja jos cekam... :lol: :lol: :mrgreen:
Uzalud gubis vrijeme, mani se coravog posla :D
Great Cornholio

#171 Re: Religija i moć/pohlepa

strongwoman wrote:
Great Cornholio wrote:
Ljudska priroda je i dobra i zla, zavisi sta vise preferiras, konzumiras, sta vise potiskujes, a sta eksponiras...

Od tvog inputa, zavisi autput... ono sto stavljas u glavu i obice ti se, ili krunisati... zavisi...
Jeste, tako je, kad ti u mladosti napune glavu pričama o zmijama koje govore, pričama o zlim đavolima, svemogućem bogu i sličnim bajkama onda te priče predstavljaju prepreku prihvatanju naučnih saznanja koja su u suprotnosti s bajkama u koje vjeruje vjernik.
arzuhal

#172 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:Jeste, tako je, kad ti u mladosti napune glavu pričama o zmijama koje govore, pričama o zlim đavolima, svemogućem bogu i sličnim bajkama onda te priče predstavljaju prepreku prihvatanju naučnih saznanja koja su u suprotnosti s bajkama u koje vjeruje vjernik.
:D

Nema, idem na metadonsku terapiju samo da se skinem više sa ovakvih rasprava...
ljubav_aha

#173 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:

Joj!!! Nekim ljudima stvarno moras crtati!!!

ateisti takodjer vjeruju u nesto,stoga jeste oblik vjerovanja/religije;forma

samo ti nastavi traziti godoa u sebi,a ne u drugima :D

vjernik i arogancija,jos jedan minus :mrgreen:
Great Cornholio

#174 Re: Religija i moć/pohlepa

arzuhal wrote:
Great Cornholio wrote:Jeste, tako je, kad ti u mladosti napune glavu pričama o zmijama koje govore, pričama o zlim đavolima, svemogućem bogu i sličnim bajkama onda te priče predstavljaju prepreku prihvatanju naučnih saznanja koja su u suprotnosti s bajkama u koje vjeruje vjernik.
:D

Nema, idem na metadonsku terapiju samo da se skinem više sa ovakvih rasprava...
Đe ćeš ba, pa zar ti nije prva obaveza ikre - uči, izučavaj, naučavaj, podučavaj :D
strongwoman

#175 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

Great Cornholio wrote: Jeste, tako je, kad ti u mladosti napune glavu pričama o zmijama koje govore, pričama o zlim đavolima, svemogućem bogu i sličnim bajkama onda te priče predstavljaju prepreku prihvatanju naučnih saznanja koja su u suprotnosti s bajkama u koje vjeruje vjernik.

:lol: :lol: :lol:

A nauka je dokazala da Bog ne postoji... :lol: :lol: :lol:, i religija je u suprotnosti sa naukom :lol: :lol: :lol:...

Znaci svi naucnici koji su religiozni su u suprotnosti sa samim sobom :?
Locked