ugrožen je i moj život. bravurama velikana Alije, pa se ne krijem u blindiranom SUV vozilupsydelija wrote: bota (tadic) mu treba poslati finansijsku ispekciju.![]()
a da mu je zivot ugrozem, u to ne sumnjam.
Hamdija Pozderac
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#151 Re: Hamdija Pozderac
-
s_bjelava
#152 Re: Hamdija Pozderac
Tesko je iz ove perspektive procjeniti objektivnu historijsku ulogu Hamdije Pozdreca, pogotovo danas kad je na sceni jedan potpuno drugaciji drustveni sistem, odnosno ideologija.
Nekad, u doba Hamdije je ideologija bila komunizam, danas je to religija i politika se formira i obitava u tim okvirima. Znaci dva potpuno suprotna drustvena uredjenja, ovdje sam potpuno svjesno, iskljucio ekonomski poredak.
Zivio sam u Hamdijino doba, sa njegovom kcerkom isao u skolu, bili smo dobri prijatelji.
Sama cinjenica da se Hamdija u jednom trenutku jada Titu da Srbi i Hrvati ne daju da prodje Bosanstvo nego da ce morati prihvatiti muslimanstvo vise govori o stvarnoj moci Tita nego Hamdije.
Covjek koji je vedrio i oblacio, apsolutni gospodar Jugoslavije, najveci sin nasih naroda i narodnosti
nije mogao, ili htio, da ucini nista da se prizna autohtoni narod BiH, toliko je jak bio i tada nacionalizam Srba i Hrvata.
U sto smo se mi Bosanci/Bosnjaci/Muslimani uvjerili pocetkom devedesetih godina proslog vijeka. Pametnom je i isaret dosta, mi smo imali tih isareta i previse ali nismo ih shvatili, nismo imali nikoga, ni tada ni danas, da nam ih protumaci.
Tu vidim najveci promasaj Hamdije politike i uloge u ocuvanju BiH ali nije on jedini.
Nijedan nas politicar nije imao viziju gdje nas vodi i posljedice takve politike su ovo danasnje stanje.
Zato i jesmo Bosnjaci, umjesto Bosanci sto smo trebali biti, zato i jesmo guske u magli, zato se sa nama igra ko i kada stigne, zato nemamo drzavu, umjesto toga imamo protektorat i bjelosvjetski lupezi, varalice i kriminalci nam kroje sudbinu nase djece.
Nekad, u doba Hamdije je ideologija bila komunizam, danas je to religija i politika se formira i obitava u tim okvirima. Znaci dva potpuno suprotna drustvena uredjenja, ovdje sam potpuno svjesno, iskljucio ekonomski poredak.
Zivio sam u Hamdijino doba, sa njegovom kcerkom isao u skolu, bili smo dobri prijatelji.
Sama cinjenica da se Hamdija u jednom trenutku jada Titu da Srbi i Hrvati ne daju da prodje Bosanstvo nego da ce morati prihvatiti muslimanstvo vise govori o stvarnoj moci Tita nego Hamdije.
Covjek koji je vedrio i oblacio, apsolutni gospodar Jugoslavije, najveci sin nasih naroda i narodnosti
U sto smo se mi Bosanci/Bosnjaci/Muslimani uvjerili pocetkom devedesetih godina proslog vijeka. Pametnom je i isaret dosta, mi smo imali tih isareta i previse ali nismo ih shvatili, nismo imali nikoga, ni tada ni danas, da nam ih protumaci.
Tu vidim najveci promasaj Hamdije politike i uloge u ocuvanju BiH ali nije on jedini.
Nijedan nas politicar nije imao viziju gdje nas vodi i posljedice takve politike su ovo danasnje stanje.
Zato i jesmo Bosnjaci, umjesto Bosanci sto smo trebali biti, zato i jesmo guske u magli, zato se sa nama igra ko i kada stigne, zato nemamo drzavu, umjesto toga imamo protektorat i bjelosvjetski lupezi, varalice i kriminalci nam kroje sudbinu nase djece.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#153 Re: Hamdija Pozderac
pošteno
samo malo možda prejednostavno mislimo o tim vremenima. U SFRJ, posebno nakon 1974. niti jedan čovjek nije imao apsolutnu moć da nešto nametne, pa ni Tito. A Hamdija još manje. Jednostavno, bilo je tu raznih interesnih grupa koje su navlačile vodu na svoj mlin.
samo malo možda prejednostavno mislimo o tim vremenima. U SFRJ, posebno nakon 1974. niti jedan čovjek nije imao apsolutnu moć da nešto nametne, pa ni Tito. A Hamdija još manje. Jednostavno, bilo je tu raznih interesnih grupa koje su navlačile vodu na svoj mlin.
- Chmoljo
#154 Re: Hamdija Pozderac
sve si dobro napisao, ali nisi dobro zaključio. Tito je bio pojedinac. Hamdija je bio pojedinac. Džema je bio pojedinac. iza srpskog nacionalizma je stajala oduvijek SPC, a poslije SANU. iza hrvatskog Katolička Crkva (na lokalnom planu izraženije) i ostavština NDH. u srpskom i hrvatskom nacionalizmu nisu bitni pojedinci, jer su to izgrađene ideologije koje imaju svoju bazu. imaju svoje institucije.s_bjelava wrote:Tesko je iz ove perspektive procjeniti objektivnu historijsku ulogu Hamdije Pozdreca, pogotovo danas kad je na sceni jedan potpuno drugaciji drustveni sistem, odnosno ideologija.
Covjek koji je vedrio i oblacio, apsolutni gospodar Jugoslavije, najveci sin nasih naroda i narodnostinije mogao, ili htio, da ucini nista da se prizna autohtoni narod BiH, toliko je jak bio i tada nacionalizam Srba i Hrvata.
nas su za ruku izveli pojedinci. pojedinci su se borili protiv organizovanih sistema, dok smo mi bili, kako si dobro rekao, guske u magli. ali jebiga, veći je Silajdžić Bošnjak i musliman, jer je završio medresu, nema veze što je jebo šta je stigo. Pozderac je, eto, smrad, jer mu je sestrin unuk smrad.
kao što vidiš, magla je još pristuna.
- Chmoljo
#155 Re: Hamdija Pozderac
pa niko nije lud da vjeruje da Tito nije mnogima smetao u KPJoseMujica wrote:pošteno![]()
ne boj se, nisu se objavljivali suptilni pokušaji atentata.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#156 Re: Hamdija Pozderac
eee da je samo krecenje u pitanju - jos bi dobro i prosliChmoljo wrote:argumentacija je u tom slučaju objektivnija. jel to znači da ne smijemo donositi sudove o događajima i situacijama uopšte u prošlosti ako ih nismo iskusili?palermo wrote:
Potpuno neprimjereno poređenje, ali da ne idemo u off topic, nije mi namjera pričati sada ovdje o Aliji Izetbegoviću i e.Ejupu Ganiću. Samo mogu primijetiti da se mnogi od vas ne sjećate tih vremena, a vrlo ste uvjereni u vašu argumentaciju![]()
kažem ti opet, baci na papir pa ćeš vidjeti razliku. uvijek mi se dopadala ona da ovi danas (u bilo kojoj zemlji ex yu) ne mogu okrečiti koliko su komunisti izgradili.
nije mjera sam u onome sta ti izlazi iz parlamenta, centralng komiteta, fabrike vengo je kantar i ono sta je na praznom papiru u razvojnim timovime, ucionicama, katedrama..
- Chmoljo
#157 Re: Hamdija Pozderac
i to u zemlji u kojoj nije bila prisutna samo okupacija nego i građanski rat sa užasnim posljedicama. al' eto, čudni su kriteriji za velikane.Toto wrote: eee da je samo krecenje u pitanju - jos bi dobro i prosli
nije mjera sam u onome sta ti izlazi iz parlamenta, centralng komiteta, fabrike vengo je kantar i ono sta je na praznom papiru u razvojnim timovime, ucionicama, katedrama..
-
detroit-mercy
#158 Re: Hamdija Pozderac
Da li onda dolazimo da toga da je bratstvo i jedinstvo svih nasin naroda i narodnosti u stvari bila samo jedna zabluda. U principu izgleda da nije sve pocelo 90tih, sa dolaskom klerofaista (omiljeni Nosarin atribut) nego se je od ranije kuhalo (nikada nije prestajalo) i samo je cekalo povoljan trenutak da explodira. Da li to znaci da je Jugoslavija zaista imala ogranicen vjek trajanja. Opet cu se pozvati na Madnera i njegov post o kvalitetu konstrukcije.Chmoljo wrote:pa niko nije lud da vjeruje da Tito nije mnogima smetao u KPJoseMujica wrote:pošteno![]()
samo malo možda prejednostavno mislimo o tim vremenima. U SFRJ, posebno nakon 1974. niti jedan čovjek nije imao apsolutnu moć da nešto nametne, pa ni Tito. A Hamdija još manje. Jednostavno, bilo je tu raznih interesnih grupa koje su navlačile vodu na svoj mlin.ali hajde stisni, pa se usprotivi Starom. površina je bila mirna, ali ispod je bila prava bitka.
pojedinci i danas žive sa uvjerenjem da Tito, jedino čim se bavio jeste ganjanje Sofije Loren, opijanje na Brijunima i šupljiranje sa nesvrstanim.
![]()
Ipak znaci da ta monolitnos nikada nije postojala, nego je samo bila rezultat jedne vrste represije (politicke) gdje dok je Stari bio u punoj snazi ona je postojala cim je poceo gubiti snagu vecina je bila za nesto drugo.
- JoseMujica
#159 Re: Hamdija Pozderac
problem Jugoslavije jeste nedostatak demokratske političke kulture i neizgrađene društvene demokratske institucije . Da su one postojale ne bi se tako raspala. Ako bi se rastali onda bi to bilo kao kod Čeha i Slovaka.
ali dosta je uporediti makroekonomske pokazatelje BiH u SFRJ i završena priča
vanjskotrgovinska razmjena BiH (znači izvoz van granica SFRJ) je krajem 80-tih bio u ogromnom suficitu npr. 1988. 327 miliona USD; 1989. 302 mil USD; 1990. 323 mil USD i 1991. 454 mil USD.
O ovim ciframa danas možemo sanjati i biće nedostižne još narednih 50 godina. A one ponajprije govore da je Hamdija i njegova ekipa, Branko, Duško i ostale "komunjare" (kako ih vole danas zvati) itekako znala šta radi, a ovi današnji lopovi kad su zahajali itekako su imali šta da kradu i znali su dobro oni za šta ratuju...kakvi Srbi, Hrvati, Bošnjaci, zastave i ostale šuplje priče.
kako ono Rambo kaže: "A vidi nas sad, a vidi nas sad!"
vanjskotrgovinska razmjena BiH (znači izvoz van granica SFRJ) je krajem 80-tih bio u ogromnom suficitu npr. 1988. 327 miliona USD; 1989. 302 mil USD; 1990. 323 mil USD i 1991. 454 mil USD.
O ovim ciframa danas možemo sanjati i biće nedostižne još narednih 50 godina. A one ponajprije govore da je Hamdija i njegova ekipa, Branko, Duško i ostale "komunjare" (kako ih vole danas zvati) itekako znala šta radi, a ovi današnji lopovi kad su zahajali itekako su imali šta da kradu i znali su dobro oni za šta ratuju...kakvi Srbi, Hrvati, Bošnjaci, zastave i ostale šuplje priče.
- Komrad
#160 Re: Hamdija Pozderac
Bratstvo i jedinstvo je nesto cemu smo trebali teziti a ne nesto sto je vec bilo zavrsena stvar...detroit-mercy wrote:
Da li onda dolazimo da toga da je bratstvo i jedinstvo svih nasin naroda i narodnosti u stvari bila samo jedna zabluda. U principu izgleda da nije sve pocelo 90tih, sa dolaskom klerofaista (omiljeni Nosarin atribut) nego se je od ranije kuhalo (nikada nije prestajalo) i samo je cekalo povoljan trenutak da explodira. Da li to znaci da je Jugoslavija zaista imala ogranicen vjek trajanja. Opet cu se pozvati na Madnera i njegov post o kvalitetu konstrukcije.
Ipak znaci da ta monolitnos nikada nije postojala, nego je samo bila rezultat jedne vrste represije (politicke) gdje dok je Stari bio u punoj snazi ona je postojala cim je poceo gubiti snagu vecina je bila za nesto drugo.
Ti svog brata trebas voljeti, postovati kao i on tebe ali to ne znaci da se jednog dana necete posvadjati jel tako?
Naravno da se kuhalo ranije jer nisu kleronacionalisti dosli na vlast pocetkom devedesetih oni su kleronacionalisti bili i u doba SFRJ samo nije bilo tako povoljne prilike kao pocetkom devedesetih da se oni pokazu... iako je bilo pokusaja...
Ako se sjetimo "hrvatskog proljeca" bice nam jasno
-
detroit-mercy
#161 Re: Hamdija Pozderac
Ipak pogresno gledas na stvari, suficit sa vanjskim svijetom moras posmatrati na malo drugaciji nacin Koliki danas imamo deficit robne razmjene sa Slovenijom,Hrvatskom i Srbijom koje su danas vanjski svijet za nas a nekada su bile dio domaceg trzistaJoseMujica wrote:problem Jugoslavije jeste nedostatak demokratske političke kulture i neizgrađene društvene demokratske institucije . Da su one postojale ne bi se tako raspala. Ako bi se rastali onda bi to bilo kao kod Čeha i Slovaka.
- madner
#162 Re: Hamdija Pozderac
Zaboravljas sta je Titina konstrukcija bila. Komuniste nisu stvorile Jugoslaviju, Jugoslavija je konstrukcija od ranije, unistena u zacecu od SPC. Komunisti su stvorili Republike, istima dali ovlasti i mogucnosti nezavisnosti. Jedina republika koja je promjenila svoje granice je Srbija.detroit-mercy wrote:Da li onda dolazimo da toga da je bratstvo i jedinstvo svih nasin naroda i narodnosti u stvari bila samo jedna zabluda. U principu izgleda da nije sve pocelo 90tih, sa dolaskom klerofaista (omiljeni Nosarin atribut) nego se je od ranije kuhalo (nikada nije prestajalo) i samo je cekalo povoljan trenutak da explodira. Da li to znaci da je Jugoslavija zaista imala ogranicen vjek trajanja. Opet cu se pozvati na Madnera i njegov post o kvalitetu konstrukcije.Chmoljo wrote:pa niko nije lud da vjeruje da Tito nije mnogima smetao u KPJoseMujica wrote:pošteno![]()
samo malo možda prejednostavno mislimo o tim vremenima. U SFRJ, posebno nakon 1974. niti jedan čovjek nije imao apsolutnu moć da nešto nametne, pa ni Tito. A Hamdija još manje. Jednostavno, bilo je tu raznih interesnih grupa koje su navlačile vodu na svoj mlin.ali hajde stisni, pa se usprotivi Starom. površina je bila mirna, ali ispod je bila prava bitka.
pojedinci i danas žive sa uvjerenjem da Tito, jedino čim se bavio jeste ganjanje Sofije Loren, opijanje na Brijunima i šupljiranje sa nesvrstanim.
![]()
I naravno nije postojala neka idila brastva i jedinstva, postojala je ideja i postojao je odredjeni % koji je bio uz tu ideju. Ali je ta ideja demontirana kako bi se demontirao i komunizam.
-
s_bjelava
#163 Re: Hamdija Pozderac
sve si dobro napisao, ali nisi dobro zaključio. Tito je bio pojedinac. Hamdija je bio pojedinac. Džema je bio pojedinac. iza srpskog nacionalizma je stajala oduvijek SPC, a poslije SANU. iza hrvatskog Katolička Crkva (na lokalnom planu izraženije) i ostavština NDH. u srpskom i hrvatskom nacionalizmu nisu bitni pojedinci, jer su to izgrađene ideologije koje imaju svoju bazu. imaju svoje institucije.
nas su za ruku izveli pojedinci. pojedinci su se borili protiv organizovanih sistema, dok smo mi bili, kako si dobro rekao, guske u magli. ali jebiga, veći je Silajdžić Bošnjak i musliman, jer je završio medresu, nema veze što je jebo šta je stigo. Pozderac je, eto, smrad, jer mu je sestrin unuk smrad.
kao što vidiš, magla je još pristuna.[/quote]
@Chmoljo, Tito nije bio pojedinac, bio je na celu ogromnog aparata i imao je kontrolu nad vojskom i partijom (dok nije odjuturumio pa se poceli zajebavati sa njim).
Ova za Djemu, Hamdiju i ostale moze i ne mora biti tacno - jesu bili pojedinci ali nisu uradili nista da stvore odbrambeni mehanizam od navale komsijskih nacionalizama i na koncu fasizama.
Nije ni SANU nastala sama od sebe, i nju su pokrenuli pojedinci, mogli smo i mi da smo znali, umjeli i imali muda.
To je nas najveci problem, nas kao naroda, nemamo dugorocni nacionalni cilj, sta nam je prioritet u narednih 50-100 godina, nismo ga nikad ni imali. Zato pominjem vodje i viziju - duznost vodje jednog naroda u odredjenom historijskom periodu je da gleda unaprijed, predvidi poteze svojih protivnika i saveznika. Da planira unaprijed 50 godina a ne tri mjeseca, da zna sta znaci prihvatanje kompromisa danas ili borba za puno ostvarenje svojih interesa bez obzira koliko to trajalo i kakve kratkorocne posljedice mogu biti.
kao što vidiš, magla je još pristuna.[/quote]
@Chmoljo, Tito nije bio pojedinac, bio je na celu ogromnog aparata i imao je kontrolu nad vojskom i partijom (dok nije odjuturumio pa se poceli zajebavati sa njim).
Ova za Djemu, Hamdiju i ostale moze i ne mora biti tacno - jesu bili pojedinci ali nisu uradili nista da stvore odbrambeni mehanizam od navale komsijskih nacionalizama i na koncu fasizama.
Nije ni SANU nastala sama od sebe, i nju su pokrenuli pojedinci, mogli smo i mi da smo znali, umjeli i imali muda.
To je nas najveci problem, nas kao naroda, nemamo dugorocni nacionalni cilj, sta nam je prioritet u narednih 50-100 godina, nismo ga nikad ni imali. Zato pominjem vodje i viziju - duznost vodje jednog naroda u odredjenom historijskom periodu je da gleda unaprijed, predvidi poteze svojih protivnika i saveznika. Da planira unaprijed 50 godina a ne tri mjeseca, da zna sta znaci prihvatanje kompromisa danas ili borba za puno ostvarenje svojih interesa bez obzira koliko to trajalo i kakve kratkorocne posljedice mogu biti.
- JoseMujica
#164 Re: Hamdija Pozderac
detroit to je razumna i primjedba na mjestu ali opet mislim, kad bi uspjeli to izračunati, da bi cifre bile san za današnju BiH
bjelave: nisu se Hamdija i drugovi bavili pitanjem: Kako poklati komšije? već su ljudi razvijali zemlju ekonomski, kulturno itd.
bjelave: nisu se Hamdija i drugovi bavili pitanjem: Kako poklati komšije? već su ljudi razvijali zemlju ekonomski, kulturno itd.
Last edited by JoseMujica on 11/04/2011 16:29, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#165 Re: Hamdija Pozderac
pa nemoj misliti da je 'monolitnost' Njemačke ili Španije išla glatko, a znamo i da je u potonjoj još pristuno talasanje. hoću reći, sve velike države su nastajale represijom. to što su nastale prije Ženevskih konvencija i informatičke revolucije ne znači da ljudska patnja pogođenih tom represijom nije bila manja.detroit-mercy wrote: Da li onda dolazimo da toga da je bratstvo i jedinstvo svih nasin naroda i narodnosti u stvari bila samo jedna zabluda. U principu izgleda da nije sve pocelo 90tih, sa dolaskom klerofaista (omiljeni Nosarin atribut) nego se je od ranije kuhalo (nikada nije prestajalo) i samo je cekalo povoljan trenutak da explodira. Da li to znaci da je Jugoslavija zaista imala ogranicen vjek trajanja. Opet cu se pozvati na Madnera i njegov post o kvalitetu konstrukcije.
glede Jugoslavije, najveći promašaj je vjerovatno bio u tome što Tito nije imao nasljednika, koji bi za svoga života, mirno demokratizovao zemlju. nacionalizmi, sprski i hrvatski, nikad nisu zatrti, niti se to ikako i moglo uraditi. monolitnost je mogla postojati da je sve to duže potrajalo i da su ti nacionalizmi držani na uzici, onako kako je to Stari radio.
moje lično mišljenje je, da je ironija umnogome veća, jer su istinske razlike među narodima bile one vjerske, a u prilog tome ide i da su se nacije obrazovale na temeljima religijske pripadnosti. drugih razlika i nije bilo. Drugi svjeski rat je produbio taj jaz, komunisti ga premostili nasilu, da bi nadolazeća bujica sve to odnijela. ovaj posljednji rat je ubio svaku bližu mogućnost za tom monolitnošću.
nje ako i bude bilo, biće je u okviru velike društvene zajednice, veće od prostora bivše SFRJ (EU).
- Banksy
#166 Re: Hamdija Pozderac
Nije zabluda, ali maska, vjerovatno.detroit-mercy wrote:
Da li onda dolazimo da toga da je bratstvo i jedinstvo svih nasin naroda i narodnosti u stvari bila samo jedna zabluda. U principu izgleda da nije sve pocelo 90tih, sa dolaskom klerofaista (omiljeni Nosarin atribut) nego se je od ranije kuhalo (nikada nije prestajalo) i samo je cekalo povoljan trenutak da explodira. Da li to znaci da je Jugoslavija zaista imala ogranicen vjek trajanja. Opet cu se pozvati na Madnera i njegov post o kvalitetu konstrukcije.
Nažalost, demokratski izbori i slobodno iskazana narodna volja u posljednjih 20 godina, pokazuju da je izgleda bilo upravo tako kako pišeš.
- JoseMujica
#167 Re: Hamdija Pozderac
ma kakve maske o čemu pričate....ljudi koji su ušli u rat protiv Hitlera na poziv KPJ su istinski vjerovali u ideju komunističke Jugoslavije....tu nema maski.
maske dolaze inflitracijom drugih elemenata u komunistički pokret i njegovim omasovljavanjem. I tu je normalno da nema monolitnosti već milion nekih interesa, na prvom mjestu ličnih
maske dolaze inflitracijom drugih elemenata u komunistički pokret i njegovim omasovljavanjem. I tu je normalno da nema monolitnosti već milion nekih interesa, na prvom mjestu ličnih
- madner
#168 Re: Hamdija Pozderac
Naravno da su stvorili mehanizme za zastitu nacionalnih interesa od fasista.
Mehanizam se zvao Ustav 1974 i reforma nacionalne odbrane (TO). To su sve potezi koji jasno ukazuju da je opasnost prepoznata.
Mehanizam se zvao Ustav 1974 i reforma nacionalne odbrane (TO). To su sve potezi koji jasno ukazuju da je opasnost prepoznata.
-
detroit-mercy
#169 Re: Hamdija Pozderac
Vjerovatno, ali ne bi bile tako drastice. Jer opste poznato je da smo prije rata imali veliki deficit robne razmjene sa ove tri republike.JoseMujica wrote:detroit to je razumna i primjedba na mjestu ali opet mislim, kad bi uspjeli to izračunati, da bi cifre bile san za današnju BiH
Sada ti pominjes 80te to je nekih 35-40 godina nakon rata, mi smo 15tak godina nakon rata i za nekih 10 godina bi mogli ako bude pameti i zelje dobrano prebaciti neke od tih brojeva. Ne smijes zaboraviti da je u to doba ipak bilo puno lakse poslovati jer je postojao jedan centar u Sarajevu a danas imamo dva a mozda i tri centra. Drazvu podijeljenu na dva sigurno, tri nesigurno ekonomska prostora, u stvari ludnica ziva
Misli da nisi razumio Bjelave, on ti pise o kontinuitetu nacionalnog programa, vizije ili cega vec ne koji je prisutan kod Srba i Hrvata i koji se samo prilgodjava vremenu (da li kraljevina, socijalisticka Jugoslavija ili nesto trece) ali nikada ne nestaje ili prestaje u odnosu na Bosnjake koji nemaju te dugorocne strategije/vizije nego vise neka vrsta reakcije na akcije drugih
- Chmoljo
#170 Re: Hamdija Pozderac
ja tebi maloprije jedno, ti drugo. običan narod je Maršala slušao bezpogovorno, ali znaš li šta je bilo sa Đilasom i Rankovićem? pa čovječe to su mu bili najbliži suradnici. nije dovoljno reći, bio je na čelu. treba i ostati na tom čelu. a kako rekoh, mnogi ga iz iste CK KPJ nisu voljeli. Tito je svoju moć crpio iz autoriteta, ne znam zašto misliš da mu se masa stvari nije radila iza leđas_bjelava wrote:
@Chmoljo, Tito nije bio pojedinac, bio je na celu ogromnog aparata i imao je kontrolu nad vojskom i partijom (dok nije odjuturumio pa se poceli zajebavati sa njim).![]()
ta SANU nije nastala 1945. nego mnogo ranije, i nacionalne politike i ciljevi su bili definisani mnogo ranije. štaviše, dok su komunisti bili na vlasti, te su ideje bile reterirale. Hamdija i Džema su ljudima dali hljeb u ruke i ŠKOLU, ZNANJE. prije toga su te zaglupljivali pa nisi mogao pravilno rezonovati i bio si bezoblična masa.
sa znanjem si postao neko i nešto. možeš artikulirati svoj interes, možeš se boriti za sebe, možeš stvoriti te institucije. pa nisu njih dvojica mogli živjeti po 200 godina da nam sve to serviraju dok se mi gladimo po *udima.
- JoseMujica
#171 Re: Hamdija Pozderac
madner wrote:Naravno da su stvorili mehanizme za zastitu nacionalnih interesa od fasista.
Možda da još dodam da je prvi val YU političke krize upravo udar na isti Ustav kad SR Srbija ukida autonomiju SP Vojvodini i SP Kosovu, a zadržava njihovu glasačku moć u saveznim organima. To je bio svojevrsan birokratski državi udar nakon kojeg je sve otišlo u tri PM
PS
Detroit: slažem se al ne zaboravi da bh. muslimani nemaju ni danas jasan nacionalni program
-
detroit-mercy
#172 Re: Hamdija Pozderac
Zaboravljas da je i cetnicki pokret u Srbiji 41 bio prilicno masovanJoseMujica wrote:ma kakve maske o čemu pričate....ljudi koji su ušli u rat protiv Hitlera na poziv KPJ su istinski vjerovali u ideju komunističke Jugoslavije....tu nema maski.
E sad, sto su centici imali zajeb pa su u jednoj visenacionalnoj drzavi provodili platformu samo jednog naroda je druga stvar
Dok su komunisti iskoristili upravo to visenacionalnu komponentu kao jedno od glavnih orudja u svojoj borbi
- JoseMujica
#173 Re: Hamdija Pozderac
ma nisu oni ništa zahebali...Četnici su kao Kraljevska vojska samo nastavili politiku Kraljevine
-
detroit-mercy
#174 Re: Hamdija Pozderac
A nemaju zato sto nisu uspjeli da kreiraju istinsku elitu niti institucije koje ce da nose taj nacionalni program. IZ voli ili cak stavise zarko zeli da joj se pripise taj atribut (nosioca nacinalnog programa) ali izostavlja iz vida da je IZ samo IZ, tj okuplja odredjenu interesnu skupinu a drustvo je ipak skup interesnih skupinaJoseMujica wrote:madner wrote:Naravno da su stvorili mehanizme za zastitu nacionalnih interesa od fasista.
Mehanizam se zvao Ustav 1974 i reforma nacionalne odbrane (TO). To su sve potezi koji jasno ukazuju da je opasnost prepoznata.![]()
Možda da još dodam da je prvi val YU političke krize upravo udar na isti Ustav kad SR Srbija ukida autonomiju SP Vojvodini i SP Kosovu, a zadržava njihovu glasačku moć u saveznim organima. To je bio svojevrsan birokratski državi udar nakon kojeg je sve otišlo u tri PM
PS
Detroit: slažem se al ne zaboravi da bh. muslimani nemaju ni danas jasan nacionalni program
- Banksy
#175 Re: Hamdija Pozderac
Ko priča o Hitleru, pričamo o onome što je ''palo s neba'' 50 godina kasnije. Kad su naši dragi građani, naši narodi i narodnosti, slobodno i demokratski, skoro plebiscitarno izglasali jednom, pa opet, pa opet, pa opet ... i Tuđmana i Aliju i Slobu i sve njih, i sve tako zadnjih 20 godina.JoseMujica wrote: ma kakve maske o čemu pričate....ljudi koji su ušli u rat protiv Hitlera na poziv KPJ su istinski vjerovali u ideju komunističke Jugoslavije....tu nema maski.
O ovome pričamo
http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ
Naravno da su bile maske, porasli smo veliki, sad znamo.