Adventizam
-
sustinca
#151 Re: Adventizam
Navalili neki misionari cilj im bio mene pokrstiti,rece mi jedan njima je ekstra WOW kad uspiju muslimana pokrstit
mozda sam im davala povoda da vjeruju da ce uspjeti,ali na kraju sam samo prestala dolaziti
Ali znam jednog koji je bio lafo presao na adventizam,eno ga sada vehabija
mozda sam im davala povoda da vjeruju da ce uspjeti,ali na kraju sam samo prestala dolaziti
- славянин
#152 Re: Adventizam
sustinca wrote:Navalili neki misionari cilj im bio mene pokrstiti,rece mi jedan njima je ekstra WOW kad uspiju muslimana pokrstit
Taj nemoze u sredinu nikako jele ? Ili cemo vam ili tamo do iznad usiju
-
Great Cornholio
#153 Re: Adventizam
Ma nije fazon u formalnostima, krštenju, klanjanju, pričešćivanju, ispovjedaonicama... fazon je da li ti iskreno vjeruješ u Boga, u to da je on svugdje prisutan, da čita i ovo što mi sada pišemo, da Mu se možeš obratiti kad hoćeš, gdje god hoćeš, riječima kojim misliš da treba, i na način koji ti smatraš ispravnim, i ako tako vjeruješ ne može tebe niko ni na kakvu drugu vjeru "okrenut".sustinca wrote:Navalili neki misionari cilj im bio mene pokrstiti,rece mi jedan njima je ekstra WOW kad uspiju muslimana pokrstit
-
Great Cornholio
#154 Re: Adventizam
Imao sam izgleda sreću da učim od osobe koja je bila dobar učiteljdr.gog wrote: Da si završio teologiju na Fakultetu u Maruševcu, ne bi bolje sažeo učenje i principe kršćanstva izražene kroz AC.
Nego, jesi li ti znao da su Simsponovi adventisti
- Hrulj
#155 Re: Adventizam
Great Cornholio wrote:Ma nije fazon u formalnostima, krštenju, klanjanju, pričešćivanju, ispovjedaonicama... fazon je da li ti iskreno vjeruješ u Boga, u to da je on svugdje prisutan, da čita i ovo što mi sada pišemo, da Mu se možeš obratiti kad hoćeš, gdje god hoćeš, riječima kojim misliš da treba, i na način koji ti smatraš ispravnim, i ako tako vjeruješ ne može tebe niko ni na kakvu drugu vjeru "okrenut".sustinca wrote:Navalili neki misionari cilj im bio mene pokrstiti,rece mi jedan njima je ekstra WOW kad uspiju muslimana pokrstit
Nazalost vjera nije samo vjerovanje. Ona se ocituje i kroz rituale, posebno ako su propisani vjerom.
Islamski i imanski sarti u islamu. Ne moze biti musliman covjek koji ne klanja, ne daje zekat, ne posti, ne ode na hadz kada moze ....
- animals
#156 Re: Adventizam
Problem sto sve vjere i religije najmanje imaju sta sa Bogom..sve religije, je covjek stvorio, svaki je izmislio svoja pravila i rituale, koje nemaju nista sa Bogom..da se ljudi drze Boga, a ne svoji izmisljeni rituala, ne bi se ubijali ni vodili ratove na svakom koraku, i to vecinom na religijskoj osnovi..
-
Great Cornholio
#157 Re: Adventizam
Ne možeš biti musliman ako ne klanjaš, ne možeš biti adventista ako se ne krstiš, ali niko ti ne može zabraniti da vjeruješ u Boga i da zbog toga, i zbog toga što si shvatio razumom da to nije uredu, ne ubijaš, kradeš, lažeš, nekoga drugog smatraš važnjim od Boga, ne može ti niko zabraniti da nikoga ne mrziš, ne može ti zabraniti da voliš koga želiš i da činiš sve ono što je dobro za ljude, a samim tim i za Boga.Hrulj wrote: Nazalost vjera nije samo vjerovanje. Ona se ocituje i kroz rituale, posebno ako su propisani vjerom.
Islamski i imanski sarti u islamu. Ne moze biti musliman covjek koji ne klanja, ne daje zekat, ne posti, ne ode na hadz kada moze ....
-
theTruePath
#158 Re: Adventizam
Ja ovo vjerujem i musliman sam(hvala Bogu)Great Cornholio wrote:Ma nije fazon u formalnostima, krštenju, klanjanju, pričešćivanju, ispovjedaonicama... fazon je da li ti iskreno vjeruješ u Boga, u to da je on svugdje prisutan, da čita i ovo što mi sada pišemo, da Mu se možeš obratiti kad hoćeš, gdje god hoćeš, riječima kojim misliš da treba, i na način koji ti smatraš ispravnim, i ako tako vjeruješ ne može tebe niko ni na kakvu drugu vjeru "okrenut".sustinca wrote:Navalili neki misionari cilj im bio mene pokrstiti,rece mi jedan njima je ekstra WOW kad uspiju muslimana pokrstit
- fatamorgana
#159 Re: Adventizam
Al' sto jest jest i on se vala usutio ....animals wrote:Problem sto sve vjere i religije najmanje imaju sta sa Bogom..sve religije, je covjek stvorio, svaki je izmislio svoja pravila i rituale, koje nemaju nista sa Bogom..da se ljudi drze Boga, a ne svoji izmisljeni rituala, ne bi se ubijali ni vodili ratove na svakom koraku, i to vecinom na religijskoj osnovi..
- Hrulj
#160 Re: Adventizam
fatamorgana wrote:Al' sto jest jest i on se vala usutio ....animals wrote:Problem sto sve vjere i religije najmanje imaju sta sa Bogom..sve religije, je covjek stvorio, svaki je izmislio svoja pravila i rituale, koje nemaju nista sa Bogom..da se ljudi drze Boga, a ne svoji izmisljeni rituala, ne bi se ubijali ni vodili ratove na svakom koraku, i to vecinom na religijskoj osnovi..
Izvini ali ratovi se uvijek vode. To sto si na balkanu svikao da boga u to mjesaju je tvoja stvar. Plemena Australopitekusa su vodila ratove za teritoriju, kao i homo erektusi, davno prije pojave ideje o Bogu.
Neandertalci takodjer. Kromanjonci. Homo Sapiens isto. Homo sapiens sapiens pogotovo.
Ljudi ratuju zbog resursa uvijek. Zatim teritorija. Cak su i krstaski ratovi oko teritorija. Glupa je pretpostavka.
- fatamorgana
#161 Re: Adventizam
Da, ratovi se oduvijek vode a on jede kokice....
- Hrulj
#162 Re: Adventizam
A sta bi ti? Da krehne sakom od zemlju i sve potare?fatamorgana wrote:Da, ratovi se oduvijek vode a on jede kokice....
Pa bi se onda bunio kada se netko baci sa zgrade i umre jer ga Bog nije spasio.
Bog je napravio zakone prirode, po njima se zivi i ne mjesa se medju nas.
- animals
#163 Re: Adventizam
Pa nisam rekao da on stvarno postoji kao takav, sto ga nasi forumasi zamisljaju..Bog, je strah i masta ljudska..sve ostalo je slucajno..i imena, i dogadjaji i ucesnici..fatamorgana wrote:Da, ratovi se oduvijek vode a on jede kokice....
- NIN
#164 Re: Adventizam
Nije pretpostavka nego teorija, a pogotovo nije glupa. Zasto? Pa zato sto mi i jesmo, kako si i sam rekao, teritorijalna bica (da ne kazem zivotinje) koji svoj bitak zasnivaju na resursima odredjenog podneblja. Takodjer, jos bitniji faktor naseg bitka je drustvenost bez koje ne bi bili toliko uspjesni u osvajanju i ocuvanju teritorija i resursa na istom, i bez kojih zajednica ne moze prezivjeti, a tu drustvenost uslovljavaju odredjeni socijalni fenomeni koji doprinose prvenstveno njenoj homogenosti. Jedan od najjacih faktora u ocuvanju grupe, tj. njene homogenosti jeste religija sa svim svojim ritualima koji zapravo kalibriraju (etiketiraju) njene clanove tako da isti znaju ko je odan, a ko ne, kome se (ne) moze vjerovati unutar grupe.Hrulj wrote:Glupa je pretpostavka.
Recimo, u nasem smislu, kad se kaze 'ma to je onaj sto jede' misleci 'jede' tokom ramazana kada svi poste, sto ce reci, ne moze mu se vjerovati. Ili, 'ma to je onaj sto ga nikad nema na dzumi' sto govori istu premisu. Karikiram ali u tome je poenta.
- Hrulj
#165 Re: Adventizam
Opet greska. Da nije bilo rata prije pojave Bogova vjerovao bi ti. Ljudi ratuju radi resursa i teritorija. Premisa je glupa kao i ona da bi bez pusaka i pistolja ljudi prestali ubijati jedni druge.NIN wrote:Nije pretpostavka nego teorija, a pogotovo nije glupa. Zasto? Pa zato sto mi i jesmo, kako si i sam rekao, teritorijalna bica (da ne kazem zivotinje) koji svoj bitak zasnivaju na resursima odredjenog podneblja. Takodjer, jos bitniji faktor naseg bitka je drustvenost bez koje ne bi bili toliko uspjesni u osvajanju i ocuvanju teritorija i resursa na istom, i bez kojih zajednica ne moze prezivjeti, a tu drustvenost uslovljavaju odredjeni socijalni fenomeni koji doprinose prvenstveno njenoj homogenosti. Jedan od najjacih faktora u ocuvanju grupe, tj. njene homogenosti jeste religija sa svim svojim ritualima koji zapravo kalibriraju (etiketiraju) njene clanove tako da isti znaju ko je odan, a ko ne, kome se (ne) moze vjerovati unutar grupe.Hrulj wrote:Glupa je pretpostavka.
Recimo, u nasem smislu, kad se kaze 'ma to je onaj sto jede' misleci 'jede' tokom ramazana kada svi poste, sto ce reci, ne moze mu se vjerovati. Ili, 'ma to je onaj sto ga nikad nema na dzumi' sto govori istu premisu. Karikiram ali u tome je poenta.
Ratovalo se uvijek. A za rat treba samo jedno.
Dzuma sa tim nema veze. Koliko god ja vjerovao ili ne vjerovao uvijek bi stao u odbranu svoje zene, djece i zemlje. UVIJEK.
- fatamorgana
#166 Re: Adventizam
Ma bog je jedno mitolosko bice zbog cijeg sam nepostojanja dobio sepet banova, 
- Hrulj
#167 Re: Adventizam
Tvoje misljenje. Koje bi trebao drzati za sebe. Ne nabijam ti svoje vjerovanje u usta, nemoj ni ti meni tvoje nevjerovanje.fatamorgana wrote:Ma bog je jedno mitolosko bice zbog cijeg sam nepostojanja dobio sepet banova,
- fatamorgana
#168 Re: Adventizam
Ukoliko nisi promijetio ovdje se misljenja sve dok nisu uvredljiva slobodno izrazavaju,Hrulj wrote:Tvoje misljenje. Koje bi trebao drzati za sebe. Ne nabijam ti svoje vjerovanje u usta, nemoj ni ti meni tvoje nevjerovanje.fatamorgana wrote:Ma bog je jedno mitolosko bice zbog cijeg sam nepostojanja dobio sepet banova,
- Hrulj
#169 Re: Adventizam
I svoje misljenje mozes izraziti na fin nacin, " ne vjerujem u Boga " a ne " mitski lik, ovo ono"fatamorgana wrote:Ukoliko nisi promijetio ovdje se misljenja sve dok nisu uvredljiva slobodno izrazavaju,Hrulj wrote:Tvoje misljenje. Koje bi trebao drzati za sebe. Ne nabijam ti svoje vjerovanje u usta, nemoj ni ti meni tvoje nevjerovanje.fatamorgana wrote:Ma bog je jedno mitolosko bice zbog cijeg sam nepostojanja dobio sepet banova,
Polako covjece.
- fatamorgana
#170 Re: Adventizam
Pa dok se ne dokaze suprotno doticni je dio ljudske mitologije, 
- Hrulj
#171 Re: Adventizam
Dok ti meni dokazes da ce avioni ozivjeti sami od sebe ako ih nabacas nasumicno i ja cu vjerovati da ga nemafatamorgana wrote:Pa dok se ne dokaze suprotno doticni je dio ljudske mitologije,
- fatamorgana
#172 Re: Adventizam
Vjeruj sta god ti je srcu drago, 
- NIN
#173 Re: Adventizam
Mogao sam i pretpostaviti ali, eto, do mene je jer ne spomenuh ovo sto cu napisati - religija se, kao drustvena alatka, onakvu kakvu danas poznajemo, tek pojavila kada smo presli sa nomadskog na sjedilacki ustroj zajednice, kada smo domesticirali i kultivisali svoju okolinu nakon cega je doslo do ekspanzije stanovnistva. Bas tada kada smo poceli osnivati stalne nastambe na teritorijama bogatim resursima religija se spontano organizovala iz prijeke potrebe ka homogeniziranju grupe, tj. grupa koje su bile sve brojnije i samim tim ranjivije u odnosu na svoje susjede.Hrulj wrote:Opet greska. Da nije bilo rata prije pojave Bogova vjerovao bi ti. Ljudi ratuju radi resursa i teritorija. Premisa je glupa kao i ona da bi bez pusaka i pistolja ljudi prestali ubijati jedni druge.NIN wrote:Nije pretpostavka nego teorija, a pogotovo nije glupa. Zasto? Pa zato sto mi i jesmo, kako si i sam rekao, teritorijalna bica (da ne kazem zivotinje) koji svoj bitak zasnivaju na resursima odredjenog podneblja. Takodjer, jos bitniji faktor naseg bitka je drustvenost bez koje ne bi bili toliko uspjesni u osvajanju i ocuvanju teritorija i resursa na istom, i bez kojih zajednica ne moze prezivjeti, a tu drustvenost uslovljavaju odredjeni socijalni fenomeni koji doprinose prvenstveno njenoj homogenosti. Jedan od najjacih faktora u ocuvanju grupe, tj. njene homogenosti jeste religija sa svim svojim ritualima koji zapravo kalibriraju (etiketiraju) njene clanove tako da isti znaju ko je odan, a ko ne, kome se (ne) moze vjerovati unutar grupe.
Ratovalo se uvijek. A za rat treba samo jedno.
Dzuma sa tim nema veze. Koliko god ja vjerovao ili ne vjerovao uvijek bi stao u odbranu svoje zene, djece i zemlje. UVIJEK.
I da, ratova je uvijek bilo (i cimpanze ratuju oko resursa) ali nikad kao onda kada smo organizovali stalne nastambe, sela i gradove. Religija se pojavila upravo u tom trenutku iz razloga koje navedoh. Naravno, cinik ce reci da je religija razlog ratovanja, sto, po meni, nije slucaj - to je nasa teritorijalnost ali religija je, osim sto je drustvena alatka koja je prvenstveno nastala zarad homogenizacije grupe, zapravo i jak katalizator te iste agresije, dakle, ne iskljucivo i uzrok iste.
- animals
#174 Re: Adventizam
Pa ja mislim da je ljudima nekako lagodnije ratovati i ubijati u ime Boga, jer tako vjeruje da je to pravedno, i nema vise neke nelagode koja normalnog covjeka obuzme samo na pomisao o ubijanju ili ratovima..Bog je nesto kao droga, spomenes ga i padnes u delirij u kome je opravdano sve sto radis..zato nije cudno sto se ljudi ubijaju najcesce uz povike Bozijeg imena..
- Hrulj
#175 Re: Adventizam
Malo obazrivosti cuda radifatamorgana wrote:Vjeruj sta god ti je srcu drago,