Chemist wrote:Procitas ovo, pa pogledas dokumentarac o indijskom drustvu i vidis da ljudi nemaju problema sa recenicama tipa "IZVINI, ali nisam zaljubljena u tebe", oni znaju ko ce ih zapast cim se rode, dobro sad, ne znaju oni, oni kasnije saznaju, uglavnom caca je to vec ugovorio.
On topic, zar doticna stvarno misli u skoro 30 oj godini da ce se zatreskati do usiju i naci princa na bijelom konju, tezak slucaj mnogo, pogotovo ako se ocekuje vec na prva dva sastanka. Hemija je cudo, nekada je potrebno malo vremena da proradi, da covjek/zena ide malo kontra svojih osjecanja ili srca da se tako izrazim, a malo pamecu....osjecaji se uglavnom pojave kansije.
Na kraju krajeva, pa ljudi su do prije 100 godina u nasem rodjenom gradu asikovali preko prozora po mrklom mraku, nije bilo romanticnih vecera, setnji uz rijeku, morsku obalu ili slicno, i opet bili mozda i sretniji nego mi sada...Sto smo to mi bolji od svojih djedova, nana, pradjedova, pranana????
@Chemist
Touche
Bio nekad davno semestar u Londonu,pa sam igrom prilika (hem sto volim jesti curry i ljutu hranu a mora se u nas Bosnjaka nekad i na dzumu odletiti) imao prilika da se upoznam sa dosta Indijaca i pakistanaca i razjasnim neke stvari sa arranged marriages...
I moram ti reci da je,onako za nase shvatanje to poprilicno nezamislivo,jer kod nas to ode uglavnom pravom linijom tipa:
Upoznavanje-----Udavaranje-----Fatachina (jel se tako kazhe dry-humping)

---onda mozhda padne i sex---onda se sve poprilicno zakompikuje jer osoba B krene da se mjesa u sve moguce sfere zhivota osobe A,zivka po 5 puta dnevno,pita ko ti je ona/onaj itd. itd.
Medjutim kod ove raje sa subcontinenta to ide puno drugacije (bez obzira na religiju)...ja sam dosta dugo mislio,da su arranged marriages nesto za fukaru,ali su cest slucaj i kod vrlo "solventnih" parova...
roditelji se (po)znaju,djeca dodju u doba kad im se vakat udavati/zheniti (rane 20te),vide se par puta i ako se svide jedno drugome...gotova stvar...Dobivas sve u paketu i zhivis onu Forrest Gumpovsku "Life is like a box of chocolates"..
I bez obzira sto se ovo kosi sa mentalnim sklopom necu reci Bosanca,nego prije urbanog Bosanca/bosanke,kome je prije stalo da poslije zavrsenog faxa malo prozhivi,kupi Renault Megan na kredit i vozika se okolo da ga raja vidi,raja koja tako rano stupe u te arranged marriages,do 30te godine vec imaju djecu u predskolskom uzrastu,u karijerama relativno solidno napreduju jer imaju cilj pred sobom i genralno se odnose prema zhivotu ne kao prema genralnoj probi...
Mali off-topic,kratka lekcija iz etnografije nemojte zamjeriti...