Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Arjan_Robben
#151 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Meni nesmeta ako neki Shaban iz Foce smatra da si dobar Bosnjak ako si dobar musliman. Ne smeta mi ni ako neki Mujo iz Sarajeva smatra isto to da bi dosao do dobrog posla. Ali mi Bosnjaci koji smo odrasli ovdje na zapadu; mi vidimo da nama; Bosnjacima TREBA nacionalni identitet.
Jer ovdje imate u jednom gradu u kojem ja zivim 200.000 muslimana (to je koliko ima muslimana u Zenici i Mostaru zajedno) i gradonacelnik je musliman. Dzamija ima vise nego crkava (garantujem) i ima ovdje dzamija sa ne 2 nego 4 munare; triduplo vece od Begove dzamije.
Sta ce postati Bosnjaci kada udju u evropu? Postat ce jedan zanemarljiv broj; statisticka greska medju drugim muslimanima. I uvjeren sam da ako se ne desi nista po pitanju naseg NACIONALNOG identiteta; ako se djeca od malih nogu ne pocnu identifikovati sa NACIONALNIM BOSNJASTVOM; Bosnjaci ce se kad tada bodjeliti. A vec su podjeljeni. Jer jedan dio Bosnjaka sebe prepoznaje prvenstveno u evropskom (ili zapadnom) nacinu zivota; gaji te norme i vrijednosti te dozivljava vjeru (Islam) onako kako je dozivljava i evropa (kao kulturno nasljedje i tradiciju) a drugi dio Bosnjaka zeli da ZIVI po Islamu. Tu znaci nastaje problem. Jer ako se Bosnjastvo definise kao sto je danas definisano; tada su jedni iz tog Bosnjastva automatski iskljuceni. A ako se definise kako je definisano Albanstvo i "Turkstvo" onda se ovi drugi negiraju.
Sada mislim da kad tad moramo biti odlucni. Ako nastavimo ovako; opet ce Bosnjaci postati "gospodari neba" a neko ce drugi (citajte srbi i Hrvati) iskorisiti nasu naivnost i dobiti ideolosku bitku (koju su mozda vec i dobili) i postat ce ideoloski gospodari Bosne. Jer Bosnjacko djete dok pjeva Ilahije u skoli ono Hrvatsko uci o bosanskim kraljevima Hrvatske krvi a ono Srpsko uci o bosanskim kraljevima Srpske krvi.
Mi znaci moramo doci do te tacke da kazemo: "To je nase i mi cemo to i bastiniti i u praksi." Znaci nasa djeca ne samo da moraju biti svjesna nase historije nego se moraju i duboko identificirati sa tim. A to je tezak i dug put i nikakav Bogomislki mit im tu nece pommoci. Jer Bogomilski mit sluzi da kaze:"Pa vidite brate i prije smo bili slicni muslimanima." Znaci sluzi za negiranje nacija.
Nasa djeca moraju recimo znati da je se hum pripojio Bosni 1326. Moraju znati da je Dusan 1350. napao Bosnu. Moraju znati o 90- godisnjem ratu izmedju Bosne i Madjarske. A pored toga mora postojati identifikacija sa tim - znaci mora postotajati svijest o tome da je to njihovo i da je to toliko logicno kao sto je logicno da redovno piskis. T i To je ono sto ce od njih stvoriti Bosnjake i tek tada ce se moci pricati o Bosnjacima kao jednoj formiranoj i odrasloj evropskoj naciji. A Ilahije i Kaside i Bogomislki mit su u redu ali samo u djecijoj fazi Bosnjastva; dok Bosnjastvo ne odraste. Sto prije te neke gluposti odpadnu od Bosnjastva sto bolje. Naciju i vjeru moramo drzati odvojeno.
Jer ovdje imate u jednom gradu u kojem ja zivim 200.000 muslimana (to je koliko ima muslimana u Zenici i Mostaru zajedno) i gradonacelnik je musliman. Dzamija ima vise nego crkava (garantujem) i ima ovdje dzamija sa ne 2 nego 4 munare; triduplo vece od Begove dzamije.
Sta ce postati Bosnjaci kada udju u evropu? Postat ce jedan zanemarljiv broj; statisticka greska medju drugim muslimanima. I uvjeren sam da ako se ne desi nista po pitanju naseg NACIONALNOG identiteta; ako se djeca od malih nogu ne pocnu identifikovati sa NACIONALNIM BOSNJASTVOM; Bosnjaci ce se kad tada bodjeliti. A vec su podjeljeni. Jer jedan dio Bosnjaka sebe prepoznaje prvenstveno u evropskom (ili zapadnom) nacinu zivota; gaji te norme i vrijednosti te dozivljava vjeru (Islam) onako kako je dozivljava i evropa (kao kulturno nasljedje i tradiciju) a drugi dio Bosnjaka zeli da ZIVI po Islamu. Tu znaci nastaje problem. Jer ako se Bosnjastvo definise kao sto je danas definisano; tada su jedni iz tog Bosnjastva automatski iskljuceni. A ako se definise kako je definisano Albanstvo i "Turkstvo" onda se ovi drugi negiraju.
Sada mislim da kad tad moramo biti odlucni. Ako nastavimo ovako; opet ce Bosnjaci postati "gospodari neba" a neko ce drugi (citajte srbi i Hrvati) iskorisiti nasu naivnost i dobiti ideolosku bitku (koju su mozda vec i dobili) i postat ce ideoloski gospodari Bosne. Jer Bosnjacko djete dok pjeva Ilahije u skoli ono Hrvatsko uci o bosanskim kraljevima Hrvatske krvi a ono Srpsko uci o bosanskim kraljevima Srpske krvi.
Mi znaci moramo doci do te tacke da kazemo: "To je nase i mi cemo to i bastiniti i u praksi." Znaci nasa djeca ne samo da moraju biti svjesna nase historije nego se moraju i duboko identificirati sa tim. A to je tezak i dug put i nikakav Bogomislki mit im tu nece pommoci. Jer Bogomilski mit sluzi da kaze:"Pa vidite brate i prije smo bili slicni muslimanima." Znaci sluzi za negiranje nacija.
Nasa djeca moraju recimo znati da je se hum pripojio Bosni 1326. Moraju znati da je Dusan 1350. napao Bosnu. Moraju znati o 90- godisnjem ratu izmedju Bosne i Madjarske. A pored toga mora postojati identifikacija sa tim - znaci mora postotajati svijest o tome da je to njihovo i da je to toliko logicno kao sto je logicno da redovno piskis. T i To je ono sto ce od njih stvoriti Bosnjake i tek tada ce se moci pricati o Bosnjacima kao jednoj formiranoj i odrasloj evropskoj naciji. A Ilahije i Kaside i Bogomislki mit su u redu ali samo u djecijoj fazi Bosnjastva; dok Bosnjastvo ne odraste. Sto prije te neke gluposti odpadnu od Bosnjastva sto bolje. Naciju i vjeru moramo drzati odvojeno.
-
Arjan_Robben
#152 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Zasto ne bosjacki? Pa zato sto je za svako nacionalno bice najbitnija istorija. Nacionalizmi se grade i gledaju na/kroz istoriju. Dakle ako su franjevci u 15., 16., 17., 18. i 19. vijeku nas slavenski jezik (kako s eu bosni govori) nazivali bosanskim; onda bi to bilo najjednostavnije silovanje da mi taj jezik nazovemo bosnjackim. Znaci to nema govora da bude to jezik pod imenom Bosnjacki. Jezik je bio i ostao bosanski.osa wrote: nadalje samo ime jezika, zašto ne bošnjački, zar opet od straha da netko ne bi predbacivao nacionalizam, ili ljudi misle da će vremenom srbi i hrvati lakše odustati od svog jezika i prihvatiti prije bosanski nego bošnjački, ne znam....
Eh sad. Ono sto jeste jako bitno i naravno kljucno je to; sta cini taj jezik jezikom? Danasnji bosanski jezik NIJE isti kao bosanski jezik kojim je pisao Kulin ban; nije to ni jezik velikog bana Stijepana Kotromanica, ni Tvrtka. Jer svi ti ljudi su pisali i pricali bosanskom ikavicom. Tim jezikom su pisali hodze i franjevci do 19. vijeka u Bosni.
Silom prilika taj jezik je se izgubio a izgubio je se zato sto je (kao sto je Ilija Garasin izjavio vec 1834.) Srpstvo tada probalo da "preobrati Bosnu vise ka Srbiji". Danasnji jezik bosanski je znaci izvorni "Srpsko Hrvatski jezik" sa dodatcima sto vise Turcizama. I danasnji bosanski jezik je nam pokazatelj koliko neobrazovani ljudi vode Bosnjake.
- hrabren miloradovic
#153 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ja ću se referisati samo na boldovano!Arjan_Robben wrote:Meni nesmeta ako neki Shaban iz Foce smatra da si dobar Bosnjak ako si dobar musliman. Ne smeta mi ni ako neki Mujo iz Sarajeva smatra isto to da bi dosao do dobrog posla. Ali mi Bosnjaci koji smo odrasli ovdje na zapadu; mi vidimo da nama; Bosnjacima TREBA nacionalni identitet.
Hum je uvek bio u sastavu srpske države dok je nije ban Stefan OSVOJIO , i svi humski knezovi su bili Srbi , a Dušan nije napao Bosnu već je išao da povrati tada već vekovnu Nemanjićku zemlju još od kneza Miroslava pa do kneza Rastka(sv.Sava) pa do hercega od sv.Save Šćepana Kosače!
E to ti je istina , ako znaš naravno istoriju koja je zapisana a ne izmišljena kao što se radi!
- BiH-x
#154 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Jer Bosnjacko djete dok pjeva Ilahije u skoli ono Hrvatsko uci o bosanskim kraljevima Hrvatske krvi a ono Srpsko uci o bosanskim kraljevima Srpske krvi.
Fakat ne znam zasto moderatori sve ovo tolerisu. Ali fakat
- osa
#155 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
ovo je rasprava u kojoj možeš učestvovati a ne moraš, ti vjerojatno vidim nemaš mišljenje o ničem što se ne tiče osobno tebe, sve ostalo bi bila kako kažeš nepotrebna sekiracija, vidiš ja nisam takav, volim razmijeniti mišljenja sa raznim ljudima, a sad ako tebi to smeta, tu ti ne mogu pomoći....riko-ga wrote:@osa neznam odkud tebi tolika sekiracija za Bosnjake i kako se oni izjasnjavaju i kojim jezikom govore.Dali mi Bosnjaci imamo istoriju,jezik,kulturu je nasa stvar.Zasto svoj jezik nazivamo Bosanski a ne Bosnjacki je jasno kao dan svima onima koji razumiju BiH.Dali je tebi jasno?Ma netangira me sekunde jedne.Dali je izgradjen nas idetitet i sta treba na tome raditi isto te netreba tangirati ni milimetra.Ako to Bosnjaci zele da se izajasnjavaju kao marsovci a sledece godine kao vanzeljmaci pa sledece neznam kako to nije tvoj problem.To je nas problem i nemoj te nam vi pomagati molim vas.Nemoj vidjelo se kako vi pomazete.Zato ohladi malo ima drugi tema ovdje gdje mozes pisati do mile volje i to mi nesmeta.Bubaj kako ste vi ovo ili on kako ste vi ponikli u ovoj drzavi ili kako ste je stvarali to me netangira ali pisati kako ce se Bosnjaci izjasnjavati od tebe to smatram uvredom.
- osa
#156 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
nije se izgubio, prođi malo kroz zapadnu hercegovinu, skokni do dalmacije, dalmatinske zagore, moguće da ćeš da čuti i oko uskoplja ima tog narječja, ali slabo kod bošnjaka....Arjan_Robben wrote:Zasto ne bosjacki? Pa zato sto je za svako nacionalno bice najbitnija istorija. Nacionalizmi se grade i gledaju na/kroz istoriju. Dakle ako su franjevci u 15., 16., 17., 18. i 19. vijeku nas slavenski jezik (kako s eu bosni govori) nazivali bosanskim; onda bi to bilo najjednostavnije silovanje da mi taj jezik nazovemo bosnjackim. Znaci to nema govora da bude to jezik pod imenom Bosnjacki. Jezik je bio i ostao bosanski.osa wrote: nadalje samo ime jezika, zašto ne bošnjački, zar opet od straha da netko ne bi predbacivao nacionalizam, ili ljudi misle da će vremenom srbi i hrvati lakše odustati od svog jezika i prihvatiti prije bosanski nego bošnjački, ne znam....
Eh sad. Ono sto jeste jako bitno i naravno kljucno je to; sta cini taj jezik jezikom? Danasnji bosanski jezik NIJE isti kao bosanski jezik kojim je pisao Kulin ban; nije to ni jezik velikog bana Stijepana Kotromanica, ni Tvrtka. Jer svi ti ljudi su pisali i pricali bosanskom ikavicom. Tim jezikom su pisali hodze i franjevci do 19. vijeka u Bosni.
Silom prilika taj jezik je se izgubio a izgubio je se zato sto je (kao sto je Ilija Garasin izjavio vec 1834.) Srpstvo tada probalo da "preobrati Bosnu vise ka Srbiji". Danasnji jezik bosanski je znaci izvorni "Srpsko Hrvatski jezik" sa dodatcima sto vise Turcizama. I danasnji bosanski jezik je nam pokazatelj koliko neobrazovani ljudi vode Bosnjake.
- osa
#157 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
mudro rečeno...softly wrote:Sasvim si u pravu sto se tice ove dileme - sta je prece Bosanstvo ili Bosnjastvo.osa wrote: razlog za ne osnivanje bošnjačkih institucija, je po meni, određeni strah da bi se time odustalo od projekta "100% bih", naručito nakon stradanja u zadnjem ratu i migracija stanovništva, imam osjećaj da postoji strah kod bošnjačke političke elite da bi time bošnjaci na neki način "tjerali vodu na mlin", hrvatske a pogotovo srpske politike u bih.
jer kako osnivati nacionalne institucije i jačati nacionalni osjećaj kod naroda a boriti se na sve načine protiv drugih nacionalizama, tu jednostavno upadaš u zamku političke nedosljednosti i na neki način i svom narodu šalješ krive poruke...
sam si pomenuo pitanje jezika, bez obzira što mnogi na forumu to pitanje smatraju totalno nebitnim (bar tako izjavljuju), to je krucijalno pitanje za jedan narod, jezik je nauka, jezik je nešto što neki narod određuje, koliko sam samo imao rasprava na temi o segregaciji u školstvu, kako ljudima objasniti , da u jeziku ne može ovako ili onako, kako im objasniti da, ako napišu" deklarisati, penzionisati, i sl." da će im profesor hrvatskog to iskrižati,razumjet će ih on, ali 1 kao kuća, jer nepravilno tvore glagole...., nadalje samo ime jezika, zašto ne bošnjački, zar opet od straha da netko ne bi predbacivao nacionalizam, ili ljudi misle da će vremenom srbi i hrvati lakše odustati od svog jezika i prihvatiti prije bosanski nego bošnjački, ne znam....
svaki narod koji gradi svoju nacionalnu svijest, treba se okrenuti sebi, ostaviti druge po strani, naći i istaći u svom nacionalno korpusu ono što je najbolje, posebnosti po kojima će biti prepoznati, ići sa promidžbom po cijelom svijetu, pa danas gotovo svi u svijetu misle da je kravata potekla od hrvata, možda i je, a možda i nije, tko će to dokazati...
naravno za to su potrebni i kapaciteti, ljudski kapaciteti, ali koje ćeš vrlo teško angažirati na tom polju bez nacionalnih institucija, i tu kreće vrtnja u krug, iz kojeg će bošnjaci , morati smoći snage, izaći, naravno ako žele punu nacionalnu afirmaciju....
Ali pogreska je misliti da se istovremeno moze "goniti" i jedno i drugo u sklopu iste strategije.
Zapravo, u toj istovremenosti se i krije najveca kritika novobosnjacke politike jer se u floskuli "Bosna i Bosnjaci" nakazi KLJUCNI DOKAZ o Bosnjackoj tendenciji da pod projektom "Zajednicka Bosna" podmecu projekat "Bosnjacka Bosna".
Zvuci apsurdno, ali je nedefinisanost Bosnjaka velika smetnja definiciji nove Bosne (naravno - i Hercegovine).
To vam je nesto slicno kao i u svakodnevnom zivotu - nema vise "zajednickih objekata", svakom se stanu mora znati vlasnik da bi smo uredili odnose u zgradi!
I zato se Bosnjaci MORAJU prvo definisatu u smislu Bosnjastva da bi konacno rijesili pitanje Bosne.
To moze izgledati kao "konacna predaja" ili "pristajanje da budemo kao i oni", ali, budimo ikreni, to je realnost. Oni koji drugacije tvrde su zapravo veliki licemjeri, poput, naprimjer, gosp. Silajdzica i njegove vizije 100% BiH!
Ja sad razmisljam koliko sam se sam promjenio. Zaista sam po ubjeđenju potpuno A-nacionalan i zaista sam vjerovao u mogucnost ignorisanja nacionalnog kriterija.
Takav sam jos uvijek, ali u zadnje vrijeme pocinjem uvidjati vlastitu naivnost jer je praksa pokazala da su, nazalost, bili u pravu oni koji su osporavali takvu mogucnost.
Konkretnih primjera imamo koliko hocete. Uzmimo ovaj svjezi: zaista je zlocin razdvajati djecu, ali sta uciniti kad toj nerazdvojenoj djeci "voljom vecine" dodje Arzija!
Dakle, zaista je to gotova stvar - nemoguce je biti "samo Bosanac" moras biti i nesto osim toga.
Ali nije u tome problem.
PROBLEM JE KAD NISI NISTA DRUGO OSIM TOGA!
-
Arjan_Robben
#158 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Pa slazemo se Hrabrene. Hum je bio u sastavu Srpske drzave dok je nije ban Stijepan Kotromanic osvojio. A osvojio je Hum 1326. Od te godine Hum znaci vise NIJE bio u sastavu Srpske drzave jer je Hum bosanska vojska OSVOJILA.hrabren miloradovic wrote:
Ja ću se referisati samo na boldovano!
Hum je uvek bio u sastavu srpske države dok je nije ban Stefan OSVOJIO , i svi humski knezovi su bili Srbi , a Dušan nije napao Bosnu već je išao da povrati tada već vekovnu Nemanjićku zemlju još od kneza Miroslava pa do kneza Rastka(sv.Sava) pa do hercega od sv.Save Šćepana Kosače!
E to ti je istina , ako znaš naravno istoriju koja je zapisana a ne izmišljena kao što se radi!
Dali smatras da je hum i nakon osvojenja bio srpski? I dali to znaci da je Amerika danas Indijanska zemlja?
Mi se slazemo. Ja samo zelim da bosanska djeca znaju te detalje i nista vise. A Dusan je 1350. krenuo na Bosnu a ne na hum. On je krenuo da "kazni Bosnu" zbog otimanje huma od ostalih Srpskih zemalja. Ali to mu nije poslo za rukom.
-
Arjan_Robben
#159 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Zar je zaista laz?BiH-x wrote:Jer Bosnjacko djete dok pjeva Ilahije u skoli ono Hrvatsko uci o bosanskim kraljevima Hrvatske krvi a ono Srpsko uci o bosanskim kraljevima Srpske krvi.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jos jedna odvratna laz. Ti legendo si odrastao na zapadu, zivis na zapadu, a kao znas sta bosnjacka djeca uce u svojim skolama?
Fakat ne znam zasto moderatori sve ovo tolerisu. Ali fakat
I ptice na grani znaju sta djeca u bosni uce.
-
Arjan_Robben
#160 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Nebih da skrecem previse sa teme. Ali razlika izmedju Hrvatske i bosanske ikavice je ogromna. Bosanska ikavica se danas moze naci jedino jos kod Hrvata iz Madjarske i u selima oko Kaknja i Visokog. Znam licno starije ljude koji jos uvijek u tom kraju govore tim govorom. Evo kako je fra Ivan Frano Jukic prepoznao Hrvate islamske vjere koji se naselise u doline Focanske u 19. vijeku. Prepoznao ih je po govoru: Hrvatskom ikavicom a Fra Ivan Frano Jukic (jedan od najvecih koji su se zalagali za Bosnjacku naciju) je licno govorio bosanskom ikavicom:osa wrote:
nije se izgubio, prođi malo kroz zapadnu hercegovinu, skokni do dalmacije, dalmatinske zagore, moguće da ćeš da čuti i oko uskoplja ima tog narječja, ali slabo kod bošnjaka....
Ostavivši Tešanj, (…) pregazismo Usoru rijeku (…) i prešavši Krnjin, spustismo se do podne u ravnine i doline focanske.
Ovdje spazih Hrvacane, ljude po imenu i razgovoru od Šokaca razlicite. Zapitam kiridžiju: »Kakvi su to Hrvacani?«
»Bježi, ne pitaj«, veli on, »to su ljudi izvraceni, koji se ne boje ni Turcina ni fratra, pod puškom po vasdan radi, a rijedko ce je i po noci iza pasa izvaditi!
Prije 15 godina malo se koja kuca šokacka ovdje nalazila, pak evo se gori doseli Hrvacanin, to sve ispod ljubuške i vrgoracke krajine.
A to sam i sâm iz njihovog odijela i govora poznao: je, bija, vidija, naresto;
mjesto: jest, bio, vidio, narasto
- osa
#161 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
ikavica je ikavica, naravno da može biti malih razlika, pa i zagorski i međimurski kajkavski se razlikuju, ali je to ipak kajkavski, nego iz ovog primjera mi se čini da fra jukić govori štokavicom.Arjan_Robben wrote:Nebih da skrecem previse sa teme. Ali razlika izmedju Hrvatske i bosanske ikavice je ogromna. Bosanska ikavica se danas moze naci jedino jos kod Hrvata iz Madjarske i u selima oko Kaknja i Visokog. Znam licno starije ljude koji jos uvijek u tom kraju govore tim govorom. Evo kako je fra Ivan Frano Jukic prepoznao Hrvate islamske vjere koji se naselise u doline Focanske u 19. vijeku. Prepoznao ih je po govoru: Hrvatskom ikavicom a Fra Ivan Frano Jukic (jedan od najvecih koji su se zalagali za Bosnjacku naciju) je licno govorio bosanskom ikavicom:osa wrote:
nije se izgubio, prođi malo kroz zapadnu hercegovinu, skokni do dalmacije, dalmatinske zagore, moguće da ćeš da čuti i oko uskoplja ima tog narječja, ali slabo kod bošnjaka....
Ostavivši Tešanj, (…) pregazismo Usoru rijeku (…) i prešavši Krnjin, spustismo se do podne u ravnine i doline focanske.
Ovdje spazih Hrvacane, ljude po imenu i razgovoru od Šokaca razlicite. Zapitam kiridžiju: »Kakvi su to Hrvacani?«
»Bježi, ne pitaj«, veli on, »to su ljudi izvraceni, koji se ne boje ni Turcina ni fratra, pod puškom po vasdan radi, a rijedko ce je i po noci iza pasa izvaditi!
Prije 15 godina malo se koja kuca šokacka ovdje nalazila, pak evo se gori doseli Hrvacanin, to sve ispod ljubuške i vrgoracke krajine.
A to sam i sâm iz njihovog odijela i govora poznao: je, bija, vidija, naresto;
mjesto: jest, bio, vidio, narasto
- hrabren miloradovic
#162 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
On je i posle bio u sastavu srpske države jer je Tvrtko bio srpski kralj , s'obzirom da sam sebe tako naziva uostalom kao i svi kraljevi iz Bosne!Arjan_Robben wrote:Pa slazemo se Hrabrene. Hum je bio u sastavu Srpske drzave dok je nije ban Stijepan Kotromanic osvojio. A osvojio je Hum 1326. Od te godine Hum znaci vise NIJE bio u sastavu Srpske drzave jer je Hum bosanska vojska OSVOJILA.hrabren miloradovic wrote:
Dali smatras da je hum i nakon osvojenja bio srpski? I dali to znaci da je Amerika danas Indijanska zemlja?
Mi se slazemo. Ja samo zelim da bosanska djeca znaju te detalje i nista vise. A Dusan je 1350. krenuo na Bosnu a ne na hum. On je krenuo da "kazni Bosnu" zbog otimanje huma od ostalih Srpskih zemalja. Ali to mu nije poslo za rukom.
I da naravno da smatram da je Hum srpski jer je to činjenično stanje!
Tako da bi bosanska deca trebala znati da je upravo Tvrtko potomak ban Stjepana nasledio krunu onog zlotvora genocidnog Dušana i da se pozivao se na tu porodicu kao na svoju! , da nikad nije mogao postati kralj bez srpske krune!
E to je ono što treba da se zna jer je prava istina , a ne paušalna tumačenja i ostala laganja i konstrukcije!
-
MistikaNebuloza
#163 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Na balkanu vjera=nacija, na zalost! Mi smo od Turaka poprimili milletski sistem i na osnovu toga gradili moderne nacije. Zasto jugoslovenstvo nije nikad zazivijelo? Sjecate li se koliki je bio procenat ljudi koji su se izjasnjavali kao jugosloveni? Razlog toga je sto biti Jugosloven je znacilo nemati vjerske podloge iza svog identiteta sto u nasim ocima je jednako kao i nemati identitet. To je posljedica milletskog sistema kod naroda bivse Osmankse imperije.
-
Arjan_Robben
#164 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ne trollaj temu! Zamolio bih moderatore da brisu sve postove koji nisu direktno vezani za temu i da sankcionise trollove.hrabren miloradovic wrote:On je i posle bio u sastavu srpske države jer je Tvrtko bio srpski kralj ,Arjan_Robben wrote:Pa slazemo se Hrabrene. Hum je bio u sastavu Srpske drzave dok je nije ban Stijepan Kotromanic osvojio. A osvojio je Hum 1326. Od te godine Hum znaci vise NIJE bio u sastavu Srpske drzave jer je Hum bosanska vojska OSVOJILA.hrabren miloradovic wrote:
- BiH-x
#165 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
JesteZar je zaista laz?
I ptice na grani znaju sta djeca u bosni uce.[/
Ovime si nesto dokazao?
-
Arjan_Robben
#166 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Nije istina. Na balkanu je vjera = nacija samo kod Bosnjaka. Kada su Bosnjaci-muslimani oko 1850. okrenuli ledja "Bosnjackoj nacionalnoj ideji" (koju su najvise propagirali franjevci) ti isti Bosnjaci su se nekih 30 godina kasnije nasli pred dilemom i uvidijeli su da njima ipak treba moderna nacija. Tako su se mnogi Bosnjaci svrstavali u Hrvatstvo pa onda u Srpstvo. Dakle lutali su bez cilja. Mnogo je bilo pjesnika muslimanskih koji su u zivotu promijenili 3 opredjeljenja: Hrvatstvo, Srpstvo, Bosnjastvo (Cazim Catic, Safet Beg Besagic). Znaci Hravtsvo i Srpstvo je njih RADO primalo u svoju ideologiju.MistikaNebuloza wrote:Na balkanu vjera=nacija, na zalost! Mi smo od Turaka poprimili milletski sistem i na osnovu toga gradili moderne nacije. Zasto jugoslovenstvo nije nikad zazivijelo? Sjecate li se koliki je bio procenat ljudi koji su se izjasnjavali kao jugosloveni? Razlog toga je sto biti Jugosloven je znacilo nemati vjerske podloge iza svog identiteta sto u nasim ocima je jednako kao i nemati identitet. To je posljedica milletskog sistema kod naroda bivse Osmankse imperije.
I Ilija Garasin je po prvi put 1834. rekao kako se trebaju tiskati knjigfe koje ce bosnu preobratiti vise ka Srbiji a da za taj cilj MORA BITI I MJESTA ZA MUHAMEDOVSKE VELIKASE.
Kasnije je Austro-Ugarska nakratko prekunula sve to; kada je pocela da proagira Bosnjacku naciju. Ali i posle tog AU "spasa" opet je Hrvatstvo u NDH rado prihvatilo Hrvate - Islamske vjere su svoje redove. I najveci Islamski intelektualci su shvatili da Bosnjacima ipak treba moderna nacija. Tako da zahebi ti to da je nacija = vjera. Sta je sa Goranima u Srbiji koji su muslimani pa se svi izjasnjavaju kao Srbi?
Kod Srba i Hrvata istorija i nacionalni identitet, kontinuitet i nacionalna ideologija (i mitomanija) zauzimaju vazno mjesto u njihovom drustvu. Ali ne samo u njihovom nego i u Albanskom i Turskom. A kod Bosnjaka je njihova nacionalna ideologija Islam + Bogomislki mit. Ne postoji dakle nikakva identifikacija sa nekim "sekulariziranom nacionalnom ideologijom". Kao sto Albanci slave Skenderbega; Bosnjaci slave Sultana Fatiha. Jer skenderbeg je zsacuvao Albanski narod od Turaka i ustao protiv istih a Sultan Fatih (koji je ubio posljednjeb Bosanskog kralja) je donio Islam. To je ta razlika izmedju Bosnjaka i drugih naroda. Bosnjastvo je dakle vise jedna vjerska ideologija. I Bosnjastvo samo postoji u kontextu Srpstva i Hrvatsva. Ono je reakcija na Srpstvo i Hrvatsvo.
Tako kao sto sam vec i rekao. Bosnjak zna ODLICNO sta on nije. Ali pitajte ga da vam objasni sta tacno jeste u narodnom smilsu. Siguran sam da prosjecni Bosnjak na to pitnaje nece imati pametan odgovor. A kako bi i imao kada na to nemaju odgovor ljudi koji su osmislili Bosnjastvo i koji su ideoloski ocevi Bosnjastva? Tako da nije kriv obisni Mujo; krivi su oni mnogo veci od njega.
vjera= nacija znaci samo kod Bosnjaka. Zato sto su zakasnili da stvore nacionalni identitet i sto jos uvijek nemaju tu pamet. Ili mozda zato sto je Arapski svijet nasao svoj interes u Bosni? Ko ce mu ga znati...
Last edited by Arjan_Robben on 09/07/2010 12:40, edited 1 time in total.
-
Shoshana
#167 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Arjan_Robben wrote:Mislim da si promasla poentu. Kazes da ta nacija postoji. Mozda postoji ali je u rangu jedne Saudijske, Alzirske ili Libijske nacije. Sto znaci da je ono NACIONALNO u toj "naciji" jako slabo ili ga nema.Shoshana wrote:
Dalje, sta god da cini sustinu identifikacie u toj naciji, sve dok se ljudi sa time identifikuju - ta nacija postoji. Dakle, svaki puta kada jedan Bosnjak na listicu zaokruzi 'Bosnjak' - uhelaci ti teoriju o nepostojanju nacionalnog identiteta kod Bosnjaka (jerbo da ta identifikacija ne postoji - on valjda ne bi ni znao da je Bosnjak, zar ne?)
Jako je normalna stvar da Bosnjak zna STA NIJE. Ali on pojma nema sta jeste u nacionalnom smislu. (Vidi drugi post na ovoj temi). On zna da nije Srbin ili Hrvat ali ti nemoze reci bas sta tacno jeste sto se tice nacionalnog ili narodnog identiteta.
Pocnimo eto od jezika. To je neki glavni stub svake nacije. Taj nas bosanski jezik se uporno gura da bude sto vise Turski. Zasto? Imali smo mi bosansku ikavicu i sa tom ikavicom su pisali SVI od Kulina bana do kralja Tomasevica i sve do 19. vijeka (i katolici i muslimani). Zasto nemoze da se bosanski jezik gurne u tom smjeru? Zasto mora biti "hlopta, historija, kahva" i zasto je bas to ono pravo Bosnjacko? Zamislimo da Albanci muslimani forsiraju turcizme i slovo h da bi diferencijirali svoj jezik?
Zasto slavimo Sultana Fatiha i imamo njegovu bistu u Sarajevu umjesto biste Tvrtka ili Kulina? itd. itd.
Nisam ja promasila poentu, nego ti imas nejasnu sliku o tome sta cini naciju i nacionalni identitet. Ne postoji rang Saudije ili Libije ili bilo koga drugog. POstoji nacionalni identitet - koji se uglavnom bazira na tome da jedna skupina ljudi dijeli istu kulturu (ili pojedine dijelove te kulture), istu istoriju, jezik, etnicitet itd.... i smatraju da ih to cini jednom skupinom. Ni vise ni manje. Pri svemu tome je etnicitet (na kome ti - cini mi se - zelis insistirati) samo jedan od faktora i nije neophodno da svi ljudi u jednoj naciji dijele isti etnicitet.
Isto tako je besmislena tvrdnja da nastanak nacije, odnosno identifikacija nacije sa religijom rezultira losom nacijom. Da to kazes kakvom Jevreju - crk'o bi od sege
Sto se tice tzv negativne identifikacije... odnosno jasnoce o tome sta se nije, radije nego jasnoce o tome sta se jeste - to je tako uvijek bilo i tako ce uvijek biti, ne samo u nacionalnom smislu, nego i u individualnom. Mnogo ti je lakse reci sta nisi, nego sta jesi, zar ne? Identitet se gradi u interakciji sa okolinom. Tako na primjer, do prije nekoliko godina Svedjani nisu imali svoj nacionalni praznik. MIslim, jeste, bio je Svenska flaggans dag, ali nije bio praznik, niti se nesto specijalno slavio. Nije bilo potrebe. Svi bili Svedjani
Cak i ti sam, prije nekoliko stranica iznosis cinjenicu da se tvoji stari NE izjasnjavaju kao bosnjaci. To im je STRANO. Oni znaju da oni NISU Bosnjaci. Ali - ne rece nam ti sta oni JESU? Zasto? Jer je lakse napraviti negativnu identifikaciju nego pozitivnu. Izmedju ostalog, pozitivna identifikacija je uvijek djelomicna. Uvijek sa nekom rezervom. Ja sam nesto-nesto, ALI....
Sto se tice jezika - ili bilo cega, kad smo vec kod toga, da li ti zaista, ali ZAISTA mislis da bi Bosnjaci bili jaca/bolja/ljepsa nacija da odjednom pocnu govoriti ikavicom? Da odjednom pocnu slaviti nesto sto im je potpuno strano? Ili mislis da bi im se susjedi divili i Evropa ih prihvatila objerucke? Meni se cini ako iko ovdje fula poentu nacije - to si onda ti.
Nacija je grupa ljudi koja dijeli istoriju, jezik, kulturu, etnicitet itd. I sa time se ne pregovara. Ti se mozes osjecati pripadnikom te nacije ili ne - i to je sve. ( I da se razumijemo - ne znaci da se svi oni koji dijele isti jezik, istu istoriju i istu kulturu moraju ili trebaju identifikovati sa tom nacijom).
Druga je stvar sto nam fali nacija Bosanac. I druga je stvar da do nacionalnog budjenja Bosnjaka dolazi nakon sto su se ostali vec odavno 'probudili'. I druga je stvar sto im bivsa Juga nije dala adekvatno ime. Ali to je nesto sto se naciji Bosnjak - ne moze prigovoriti. I to ne daje za pravo nikome da im odredjuje kako ce se oni osjecati i u kolikoj mjeri ce njima njihova religija biti vazna.
-
Arjan_Robben
#168 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ovo i nije bas tacno Shoshana. Nacionalni identitet je relativna stvar. Nacionalni identitet jednog Saudijska je nesto sasvim drugo od nacionalnog identiteta jednog Turcina. Ili nacionalni identitet jednog Etiopijanca je sasvim nesto drugo od nacionalnog identiteta jednog Srbina (iako oni imaju istu vjeru).Shoshana wrote:
Nisam ja promasila poentu, nego ti imas nejasnu sliku o tome sta cini naciju i nacionalni identitet. Ne postoji rang Saudije ili Libije ili bilo koga drugog. POstoji nacionalni identitet - koji se uglavnom bazira na tome da jedna skupina ljudi dijeli istu kulturu (ili pojedine dijelove te kulture), istu istoriju, jezik, etnicitet itd.... i smatraju da ih to cini jednom skupinom. Ni vise ni manje.
Nacionalni identitet i vaznost nacionalnog identiteta ovisi znaci o mjestu gdje se jedan narod nalazi na zemaljskog kugli. Turci su resimo zabranili bili Fes, Arapski jezik i mnogo drugih stvari koje su oni smatrali "ne Turskim" da bi u 19. vijeku stvorili nacionalni identitet ili "preporodili isti" da bude u rangu/ da ne zaostaje iza evropskih nacija.
Sa ovim bi se, djelomicno, vec mogao sloziti. Mada se ja zaista bojim ako je vecina mladih ljudi tako razmislja kao ti. Jer valjda i sama znas da se nacionalni identitet kod Bosnjaka ne gradi "medju ostalim" kroz interekaciju sa okolinom nego ISKLJUCIVO kroz interakciju sa okolinom. Dakle NE POSTOJI institucija koja se bavim time da definira sta Bosnjaci JESU. Hajde shvatam ako je nekom "obicnom Muji iz Butmira" tesko da kaze "sta je to njegov NACIONALNI identitet" ali apsolutno je NE PRIHVATLJIVO da ljudi u "Bosnjackom institutu" meni ne mogu objasniti sta je ta Nacionalna komponenta unutra Bosnjackog nacionalnog identiteta.Sto se tice tzv negativne identifikacije... odnosno jasnoce o tome sta se nije, radije nego jasnoce o tome sta se jeste - to je tako uvijek bilo i tako ce uvijek biti, ne samo u nacionalnom smislu, nego i u individualnom. Mnogo ti je lakse reci sta nisi, nego sta jesi, zar ne? Identitet se gradi u interakciji sa okolinom.
Cuj Svedjani nisu imali nacionalni praznik. A mozda ga nisu imali ni Danci? Znasli ti kolika rivalnost i "mrznja" postoji izmedju Svedjana i Norvezana i Danaca. Sta je uzrok te mrznje i nepodnosljivosti? Isti jezik (Swedjani i Norvezani); ista vjera; slicno porijeklo ali razlicite kraljevske kuce i nacije (sto nacije razlicit NACIONALNI identitet). To je jedini razlok sto se oni ne podnose. Znaci ta interakcija sa drugim je postojala mnogo prije dolaska tih ljudi sto su cistili Swedske javne WC-ove; i ta interakcija postoji od ranog srednjeg vijeka do danas. I ona je iskljucivo nacionalna.Tako na primjer, do prije nekoliko godina Svedjani nisu imali svoj nacionalni praznik. MIslim, jeste, bio je Svenska flaggans dag, ali nije bio praznik, niti se nesto specijalno slavio. Nije bilo potrebe. Svi bili SvedjaniEh, kad se navalilo 60000 Bosanaca i bog te pit'o koliko ostalih, poceli se Svedjani naglo prisjecati da su oni Svedjani, te su uzeli jedan dan od uskrsa, ako se dobro sjecam, pa ga premjestili na taj Dan Zastave, koji je time zvanicno postao Svedski nacionalni dan. Dakle, tek u interakciji sa drugim i drugacijim, tek nakon sto vidis da ima nesto sto NISI, dolazi se do shvatanja o vlastitom identitetu, odnosno o onome sto jesi.
Oni znaju da ne zele da budu Bosnjaci kao i sva moja familija iz Sarajeva. Ali znaju i sta jesu: Bosanci.Cak i ti sam, prije nekoliko stranica iznosis cinjenicu da se tvoji stari NE izjasnjavaju kao bosnjaci. To im je STRANO. Oni znaju da oni NISU Bosnjaci. Ali - ne rece nam ti sta oni JESU? Zasto? Jer je lakse napraviti negativnu identifikaciju nego pozitivnu. Izmedju ostalog, pozitivna identifikacija je uvijek djelomicna. Uvijek sa nekom rezervom. Ja sam nesto-nesto, ALI....
Dali zaista mislis da su Bosnjaci jaca nacija zato sto u svoj cisti Srpsko-Hrvatski jezik ubacuju i forsiraju Turcizme i dali ziasta mislis da su Bosnjaci jaca nacija kada njihov NACIONALNI (?) i VJERSKI vodja njih naziva Turcima? Shvati da Bosnjacka DJECA NEMAJU POJMA o svojoj istoriju. Ne identifikuju se sa tim uopste. To oni smatraju, NE STRANIM, nego maltene neprijateljskim.Sto se tice jezika - ili bilo cega, kad smo vec kod toga, da li ti zaista, ali ZAISTA mislis da bi Bosnjaci bili jaca/bolja/ljepsa nacija da odjednom pocnu govoriti ikavicom?
Njima je to strano zato sto su nasi preci bili nepismeni i neuki ljudi. Zasto jednom Turcinu nije strano da da svom djetetu Tursko ime? Zato mu nije strano da zna istoriju svih Turskih plemena u detaljima? Zasto im nije strana njihova istorija? Zasto Albancima nije strana njihova istorija?Da odjednom pocnu slaviti nesto sto im je potpuno strano? Ili mislis da bi im se susjedi divili i Evropa ih prihvatila objerucke? Meni se cini ako iko ovdje fula poentu nacije - to si onda ti.
Ufff. Nacija je ideologija. I upravo se nacija formira i definise. Etnicitet je rod i narod. Znaci etnicitet su bili recimo stari Bosnjani koji su bili okupljeni oko crkve Bosanske i zivijeli u bosanskim drzavama (banovinama i kraljevinama) a UPRAVO JE NACIJA ono sto mi danas radimo od te nase istorije. Znaci nacije je ideologija koju mi stvaramo vremenom da bi sebe diferencijirali od ostalih. Upravo se znaci nacionalne ideologija formira i oblikuje kako intelektualci u jednom narodu to odluce. A nasi intelektualci su odlucili da nas formiraju kao vjersku zajednicu sa par supljih mitova. Pitam se zasto? To je sve. Nismo valjda gluplji od Turaka i Albanaca? Nismo ni manje moderni ili manje evropski? Nije da nemamo nista na cemu cemo izgraditi nas vlastiti nacionalni identitet.... Onda je valjda logicno da se sapitam :"Zasto?"Nacija je grupa ljudi koja dijeli istoriju, jezik, kulturu, etnicitet itd. I sa time se ne pregovara. Ti se mozes osjecati pripadnikom te nacije ili ne - i to je sve. ( I da se razumijemo - ne znaci da se svi oni koji dijele isti jezik, istu istoriju i istu kulturu moraju ili trebaju identifikovati sa tom nacijom).
Jeste fali nam Bosanac. I fali nam jos Bosanska Fatah u Tuzli i Sarajevu i Bosanski Hamas u Zenici i Mostaru i da se taman fino podjelimo kao Palestinci? Pa zar nismo mi ipak pametniji od Palestinaca? Ili je to neka moja iluzija?Druga je stvar sto nam fali nacija Bosanac. I druga je stvar da do nacionalnog budjenja Bosnjaka dolazi nakon sto su se ostali vec odavno 'probudili'. I druga je stvar sto im bivsa Juga nije dala adekvatno ime. Ali to je nesto sto se naciji Bosnjak - ne moze prigovoriti. I to ne daje za pravo nikome da im odredjuje kako ce se oni osjecati i u kolikoj mjeri ce njima njihova religija biti vazna.
Bivsa Juga nema nikakve veze sa Bosnjacima i njihovog imena. Na popisu zadnjem u BiH su se svi ljudi mogli izjasniti onako kako su zelijeli pa je bilo u Sarajevu svega nekoliko hiljada bosanaca; sve ostalo su bili Muslimani, Srbi, Hrvati i Yugoslaveni. Nemojmo samo drugima davati krivicu. Krivica je najvise nasa.
Last edited by Arjan_Robben on 10/07/2010 12:15, edited 1 time in total.
- BiH-x
#169 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Dali zaista mislis da su Bosnjaci jaca nacija zato sto u svoj cisti Srpsko-Hrvatski jezik ubacuju i forsiraju Turcizme i dali ziasta mislis da su Bosnjaci jaca nacija kada njihov NACIONALNI (?) i VJERSKI vodja njih naziva Turcima? Shvati da Bosnjacka DJECA NEMAJU POJMA o svojoj istoriju. Ne identifikuju se sa tim uopste. To oni smatraju, NE STRANIM, nego maltene neprijateljskim.
Ajde setnja vise. Da li si cetnik ili ustasa ne znam, ali ovim si dokazao da sigurno nisi Bosnjak
Last edited by BiH-x on 10/07/2010 12:15, edited 1 time in total.
- Chami
#170 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Prva spominjanja Bosne
O prvim stanovnicima Bosne iz paleolitskog doba (starije kameno doba) saznajemo preko crteza i pronadjenih orudja u pecini Badanj kraj Stoca koji se procjenjuju da su stari nekih 13000 godina,dok o stanovnicima Bosne iz neolitskog doba (mladje kameno doba) doznajemo preko arheoloskih iskopina na Butmiru,kraj Sarajeva,a,npr., iskopine u Glasincu daju nam uvid u period gvozdenog doba...itd...mada prvi pisani dokumenti o stanovnicima Bosne jesu oni koji se odnose na Ilire.
Ilirska plemena kao sto su Desidijati,Japodi,Scordisci itd., opisana su u tim izvorima.Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne,govore nam da su se Ilirska plemena po Bosni bavila stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza,a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna...vec 171 godine p.n.e.,Japodi vode rat protiv Rima,a i sami naziv "Bosna" potice od Ilirske rijeci "Bosona".
Pored Ilira u Bosni u vrijeme najezde Rimljana,zive i Kelti,koji se vremenom potpuno mjesaju sa Ilirima.U drugom i prvom vijeku p.n.e. Rimljani prodiru duboko u Centralnu Bosnu,gdje konstantno ratuju protiv veoma ratobornih Ilira.Najveca pobuna Ilira protiv Rimljana se dogodila 6.godine p.n.e. i trajala je cetiri godine.Centar pobune je bio oko Varesa i Vranduka,a vodje ove pobune su se zvali Boton i Pinez.Ova pobuna je prerasla u sveopsti Ilirski bunt protiv Rimljana,te je zabiljezena uspanicena izjava,koju je Rimski Car Oktavijan izrekao u Rimskom Senatu,kada je rekao :"Pobunjenici krecu na Rim!".Da bi ugusili pobunu Rimljani su bili primorani angazovati cak 15 legija vojske,od ukupno 25 koliko su ih tada imali...Naposljetku i sam vodja pobune Boton biva zarobljen,te je zabiljezeno da je,kada je upitan zasto je podigao pobunu,odgovorio:"Vi ste nam umjesto pastira poslali vukove..."Zadivljen njegovom mudroscu i hrabroscu , Rimski Car ga nije dao pogubiti,kako je to bilo uobicajeno,nego ga je zadrzao u Rimu...jos jedan detalj iz ove pobune je vrijedno naznaciti...Naime,dio pobunjenika kraj Vranduka,svjestan da ce izgubiti bitku protiv Rimljana,odlucuje se da se ne preda,vec zene i djeca skacu u vatru zapaljena grada,a muskarci su se medjusobno izboli macevima,naocigled zapanjenih i zadivljenih Rimskih vojnika.Poslije ove pobune i dalje su postojali sukobi izmedju Ilira i Rimljana sirom Bosne,a zadnja je pobuna protiv Rimskih osvajaca bila skrsena 9.godine nove ere.Od tada cijelo podrucje Bosne biva cvrsto pod kontrolom Rimljana,koji potom uspostavljaju svoja naselja i mrezu puteva sirom Bosne.Ovi putevi su bili potrebni Rimljanima za njihovo daljnje vojno napredovanje,a i za prijevoz zlata,srebra i olova koji se eksploatisu iz rudnika koje Rimljani otvaraju po cijeloj Bosni.Tokom Rimske vlasti siri se upotreba latinskog jezika u Bosni,a u novosagradjena Rimska naselja doseljavaju se kolonisti iz svih krajeva Rimskog Carstva...najvise iz Itlije,Afrike,Spanije,Njemacke,Grcke,Sirije,Palestine,Egipta,itd..Od druge polovine II vijeka nove ere zabiljezeno je naseljavanje podrucja Bosne brojnim Rimskim vojnim veteranima,dok se ogroman broj samih Ilira regrutuje u Rimske legije,te od konca II vijeka nove ere Ilirska podrucja bjehu snazna vojna izvorista za brojne Rimske guvernere i generale,koji postaju Rimski Imperatori.Prvi od njih,Septimus Severus raspusta Pretorijsku gardu,kada on dolazi u Rim 193 godine,i zamjenjuje je Ilirskim trupama.
Jedan Rimski historicar iz toga doba opisuje ove Ilirske vojnike kao "rulju"...koja izgleda poput "divljaka" i koja ulijeva strah u kosti svojim izgledom,govorom i ponasanjem"...Mnogi drugi Rimski i Grcki izvori zauzimaju istovjetan "superioran" stav prema njima.Zanimljiv je jedan komentar,koji je sacuvan,od Grckog geografa po imenu Strabo (63 p.n.e. - 25 n.e.),gdje on biljezi da je tetoviranje bilo veoma prosireno medju Ilirima.Njegovo svjedocenje o tome je potvrdjeno mnogo,mnogo kasnije,kada arheolozi u Ilirskim grobnicama sirom Bosne,nalaze i igle za tetoviranje.
Mnoga druga arheoloska nalazista ukazuju i na duhovni zivot Ilira,koji je prije svega bio zasnovan na njihovoj sprezi sa prirodom.Vrhovno bozanstvo Ilira je bilo zamisljano kao dlakavo musko stvorenje,sa kozjim nogama i rogovima,a nazivano je Silvan.Silvanova pratilja je bila Dijana (Thana),boginja lova , divljaci i prirode.Ona je na pronadjenim figurama predstavljena kao lovac sa strijelom u ruci i tulcem za strijele.Preko 300 spomenika Silvanu i Dijani je pronadjeno sirom Bosne,a narocito na prostorima Glamockog,Livanjskog,Duvanjskog polja,te u Srednjoj Bosni...Iliri su takodjer vjerovali i u gorske vile,nimfe,koje su im stitile izvore,potoke,planinske proplanke i pecine.Na spomenicima su predstavljene kao mlade razigrane i obnazene djevojke,i nerijetko u kolu u kojem svira Silvan.Tada,u anticko doba u Bosni postoji cak 40 razlicitih vjerovanja u 52 razlicita bozanstva.
Do 3.vijeka podrucje Bosne pripada Zapadnom Rimskom Carstvu i nalazi se na samoj granici sa Istocnim dijelom.U 3. vijeku na podrucje Bosne upadaju Goti i nanose teske poraze Rimskoj vojsci,ostajuci prisutni na podrucju Bosne sljedecih 300 godina,a takodjer se dogadjaju invazije Huna (u 4. vijeku) i Alana (u 5. vijeku).Pocetkom 6. vijeka Goti bivaju porazeni od Bizantijskog Cara Justinijana,te se podrucje Bosne,od tada,barem nominalno,nalazi pod kontrolom Bizantije.
Krajem 6.vijeka na teritoriju Bosne stupaju dvije nove skupine,a to su Avari i Stari Sloveni.Historija Avara i Starih Slovena do toga trenutka je bila vrlo isprepletena...bivajuci cesto saveznicima,ali i protivnicima,mada je dokazano da su Avari uvijek bili nadmocniji,iako manje brojniji od Starih Slovena,prvenstveno zahvaljujuci njihovom superiornijem vojnickom umijecu.Avari i Stari Sloveni se naseljuju u nizinskim dijelovima Bosne,a domicilno stanovnistvo Iliri,koji su se vec ranije krvno izmijesali sa Gotima i Keltima,povlaci se u planine.
Tek kasnije,u dodiru ovih grupa,Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture,a zatim dolazi i do krvnog i etnickog mjesanja stanovnistva i formiranja potpuno zasebnoga antropoloskog tipa stanovnika Bosne,kog karakterisu naglasena korpulentnost i snazni misici.Ono sto karakterise duhovnu stranu Bošnjana toga doba,jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede,drugaciji odnos prema vjeri,odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja,upadljiva srcanost i hrabrost,naglaseno postenje i dobrota,kojim su ih u okruzenju cak i imenovali,te su poznati kao "Dobri Bošnjani"
Bošnjani kao narod dobili su svoje ime po prostoru na kojem zive,tj. po nazivu za zemlju "Bosna",a sama rijec "Bosna" potice jos iz antickog doba (Basana ili Basina - Bosna) i Ilirskog je porijekla.
To nam vrlo jasno govori da su se novoprispjeli Slaveni i Avari jednostavno uklopili u autohtonu masu stanovnistva u Bosni,poprimajuci domicilna(Bosanska)kulturna i duhovna svojstva.
Takodjer,veoma je bitno uociti da Bosanski starosjedioci jos iz kasne antike posjeduju vrlo konkretne forme narodnog organizovanja,cime se jedino moze objasniti cinjenica da Bosanski starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju svoju vlast u Bosni,uz neke izmjene,npr. anticke dekucije postaju zupe,princepsi postaju zupani ili knezovi,a arhizupan postaje Ban (rijec "Ban" je avarskog porijekla).
Sve ovo ubrzo rezultira i formiranjem prve Bošnjacke Drzave,o kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju vec 958 godine,kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu "De administrando imperio",opisujuci zemlje nad kojima ima vlast,po prvi put spominje "Horion Bosona",sto u prijevodu znaci "Zemlja Bosna"
Bosna od vremena Rimskog Carstva
U prvim vijekovima nove ere, područje današnje Bosne bilo je sastavni dio Rimskog Carstva. Većinom su ga naseljavali Iliri. Nakon pada carstva, Bosnu su svojatali kako Bizantsko Carstvo, tako i zapadni nasljednici Rima. Slaveni se ovdje naseljavaju u 7. vijeku zatičući na ovim prostorima dijelove ilirskih i tračkih plemena koja su bila romanizirana a prilikom dolaska Slavena se povlače uglavnom u planine. Slaveni ih nazivaju Vlasima po starogermanskoj riječi Wallach, što znači Roman, ili Rimljanin. U svojoj etnogenezi bosanski Slaveni - Bošnjani, kasnije Bošnjaci ili Bosanski Muslimani, kao središnji južnoslovenski narod, vrlo su se malo miješali sa drugim narodima, što nije slučaj sa okolnim Južnim Slavenima, u čijoj je etnogenezi udio neslavenskog elementa prilično značajan - na istoku Grka, Albanaca, Cincara, Rumuna i drugih, a na zapadu Nijemaca, Italijana, Mađara, Čeha i dr. Mišljenje većine hrvatskih i srpskih historičara je da kraljevine Srbija i Hrvatska vladaju dijelovima Bosne tokom 9. vijeka, a da u 11. i 12. vijeku nad Bosnom gospodari kraljevina Mađarska. Međutim, većina bosanskih historičara smatra da je Bosna samostalna država još od 9. vijeka. Sa druge strane srpski i hrvatski historičari smatraju da Srednjovjekovna bosanska država stiče svoju nezavisnost oko 1200. godine, zasnivajući svoje teze na osnovu nepotvrđenih dokumenata katoličke i pravoslavne crkve, te da se u ovom periodu razvija njen autohtoni bošnjanski narod. U početku vladari Bosne su banovi, prvi imenom poznati ban Bosne bio je ban Borić, zatim poznati Kulin Ban a poslije krunidbe Bana Tvrtka I Kotromanića 1377. godine vladari Bosne postaju kraljevi. Nezavisnost Bosna zadržava sve do dolaska Osmanlija 1463. godine, kad zvanično postaje dio Osmanskog carstva.
Tokom osmanske vladavine u Bosni, mnogi Bošnjani odbacuju kršćanstvo i prelaze na Islam. Istovremeno, Vlasi, odnosno kasniji Srbi se po prvi put pojavljuju u nekim djelovima tadašnjeg Bosanskog ejaleta, dok se mnogi Bošnjani iseljavaju u pravcu zapada i sjevera. Ovaj razvitak demografije, je korijen današnjih naroda Bosne i Hercegovine. Mnogi Bošnjaci pripadali su bošnjačkom plemstvu, tako da su već u prvoj polovini 16. vijeka mnogi begovi i vojskovođe u osmanskoj Evropi upravo porijeklom iz Bosne (npr. Mehmed-paša Sokolović ili Gazi Husrev-beg).
U 16. i 17. vijeku, Bošnjaci su bili sastavni dio osmanske vojske, dok su najvažnije uloge vlade Bosanskog ejaleta najčešće pripadali Bošnjacima. Mnoge od bošnjačkih porodica koje su rano prešle na Islam su bile vrlo moćne, što u Bosni dugo vremena zadržava i feudalne odnose između Bošnjaka i drugih naroda.
Osmanski neuspjesi protiv druge regionalne velesile u ovom dijelu Evrope, Austrije pomiču granicu između Osmanskog carstva i ostale Evrope, koja sad ponovo stiže pred same kapije Bosne, čime se opća situacija u zemlji pogoršava. Sa konstantnim napadima i ekonomskom krizom širi se nezadovoljstvo, tako da u prvoj polovini 19. vijeka, sultan nekoliko puta pokušava izvršiti reforme, ali ovome kapetani u Bosni odgovoraju pobunama. Najčuvenija od njih je pobuna Huseina kapetana Gradaščevića 1831 godine. Nakon što su poraženi od strane Osmanlija, vojni otpor Bošnjaka se završava, dok carstvo i dalje slabi. Istovremeno srpski odnosno hrvatski nacionalni pokreti vrše jak pritisak na Bošnjake tako da mnogi Bošnjaci se na osnovi vjere ili nečeg drugog odvaja u srpski odnosno hrvatski nacionalni korpus te broj Srba i Hrvata u Bosni raste.
1878. godine Bosna, odlukom Berlinskog kongresa, postaje sastavni dio Dvojnog kraljevstva Austro-Ugarske. Paralelno se u susjednim državama razvijaju slavenski nacionalni pokreti, koji su radili na ujedinjenju svih Južnih Slavena na jugoistoku Evrope. Povod za Prvi svjetski rat bio je atentat u Sarajevu ljeta 1914. godine, kojeg je izveo Gavrilo Princip, pripadnik revolucionarnog omladinskog pokreta "Mlada Bosna". On je pucao na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu noseću suprugu, koji su tom prilikom i ubijeni. Povod za prvi veliki sukob svjetskih razmjera bio je time pronađen.
Krajem Prvog svjetskog rata i propašću Austro-Ugarske Bosna i Hercegovina ulazi u početku u Državu Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom u novonastalu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja se od 1929 zove Kraljevina Jugoslavija. Time Bosna i Hercegovina, nakon orijentalizacije i okcidentalizacije, doživljava pojačanu kulturnu i političku dominaciju Beograda, koja se ogledala u raznim segmentima društvenog života. Nakon pojačane industrijalizacije i opće ekspanzije bosanskog društva za vrijeme austrougarske epohe, Bosna i Hercegovina tokom prve Jugoslavije ekonomski nazaduje, što stvara osnovu za socijalno nezadovoljstvo i nemire, koji će kasnije uslijediti.
Jezik
1. Bosanski jezik jeste jezik Bošnjaka i svih onih koji ga pod tim imenom osjećaju svojim.
2. Korištenjem naziva bosanski jezik Bošnjaci slijede nominaciju svoga jezika čiji se kontinuitet može pratiti od bosanskog srednjovjekovlja do danas, a koji je bezbroj puta potvrđen u upravno-pravnim spisima, narodnim govorima, bošnjačkoj usmenoj i pisanoj književnosti te u različitoj literaturi na slavenskim i drugim jezicima.
3. Bez obzira na slična ili različita mišljenja o zajedničkom i posebnom u standardnim jezicima nastalim na temelju srednjojužnoslavenskog dijasistema - a koji čini glavninu južnoslavenske jezičke zajednice - smatramo da je u svakom od narodnosnih tokova riječ o jeziku koji Srbi odvajkada nazivaju srpskim , Hrvati hrvatskim, a Bošnjaci bosanskim .
4. Manipuliranja nazivom bosanski jezik u političke svrhe - kojih je u pojedinim razdobljima prošlosti Bosne bilo; uporedo s manipulacijama imenom bošnjačkog naroda - kao ni upotreba ove sintagme u regionalnom značenju, ne dovode u pitanje vjerodostojnost korišćenja ovog naziva kod Bošnjaka u narodnosnom smislu.
5. Istrajavajući na upotrebi historijskog imena za svoj jezik, Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i šire ne ugrožavaju ničija prava niti prisvajaju nešto što im ne pripada. U tom smislu, korišćenje naziva bosanski jezik ne uključuje nikakvu težnju ka unifikaciji i unitarizaciji na prostoru Bosne i Hercegovine.
6. Pokušaji da se Bošnjacima umjesto historijski potvrđenog te u praksi usvojenog naziva bosanski jezik nametne bošnjačka nominacija jezika, predstavljaju politiziranje koje je posljedica preživjelog a neprevladanog srpskog i hrvatskog paternalizma i negiranja bošnjačke nacionalne samosvojnosti.
7. Ističući legitimno pravo da svoj jezik nazivaju njegovim historijskim i u narodu ukorijenjenim imenom, Bošnjaci podržavaju jednaka prava drugih naroda u Bosni i Hercegovini i šire, a smatraju dobrodošlim lingvistička istraživanja i zalaganja u kulturi koja će omogućiti naše bolje upoznavanje i međusobno uvažavanje.
Textovi su preuzeti dijelom sa Wikipedije i sa jos nekih stranica. Takodjer daljnje preuzimanje textova sa Wiki sam izostavio jer se tu vec nalaze termini i izrazi koji se vezu za skorija desavanja na ovim prostorima, te sam shodno tome i izostavio da nebi doslo do nekih "tumacenja".
Na samo anketu nisam odgovorio jer mislim da nema dovoljno ponudjenih opcija za odgovor i da se sam odgovor na pitanje krije u ovim textovima.
Znam da sam posato OGROMAN post ali sta cu...

O prvim stanovnicima Bosne iz paleolitskog doba (starije kameno doba) saznajemo preko crteza i pronadjenih orudja u pecini Badanj kraj Stoca koji se procjenjuju da su stari nekih 13000 godina,dok o stanovnicima Bosne iz neolitskog doba (mladje kameno doba) doznajemo preko arheoloskih iskopina na Butmiru,kraj Sarajeva,a,npr., iskopine u Glasincu daju nam uvid u period gvozdenog doba...itd...mada prvi pisani dokumenti o stanovnicima Bosne jesu oni koji se odnose na Ilire.
Ilirska plemena kao sto su Desidijati,Japodi,Scordisci itd., opisana su u tim izvorima.Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne,govore nam da su se Ilirska plemena po Bosni bavila stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza,a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna...vec 171 godine p.n.e.,Japodi vode rat protiv Rima,a i sami naziv "Bosna" potice od Ilirske rijeci "Bosona".
Pored Ilira u Bosni u vrijeme najezde Rimljana,zive i Kelti,koji se vremenom potpuno mjesaju sa Ilirima.U drugom i prvom vijeku p.n.e. Rimljani prodiru duboko u Centralnu Bosnu,gdje konstantno ratuju protiv veoma ratobornih Ilira.Najveca pobuna Ilira protiv Rimljana se dogodila 6.godine p.n.e. i trajala je cetiri godine.Centar pobune je bio oko Varesa i Vranduka,a vodje ove pobune su se zvali Boton i Pinez.Ova pobuna je prerasla u sveopsti Ilirski bunt protiv Rimljana,te je zabiljezena uspanicena izjava,koju je Rimski Car Oktavijan izrekao u Rimskom Senatu,kada je rekao :"Pobunjenici krecu na Rim!".Da bi ugusili pobunu Rimljani su bili primorani angazovati cak 15 legija vojske,od ukupno 25 koliko su ih tada imali...Naposljetku i sam vodja pobune Boton biva zarobljen,te je zabiljezeno da je,kada je upitan zasto je podigao pobunu,odgovorio:"Vi ste nam umjesto pastira poslali vukove..."Zadivljen njegovom mudroscu i hrabroscu , Rimski Car ga nije dao pogubiti,kako je to bilo uobicajeno,nego ga je zadrzao u Rimu...jos jedan detalj iz ove pobune je vrijedno naznaciti...Naime,dio pobunjenika kraj Vranduka,svjestan da ce izgubiti bitku protiv Rimljana,odlucuje se da se ne preda,vec zene i djeca skacu u vatru zapaljena grada,a muskarci su se medjusobno izboli macevima,naocigled zapanjenih i zadivljenih Rimskih vojnika.Poslije ove pobune i dalje su postojali sukobi izmedju Ilira i Rimljana sirom Bosne,a zadnja je pobuna protiv Rimskih osvajaca bila skrsena 9.godine nove ere.Od tada cijelo podrucje Bosne biva cvrsto pod kontrolom Rimljana,koji potom uspostavljaju svoja naselja i mrezu puteva sirom Bosne.Ovi putevi su bili potrebni Rimljanima za njihovo daljnje vojno napredovanje,a i za prijevoz zlata,srebra i olova koji se eksploatisu iz rudnika koje Rimljani otvaraju po cijeloj Bosni.Tokom Rimske vlasti siri se upotreba latinskog jezika u Bosni,a u novosagradjena Rimska naselja doseljavaju se kolonisti iz svih krajeva Rimskog Carstva...najvise iz Itlije,Afrike,Spanije,Njemacke,Grcke,Sirije,Palestine,Egipta,itd..Od druge polovine II vijeka nove ere zabiljezeno je naseljavanje podrucja Bosne brojnim Rimskim vojnim veteranima,dok se ogroman broj samih Ilira regrutuje u Rimske legije,te od konca II vijeka nove ere Ilirska podrucja bjehu snazna vojna izvorista za brojne Rimske guvernere i generale,koji postaju Rimski Imperatori.Prvi od njih,Septimus Severus raspusta Pretorijsku gardu,kada on dolazi u Rim 193 godine,i zamjenjuje je Ilirskim trupama.
Jedan Rimski historicar iz toga doba opisuje ove Ilirske vojnike kao "rulju"...koja izgleda poput "divljaka" i koja ulijeva strah u kosti svojim izgledom,govorom i ponasanjem"...Mnogi drugi Rimski i Grcki izvori zauzimaju istovjetan "superioran" stav prema njima.Zanimljiv je jedan komentar,koji je sacuvan,od Grckog geografa po imenu Strabo (63 p.n.e. - 25 n.e.),gdje on biljezi da je tetoviranje bilo veoma prosireno medju Ilirima.Njegovo svjedocenje o tome je potvrdjeno mnogo,mnogo kasnije,kada arheolozi u Ilirskim grobnicama sirom Bosne,nalaze i igle za tetoviranje.
Mnoga druga arheoloska nalazista ukazuju i na duhovni zivot Ilira,koji je prije svega bio zasnovan na njihovoj sprezi sa prirodom.Vrhovno bozanstvo Ilira je bilo zamisljano kao dlakavo musko stvorenje,sa kozjim nogama i rogovima,a nazivano je Silvan.Silvanova pratilja je bila Dijana (Thana),boginja lova , divljaci i prirode.Ona je na pronadjenim figurama predstavljena kao lovac sa strijelom u ruci i tulcem za strijele.Preko 300 spomenika Silvanu i Dijani je pronadjeno sirom Bosne,a narocito na prostorima Glamockog,Livanjskog,Duvanjskog polja,te u Srednjoj Bosni...Iliri su takodjer vjerovali i u gorske vile,nimfe,koje su im stitile izvore,potoke,planinske proplanke i pecine.Na spomenicima su predstavljene kao mlade razigrane i obnazene djevojke,i nerijetko u kolu u kojem svira Silvan.Tada,u anticko doba u Bosni postoji cak 40 razlicitih vjerovanja u 52 razlicita bozanstva.
Do 3.vijeka podrucje Bosne pripada Zapadnom Rimskom Carstvu i nalazi se na samoj granici sa Istocnim dijelom.U 3. vijeku na podrucje Bosne upadaju Goti i nanose teske poraze Rimskoj vojsci,ostajuci prisutni na podrucju Bosne sljedecih 300 godina,a takodjer se dogadjaju invazije Huna (u 4. vijeku) i Alana (u 5. vijeku).Pocetkom 6. vijeka Goti bivaju porazeni od Bizantijskog Cara Justinijana,te se podrucje Bosne,od tada,barem nominalno,nalazi pod kontrolom Bizantije.
Krajem 6.vijeka na teritoriju Bosne stupaju dvije nove skupine,a to su Avari i Stari Sloveni.Historija Avara i Starih Slovena do toga trenutka je bila vrlo isprepletena...bivajuci cesto saveznicima,ali i protivnicima,mada je dokazano da su Avari uvijek bili nadmocniji,iako manje brojniji od Starih Slovena,prvenstveno zahvaljujuci njihovom superiornijem vojnickom umijecu.Avari i Stari Sloveni se naseljuju u nizinskim dijelovima Bosne,a domicilno stanovnistvo Iliri,koji su se vec ranije krvno izmijesali sa Gotima i Keltima,povlaci se u planine.
Tek kasnije,u dodiru ovih grupa,Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture,a zatim dolazi i do krvnog i etnickog mjesanja stanovnistva i formiranja potpuno zasebnoga antropoloskog tipa stanovnika Bosne,kog karakterisu naglasena korpulentnost i snazni misici.Ono sto karakterise duhovnu stranu Bošnjana toga doba,jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede,drugaciji odnos prema vjeri,odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja,upadljiva srcanost i hrabrost,naglaseno postenje i dobrota,kojim su ih u okruzenju cak i imenovali,te su poznati kao "Dobri Bošnjani"
Bošnjani kao narod dobili su svoje ime po prostoru na kojem zive,tj. po nazivu za zemlju "Bosna",a sama rijec "Bosna" potice jos iz antickog doba (Basana ili Basina - Bosna) i Ilirskog je porijekla.
To nam vrlo jasno govori da su se novoprispjeli Slaveni i Avari jednostavno uklopili u autohtonu masu stanovnistva u Bosni,poprimajuci domicilna(Bosanska)kulturna i duhovna svojstva.
Takodjer,veoma je bitno uociti da Bosanski starosjedioci jos iz kasne antike posjeduju vrlo konkretne forme narodnog organizovanja,cime se jedino moze objasniti cinjenica da Bosanski starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju svoju vlast u Bosni,uz neke izmjene,npr. anticke dekucije postaju zupe,princepsi postaju zupani ili knezovi,a arhizupan postaje Ban (rijec "Ban" je avarskog porijekla).
Sve ovo ubrzo rezultira i formiranjem prve Bošnjacke Drzave,o kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju vec 958 godine,kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu "De administrando imperio",opisujuci zemlje nad kojima ima vlast,po prvi put spominje "Horion Bosona",sto u prijevodu znaci "Zemlja Bosna"
Bosna od vremena Rimskog Carstva
U prvim vijekovima nove ere, područje današnje Bosne bilo je sastavni dio Rimskog Carstva. Većinom su ga naseljavali Iliri. Nakon pada carstva, Bosnu su svojatali kako Bizantsko Carstvo, tako i zapadni nasljednici Rima. Slaveni se ovdje naseljavaju u 7. vijeku zatičući na ovim prostorima dijelove ilirskih i tračkih plemena koja su bila romanizirana a prilikom dolaska Slavena se povlače uglavnom u planine. Slaveni ih nazivaju Vlasima po starogermanskoj riječi Wallach, što znači Roman, ili Rimljanin. U svojoj etnogenezi bosanski Slaveni - Bošnjani, kasnije Bošnjaci ili Bosanski Muslimani, kao središnji južnoslovenski narod, vrlo su se malo miješali sa drugim narodima, što nije slučaj sa okolnim Južnim Slavenima, u čijoj je etnogenezi udio neslavenskog elementa prilično značajan - na istoku Grka, Albanaca, Cincara, Rumuna i drugih, a na zapadu Nijemaca, Italijana, Mađara, Čeha i dr. Mišljenje većine hrvatskih i srpskih historičara je da kraljevine Srbija i Hrvatska vladaju dijelovima Bosne tokom 9. vijeka, a da u 11. i 12. vijeku nad Bosnom gospodari kraljevina Mađarska. Međutim, većina bosanskih historičara smatra da je Bosna samostalna država još od 9. vijeka. Sa druge strane srpski i hrvatski historičari smatraju da Srednjovjekovna bosanska država stiče svoju nezavisnost oko 1200. godine, zasnivajući svoje teze na osnovu nepotvrđenih dokumenata katoličke i pravoslavne crkve, te da se u ovom periodu razvija njen autohtoni bošnjanski narod. U početku vladari Bosne su banovi, prvi imenom poznati ban Bosne bio je ban Borić, zatim poznati Kulin Ban a poslije krunidbe Bana Tvrtka I Kotromanića 1377. godine vladari Bosne postaju kraljevi. Nezavisnost Bosna zadržava sve do dolaska Osmanlija 1463. godine, kad zvanično postaje dio Osmanskog carstva.
Tokom osmanske vladavine u Bosni, mnogi Bošnjani odbacuju kršćanstvo i prelaze na Islam. Istovremeno, Vlasi, odnosno kasniji Srbi se po prvi put pojavljuju u nekim djelovima tadašnjeg Bosanskog ejaleta, dok se mnogi Bošnjani iseljavaju u pravcu zapada i sjevera. Ovaj razvitak demografije, je korijen današnjih naroda Bosne i Hercegovine. Mnogi Bošnjaci pripadali su bošnjačkom plemstvu, tako da su već u prvoj polovini 16. vijeka mnogi begovi i vojskovođe u osmanskoj Evropi upravo porijeklom iz Bosne (npr. Mehmed-paša Sokolović ili Gazi Husrev-beg).
U 16. i 17. vijeku, Bošnjaci su bili sastavni dio osmanske vojske, dok su najvažnije uloge vlade Bosanskog ejaleta najčešće pripadali Bošnjacima. Mnoge od bošnjačkih porodica koje su rano prešle na Islam su bile vrlo moćne, što u Bosni dugo vremena zadržava i feudalne odnose između Bošnjaka i drugih naroda.
Osmanski neuspjesi protiv druge regionalne velesile u ovom dijelu Evrope, Austrije pomiču granicu između Osmanskog carstva i ostale Evrope, koja sad ponovo stiže pred same kapije Bosne, čime se opća situacija u zemlji pogoršava. Sa konstantnim napadima i ekonomskom krizom širi se nezadovoljstvo, tako da u prvoj polovini 19. vijeka, sultan nekoliko puta pokušava izvršiti reforme, ali ovome kapetani u Bosni odgovoraju pobunama. Najčuvenija od njih je pobuna Huseina kapetana Gradaščevića 1831 godine. Nakon što su poraženi od strane Osmanlija, vojni otpor Bošnjaka se završava, dok carstvo i dalje slabi. Istovremeno srpski odnosno hrvatski nacionalni pokreti vrše jak pritisak na Bošnjake tako da mnogi Bošnjaci se na osnovi vjere ili nečeg drugog odvaja u srpski odnosno hrvatski nacionalni korpus te broj Srba i Hrvata u Bosni raste.
1878. godine Bosna, odlukom Berlinskog kongresa, postaje sastavni dio Dvojnog kraljevstva Austro-Ugarske. Paralelno se u susjednim državama razvijaju slavenski nacionalni pokreti, koji su radili na ujedinjenju svih Južnih Slavena na jugoistoku Evrope. Povod za Prvi svjetski rat bio je atentat u Sarajevu ljeta 1914. godine, kojeg je izveo Gavrilo Princip, pripadnik revolucionarnog omladinskog pokreta "Mlada Bosna". On je pucao na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu noseću suprugu, koji su tom prilikom i ubijeni. Povod za prvi veliki sukob svjetskih razmjera bio je time pronađen.
Krajem Prvog svjetskog rata i propašću Austro-Ugarske Bosna i Hercegovina ulazi u početku u Državu Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom u novonastalu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja se od 1929 zove Kraljevina Jugoslavija. Time Bosna i Hercegovina, nakon orijentalizacije i okcidentalizacije, doživljava pojačanu kulturnu i političku dominaciju Beograda, koja se ogledala u raznim segmentima društvenog života. Nakon pojačane industrijalizacije i opće ekspanzije bosanskog društva za vrijeme austrougarske epohe, Bosna i Hercegovina tokom prve Jugoslavije ekonomski nazaduje, što stvara osnovu za socijalno nezadovoljstvo i nemire, koji će kasnije uslijediti.
Jezik
1. Bosanski jezik jeste jezik Bošnjaka i svih onih koji ga pod tim imenom osjećaju svojim.
2. Korištenjem naziva bosanski jezik Bošnjaci slijede nominaciju svoga jezika čiji se kontinuitet može pratiti od bosanskog srednjovjekovlja do danas, a koji je bezbroj puta potvrđen u upravno-pravnim spisima, narodnim govorima, bošnjačkoj usmenoj i pisanoj književnosti te u različitoj literaturi na slavenskim i drugim jezicima.
3. Bez obzira na slična ili različita mišljenja o zajedničkom i posebnom u standardnim jezicima nastalim na temelju srednjojužnoslavenskog dijasistema - a koji čini glavninu južnoslavenske jezičke zajednice - smatramo da je u svakom od narodnosnih tokova riječ o jeziku koji Srbi odvajkada nazivaju srpskim , Hrvati hrvatskim, a Bošnjaci bosanskim .
4. Manipuliranja nazivom bosanski jezik u političke svrhe - kojih je u pojedinim razdobljima prošlosti Bosne bilo; uporedo s manipulacijama imenom bošnjačkog naroda - kao ni upotreba ove sintagme u regionalnom značenju, ne dovode u pitanje vjerodostojnost korišćenja ovog naziva kod Bošnjaka u narodnosnom smislu.
5. Istrajavajući na upotrebi historijskog imena za svoj jezik, Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i šire ne ugrožavaju ničija prava niti prisvajaju nešto što im ne pripada. U tom smislu, korišćenje naziva bosanski jezik ne uključuje nikakvu težnju ka unifikaciji i unitarizaciji na prostoru Bosne i Hercegovine.
6. Pokušaji da se Bošnjacima umjesto historijski potvrđenog te u praksi usvojenog naziva bosanski jezik nametne bošnjačka nominacija jezika, predstavljaju politiziranje koje je posljedica preživjelog a neprevladanog srpskog i hrvatskog paternalizma i negiranja bošnjačke nacionalne samosvojnosti.
7. Ističući legitimno pravo da svoj jezik nazivaju njegovim historijskim i u narodu ukorijenjenim imenom, Bošnjaci podržavaju jednaka prava drugih naroda u Bosni i Hercegovini i šire, a smatraju dobrodošlim lingvistička istraživanja i zalaganja u kulturi koja će omogućiti naše bolje upoznavanje i međusobno uvažavanje.
Textovi su preuzeti dijelom sa Wikipedije i sa jos nekih stranica. Takodjer daljnje preuzimanje textova sa Wiki sam izostavio jer se tu vec nalaze termini i izrazi koji se vezu za skorija desavanja na ovim prostorima, te sam shodno tome i izostavio da nebi doslo do nekih "tumacenja".
Na samo anketu nisam odgovorio jer mislim da nema dovoljno ponudjenih opcija za odgovor i da se sam odgovor na pitanje krije u ovim textovima.
Znam da sam posato OGROMAN post ali sta cu...
-
Arjan_Robben
#171 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ovaj jezik koji mi danas pricamo je Srpsko -Htvatski. To je jezik koji su Srbi standardovali i ugradili u Bosnu. Nema to veze sa Bosanskim jezikom kojim su piseli Bosnjac ido 19. vijeka. Pitaj slobodno nekog pametnijeg Bosnjaka iz Sarajeva:"Sta je to izvorni bosanski jezik". I mislim da je krajne nekultnurno da me nazivas cetnikom.BiH-x wrote:Dali zaista mislis da su Bosnjaci jaca nacija zato sto u svoj cisti Srpsko-Hrvatski jezik ubacuju i forsiraju Turcizme i dali ziasta mislis da su Bosnjaci jaca nacija kada njihov NACIONALNI (?) i VJERSKI vodja njih naziva Turcima? Shvati da Bosnjacka DJECA NEMAJU POJMA o svojoj istoriju. Ne identifikuju se sa tim uopste. To oni smatraju, NE STRANIM, nego maltene neprijateljskim.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Osvijesteni Bosnjak"
Ajde setnja vise. Da li si cetnik ili ustasa ne znam, ali ovim si dokazao da sigurno nisi Bosnjak
- BiH-x
#172 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ma uredu je cedo, ti pricas srpsko-hrvatski, a ja (kao i 2 miliona drugih Bosnjaka) pricamo bosanski. Svakom svojeArjan_Robben wrote:Ovaj jezik koji mi danas pricamo je Srpsko -Htvatski. To je jezik koji su Srbi standardovali i ugradili u Bosnu. Nema to veze sa Bosanskim jezikom kojim su piseli Bosnjac ido 19. vijeka. Pitaj slobodno nekog pametnijeg Bosnjaka iz Sarajeva:"Sta je to izvorni bosanski jezik". I mislim da je krajne nekultnurno da me nazivas cetnikom.BiH-x wrote:Dali zaista mislis da su Bosnjaci jaca nacija zato sto u svoj cisti Srpsko-Hrvatski jezik ubacuju i forsiraju Turcizme i dali ziasta mislis da su Bosnjaci jaca nacija kada njihov NACIONALNI (?) i VJERSKI vodja njih naziva Turcima? Shvati da Bosnjacka DJECA NEMAJU POJMA o svojoj istoriju. Ne identifikuju se sa tim uopste. To oni smatraju, NE STRANIM, nego maltene neprijateljskim.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Osvijesteni Bosnjak"
-
Arjan_Robben
#173 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
A po cemu se taj bosanski razlikuje od onog jezika kojeg je Vuk Karadzic propagirao u Bosni? Osim tih Turcizama koji se ubaciju i forsiraju? Ovo je recimo bosanski jezik kojeg su Srbija i Hrvatska vremenom unistili da bi pokusali asimilirati Bosnjake:
Franjevci u 17. 18. 19. vijeku pisu iskljucivo bosanskom ikavicom:
http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i34.klix.com/14uyp77.jpg
http://i38.klix.com/2uqbrxw.jpg
http://i36.klix.com/1z5lq9t.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
http://i38.klix.com/2wpqfb7.jpg
http://i38.klix.com/2n7dswg.jpg
Fra Ivan Frano Jukic u 19. vijeku - proglas za budjenje Bosnjacke nacije:

U svojoj knjizi:"Nauk krcanski za narod slovenski" zapisuje na prvoj stranici:"A privedeh iz Dijackog u slavenski kako se u Bosni govori." Da bi na kraju prvog dijela zapisao:"A privideh iz dijackog u pravi i istinit jezik bosanski."
Dalje, svi bosanski kraljevi su pisali ikavicom:
Franjevci u 17. 18. 19. vijeku pisu iskljucivo bosanskom ikavicom:
http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i34.klix.com/14uyp77.jpg
http://i38.klix.com/2uqbrxw.jpg
http://i36.klix.com/1z5lq9t.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
http://i38.klix.com/2wpqfb7.jpg
http://i38.klix.com/2n7dswg.jpg
Fra Ivan Frano Jukic u 19. vijeku - proglas za budjenje Bosnjacke nacije:
Fra Matija Divkovic u 16. vijeku spominje bosanski jezik ovako:"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

U svojoj knjizi:"Nauk krcanski za narod slovenski" zapisuje na prvoj stranici:"A privedeh iz Dijackog u slavenski kako se u Bosni govori." Da bi na kraju prvog dijela zapisao:"A privideh iz dijackog u pravi i istinit jezik bosanski."
Dalje, svi bosanski kraljevi su pisali ikavicom:
I vecina muslimanskih pisaca Bosnjaka do 19. vijeka je pisala ikavicom. I danas stariji muslimani i katolici iz okoline Varesa, Kaknja, Visokog pricaju bosanskom ikavicom!Godine 1358-1376
Ot gospodina Tvrtka,milostiju Božjom Bana Bosanskoga,svojim si prijateljem srčanim i bratji dragoj vladuštemu grada Dubrovačkoga,vlastelem i općini:
Moja draga bratje,vi viste koji je moj dohodak u vas - pet sat perper od Stona.Sada,molju vas kako moju bratiju dragu - skupite mi tazi moj dohodak pet sat perper`,tere mi dajte Marinu Menčetiću,a da ih da Marin Menčetić komu piše Paske Menčetić i Obrko Panurović,jere sam ja uzel svitu od njih.
I molju vas,draga bratje,nemojte inoga učiniti.
Pisano u našem gradu Bobovcu,sedmi dan miseca fervara.
-
Shoshana
#174 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
@Arjan,
ja ti ovog cjepkanog na komade ne mogu, te cu ja tebi, ovako lijepo, djuture
Naravno da svi ljudi koji dijele istu kulturu, religiju, jezik, istoriju i/ili etnicitet ne moraju ciniti jednu te istu naciju. Ja to lijepo i sama napomenuh u petom odlomku moga prethodnog posta. Upravo zato je podebljan uslov da se jedna grupa mora smatrati jednom grupom da bi ona bila nacija (podebljano u prvom odlomku).
Nije mi bas najjasnije sta zelis reci sa tim primjerom Turske. Da se politika kroz istoriju petljala u ljudka prava (kao i u svim ostalim drzavama - da se razumijemo) jasno mi je. Ali bas da je taj nacionalni preporod u tolikoj mjeri ujedinio Turke - ne bih rekla (procitati dnevnu stampu). A vidis, Turci su bili i ostali Turci - bez obzira na ideologiju.
Kad smo vec kod ideologije - ja isto mislim da nam bas fali jedna drzavna ideologija
Treba meni neko da mi kaze kako cu i sta misliti
Kako razmislja vecina mladih ljudi - ti vjerovatno znas bolje od mene. Ja ti govorim ono sto se smatra opsteprihvacenim unutar grana humaniore, a ti zapeo o istoriji i politici. Da si se ikada malo ozbiljnije pozabavio identitetom grupe, znao bi da se svaka kulturna grupa (bila to nacija ili ne) jace izrazava sto je vise izvrgnuta utjecaju drugog i drugacijeg.
Sto ti Bosnjacki institut ne moze dati neke parametre po kojima bi znao ko i sta cini Bosnjake - meni nije cudno. Cudno mi je da si ti takvo nesto ocekivao. POkusaj poslati pismo Americkom institutu (ili bilo kom drugom) - nek' ti oni objasne sta i ko su Amerikanci
Svedjani, Danci i Norvezani ne mrze jedni druge. Ne znam odakle ti to? Tu i tamo Svedjani bas ne vole Fince, ali i to nije neka generalna karakteristika. Svedjani, Danci i Norvezani imaju razlicite nacionalne identitete, jer su u momentu kada su isti stvarani - Svedjani, Danci i Norvezani zivjeli u tri razlicite drzave (sto i dalje nikome ne smeta da velica periode u kojima su bas ONI vladali haman citavom Skandinavijom). Da su Bosnjaci mogli u 18-om vijeku imati svoju drzavu Bosnu, mi o ovome danas ne bismo razgovarali. Ali to je vec politika...
To sto Bosnjacka djeca ne znaju o istoriji svoje drzave i svoga naroda je stvar loseg skolstva. Sto to ne velicaju - to je valjda njihov vlastiti izbor. Ti nikako neces da shvatis da srednjevjekovna istorija NIJE niti treba da bude ikakav faktor pri formiranju nacionalnog identiteta. NIsta jedan narod nema veca, bolja ili drugacija prava i duznosti samo zato sto je narod sa istim imenom (koji usput nit' je govorio istim jezikom, nit' je imao istu religiju, nit' je imao istu kulturu - dakle NIKAKVE identifikacije sa tim narodom nema) obitavao na istim prostorima u nekom proizvoljno uzetom istorijskom periodu. Meni je sasvim logicno da Hrvati svoju istoriju broje od onog perioda u kom su postali katolici. Ili Jevreji svoju istoriju od onog perioda u kom su postali jevreji. Isto tako Bosnjaci broje svoju istoriju od onog trenutka kada su oni postali ono sto jesu danas. Ne vidim zasto bi se Bosnjaci trebali vracati u period u kome su susjedi stvorili svoj 'nacionalni identitet' ? Ne postoji pravilo po kojem jedna nacija mora vuci porijeklo iz srednjeg vijeka.
I.... ideologija niej nosilac nacionalnog identiteta, mada moze imati veliku ulogu pri stvaranju istog. Samo mi nije jasno zasto pises "nasi intelektualci su odlucili da nas formiraju..." kada se ocito radi o NJIHOVIM intelektualcima?
Meni se cini da ti imas veoma slab nacionalni identitet, te bi htio da jedna grupa koja vec ima nacionalni identitet malo prekroji isti da bi udovoljila tvojim potrebama. Nadam se da shvatas da to bas tako ne ide. Ti Bosnjake ocito ne zmatras svojom nacijom, te prestani koristiti izraz 'mi' kada o njihovoj naciji govoris. I pokazi malo respekta za njihov vlastiti izbor. Sta tebe boli s kim se oni identifikuju, i jesu li bolji ili gori od Turaka.
Bosna nije jednonacionalna drzava, te tu i takvu naciju kakvu bi ti htio - ne mozes imati. Mozes politicki djelovati da se to stanje promijeni - ali ne mozes oidredjivati drugim ljudima kako ce se oni osjecati.
ja ti ovog cjepkanog na komade ne mogu, te cu ja tebi, ovako lijepo, djuture
Naravno da svi ljudi koji dijele istu kulturu, religiju, jezik, istoriju i/ili etnicitet ne moraju ciniti jednu te istu naciju. Ja to lijepo i sama napomenuh u petom odlomku moga prethodnog posta. Upravo zato je podebljan uslov da se jedna grupa mora smatrati jednom grupom da bi ona bila nacija (podebljano u prvom odlomku).
Nije mi bas najjasnije sta zelis reci sa tim primjerom Turske. Da se politika kroz istoriju petljala u ljudka prava (kao i u svim ostalim drzavama - da se razumijemo) jasno mi je. Ali bas da je taj nacionalni preporod u tolikoj mjeri ujedinio Turke - ne bih rekla (procitati dnevnu stampu). A vidis, Turci su bili i ostali Turci - bez obzira na ideologiju.
Kad smo vec kod ideologije - ja isto mislim da nam bas fali jedna drzavna ideologija
Kako razmislja vecina mladih ljudi - ti vjerovatno znas bolje od mene. Ja ti govorim ono sto se smatra opsteprihvacenim unutar grana humaniore, a ti zapeo o istoriji i politici. Da si se ikada malo ozbiljnije pozabavio identitetom grupe, znao bi da se svaka kulturna grupa (bila to nacija ili ne) jace izrazava sto je vise izvrgnuta utjecaju drugog i drugacijeg.
Sto ti Bosnjacki institut ne moze dati neke parametre po kojima bi znao ko i sta cini Bosnjake - meni nije cudno. Cudno mi je da si ti takvo nesto ocekivao. POkusaj poslati pismo Americkom institutu (ili bilo kom drugom) - nek' ti oni objasne sta i ko su Amerikanci
Svedjani, Danci i Norvezani ne mrze jedni druge. Ne znam odakle ti to? Tu i tamo Svedjani bas ne vole Fince, ali i to nije neka generalna karakteristika. Svedjani, Danci i Norvezani imaju razlicite nacionalne identitete, jer su u momentu kada su isti stvarani - Svedjani, Danci i Norvezani zivjeli u tri razlicite drzave (sto i dalje nikome ne smeta da velica periode u kojima su bas ONI vladali haman citavom Skandinavijom). Da su Bosnjaci mogli u 18-om vijeku imati svoju drzavu Bosnu, mi o ovome danas ne bismo razgovarali. Ali to je vec politika...
To sto Bosnjacka djeca ne znaju o istoriji svoje drzave i svoga naroda je stvar loseg skolstva. Sto to ne velicaju - to je valjda njihov vlastiti izbor. Ti nikako neces da shvatis da srednjevjekovna istorija NIJE niti treba da bude ikakav faktor pri formiranju nacionalnog identiteta. NIsta jedan narod nema veca, bolja ili drugacija prava i duznosti samo zato sto je narod sa istim imenom (koji usput nit' je govorio istim jezikom, nit' je imao istu religiju, nit' je imao istu kulturu - dakle NIKAKVE identifikacije sa tim narodom nema) obitavao na istim prostorima u nekom proizvoljno uzetom istorijskom periodu. Meni je sasvim logicno da Hrvati svoju istoriju broje od onog perioda u kom su postali katolici. Ili Jevreji svoju istoriju od onog perioda u kom su postali jevreji. Isto tako Bosnjaci broje svoju istoriju od onog trenutka kada su oni postali ono sto jesu danas. Ne vidim zasto bi se Bosnjaci trebali vracati u period u kome su susjedi stvorili svoj 'nacionalni identitet' ? Ne postoji pravilo po kojem jedna nacija mora vuci porijeklo iz srednjeg vijeka.
I.... ideologija niej nosilac nacionalnog identiteta, mada moze imati veliku ulogu pri stvaranju istog. Samo mi nije jasno zasto pises "nasi intelektualci su odlucili da nas formiraju..." kada se ocito radi o NJIHOVIM intelektualcima?
Meni se cini da ti imas veoma slab nacionalni identitet, te bi htio da jedna grupa koja vec ima nacionalni identitet malo prekroji isti da bi udovoljila tvojim potrebama. Nadam se da shvatas da to bas tako ne ide. Ti Bosnjake ocito ne zmatras svojom nacijom, te prestani koristiti izraz 'mi' kada o njihovoj naciji govoris. I pokazi malo respekta za njihov vlastiti izbor. Sta tebe boli s kim se oni identifikuju, i jesu li bolji ili gori od Turaka.
Bosna nije jednonacionalna drzava, te tu i takvu naciju kakvu bi ti htio - ne mozes imati. Mozes politicki djelovati da se to stanje promijeni - ali ne mozes oidredjivati drugim ljudima kako ce se oni osjecati.
- Jara
#175 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Da dodam: ...i izjašnjavati se ili ne izjašnjavati.ali ne mozes oidredjivati drugim ljudima kako ce se oni osjecati
O, Šošana, pa ti si pozelenila!