Stanje u BiH

Post Reply
jefferson

#151 Re: Stanje u BiH

Post by jefferson »

xyz101 wrote:ja sam zahvalan za sve sto mi je amerika dala.
a to je samo jedno.
da imam ista prava kao i svi ostali gradjani u njoj.

sve teskoce kroz koje sam ja prosao ucinile su me samo jacim i uspjesnijim.
kroz njih sam spoznao da bih se mogao i u sahari snaci ako zatreba.
iste te teskoce je 90% svih nasih imigranata proslo.
ne pricam ja o ovim novopecenim imigrantima koji dobrovoljno odlaze u ameriku, nego o onim imigrantima za vrijeme rata koji su sa kesom u ruci dosli u ameriku.
bez jezika, bez rodbine, bez igdje ikoga.
U potpunosti se slazem s ovim!
Samo ne kontam kako te to napravilo relevantnim da ocjenis koliku platu bi rudari trebali imati?
HORN1

#152 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:
HORN1 wrote: Neznam kako su vlasti u RS sve ove stvari uradile ali u federaciji su napravile ogromnog zla tako djelujući jer je to vodilo uništavanju privrednih subjekata što vodi ukidanu radnih mjesta i nakraju smanjuje prihode u buđet pa sad moraju uzimati kredite da bi pokrili rashode buđeta.
Ispada da je federacija glupo postupala režući granu na kojoj sjedi i takvom politikom će se sve više urušavati a možemo mi željeti jedno ali stvarnost je onakva kakva je i ako međunarodna zajednica neotvori granice da se može ići vani zaraditi za preživljavanje bojim se da će mnogi iz federacije put pod noge pa u RS na privremeni rad da bi se preživjelo. Napravite statistiku koliko je kojih građana bilo na privremenom radu između RS i FBiH od rata na ovamo vidjeće se trendovi ali neki će to vjerovatno pripisati nesposobnosti političara RS i sposobnosti političara u FBiH.
meni se cini da nesto s tobom nije u redu.
niko razuman ne moze tako govoriti o necemu sto je opste vidljivo.
dali si ti covjece ikad otisao u rs ?
ja sam bio tamo prije mjesec dana.
u po banjaluke sam dosao u 6 sati navece i trazio u tri samoposluge i dvije apoteke da usitnim 50 eura.
niko nije imao dovoljno novca da 50 mizernih eura zamjeni.

govoris o parodicnom stanju koje veze nema sa vezom.
fino sam te upitao da mi navedes imena firmi koja su se preselila u rs.
nisi ih mogao navesti, jer ih nema.
slucajno sam poredio porezni sistem federacije i rs.
i razlike su u nijansama. sto hocu reci, pa ni nema razlike.
niko normalan se ne bi dobrovoljjno preselio u rs.
ja imam kucu kod banjaluke.
ne pada mi na pamet da otvorim firmu tamo.

sve nesto govoris kao cuo si neka firma je uradila nesto u federaciji pa je federacija ostala bez para.
to je rezonovanje na nivou malog djeteta.
federacija je prodala samo ono sto nije mogla sama isposlovat, kao recimo metalnu industriju u zenici.
ali jos uvijek je vecina proizvodnih kapaciteta neprodato.
jedna solana u tuzli i aluminijum u hercegovni vise vrijede nego citava rs.
jedan energoinvest je vrijedniji nego citava rs.
jedan bh telekom je zlatna koka u vlasnistvu federacije.
a sta je rs ostalo kada se pare od prodate imovine istrose ?

stvarno ne znas o cemu pricas.
govoris o uplati nekih ljudi za auta koja su se koristila u odbrani tuzle.
kao da je to nesto sto su se ljudi morali tesko odreci za vrijeme rata?
pa ljudi su davali svoje zivote sa odbranu domovine.
gubili su ruke, noge, oci.
a ti si nasao neku sprdariju sa autima koja su se uplatila.
zar je to najvise sto si mogao zrtvovati za vrijeme rata ? :-)
Neznam šta bih trebao na ovakvo tvoje izlaganje, prvo bi pomislio da si političar neke vladajuće stranke zadužen da na forumu iznosiš neke stavove i ometaš slobodno izjašnjavanje građana o nekim stvarima onako kako ih oni vide iz svog iskustva.
Pozdraviću te i smanji retoriku i uzbuđenja kad polemišeš o nekim stvarima mozak će ti biti bistriji moćićeš da bolje shvatiš ono što čitaš i uspoređujući moći ćeš usporediti ist stvari u oba entiteta.
Bio sam ja često u Banjaluci i RS, ali moje posjete ne znače da mogu spoznati stanje i relevantno ga porediti.
Moje poznavanje statistikih podataka iz javnih izvora mi daje mogućnost da iznesem svoj stav da je federacija dosta lošije prošla od srpske, naime kazao sam da je federacija bila u velikoj prednosti u osnovu na srpsku tako da je prosječna zvanična plata bila oko dva i po puta veća od prosječne zvanične plate u srpskoj.
Nažalost sad je prosječna zvanična plata u srpskoj veča nego u federaciji i to je tako nažalost nađu a na sreću nihovu.
Netvrdim ja da je njima dobro ali statistički podatci govore da im je bolje nego nama i dešavanja sve više vode u smjeru da se stvaraju razlike sve više u njihovu korist. Tko je govorio da će oni propasti jer imaju manje dađbine na neto platu a sad iako smo imali veća izdvajanja opet moramo uzimati kredita više nego oni i gdje ima više ukidanja stečenih prava u federaciji ili u srbskoj.
Naši su donijeli odluku da polako usklađuju porezni sistem smanjivajući namete svake godine tako da za izvjesno vrijeme imamo jednaka izdvajanja i pre su kod nas izdvajanja bila veća za preko 40% u osnovu srbske sad oko 30%, porez na dobit kod nas je bio 30% kod nih 10% i ovakve razlike nisu u nijansama ako plaćaš 1KM ili 3KM.
Nigdje ja ne govorim da je neka firma uradila nešto pa je federacija ostala bez para, navodim baš suprotno gdje federacija svojim djelovanjem gura firme u agoniju i propast,

jedna solana u tuzli i aluminijum u hercegovni vise vrijede nego citava rs.
jedan energoinvest je vrijedniji nego citava rs.

Ove tvrdnje su već gluposti.

Kad govorim o autima u Tuzli govorim o lopovluku i dvoličnosti sistema u frderaciji a ne o ljudima i autima.
LJUdi koji su uplatili za auta nisu tužili fedetaciju nego Autocentar ali su federalni organi donijeli odluku da AUtocentar treba obeštetiti te ljude a onda nisu donjeli istu takvu jednaku odluku da federacija sa jednakim iznosom obešteti Autocentar da bi on bio na nuli što je dovelo do uništenja Autocentra.
Što se tiče preseljenja u srbsku i otvaranje firmi tamo nema velikog polemisanja, ako otvoriš dve firmu u jednu federaciji i drugu u srbskoj, proizvode prodaješ po istoj cijeni a obe firme imaju jednak broj zaposlenih i jednaku kvalitetu i obim proizvodnje, takođe zaposleni imaju jednaku neto platu, u srbskoj vam ostaje svakog mjeseca određena razlika koju možete usmjeriti u povećanje proizvodnje, ubarzanu otplatu kredita i smanjenje kamata, kad to uspijete akumulirate rezerve i možete početi i povećavati plate i isplaćivati dividendu, dok ste u federaciji uvijek na istom, ogromne su to razlike i oni koji su budale nepriznaju prostu matematiki i uslijed takvog djelovanja su osuđeni na bankrot. molim te nemoj sad pričati gluposti ako hoćeš iznijeti neke argumente daj nešto i u brojkama i zakonima.
Ja znam šta je najviše što se je moglo žrtvovati u toku rata, iako sam dao svog medrcedesa na početku rata kupio raznog oružja da se imamo s čim braniri nije mi ni naum palo da bilo šta spominjem ili tražim bilo kakvu nadoknadu.
Iako sam u ratu imao finansijsku štetu od 670.000KM nije to nikakva šteta prema nekima mojim suborcima koji su postali trajni teški invalidi za čitav život, nije u pitanu noga ruka ili slično, najteže je kad se zdrav i pametan čovjek pretvori u invalida uslijed oštećenja mozga pa je svjestan određenih stvari i uviđa koliko pati sebe i druge uslijed oštečenja glave. Imam suboraca kojima je odvaljen dio glave više od šake i da nepričam.
xyz101

#153 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

HORN1 wrote: Nažalost sad je prosječna zvanična plata u srpskoj veča nego u federaciji i to je tako nažalost nađu a na sreću nihovu.
Netvrdim ja da je njima dobro ali statistički podatci govore da im je bolje nego nama i dešavanja sve više vode u smjeru da se stvaraju razlike sve više u njihovu korist. Tko je govorio da će oni propasti jer imaju manje dađbine na neto platu a sad iako smo imali veća izdvajanja opet moramo uzimati kredita više nego oni i gdje ima više ukidanja stečenih prava u federaciji ili u srbskoj..
kao prvo, nije tacno da je rs povoljnija za biznis.
prilicno je jednako i u rs i federaciji.
drugo, vidi ti se shubara na blentari, a iz nje viri kokarda.
ne trebas se pretvarati da si iz federacije..

ps. da dodam samo jedno ...
porezi na primanja jedne firme bas i nemaju mnogo uticaja gdje i kako ce se ta firma razvijati.
naime, u americi je sjevernoistocni dio amerike najvise oporezovan.
a najvece firme se nalaze tu!
nijedna firma se nije iselila u drugu americku drzavu gdje su porezi manji.
recimo u floridi uopste ne postoji porez na zaradu (income tax)
znaci, sve sto jedna firma zaradi, moze sebi strpati u dzep.
ipak nisi vidio nijednu firmu , recimo iz new yorka, da se preseli u floridu.
zasto ?
razmisli sam.
shvatit ces.
HORN1

#154 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:
HORN1 wrote: Nažalost sad je prosječna zvanična plata u srpskoj veča nego u federaciji i to je tako nažalost nađu a na sreću nihovu.
Netvrdim ja da je njima dobro ali statistički podatci govore da im je bolje nego nama i dešavanja sve više vode u smjeru da se stvaraju razlike sve više u njihovu korist. Tko je govorio da će oni propasti jer imaju manje dađbine na neto platu a sad iako smo imali veća izdvajanja opet moramo uzimati kredita više nego oni i gdje ima više ukidanja stečenih prava u federaciji ili u srbskoj..
kao prvo, nije tacno da je rs povoljnija za biznis.
prilicno je jednako i u rs i federaciji.
drugo, vidi ti se shubara na blentari, a iz nje viri kokarda.
ne trebas se pretvarati da si iz federacije..

ps. da dodam samo jedno ...
porezi na primanja jedne firme bas i nemaju mnogo uticaja gdje i kako ce se ta firma razvijati.
naime, u americi je sjevernoistocni dio amerike najvise oporezovan.
a najvece firme se nalaze tu!
nijedna firma se nije iselila u drugu americku drzavu gdje su porezi manji.
recimo u floridi uopste ne postoji porez na zaradu (income tax)
znaci, sve sto jedna firma zaradi, moze sebi strpati u dzep.
ipak nisi vidio nijednu firmu , recimo iz new yorka, da se preseli u floridu.
zasto ?
razmisli sam.
shvatit ces.
Moguće da si ti neki četnik kad ovako pišeš nerealno praveći se da zadobiješ nečije povjerenje.
U nedostatku argumenata nenpadaj i nepodiži glas nema zaztrašivanja i vređanja, to su odlike koje se nebi trebale koristiti po forumima i koje štete razvoju foruma a i nama samima. Nemam ja ništa od toga da te izvrijeđam.
Porezi nisu presudni za različite sredine ali za sredine jednakih uslova su jedan od glavnih faktora.
Uslovi nisu jednaki skoro nigdje i zavise od mnogih faktora pa su specifični za svaku mikro regiju u BiH ali nisu toliki da bi bili presudni.
Međutim govorimo o opštim uslovima u državi BiH na svakom njenom području bez obzira na geostrateški položaj.
Rezonujući ovakvo za čitavu BiH uslovi u srbskoj za biznis su bolji od uslova u federaciji zbog poreza a to pokazuju i posljeratni rezultati, neulazim u analizu geografskog položaja neke mikroregije. Ako bi ulazili u geografsku analizu mikroregija federacija je kompaktnija ali biznismen koji bi dolazio u BiH predpostavljam da bi uglavnom išao u velike centre jednog ili drugog entiteta. Uzmimo primjer da neki stranac hoće napraviti tvornicu automobila na području BiH, kad dobro izvrši analizu svih mogućnosti i napravi projekciju poslovanja za sljedećih deset godina uz ovakve uslove koji su važeči trenutno izabrao bi sad srbsku, pustimo šta bi bilo u slučaju nekakvih promjena, predpostavka je sadašnja situacija i zadržavanje nivoa u razlikama za mogućnosti poslovanja. Uzmimo još jedan primjer, naprimjer netko hoće da izgradi hidroelektranu a ima dve mogućnosti srbska ili federacija,svi uslovi vezani za rijeku su potpuno isti kao i ostali osim nameta države gdje će otići, analiza kaže srbska, to što smo mi iz federacije i emotivno zanemarujemo te činjenice je nešto sasvim dugo ali stranac koji nije nabijen emocijama gleda samo statistiku, brojke, računicu nema tu emocija i to nam trba biti jasno.
JOš da ti kažem očito se nerazumiješ u pravi biznis kad uspoređuješ razlikeza mogućnosti poslovanja između područja u SAD i područja BiH, treba ti biti jasno u BiH nisu toliko velike razlike u udaljenostima i koncentraciji industrije, mogu se naći razne prednosti i mane za svaku mikroregiju ali zbog tih uslova i može biti presudni faktor porez.
xyz101

#155 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

nisam rekao da si chetnik nego samo da ti se shubara na glavi nakrivila :lol:
ok ne trebamo biti osobni.
ja sam se malo shalio.
ovaj put cemo recitovati samo argumente, jel moze?

evo, hajde ti meni spomeni jednu investiciju koja je pc dobila kao uzrok njihovog manjeg poreza ?
jednu.
ne kazem deset ili dvadeset.
jednu jedinu investiciju kao uzrok njihovog manjeg poreza ?
evo, skratit cu ti trud.(da ne ides prchkati po internetu i traziti info)
ne postoji.
znas zasto ne postoji ?
zato sto porez u pc nije uopste manji od federacije.
saberi se malo i smanji muke samom sebi.
prestati upijati njesra koje dodikovi pamfleti novinarstva serviraju po medijama.
pc je bila i ostala crna rupa evrope.
kod njih se politicke odluke lako usvajaju JER NEMA OPOZICIJE.
ima nesto sto se zove opozicija ali kad se pogleda licem u lice, svi su oni gori od dodika.
bolji ne postoji.
oni imaju kvazi-jednopartijsko drustvo gdje je dodik bog i batina.
on je tito u malom.

niko normalan od naprednijih ekonomija nece ulagati u takvo jedno tiranijsko drustvo.
a pare od prodaje imovine pc'a ce nestati.
pa ces vidjeti ko ce se hvatati za glavu onda.
HORN1

#156 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:nisam rekao da si chetnik nego samo da ti se shubara na glavi nakrivila :lol:
ok ne trebamo biti osobni.
ja sam se malo shalio.
ovaj put cemo recitovati samo argumente, jel moze?

evo, hajde ti meni spomeni jednu investiciju koja je pc dobila kao uzrok njihovog manjeg poreza ?
jednu.
ne kazem deset ili dvadeset.
jednu jedinu investiciju kao uzrok njihovog manjeg poreza ?
evo, skratit cu ti trud.(da ne ides prchkati po internetu i traziti info)
ne postoji.
znas zasto ne postoji ?
zato sto porez u pc nije uopste manji od federacije.
saberi se malo i smanji muke samom sebi.
prestati upijati njesra koje dodikovi pamfleti novinarstva serviraju po medijama.
pc je bila i ostala crna rupa evrope.
kod njih se politicke odluke lako usvajaju JER NEMA OPOZICIJE.
ima nesto sto se zove opozicija ali kad se pogleda licem u lice, svi su oni gori od dodika.
bolji ne postoji.
oni imaju kvazi-jednopartijsko drustvo gdje je dodik bog i batina.
on je tito u malom.

niko normalan od naprednijih ekonomija nece ulagati u takvo jedno tiranijsko drustvo.
a pare od prodaje imovine pc'a ce nestati.
pa ces vidjeti ko ce se hvatati za glavu onda.
Slušaj volio bih ja da mogu reći da federacija ide boljim putem po pitanju ekonomskog razvoja.
Ali vjeruj mi ako lažemo vezano za uslove u entitetima nećemo ništa dobro postići za federaciju, u federaciji će preduzeća biti manje konkurentna a znamo čemu to vodi, propasti privrede i svim neželjenim posljedicama pa naša pogrešna odbrana federacije bi bila sasvim pogrešna, svima bi nakraju bilo lošije i privrednicima, zaposlenicima a onda i političarima kojima bi se sve moglo odbiti o glavu pa je moguće da oni na kraju najviše i izgube.
Možemo vidjeti rezultate poslijeratne politike, uglavnom uništena privreda a preživljavanje ovog naroda se zasniva na buđetskim sredstvima a takvo stanje vodi veoma lošoj poziciji koja neminovno vodi siromaštvu i sve težem opstanku ovog naroda a stim i same države.
xyz101

#157 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

pricas bez veze.
da je stanje u federaciji lose, to ne trebas spominjati.
ali u regionu je cak i losije.
sama srbija ima prosjecne plate manje nego federacija.
hrvatska je u dugovima do grla.
federacija se tek pocela malo zaduzivati i vec su negativci tvoje vrste poceli vristati iz sveg glasa.
na kraju, zapamti;
pc je crna rupa cak i za sjeban region u kome se nalazi.
samo nepismen covjek moze uzimati njih kao primjer za bilo sta pozitivno.
poslusaj moj savjet,
sta god ljudi iz pc rade, ti uradi suprotno.. i bit ces okay.
vjeruje mi.. :thumbup:
hajd' uzdravlje.
HORN1

#158 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:pricas bez veze.
da je stanje u federaciji lose, to ne trebas spominjati.
ali u regionu je cak i losije.
sama srbija ima prosjecne plate manje nego federacija.
hrvatska je u dugovima do grla.
federacija se tek pocela malo zaduzivati i vec su negativci tvoje vrste poceli vristati iz sveg glasa.
na kraju, zapamti;
pc je crna rupa cak i za sjeban region u kome se nalazi.
samo nepismen covjek moze uzimati njih kao primjer za bilo sta pozitivno.
poslusaj moj savjet,
sta god ljudi iz pc rade, ti uradi suprotno.. i bit ces okay.
vjeruje mi.. :thumbup:
hajd' uzdravlje.
Slušaj stvarno nisi uredu,neznam koja ti je logika razmišljanja osim mržnje, uslijed tog nesagledavaš logički situaciju. Evo razmisli ako negdje imaš nezaposlenost 50% a zaposleni koji rade su raspoređeni 60% buđetski korisnici 35% tarcijalne uslužne djelatnosti i 5% proizvodnja, buđetski korisnici imaju najbolji prosjek plata i ostalih prava te podižu ukupan prosjek zahvaljujući ogromnom nesrazmjeru u platama. Pošto je proizvodnja nikakva i stane na tom području je nikakvo i osuđeni su na propast pošto će se morati zaduživati da održe takve plate (potrošnju). Otprilike takvo je stanje u federaciji.
U srbskoj je nešto bolje stanje imaju proporcionalno manje administracije što znači da imju bolji omjer u korist proizvodnje(stvaraju više novih vrijednosti pa će se morati manje zaduživati ili prodavati djedovinu da održe potrošnju) i tercijalnih djelatnosti, znači utjecaj plata administracije na prosječnu platu je manji pa ako im je prosječna plata veća to je ogromna razlika u stvarnom privređivanju i velika je razlika u uspješnosti.
Last edited by HORN1 on 07/05/2010 04:52, edited 1 time in total.
xyz101

#159 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

da bi tako pricao o pc moras prvo imati korektne podatke.
kao recimo da federacija ima tri put jacu proizvodnju od pc. :thumbup:

i sto se tice proizvodnih pogona u pc, oni su bili isprodati.
tako da profit od rafinerije u bosanskom brodu i modrici kasira rusija
rudnike kod srebrenice kasira bjelorusija.
telekom profit ide u srbiju
pa cak i hidrocentrala na drini slijeva sav profit u dzep srbije... itd. itd.

ps. nemoj s mnom.
znam previse o pc.
ne mozes mi mazati oci .
HORN1

#160 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:da bi tako pricao o pc moras prvo imati korektne podatke.
kao recimo da federacija ima tri put jacu proizvodnju od pc. :thumbup:

i sto se tice proizvodnih pogona u pc, oni su bili isprodati.
tako da profit od rafinerije u bosanskom brodu i modrici kasira rusija
rudnike kod srebrenice kasira bjelorusija.
telekom profit ide u srbiju
pa cak i hidrocentrala na drini slijeva sav profit u dzep srbije... itd. itd.

ps. nemoj s mnom.
znam previse o pc.
ne mozes mi mazati oci .
Uglavnom nema profita u državnim preduzećima, u federaciji su veći gubitci od dobiti u državnim preduzećima ali se situacija počela polako popravljati ali ne govorimo o tom, govorimo o odnosu stvaranja novih vrijednosti i prosječnoj potrošnji po stanovniku, otkud izvire mogućnost te potrošnje, moguća je iz srvaranja novih vrijednosti, prodaje djedovine, zaduživanja kao i dobivanja milostinje. Možemo se složiti da smo je jedan način dugoročno održiv pa s tim i jedini potpuno ispravan a to je stvaranje novih vrijednosti. Sad treba usporediti stvaranje novih vrijednosti i potrošnju po glavi stanovnika,kao i kakva je ta potrošnja, dali je razvojna ili je za zadovoljenje životnih potreba.
xyz101

#161 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

pricas o necemu sto ne razumijes.
izvan si pogodnog nivoa rezonovanja.
nemoj me lose shvatiti, ali nemam volje da ti crtam flomarsterima osnovne stvari.

hajd' uzdravlje.
HORN1

#162 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:pricas o necemu sto ne razumijes.
izvan si pogodnog nivoa rezonovanja.
nemoj me lose shvatiti, ali nemam volje da ti crtam flomarsterima osnovne stvari.

hajd' uzdravlje.
Vjeruj da stvari o kojima pričam bolje poznajem od 99% stanovnika i to je istina.
Pre rata sam bio biznismen među najvećima u svom gradu kojeg je nagrizlo neispravno predratno stanje a uništo rat ali sam opet uspio i pokrenuo biznis zahvaljujući kupljenim prijeratnim nekretninama.
Pa dobro poznajem težinu privređivanja kod nas ako hoćeš ostati moralan i neželiš kršiti samozadate kodekse ponašanja.
xyz101

#163 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

prije rata (za vrijeme juge) je bilo vise marifetluka nego danas.
ako nisi u jugi znao ljude i znao kome ces uplatiti, dzaba ti je sve bilo.
znaci..
ako si bio uspjesan prije rata, bit ces sigurno i danas.
jer se mnogo nije promjenilo. :mrgreen:

sve najbolje..
katamaran101

#164 Re: Stanje u BiH

Post by katamaran101 »

Stanje u BiH?
Redovno :bih:

Dok je nas, kako vidim, biće i stanja. :dance:
HORN1

#165 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:prije rata (za vrijeme juge) je bilo vise marifetluka nego danas.
znaci..

sve najbolje..
Ako si bio jako sposoban u Jugi si mogao dobro da živiš i bez političara i njihove podrške. Uvijek čovjek može naći pravo ili dobro riješenje ako je uporan. Samo je pitanje koliko to želi.
osa

#166 Re: Stanje u BiH

Post by osa »

HORN1 wrote:
xyz101 wrote:prije rata (za vrijeme juge) je bilo vise marifetluka nego danas.
znaci..

sve najbolje..
Ako si bio jako sposoban u Jugi si mogao dobro da živiš i bez političara i njihove podrške. Uvijek čovjek može naći pravo ili dobro riješenje ako je uporan. Samo je pitanje koliko to želi.

ja i danas solidno živim, bez političara i njihove podrške....
Noddle

#167 Re: Stanje u BiH

Post by Noddle »

Razgovor s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem bio je središnji događaj današnje posjete izaslanstva Stranke demokratske akcije Beogradu. U dugom prijateljskom i otvorenom razgovoru s predstavnicima SDA, srbijanski predsjednik ponovo je istaknuo da je strateški interes Srbije jedinstvena i cjelovita Bosna i Hercegovina.
"Zato nikada nećemo podržati nikakve odluke koje bi bile na štetu njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", kazao je Tadić. Također je kazao kako Srbija podržava unutarnji dijalog i na njemu uređene odnose u Bosni i Hercegovini. Iskazao je spremnost svoje zemlje za intenziviranje bilateralne suradnje u svrhu bržeg i efikasnijeg rješavanja otvorenih pitanja. Tihić se zahvalio na dobrodošlici u Beogradu i naglasio da posjeta izaslanstva SDA i razgovori koje je vodio s dužnosnicima Srbije trebaju biti poticaj za još bolje odnose jer su strateški interes BiH dobri i prijateljski odnosi sa susjedima. Dodao je kako posjeta izaslanstva SDA Beogradu ne devalvira ulogu onih koji su zaduženi za viođenje vanjske politike BiH.Ovom posjetom želimo dati svoj doprinos razvoju i unaprijeđenju odnosa naših zemalja. samtramo da dvije zemlje trebaju biti u posebnim odnosima, kazao je Tihić. Borba protiv organiziranog kriminala i neophodnost kako bilateralne tako i regionalne suradnje na tom planu bila je posebno značajna tema današnjih razgovora. Tihić i Tadić još jednom su potvrdili spremnost i opredijeljenost za beskompromisnu borbu protiv organiziranog kriminala kao najveće pošasti društva. Pritom je, smatraju oni, neophodna bezuvjetna suradnja ne samo između Bosne i Hercegovine i Srbije nego i na razini regije i šire. Inače, kompletna današnja posjeta protiče u znaku otvaranja novog poglavlja suradnje u bilateralnim odnosima. Europska perspektiva i članstvo u Europskoj uniji je cilj i budućnost obiju zemalja – Bosne i Hercegovine i Srbije. Do ovoga cilja ćemo lakše i brži svi doći ukoliko surađujemo i ispunjavamo postavljene uvjete, rečeno je tijekom današnjih razgovora. Posjeta izaslanstva Stranke demokratske akcije (SDA) Beogradu počela je danas susretima predstavnika SDA sa srbijanskim dužnosnicima. Sulejman Tihić, predsjednik i predsjedavajući Doma naroda i Šemsudin Mehmedović. potpredsjednik Stranke i zastupnik u Zastupničkom domu bh. parlamenta sastali su se s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić- Dejanović. Povijest treba ostaviti povjesničarima, a susret dvije strane na bazi dijaloga doprinijet će rješavanju pitanja sadašnjosti I budućnosti, ocjenjeno je na sastanku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH I predsjednika SDA Sulejmana Tihića s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić- Dejanović, javila je Televizija Srbije. Dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović razgovarao je s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, a federalni premijer Mustafa Mujezinović razgovarao je sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem. Zamjenik predsjednika SDA i načelnik Općine Vogošća Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i RS-a Adil Osmanović, te član Predsjedništva SDA i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo položili su cvijeće na grob premijera Zorana Đinđića.
Predstavnici SDA razgovarali su i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem te s ministrom u Vladi Srbije Sulejmanom Ugljaninom i bošnjačkim zastupnicima u srbijanskoj skupštini. Nakon razgovora s Tadićem izaslanstvo SDA uputilo se prema Novom Pazaru, gdje će sutra boraviti u jednovnoj posjeti.
Stanje je takvo da stanja nema. Svaki dan smo u sve vecim g*****, i svaki dan nas sve vise uvjeravaju da mogu bolje (u prevodu: gore). Evo samo ako pogledamo desavanja ovih dana mozemo samo zakljuciti da se ovi nasi politicari pre izbore takmice ko ce biti bolji sa Beogradom. Haris zbog jadnog Jurisica, jer se nada da ce zbog toga dobiti glasove, a Tihi zbog toga sto mu podrsku ne daje vise Islamska zajednica, pa su sad odlucili da glume umjerenike.
A s druge strane Beograd i kompletna Srbija nastavljaju po svim i hapse sve redom.
silent_BoB

#168 Re: Stanje u BiH

Post by silent_BoB »

ooo Boze,pa BG ih navabi sve na noge cccc
ko je politicar a ko je ulizica...
kad kazes stanje u BiH pa ljudi mi se ne vidimo od jada i bijede
Zelenas

#169 Re: Stanje u BiH

Post by Zelenas »

Sta se sad neko ima zaliti.

Kemal Kurspahic je napisao odlican clanak o mijesanju IZ (a i crkve) u politicki zivot.
Sto se SDA tice - jesu li oni ti koji su i uveli IZ u politicki zivot? Sad kad ih napadaju oni koje su haman stvorili, onda nesto kao ne valja. Hajmo sad u Beograd glumiti drzavnike malo.

Isto je sa Silajdzicem. On nasao sad lajati na svaku stvar koja se pojavi.

Uhapseni pripadnik OS BiH je optuzen za kradju vojne opreme.
Odmah Hare leti da laje na zvijezde.
Slazem se ja da je stvarno odvratno to sto ljudi vise ne znaju u koju drzavu mogu otici a da ih ne uhapse.

Ali, po Ustavu BiH, ZAR NIJE PREDSJEDNISTVO ODGOVORNO ZA VANJSKU POLITIKU?
Ko sjedi u tom Predsjednistvu? Moja baba ne.

Zapale vatru, izazovu pozar pa ga onda gase i kazu a jesmo dobri.

Fuj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#170 Re: Stanje u BiH

Post by Truba »

kakvo ba miješanje crkve u politiku
pa svećenik osnovo HDZ :lol: :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#171 Re: Stanje u BiH

Post by Truba »

SDS, PDP i DP prijavili učešće na izborima u Skupštinu Kantona Sarajevo

poraz velikosrpske SDSovske politike :D
silent_BoB

#172 Re: Stanje u BiH

Post by silent_BoB »

komi wrote:SDS, PDP i DP prijavili učešće na izborima u Skupštinu Kantona Sarajevo

poraz velikosrpske SDSovske politike :D
ovi bas odlucili "sajasi kurta da uzjase murta" :-)
Post Reply