i to pun zizaka...black wrote:ocito..olijali_vuk wrote: to nsita ne razumijem
a pristavio se k'o grah
O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
-
strongwoman
#151 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
-
olijali_vuk
#152 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Cuj kune se gorom, pa mastilom, pa svim i svacim? Ko to njegovo sad ili to mu je sveto ili ima neki uticaj na to? Covjek je bio sa Jevrejima, znaci neki carobnjak i/ili pjesnik ...
-
strongwoman
#153 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Zaista je neznanje najveci covjekov neprijatelj...olijali_vuk wrote:Cuj kune se gorom, pa mastilom, pa svim i svacim? Ko to njegovo sad ili to mu je sveto ili ima neki uticaj na to? Covjek je bio sa jerejima, znaci neki carobnjak i/ili pjesnik ...
Procitaj malo...
http://www.dzemat.de/home/index.php?opt ... iew&id=766
- paja patak
#154 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
odakle li si ti spaoolijali_vuk wrote:Cuj kune se gorom, pa mastilom, pa svim i svacim? Ko to njegovo sad ili to mu je sveto ili ima neki uticaj na to? Covjek je bio sa Jevrejima, znaci neki carobnjak i/ili pjesnik ...
-
olijali_vuk
#155 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
ma to su neke indicije, a i akoje to znao, to ne znaci da mu to niej od ljudi receno, zasto bi to trebalo nesto dokazivati? mozda je znao, a mozda je i onako slucajno rekao, jer mu je to bilo poeticno, ali akoje znao, to mozda ima jos ljudi koji znaju, onako kako je napsiano, to niej neki naucni izvor.
uostalom, ovakve disksije su suvisne i teske, samo sam rekao moje misljenje! zdravo!
uostalom, ovakve disksije su suvisne i teske, samo sam rekao moje misljenje! zdravo!
-
strongwoman
#156 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ma znas sta, JA CU VJEROVATI i jos vise i vise cu biti ubjedjenija u ono sto jesam, a to je DA JE BOG JEDAN I DA JE MUHAMMED S.A.V.V. BOZIJI ROB I BOZIJI POSLANIK...olijali_vuk wrote:ma to su neke indicije, a i akoje to znao, to ne znaci da mu to niej od ljudi receno, zasto bi to trebalo nesto dokazivati? mozda je znao, a mozda je i onako slucajno rekao, jer mu je to bilo poeticno, ali akoje znao, to mozda ima jos ljudi koji znaju, onako kako je napsiano, to niej neki naucni izvor.
pa ti sad crkni ako hoces od muke,, JA SAM VJEROVALA I VJEROVAT CU... a jedino dragi Bog ce da mi sudi koliko sam bila iskrena u svom vjerovanju, a ono sto ja mogu uciniti jeste da samo budem bolji insan i da se udaljim od hajvana...
- bijela
#157 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
jarane, mnogo si natrunio. teško je pročitati nelogični slijed ovog posta, razmišljanja, a kamoli tražiti u njemu relevantnost i argumente.olijali_vuk wrote:ma to su neke indicije, a i akoje to znao, to ne znaci da mu to niej od ljudi receno, zasto bi to trebalo nesto dokazivati? mozda je znao, a mozda je i onako slucajno rekao, jer mu je to bilo poeticno, ali akoje znao, to mozda ima jos ljudi koji znaju, onako kako je napsiano, to niej neki naucni izvor.
jesu, teške su. pogotovo ako dođeš na šest stranica brižno pisanih postova o čovjeku kojeg vole i dive mu se ljudi koji su pisali i bubneš ono što bubneš.uostalom, ovakve disksije su suvisne i teske, samo sam rekao moje misljenje! zdravo!
diskusija o sijenu na ovaj način na koji si ti prišao bi bila teška, a kamoli o najvažnijem čovjeku u životu vjernika.
Last edited by bijela on 22/04/2010 18:19, edited 1 time in total.
- Prozor
#158 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
karakteristike ovog lika su opisane više nego odlično u Kur´anu, kako se ljudi malo mjenjaju u toku od 1500 godina.....
-
olijali_vuk
#159 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
edit ... dosta i ovoga .
- bijela
#160 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
olijali_vuk wrote:edit ... dosta i ovoga .
- beautyfool
#161 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Pa nije lahko ni kopiratibijela wrote:olijali_vuk wrote:edit ... dosta i ovoga .šta je, jesil to u međuvremenu ponašao negdje na netu da se ne radi o Ebu Bekru nego Ebu Lehebu?
-
strongwoman
#162 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Prenosi se od Poslanika a.s. da je rekao : Sviđa mi se optimizam,zaljubljen sa...m u optimizam. Kada su ga upitali šta je to optimizam ? Odgovorio je: " Lijepa riječ".
- Bosna i Hercegovina
#163 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Jedan izuzetno poučan i sadržajan hadis :
Muhammed a.s. je jednom prilikom rekao: " Radite za ovaj svijet onoliko koliko ćete živjeti na njemu, radite za ahiret onoliko koliko ćete ostati tamo, a za Boga dž.š. koliko vam je potreban, za vatru pak koliko je možete trpjeti ! " Toliko je toga rečeno u ovome hadisu, da kada bi čovjek samo ovo spoznao , ne bi mu trebalo drugo znanje o vjeri !
Muhammed a.s. je jednom prilikom rekao: " Radite za ovaj svijet onoliko koliko ćete živjeti na njemu, radite za ahiret onoliko koliko ćete ostati tamo, a za Boga dž.š. koliko vam je potreban, za vatru pak koliko je možete trpjeti ! " Toliko je toga rečeno u ovome hadisu, da kada bi čovjek samo ovo spoznao , ne bi mu trebalo drugo znanje o vjeri !
- haqqlberry
#164 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: "Ja sam poslan, a do Posljednjeg dana je ostalo samo toliko kolika je razlika između ova dva prsta - pa je ispružio kažiprst i srednji prst."
(Buharija: Kitab et-tefsir el-Kur'an, Muslim: El-fiten ve ešratus-sa'ah)
-
olijali_vuk
#165 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
NIje vec vi pocnete bez argumenata i onda me samo glavo boli. Uglavnom taj jedan njegov protivnik je po meni najpozitivnija licnost u Kuranu i njegova zena. Bili su zajedno trgovci, znao ga covjek od malena, i sad ufuol, Muhamed poslanik, i onda je on rekao istinu. Logicno.bijela wrote:olijali_vuk wrote:edit ... dosta i ovoga .šta je, jesil to u međuvremenu ponašao negdje na netu da se ne radi o Ebu Bekru nego Ebu Lehebu?
-
olijali_vuk
#166 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Zar to nije cista poezija. Sto fino ne kaze koliko vremna to iznosi, ako je tako lako za reci! Nego ne zna ...haqqlberry wrote:Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: "Ja sam poslan, a do Posljednjeg dana je ostalo samo toliko kolika je razlika između ova dva prsta - pa je ispružio kažiprst i srednji prst."
-
psylocke
#167 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Bilo bi to katastrofa znati
Zamisli samo da znaš dan kada ćes umrijeti? Bilo je takvih tema ako ništa na filmovima. Ljudi se uspaniče, što bi se reklo ne zna gdje udara. A treba imati na umu i ljudsku proračunatost..
Podjeti me na onu pričicu:
Uđe jednom prilikom Azrail kod Allahovog Poslanika Sulejmana, te poče nekako čudno da se zagleda u jednog od njegovih velikaša koji tu sjeđaše. Kada Azrail izađe taj čovjek reče Sulejmanu:
- O Allahov Poslaniče! Ko je onaj nepoznati čovjek"
Sulejman a.s. mu odgovori: To je Azrail, melek smrti.
Čovjek onda reče: - Primijetio sam da me nekako dugo i čudno zagleda, pa se bojim da je došao da mi uzme dušu. Nego, de ti mene nekako spasi od njega!
Sulejman ga upita: - A kako da te spasim?
Čovjek reče: - Naredi vjetru da me odnese u najudaljenije krajeve Indije, pa ne bi li mi Azrail izgubio trag i zaboravio na mene.
Sulejman a.s. to učini i vjetar u istom momentu odnese tog čovjeka u daleke zemlje Indije. Taman kad je stigao tamo, melek Azrail mu uze dušu i usmrti ga.
Kasnije Melek Azrail ponovo svrati kod Sulejmana. a on ga upita:
- Zašto si se ti onda onoliko zagledao u onog čovjeka koji je sjedio sa mnom.
Azrail mu odgovori: - Čudio sam se tom čovjeku jer mi je bilo naređeno da ga usmrtim u Indiji, a on se nalazi ovdje kod tebe, veoma daleko od Indije. Međutim, kada sam ja po naredbi Allahovoj otišao u Indiju, vidjeh kako i njega vjetar tamo donese, te ga ja po Allahovoj odredbi usmrtih.

Podjeti me na onu pričicu:
Uđe jednom prilikom Azrail kod Allahovog Poslanika Sulejmana, te poče nekako čudno da se zagleda u jednog od njegovih velikaša koji tu sjeđaše. Kada Azrail izađe taj čovjek reče Sulejmanu:
- O Allahov Poslaniče! Ko je onaj nepoznati čovjek"
Sulejman a.s. mu odgovori: To je Azrail, melek smrti.
Čovjek onda reče: - Primijetio sam da me nekako dugo i čudno zagleda, pa se bojim da je došao da mi uzme dušu. Nego, de ti mene nekako spasi od njega!
Sulejman ga upita: - A kako da te spasim?
Čovjek reče: - Naredi vjetru da me odnese u najudaljenije krajeve Indije, pa ne bi li mi Azrail izgubio trag i zaboravio na mene.
Sulejman a.s. to učini i vjetar u istom momentu odnese tog čovjeka u daleke zemlje Indije. Taman kad je stigao tamo, melek Azrail mu uze dušu i usmrti ga.
Kasnije Melek Azrail ponovo svrati kod Sulejmana. a on ga upita:
- Zašto si se ti onda onoliko zagledao u onog čovjeka koji je sjedio sa mnom.
Azrail mu odgovori: - Čudio sam se tom čovjeku jer mi je bilo naređeno da ga usmrtim u Indiji, a on se nalazi ovdje kod tebe, veoma daleko od Indije. Međutim, kada sam ja po naredbi Allahovoj otišao u Indiju, vidjeh kako i njega vjetar tamo donese, te ga ja po Allahovoj odredbi usmrtih.
- Prozor
#168 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
boli glava ha dolijali vuče?
grizu li se i nokti??
- arzuhal
#169 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Whatever they say,
Whatever they do,
We'll always love you
- arzuhal
#171 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Gotovo da me je stid pričat kako me se tekst pjesme dojmio. Danas je tek otkrih, a odavno sam slušao neke stvari sa albuma Roadsingeramsa66 wrote:
- arzuhal
#172 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Žena Ebu Lehebova, Ummu Džemil, prva je, u svojim stihovima, nazvala Muhammeda, alejhi-salatu we-selam, muzemmemom (pokuđeni, poniženi), iz svoje patološke mržnje. To se, naravno, svidjelo mekkanskom nedžesu, pa ga nastaviše tako zvat - muzemmem. Ashabima bilo teško to slušat pa rekoše to Allahovom poslaniku, alejhi-selam. On im reče:
- Oni govore o nekom Muzemmemu, a ja sam Muhammed
Zaista, o kome danas neki ljudi govore? S kim se to izruguju? Sigurno ne sa Muhammedom, alejhi-selam, jer da su ga upoznali, da su ga vidjeli, čuli, razumjeli - ne bi tako pričali...To je sigurno. Ali, oni tamo grde nekog, nama nepoznatog
Elhamdulillahi-llezi tehammeda
kelleme Musa, we-stafa Muhammeda!
- Oni govore o nekom Muzemmemu, a ja sam Muhammed
Zaista, o kome danas neki ljudi govore? S kim se to izruguju? Sigurno ne sa Muhammedom, alejhi-selam, jer da su ga upoznali, da su ga vidjeli, čuli, razumjeli - ne bi tako pričali...To je sigurno. Ali, oni tamo grde nekog, nama nepoznatog
Elhamdulillahi-llezi tehammeda
kelleme Musa, we-stafa Muhammeda!
-
theTruePath
#173 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
dakle kada bi poslanik a.s bio ziv danas,i vidio sve karikature koje prave o njemu rekao bi....to oni govore o nekom tamo pedofilu,medvjedu i psu,,,a ne o meni
- arzuhal
#174 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
A jel ti smatraš da govore?theTruePath wrote:dakle kada bi poslanik a.s bio ziv danas,i vidio sve karikature koje prave o njemu rekao bi....to oni govore o nekom tamo pedofilu,medvjedu i psu,,,a ne o meni
- haqqlberry
#175 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ne znam onda zašto je Poslanik s.a.v.s. slao ashabe da ubiju pjesnika koji ga je ismijavao...