Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nosara wrote:Vjera je big "big business" i to treba postovati...
Nije zajebancija ako se u "vjeri" obrcu desetine milijardi dolara godisnje...
Inace, da sam faktor, uveo bih porez vjernicima kojim bi se finansirale vjerske institucije... Ubijedjen sam da bi broj vjernika visestruko porastao...
Neophodno je vjeru razdvojit od drzave i politike, ako nam je do opstanka...
Ne znam jesil' cuo za Zekat, faktor koji postoji otkako postoji i Kur'an, nije niko bio toliko domisljat' k'o sto tvrdis te ga je neko uveo naknadno, nego je od prvog dana objave Kur'ana stavljen na obavezu.
Ps: A to sto se obrce ili ne obrce desetine milijardi dolara godisnje na neki tamo nacin (koji ti pretpostavljas), i eto recimo nek' je tako i kao tako ako stoji da jes', svi cemo bit' pitani za svoja djela na oposob. Ne beri tudje brige, nes' imat' vakta pobrat' svoje.
PalaSaMarsa,mnoge religijske organizacije su tax exempt,tacnije drzava posjeduje formular kojim organizacije,institucije n emorjau platiti taksu prilikom kupovine i sl. , vse sto je vezano za njihovo poslaovnaje,ali pod uslovom da nemaju aktivno politicko djelovanje,npr.propagiranje kandidata poticikih partija,i jedno od objasenjenja je rad za pomoc drugim,ma nevjerovatna birokracija
albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu.
Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?" Očigledno da to nije taj bog, ali neko je sjeo i napisao Kur'an, Bibliju, Toru, razna evandjelja i to tako opisao... a zašto bih mu ja vjerovao kad ne znam da li je to napisano istina. Znam, sada će muslimani reći da Kur'an nije izmjenjen nikada... a ko vam garantuje da je to "božija" riječ? Da li ste 100% sigurni? Možda i niste, ali vas strah od neke više kazne ipak tjera da vjerujete u to. Samo se zapitajte zašto slijepo vjerujete u boga od kada znate za sebe, a mnogi od vas nisu čak ni pročitali svoje svete knjige. Moje mišljenje je da BOG POSTOJI, ali da su religije napravljene da se manipuliše ljudima. Po meni bog nije ono što religije predstavljaju i nije nešto što od nas nešto zahtjeva. Ustvari izvucite se iz "tzv monoteistickih religija" pa ćete sami stvoriti svoju predstavu o bogu i ostalim pitanjima. Ovako ste samo zombiji koji slijepo slijede ono što im se kaže a da se uopće ne smiju usuditi pitati se bilo šta. Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.
Znam da ću biti za mnoge koji me ne razumiju... uostalom takve je i sama crkva spaljivala 1000 godina... a između ostalog tako su i bosanski bogumili nestali jer su razmišljali ovako... Ipak vjerujte mi nisam jer on i ne postoji... ili ga je neko vidio??
nije ti ni ta bezneke, ako je Bog umro na kraju 20 vjeka, na kraju najkrvavijeg 21og umro je i dzavo , srcani ga spuco kad je vidio da su ljudi gori i od njega.