Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

Erzsebet

#151 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

udrch wrote:Poenta je bila da je sistem birao ko će da bude general, a ko ne..poenta je da su samo dva Bošnjaka od nekoliko stotina generala bili Bošnjaci..generali su uglavnom bili Srbi i namjenski su tu birani..logika stvari je da se Bošnjacima nije vjerovalo..zašto?
Meni Srbin ne može biti brat..dobar komšija da, ali brat, daleko od toga..znaš li zašto?
Ja znam da ideja komunizma izgleda slatko, onako prihvatljivo..ali svakom normalnom je jasno da sistem koji nema konkurenciju ne može da bude dobar..vlast je slast..
Najbolji komunizam je onaj u Kini, ljudi iz dana u dan napreduju, ovaj u Jugoslaviji je bio najgori, završio je sa najviše krvi..
Komunizam i socijalizam nisu ni blizu i nemaš potrebe da bi pričaš o prednostima socijlizma..socijalizam je održiv i ne isključuje druge ideje, komunizam nije održiv i guši svako drugačije mišljenje..
Zločinci jesu zločinci i čitav narod ne treba da ispašta zbog zločina pojedinaca..
Ali Ratko Mladić nije mogao sam ubiti 8 000 Srebreničana u roku od dva dana..iste te ljude nije sam zakopao, niti ih je premjestio..zar nije zločinac svaki obični čovjek koji zna gdje je grobnica Srebreničana, a to neće da kaže..
Kao što reče Vodenjak, sve što govoriš je zbrda - zdola i nema veze s realnošću. Koja dva generala? Odakle ti te tvrdnje? Imaš li neke opipljive argumente, članke, bilo šta, pa da tvrdiš da su bila samo dva? Srbi su htjeli više ići u vojsku, bilo ih je pet puta više od Bošnjaka i normalno je da će ih biti više i u vojsci. Ali kad ti ovako bubneš da su u cijeloj Jugoslaviji bila samo dva bošnjačka generala, nikom normalnom se ne priča s tobom uopšte.

Komunizam i socijalizam su dva sistema koja idu jedan za drugim. U teoriji ni komunizam ne vrši pritisak na ostale stvari, ali ti očigledno nisi mnogo čitao o tome. Podsjetiću te da je Staljin u Rusiji pobio milione ljudi, a tvrdiš da je kod nas bilo najviše krvi. Osim toga, kod nas nije komunizam ubio naših 100.000 žrtava, nego upravo višestranačje i "demokratija" koju nam je zapad donio. Čim smo uveli višestranačke izbore, propali smo, tako da te žrtve treba pripisati sistemu koji je još na vlasti.

O Srbima sam rekao. Trebala je država odgovarati za sve to, jer svi koji su glasali za Miloševića i slične imaju odgovornost, pa trebali su nam plaćati ratnu odštetu narednih sto godina, ali nama niko nije kriv što smo nesposobni da dokažemo da je nebo plavo. Ipak, svako ko nije bio dio tog režima i ko danas glasa za Čedu Jovanovića mi može biti brat. Kao što mi može biti pripadnik bilo kojeg drugog naroda, jer ljude ne dijelim po naciji, iako sam mnogo toga u ratu izgubio.
ultima_palabra

#152 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by ultima_palabra »

udrch wrote:Najbolji komunizam je onaj u Kini, ljudi iz dana u dan napreduju, ovaj u Jugoslaviji je bio najgori, završio je sa najviše krvi..
kulturna revolucija, tiananmen, tibet, sada ujguri... ali otkud bi ti to znao, to ne piše u "naš dedo alija" slikovnicama :-)
udrch

#153 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Erzsebet wrote:
udrch wrote:Poenta je bila da je sistem birao ko će da bude general, a ko ne..poenta je da su samo dva Bošnjaka od nekoliko stotina generala bili Bošnjaci..generali su uglavnom bili Srbi i namjenski su tu birani..logika stvari je da se Bošnjacima nije vjerovalo..zašto?
Meni Srbin ne može biti brat..dobar komšija da, ali brat, daleko od toga..znaš li zašto?
Ja znam da ideja komunizma izgleda slatko, onako prihvatljivo..ali svakom normalnom je jasno da sistem koji nema konkurenciju ne može da bude dobar..vlast je slast..
Najbolji komunizam je onaj u Kini, ljudi iz dana u dan napreduju, ovaj u Jugoslaviji je bio najgori, završio je sa najviše krvi..
Komunizam i socijalizam nisu ni blizu i nemaš potrebe da bi pričaš o prednostima socijlizma..socijalizam je održiv i ne isključuje druge ideje, komunizam nije održiv i guši svako drugačije mišljenje..
Zločinci jesu zločinci i čitav narod ne treba da ispašta zbog zločina pojedinaca..
Ali Ratko Mladić nije mogao sam ubiti 8 000 Srebreničana u roku od dva dana..iste te ljude nije sam zakopao, niti ih je premjestio..zar nije zločinac svaki obični čovjek koji zna gdje je grobnica Srebreničana, a to neće da kaže..
Kao što reče Vodenjak, sve što govoriš je zbrda - zdola i nema veze s realnošću. Koja dva generala? Odakle ti te tvrdnje? Imaš li neke opipljive argumente, članke, bilo šta, pa da tvrdiš da su bila samo dva? Srbi su htjeli više ići u vojsku, bilo ih je pet puta više od Bošnjaka i normalno je da će ih biti više i u vojsci. Ali kad ti ovako bubneš da su u cijeloj Jugoslaviji bila samo dva bošnjačka generala, nikom normalnom se ne priča s tobom uopšte.

Komunizam i socijalizam su dva sistema koja idu jedan za drugim. U teoriji ni komunizam ne vrši pritisak na ostale stvari, ali ti očigledno nisi mnogo čitao o tome. Podsjetiću te da je Staljin u Rusiji pobio milione ljudi, a tvrdiš da je kod nas bilo najviše krvi. Osim toga, kod nas nije komunizam ubio naših 100.000 žrtava, nego upravo višestranačje i "demokratija" koju nam je zapad donio. Čim smo uveli višestranačke izbore, propali smo, tako da te žrtve treba pripisati sistemu koji je još na vlasti.

O Srbima sam rekao. Trebala je država odgovarati za sve to, jer svi koji su glasali za Miloševića i slične imaju odgovornost, pa trebali su nam plaćati ratnu odštetu narednih sto godina, ali nama niko nije kriv što smo nesposobni da dokažemo da je nebo plavo. Ipak, svako ko nije bio dio tog režima i ko danas glasa za Čedu Jovanovića mi može biti brat. Kao što mi može biti pripadnik bilo kojeg drugog naroda, jer ljude ne dijelim po naciji, iako sam mnogo toga u ratu izgubio.
Smiješan si ako misliš da ti Vodenjak daje potporu..zavuće ti ga čim se malo okreneš u stranu :D ..ali ti radi po svom..
Ne pričam ja napamet ništa..
Jedan od dvojice naših generala je rahmetli Meho Karišik..drugo ime nam je rekao na predavanju, ali ga nisam zapamtio..
Ali ti i Vodenjak ste pametniji, pa ćete nam ovdje sad da iznesete imena bar 20,30 bošnjačkih generala..(nadam se da samo Vodenjak neće pribjeći staroj taktici, kao što mu je i Vojvoda Ratomir Putnik bio Titin general i da je zbog toga dobio ulicu nasred sarajeva :D )..
Generacija 1975. godine, iz moje škole se prijavila 3 momka u vojnu akademiju, dva Bošnjaka i jedan Srbin..primljen je Goran, niti je bio super odličan što je bio jedan od uslova, a fizički je više ličio na curicu, nego na budućeg oficira JNA..ali neću o tome, da ne ispadne da sam srbomrzac..
Mene ne bole ruske i kineske žrtve, mene bole moje..
Kinski je komunizam najbolji jer će preživjeti najduže..
Jugoslovenski je najgori jer smo mi izdvajali od usta naših da nas kasnije ti isti generali koje smo zajedno školovali i oružjem koje smo zajedno kupovali ubijaju ko životinje..
Načini na koje su Bošnjaci ubijani, ja ne bih ni životinju mogao ubiti..
Ako vam se sviđaju, brate raspili u Srbiju i raskomoti se i glasaj za Čedu Jovanovića..
Erzsebet

#154 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Smiješan si ako misliš da ti Vodenjak daje potporu..zavuće ti ga čim se malo okreneš u stranu :D ..ali ti radi po svom..
Jedan od dvojice naših generala je rahmetli Meho Karišik..drugo ime nam je rekao na predavanju, ali ga nisam zapamtio..
Ali ti i Vodenjak ste pametniji, pa ćete nam ovdje sad da iznesete imena bar 20,30 bošnjačkih generala..(nadam se da samo Vodenjak neće pribjeći staroj taktici, kao što mu je i Vojvoda Ratomir Putnik bio Titin general i da je zbog toga dobio ulicu nasred sarajeva :D )..
Generacija 1975. godine, iz moje škole se prijavila 3 momka u vojnu akademiju, dva Bošnjaka i jedan Srbin..primljen je Goran, niti je bio super odličan što je bio jedan od uslova, a fizički je više ličio na curicu, nego na budućeg oficira JNA..ali neću o tome, da ne ispadne da sam srbomrzac..
Jugoslovenski je najgori jer smo mi izdvajali od usta naših da nas kasnije ti isti generali koje smo zajedno školovali i oružjem koje smo zajedno kupovali ubijaju ko životinje..
Ako vam se sviđaju, brate raspili u Srbiju i raskomoti se i glasaj za Čedu Jovanovića..
Ne treba meni ničija potpora, trenutno se slažem s čovjekom, što ne znači da će uvijek biti tako. A vokabular ti je odvratan, što samim tim pokazuje koliko znaš o stvarima o kojima govoriš. Pojedinačni slučajevi koje navodiš su smiješni, jer ja ti upravo mogu i izvući 20-30 imena, i to, nećeš vjerovati, bošnjačkih, koji su radili i za JNA, i za UDBA-u i za KOS, tajne službe koje nisu imale nikakve svrhe. Danas su svi ti veliki muslimani na vodećim pozicijama.
Dedo Alija je najveći krivac što su Srbi dobili priliku da nam urade šta su nam uradili. Samim tim što je prevario Zulfikarpašića i sporazum koji je ovaj dogovorio nas je gurnuo u pakao.

Doduše, ja zaista ne znam zašto s tobom dalje raspravljam, kad ti Čedu Jovanovića svrstavaš u koš s većinom političke scene u Srbiji. To dokazuje kolika si neznalica.

I još jednom ću ti reći, pošto vidim da se praviš lud. Komunizam kod nas nije odnio ovolike žrtve, nego upravo višestranačje i demokratija. Imaju, brate, knjige istorije, ako si zaboravio, mada sam siguran da nisi. Čim smo uveli višestranačje, jadna nam je majka bila. Što bi se reklo, 18 najtežih godina zajedno.
Vodenjak

#155 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

udrch wrote: Smiješan si ako misliš da ti Vodenjak daje potporu..zavuće ti ga čim se malo okreneš u stranu :D ..ali ti radi po svom..
Hajd` nadji ljudima link gdje je to Vodenjak rekao pa da svi vide s kim i kakvim junoshom raspravljamo... :-) :D
Meni se ne da traziti a i nije red da te do kraja storniram... :oops:
Znam da te nas dezurni glas razuma na forumu, uvazena gospodja @Katarina, ne bi mogla prezaliti... :wink:
Hassann

#156 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Hassann »

Svašta
udrch

#157 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Vodenjak wrote:
udrch wrote: Smiješan si ako misliš da ti Vodenjak daje potporu..zavuće ti ga čim se malo okreneš u stranu :D ..ali ti radi po svom..
Hajd` nadji ljudima link gdje je to Vodenjak rekao pa da svi vide s kim i kakvim junoshom raspravljamo... :-) :D
Znam da te nas dezurni glas razuma na forumu, uvazena gospodja @Katarina, ne bi mogla prezaliti... :wink:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=6625
Evo Nosara link, nije meni bilo teško tražiti.. :D ..tema Titomanija ako se sjećaš..samo nemoj kasnije tvrditi kako je to bila patka ili nešto slično..hlupio si ko po običaju što hlupaš..
A meni je čast biti tvoj neistomišljenik..i duša mi je kad se ne slažeš sa mnom..najsretniji sam kad ti od muke ne znaš šta ćeš već napišeš onako da onaj ko ti iznese podatke hlupa napamet :D ..
nosara

#158 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

udrch wrote: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=6625
Evo Nosara link, nije meni bilo teško tražiti.. :D ..tema Titomanija ako se sjećaš..samo nemoj kasnije tvrditi kako je to bila patka ili nešto slično..hlupio si ko po običaju što hlupaš..
A meni je čast biti tvoj neistomišljenik..i duša mi je kad se ne slažeš sa mnom..najsretniji sam kad ti od muke ne znaš šta ćeš već napišeš onako da onaj ko ti iznese podatke hlupa napamet :D ..
Znas li s kim polemises...?

Sta znaci "hlupas", koji je to jezik...?
udrch

#159 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Erzsebet wrote:
Ne treba meni ničija potpora, trenutno se slažem s čovjekom, što ne znači da će uvijek biti tako. A vokabular ti je odvratan, što samim tim pokazuje koliko znaš o stvarima o kojima govoriš. Pojedinačni slučajevi koje navodiš su smiješni, jer ja ti upravo mogu i izvući 20-30 imena, i to, nećeš vjerovati, bošnjačkih, koji su radili i za JNA, i za UDBA-u i za KOS, tajne službe koje nisu imale nikakve svrhe. Danas su svi ti veliki muslimani na vodećim pozicijama.
Dedo Alija je najveći krivac što su Srbi dobili priliku da nam urade šta su nam uradili. Samim tim što je prevario Zulfikarpašića i sporazum koji je ovaj dogovorio nas je gurnuo u pakao.

Doduše, ja zaista ne znam zašto s tobom dalje raspravljam, kad ti Čedu Jovanovića svrstavaš u koš s većinom političke scene u Srbiji. To dokazuje kolika si neznalica.

I još jednom ću ti reći, pošto vidim da se praviš lud. Komunizam kod nas nije odnio ovolike žrtve, nego upravo višestranačje i demokratija. Imaju, brate, knjige istorije, ako si zaboravio, mada sam siguran da nisi. Čim smo uveli višestranačje, jadna nam je majka bila. Što bi se reklo, 18 najtežih godina zajedno.
Ma lahko je tebi napamet hlupati iz Njemačke i praviti se pametan i multikulturan..
Ako ja ne znam o čemu govorim molio sam te da navedeš te bošnjačke generale..molim te demantuj me..
Ako ti je mozak blokirao pokušaj se sjetiti makar bošnjačkih oficira koji su imali čin pukovnika kad je počeo rat..možda te sjećanje posluži, pa se sjetiš bar 2 imena..
Nema potrebe da mi izvlačiš imena Bošnjaka koji su radili za JNA, UDBU ili KOS..bez obzira što većina ljudi prezire te ljude koji su radili za UDBU ili KOS, rijetki preziru to zanimanje..biti špijun je uvijek bilo zanimljivo, a osim toga radio si u interesu svoje zemlje..nisu krivi oni koji su radili svoj posao, krivi su oni koji su im govorili kako da rade svoj posao, a sistem im je govorio kako da rade..nemam ništa protiv ljudi koji su se bavili tim poslom, čak ni protiv onih koji su radili za OZNU..
Alija je najveći Bošnjak, a ti sitna riba da mu sudiš..
Protiv Čede nemam ništa i nisam neznalica..slažem se ja sa njegovim političkim djelovanjem, ali ja samo ne želim doći u priliku da živim sa njim u istoj državi..
Ti i Vodenjak bi nas da strpate u Jugoslaviju, a vi bi ostali da se šepurite po dijaspori..
Malo morgen :D ..
udrch

#160 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

nosara wrote:

Ohh izvini..baš mi je žao..
Ti, Vodenjak i Zonbrile meni dođete kao isto..svejedno, prenijećeš ti njemu..
respo

#161 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

recite mi samo kad je to jugoslavija bila komunisticka drzava?
nosara

#162 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

udrch wrote:
nosara wrote:

Ohh izvini..baš mi je žao..
Ti, Vodenjak i Zonbrile meni dođete kao isto..svejedno, prenijećeš ti njemu..
Salji dalje... :lol:

Neki od vodećih Bošnjaka ( "Hrvata islamske vjeroispovijesti" :lol: :lol: :lol: , kako su se zvali ) koji su bili visoki funkcioneri NDH:

-Dr Osman Kulenović, prije rata advokat u Bihaću, drug Ante Pavelića iz studentskih dana. Za vrijeme NDH bio je prvih nekoliko mjeseci potpredsjednik vlade. U novembru 1941. dobrovoljno odstupio sa te dužnosti.

-Dr Džaferbeg Kulenović, bio jedan od vodećih muslimanskih političara prije rata, predsjednik JMO nakon smrti njenog osnivača dr Mehmeda Spahe i ministar u vladama Kraljevine Jugoslavije. Za vrijeme NDH potpredsjednik vlade od novembra 1941. do propasti NDH ( na tom položaju naslijedio je starijeg brata Osmana ).
-Hakija Hadžić, profesor, prijeratni član desnog krila HSS-a. Odmah po osnivanju NDH postavljen za ustaškog povjerenika za BiH.

-Ademaga Mešić, tešanjski veleposjednik i član JMO. Za vrijeme NDH ustaški doglavnik ( kroz sve četiri godine njenog postojanja ).

-Dr Mehmed Alajbegović, rodom iz Bihaća, ali je živio u Zagrebu, gdje je radio kao sudija. U NDH uglavnom radio u diplomatiji ( bio generalni konzul u Minhenu ), zatim imenovan početkom 1943. na čelo novoosnovanog Ministarstva skrbi za postradale krajeve ( ovo ministarstvo bavilo se zbrinjavanjem uglavnom muslimanskih izbjeglica iz istočne Bosne ). Nakon toga, bio je posljednji ministar vanjskih poslova NDH ( peti po redu, nakon Pavelića, Lorkovića, Budaka i Perića), od maja 1944. do maja 1945. U tom svojstvu pratio Pavelića na njegovom četvrtom, i posljednjem, sastanku sa Hitlerom u septembru 1944.
udrch

#163 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Ma možeš ti ovdje iznositi hiljade Bošnjaka koji su bili i ustaše i četnici, ali džaba ti..
Ja se stidim današnjih političara koji su samo kriminalci i nehljebovići, a da se ne bih stidio izdajnika i zločinaca..
Ja s tim nemam problem..ako si ovo iznio zato što sam ja nekad tvrdio drugačije, molim te prezentuj gdje sam ja branio bilo koju ublehu..
Uzalud vam trud svirači..
Kad ne možete da opravdate svoje nebuloze, onda drugim podmećete gluposti..
Tema je vrlo jednostavna, a odgovor je najjednostavniji..
U Jugoslaviji svi narodi nisu bili ravnopravni..
nosara

#164 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

udrch wrote:Ma možeš ti ovdje iznositi hiljade Bošnjaka koji su bili i ustaše i četnici, ali džaba ti..
Ja se stidim današnjih političara koji su samo kriminalci i nehljebovići, a da se ne bih stidio izdajnika i zločinaca..
Ja s tim nemam problem..ako si ovo iznio zato što sam ja nekad tvrdio drugačije, molim te prezentuj gdje sam ja branio bilo koju ublehu..
Uzalud vam trud svirači..
Kad ne možete da opravdate svoje nebuloze, onda drugim podmećete gluposti..
Tema je vrlo jednostavna, a odgovor je najjednostavniji..
U Jugoslaviji svi narodi nisu bili ravnopravni..
:lol:

Eto komunjara, bjez' u ilegalu...! :lol:
ultima_palabra

#165 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by ultima_palabra »

udrch wrote:Alija je najveći Bošnjak
I opet fula http://en.wikipedia.org/wiki/Ned%C5%BEad_Sinanovi%C4%87
Vodenjak

#166 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

udrch wrote:
Vodenjak wrote:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=6625
:shock:
Nikada se u zivotu nikome molio nisam ali sad se molim svim bogovima svijeta da niko ne otvori taj link koji si postavio i ne vidi koliko si se na toj temi izlevatio...
I hajde sto si to tad tako, ali ti i sad nastavljas. :roll:
Zao mi te je covjece...
I to BAS iskreno... :(
Erzsebet

#167 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Ma joj, ja sam danas napisao ogroman tekst da mu repliciram, ali sam odustao kad sam vidio da čovjek Aliju smatra najvećim Bošnjakom. Ako je on najveći Bošnjak, ja se odričem bošnjaštva. Pored tolikih silnih pisaca, umjetnika, muzičara, Alija je jedno obično dno dna, koje je bilo nužno zlo u trenucima kad nije bilo drugih pametnih ljudi koji su mogli doći do izražaja. Da je Adil Zulfikarpašić bio na čelu Bošnjaka, danas bismo bili barem deset godina naprijed, a rata možda ne bi ni bilo. Ipak, upravo Alija je izigrao "istorijski sporazum", koji je Adil potpisao i koji je garantovao da neće biti nemira. Ali, ovaj vjerovatno ni ne zna o čemu pričam.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#168 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

udrch wrote:Muslimani u Jugoslaviji nisu bili ravnopravni..
Tito je bio Hrvat, samim tim kršćanin..
Znači kršćani su imali svog Titu..
Mi muslimani nismo imali svog titu.. :D
Imali smo Shabana. :D
udrch

#169 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Erzsebet wrote:Ma joj, ja sam danas napisao ogroman tekst da mu repliciram, ali sam odustao kad sam vidio da čovjek Aliju smatra najvećim Bošnjakom. Ako je on najveći Bošnjak, ja se odričem bošnjaštva. Pored tolikih silnih pisaca, umjetnika, muzičara, Alija je jedno obično dno dna, koje je bilo nužno zlo u trenucima kad nije bilo drugih pametnih ljudi koji su mogli doći do izražaja. Da je Adil Zulfikarpašić bio na čelu Bošnjaka, danas bismo bili barem deset godina naprijed, a rata možda ne bi ni bilo. Ipak, upravo Alija je izigrao "istorijski sporazum", koji je Adil potpisao i koji je garantovao da neće biti nemira. Ali, ovaj vjerovatno ni ne zna o čemu pričam.
Što mi ba ne repliciraš..ne moraš velikim tekstom, možeš vrlo kratkim..napišeš samo dva imena bošnjačkih generala, osim Mehe Karišika kojeg sam ja spomeno već i odmah si me demantovo..evo udruži se sa Vodenjakom, jednog neka iščeprka on, a jednog ti..ja provjerim informaciju i odmah se isključim sa teme..
Adil Zulfikarapašić je veliki Bošnjak, ali politika mu je bila slaba strana..kakvi bolan sporazumi su mogli spriječiti Miloševića i bratiju da krenu u krvavi pohod..oni su to čekali godinama..rat je možda mogao biti spriječen samo da smo poklopili ušima i klimali glavom..brastvo i jedinstvo vam udarilo u glavu, pa ne znate šta pričate..
Čim si se udružio sa Vodenjakom ti si se već odreko Bošnjaštva, jer tu naciju taj lik ne priznaje..
Dali je Alija bio dno dna, hvala Bogu ne odlučuješ ti i takvi..bitno je da je vama Titoman valjo..potpuno je nebitno šta ti misliš o njemu, bitno je šta njegov narod misli o njemu..ako ne znaš šta misli, traži anketu na sarajaevo-x, pa se uvjeri..

@Vodenjak - pričaj ti šta hoćeš..ti si se provaljivao ko kakvo dijete :D ..ja sam svoj cilj na onoj temi postigao :D ..tema koja je trajala godinama i koja je veličala diktatora je na kraju zatvorena :D ..ostalo mene ne boli :D ..živ ti meni bio i Titomana i dalje veličao :D ..
nosara

#170 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

udrch wrote:
@Vodenjak - pričaj ti šta hoćeš..ti si se provaljivao ko kakvo dijete :D ..ja sam svoj cilj na onoj temi postigao :D ..tema koja je trajala godinama i koja je veličala diktatora je na kraju zatvorena :D ..ostalo mene ne boli :D ..živ ti meni bio i Titomana i dalje veličao :D ..

Znas sta su oni, koji dobiju hrabrost da progovore, tek kad onaj o kome pricaju umre...?

Evo sta su...

mostarac

#171 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

udrch wrote:
Erzsebet wrote:Ma joj, ja sam danas napisao ogroman tekst da mu repliciram, ali sam odustao kad sam vidio da čovjek Aliju smatra najvećim Bošnjakom. Ako je on najveći Bošnjak, ja se odričem bošnjaštva. Pored tolikih silnih pisaca, umjetnika, muzičara, Alija je jedno obično dno dna, koje je bilo nužno zlo u trenucima kad nije bilo drugih pametnih ljudi koji su mogli doći do izražaja. Da je Adil Zulfikarpašić bio na čelu Bošnjaka, danas bismo bili barem deset godina naprijed, a rata možda ne bi ni bilo. Ipak, upravo Alija je izigrao "istorijski sporazum", koji je Adil potpisao i koji je garantovao da neće biti nemira. Ali, ovaj vjerovatno ni ne zna o čemu pričam.
Što mi ba ne repliciraš..ne moraš velikim tekstom, možeš vrlo kratkim..napišeš samo dva imena bošnjačkih generala, osim Mehe Karišika kojeg sam ja spomeno već i odmah si me demantovo..evo udruži se sa Vodenjakom, jednog neka iščeprka on, a jednog ti..ja provjerim informaciju i odmah se isključim sa teme..
Adil Zulfikarapašić je veliki Bošnjak, ali politika mu je bila slaba strana..kakvi bolan sporazumi su mogli spriječiti Miloševića i bratiju da krenu u krvavi pohod..oni su to čekali godinama..rat je možda mogao biti spriječen samo da smo poklopili ušima i klimali glavom..brastvo i jedinstvo vam udarilo u glavu, pa ne znate šta pričate..
Čim si se udružio sa Vodenjakom ti si se već odreko Bošnjaštva, jer tu naciju taj lik ne priznaje..
Dali je Alija bio dno dna, hvala Bogu ne odlučuješ ti i takvi..bitno je da je vama Titoman valjo..potpuno je nebitno šta ti misliš o njemu, bitno je šta njegov narod misli o njemu..ako ne znaš šta misli, traži anketu na sarajaevo-x, pa se uvjeri..

E ako si ti klasican primjer jednog Bosnjaka evo ja se javno odricem toga da sam Bosnjak i cak sta vise stidio bi se toga, jer jednostavno s nekim ne volim biti u prvom licu mnozine. Srecom nisu svi Bosnjaci kao ti i Danis Tanovic, Jasmila Zbanic, Mesa Selimovic, Dzemal Bijedic... nisu bili i nisu danas na istoj frekvenciji sa tobom i nikad nece bit ali isto tako Bosnjaci su danas tu gdje jesu zbog ideologije slicne tvojoj i zbog intelektualnih kapaciteta slicnih tvom i jos dugo ce biti u blatu ispred evropske kuce naroda.
nosara

#172 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:
Vodenjak wrote:Ima ljudi koji znalacki, argumentovano, s konkretnim, bitnim i zaista jakim argumentima govore i protiv Jugoslavije i protiv komunizma u Jugoslaviji.
I s takvim je ljudima zapravo pravo zadovoljstvo razmijeniti misljenja, diskutovati, "zakrviti" s njima ako treba, ali ih istovremeno i istinski uvazavati.
Navedi jedno ima forumaša tvoj političkog neistomišljenika kojeg cjeniš, mooim te. Svaku tvoju diskusiju pamtim po vrijeđenju i omalovažavanju neistomišljenika, pa me baš zanima na kog misliš i ko je taj sretnik?
Sve OK, ali mene bi bilo sramota da sam dobio badava nesto od sistema koji mrzim... :D Evo danas placam i za ono sto je drugima besplatno, samo da ne isprljam biografiju...

Sta ti mislis o tome...? Besplatno zdravstvo, skolstvo i druge gadosti proslog sistema... Jel' te sramota...? :lol:
respo

#173 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

hoce li mi iko odgovoriti kad je jugoslavija bila komunisticka?
Vodenjak

#174 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

nosara wrote:
udrch wrote:

Znas sta su oni, koji dobiju hrabrost da progovore, tek kad onaj o kome pricaju umre...?

Evo sta su...

A ne! Ovdje nisi u pravu a junacina jeste. On i njemu slicni JESU sahranili i Broza i sve ono sto su nasi roditelji sa Brozom na celu stvorili. Ja im to ne samo priznajem nego ih i javno optuzujem jer su svojim cinom vratili Bosnjake - muslimane na nivo vjerske sekte na gotovo citavom Balkanu osim mozda na frtalj teritorije bivse Republike Bosne i Hercegovine! Pitanje je hoce li i kad opet da se pojavi neko ko ce barem djelomicno stvoriti uslove kakve je Broz bio stvorio i omoguciti ispacenim i prevarenim Bosnjacima da se podignu iz blata u koje su ih njihovi dushebriznici bacili...
Erzsebet

#175 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

udrch wrote:Što mi ba ne repliciraš..ne moraš velikim tekstom, možeš vrlo kratkim..napišeš samo dva imena bošnjačkih generala, osim Mehe Karišika kojeg sam ja spomeno već i odmah si me demantovo..evo udruži se sa Vodenjakom, jednog neka iščeprka on, a jednog ti..ja provjerim informaciju i odmah se isključim sa teme..

Evo Mostarac ti je već rekao jedan dio, a ja ću i drugi. Neću tražiti bošnjačke generale, jer mi se jednostavno ne da, sve i da ih je bilo samo dvojica, to meni ništa ne znači, mada ne vjerujem u to. Ti to nisi nijednom, uostalom, ni dokazao, a to je tvoja tvrdnja.

Nije bitno šta ja mislim o Aliji ili Titu, ali reći ću ti da je, a to sigurno i ti znaš, 127 predsjednika iz cijelog svijeta bilo na Titovoj sahrani (što je najviše ikad, bilo kojem političaru). Znaš li koliko je predsjednika došlo Aliji? NULA! Bilo je nekakvih delegacija, ali nijedan predsjednik države. Na Titovoj sahrani je bilo preko 200 delegacija iz svijeta.

Ta tema, koju spominjete je lijepo takođe rekla šta ovaj forum misli o Titu. Koliko se sjećam, oko 80% (možda procenat više ili manje) je reklo da je Tito bio pozitivna ličnost.

Takođe... Sve i da si u pravu oko Adila, a naravno da nisi, ja bih se radije poklopio ušima koju godinu, a da mi je sad otac živ. Ili 100.000 drugih ljudi koji su pobijeni na mućki način. Za tih 100.000 žrtava (ili kako ono "intelektualac" Latić kaže tristo hiljada) sigurno ogromnu odgovornost ima i dedo Alija. Da mu je diplomatija totalna nepoznanica, dokazao je još na ispitivanju prije nego će otići u zatvor i kad je izašao, jer je svaki sat mijenjao priču i mišljenje o svemu. Tako je bilo i u ratu. Minder politika je jedino što je znao. Iako lično mislim da je njega u qrac odvela ideologija koju je propovijedao još za onog vakta, ipak ne mislim da je bio suštinski loš čovjek. O njegovim djelima su rekli oni koji su ga u raku spuštali, a to su sve i jedan teški kriminalci.

I da, odrekao bih se najradije bošnjaštva, jer je većina na takvom intelektualnom nivou da me je vrlo često stid. Nisu mnogo bolji ni drugi balkanski narodi, ali mi tavorimo u blatu radi takvog razmišljanja, a drugi sporo napreduju i već su daleko otišli. Stid me je likova kojima je važnije da "ne poklopimo ušima", da "ne ispadnemo miševi" i sl., nego da sačuvamo ogroman broj ljudi koji su kasnije poginuli.
Post Reply