Pocetak rata u Sarajevu
- swirl
#152 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Svako ima svoju pricu. Ispricanu, ili neispricanu. Ja sam imala 15 godina, prvi razred srednje skole. Ne znam ni sta bih napisala... Rat je strahota, koju niko ne bi smio dozivjeti i prozivjeti, ali opet, bili smo nekako bolji ljudi u ratu u odnosu na ovo sto se desava danas.
-
oridjidji
#153 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Al koja je spica bila dok se na Dobrinju ponovo raja nije vratilaexliberal wrote:Ma to je bilo tek sredinom pocetkom i sredinom 93...do tad nisam ni otisao u grad skoro od maja 92....ustvari prvi put sam otisao polovinom 93...bio ko izgubljen......nismo ni mi svrljali....dotle smo placali litru 120 maraka za flasu.Dozer wrote:@exliberal
Ma nismo ti mi, mislim na jedinicu, imali bas nesto previse vremena za ganjanje secerasa. Ono koliko smo i kad smo slobodni uspijemo nafatat pive, uglavnom, a ako im sta zesce dobro i jeste, i opleti.
Ali, nije nam to bilo tako cesto, pogotovo tokom '92 i '93. Sjecam se, recimo, (ovo "recimo" je stilska figura, jer sjecam se svakog detalja kao da je jucer bilo, i to tokom cijelog rata) '92 i naseg prvog dolaska na Dobrinju. Dobrinja zatvorena sa svih strana, mi usli preko Mojmila, pjeske, natovareni k'o stoka, u po noci, a i iz Nedzarica i iz Lukavice nas deru svjetlecim PAM-ovima. Mi se razvukli k'o teravija - po jedan na svakih 40-50 metara
, i cim vidimo onaj svijetleci da je poletio, svi na zemlju. A svijetleci lete svakih 7-8 sekundi, cas s jedne, cas s druge strane. Stare mi, silazili smo tih 200-250 metara do ceste svaki po 10 minuta. Predjem 6 metara - zalezi. Predjem 7 metara - zalezi. A svako novo dizanje ravno katastrofi jer smo natovareni nemilice.
Na Dobrinji nema nicega za jelo. Prava katastrofa! Ali je bilo plina, vode i struje, jos uvijek. Nama davali jednu pastetu od 50 gr. na trojicu, i po krisku hljeba. To je bilo za 1 dan. Sreca pa se na liniji, po stanovima, moglo pronaci palente, rize, graha, a bilo i brasna i soli, pa smo se znalazili i kuhali sebi sta smo znali. Odatle su ljudi bili pobjegli bukvalno preko noci, tako da nisu nista stigli iznijeti i ponijeti. Inace bismo poskapali nakon 3 dana. Mogu samo zamisliti kako je bilo stanovnicima Dobrinje, jer nama se, ipak, kao nesto i davalo. Mislim da smo potamanili i sve golubove u okolini...namamimo ih sa balkona, s malo hljeba, a dvojica-trojica cekaju na tri ugla sa pumparicama i sitnom sacmom![]()
. Mogu vam reci da ovi obicni goluboi nisu nimalo losi, ako ih ima u dovoljnim kolicinama
. Jeste da ponekad zapne kugla sacme pod zubima, ali...sta se moze
![]()
.
E, tu smo, na Dobrinji imali odlicnih derneka. Cure - prva liga. Valjda i one kontale - ma sutra cu mozda poginut, pa da ne poginem nevina, ili, mozda sutra zijanim, pa da se iskoristi sto se iskoristiti moze. Ovo ne kazem nimalo zajedljivo ni sa omalovazavanjem. Jednostavno je tako bilo. Svima. Cak smo znali dernek napraviti i u zgradama na prvoj liniji, pa do nekih doba, a onda cure uredno otpratimo kucama, kad god to da je.
. Smjene sami sebi organizujemo, ali ni jedna ne traje duze od 15 minuta
![]()
najvise smo pili kad smo izlazili ili se vracali sa treskavice ...pokupuj po hrasnici ( ustvari po sokolovicima) ....
Tri mjeseca se iz haustora nije moglo mrdnuti. Svako malo neki se četo okurazi da ti transporterom pored zgrade prođe. Tako je bilo dobar dio aprila i maja dok se nisu uspostavile linije. Moja mati, ja, čika Muhammed, Dragan, Mario, Ivka, Ankica, Ljilja, Stanko, smo se tih dana drzali kao da nas je ista majka rodila. Tada sam bio jedini dijete u ulici. Nije nas bilo puno tih dana u ulici. Sjecam se mog prvog izlaska na ulicu nakon par mjeseci. Ulica pusta. Tih dana na ulici jedino dijete sam bio ja. Imao sam skejt na kojem sam se vozao gore dole, kroz ulicu pjevajuci ratne pjesme. Poslje su polako poceli da se vracaju moji drugovi s porodicama. Tada je ulica zivnula, doslo je jos mahom mnogo raje iz drugih dobrinjskih ulica, a i neke iz drugih BH gradova. Tako da se ulica polako ispunila nama. Puco je nama k...c za rat, zivili smo svoje najbolje trenutke i pored straha kojeg je svaki od nas imao. Provala je bilo more. Zaista tada barem nama u ulici nikada nije bilo bitno kako se ko zove. Zao nam je bilo sviju koji su tada ginuli jer bili smo i ostali ljudi. Ulica je plakala i za Ekremom, i za Samirom, i za Vitom, mahom zrtvama od snajpera. Plakala je i za Adelom, Adnanom i mnogim drugima.
I danas smo ostali isti. Bratimo se bez obzira na ime s onima s kojim se moze tako, sa ostalima na distancu. Svaki lik iz ulice imao je po neku urenebesnu provalu... Danas kad se sjetimo svega toga, uvijek imamo dobrog materijala za smijanje i pored stvari za tugu.
-
Broj 1
#154 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ja se nekad pitam, kako bi bilo da je situacija bila obrnuta, kako bi se srbi ponasali prema Bosnjacima u okruzenom Sarajevu itd?????
Kako bi Srbi sirom svijeta proganjali zlocince?
-
oridjidji
#155 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Mislim da bi sudbina Bosnjaka bila nalik onoj nakon pada Turske vlasti u Srbiji. Dozivjeli bi svojevrsni egzodus i ubijanje, a srbi bi tesko insistirali na pravdi. Medjutim, sve to ima svoje uzroke u etnosu, vjeri i mentalitetu ova dva naroda i pravim vrijednostima koje su se zamjenili onim gorim medju tim narodima.Broj 1 wrote:Ja se nekad pitam, kako bi bilo da je situacija bila obrnuta, kako bi se srbi ponasali prema Bosnjacima u okruzenom Sarajevu itd?????
- Dozer
#156 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ne moras se to pitati jer to je jasno - da su svi u BiH '91 i '92 imali isto oruzja, kako je danas recimo, rata ne bi ni bilo. Kao sto ga, vrlo vjerovatno, nece vise ovdje ni biti upravo iz ovog razloga.
-
oridjidji
#157 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Mislim da bi sudbina Bosnjaka bila nalik onoj nakon pada Turske vlasti u Srbiji. Dozivjeli bi svojevrsni egzodus i ubijanje, a srbi bi tesko insistirali na pravdi, tacnije ubili bi je svojom nepravdom. Medjutim, sve to ima svoje uzroke u etnosu, vjeri i mentalitetu ova dva naroda i pravim vrijednostima koje su se zamjenili onim gorim .Broj 1 wrote:Ja se nekad pitam, kako bi bilo da je situacija bila obrnuta, kako bi se srbi ponasali prema Bosnjacima u okruzenom Sarajevu itd?????
-
kv99
#158 Re: Pocetak rata u Sarajevu
oridjidji wrote:
Care moj zlocin nema ime i vjeru. Zao covjek je svugdje, zao covjek. Ubica je svugdje ubica.Zlocinac je svugdje zlocinac. Generaliziranje nece pomoci ni nama muslimanima, ni srbima ni hrvatima. Djete sam rata, ali spreman sam da prihvatim odgovornosti i da pljunem i svojima u lice, kad kazem da je ludost bila poci u nezavisnost, preglasavsi jedan narod u BIH-a nepitavsi ih za njihove zelje i potrebe. Znali smo da ce isti korak povuci iste rezultate ko u Hrvatskoj tj, rat i mozda novi Vukovar u Bosni, ali nas politicki vrh nas je doslovno zrtvovao. Zavarali smo se kad smo mislili da ce rat trajati par mjeseci i da ce nas braniti JNA ili MZ, a popusili smo 3 godine rata, 100 hiljada zivota i par Vukovara duz cijele Bosne. E nek mi neko sad iz ove perspektive u kojoj smo danas, kaze zasto se nije moglo desiti drugacije. Zasto nismo kao i Crnogorci izabrali slican put do nezavisnosti? Vec smo izabrali onaj krvaviji. Karadzic u skupstini prijeti upozorava, a mi se furamo nece biti rata.![]()
izvinjavam se za offtopic ali kako te nije stid to pomisliti a kamoli napisati ? Plasiras ovdje tvrdnje salonskih cetnik : "da niste glasali za nezavisnost ne bi bilo rata" ? Da nije bilo glasanja za nezavisnost bio bi rat , bili po pokolji ali bi bili objasnjeni kao unutrasnji nemiri u granicama ostatka Jugoslavije a ne napad Srbije i cetnika jer se to i dogodilo cim su uveli sankcije Srbiji i CG . Bilo bi ti isto kao i Albancima na Kosovu koji su trazili slobodu i da mogu da budu svoji na svome a sta su dobili : Ubistva , progone isti onaj tretman od cetnika koji su oni sprovodili od Zadra i Vukovara pa preko Prijedora, Sarajeva, Zvornika, Srebrenice . Kosovo je 1999 bio dio Jugoslavije i vidi sta im se dogodilo? Da li im je tada pomoglo to sto nisu glasali za nezavisnost ? CG nije dobila nezavisnost jer su bili pametniji nego svi ostali vec sto su zapadne sile zaprijetile da ce ponoviti napade iz 1999 ako cetnici pokusaju opet da silom ostvare svoje planove. Zrtve u BiH koje su pobijene oruzjem koje je podjeljeno davno prije proglasenja nezavisnosti nisu izabrali krvavi put vec su zeljeli da zive u nezavisnoj drzavi a ne kao dio velike smrdije, te velike smrdije koju ti opravdavas svojim stavovima. Stidi se svih tih zrtava, stidi se sto na zrtve svaljujes krivicu sto su ubijene.
Last edited by kv99 on 28/09/2009 12:58, edited 1 time in total.
-
kv99
#159 Re: Pocetak rata u Sarajevu
dupli 
Last edited by kv99 on 28/09/2009 12:55, edited 1 time in total.
-
Broj 1
#161 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ovdje se puno uvuklo salonskih cetnika pa drvenom filozofijom zele opravdati i karahasana i ostale cetnike.
Gdje stanuje taj karahasan, da ga hraknem posred celepenke.
Gdje stanuje taj karahasan, da ga hraknem posred celepenke.
-
oridjidji
#162 Re: Pocetak rata u Sarajevu
sta koji kurac pricas o Kosovu? znas li ti kako je na kosovu bilo prije rata dole? tek od 89 kada se pocela nametati srpska dominacija politicke prilike su se na kosovu promjenile. mi pricamo o bosni zemlji tri naroda, u kojoj je 92 godine bilo oko 34% posto srba koji su imali svoja prava kao i mi. I koji su preglasani voljom dva naroda i koji su majorizovani htijeli mi i nehtijeli voljom tadasnjeg rukovodstva BIH-a. Nemoj mi pravdati ovakvu Bosnu ratom, jer ista se se mogla prije toga dobiti mnogim mirovnim sporazumima i bez zrtava. Mi nismo pravili ustupke, nisu ni oni i zato nam je rat bio neizbjezan kao i zrtve. Sto je najgore ne svaljujem ja krivicu na zrtve, meni je zao zrtvi jer sam i sam bio dijete rata i znam kakav je osjecaj kad te tri godine obasipaju granatama i kad oko tebe ljudi ginu. Hocu da ti naglasim uzaludnost tih postupaka i da sila i dominacija nikada nisu rijesenje nego kompromis. Srbi su imali prst na okidacu i prije referenduma, isti su povukli nakon toga. A ne prije toga. Inace rat bi pukao prije referenduma, a ne poslje. Da su ga isti zeljeli praviti bez razloga. Ako ti kazes da je vrijedilo 100 000 mrtvih ove Bosne koju danas imamo, onda ne znam sta da ti kazem. Dobili smo samo novu porciju fasizma u drugom pakovanju koju nam serviraju isti ljudi. Za onu multikulturalnu i multietnicku Bosnu i sam bi dao zivot, ali sigurno nebi za ovo Bosnjacko politicko nedoredjence. Mnogi ovdje su imali proste izbore, morao se braniti goli zivot i ostati ziv pred ovdasnjim fasistima pogotovo ovim velikosrpskim i ustaskim, ili spugnuti i sanjati staru Bosnu negdje u Evropi. Opet kad bi puklo nebih otisao nigdje jer ovo je moje, svoje nedam tudje ne zelim, ali kazem da nam je trebalo vise mudrosti u politici tada jer smo znali da smo mi u donjoj poziciji u odnosu na ostale u BIH-a i danas nam situacija nije puno bolja, a i dalje se kurcimo dok nam politika visi u ofsajdu.kv99 wrote:oridjidji wrote:
Care moj zlocin nema ime i vjeru. Zao covjek je svugdje, zao covjek. Ubica je svugdje ubica.Zlocinac je svugdje zlocinac. Generaliziranje nece pomoci ni nama muslimanima, ni srbima ni hrvatima. Djete sam rata, ali spreman sam da prihvatim odgovornosti i da pljunem i svojima u lice, kad kazem da je ludost bila poci u nezavisnost, preglasavsi jedan narod u BIH-a nepitavsi ih za njihove zelje i potrebe. Znali smo da ce isti korak povuci iste rezultate ko u Hrvatskoj tj, rat i mozda novi Vukovar u Bosni, ali nas politicki vrh nas je doslovno zrtvovao. Zavarali smo se kad smo mislili da ce rat trajati par mjeseci i da ce nas braniti JNA ili MZ, a popusili smo 3 godine rata, 100 hiljada zivota i par Vukovara duz cijele Bosne. E nek mi neko sad iz ove perspektive u kojoj smo danas, kaze zasto se nije moglo desiti drugacije. Zasto nismo kao i Crnogorci izabrali slican put do nezavisnosti? Vec smo izabrali onaj krvaviji. Karadzic u skupstini prijeti upozorava, a mi se furamo nece biti rata.![]()
izvinjavam se za offtopic ali kako te nije stid to pomisliti a kamoli napisati ? Plasiras ovdje tvrdnje salonskih cetnik : "da niste glasali za nezavisnost ne bi bilo rata" ? Da nije bilo glasanja za nezavisnost bio bi rat , bili po pokolji ali bi bili objasnjeni kao unutrasnji nemiri u granicama ostatka Jugoslavije a ne napad Srbije i cetnika jer se to i dogodilo cim su uveli sankcije Srbiji i CG . Bilo bi ti isto kao i Albancima na Kosovu koji su trazili slobodu i da mogu da budu svoji na svome a sta su dobili : Ubistva , progone isti onaj tretman od cetnika koji su oni sprovodili od Zadra i Vukovara pa preko Prijedora, Sarajeva, Zvornika, Srebrenice . Kosovo je 1999 bio dio Jugoslavije i vidi sta im se dogodilo? Da li im je tada pomoglo to sto nisu glasali za nezavisnost ? CG nije dobila nezavisnost jer su bili pametniji nego svi ostali vec sto su zapadne sile zaprijetile da ce ponoviti napade iz 1999 ako cetnici pokusaju opet da silom ostvare svoje planove. Zrtve u BiH koje su pobijene oruzjem koje je podjeljeno davno prije proglasenja nezavisnosti nisu izabrali krvavi put vec su zeljeli da zive u nezavisnoj drzavi a ne kao dio velike smrdije, te velike smrdije koju ti opravdavas svojim stavovima. Stidi se svih tih zrtava, stidi se sto na zrtve svaljujes krivicu sto su ubijene.
-
kv99
#163 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ja ti pricam da su cetnici na Kosovu sproveli svoju politiku u krvi a da im nije trebao izgovor da su albanci proglasili nezavisnost. Da su poceli da ubijaju, progone iako ih je bilo samo 10 % . Pricas o kompromisu ? Kakav su to kompromis htjeli cetnici 1991/92 ? To sto je 100 000 poginulo nije greska tih ljudi vec je bio cetnicki cilj da ih se pobije i protjera jos vise. Ti ljudi nisu zeljeli krv i progone vec samo da ne zive u velikoj srbiji a to je bio jedini cilj cetnika prije , u toku i poslije agresije ( a kako sto vidimo i danas imaju istu politiku) . Pricas o kompromisu kad su vec od ljeta 1991 djelili oruzje i kad su realno gledajuci imali pod okupacijom citavu BiH i to je njima i bio cilj . Nikakav kompromis vec se moglo da se bira : ostati u krnjoj Jugoslaviji tj velikoj smrdiji i imati isti status kao i albanci na Kosovu ili nezavisnost. Bez tadasnje nezavisnosti imao bi progone i ubistva ali bi tada imao ambasadora Jugoslavije u UN kako tvrdi kako je sve to unutrasnja stvar Jugoslavije i niko en bi mogao da govori u ime zrtava. Tvoja "mudrost " u politici je mokri san svih veliko srba i cetnika i to je politka koju oni zagovaraju, da se na zrtva svali krivica sto su postali zrtve. Nikakav kompromis ih ne bi mogao da spasi jer cetnici i agresori u tom trenutku nisu zeljeli nikakav dogovor , nikakve ustupke: ili dobrovoljan pristanak na veliku srmdiju ili na silu. Zao mi je sto smo ti pokvarli planove pa da sad moras da se javljas iz SANU filijale u BL i da se pretvaras da si Bosnjak i da ti je stalo do BiH ali sta ces, neko mora i tako slanine, leba i rakije da zaradi , zar ne ?oridjidji wrote: sta koji kurac pricas o Kosovu? znas li ti kako je na kosovu bilo prije rata dole? tek od 89 kada se pocela nametati srpska dominacija politicke prilike su se na kosovu promjenile. mi pricamo o bosni zemlji tri naroda, u kojoj je 92 godine bilo oko 34% posto srba koji su imali svoja prava kao i mi. I koji su preglasani voljom dva naroda i koji su majorizovani htijeli mi i nehtijeli voljom tadasnjeg rukovodstva BIH-a. Nemoj mi pravdati ovakvu Bosnu ratom, jer ista se se mogla prije toga dobiti mnogim mirovnim sporazumima i bez zrtava. Mi nismo pravili ustupke, nisu ni oni i zato nam je rat bio neizbjezan kao i zrtve. Sto je najgore ne svaljujem ja krivicu na zrtve, meni je zao zrtvi jer sam i sam bio dijete rata i znam kakav je osjecaj kad te tri godine obasipaju granatama i kad oko tebe ljudi ginu. Hocu da ti naglasim uzaludnost tih postupaka i da sila i dominacija nikada nisu rijesenje nego kompromis. Srbi su imali prst na okidacu i prije referenduma, isti su povukli nakon toga. A ne prije toga. Inace rat bi pukao prije referenduma, a ne poslje. Da su ga isti zeljeli praviti bez razloga. Ako ti kazes da je vrijedilo 100 000 mrtvih ove Bosne koju danas imamo, onda ne znam sta da ti kazem. Dobili smo samo novu porciju fasizma u drugom pakovanju koju nam serviraju isti ljudi. Za onu multikulturalnu i multietnicku Bosnu i sam bi dao zivot, ali sigurno nebi za ovo Bosnjacko politicko nedoredjence. Mnogi ovdje su imali proste izbore, morao se braniti goli zivot i ostati ziv pred ovdasnjim fasistima pogotovo ovim velikosrpskim i ustaskim, ili spugnuti i sanjati staru Bosnu negdje u Evropi. Opet kad bi puklo nebih otisao nigdje jer ovo je moje, svoje nedam tudje ne zelim, ali kazem da nam je trebalo vise mudrosti u politici tada jer smo znali da smo mi u donjoj poziciji u odnosu na ostale u BIH-a i danas nam situacija nije puno bolja, a i dalje se kurcimo dok nam politika visi u ofsajdu.
P.S I prestani trolati temu. Napisi nesto o Sarajevu ako znas kao u tvom slucaju kako ste stajali na Trebevicu marta/aprila 1992 i planirali da ga napravite 100 % Srpskim za najvise 10-15 dana. Hajde da cujemo i tu stranu price , znam da dolazite na forum pa da cujemo kako je vama bilo kad ste poceli da ubijate.
-
Broj 1
#164 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ja mislim da on nije prikriveni cetnik, ima dosta takvih i medju Bosnjacima iz Fikretovih redova. Isto ovako razmisljaju.
-
oridjidji
#165 Re: Pocetak rata u Sarajevu
hahaha ... ma moj covjece na ovome forumu sam branio mnoge od generaliziranja pojedinaca tj. poistovjecivanja pojedinaca sa grupom, zajednicom, narodom. Jedni su me zvali, mudzahedinom, drugi fundamentalistom, treci cetnikom, ustasom, sada ti eto babinim i td.Broj 1 wrote:Ja mislim da on nije prikriveni cetnik, ima dosta takvih i medju Bosnjacima iz Fikretovih redova. Isto ovako razmisljaju.
Moje postove mozes naci i na srbijanskim sajtovima, gdje su mi isto pojedinci kitili etikete iranca, afganistanca, balije i td. Oridjidji mi je jedan nik, drugi mi je nik shalaedin. Pod ta dva nika me mozes naci svugdje. Od ovoga foruma, do burek foruma u srbiji, do index foruma u Hrvatskoj.
Nikada nisam branio nepravdu i zlo i amnestirao i relativizirao pojedince koje su to cinili. Za mene zlocin nema ime i vjeru, vec izvrsioca i namjeru koja je nastala kao plod srdzbe ili plana da se neko istrijebi. Meni svako ko moze ubiti s namjerom neduznog covjeka govno covjek i svaki koji kreira, podrzava i idealizira takvo zlo, pa makar bili to moj brat, sestra, majka ili otac. Za mene nije pravda da Erdemovic koji je ubio 70 ljudi, dobije pet godina, zato sto je uvidio gresku svojih postupaka. Niti mi je pravda i utijeha kazna izrecena Krajisniku i Plavsicki. Za mene je ovakav vid pravde odobravanje zlocina i propagiranje istog. Iste bih osudio na smrtnu, kako bi bili opomena drugima koji bi se poveli njihovim putem da isto nikada ne pokusaju.
-
nenadd
#166 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Samo jedno sjećanje. Bilo je bolno gledati čaršiju kako gori.
-
El_comadante
#167 Re: Pocetak rata u Sarajevu
ja se sjećam da smo u ratu se dobro ophodili jedan prema drugom nego sada. i društvo je bilo dobro smijalo se a bio je rat a sada eto mir a neznam kad sam se zadnji put nasmijao, i hranu smo međusobno djelili a gledaj sada koliko je gladnih ali na to niko neobraća pažnju. nažalost nekako mi je bolje ljepše bilo u ratu nego sada, nedostaje mi mnogo toga.
@oridjidji
što se tiče tvog post (sva tri) šta smo trebali uraditi? ostaiti u jugi bez obzira što to dva naroda neželi?!?!??! to je glupo znaći trebali smo raditi ono što srbi hoče jer eto oni imaju oružije pa su oni glavni. da su oni bili kako treba i dan danas bi bilo jugoslavije i nebi se raspali pa i Hrvati i Slovenci su izašli jer nisu htjeli biti pod Srbijom, i juga je ličila na Srboslaviju i zato su svi htjeli izaći iz te države a CG nije tražila nezavisnost jer je tadašnje rukovodstvo bilo za Jugu a Bulatović Slobin čovjek od povjerenja. a Milo je isto radio za Slobom i kad su skontali da je lopov onda se okreno protiv Slobe i sve na njega svalio i isapao na kraju fol on demokrata nakav niđe veze. što nije 92 pričo što danas priča?
@oridjidji
što se tiče tvog post (sva tri) šta smo trebali uraditi? ostaiti u jugi bez obzira što to dva naroda neželi?!?!??! to je glupo znaći trebali smo raditi ono što srbi hoče jer eto oni imaju oružije pa su oni glavni. da su oni bili kako treba i dan danas bi bilo jugoslavije i nebi se raspali pa i Hrvati i Slovenci su izašli jer nisu htjeli biti pod Srbijom, i juga je ličila na Srboslaviju i zato su svi htjeli izaći iz te države a CG nije tražila nezavisnost jer je tadašnje rukovodstvo bilo za Jugu a Bulatović Slobin čovjek od povjerenja. a Milo je isto radio za Slobom i kad su skontali da je lopov onda se okreno protiv Slobe i sve na njega svalio i isapao na kraju fol on demokrata nakav niđe veze. što nije 92 pričo što danas priča?
-
oridjidji
#168 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Srbi su od 89 do 99 gradili politiku dominacije nad albancima, postavljajuci Srbe na svako bitno mjesto u vlasti i privredi. 10 godina je trebalo Srbima od govora na Kalimegdanu da naprave rat na Kosovu. Sreca je kosovskih albanaca bila ta, sto taj rat nisu docekali ko mi nespremno. Znali su da je projekat neovisnosti nesto sto se gradi polako. Na Kosovu nije bilo 80.000. muslimanskih zrtava i ako je i tamo skoro 2 miliona muslimana , u Bosni je broj muslimana malo veci. O Kosovu znam vise nego ti jer poslje rata sam bio dole i to u Vucitrn, albanskom gradicu nadomak K.Mitrovice. Kosovo je u Srbiji, stotinjak i vise godina bilo. Dok nije bilo u Srbiji, bio je dio albanskog vilajeta koji se prostirao do prostora D.Sandzaka sjeverno, na istoku do danasnje granice makedonije sa Bugarskom, na jugu do granice sa grckom i kroz dio crne gore.kv99 wrote:Ja ti pricam da su cetnici na Kosovu sproveli svoju politiku u krvi a da im nije trebao izgovor da su albanci proglasili nezavisnost. Da su poceli da ubijaju, progone iako ih je bilo samo 10 % . Pricas o kompromisu ? Kakav su to kompromis htjeli cetnici 1991/92 ? To sto je 100 000 poginulo nije greska tih ljudi vec je bio cetnicki cilj da ih se pobije i protjera jos vise. Ti ljudi nisu zeljeli krv i progone vec samo da ne zive u velikoj srbiji a to je bio jedini cilj cetnika prije , u toku i poslije agresije ( a kako sto vidimo i danas imaju istu politiku) . Pricas o kompromisu kad su vec od ljeta 1991 djelili oruzje i kad su realno gledajuci imali pod okupacijom citavu BiH i to je njima i bio cilj . Nikakav kompromis vec se moglo da se bira : ostati u krnjoj Jugoslaviji tj velikoj smrdiji i imati isti status kao i albanci na Kosovu ili nezavisnost. Bez tadasnje nezavisnosti imao bi progone i ubistva ali bi tada imao ambasadora Jugoslavije u UN kako tvrdi kako je sve to unutrasnja stvar Jugoslavije i niko en bi mogao da govori u ime zrtava. Tvoja "mudrost " u politici je mokri san svih veliko srba i cetnika i to je politka koju oni zagovaraju, da se na zrtva svali krivica sto su postali zrtve. Nikakav kompromis ih ne bi mogao da spasi jer cetnici i agresori u tom trenutku nisu zeljeli nikakav dogovor , nikakve ustupke: ili dobrovoljan pristanak na veliku srmdiju ili na silu. Zao mi je sto smo ti pokvarli planove pa da sad moras da se javljas iz SANU filijale u BL i da se pretvaras da si Bosnjak i da ti je stalo do BiH ali sta ces, neko mora i tako slanine, leba i rakije da zaradi , zar ne ?oridjidji wrote: sta koji kurac pricas o Kosovu? znas li ti kako je na kosovu bilo prije rata dole? tek od 89 kada se pocela nametati srpska dominacija politicke prilike su se na kosovu promjenile. mi pricamo o bosni zemlji tri naroda, u kojoj je 92 godine bilo oko 34% posto srba koji su imali svoja prava kao i mi. I koji su preglasani voljom dva naroda i koji su majorizovani htijeli mi i nehtijeli voljom tadasnjeg rukovodstva BIH-a. Nemoj mi pravdati ovakvu Bosnu ratom, jer ista se se mogla prije toga dobiti mnogim mirovnim sporazumima i bez zrtava. Mi nismo pravili ustupke, nisu ni oni i zato nam je rat bio neizbjezan kao i zrtve. Sto je najgore ne svaljujem ja krivicu na zrtve, meni je zao zrtvi jer sam i sam bio dijete rata i znam kakav je osjecaj kad te tri godine obasipaju granatama i kad oko tebe ljudi ginu. Hocu da ti naglasim uzaludnost tih postupaka i da sila i dominacija nikada nisu rijesenje nego kompromis. Srbi su imali prst na okidacu i prije referenduma, isti su povukli nakon toga. A ne prije toga. Inace rat bi pukao prije referenduma, a ne poslje. Da su ga isti zeljeli praviti bez razloga. Ako ti kazes da je vrijedilo 100 000 mrtvih ove Bosne koju danas imamo, onda ne znam sta da ti kazem. Dobili smo samo novu porciju fasizma u drugom pakovanju koju nam serviraju isti ljudi. Za onu multikulturalnu i multietnicku Bosnu i sam bi dao zivot, ali sigurno nebi za ovo Bosnjacko politicko nedoredjence. Mnogi ovdje su imali proste izbore, morao se braniti goli zivot i ostati ziv pred ovdasnjim fasistima pogotovo ovim velikosrpskim i ustaskim, ili spugnuti i sanjati staru Bosnu negdje u Evropi. Opet kad bi puklo nebih otisao nigdje jer ovo je moje, svoje nedam tudje ne zelim, ali kazem da nam je trebalo vise mudrosti u politici tada jer smo znali da smo mi u donjoj poziciji u odnosu na ostale u BIH-a i danas nam situacija nije puno bolja, a i dalje se kurcimo dok nam politika visi u ofsajdu.
P.S I prestani trolati temu. Napisi nesto o Sarajevu ako znas kao u tvom slucaju kako ste stajali na Trebevicu marta/aprila 1992 i planirali da ga napravite 100 % Srpskim za najvise 10-15 dana. Hajde da cujemo i tu stranu price , znam da dolazite na forum pa da cujemo kako je vama bilo kad ste poceli da ubijate.
Greska naseg politickog vrha je ta sto je poletila u najgorem mogucem casu za ocijepljenjem. Hoce Hrvati, pa hajmo sada i mi. Na kraju Slobo i Tudjman dogovorom u Karadjordjevu dijele Bosnu, a Aljo o tome pojma nema. Naša nezavisnost je više trebala Hrvatskoj nego nama, jer bi ona tada mogla u Bosni da kompenzuje teritorije koje gube od Srba u Hrvatskoj. Mi nismo razmisljali o tome sta ce se desiti sa nama, pa smo stali na stranu Hrvatske. Umjesto da smo se u sukobu zauzeli za status quo. Lisabonski sporazum koji je Alija odbio jer je mislio da ideja jedinstvene, multietnicke i multikulturalne Bosne moze opstati je takodjer jedan od propusta nase politike. I to se desilo neposredno pred rat. Ne krivim njega za takvo sto, ali mislim da je on bio bolji covjek nego politicar. Razlika je u tome, da se mi ne mozemo suociti sa propustima nase politike koje su Srbi i Hrvati docekali na noz i blagosiljali svojim zlocinima.
U Sarajevu sam bio cijeli rat i to na opkoljenoj Dobrinji. I znam kako je bilo tih dana. Znam kako je bilo kad se prvi transporter pojavio u trici kod trga u blizini slasticarne KUP. Znam kako je i kada je prvi srpski snajperista zapucao na ljude sa svoga balkona. Sve sto treba znam... Znam kako su nas gađali od sa vodovoda, iz lukavice, veljina, nedjarica, vojkovica. I znam da su mnogi medju Srbima cetnici, tacnije njih 80%. Znam kad je selila ulica i koje osto i otiso. Nisam zaboravio, vjeruj mi. Prezivio sam sve dobrinjske masakre i more dobrinjskih nedaca. I zbog toga nemam pravo da krivim zrtve, vec politicki vrh ove zemlje koji je u dobrome pridonjeo da mi nesvjesno docekamo i rat.
Problem je taj sto smo mi care u sendvicu dvoje jakih komsija. Njihove krize se uvijek mogu izvesti u BIH-a. Nase ne mogu do njih. Njima je dovoljno da gurnu floskulu u nas medijski prostor i mi vec u Bosni imamo tenzije. Mi smo ti koji moramo popustiti da bi opstali.
A za taj drugi dio o meni kao SANU sljedbeniku, okaci macku o rep. A slaninu i rakiju gurni sebi u usta. To sto ti jedini nevidis da smo mi Bosnje jedini pravi gubitnici u ratu, sta ti ja mogu. Dio odgovornosti imamo mi, sa svim nasim greskama, ma bile one plod nase lakomislenosti ili medjunarodnih pritisaka. Srbi imaju puno vise odgovornosti za ono sto su radili jer oni su ovo planirali, mi nismo. Oni su imali i plan a i plan b i plan c. I danas od istoga plana ne odustaju, a mi i dalje furamo nonsarlantnost u politici. Nebih volio da nam se ista odbije od glavu opet.
-
Broj 1
#169 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Hajd da ti vjerujem da si iz Sarajeva i da si Bosnjak, ali mogu ti reci da si dobrano potonuo u mrznju zbog licnih frustracija pocevsi od tvoje plate i ambicija koje nisi ostvario.
Kada kazes da nismo preglasali Srbe rata ne bi bilo, pa zar tebi nije jasno da su oni imali plan jos 91 da okupiraju Srarajevo, da su imali spiskove svih zgrada i haustora u kojima zive Bosnjaci i Hrvati. Igrom slucaja se nisu usudili da to urade jer su mislili da smo mnogo bolje naoruzani. Pa danasnja politika Dodika koristi istu metodu provociranja, ali ovaj put ima da vidimo ko ce prvi povuci obarac.
Spominjes Kazane i Cacu, ali Caco ipak kaznjen za svoje zlocine, iako mislim da je to bila greska. On je ubijao osvjedocene cetnike.
Kazes da si bio dijete dok si bio na Dobrinji tokom rata, onda tu nesto ne stima sa tvojim pisanjem i dogadjajima koje navodis.
U svojim tekstovima pises da ne treba spominjati stvari koje su se desile, pa tako su radili nasi stari ne spominjuci i ne prenoseci nam sta je bilo u onom ratu pa vidi sta nas doceka.
Gledaj Jevreje kako su oni prenijeli i dan danas prenose dogadjaje o drugom svjetskom ratu i zlocinima fasita koji su napravili holokaust, to se prenosi jasnim jezikom da bude svima jasno od nepismenog do knjizevnika.
Kada kazes da nismo preglasali Srbe rata ne bi bilo, pa zar tebi nije jasno da su oni imali plan jos 91 da okupiraju Srarajevo, da su imali spiskove svih zgrada i haustora u kojima zive Bosnjaci i Hrvati. Igrom slucaja se nisu usudili da to urade jer su mislili da smo mnogo bolje naoruzani. Pa danasnja politika Dodika koristi istu metodu provociranja, ali ovaj put ima da vidimo ko ce prvi povuci obarac.
Spominjes Kazane i Cacu, ali Caco ipak kaznjen za svoje zlocine, iako mislim da je to bila greska. On je ubijao osvjedocene cetnike.
Kazes da si bio dijete dok si bio na Dobrinji tokom rata, onda tu nesto ne stima sa tvojim pisanjem i dogadjajima koje navodis.
U svojim tekstovima pises da ne treba spominjati stvari koje su se desile, pa tako su radili nasi stari ne spominjuci i ne prenoseci nam sta je bilo u onom ratu pa vidi sta nas doceka.
Gledaj Jevreje kako su oni prenijeli i dan danas prenose dogadjaje o drugom svjetskom ratu i zlocinima fasita koji su napravili holokaust, to se prenosi jasnim jezikom da bude svima jasno od nepismenog do knjizevnika.
-
Broj 1
#170 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Hajd da ti vjerujem da si iz Sarajeva i da si Bosnjak, ali mogu ti reci da si dobrano potonuo u mrznju zbog licnih frustracija pocevsi od tvoje plate i ambicija koje nisi ostvario.
-
oridjidji
#171 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Vidi 100 000 ljudi je poginulo u BIH-a. Meni je to 100 000 razloga da mrzim rat, a volim mir. Bolji je krnji mir, nego krvavi rat. Dali je u Bosni moglo drugacije? Moglo je i moralo je biti drugacije. Sjecam se u Sarajevu, raje kako je govorila da ce ih JNA braniti i da rat nece trajati samo par mjeseci. Dodje rat i potraja ne par mjeseci vec par godina. Mi smo i tada prvih dana rata mislili stace rat do juna. Oni koji su pucali po nama nisu tako mislili jer su se pripremili za rat na duze staze. Mi bosanci smo dobar narod, ali smo do srzi naivni. Mi se i tada kao i sada zavaravamo cinjenicom da ce neko drugi pomoci u rijesavanju nasih problema. Jbg, valjda nam je to navika povukla iz dana kada smo bili pod tudjom okupacijom. Prema nama nikada drugi nisu imali milosti, ni upola koliko smo mi imali prema njima. Da je bosanski milje se pitao puno u Jugoslaviji, nikada do raspada Juge nebi doslo. U BIH-a su se najznacajnije antifasisticke borbe u 2 svijetskom ratu vodile i ovdje se prvo ustolicila Jugoslavija, pa onda svuda drugo. Danas su fasisti poklopili sve pore naseg drustva i zato nam nikada gore nije bilo. Zato su nam se tako gadno i osvetili. Mi smo se uvijek borili kada smo se morali boriti, nikada sto smo to voljeli.El_comadante wrote:ja se sjećam da smo u ratu se dobro ophodili jedan prema drugom nego sada. i društvo je bilo dobro smijalo se a bio je rat a sada eto mir a neznam kad sam se zadnji put nasmijao, i hranu smo međusobno djelili a gledaj sada koliko je gladnih ali na to niko neobraća pažnju. nažalost nekako mi je bolje ljepše bilo u ratu nego sada, nedostaje mi mnogo toga.
@oridjidji
Ovaj rat smo nespremno docekali. Mi nismo imali dodatne planove iza referenduma kao i drugi i ono sto se desilo mnoge je iznenadilo. Znamo do kad je Alija guro pricu da rata nece biti, sve dok isti nije zakucao na vrata Sarajevu. Isto tako je i narod mislio.
Slazem se da je u ratu solidarnosti bilo vise. Ljudi su bili blizi jedni drugima. Muka nas je spojila. U istoj toj muci mogao si se ljudski nasmijati. I kada je bilo najteze uvijek nas je nosila neka nada da ce biti bolje. Nekad sam kao derle trcao od raje do raje po dobrinji, nije me bilo strah hodati po njoj , svako primerje je bilo docekano nekom igrom na mjestima gdje se inace nisi mogao igrati, kupali bi se na rijeci i kladili se ko ce dobiti pljuskavice a ko zuticu
Sad ce neko reci, e vama je super bilo na Dobrinji, znas kako je nama bilo na Carsiji ... cisto onako da mi kontru opali.
Mene ovdje pogresno ljudi shvacaju, ne mogu da podnesu da neko razlicito od njih misli jer polazi od sebe obicno, a ne od drugih. Mnogi ce ovdje reci da tadasnje rukovodstvo nije moglo da sprijeci rat u BIH-a, mislim da su mogli, ako i nisu trazim odgovornosti i na nasoj strani za to sto nije moglo biti drugacije. Srbi snose najveci dio krivice za ratove na Balkanu. Oni su ga planirali, mi nismo. U Bosni se dosta pregovaralo, a malo se dogovora postizalo. Neke smo planove podijele BIH-a odbacili mi, neke Srbi ... i na kraju opet smo pristali na podijelu iste u Dejtonu, legalizovali smo nasim potpisima zlocin nad nama i jednu genocidnu tvorevinu RS pod pritiskom medjunarodne zajednice. Jeli se moglo drugacije?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#172 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Jestel morali i ovu temu razjebati? Nesto bi vam bilo da niste!
Ja se iskreno nadam da ce mod. ovo srediti.
Ja se iskreno nadam da ce mod. ovo srediti.
- Dozer
#173 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Moderacija - brisite ove postove koji nemaju veze s temom...
-
oridjidji
#174 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Iskreno nisam potonuo zbog svojih licnih ambicija i plate. Borim se kao i svako drugi za svoju egzistenciju. Srbi su imali more planova. Medju njima je i taj da sacuvaju Srbe u jednoj drzavi. Oni su najmnogobrojniji narod u Jugoslaviji bili. Normalno je bilo ocekivati, da ce sa padom Jugoslavije isti se okrenuti ideji V. Srbije. Ko je posjetio ijedno srpsko selo u okolini Sarajeva 90-tih, znao je da su oni debelo zagrizli u fasizam koji je nosila ideja V. Srbije. Jbg dijete sam bio kada sam gledao, Plavsicku kako se ljubi sa Arkanom i kako ga hvali kao velikog Srbina i junaka. A znamo kakva je Arkanova uloga bila u Hrvatskoj, a koju bi ulogu mogao dobiti u BIH-a, ako bi do rata doslo "navodno" nismo znali. Jbg. Mi smo zatvarali oci pred istinom i nadali se bez pokrica da nam se isto kao u Hrvatskoj nakon referenduma nece desiti. Mi smo se varali time. A nas su drugi zavarali da bi nam s referendumom moglo biti bolje. JBG jedeli danas iko ZLATNIM KASIKAMA. Mi nismo znali tada balansirati izmedju istocnog i zapadnog komsije, zato su se kolica nad nama slomila.Broj 1 wrote:Hajd da ti vjerujem da si iz Sarajeva i da si Bosnjak, ali mogu ti reci da si dobrano potonuo u mrznju zbog licnih frustracija pocevsi od tvoje plate i ambicija koje nisi ostvario.
Mi ne mozemo da shvatimo da smo mi tada, svjesno gurnuti u rat od strane Hrvata i Srba. I da se razmjena srpskih teritorija u Hrvatskoj trebala namiriti Hrvatima komadom BIH-a. To sto su Hrvati ponovo bili na strani nas Bosanaca, nakon sto su nam noz zabili u ledja je taj sto je americka administracija zeljela da zaustavi rat u BIH-a sto prije. Prije toga su nam bili na strani jer im je nas referendum bio potrebniji jer bi se rat u Hrvatskoj prelomio u BIH-a. Mi tada to nismo osujetili, ali danas itekako vidimo poraznost politike koju smo vodili jer smo mi najvise nastradali. Jeli iko ovdje cuo o Brijunskim transkriptima i Tudjmanovom planu okupacije BIH-a? Mnogi su culi za Karadzordjevo, ali za to nisu culi.
Imas transkripte ratne skupstine Republike Srpske, dometi srpske politike su oscilirali. A cim su oscilirali i oni su se prilagodjavali stanju na terenu. Procitaj dokument pa ces vidjeti koliko su se njihovi planovi kroz rat mjenjali i sta su oni zaista htijeli. Oni su ono sto su htijeli priblizno i realizovali.
Nisam rekao da istinu do nase djece ne treba prenjeti. Problem je u tome kako je iznosimo. U ratu su bile tri strane i svako ima svoj dio krivice za ono sto se desilo. Odgovrnosti medju narodima nisu isti za ono sto su uradili, kao sto nije ni kolicina zla i nepravde koju smo jedni drugima ucinili. U Bosni je stradalo 100 000 ljudi od toga najvise Bosnjaka, druge zrtve rata su Srbi, a potom Hrvati. Najveci broj vojnih i civilinih zrtava u BIH-a je medju Bosnjacima. Kod Bosanjaka broj civilnih je jedino 51.4% od ukupnog broja zrtava. Kod ova dva naroda broj civilnih zrtava je dosta manji. Kod srba broj civilnih zrtava je oko 16% od ukupnog broja srpskih zrtava. A kod Hrvata to je 27 % od ukupnog broja zrtava. IDC smatra su u Bosni HVO i ARMIJA BIH-a ubili oko 5 500 srpskih civila sto iznosi oko 14 % ukupnih civilnih zrtava u BIH-a. Najveci ubica srpskih civila u Sarajevu je bila opsada Sarajeva, medjutim najveci zlocin pojedinaca iz armije BIH-a u Sarajevu je onaj koji se desio prema srbima i hrvatima ovoga grada, a to su Kazani, gdje je ubijeno par desetina ljudi od Musana Topalovica Cace. I nemojmo se lagati da je on gore ubijao ozloglasene cetnike... On je ubijen zbog vise razloga, a ne samo zbog Kazana. Istina je takva da Kazani nisu prosli nekaznjeno, ali su prosli medijski neispraceno. Zato su neki zli srpski jezici rekli da je u Kazane baceno par stotina ljudi jer im mi iz FBIH nismo zacepili usta. To jest na njihovu laznu propagandu mi nismo progovorili istinom. Oni gdje god su imali materijala prenapuhali su zlocine pojedinaca iz nase vojske i pokusali ih sistematizovati i prikazati kao su planski u namjeri da relativizuju i opravdaju vlastiti zlocin. najvise zlocina u BIH-a napravili su Srbi i to je neoborivo, na njima je zbog toga i najveca odgovornost.
Normalno je to da se o zlocinu treba pricati sto prostije, ali u drugom svijetskom ratu Jevreji nisu bili najvece zrtve, nego Rusi. Medjutim Jevreji su bili sposobniji u iznosenju antifasisticke poruke drugima. Pa danas malo ko zna da su Rusi bili najvece zrtve u 2 S. ratu. I mi u Bosni treba da sljedimo taj primjer. Ono sto sam ja htio da naglasim da i mi trebamo insistirati na tome da se i na nasoj strani za zlocine pojedinaca koji su okaljali nas obraz kao sto su Musan Topalovic - Caco zatraze odgovornosti za zlocine koje su cinili i da isti ne budu predmetom sutnje vec predmetom debate u javnosti kao i svaki zlocin koji je bio na nekoj drugoj strani u ratu, cisto da bi sto prije usli u proces pomirenja jer sutnja o tome ce nas kostati novih tenzija i jos mnogih drugih problema koji se za tim povlaci.
- HAVANA
#175 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Broj 1 wrote: Spominjes Kazane i Cacu, ali Caco ipak kaznjen za svoje zlocine, iako mislim da je to bila greska. On je ubijao osvjedocene cetnike.
Slabo misliš