Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post Reply
hadzofield

#151 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:
hadzofield wrote:
1gorstak wrote:
Prvo, Dejtonski sporazum, kao i Vasingtonski sporazum, je prelazno rjesenje. Od carinskog pregleda kojeg vrse sluzbenici HRHB u dolini rijeke Lasve, stigli smo do carinskog pregleda kojeg vrse sluzbenici BiH u dolini rijeke Drine. Dejtonski sporazum je prevazidjen, britanski ambasador u razgovoru sa novinarom Glasa Srpske kaze da ga treba dodatno modifikovati, a ti zajunio braneci Dodikov stav o svetosti Dejtona. Bitna je funkcionalnost drzave, a dogovori sklopljeni u hangaru manje vise. Ja sam, a pretpostavljam i Beslagic je, Dejtonski sporazum protumacio kao prelazno rjesenje, kao sto ga je takvim protumacila i citava plejada visokih predstavnika koji su ga mijenjali. A ti se buni ako mislis da ima koristi.

Drugo, ti prijetis ratom ako se BiH ne razvali po etnickom savu. A ja ti ponovo kazem sve sto je Beslagic rekao onom oficiru JNA i dodajem; hajde čik...
hajd ovako dejton je prelazno rijsenje ....
dejton se ne moze promijeniti bez saglasnosti oba entiteta, jel tako?
Nije tako. Dejton se moze promijeniti i mijenja se diktatom stranaca. Sada evo i ulazak u NATO i EU uslovljavaju pojednostavljenim procesom donosenja odluka na drzavnom nivou.
Ti jos vjerujes strncima i od njih nesto ocekujes?
Nakon presude... da na BiH nije izvrsena agresija od strane SRJ... ja se vise ne uzdam u strance
Po meni da su oni htjeli napraviti drzavu od BiH... napravili bi je do sad
zavrzlama

#152 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by zavrzlama »

MuaDib wrote:Ustav Bosne i Hercegovine

Član X
Izmjene i dopune

1. Amandmanska procedura

Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

2. Ljudska prava i osnovne slobode

Nijednim amandmanom na ovaj Ustav ne može se eliminisati, niti umanjiti bilo koje od prava i sloboda iz člana II ovog Ustava, niti izmijeniti ova odredba.
i u ustavu kojeg su pisali Hitlerovi saradnici je bila stavka da treba ovoliko i onoliko glasova da bi s ustav promijenio....a znamo sta bi sa Njemackom 1945-e...

Danas se velikosrbi kockaju sa gestom dobre volje od strane MZ i probosanskih snaga koji su u Dejtonu pristali da linije entiteta budu linije rovova u zatecenom stanju ,da bi se izbjegla daljnja ubijanja i u miru popravljalo ono sto je bilo tresko popraviti dok se pucalo...mnoge stvari su promijenjene na bolje ali nametanjem od strane velikih sila,budu li se velikosrbi idalje opirali uspostavi normalne BIH,taj trend nametanja ce se nastaviti..Berlin se bombama sravnio za zemljom i natjerao na kapitulaciju...Banja Luka se ukrocuje mirnim sredstvima, a krajnji cilj je isti kao i sa Njemackom, unistenje jedne sramne i bolesne ideologije...
cesto se cuje da stranci kazu "mi smo da se domace snage dogovore oko ustava" to kazu jer zele da se dogovorom domacih snaga pocne razvijati navika dogovora,priblizavanje svih BIH i shvatanja da je BIH drzava sviju...medjutim velikosrbi to odbijaju,kontajuci da MZ nece se mijesati u izmjenu ustava..E HOCE se mijesati i mijesa ,svjedoci smo elektroprijenosa i odredbi za distrikt Brcko...ta prica kako je potrebno dvije trecine da se izmijeni ustav BIH je laz....one stvari koje su zamislili veliki ce se promijeniti,a na koji nacin oni to najbolje znaju...jedan od najboljih koji se pokazao je "ucjena ukidanja entiteta ako se odbije promjena ustava" jer fasizmu se mora stati na vrat..i opet kazem krajnji rezultat je ukidanje rezultata rata u tolikoj mjeri da BIH kao drzava moze normalno funkcionisati na citavoj njenoj teritoriji...da li za godinu, deset godina nije bitno...
1gorstak

#153 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote:
hadzofield wrote:
hajd ovako dejton je prelazno rijsenje ....
dejton se ne moze promijeniti bez saglasnosti oba entiteta, jel tako?
Nije tako. Dejton se moze promijeniti i mijenja se diktatom stranaca. Sada evo i ulazak u NATO i EU uslovljavaju pojednostavljenim procesom donosenja odluka na drzavnom nivou.
Ti jos vjerujes strncima i od njih nesto ocekujes?
Nakon presude... da na BiH nije izvrsena agresija od strane SRJ... ja se vise ne uzdam u strance
Po meni da su oni htjeli napraviti drzavu od BiH... napravili bi je do sad
"Stranci" nisu koherentno tijelo koje donosi odluke u masonskoj lozi iznad kafea u Bernu. To je koktel drzava ciji se interesi u BiH mogu, a i ne moraju poklapati, ako ih uopste imaju u BiH. Lajcak je primjer neprijateljskog faktora, Esdaun je primjer prijateljskog. To sto nismo uspjeli s tuzbom protiv Srbije jeste rezultat nedovoljnog lobiranja. Iz Kosova se u Vasington nosi kofere para, ergo, medjunarodni granicni prelazi Jarinje i Brnjak.

Ovi lopovi iz Sarajeva nisu lovu odnijeli u Vasington da podmite kongresmene i senatore, nego do Svicarske, da otvore licne racune, pa zato i napredujemo ovako sporo. Ali to ne znaci da ne napredujemo.
Ljuban

#154 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

MuaDib wrote: Pošto SNSD ima apsolutnu vlast, on isistira na federalizaciji BiH, uz očuvanje RS i podjelu Federacije na Republiku Bosnu i Republiku Herceg-Bosnu, uz pravo svake "republike" na samoopredeljenje, što jednostavno ne može proči.
SNSD uopšte ne insistira na podjeli FBIH jer je uređenje FBiH stvar građana i političkih subjekata same Federacije.
Lincoln-Burrows

#155 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Lincoln-Burrows »

1gorstak
bez obzira što se predstavljaš kao Hrvat,
nekako te se ne može prepoznati.
Ništa osobno, samo primjećujem i nismo svi isti.

p.s.
Zalažeš li se za hrvatski nastavni program u
osnovnim školama u Sarajevu?
Naravno za Hrvate Sarajeva.
1gorstak

#156 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

Ljuban wrote:
MuaDib wrote: Pošto SNSD ima apsolutnu vlast, on isistira na federalizaciji BiH, uz očuvanje RS i podjelu Federacije na Republiku Bosnu i Republiku Herceg-Bosnu, uz pravo svake "republike" na samoopredeljenje, što jednostavno ne može proči.
SNSD uopšte ne insistira na podjeli FBIH jer je uređenje FBiH stvar građana i političkih subjekata same Federacije.
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da treba promijeniti unutrašnju organizaciju Dejtona prema kojoj bi Hrvatima u BiH trebalo dati teritorijalno-političku jedinicu, treći entitet ili slično.

"Bez obzira na to što mnogi pričaju kako to ne dolazi u obzir, mislim da bi to dugoročno stabilizujuće djelovalo na BiH. To znači Republika Srpska i još dvije federalne jedinice u saveznoj državi, što bi bilo definisano novim ustavom" - rekao je Dodik.
(24 Oktobar 2008)
nokia6170

#157 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by nokia6170 »

Ljuban wrote:
Bosna i Hercegovina u cjelini, zajedno sa svojim entitetima, nije stvar gradjana, vec stvar njenih konstitutivnih naroda. Gradjani se nista ne pitaju u ovoj drzavi, jer ni Bosna i Hercegovina nije gradjanska drzava, naravno zahvaljujuci srpskoj politici, odnosno SNSD-u konkretno danas.

Tako da si malo kontradiktoran sam sebi prijatelju.
hadzofield

#158 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

1gorstak wrote: "Stranci" nisu koherentno tijelo koje donosi odluke u masonskoj lozi iznad kafea u Bernu. To je koktel drzava ciji se interesi u BiH mogu, a i ne moraju poklapati, ako ih uopste imaju u BiH. Lajcak je primjer neprijateljskog faktora, Esdaun je primjer prijateljskog. To sto nismo uspjeli s tuzbom protiv Srbije jeste rezultat nedovoljnog lobiranja. Iz Kosova se u Vasington nosi kofere para, ergo, medjunarodni granicni prelazi Jarinje i Brnjak.

Ovi lopovi iz Sarajeva nisu lovu odnijeli u Vasington da podmite kongresmene i senatore, nego do Svicarske, da otvore licne racune, pa zato i napredujemo ovako sporo. Ali to ne znaci da ne napredujemo.
Stranci su normalnom covjeku (republici BiH) stavili ludjacku kosulju (Dayton) i nece da je skinu, nego insistiraju na lijecenju normalnog covjeka. Od tih terapija noramalan covjek ce da poludi jer vise i sam nece znati sta je normalno a sta nje.

kako god .. ja srbima ne vjerujem... i mislim da ce prvom prilikom opet BiH okrenuti ledja zato i nisam za pravljenje drzave s njima pa makar to znacilo odricanje 49% BiH
hadzofield

#159 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

Lincoln-Burrows wrote:1gorstak

p.s.
ne on je za multi kulti... da sve multietnicke zajednice uce jedan jezik
1gorstak

#160 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

p.s.
Zalazem se za to da sva hrvatska djeca u BiH, u Sarajevu, Derventi i Prijedoru, uce hrvatski jezik kao maternji, da entiteti i kantoni moraju obezbjediti sredstva da se u svakoj skoli moze izabrati maternji jezik. Nisam za perverzije ucenja hrvatske djece biologiji na hrvatskom jeziku. Svi bi trebali imati tu mogucnost da o drzavnom trosku uce maternji jezik, ali praviti dvije ili tri skole pod jednim krovom, to je glupost.

Odnosno, smeta mi to sto se u sarajevskim skolama nije obezbjedilo nastavni kadar za maternji jezik hrvatskoj i srpskoj djeci.
1gorstak

#161 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:

p.s.
Lazes, predlazes podjelu BiH, sta jos ima ?
Ljuban

#162 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

1gorstak wrote:
Ljuban wrote:
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da treba promijeniti unutrašnju organizaciju Dejtona prema kojoj bi Hrvatima u BiH trebalo dati teritorijalno-političku jedinicu, treći entitet ili slično.

"Bez obzira na to što mnogi pričaju kako to ne dolazi u obzir, mislim da bi to dugoročno stabilizujuće djelovalo na BiH. To znači Republika Srpska i još dvije federalne jedinice u saveznoj državi, što bi bilo definisano novim ustavom" - rekao je Dodik.
(24 Oktobar 2008)
Nije to insistiranje ,samo mišljenje o novom ustavnom uređenju.Ne postavlja kao uslov za bilo šta .
Ljuban

#163 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

nokia6170 wrote:
Ljuban wrote:
Bosna i Hercegovina u cjelini, zajedno sa svojim entitetima, nije stvar gradjana, vec stvar njenih konstitutivnih naroda. Gradjani se nista ne pitaju u ovoj drzavi, jer ni Bosna i Hercegovina nije gradjanska drzava, naravno zahvaljujuci srpskoj politici, odnosno SNSD-u konkretno danas.

Tako da si malo kontradiktoran sam sebi prijatelju.
I te narode čine građani a dodao sam i polički subjekti.
hadzofield

#164 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:
hadzofield wrote:

p.s.
Lazes, predlazes podjelu BiH, sta jos ima ?
BiH je podjeljena drzava
nokia6170

#165 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by nokia6170 »

[quote="Ljuban"]

U zabludi se...dovoljno je da postoji samo jedan bosnjak ili hrvat u RS-u koji moze oboriti svaku odluku skupstine RS na ustavnom sudu RS-a ili BiH.

Gradjani ne odlucuju u ovoj drzavi...sto prije to shvatis bice ti lakse shvatiti i politicku situaciju u drzavi na relaciji zelja i mogucnosti.
Ljuban

#166 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

nokia6170 wrote:
Ljuban wrote:
U zabludi se...dovoljno je da postoji samo jedan bosnjak ili hrvat u RS-u koji moze oboriti svaku odluku skupstine RS na ustavnom sudu RS-a ili BiH.
Ja u tome ne vidim problem.
salter071

#167 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

Umjesto zakljucka, kao pokretac teme, evo da vam "nacrtam" kako mi ova rasprava izgleda.
Image
salter071

#168 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/amerikan ... /120902010

Objavljeno 02.09.2012. u 09:34

Manji broj kantona

Amerikanci iniciraju rekonstrukciju Federacije BiH

Na inicijativu američke administracije, nakon skoro dvije decenije od formalnog uspostavljanja Federacije BiH trebalo bi da uslijedi njena rekonstrukcija, a u pogledu racionalnosti predlaže se smanjivanje broja kantona, sa deset na tri do pet.

Proces će se odvijati u 2013. godini između dvije etape izbora. Iako zapadne diplomate navode kako ne postoje konkretni prijedlozi autora ove inicijative, Večernji list saznaje da postoji okvir koji je za sada vodilja.

Prvi cilj rekonstrukcije je da se obezbijedi jeftinija država, drugi cilj je da se Hrvati osjećaju ravnopravnijim nego što su to objektivno danas, a treći cilj je da se na izvjestan način Bošnjacima potvrdi dominantan uticaj.

Prema najavama trebala bi se ojačati uloga entitetskih institucija, parlamenta i vlade, te je moguće i povećanje broja resora za koje su nadležne entitetske vlasti. Prema navodima zapadnih diplomata, do sada su obavljeni razgovori sa većinom političkih predstavnika u BiH od kojih je zatraženo da istaknu svoje stavove oko mogućih gledanja na buduća rješenja.

Zamišljeno je da se pripreme koje bi donijele promjene granica unutar Federacije odvijaju u tri faze, tvrde zapadne diplomate. Nakon što se obave razgovori sa političkim strankama, uslijedilo bi isticanje načelnih prijedloga i javna rasprava, te na kraju direktni politički pregovori između najvažnijih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka.

Poslanica Evropskog parlamenta i članica Komisije za jugoistočnu Evropu Doris Pack odranije je zagovarala promjenu broja kantona u Federaciji BiH. "Previše opština, deset kantona sve u svemu oko 160 ministara i njihovog osoblja. Zamislite koliki je to trošak za jedan tako maleni entitet", navela je Pack.

________________________________________KRAJ CITATA______________________________________________

Zanimljivo je da zvanicno ne postoje konkretni prijedlozi, nego samo okvir koji je ideja vodilja, ali vec se navodi i realizacija onoga sto ne postoji u tri faze. Iako smo vec puno puta raspravljali o ovome, da se izbjegne bespotrebno ponavljanje, ne bi bilo zgoreg pogledati jos jednom prijedlog Ustava sa prve stranice, jer mi se cini da bi rijesenje koje predlazu moglo izgledati nesto tome nalik.
http://www.klix.ba/forum/prijedlog-usta ... 67734.html
Dvonoga Stonoga

#169 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Dvonoga Stonoga »

salter071 wrote:
Iako je malo mimo teme, moram priznati da mi se svidja to sto si jednako tretirao prava i obaveze, jer jednog bez drugog nema.

Nema prava bez obaveza. Mozda treba to malo cesce istaci![/b] :thumbup:
Registrovao sam se samo da bih odgovorio na ovo , s cime se potpuno slazem. Danas se svuda spominju neka prava ovih ili onih, a niko ne spominje koje su obaveze doticni spremni da prihvate da bi ta prava zasluzili. To povezivanje prava i obaveza vec zalazi u nesto sto je po meni naprednije od proste demokatije ,a to je meritokratija ... vladavina zasluznih.

Sto se tvog ostalog pisanija tice, malo sam razocaran tvojim izborom principa. Naime, u slucaju BiH mozemo se voditi samo jednim od dva principa ako hocemo da budemo dosledni, a ne licemerni. To su:

1. Princip etnickih podela
2. Princip medjuetnickog suzivota

Ova dva principa jedno drugo iskljucuju, sto znaci da je svako kombinovanje svojstava ta dva principa nista drugo nego primena dvostrukih standarda ... sto je licemerje. Po meni, s obzirom da smo ipak u 21. veku, princip medjuetnickog suzivota je daleko pozeljniji pogotovo uzimajuci u obzir da su nase etnicke grupe dovoljno slicne da mogu da se podvedu pod jedan narod. S tim u vezi, da smo pametni mi bi trebali da radimo na medjusobnom pomirenju , a potom i prakticnom i primenjenom suzivotu zarad vece konkurentnosti na medjunarodnoj areni. Umesto toga mi se svadjamo cije pleme je krivo za ovo ili ono i cije pleme je bolje od drugog ne shvatajuci da nam se narodi poput Madjara i Albanaca iscudjavaju na takvim smesnim podelama jer oni sve nas gledaju kao na jedan narod i ne shvataju nase izmisljene razlike.

S druge strane, treba imati veze sa stvarnoscu i shvatiti da nasi narodi nisu jos uvek zreli da prihvate cinjenicu da smo jedno te isto. U nekim zemljama je ta nezrelost veca ,u nekim manja, ali svuda je nazalost dovoljna da makar u sledecih 10 godina onemoguci svaki ozbiljniji pokusaj za suzivotom. Gledajuci s jedne strane ono sto bi trebalo da bude (princip br.2) i ono sto za sada nasi narodi najvise podrzavaju (princip br.1) treba napraviti jasan izbor izmedju ta dva principa. Koliko ja vidim, vecina Bosnjaka primenjuje dvostruke standarde: kada to njima odgovara kabajagi se zalazu za suzivot, a kada im ne odgovara zalazu se za etnicke podele. S obzirom da su takvi dupli standardi najcesce maska za medjuetnicku netrpeljivost ,izgleda mi ocigledno da se oni u stvari zalazu za jedan veliki etnicki tor gde ce oni imati hegemoniju, a da sebe pokusavaju da ubede da su za nekakvu gradjansku multi kulti drzavu.

Eto, nadam se da me nece niko pogresno shvatiti. Nisam ovde da bih provocirao. Samo me zanima misljenje Bosnjaka o njima samima. Valjda ne trazim puno. Poz...
shiljak

#170 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by shiljak »

sta mislite o ovome?
Post Reply