Droga na sarajevskim ulicama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hepek071

#151 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by hepek071 »

ma pretužno je da se u Sarajevu jeftinije drogirati nego se baviti sportom. Samo pogledajte koliko košta termin u Skenderiji ili Zetri a koliko košta šibica trave. Tu sve strategije i akcioni planovi padaju u vodu :x
sodom

#152 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by sodom »

mafija nema nacionalnu ili vjersko opredjeljenje svaka mafija je mafija....
sancica

#153 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by sancica »

Mislim da su ipak roditelji ti koji su najodgovorniji pa skola pa na kraju drustvo u cjelini. Druga je prica sad sto je bavljenje sportom preskupo,sto su mnoge stvari nedostupne.....ali ima mnogo toga sto je i dostupno a ujedno i korisno.Samo treba djetetu dati podrsku i pokazati interes, pokazati ljubav, brigu i paznju....
Samohrana majka sam sina od 14 god,bavi se sportom, sve sam dala samo da nebude ulicar i u svako doba znam gdje se nalazi moje dijete.
Nemozemo mi samo i uvijek okrivljivati drzavu....odgovornost je individualna.
Svi ti projekti, bilboardi to je sve veliko NISTA..jer nema nikakvih rezultata..ko eto ce jedan narkic proci, procitati sta pise : reci drogi ne...i on ce kobajagi prestat da se drogira....ma jasta....Problem je sto na anti-droga koncerte dolaze upravo narkomani ...i dileri.......
Od droge nema hajra to svi znamo paaaa......bujrum.....
dimu

#154 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by dimu »

koliki je procenat narkomana postao narkoman pod prisilom ? hajte iskreno ko to koga tjera da se drogira ?

jeste to sve tragicno ali budimo malo realni, narkomanija je furka, uzitak, u modi... i meni je zao roditelja koji imaju problema sa djecom koji upadnu u te belaje ali zasto da tugujem za nekim ko se poceo drogirat da bi bio cool...

to je njihov problem vise nego problem onih sto im prodaju drogu... bez potraznje nema ni ponude...
zalizani

#155 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zalizani »

dimu wrote:koliki je procenat narkomana postao narkoman pod prisilom ? hajte iskreno ko to koga tjera da se drogira ?

jeste to sve tragicno ali budimo malo realni, narkomanija je furka, uzitak, u modi... i meni je zao roditelja koji imaju problema sa djecom koji upadnu u te belaje ali zasto da tugujem za nekim ko se poceo drogirat da bi bio cool...

to je njihov problem vise nego problem onih sto im prodaju drogu... bez potraznje nema ni ponude...

Problem je u tome sto ti koji bi zeljeli biti cool nemaju alternativu,pa da bi bili cool moraju se ogledati o pogresne uzore u zivotu.Ipak sve se to jednim djelom ponese sa kucnog praga(odgovornost roditelja naspram djece-neulazeci u problematiku),i onda dolaze razni faktori nedovoljna edukacija,alternative,javni linc tih koji prodaju i tako.Sta se tu moze kada su to sve sporedne stvari za drzavne institucije.
dimu

#156 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by dimu »

zalizani wrote: Problem je u tome sto ti koji bi zeljeli biti cool nemaju alternativu,pa da bi bili cool moraju se ogledati o pogresne uzore u zivotu.Ipak sve se to jednim djelom ponese sa kucnog praga(odgovornost roditelja naspram djece-neulazeci u problematiku),i onda dolaze razni faktori nedovoljna edukacija,alternative,javni linc tih koji prodaju i tako.Sta se tu moze kada su to sve sporedne stvari za drzavne institucije.

ja bi prije rekao da je to izgovor nego problem. nazalost

drzava sta radi je da tu i tamo uhapsi nekog dilera i to je to. a ako cemo iskreno pa ne moze drzava toliko "prici" svakom pojedincu da mu odredjuje ko ce mu uzor biti, to je apsurdno za ocekivati u narednih 100 godina (dok se sve ne rijesi preko tehnologije hehe chipovi u tijelu i slicno)

nemam ni ja alternativu pa nisam nikad prisao nijednoj drogi na 10 metara a kamo li probao, nit mi je palo na pamet, a izlazio i hodao svuda i sa svakim pa nista. a iskreno uvijek sam imao toliko love da bi sebi mogao priustiti takvo nesto, ali imao sam drugacije ciljeve na sta da to potrosim, nisam nikad bacao pare na cigare alkohol i slicne gluposti koje traju pola sata. a naravno da sam radio svakakvih budalastina da bi bio cool, kao i svi, ali imaju neke granice...
Vertigo

#157 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Vertigo »

Da li je ovo moguce :roll:

"Centar za borbu protiv ovisnosti od droga "Izlaz"
..Procjenjuje se da na području Kantonu Sarajevo ima između 2.500 i 3.000 najtežnih ovisnika (heroin), te je...."

mislim ono, 3.000 heroinskih ovisnika :cry:
recite mi da pretjeruju...
zlatiborka

#158 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zlatiborka »

Vertigo wrote:Da li je ovo moguce :roll:

..Procjenjuje se da na području Kantonu Sarajevo ima između 2.500 i 3.000 najtežnih ovisnika (heroin), te je...."

Na zalost ovo nije puna istina, ovo su samo registrovani. Vjerovatno se jedan dio njih "skinuo" sa dopa, ali stalno pristizu novi! Na Crnom vrhu, gdje idu na metadonsku terapiju, ima ih preko 1500. Isto tako i medju njima ima onih koji su se izvukli, ali im dolaze novi u jos vecem broju.

Postoji odjelenje na Kosevu za detoksikaciju gdje ima samo 10 kreveta i to za cijelu BiH. I tu se dugo ceka na red.

Nemas pojma koliki je ovo problem za mlade, za njihove roditelje, za citavo drustvo. To je nesto strasno.

Samo sto se o tome ne govori javno, a trebalo bi jer heroin (koji je usput najprivlacnija droga) je dostupan na svakom koraku i jeftin, a dileri rade neometano.

Centar "IZLAZ" je religijskog karaktera i vodi ga Sulejman Bugari, jedan predivan covjek i spasio je mnoge. Nedavno je u Rakovici otvoren centar sekularnog tipa sa svim pripadajucim strucnjacima. To je samo za muskarce. Kapacitet nije velik, na red se ceka po vise mjeseci da neko uspije doci tu.

Planira se centar u Vogosci za zene, a kad ce to biti, ne zna se.

Ovo je sto se tice sarajevskog kantona, inace u federaciji jos ima tih centara manje vise svi su religijskog karaktera.

Za vise informacija: http://www.narkomanija.ba
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#159 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by pape »

zlatiborka wrote:
Na zalost ovo nije puna istina, ovo su samo registrovani. Vjerovatno se jedan dio njih "skinuo" sa dopa, ali stalno pristizu novi! Na Crnom vrhu, gdje idu na metadonsku terapiju, ima ih preko 1500. Isto tako i medju njima ima onih koji su se izvukli, ali im dolaze novi u jos vecem broju.

Postoji odjelenje na Kosevu za detoksikaciju gdje ima samo 10 kreveta i to za cijelu BiH. I tu se dugo ceka na red.

Nemas pojma koliki je ovo problem za mlade, za njihove roditelje, za citavo drustvo. To je nesto strasno.

Samo sto se o tome ne govori javno, a trebalo bi jer heroin (koji je usput najprivlacnija droga) je dostupan na svakom koraku i jeftin, a dileri rade neometano.

Centar "IZLAZ" je religijskog karaktera i vodi ga Sulejman Bugari, jedan predivan covjek i spasio je mnoge. Nedavno je u Rakovici otvoren centar sekularnog tipa sa svim pripadajucim strucnjacima. To je samo za muskarce. Kapacitet nije velik, na red se ceka po vise mjeseci da neko uspije doci tu.
Planira se centar u Vogosci za zene, a kad ce to biti, ne zna se.

Ovo je sto se tice sarajevskog kantona, inace u federaciji jos ima tih centara manje vise svi su religijskog karaktera.

Za vise informacija: http://www.narkomanija.ba
Ne da je problem i nesto strasno. Uzasavajuce je.
Prestrasen sam. Ogorcen sam na one koji bi trebali uraditi nesto po pitanju uzasnog vala narkomanije koji se desava na nasim prostorima. Toliki broj samo u Sarajevu, a gdje su jos ostali BiH gradovi, ... uzas.
Pitam se, .... kako razmislja ta gamad u perlamentarnim klupama o ovom problemu, ili misle da to nije njihov problem?
Jesu li ikada imali na umu da odrze barem jednu sjednicu, u potpunosti posvecenu problemu narkomanije i donesu hitne mjere, ili misle da ih se to ne tice? Vazne su im plate, penzije, brze jahte da im zenice hitno odvezu ljekaru, ako jadnice na jadranskim plazama stanu na jezha. Vazno im je popljackati sve sto se moze, ali ... i tome ce valjda doci kraj i zasluzena im sobica iza resetaka.

Deset kreveta za detoksikaciju narkomana u BiH, ... necuveno, ... ponizavajuce i porazavajuce.

Hoce li ikada stoci doci iz guzice u glavu? Hoce li stoka ikada shvatiti gdje nas vode ti majmuni bez trunke morala i obzira? Hoce li stoka ikada imati muda da im masovno izadje na ulice, da im kaze da se sklone, jer je dosta upiranja prstom u one negdje tamo? Problem nije tamo, problem je u njima, ... ovdje, ... a tada ce i anamoonoj stoci biti jasno sta im je ciniti protiv svojih majmuna.
Hoce li se stoka ikada zamisliti pred glasackom kutijom i dati glas hrabrima? Onima koji mu cvrsto obecaju da ce uraditi nesto za njega, za njegovo dijete, za svijetliju buducnost napacenog obicnog covjeka, ... onome ko ce snagu sistema pokazati kroz borbu protiv svake vrste kriminala? Ovi to ne mogu i da hoce, ... suvise su upleteni u isti.
U borbi protiv bjelosvjetskih hostaplera nam nece pomoci ni Bog ni Allah, .... sami si moramo pomoci.

Glup si nacionalisto, .... glup si ko moj ..... !
darkpitar

#160 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

sancica wrote:Mislim da su ipak roditelji ti koji su najodgovorniji pa skola pa na kraju drustvo u cjelini. Druga je prica sad sto je bavljenje sportom preskupo,sto su mnoge stvari nedostupne.....ali ima mnogo toga sto je i dostupno a ujedno i korisno.Samo treba djetetu dati podrsku i pokazati interes, pokazati ljubav, brigu i paznju....
Samohrana majka sam sina od 14 god,bavi se sportom, sve sam dala samo da nebude ulicar i u svako doba znam gdje se nalazi moje dijete.
Nemozemo mi samo i uvijek okrivljivati drzavu....odgovornost je individualna.
Svi ti projekti, bilboardi to je sve veliko NISTA..jer nema nikakvih rezultata..ko eto ce jedan narkic proci, procitati sta pise : reci drogi ne...i on ce kobajagi prestat da se drogira....ma jasta....Problem je sto na anti-droga koncerte dolaze upravo narkomani ...i dileri.......
Od droge nema hajra to svi znamo paaaa......bujrum.....
e odavno nesto gluplje nisam procitao!!!
darkpitar

#161 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

eh ovako u sarajevo kako kazu ima 3,000 registrovani heroinski ovisnika i kad dodamo jos ove sto nisu registrovani eto nek i njih ima oko 1,500 kojima dnevno treba svakom po 20 KM za dnevnu dozu....poigraj te se malo s matematikom pa eto sami vidite koliko je to dnevno para a da nepricamo o mjesecu....... i zato ja kazem "zapali se neka sprava al me nos ne svrbi" :dance: :dance: :run:
zlatiborka

#162 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zlatiborka »

Znakovito i uznemiravajuce, zar se hodza smije baviti dilanjem droge, sta kaze na to reis Ceric?

18-03-2009 02:00
Hodža iz Sjenice prodavao drogu u Sarajevu

U Sarajevu je prošle sedmice uhapšena grupa krijumčara i dilera droge, članova međunarodne mafijaške grupe.

Kao što je poznato, uhapšeni su Almir Šaljić iz Sjenice i Enis Hajdarević iz Priboja koji žive u Sarajevu i imaju državljanstva Srbije i BiH, zatim Amir Gudžević i Edin Poturović iz Sarajeva i Samir Bibić iz Novog Pazara koji je državljanin BiH. Također je uhapšen i Ismet Graca iz Sjenice, državljanin BiH i Srbije. U javnosti se cijeli ovaj slučaj komentariše kao konkretan dokaz da narkomafijom u Sarajevu rukovode Sandžaklije i Albanci. Prije njih, uhapšeni su braća Ljutvija i Hamdija Dacić koji su iz Sandžaka i Turčin Ačik Džan.

Posebno je zanimljiv 21-godišnji Ismet Graca, imam iz Sjenice. Nakon što je izbačen iz Medrese u Novom Pazaru zbog nedoličnog ponašanja, on je došao u BiH i završio jednu od medresa u Bosni.

Nakon toga, boravio je u Sarajevu, Beogradu i Novom Pazaru da bi mu islamska zajednica Srbije dala posao imama u selu Sugubine kod Sjenice. Pričalo se da je u mutnim poslovima, pa nikoga i nije previše iznenadilo kada je prošle sedmice u Sarajevu uhapšen kao član međunarodne kriminalne grupe. Zanimljivo je da je on učestvovao u jednom od međumuslmanskih obračuna u Novom Pazaru kada je bilo i pucnjava u džamiji i tuča između vejrnika na ulicama.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, hodža Ismet Graca bio je osoba od posebnog povjerenja narko bosova iz Sandžaka i Sarajeva i uglavnom je u svim poslovima krijumčarenja i prodaje droge po sarajevskim ulicama išao s ahmedijom na glavi. Navodno, imao je i dogovore da preseli u Sarajevo i da će sredinom ove godine dobiti posao imama u jednoj od sarajevskih džamija.

D.D.

SAN - dnevne novine
dimu

#163 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by dimu »

sta ces snalazljiv covjek, imao dobar paravan :D
zgembo_sa

#164 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zgembo_sa »

zlatiborka wrote:Znakovito i uznemiravajuce, zar se hodza smije baviti dilanjem droge, sta kaze na to reis Ceric?
Ma nek si ti odmah na Cerica pljunula, a nisi ni vijest procitala kako treba.
zlatiborka

#165 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zlatiborka »

zgembo_sa wrote:
zlatiborka wrote:Znakovito i uznemiravajuce, zar se hodza smije baviti dilanjem droge, sta kaze na to reis Ceric?
Nisam ja pljunula na Cerica samo sam pitala sta kaze on na ovu vijest. Necu valjda prozvati Puljketa ili onog dabrobosanskog?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#166 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Truba »

Cerić može laprdat za moju putovnicu... e vala možeš reći i za hodžu koji dila drogu nešto... pa makar i ne bio iz tvog domena...i makar bio izbačen s medrese... ali ni moja putovnica nije tvoj problem pa se opet miješaš gdje ti nije mjesto :-)
Nekako s proljeća

#167 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Nekako s proljeća »

:)

Oko 100 000 000 KM na godisnjem nivou, se slije u dzepove narko mafije sarajevskog Kantona. Pa ti udari u to...

Bez Nacionalne strategije za borbu protiv zloupotrebe opojnih sredstava i svih subjekata drustva, haman nemoguce...

Do tada nam truju djecu i vode , moze se slobodno reci, jedan vid specijalnog rata... :bih:
Nekako s proljeća

#168 Re: Droga na sarajevskim ulicama

zlatiborka wrote:
zgembo_sa wrote:
Nisam ja pljunula na Cerica samo sam pitala sta kaze on na ovu vijest. Necu valjda prozvati Puljketa ili onog dabrobosanskog?

Oko 6 000 hiljada je ovisnika u Novom Pazaru...
sarajevac071

#169 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by sarajevac071 »

skandalozno ...
hodža iz mrduše donje prošle godine u više navrata dolazio u glavni grad BiH autobusima CT
izvor koji je želio ostati neimenovan kaže da pojma nema zašto je hodža dolazio u sarajevo ali da sumnja da bi mogao imati veze sa nečim sa čim bi mogao imati veze ...
nakon ove informacije ostaje nam da se upitamo da li reis Cerić zna šta hodža iz mrduše donje traži u sarajevu i zbog kakvog je posla dolazio
nama savjesnima koji znamo ko su hodže i kakvi su to ljudi sve je jasno ...
Nekako s proljeća

#170 Re: Droga na sarajevskim ulicama

zlatiborka wrote:
Je li se neko zapitao sto je toliko droge na nasim ulicama? Zasto je droga sve dostupnija i jeftinija, narocito sto se tice HEROINA? Ko su glavni dileri heroina i ko su njohovi politicki i vjerski pokrovitelji u FBiF?

Ja postavljam pitanje:

Kome je u interesu da se mladi drogiraju a istovremeno krupni dileri i cak i sitni zaradjuju krvav novac na nesreci konzumenata i njihovih clanova porodice? Ko ima koristi da drogira omladinu?

Evo da vam kazem svoje misljenje:

......

Vlast zna za problem droge, zna koliku to stetu nanosi BiH, zna koliko je zivota time nepovratno unisteno i ugrozeno, ali jok, briga vlasti za to, njima je najvaznije da vladaju i da sto vise pokradu od naroda i

da sto vise zarade od DILANJA DROGE, cije ce pare utrositi da naprave fildzan-islamsku-repuliku po viziji naseg dede ALJE.....(knjiga Islamska deklaracija, sponzorinana i stmapana od Seselja i Dobrice Cosica....onomad u Srbiji)

Sta da se vise rekne da se narodu otvore oci, nema nista vise, nego da policija (STRANCKA od SDA i SBiH) pocne da marise narod, mozda i ubija po potrebi, a po naredbi buduceg potencijalnog bega-gospodara i njegovog vjerskog povjerenika i istovremeno mentora.

Odkulirao sam bio ovaj tvoj post zlatiborka, ali se u temu pocela provlaciti jedna niska kvalifikacija za pojedina imena.Zatim evo dodose na red i odbaceni vjerski sluzbenici...

Ne bih da gubim vrijeme na ovoj temi o tim , po meni manje bitnim detaljima.U tom smislu i apelujem da se malo suzdrzite od komentara koji nas razvlace i tjeraju da se bavimo formom a ne sustinom problema.Velikog problema...
Vertigo

#171 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Vertigo »

Drzimo se teme.

"Bh dileri na svakih 10.000 heroinskih ovisnika mogu zaraditi oko 160 milijuna KM godišnje. Na veliko iznenađenje, ulične cijene droge u bh gradovima ujednačene su. Kokain je najskuplji i stoji do 150 KM po gramu, ako je dobre kakvoće. Zbog ovako visoke cijene ta droga nije previše popularna među ovisnicima. Znatno popularniji je heroin, čija cijena se kreće između 40 i 60 KM po gramu. Najveći broj ovisnika heroin kupuje u paketićima od 0,1 gram, po cijeni od 10 KM.

Cijene droge u Sarajevu su gotovo upola manje u odnosu na druge veće gradove u regiji. Primjera radi, gram heroina u Bukureštu stoji 120 KM.

Cijena droge u rinfuzi čak je i niža. Kilogram čistog heroina (85-postotni) stoji 4.500 KM u Afganistanu. Kriminalne skupine u Sarajevu plaćaju oko 20.000 KM za heroin 50-postotne čistoće. Po policijskim izvješćima, to je manje od cijene u Albaniji (22.000 KM) ili u Rumunjskoj (40.000 KM).

Zarada od prodaje kilograma heroina obično se kreće između 80.000 KM i 300.000 KM, ovisno o tome s čime je i koliko bio pomiješan, kao i o tome u kolikim je paketićima prodavan. Što su manji paketići, profit je veći. Nakon miješanja, tipična doza sadrži svega oko 0,033 grama čistog heroina."
....
brazda.ba

kakav komentar dati na ovo?
Nekako s proljeća

#172 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Da je u pitanju veliki novac i da su trenutno pripadnici organizovanog kriminala efikasniji od policijskog sistema nase drzave.I kada jednom policijski sistem bude slomio sadasnju narko strukturu, javit ce se nova....i tako u krug.Krug kurupcije,prostitucije i ucjena dok unutar njega budu umirali mladi ljudi i zene.Oni koje preventivno djelovanje nije obuhvatilo na pozeljan nacin....
sodom

#173 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by sodom »

Nekako s proljeća wrote::)

Da je u pitanju veliki novac i da su trenutno pripadnici organizovanog kriminala efikasniji od policijskog sistema nase drzave.I kada jednom policijski sistem bude slomio sadasnju narko strukturu, javit ce se nova....i tako u krug.Krug kurupcije,prostitucije i ucjena dok unutar njega budu umirali mladi ljudi i zene.Oni koje preventivno djelovanje nije obuhvatilo na pozeljan nacin....

policija prodaje drogu covjece....
a ako se zakon pooštri i bude sprovodio bice manje i droge... ok uvjek ce je biti ali je nece svako moci kupit jer ce biti dosta skuplja :) sto je ok.
Nekako s proljeća

#174 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Ne mozemo reci da svi pripadnici policije ne rade po zakonu.One koji su ''trojanci'' u sistemu treba izbaciti iz njega .Po meni je pozeljno ostvarivati saradnju sa policijom kroz onaj odnos gradani-policija.Nije tesko pozvati broj ''123''...

P.S.
Pratit cemo hoce li policija biti efikasna da dokaze da je nedavno izresetani D.P. snadbijevao pojedine policijske sluzbenike heroinom...
zlatiborka

#175 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zlatiborka »

Malo bolje pojasnjeno ono sto sam prije par postova navela:
Izliječili 20 ovisnika, a 12 odbilo ostati!

Na lis­ti čeka­nja Te­ra­pij­ske za­je­dni­ce - Kam­pus Kan­to­na Sa­ra­je­vo se na­la­zi pre­ko 200 oso­ba.

Po­tražili po­moć

Pre­ma ne­zva­ničnim po­da­ci­ma, u Sa­ra­je­vu je oko 3.000 ovi­sni­ka, a sa­mo ri­jet­ki odluče po­tražiti po­moć. Ula­zak u te­ra­pij­sku za­je­dni­cu KS mo­ra bi­ti do­bro­vo­ljan.

- Oko na­še za­je­dni­ce ne­ma ni ogra­de ni­ti bi­lo ka­kvog pri­si­lja­va­nja na tre­tma­ne. Je­dnos­ta­vno, Te­ra­pij­ska za­je­dni­ca je dru­ga šan­sa i mi smo za­do­vo­ljni ozbi­ljnošću na­ših štićeni­ka, ko­ji za­is­ta žele pro­mi­je­ni­ti svoj život. Ka­pa­ci­te­ti su pu­ni, us­tva­ri ima­mo 42 štićeni­ka, a ra­ni­je je bi­lo sve­ga 30 kre­ve­ta. Međutim, zbog po­većanog bro­ja ovi­sni­ka, ko­ji žele da se li­ječe mo­ra­li smo se ne­ka­ko sti­snu­ti, uba­ci­ti no­ve kre­ve­te i omo­gućiti što većem bro­ju da se re­ha­bi­li­tu­je - objaš­nja­va nam Ša­hin Ka­hri­ma­no­vić, šef Službe za pri­pre­mno-pri­je­mne po­slo­ve.Kroz pro­gram Kam­pu­sa Kan­to­na Sa­ra­je­vo do sa­da je po­ku­ša­lo proći 30-ak mo­ma­ka. Od to­ga bro­ja, re­ha­bi­li­ta­ci­ju je 12 na­pus­ti­lo već u prvim da­ni­ma. Ne­ki su bi­li si­gur­ni da se s nar­ko­ti­ci­ma mo­gu sa­mi izbo­ri­ti, ne­ki ni­su ima­li čvrstu vo­lju, a dru­gi su bi­li pri­mo­ra­ni da na­pus­te Kam­pus jer su pre­krši­li pra­vi­la po­na­ša­nja.

- Kod nas štićeni­ci ima­ju pra­vo da nas­ta­ve ško­lo­va­nje, us­tva­ri naš rad se naj­vi­še i za­sni­va na edu­ka­ci­ji, ško­lo­va­nju i na­pre­do­va­nju u to­me smje­ru. U ovo­me tre­nut­ku ima­mo se­dam stu­de­na­ta, ko­ji sva­ko­dne­vno odla­ze na pre­da­va­nja, na­gla­ša­va Ka­hri­ma­no­vić i do­da­je da se de­si­lo da ne­ki po­ku­ša­ju uni­je­ti he­ro­in u Kam­pus, ali odmah bi­va­ju ot­kri­ve­ni jer pos­to­je re­do­vne pro­vje­re, ana­li­ze, ali i dva psa ko­ja su si­tre­ni­ra­na za pro­na­la­zak dro­ge.

Sta­re sta­ze

U to­ku je i pos­tav­lja­nje vi­deo nad­zo­ra ko­ji će ola­kša­ti rad upo­sle­ni­ci­ma. Gru­pa od 20 mo­ma­ka je us­pje­šno pro­šlo li­ječenje, a sa­mo je­dan se, pre­ma ne­zva­ničnim po­da­ci­ma, vra­tio na sta­re sta­ze.

- Kod nas te­ra­pi­ja tra­je go­di­nu da­na i go­di­na po­sli­je je vo­lon­ter­ska. Većina mo­ma­ka os­ta­je i dru­gu go­di­nu ka­ko bi ma­ksi­mal­no is­ko­ris­ti­li mo­gućnost so­ci­ja­li­za­ci­je. Međutim, još uvi­jek po­ku­ša­va­mo uve­za­ti sis­tem, pa da i na­kon izlas­ka iz Kam­pu­sa ima­ju ne­ke pro­gra­me ko­ji bi im ola­kša­li in­te­gra­ci­ju u druš­tvu, jer je po­zna­to da je ovi­snost o dro­ga­ma hro­nična i re­ci­di­vi­ra­juća bo­lest, što znači da ni je­dan do­ktor ne može reći da je po­tpu­no izli­ječio ovi­sni­ka, ne­go uvi­jek go­vo­ri da je ne­ko­ga za­li­ječio, ri­ječi su Ka­hri­ma­no­vića.

Bo­ra­vak u Kam­pu­su KS je bes­pla­tan. Svi za­in­te­re­so­va­ni se prvo obraćaju Službi za pri­pre­mno-pri­je­mne po­slo­ve. Na­kon prvo­ga raz­go­vo­ra bi­va­ju upućeni na stal­ne kon­ta­kte sa so­ci­jal­nim ra­dni­kom, dok se ne po­ja­vi slo­bo­dno mjes­to.

E. Zolj - Ba­le­no­vić

Dan u Kam­pu­su

Štićeni­ci u Kam­pu­su us­ta­ju u se­dam sa­ti i ima­ju dva sa­ta za ličnu hi­gi­je­nu, ju­tar­nju ka­fu i do­ručak. Na­kon to­ga, od 9 do 12.30 učes­tvu­ju u ra­dnim te­ra­pi­ja­ma. #is­te unu­traš­njost kam­pu­sa i ulje­pša­va­ju vanj­ski pros­tor, čis­te sni­jeg i os­ta­le stva­ri po po­tre­bi. Ne­ki po­hađaju časo­ve in­for­ma­ti­ke, stra­nih je­zi­ka, učes­tvu­ju u psi­ho-so­ci­jal­nim te­ra­pi­ja­ma, odla­ze na pre­da­va­nja, nas­ta­vu i slično. Od 12.30 je vri­je­me za ličnu hi­gi­je­nu i pri­pre­mu za ručak ko­ji je u 14 sa­ti, a na­kon to­ga se gru­pe mi­je­nja­ju, pa oni ko­ji su pri­je po­dne ra­di­li sa­da uče i slično.

Ve­li­ka po­tre­ba za žen­skom kućom

Pre­ma ri­ječima Ša­hi­na Ka­hri­ma­no­vić ve­li­ki hen­di­kep je što Kam­pus KS ne­ma žen­sku kuću, jer je po­tre­ba ve­li­ka.

- Na­da­li smo se ove go­di­ne da ćemo ba­rem je­dnu kuću ima­ti za dje­voj­ke. Ali, sma­nje­nje budžeta i kom­ple­tna eko­nom­ske si­tu­aci­ja u BiH nam ne idu u pri­log. Međutim, re­zul­ta­ti is­traživa­nja, ko­je je pro­ve­de­no na uzor­ku od 2.970 učeni­ka prvih ra­zre­da sre­dnjih ško­la u Fe­de­ra­ci­ji BiH su po­ka­za­li da čak 61 pos­to kon­zu­mi­ra al­ko­hol, a šest pos­to njih je do 16 go­di­ne pro­ba­lo ma­ri­hu­anu. To bi tre­ba­lo po­služiti kao ini­ci­ja­tor otva­ra­nja žen­ske kuće, ali i obje­kta za ma­lo­lje­tni­ke, kaže Ka­hri­ma­no­vić.

Dnevne novine SAN
Post Reply