Disel Filozofija?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fatal error

#151 Re: Disel Filozofija?

Post by fatal error »

whow wrote:
fatal error wrote:2.0 tdi na 15 000 km ni fildzana ulja nije potrosio. ulje nisam mijenjao niti imam namjeru dok mi se servisna lampica ne upali :D i sad eto ne pripadam normalnom svijetu.

@whow. bilo bi mi jako drago da mi pojasnis zbog cega ja to ne pripadam normalnom svijetu i ulje mijenjam u intervalima koje je proizvodjac predvidio i koji nisu 5000-10000 km?? polazim od toga da proizodjac koji je motor konstruisao, osmislio i proizveo zna zbog cega je naveo takve intervale. zanima me na osnovu kojih istrazivanja, analiza i iskustava si dosao do zakljucka da ne pripadam normalnom svijetu ????

mozda zbog toga da mi motor sto prije rikne pa da kupim novi ili je to neka zavjera protiv proizvodjaca maziva
Evo da ti pomognem kada vec insistiras ; postivanje servisnih intervala utvrdenih od strane proizvodaca je jedan od uvjeta za odrzavanje garancije. Dakle ukoliko ne postujes servisne intervale te mjenja ulje svakih 15-20 hiljada kilometara ukoliko dode do kvara u garantnom roku proizvodac moze da ponisti garanciju jer se nisi pridzavao garantnih obaveza u koje izmedu ostaloga ulaze i servisni intervali . Dakle vecina obicnih ( normalnih) ljudi ne bih zeljela da im se to desi stoga i postuju servisne intervala. BiH uvjeti saobracaja se tretiraju kao extremni uvjeti iz mnogih razloga u koje bi ubrojio up and down konfiguracija terena , lose saobracajnice , zagusen saobracaj u SA gdje vozila ekploatiraju u tezim uvjetim ,1-2 brzina , zastoji i slicno . Dakle ne samo da bih preporucio da se postuju intervali nego da se ono cak i smanje na 5 hiljada kilometara . Sta ti radis je tvoj problem i sto se mene tice ne moras nikada servisirati svoje vozilo to je tvoj problem jedino kada ti vozilo zakaze i kada kao rezultat svoga nemara uzrokujes udes nadam se da ces imati dobar provod u KP Zenica. @ kompleksas Babic : evo ga sam BEG se javio . Mislim da vecina ovih samoproglasenih begova i nisu nista drugo nego smrdljivi kmetovi na tvoju srecu ciflitsko zijametski sistem je odavno ukinut.
nisi mi odgovorio na pitanje.
Last edited by fatal error on 20/01/2009 01:57, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#152 Re: Disel Filozofija?

Post by Bullet Tooth Tony »

Ja te fino molim da se naucis kulturi dijaloga na forumu , kada postavis svoje misljenje moras prihvatiti cinjenicu da se u nekim slucajevima ljudi nece slagati sa tobom i da ce mozda napisati svoj nacin razmisljanja i vidjenja iste situacije , to ti ne daje za pravo da druge ucesnike u konverzaciji nazivas pogrdnim imenima i vrijedjas,ja sam razuman covjek spreman na razumnu konverzaciju sa razumnim ljudima
@ kompleksas Babic : evo ga sam BEG se javio . Mislim da vecina ovih samoproglasenih begova i nisu nista drugo nego smrdljivi kmetovi na tvoju srecu ciflitsko zijametski sistem je odavno ukinut.
Samo da podebljam :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Toliko od mene a ti nastavi :thumbup: :thumbup:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#153 Re: Disel Filozofija?

Post by Nosferatu »

Meni nije jasna jedna stvar.

Ako je nafta krudo gorivo, a benzin preradjen u rafineriji - kako moze nafta biti skuplja od benzina, jer logicnije je da je obrnuto? Ili se samo meni cini?
vnm

#154 Re: Disel Filozofija?

Post by vnm »

evo jedan lijep grafik o kretanju cijena razlicitih vrsta goriva, od 1950-2000:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/d ... e-2005.png
d2

#155 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

Beg_Babic wrote:Bmw 320i VS Bmw 320d

Bmw 320i : 8.7
Bmw 320d : 6.0

;-) ;-) ;-)
aha ko sto i kod mene u prospektu pise 9 po gradu a u stvari je 12
d2

#156 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

Nosferatu wrote:Meni nije jasna jedna stvar.

Ako je nafta krudo gorivo, a benzin preradjen u rafineriji - kako moze nafta biti skuplja od benzina, jer logicnije je da je obrnuto? Ili se samo meni cini?
radi ponude i potraznje, hajd sad elaboriraj
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#157 Re: Disel Filozofija?

Post by Nosferatu »

d2 wrote:

Nije to logicno.

Jer sto bi neko nesto destilirao/rafinirao - u nesto jeftinije? Plus koliko nafte moras rafinirati da bi dobio 1L ili 1 gallon benzina? Sigurno nije omjer 1:1. Sto bi neko pravio rafinerije od milijadre dollara da bi dobio jeftiniji produkt. I ako nema demanda - lako je to regulisati u rafineriji, samo zatvoris pipu 3 dana - i eto ti demanda a sa njim i cijene. Dakle - sve je danas umjetno u svijetu energetike - i supply i demand. Jedino sto nije umjetno je profit koji se zacrta za odredjeni 3 mjesecni period, drugo sve moze i ne mora biti ali to ce se ostvariti plus.

Ali, i to je neka zavjera iza kulisa o kojoj se mnogo nesto ne govori barem koliko ja znam i koliko do mene dopire.

Ja to nekako rezoniram da se disel koristi vise u svrhe biznisa pa se racuna da biznis to moze podnjeti vs. bezin koji koriste privatna lica vecinom da se prevezu od tacke A do B. Tako je barem u Americi gdje je jako malo disel automobila proizvedenih, disel su vecinom kamioneti a i to ne oni veci, koji se kupuju za komercijalne potrebe.

Ne znam da li tu ima i nekog rezona da disel pruza vecu miljazu/kilometrazu ili sta, ali - sjecam se perioda kad je disel bio jeftiniji od benzina, medjutim vec jako dugo vise nije tako.
d2

#158 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

ja napisao ono sto sam procitao po business sajtovima pa sad logicno ili nije to je pisalo...
whow

#159 Re: Disel Filozofija?

Post by whow »

fatal error wrote:
whow wrote:
fatal error wrote:2.0 tdi na 15 000 km ni fildzana ulja nije potrosio. ulje nisam mijenjao niti imam namjeru dok mi se servisna lampica ne upali :D i sad eto ne pripadam normalnom svijetu.

@whow. bilo bi mi jako drago da mi pojasnis zbog cega ja to ne pripadam normalnom svijetu i ulje mijenjam u intervalima koje je proizvodjac predvidio i koji nisu 5000-10000 km?? polazim od toga da proizodjac koji je motor konstruisao, osmislio i proizveo zna zbog cega je naveo takve intervale. zanima me na osnovu kojih istrazivanja, analiza i iskustava si dosao do zakljucka da ne pripadam normalnom svijetu ????

mozda zbog toga da mi motor sto prije rikne pa da kupim novi ili je to neka zavjera protiv proizvodjaca maziva
Evo da ti pomognem kada vec insistiras ; postivanje servisnih intervala utvrdenih od strane proizvodaca je jedan od uvjeta za odrzavanje garancije. Dakle ukoliko ne postujes servisne intervale te mjenja ulje svakih 15-20 hiljada kilometara ukoliko dode do kvara u garantnom roku proizvodac moze da ponisti garanciju jer se nisi pridzavao garantnih obaveza u koje izmedu ostaloga ulaze i servisni intervali . Dakle vecina obicnih ( normalnih) ljudi ne bih zeljela da im se to desi stoga i postuju servisne intervala. BiH uvjeti saobracaja se tretiraju kao extremni uvjeti iz mnogih razloga u koje bi ubrojio up and down konfiguracija terena , lose saobracajnice , zagusen saobracaj u SA gdje vozila ekploatiraju u tezim uvjetim ,1-2 brzina , zastoji i slicno . Dakle ne samo da bih preporucio da se postuju intervali nego da se ono cak i smanje na 5 hiljada kilometara . Sta ti radis je tvoj problem i sto se mene tice ne moras nikada servisirati svoje vozilo to je tvoj problem jedino kada ti vozilo zakaze i kada kao rezultat svoga nemara uzrokujes udes nadam se da ces imati dobar provod u KP Zenica. @ kompleksas Babic : evo ga sam BEG se javio . Mislim da vecina ovih samoproglasenih begova i nisu nista drugo nego smrdljivi kmetovi na tvoju srecu ciflitsko zijametski sistem je odavno ukinut.
nisi mi odgovorio na pitanje.
Pametnom je dovoljno jednom reci !!
d2

#160 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

gorivo ce pospupiti za par dana pa naspite
slavkoimamodilera

#161 Re: Disel Filozofija?

Post by slavkoimamodilera »

Ako zivis u BiH onda si sasvim sigurno informisan da je za TDI motore sa tehnologijom ubrizgavanja pumpa-brizgaljka (ukljucuje i 2.0 140 KS) skracen servisni interval u odnosu na preporuku proizvodjaca zbog (ne)kvalitete goriva... da prevedem, ukoliko ti crkne nesto, mozes se pozdraviti sa garancijom...

2 nosferatu - dizel jeste nize na rafinerijskom stubu, ali su moderni dizeli (dakle za potrebe novih dizelskih motora sa direktnim ubrzigavanjem) optereceni dodatnim procesima desumporizacije, obogacivanja kojekakvim aditivima itd... sve to podize cijenu dizela u odnosu na benzine koji se i dalje vise-manje jednostavno skidaju sa rafinerijskog stuba i salju dalje u prodaju...
d2

#162 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

ljudi sipa li iko na HIFI na Bistriku gorivo ?
Qler

#163 Re: Disel Filozofija?

Post by Qler »

whow wrote:Bas si frajer uzeo BMW 320i benzinca. Svako ko je ikada cuo za BMW zna da i klasa ima najslabile motora sto ne probas xi ili nesto jace.Svaki benzinski motor iste zapremnine i klase , turbo , twin turbo i slicno je brzi , jaci i starniji od istoga dizela. Ovo znaju i ptice na grani.
.

nije mi jasno kako nikome ova brilijantnost nije zapala za oko.

po ovome BMW 330i je mnogo slabiji od, na primjer 320xi (ili xd ne daj boze :D ) je je xi jaci :D x je oznaka mnozenja logicno :D a ne pogona na sve tockove :)
Last edited by Qler on 20/01/2009 09:40, edited 1 time in total.
slavkoimamodilera

#164 Re: Disel Filozofija?

Post by slavkoimamodilera »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
101power

#165 Re: Disel Filozofija?

Post by 101power »

d2 wrote:ljudi sipa li iko na HIFI na Bistriku gorivo ?
ja ne sipam
Better Man

#166 Re: Disel Filozofija?

Post by Better Man »

Edinz wrote:U gradskim uslovima voznje gdje je auto pretezito u koloni bukvalno,potrosnja je enormna. Na duzim relazijama tipa jadran i sl sa klimom trosi 6.5 pa gdje je tu logika. Kod dizela nije sigurno tolika varijansa u potrosnji i to je sto mi se kod benz ne svidja.

Kod mene potrošnja mog benzinca na dužim relacijama, npr. ljeti kad idem na jadran sa upaljenom klimom je 5,3 l na 100 kilometara. Dok evo recimo sada zimi kada idem na psao kombinacija autoput - gradska vožnja iznosi između 6,4 - 6,6 l.
d2

#167 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

101power wrote:
ja ne sipam
tvoje gorivo me svakako i ne zanima, motorka za drva mi je na struju
Drvosjeca iz Dejcica

#168 Re: Disel Filozofija?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Qler wrote:
whow wrote:Bas si frajer uzeo BMW 320i benzinca. Svako ko je ikada cuo za BMW zna da i klasa ima najslabile motora sto ne probas xi ili nesto jace.Svaki benzinski motor iste zapremnine i klase , turbo , twin turbo i slicno je brzi , jaci i starniji od istoga dizela. Ovo znaju i ptice na grani.
.

nije mi jasno kako nikome ova brilijantnost nije zapala za oko.

po ovome BMW 330i je mnogo slabiji od, na primjer 320xi (ili xd ne daj boze :D ) je je xi jaci :D x je oznaka mnozenja logicno :D a ne pogona na sve tockove :)
Ne, grijesis, kod BMW "xi" je upravo oznaka za pogona na sva cetiri tocka i nikako oznaka mnozenja ili duple snage, logicno. :wink: Volvo ima oznaku AWD (all wheel drives), VW syncro, Mercedes Benz mislim da ima Fourmatic...etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_xDrive
Edin H.

#169 Re: Disel Filozofija?

Post by Edin H. »

d2 wrote:

Na Zapadu je objasnjenje - povecano zagadjenje, znaci u bit ne zele da ljudi kupuju dizele.

Nesto kao skupe cigarete da bi se smanjilo pusenje.
101power

#170 Re: Disel Filozofija?

Post by 101power »

d2 wrote:
101power wrote:
ja ne sipam
tvoje gorivo me svakako i ne zanima, motorka za drva mi je na struju
otkud ti znas koje ja gorivo sipam ????jel motorka na jeftinu ili na skupu struju???
amortizer

#171 Re: Disel Filozofija?

Post by amortizer »

whow wrote: Pa zavisi koliki su mu ti servisni intervali ako covjek radi servis i mjenja ulje svakih 40 hiljada onda 7 litara ulja i nije tao strasno no ukoliko kao sav normalan svijet mjenja ulje u intervalu izmedu 5-10 hiljada KM tolika potrosnja ulja je sigurna indikacija da je masina tach. Novije masine do 80 000 km ce trositi vise ulja ukoliko se u njih stavlja sinteticko ulja , ukoliko se stavlja mineralno potrosnja ulja je manja.
:shock:
Ocito imam problem jer nisam "normalan svijet"! Garancija je 5 godina, ulje 30000 (trideset hiljada/tisuca), a ovlasteni servis, odnosno ljudi u istom mi preporucili da, ako mogu finansijski izdrzati, mjenjam svakih 20.000 km. Toliko od mene, uz malu napomenu da sam prije ovog bibia bio "polunormalan" , jer sam mjenjao izmedju 4-6000 km, tj. imao sam par izleta iz magicne granice "5-10 hiljada KM" (ili 2,5-5 hiljada €, ako dobro racunam :run: ).
fatal error

#172 Re: Disel Filozofija?

Post by fatal error »

whow wrote: Pametnom je dovoljno jednom reci !!
posto spadam u grupu onih koji nisu normalnih... nece biti dovoljno
fatal error

#173 Re: Disel Filozofija?

Post by fatal error »

amortizer wrote:
whow wrote: Pa zavisi koliki su mu ti servisni intervali ako covjek radi servis i mjenja ulje svakih 40 hiljada onda 7 litara ulja i nije tao strasno no ukoliko kao sav normalan svijet mjenja ulje u intervalu izmedu 5-10 hiljada KM tolika potrosnja ulja je sigurna indikacija da je masina tach. Novije masine do 80 000 km ce trositi vise ulja ukoliko se u njih stavlja sinteticko ulja , ukoliko se stavlja mineralno potrosnja ulja je manja.
:shock:
Ocito imam problem jer nisam "normalan svijet"! Garancija je 5 godina, ulje 30000 (trideset hiljada/tisuca), a ovlasteni servis, odnosno ljudi u istom mi preporucili da, ako mogu finansijski izdrzati, mjenjam svakih 20.000 km. Toliko od mene, uz malu napomenu da sam prije ovog bibia bio "polunormalan" , jer sam mjenjao izmedju 4-6000 km, tj. imao sam par izleta iz magicne granice "5-10 hiljada KM" (ili 2,5-5 hiljada €, ako dobro racunam :run: ).
vozdra kolega :D :D :D
Rambo-Amadeus

#174 Re: Disel Filozofija?

Post by Rambo-Amadeus »

2000-te godine sam imao Golfa I benzinca iz '81. godine, 1.3 motor, koji je trosio - pazi sad - 14 litara na 100km :D :D :D , doduse u zimskim uslovima, ljeti je isao do podnosljivih 10-tak litara :D :D :D , ali zato na otvorenom u cetvrtoj oko 4 litra (bila je ona kazaljka koja pokazuje potrosnju i bila je realna zaista, aktivirala se samo u 4. stepenu prenosa) :mrgreen:
Wolfheart

#175 Re: Disel Filozofija?

Post by Wolfheart »

po meni filozofija ide ovako: TDI je bolji za gradsku voznju - zbog potrosnje i okretnog momenta (jako bitno kod prestrojavanja itd), dok je benzinac, po mogucnosti turbo benzinac, bolji za otvorene ceste...veci ga je uzitak voziti.
Post Reply