Evo da i ja odgovorim na ovu temu

. Dakle ja sam isla na razgovor za vizu prosle sedmice u cetvrtak, naravno dosla sam desetak minuta ranije pred ambasadu, covjek koji radi u osiguranju nam je rekao da sacekama i da ce doci po nas neko iz ambasade. Uglavnom, u zakazano vrijeme razgovora dosao je fini ciko iz ambasade i prozvao nas sve. Naravno odmah su nas zamolili da isključimo mobitele i slične spravice. Kada smo dosli pred ulaz u zgradu ambasade poredali su nas u redic i jedno po jedno smo isli do saltera na kome smo dali pasose i / ili licnu kartu kako bi nas upisali. Onda smo prosli standardno skeniranje i oduimanje elektronike, i usli smo u cekaonicu. Nakon par minuta prozvala nas je zena sa jednog od saltera i trazila osnovne dokumente, dakle pasose, uplatnice, potvrda da smo ispunile online formular i ovjerenje iz opstine za putovanje maloljetnika. Uzela nam je otiske i rekla da pricekamo. (E sad ova zena me je pitala da li se radujem sto cu vidjeti sestru sto je bilo poprilicno cudno jer jos uvijek nismo znali ko ce dobiti vizu ali eto). I da slike nisu bile potrebne, jer su bile dobro poslane u onom online obrascu. Uglavnom da skratim.
Rekli su nam da sacekamo malo i da ce nas prozvati na razgovor, inace bila je guzva pa smo na red dosli (mama i ja) tek sat i pol nakon dogovorenog termina. Kada su nas prozvali, usli smo u malu sobicu, zena iza saltera je slabije govorila bosanski jezik, ali dobro. Pitala nas je kod koga putujemo i da li ja idem u skolu. Razgovor je trajao cca dvije minute. Dakle dokumenti koje smo povadili (potvrde, racuni, kartice, izvjestaji, zaposlenje, godisnji odmor) aposolutno nisu bili NI POGLEDANI, niti ih je iko trazio. Niti nas je neko pitao o tome. Ono koliki su ljudi pravili bauk od americke ambasade ja sam ocekivala da ce nam ljudi vaditi krv ondje

.
Sve u svemu, fina gospodja s one strane altera nam je rekla da sutra nakon cetiri sata po podne dodjemo po vize. I mama i ja smo dobile vize na deset godina za mogućnošću višestrukog ulaska u zemlju

.
E sad za vrijeme razgovora a i nakon istog imala sam osjecaj da je vec prije bilo odluceno ko ce dobiti vizu, a ko nece. To jutro su odbili nekoliko osoba koje su imale poprilicno jake veze sa BiH. Nekako mi se cini da je sve do raspolozenja onog iza saltera. Uglavnom sretno vam ljudi sa ganjanjem viza, ja sam bar rahat deset godina

.