USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
cinpa

#151 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

cinpa wrote:
Ariel2010 wrote:Evo dobila sam na email obavestenje da su primili uplatu od 400$..jeeee :run:
Ma ti i ja smo na istom...samo je par dana razlike tako da ne sekiraj se. Znaci ti si sve zavrsio sa potpisivanjem papira? To je bitno da skines to s vrata.
Pisi,pisi,pisi sta god da se desavaaaaaaa :-D

daj molim te objasni mi kako si poslal onu formu DS-230 postom ili si je faxirala...ja jos cekam da jave ovo oko uplate onih 400$ avaljda ce javiti do kraja iduce sedmice ziv se pojede toje zadnje sto treba uraditi da bi nam oni poslali na ambasadu...javi ako ima sta novo

ariel vidim nemate vec dugo da nema sta novog sta se novo desava...javi nesto ako ima kod mene je na cekanju da na potvrde ovo daje ok sve s zadnjom ovom formom DS-230 i te paiire stim sto smo poslali uplatu su javili da su dobili....meolim te ako sta ima novog javi...veliki podrav
Ariel2010

#152 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:
cinpa wrote:
Ariel2010 wrote:Evo dobila sam na email obavestenje da su primili uplatu od 400$..jeeee :run:
Ma ti i ja smo na istom...samo je par dana razlike tako da ne sekiraj se. Znaci ti si sve zavrsio sa potpisivanjem papira? To je bitno da skines to s vrata.

daj molim te objasni mi kako si poslal onu formu DS-230 postom ili si je faxirala...ja jos cekam da jave ovo oko uplate onih 400$ avaljda ce javiti do kraja iduce sedmice ziv se pojede toje zadnje sto treba uraditi da bi nam oni poslali na ambasadu...javi ako ima sta novo

ariel vidim nemate vec dugo da nema sta novog sta se novo desava...javi nesto ako ima kod mene je na cekanju da na potvrde ovo daje ok sve s zadnjom ovom formom DS-230 i te paiire stim sto smo poslali uplatu su javili da su dobili....meolim te ako sta ima novog javi...veliki podrav

Hej
Posala sam ti poruku u inboxu! Nema jos nista novi i ludimmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!
Postavila sam ti pitanje jedno pa procitaj i odgovori mi. Jeste li poslali sve dokumente u NVC?
cinpa

#153 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

cinpa wrote:

pozz Ariel
Ovako miso svoje sve predali i sad se slucaj zatvara tako kazu i dacemo sad dobiti neki broj i datum razgovora za mene na ambasadi...a toce nam javiti u naredni sedam dana to jest do petka jer smo mi poslali u prosloj sedmici sve i dobili odgovor da je primjljeno...znaci samo nam je to ostalo da dobijemo taj broj i to da dodje na ambasadu...jasam izvadio sve papire sto su mi potrebni i ljekarski sam rijesio u ponedeljak tako da imam sve spremno....javicu ti ja kad nam jave ovo...nadam se dace se ovo brzo zavrsiti i moje kao i tvoje...pozzz javi ako sta ima novog
cinpa

#154 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

cinpa wrote:

dali ko zna...evo danas smo zvali NVC i slucaj je zatvoren...sad neznamo datum za razgovor s amabasadom "interviju" taj..dali ko zna kad bi to moglo bit...pozzz
smaragdi

#155 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

cinpa wrote:
cinpa wrote:

dali ko zna...evo danas smo zvali NVC i slucaj je zatvoren...sad neznamo datum za razgovor s amabasadom "interviju" taj..dali ko zna kad bi to moglo bit...pozzz
hvala cinpa , poslusala sam te i zvali smo NVC prekjuce,sta ima za nasu formu DS3032, i evo sad sam dobila prije sat e-mail, za DS230, pa samo da to danas muz uplati, posto je tamo jos dan u americi, pa da im posaljemo ds 230.koliko ste vi cekali poslije uplate da vam zakazu intervju. I da li su vam javili za ljekarsko ili ste vi to odradili na svoju ruku..hvala vam raja puno, i zelim vam sretan put, i puno srece u Americi.... ja i ne spavam vise..gotov sam svisla
cinpa

#156 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

melb26sa wrote:
petica wrote:Zamolio bi za pomoc.
Ja i moja zena zelimo da se iselimo u USA na bilo koji nacin.
Sestra od moje zene i njezin muz su americki drzavljani.
Da li postoji vise mogucnost spajanja porodica.
Unaprijed hvala.
Moze preko sestre ali se pripremite na 10 godina cekanja - to je Family based visa 4th preference. Sestra ce poslati I-130 za tvoju zenu a ti ces preko zenine peticije biti ukljucen. Sama peticija se odobrava unutar godine dana, ostalo je cekanje da broj za imigrantsku vizu postane dostupan.

Samo nemoj poceti sa kukanjem da je ovo previse vremena za cekanje jer npr iz Filipina se ceka preko 23 godine za istu ovu vizu.

Druga opcija igraj DV lutriju.

slusaj neznam ni ja vis sam svrcio s pameti spavam po danu ima od febuara...ok ovako sad neznam sta ce vama traziti meni su trazili potvrdu iz policije i suda i kopiju pasosa rodni list vjencani list i jesamli sluzio vojsku ili ne i tosam morao poslati suprugi tamo...ok ovako kad naprimjer poasaljes njima neku postu i kad je oni zaprime i kad je otvore...e kad otvore postu onda to rijese u roku 10 radni dana ne racunati vikende i glaedaj da kad predate to zadnje s formom DS-230 da to bude polovinom mjeseca negdje ili do 25 najkasnije da bi oni to mogli odobriti sve u prve dvije sedmice mjeseca tako da bi mogla dobiti inerviju slijedeci mjesec pocetkom...evo jasam ga sve uradio dobro al to nisam ....dobio sam danas potvrdu da je slucaj zatvoren al nismo dobili datum intrviju jer je 15 a nije u prve dvije sedmice mjeseca tako da cu dobiti tek iduci mjesec do 14 iduceg taj datum pa onda tek u augustu na interbiju....ovako to na svoju ruku st sam radio imaju u srajevu islim jasam iz BiH pa u srajevu imaju te dvije odredjene adrese gdje se vad ljekarski i to...ljekarski vrijedi 6 mjeseci i izvadio sam te papire duple kad sam suprugi slao tamo i oni vrijede 6 mjseci....tosam ja onako us put radio....et ako sta bude jos reci neznam jasam poludio jos vise danas nadao sam se slijedeceg mjeseca taj interviju al nista patka...haj izdzo je mujo i gore...pozzz i pisi ako te sta steka i zovite NVC kad saljete postuvidite jesu primili jesul otvorili malo to ganjajte uglavnom kad itvore uvjek kazu 2-4 sedmice da ce javiti
to bude gotovo u prvih 10 dana od otvaranja...morse zvati NVC i reci muzu neka zove poslije podne bolje su raspolozeni...jasam vis poludio...ok dosta....pozzz i isi sta te zanimako znam recu :-)
Ariel2010

#157 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:
melb26sa wrote:
petica wrote:Zamolio bi za pomoc.
Ja i moja zena zelimo da se iselimo u USA na bilo koji nacin.
Sestra od moje zene i njezin muz su americki drzavljani.
Da li postoji vise mogucnost spajanja porodica.
Unaprijed hvala.
Moze preko sestre ali se pripremite na 10 godina cekanja - to je Family based visa 4th preference. Sestra ce poslati I-130 za tvoju zenu a ti ces preko zenine peticije biti ukljucen. Sama peticija se odobrava unutar godine dana, ostalo je cekanje da broj za imigrantsku vizu postane dostupan.

Samo nemoj poceti sa kukanjem da je ovo previse vremena za cekanje jer npr iz Filipina se ceka preko 23 godine za istu ovu vizu.

Druga opcija igraj DV lutriju.

slusaj neznam ni ja vis sam svrcio s pameti spavam po danu ima od febuara...ok ovako sad neznam sta ce vama traziti meni su trazili potvrdu iz policije i suda i kopiju pasosa rodni list vjencani list i jesamli sluzio vojsku ili ne i tosam morao poslati suprugi tamo...ok ovako kad naprimjer poasaljes njima neku postu i kad je oni zaprime i kad je otvore...e kad otvore postu onda to rijese u roku 10 radni dana ne racunati vikende i glaedaj da kad predate to zadnje s formom DS-230 da to bude polovinom mjeseca negdje ili do 25 najkasnije da bi oni to mogli odobriti sve u prve dvije sedmice mjeseca tako da bi mogla dobiti inerviju slijedeci mjesec pocetkom...evo jasam ga sve uradio dobro al to nisam ....dobio sam danas potvrdu da je slucaj zatvoren al nismo dobili datum intrviju jer je 15 a nije u prve dvije sedmice mjeseca tako da cu dobiti tek iduci mjesec do 14 iduceg taj datum pa onda tek u augustu na interbiju....ovako to na svoju ruku st sam radio imaju u srajevu islim jasam iz BiH pa u srajevu imaju te dvije odredjene adrese gdje se vad ljekarski i to...ljekarski vrijedi 6 mjeseci i izvadio sam te papire duple kad sam suprugi slao tamo i oni vrijede 6 mjseci....tosam ja onako us put radio....et ako sta bude jos reci neznam jasam poludio jos vise danas nadao sam se slijedeceg mjeseca taj interviju al nista patka...haj izdzo je mujo i gore...pozzz i pisi ako te sta steka i zovite NVC kad saljete postuvidite jesu primili jesul otvorili malo to ganjajte uglavnom kad itvore uvjek kazu 2-4 sedmice da ce javiti
to bude gotovo u prvih 10 dana od otvaranja...morse zvati NVC i reci muzu neka zove poslije podne bolje su raspolozeni...jasam vis poludio...ok dosta....pozzz i isi sta te zanimako znam recu :-)
Cinpa

Joj ja sam ti napisala poruku ,ali izgleda da nije otisla pa cu sad iz pocetka.
Ovako ja sam poslala postom muzu ono iz policije i suda sa prevodom pre 11 dana i jos nije dobio pa se mnogo NERVIRAMMMMM OKO TOGA . Inace NVC je primio njegove forme I864 i obradjuju to. Juce sam bas zvala nvc.
Cula sam da se nasi dokumenti obradjuju do mesec dana i jakoooooo sam se smorila. Mislila sam sam da cu do jula biti tamo,ali kako je krenulo necu biti pre kraja avgusta u najboljem slucaju. Ovo je prestrasno. Vidim vecina ljudi kuka kako su usporili nesto.Ja ne znam....gubim zivce lagano.
Jesi li ti odradio lekarski?? Sta mislis mogu li ja to u julu pre zakazivanja intervjua?
Ja cu svakako taj intervju pomertiti ranije...nece vala cekati meseca dana jos i to
sarayewo

#158 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sarayewo »

Mislim da bi cijela dijaspora bila zahvalna kad bi vas dvoje skontali sta znaci PM.
miki27A

#159 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

sarayewo wrote:Mislim da bi cijela dijaspora bila zahvalna kad bi vas dvoje skontali sta znaci PM.
:thumbup:
cinpa

#160 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

sarayewo wrote:Mislim da bi cijela dijaspora bila zahvalna kad bi vas dvoje skontali sta znaci PM.

ja nenam sto vama smeta sto pisemo ovako na javno....ako vam smeta nemojte citati...daje bar neko priblizno napisao kao ja na ovom veznao za te neke F nebi ni ja ovoliko pisao niti pitao asigurno ni ovi ljudi koji se nalaze u istoj ili slicnoj situaciji kao ja....mojne da se kurcite
cinpa

#161 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

cinpa wrote:

ja nenam sto vama smeta sto pisemo ovako na javno....ako vam smeta nemojte citati...daje bar neko priblizno napisao kao ja na ovom veznao za te neke F nebi ni ja ovoliko pisao niti pitao asigurno ni ovi ljudi koji se nalaze u istoj ili slicnoj situaciji kao ja....mojne da se kurcite[/quo

Ariel posta putuje nekih 17 dana...Obrade na NVC uvjek kazu 2-4 sedmice poslije toga da se zove atreba nazvati polsije 10 dana ili deseti dan ali 10 radni dana.....ako ti slucaj bude zatvoren u prve dvije sedmice mjeseca interviju bi trebao bit pocetkom narednog mjeseca...et jasam ga malo popuhao i sad mi je slucaj zatvoren i nemam datuma razgovora al nadam se da cu doboti za august...a za ljekarski mozes izvaditi vidi imaju oni na nekoj stranici te navedene klinike ili doktore kod koji se vadi ljekarski to mozes izvaditi to vrijedi 6 mjeseci...pozz i pisi sta se desava ne obracaj paznju na ove sto nam jako puno objasnjavaju
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#162 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ladyblue18 »

@ cinpa - kultura dijaloga?! Ljepse se obracaj sugovornicima.
A nisu nista pogrijesili sto su ti/vam rekli. Vasa prepiska je ocigledno privatne prirode i mogla bi se prenjeti na pp.
Ariel2010

#163 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:
cinpa wrote:

ja nenam sto vama smeta sto pisemo ovako na javno....ako vam smeta nemojte citati...daje bar neko priblizno napisao kao ja na ovom veznao za te neke F nebi ni ja ovoliko pisao niti pitao asigurno ni ovi ljudi koji se nalaze u istoj ili slicnoj situaciji kao ja....mojne da se kurcite[/quo

Ariel posta putuje nekih 17 dana...Obrade na NVC uvjek kazu 2-4 sedmice poslije toga da se zove atreba nazvati polsije 10 dana ili deseti dan ali 10 radni dana.....ako ti slucaj bude zatvoren u prve dvije sedmice mjeseca interviju bi trebao bit pocetkom narednog mjeseca...et jasam ga malo popuhao i sad mi je slucaj zatvoren i nemam datuma razgovora al nadam se da cu doboti za august...a za ljekarski mozes izvaditi vidi imaju oni na nekoj stranici te navedene klinike ili doktore kod koji se vadi ljekarski to mozes izvaditi to vrijedi 6 mjeseci...pozz i pisi sta se desava ne obracaj paznju na ove sto nam jako puno objasnjavaju

Ja bih tebi vrlo rado poslala PM kako bi rekli neki ,ali ne postoji opcija kod tebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :x
cinpa

#164 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

ladyblue18 wrote:@ cinpa - kultura dijaloga?! Ljepse se obracaj sugovornicima.
A nisu nista pogrijesili sto su ti/vam rekli. Vasa prepiska je ocigledno privatne prirode i mogla bi se prenjeti na pp.

Ok stoji to naravno al ni pristranost nije Ok...Nisam nista rekao ja njima sto nisu i oni meni mislili !!!!....A i da nam je neko rekao onako konkretno par stvari na samom pocetku,mislim ti neki zanimljivi informacija...Nebi se ni mi toliko raspisali,nadali smo se dace se neko ukljuciti i reci neke smejrnice...A ne kao pojedinci doci traziti nesto pa nezadovoljni tersati druge....Ako smetamo tu nesto ok al nadam se dasmo bar nekom koce navratiti tu poslije nas pomoci ovo sto smo nas dvoje izmjenuli... :bih:
Ariel2010

#165 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:

Ok stoji to naravno al ni pristranost nije Ok...Nisam nista rekao ja njima sto nisu i oni meni mislili !!!!....A i da nam je neko rekao onako konkretno par stvari na samom pocetku,mislim ti neki zanimljivi informacija...Nebi se ni mi toliko raspisali,nadali smo se dace se neko ukljuciti i reci neke smejrnice...A ne kao pojedinci doci traziti nesto pa nezadovoljni tersati druge....Ako smetamo tu nesto ok al nadam se dasmo bar nekom koce navratiti tu poslije nas pomoci ovo sto smo nas dvoje izmjenuli... :bih:

Tako je Cinpa samo hrabro !!!! :-D
Ma zanemari ti to..znam ja dosta njih kojima smo pomogli...s toga....glava gore i :skoljka:
Znaci odosmo mi uskoro..VIVA USA !!! :)
mravich

#166 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mravich »

Pozdrav svima :-))
Stvar je sledeća, planiram malo turistički u USA, na Floridu tačnije u posjetu kod tetke koja je američki državljanin. Radnim u državnoj firmi tačnije u jednom ministarstvu ina postdiplomskim sam. Što se nekretnina tiče nemam ništa da se vodi na meni sve je na ocu i nisam udata. Sad kolike su mi šanse za dobijanje vize ? hvala :-)) :-D
melb26sa

#167 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

mravich wrote:Pozdrav svima :-))
Stvar je sledeća, planiram malo turistički u USA, na Floridu tačnije u posjetu kod tetke koja je američki državljanin. Radnim u državnoj firmi tačnije u jednom ministarstvu ina postdiplomskim sam. Što se nekretnina tiče nemam ništa da se vodi na meni sve je na ocu i nisam udata. Sad kolike su mi šanse za dobijanje vize ? hvala :-)) :-D

Dobre, jer preko tetke ne mozes ostati u USA. Fino pismo iz ljudskih resursa/sefa odsjeka da imas namjeru u turisticku posjetu u USA tada i tada i da te ocekuje na poslu tog i tog datuma. Potvrdu o studentskom - postdiplomskom statusu i kad ti pocinju ispiti, predavanja... Kucnu listu osoba s kojima zivis u domacinstvu. Bankovni racun.
mravich

#168 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mravich »

Hvala puno, to sve imam :-D
Ariel2010

#169 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:

Cinpa,sta ima novo? Mi smo poslali sve papire!!! Cekamo samo da prodju moji jos,da obrade. Koliko si ti cekao do case complete? Nesto sam skapirala da se ceka od 4 do 8 nedelja? uzassss .Pojasni mi to ako smo predali sve pre nedelju dana kad bih mogla ocekivati kraj.
cinpa

#170 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

cinpa wrote:

E cao sta ima.Ovako znaci kad predas papire te zadnje i to i kad oni to prime,nemora znaciti da ce odmah otvoriti eh znaci kad otvore nakon otvaranja poste prodje 8-10 dana da zatvore slucaj ako ga zatvore do 14 jula nadaj se interviju da ces imati u augustu a ako profulas 14 juli a slucaj nije zatvoren onda nista od augusta....sorry sto sam ovako grub jer jasam to iskusio na sebi ja se sad nadam zvali smo ih juce rekli su da ce nam javiti datum 2 sedmice jula za august....pozzz i javi ako sta bude novog....i nek ti muz nazove bar svako treci dan NVC i nek se malo raspita nista ne skodi sto zove...nek se raspita jel primljena posta dali je otvorena radi li se na tom i tako ako je otvorena onda tih 8-10 dana radnih racunaj od otvaranja da ce bit gotovo...pozzz i sretnooo
Ariel2010

#171 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:
cinpa wrote:

E cao sta ima.Ovako znaci kad predas papire te zadnje i to i kad oni to prime,nemora znaciti da ce odmah otvoriti eh znaci kad otvore nakon otvaranja poste prodje 8-10 dana da zatvore slucaj ako ga zatvore do 14 jula nadaj se interviju da ces imati u augustu a ako profulas 14 juli a slucaj nije zatvoren onda nista od augusta....sorry sto sam ovako grub jer jasam to iskusio na sebi ja se sad nadam zvali smo ih juce rekli su da ce nam javiti datum 2 sedmice jula za august....pozzz i javi ako sta bude novog....i nek ti muz nazove bar svako treci dan NVC i nek se malo raspita nista ne skodi sto zove...nek se raspita jel primljena posta dali je otvorena radi li se na tom i tako ako je otvorena onda tih 8-10 dana radnih racunaj od otvaranja da ce bit gotovo...pozzz i sretnooo

Joj hvala ti. Zovemo mi svak drugi dan veruj mi. Danas sam zvala ja cisto automat da preslusam kazu jos nista. Iskreno se nadam da ce biti kako kazes do sredine jula. Nisi grub,samo si realan i to je tako. Ja sam se nesto uplasila da ta obrada moze da traje i do mesec ipo dana. Nista sad cu navaliti da ih zovem. Covece ako proofulam...bice onda tek septembar!!!!cccccccc starsnooooooooo
Bosanka551

#172 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Bosanka551 »

Evo da i ja odgovorim na ovu temu :D. Dakle ja sam isla na razgovor za vizu prosle sedmice u cetvrtak, naravno dosla sam desetak minuta ranije pred ambasadu, covjek koji radi u osiguranju nam je rekao da sacekama i da ce doci po nas neko iz ambasade. Uglavnom, u zakazano vrijeme razgovora dosao je fini ciko iz ambasade i prozvao nas sve. Naravno odmah su nas zamolili da isključimo mobitele i slične spravice. Kada smo dosli pred ulaz u zgradu ambasade poredali su nas u redic i jedno po jedno smo isli do saltera na kome smo dali pasose i / ili licnu kartu kako bi nas upisali. Onda smo prosli standardno skeniranje i oduimanje elektronike, i usli smo u cekaonicu. Nakon par minuta prozvala nas je zena sa jednog od saltera i trazila osnovne dokumente, dakle pasose, uplatnice, potvrda da smo ispunile online formular i ovjerenje iz opstine za putovanje maloljetnika. Uzela nam je otiske i rekla da pricekamo. (E sad ova zena me je pitala da li se radujem sto cu vidjeti sestru sto je bilo poprilicno cudno jer jos uvijek nismo znali ko ce dobiti vizu ali eto). I da slike nisu bile potrebne, jer su bile dobro poslane u onom online obrascu. Uglavnom da skratim.

Rekli su nam da sacekamo malo i da ce nas prozvati na razgovor, inace bila je guzva pa smo na red dosli (mama i ja) tek sat i pol nakon dogovorenog termina. Kada su nas prozvali, usli smo u malu sobicu, zena iza saltera je slabije govorila bosanski jezik, ali dobro. Pitala nas je kod koga putujemo i da li ja idem u skolu. Razgovor je trajao cca dvije minute. Dakle dokumenti koje smo povadili (potvrde, racuni, kartice, izvjestaji, zaposlenje, godisnji odmor) aposolutno nisu bili NI POGLEDANI, niti ih je iko trazio. Niti nas je neko pitao o tome. Ono koliki su ljudi pravili bauk od americke ambasade ja sam ocekivala da ce nam ljudi vaditi krv ondje :evil: .

Sve u svemu, fina gospodja s one strane altera nam je rekla da sutra nakon cetiri sata po podne dodjemo po vize. I mama i ja smo dobile vize na deset godina za mogućnošću višestrukog ulaska u zemlju :).

E sad za vrijeme razgovora a i nakon istog imala sam osjecaj da je vec prije bilo odluceno ko ce dobiti vizu, a ko nece. To jutro su odbili nekoliko osoba koje su imale poprilicno jake veze sa BiH. Nekako mi se cini da je sve do raspolozenja onog iza saltera. Uglavnom sretno vam ljudi sa ganjanjem viza, ja sam bar rahat deset godina :D.
cinpa

#173 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

Bosanka551 wrote:Evo da i ja odgovorim na ovu temu :D. Dakle ja sam isla na razgovor za vizu prosle sedmice u cetvrtak, naravno dosla sam desetak minuta ranije pred ambasadu, covjek koji radi u osiguranju nam je rekao da sacekama i da ce doci po nas neko iz ambasade. Uglavnom, u zakazano vrijeme razgovora dosao je fini ciko iz ambasade i prozvao nas sve. Naravno odmah su nas zamolili da isključimo mobitele i slične spravice. Kada smo dosli pred ulaz u zgradu ambasade poredali su nas u redic i jedno po jedno smo isli do saltera na kome smo dali pasose i / ili licnu kartu kako bi nas upisali. Onda smo prosli standardno skeniranje i oduimanje elektronike, i usli smo u cekaonicu. Nakon par minuta prozvala nas je zena sa jednog od saltera i trazila osnovne dokumente, dakle pasose, uplatnice, potvrda da smo ispunile online formular i ovjerenje iz opstine za putovanje maloljetnika. Uzela nam je otiske i rekla da pricekamo. (E sad ova zena me je pitala da li se radujem sto cu vidjeti sestru sto je bilo poprilicno cudno jer jos uvijek nismo znali ko ce dobiti vizu ali eto). I da slike nisu bile potrebne, jer su bile dobro poslane u onom online obrascu. Uglavnom da skratim.

Rekli su nam da sacekamo malo i da ce nas prozvati na razgovor, inace bila je guzva pa smo na red dosli (mama i ja) tek sat i pol nakon dogovorenog termina. Kada su nas prozvali, usli smo u malu sobicu, zena iza saltera je slabije govorila bosanski jezik, ali dobro. Pitala nas je kod koga putujemo i da li ja idem u skolu. Razgovor je trajao cca dvije minute. Dakle dokumenti koje smo povadili (potvrde, racuni, kartice, izvjestaji, zaposlenje, godisnji odmor) aposolutno nisu bili NI POGLEDANI, niti ih je iko trazio. Niti nas je neko pitao o tome. Ono koliki su ljudi pravili bauk od americke ambasade ja sam ocekivala da ce nam ljudi vaditi krv ondje :evil: .

Sve u svemu, fina gospodja s one strane altera nam je rekla da sutra nakon cetiri sata po podne dodjemo po vize. I mama i ja smo dobile vize na deset godina za mogućnošću višestrukog ulaska u zemlju :).

E sad za vrijeme razgovora a i nakon istog imala sam osjecaj da je vec prije bilo odluceno ko ce dobiti vizu, a ko nece. To jutro su odbili nekoliko osoba koje su imale poprilicno jake veze sa BiH. Nekako mi se cini da je sve do raspolozenja onog iza saltera. Uglavnom sretno vam ljudi sa ganjanjem viza, ja sam bar rahat deset godina :D.

fino sve to sretno biloooo, mozda nam i ukinu vize dok ta istekne u tih 10 godina
ariel samo da ti javim dobio sam mail prije par sati da mi je razgovor 3 augusta et tako...sretno i tebi bilo sve najbolje ti zelim...pozzz i jos jednom sretno
mostarka25

#174 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mostarka25 »

Cinpa kajeg datuma ti je zatvoren slucaj i koliko je vremena proslo od zatvaranja slucaja do dana kad si saznao datum intervjua?
smaragdi

#175 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

Cao Cinpa, napokon da znas datum intervjua. Nasla sam nesto, na stranici U.S.E.Frequently asked questions/copirano-"
Should you need to change your final visa interview appointment date, please e-mail us advising us of the reasons you are unable to attend the scheduled appointment. Upon receipt of your notice, we will respond with a new appointment for the earliest possible date."
pa pokusaj zvati u nambasadu, da promijenis datum intervjua.Mozes ti to dobiti i ranije, vjerujem. Ja cu pokusati, samo cekam da mi jave datum za int. Znaci oni posalju mailom, za taj datum.A ja sam mislila da to oni salju u ambasadu u Sarajevo, pa onda nam oni salju pismo sa datumom. Ali bolje je, ako salju na e-mail. Nisam dugo bila na forumu, pa sam nasla neke glupe komentare na tvoj i Arielov post. Samo da dodam nesto na to;
"kako i zasto ljudi mogu biti tako podli? meni su Cinpa i Ariel puno pomogli, i ne samo da sam dobila bitne informacije, nego sam nasla i nesebicne ljude kao sto su oni, pa su sigurna sam mnogima pomogli sa svojim iskustvima.
Trebalo bi vise da imamo takvih, a ne onih koji su sebicni i drze stvari samo za sebe.
Zato se zahvaljujem oboma na nesebicnim informacijama, i zelim im puno srece preko granice!!! :)
Post Reply