Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
chuchumbamayumbe

#151 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by chuchumbamayumbe »

Interesuje me da li je haram piti artane i trodone u malo vecim kolicinama od propisanih?
S tim da ih necu zaljevati lozom, tako da alkohol ne dolazi u obzir.
Artan i trodon je lijek, dakle dozvoljeni su, ali mene interesuje koliki je stepen tolerancije prekorecenja doze kod istih, a da je sve, naravno, u skladu sa vjerskim uputama.

8-)
chuchumbamayumbe

#152 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:Image
Neki dan sam na tramvajskoj stanici vidio jednu djevojku ovako obučenu, mislim da je bilo minus -25 stepeni ispod nule. Da to nisi ti bila ili si kao ja od onih koji zagovaraju nošenje dugih gača i vunenih čarapa? :D
istocnjak, samo ti gledaj po tramvajskoj, ode abdest dok si rek'o piksla!
:D ;-)
istocnjak

#153 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

vratnik wrote:Pa dobro, moramo se malo i nasaliti. Mada je tema ozbiljna.
Pa i Džehenem je ozbiljan, malo ko će se tamo nasmijati. :roll:
istocnjak

#154 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

chuchumbamayumbe wrote:Interesuje me da li je haram piti artane i trodone u malo vecim kolicinama od propisanih?
Artan i trodon je lijek, dakle dozvoljeni su, ali mene interesuje koliki je stepen tolerancije prekorecenja doze kod istih, a da je sve, naravno, u skladu sa vjerskim uputama.

8-)
Nekad bi vam se smijao a nekad plakao šta pišete. :-)
istocnjak

#155 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

piupiu wrote:Nece Istocnjak zamjeriti, zna on da sam ja iz Mircerkine brigade, :D . Najveca posast modernog covjeka je i njegovo najvece blago -- modernity! Eto, sad zaozbilje. :wink:
Opasne ste (po @madnera).
JThomas

#156 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by JThomas »

beautyfool wrote:
JThomas wrote:davno je rečeno, piti bezalkoholnu pivu je k'o uzimati abdest u čarapama :lol:

al zaozbiljno, ne vidim poentu iste niti sam je ikad vidio. šta, da ti smrdi iz usta, a da se ne napiješ? :lol:
Jah poredjenja :roll: vjerovatno si s tim htio dokazati na neispravnost bezalkoholnog pica ali prije svega si pokazao ne znanje bar sto se abdesta tice, za tvoju informaciju abdest je moguce uzeti i preko carapa u odredjenim situacijama, tako da nije lijepo automatski prihvatati ono sta narod kaze nego fino provjeri, sto bi rekli ispeci pa reci ;-)
a ti si pokazala ne znanje što se pravopisa tiče :)

šala, pošalica, vic, preneseno značenje, ikad čula za te kategorije?
istocnjak

#157 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

chuchumbamayumbe wrote:
istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:Image
Neki dan sam na tramvajskoj stanici vidio jednu djevojku ovako obučenu, mislim da je bilo minus -25 stepeni ispod nule. Da to nisi ti bila ili si kao ja od onih koji zagovaraju nošenje dugih gača i vunenih čarapa? :D
Davno prije nekoliko godina jedne zime sam rekao jednoj djevojci: "Ljepše bi ti stajale duge gače od minjaka na ovom minusu" ali ona kontala da je zezam pa mi se samo nasmijala a ja bio ozbiljan. :roll:
chuchumbamayumbe

#158 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

istocnjak wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
istocnjak wrote:
Davno prije nekoliko godina jedne zime sam rekao jednoj djevojci: "Ljepše bi ti stajale duge gače od minjaka na ovom minusu" ali ona kontala da je zezam pa mi se samo nasmijala a ja bio ozbiljan. :roll:
Joj istocnjak, koji si ti zajebant.
Jebote, pa ti bi sa tom svojom spikom pravo dobro prolazio kod riba (djevojaka). One ti se smjeskaju i misle da se shalish, a ti ozbiljan da ne mozes biti ozbiljniji!
Pravi ubojica djecijega lica!
;-) :thumbup: :dance: :sax:
madner

#159 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.

Iskustvo je to. :D
chuchumbamayumbe

#160 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

madner wrote:Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.

Ja se satrah ne bi li vidio nesto sto istocnjak spominje, ali dzaba!
Mozda bih trebao poceti koristiti usluge GRAS-a!
8-)
madner

#161 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

To je vec ekstreman prijedlog. Mislim, ljepo pise da covjek ne treba sam sebi nanositi stetu ili ti sam sebe mucit.

Bez velike nuzde, nikad. :D
beautyfool

#162 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by beautyfool »

chuchumbamayumbe wrote: Drug moj, ja se sa svojim hadzijom Mehmedalijom iz Srebrenice svaki dan ispricam, za 5 minuta cujem vise mudrosti i pameti, nego za cijeli dan na forumu.
Nikakvi citati iz svetih knjiga niti dzehenemske vatre, sve lijepo i tolerantno, prica normala.
Pusio je i hadzija dok ga nije strefila hercika, danas ne pushi, nikada nije ni pio, normalan covjek, kaze da se boji samo Allaha i to je to.
Za mog hadziju je osigurano mjesto u dzennetu, zapalio on cigar ili ne.
Ne svodi se vjera na zabrane.
Volim Hadziju ko svog najrodjenijeg i on meni svaki put stisne ruku, ko sinu.
E takvih je danas malo, a trebalo bi ih biti vise.
Najlakse je biti copy/paste musliman, hriscanin...
Najteze je biti vjernik iz ljubavi i u srcu.
Pitaj ti hadziju u kojim je on okolnostima odgojen i koliko su se njegovi roditelji trudili da ga odgoje kako treba.Pitaj ti njega kakav su autoritet njegovi roditelji imali nad njim, pitaj ga sa kakvim se je postovanjem,ljubavi i toplinom odnosio prema njima, pitaj ga cemu su ga oni ucili i zasto on nije nimalo sumnjao u njihove rijeci,pitaj sve hadziju i ne samo njega vec dosta deda i nana koji su u islamu i praktikuju islam.
Njegovi roditelji su mu divan odgoj dali zato se on ophodi prema tebi tako lijepo a i sigurno i prema ostalim ljudima,nemora znaciti da on zna sve hadise, da on zna sve ajete , da on uopste zna znacenje ajeta ali on je dobio blago od svojih roditelja a to je odgoj ! A to je ono sto fali danas nasoj omladini !

Rekao je Muhammed, a.s.:
«Najbolji od vas su oni koji imaju najljepši Ahlak.» (Ahmed ibn Hanbel)
«Allahu je najdraži Njegov rob koji je najljepšeg ahlaka (morala).» (Tabarani)

«Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive ne reci im ni: «Uh» - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan, i reci: »Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!» (Kur'an)
chuchumbamayumbe

#163 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

beautyfool wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Drug moj, ja se sa svojim hadzijom Mehmedalijom iz Srebrenice svaki dan ispricam, za 5 minuta cujem vise mudrosti i pameti, nego za cijeli dan na forumu.
Nikakvi citati iz svetih knjiga niti dzehenemske vatre, sve lijepo i tolerantno, prica normala.
Pusio je i hadzija dok ga nije strefila hercika, danas ne pushi, nikada nije ni pio, normalan covjek, kaze da se boji samo Allaha i to je to.
Za mog hadziju je osigurano mjesto u dzennetu, zapalio on cigar ili ne.
Ne svodi se vjera na zabrane.
Volim Hadziju ko svog najrodjenijeg i on meni svaki put stisne ruku, ko sinu.
E takvih je danas malo, a trebalo bi ih biti vise.
Najlakse je biti copy/paste musliman, hriscanin...
Najteze je biti vjernik iz ljubavi i u srcu.
Pitaj ti hadziju u kojim je on okolnostima odgojen i koliko su se njegovi roditelji trudili da ga odgoje kako treba.Pitaj ti njega kakav su autoritet njegovi roditelji imali nad njim, pitaj ga sa kakvim se je postovanjem,ljubavi i toplinom odnosio prema njima, pitaj ga cemu su ga oni ucili i zasto on nije nimalo sumnjao u njihove rijeci,pitaj sve hadziju i ne samo njega vec dosta deda i nana koji su u islamu i praktikuju islam.
Njegovi roditelji su mu divan odgoj dali zato se on ophodi prema tebi tako lijepo a i sigurno i prema ostalim ljudima,nemora znaciti da on zna sve hadise, da on zna sve ajete , da on uopste zna znacenje ajeta ali on je dobio blago od svojih roditelja a to je odgoj ! A to je ono sto fali danas nasoj omladini !

Rekao je Muhammed, a.s.:
«Najbolji od vas su oni koji imaju najljepši Ahlak.» (Ahmed ibn Hanbel)
«Allahu je najdraži Njegov rob koji je najljepšeg ahlaka (morala).» (Tabarani)

«Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive ne reci im ni: «Uh» - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan, i reci: »Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!» (Kur'an)
Nema potrebe da ga sve to pitam, vidi se po covjeku kakav je, i kakvi su mu bili rahmetli babo i majka...
Da je bogdo vise vjernikao kao sto je moj Mehmedalija...
beautyfool

#164 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by beautyfool »

chuchumbamayumbe wrote:
Nema potrebe da ga sve to pitam, vidi se po covjeku kakav je, i kakvi su mu bili rahmetli babo i majka...
Pitanja sam navela samo da bi se moglo razmisliti o njegovom odgoju i autoritetu,postovanju i ljubavi koju su usadili njegovi roditelji u njega i koji on svojim ahlakom siri okolo i ti vidis te ljude da mirom odisu i ljubavi prema svemu sto je na zemlji,prema svemu sto je dragi Bog stvorio a Bog je sve stvorio i tebe i mene i sve sto nas okruzuje. Da je bogdo vise odgojenih ljudi kao taj Hadzija,jer odgoj je ono sto je roditelj duzan dati svom djetetu a nazalost danas se u velikom mahu ta uloga zaobilazi i svako se mjesa u sve ali najmanje u odgoj svoje djece.
Da nas Allah dz.s. uputi.
chuchumbamayumbe

#165 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

beautyfool wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Pitanja sam navela samo da bi se moglo razmisliti o njegovom odgoju i autoritetu,postovanju i ljubavi koju su usadili njegovi roditelji u njega i koji on svojim ahlakom siri okolo i ti vidis te ljude da mirom odisu i ljubavi prema svemu sto je na zemlji,prema svemu sto je dragi Bog stvorio a Bog je sve stvorio i tebe i mene i sve sto nas okruzuje. Da je bogdo vise odgojenih ljudi kao taj Hadzija,jer odgoj je ono sto je roditelj duzan dati svom djetetu a nazalost danas se u velikom mahu ta uloga zaobilazi i svako se mjesa u sve ali najmanje u odgoj svoje djece.
Da nas Allah dz.s. uputi.
Slazem se.
Ja nisam vjernik ali se pronalazim u tvojim rijecima gore i sve stoji.
izvor

#166 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by izvor »

@NIN
Pa odgovoreno ti je? :) Jasta je nego grijeh sve sto covjeku steti. Ali, mi ljudi smo grijesni, i sta ces.
Ali, bolje se napusit duhana, pa sebi skratit zivot 10ak godina, nego se ubit alkoholom i satrat cojeka nasred ceste (i jos pobjec u Sloveniju :-x ). Ili se drogirati, pa napravit haos u svom, a Bogami, i u zivotu onih koji su blizu tebe, koji zive skupa s tobom.
Ima danas milon stvari stetnih, pa ih ljudi konzumiraju, proizvode....Ljudi se ubijaju, pa niko nije reko da je puska grijeh, a trebalo bi to zabranit prije duhana. I laz je grijeh, pa ljudi petljaju, lazu.... I podsmijavati se drugima je grijeh, ali ipak ljudi i to rade... ;-)
izvor

#167 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by izvor »

I jos nesto, trebamo se cuvati grijeha prema ljudima. Jer, da bi ti Bog oprostio grijeh prema drugom covjeku, prvo ti mora taj covjek oprostit. A grijeh prema Bogu On oprasta , a On je Milostiv i On prasta.
P.S. izvinte, bilo je off, ali...
Shoshana

#168 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Shoshana »

istocnjak wrote:
Zox wrote:Aha, idolatrija znaci. Ne lopovluk, nego idolatrija. Dobro je znati, vrlo korisno, hvala.
Idolatrija i lopovluk su uzročno - posljedično povezani i jedno vodi u drugo.
Valjda se niko ne osjeca prozvanim, pa niko ni ne reaguje.... Sta je slijedece? Sve idolopoklonike na prinudni rad? Metak u celo?
istocnjak

#169 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

Shoshana wrote:
istocnjak wrote:
Zox wrote:Aha, idolatrija znaci. Ne lopovluk, nego idolatrija. Dobro je znati, vrlo korisno, hvala.
Idolatrija i lopovluk su uzročno - posljedično povezani i jedno vodi u drugo.
Valjda se niko ne osjeca prozvanim, pa niko ni ne reaguje.... Sta je slijedece? Sve idolopoklonike na prinudni rad? Metak u celo?
Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.
piupiu

#170 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by piupiu »

istocnjak wrote:
Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.
A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
HAVANA

#171 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by HAVANA »

chuchumbamayumbe wrote:Interesuje me da li je haram piti artane i trodone u malo vecim kolicinama od propisanih?

8-)

U sabah 2 parkopana ,podne 12 trodona i 1 artan sa čašom vode i naveče apaurin.
Pitaj onog što prodaje one čečenske kasete na čaršiji on ih je šleper proguto pa došo šatro tobe.
istocnjak

#172 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

piupiu wrote:
istocnjak wrote:
Ništa ne treba i ne smije se obožavati mimo Allaha dž.š. jer to je grijeh koji se zove "širk" to jeste idolatrija.
Međutim, dozvoljeno je voliti nekoga u ime Allaha dž.š. i to na halal (dozvoljen) način u braku, sve mimo braka je blud a oni koji žive vanbračno su bludnici.
izvor

#173 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by izvor »

piupiu wrote:A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
Ma kod nas rijec "obožavati" ima vise znacenja. Kad neko kaze da "obožava neku hranu", on hoce reci da voli tu hranu. Naravno da za njega ta hrana nije bozanstvo. Samo pogresno upotrijebljena rijec "obožavati". Stoji i to da ima ljudi kojima su novac, vlast...bozanstvo....I to je širk.
Zene treba voljeti i postovati. :)
"Allahovom Poslaniku (sallallahu ‘alejhi ve selleme,) došao je jedan čovjek i upitao ga: ‘O Allahov Poslaniče! Ko je najpreči za moje lijepo druženje i ponašanje prema njemu?'Alejhisselam reče: 'Tvoja majka. ‘ Čovjek tada reče: ‘ Ko poslije nje?' 'Tvoja majka', odgovori on. 'Ko poslije nje?', ponovo upita čovjek. 'Tvoja majka', ponovo odgovori Alejhisselam. Čovjek ponovo upita: ‘ Ko poslije nje?'Alejhisselam tada reče: 'Tvoj otacl'"
istocnjak

#174 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

madner wrote:Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.

Ti k'o onaj lik iz crtanog na tvom avataru, a one kao ptice trkačica mi, mi, fijuuuuuuuuu. :D
piupiu

#175 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by piupiu »

istocnjak wrote:
piupiu wrote:
Ništa ne treba i ne smije se obožavati mimo Allaha dž.š. jer to je grijeh koji se zove "širk" to jeste idolatrija.
Međutim, dozvoljeno je voliti nekoga u ime Allaha dž.š. i to na halal (dozvoljen) način u braku, sve mimo braka je blud a oni koji žive vanbračno su bludnici.
Kod nas, u Bosni, postoji kult majke (i to posebno kod muslimana). To je jedna jako lijepa tradicionalna vrijednost ovog drustva.
Post Reply