S tim da ih necu zaljevati lozom, tako da alkohol ne dolazi u obzir.
Artan i trodon je lijek, dakle dozvoljeni su, ali mene interesuje koliki je stepen tolerancije prekorecenja doze kod istih, a da je sve, naravno, u skladu sa vjerskim uputama.
istocnjak, samo ti gledaj po tramvajskoj, ode abdest dok si rek'o piksla!istocnjak wrote:Neki dan sam na tramvajskoj stanici vidio jednu djevojku ovako obučenu, mislim da je bilo minus -25 stepeni ispod nule. Da to nisi ti bila ili si kao ja od onih koji zagovaraju nošenje dugih gača i vunenih čarapa?mIRCerka wrote:
Pa i Džehenem je ozbiljan, malo ko će se tamo nasmijati.vratnik wrote:Pa dobro, moramo se malo i nasaliti. Mada je tema ozbiljna.
Nekad bi vam se smijao a nekad plakao šta pišete.chuchumbamayumbe wrote:Interesuje me da li je haram piti artane i trodone u malo vecim kolicinama od propisanih?
Artan i trodon je lijek, dakle dozvoljeni su, ali mene interesuje koliki je stepen tolerancije prekorecenja doze kod istih, a da je sve, naravno, u skladu sa vjerskim uputama.
Opasne ste (po @madnera).piupiu wrote:Nece Istocnjak zamjeriti, zna on da sam ja iz Mircerkine brigade,. Najveca posast modernog covjeka je i njegovo najvece blago -- modernity! Eto, sad zaozbilje.
a ti si pokazala ne znanje što se pravopisa tičebeautyfool wrote:Jah poredjenjaJThomas wrote:davno je rečeno, piti bezalkoholnu pivu je k'o uzimati abdest u čarapama
al zaozbiljno, ne vidim poentu iste niti sam je ikad vidio. šta, da ti smrdi iz usta, a da se ne napiješ?vjerovatno si s tim htio dokazati na neispravnost bezalkoholnog pica ali prije svega si pokazao ne znanje bar sto se abdesta tice, za tvoju informaciju abdest je moguce uzeti i preko carapa u odredjenim situacijama, tako da nije lijepo automatski prihvatati ono sta narod kaze nego fino provjeri, sto bi rekli ispeci pa reci
Davno prije nekoliko godina jedne zime sam rekao jednoj djevojci: "Ljepše bi ti stajale duge gače od minjaka na ovom minusu" ali ona kontala da je zezam pa mi se samo nasmijala a ja bio ozbiljan.chuchumbamayumbe wrote:istocnjak, samo ti gledaj po tramvajskoj, ode abdest dok si rek'o piksla!istocnjak wrote:Neki dan sam na tramvajskoj stanici vidio jednu djevojku ovako obučenu, mislim da je bilo minus -25 stepeni ispod nule. Da to nisi ti bila ili si kao ja od onih koji zagovaraju nošenje dugih gača i vunenih čarapa?mIRCerka wrote:
![]()
Joj istocnjak, koji si ti zajebant.istocnjak wrote:Davno prije nekoliko godina jedne zime sam rekao jednoj djevojci: "Ljepše bi ti stajale duge gače od minjaka na ovom minusu" ali ona kontala da je zezam pa mi se samo nasmijala a ja bio ozbiljan.chuchumbamayumbe wrote:istocnjak, samo ti gledaj po tramvajskoj, ode abdest dok si rek'o piksla!istocnjak wrote:
Neki dan sam na tramvajskoj stanici vidio jednu djevojku ovako obučenu, mislim da je bilo minus -25 stepeni ispod nule. Da to nisi ti bila ili si kao ja od onih koji zagovaraju nošenje dugih gača i vunenih čarapa?
![]()
Ja se satrah ne bi li vidio nesto sto istocnjak spominje, ali dzaba!madner wrote:Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.
Iskustvo je to.
Pitaj ti hadziju u kojim je on okolnostima odgojen i koliko su se njegovi roditelji trudili da ga odgoje kako treba.Pitaj ti njega kakav su autoritet njegovi roditelji imali nad njim, pitaj ga sa kakvim se je postovanjem,ljubavi i toplinom odnosio prema njima, pitaj ga cemu su ga oni ucili i zasto on nije nimalo sumnjao u njihove rijeci,pitaj sve hadziju i ne samo njega vec dosta deda i nana koji su u islamu i praktikuju islam.chuchumbamayumbe wrote: Drug moj, ja se sa svojim hadzijom Mehmedalijom iz Srebrenice svaki dan ispricam, za 5 minuta cujem vise mudrosti i pameti, nego za cijeli dan na forumu.
Nikakvi citati iz svetih knjiga niti dzehenemske vatre, sve lijepo i tolerantno, prica normala.
Pusio je i hadzija dok ga nije strefila hercika, danas ne pushi, nikada nije ni pio, normalan covjek, kaze da se boji samo Allaha i to je to.
Za mog hadziju je osigurano mjesto u dzennetu, zapalio on cigar ili ne.
Ne svodi se vjera na zabrane.
Volim Hadziju ko svog najrodjenijeg i on meni svaki put stisne ruku, ko sinu.
E takvih je danas malo, a trebalo bi ih biti vise.
Najlakse je biti copy/paste musliman, hriscanin...
Najteze je biti vjernik iz ljubavi i u srcu.
Nema potrebe da ga sve to pitam, vidi se po covjeku kakav je, i kakvi su mu bili rahmetli babo i majka...beautyfool wrote:Pitaj ti hadziju u kojim je on okolnostima odgojen i koliko su se njegovi roditelji trudili da ga odgoje kako treba.Pitaj ti njega kakav su autoritet njegovi roditelji imali nad njim, pitaj ga sa kakvim se je postovanjem,ljubavi i toplinom odnosio prema njima, pitaj ga cemu su ga oni ucili i zasto on nije nimalo sumnjao u njihove rijeci,pitaj sve hadziju i ne samo njega vec dosta deda i nana koji su u islamu i praktikuju islam.chuchumbamayumbe wrote: Drug moj, ja se sa svojim hadzijom Mehmedalijom iz Srebrenice svaki dan ispricam, za 5 minuta cujem vise mudrosti i pameti, nego za cijeli dan na forumu.
Nikakvi citati iz svetih knjiga niti dzehenemske vatre, sve lijepo i tolerantno, prica normala.
Pusio je i hadzija dok ga nije strefila hercika, danas ne pushi, nikada nije ni pio, normalan covjek, kaze da se boji samo Allaha i to je to.
Za mog hadziju je osigurano mjesto u dzennetu, zapalio on cigar ili ne.
Ne svodi se vjera na zabrane.
Volim Hadziju ko svog najrodjenijeg i on meni svaki put stisne ruku, ko sinu.
E takvih je danas malo, a trebalo bi ih biti vise.
Najlakse je biti copy/paste musliman, hriscanin...
Najteze je biti vjernik iz ljubavi i u srcu.
Njegovi roditelji su mu divan odgoj dali zato se on ophodi prema tebi tako lijepo a i sigurno i prema ostalim ljudima,nemora znaciti da on zna sve hadise, da on zna sve ajete , da on uopste zna znacenje ajeta ali on je dobio blago od svojih roditelja a to je odgoj ! A to je ono sto fali danas nasoj omladini !
Rekao je Muhammed, a.s.:
«Najbolji od vas su oni koji imaju najljepši Ahlak.» (Ahmed ibn Hanbel)
«Allahu je najdraži Njegov rob koji je najljepšeg ahlaka (morala).» (Tabarani)
«Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive ne reci im ni: «Uh» - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan, i reci: »Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!» (Kur'an)
Pitanja sam navela samo da bi se moglo razmisliti o njegovom odgoju i autoritetu,postovanju i ljubavi koju su usadili njegovi roditelji u njega i koji on svojim ahlakom siri okolo i ti vidis te ljude da mirom odisu i ljubavi prema svemu sto je na zemlji,prema svemu sto je dragi Bog stvorio a Bog je sve stvorio i tebe i mene i sve sto nas okruzuje. Da je bogdo vise odgojenih ljudi kao taj Hadzija,jer odgoj je ono sto je roditelj duzan dati svom djetetu a nazalost danas se u velikom mahu ta uloga zaobilazi i svako se mjesa u sve ali najmanje u odgoj svoje djece.chuchumbamayumbe wrote:
Nema potrebe da ga sve to pitam, vidi se po covjeku kakav je, i kakvi su mu bili rahmetli babo i majka...
Da je bogdo vise vjernikao kao sto je moj Mehmedalija...
Slazem se.beautyfool wrote:Pitanja sam navela samo da bi se moglo razmisliti o njegovom odgoju i autoritetu,postovanju i ljubavi koju su usadili njegovi roditelji u njega i koji on svojim ahlakom siri okolo i ti vidis te ljude da mirom odisu i ljubavi prema svemu sto je na zemlji,prema svemu sto je dragi Bog stvorio a Bog je sve stvorio i tebe i mene i sve sto nas okruzuje. Da je bogdo vise odgojenih ljudi kao taj Hadzija,jer odgoj je ono sto je roditelj duzan dati svom djetetu a nazalost danas se u velikom mahu ta uloga zaobilazi i svako se mjesa u sve ali najmanje u odgoj svoje djece.chuchumbamayumbe wrote:
Nema potrebe da ga sve to pitam, vidi se po covjeku kakav je, i kakvi su mu bili rahmetli babo i majka...
Da je bogdo vise vjernikao kao sto je moj Mehmedalija...
Da nas Allah dz.s. uputi.
Valjda se niko ne osjeca prozvanim, pa niko ni ne reaguje.... Sta je slijedece? Sve idolopoklonike na prinudni rad? Metak u celo?istocnjak wrote:Idolatrija i lopovluk su uzročno - posljedično povezani i jedno vodi u drugo.Zox wrote:Aha, idolatrija znaci. Ne lopovluk, nego idolatrija. Dobro je znati, vrlo korisno, hvala.
Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.Shoshana wrote:Valjda se niko ne osjeca prozvanim, pa niko ni ne reaguje.... Sta je slijedece? Sve idolopoklonike na prinudni rad? Metak u celo?istocnjak wrote:Idolatrija i lopovluk su uzročno - posljedično povezani i jedno vodi u drugo.Zox wrote:Aha, idolatrija znaci. Ne lopovluk, nego idolatrija. Dobro je znati, vrlo korisno, hvala.
A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!istocnjak wrote:
Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.
chuchumbamayumbe wrote:Interesuje me da li je haram piti artane i trodone u malo vecim kolicinama od propisanih?
Ništa ne treba i ne smije se obožavati mimo Allaha dž.š. jer to je grijeh koji se zove "širk" to jeste idolatrija.piupiu wrote:A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!istocnjak wrote:
Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.
Ma kod nas rijec "obožavati" ima vise znacenja. Kad neko kaze da "obožava neku hranu", on hoce reci da voli tu hranu. Naravno da za njega ta hrana nije bozanstvo. Samo pogresno upotrijebljena rijec "obožavati". Stoji i to da ima ljudi kojima su novac, vlast...bozanstvo....I to je širk.piupiu wrote:A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
Ti k'o onaj lik iz crtanog na tvom avataru, a one kao ptice trkačica mi, mi, fijuuuuuuuuu.madner wrote:Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.
Iskustvo je to.
Kod nas, u Bosni, postoji kult majke (i to posebno kod muslimana). To je jedna jako lijepa tradicionalna vrijednost ovog drustva.istocnjak wrote:Ništa ne treba i ne smije se obožavati mimo Allaha dž.š. jer to je grijeh koji se zove "širk" to jeste idolatrija.piupiu wrote:
A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
Međutim, dozvoljeno je voliti nekoga u ime Allaha dž.š. i to na halal (dozvoljen) način u braku, sve mimo braka je blud a oni koji žive vanbračno su bludnici.