...bila neka raspra na temu velikog broja razvoda, te će jedan lik smrtno ozbiljan: "savremeni brakovi sve više propadaju; jedan od razloga - muškarci ne obezbjeđuju dovoljno patnje svojim ženama" ; dosta ljudi dijeli ovakve stavove, nažalost, vodeći se onom da "žene vole kretene"; kako i sema kaže, to je zajednica na koju dobrovoljno pristajemo, a po meni trebala bi se temeljiti na ravnopravnosti, međusobnom poštivanju,...ja imam sestru, moje viđenje i doživljaj braka se može poistovjetiti sa onim što želim da bude i njen...znam one koji kažu kako ženu treba svaki dan prebiti, a za svoju sestru ne opravdavaju niti uhhhh; što se tiče papučarstva, zavisi šta pod tim podrazumjevamo; lično mislim da nije papuča onaj ko će ostati kod kuće dok je žena vani sa društvom, niti onaj ko će joj pomoći pri postavljanju stola za ručak; ali onaj ko od žene ne smije i ne može, npr. s rajom van,...e, to je već papuča i to japankasema911s wrote:jest dobar brak za jedno, ovo drugo zivi u strahu da nedobije batine, zivi na onoj dogmi,prici roditelja moras spustit pogled i slusat sta suprug kaze,.,prog321 wrote:Nisam jos vidio sretan brak pored papucara.
Cvrsta ruka cuda cini za zenu.
Nije '50 nijansi sive' popularan jer je glavni lik njoj kuhao i cistio nego zato jer je bicovao k'o stoku.![]()
jbga musko sam al to nebi dozvolio,.,
brak je zajednica dvoje ljudi na koju dobrovoljno pristanu,.
Razvod - da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- al_akhisari
#151 Re: Razvod - da ili ne?
-
prog321
#152 Re: Razvod - da ili ne?
Cvrsta ruka ne znaci da je mlatis.
To slabici i placipicke rade.
Kod nekih ljudi je dovoljno da je mrko pogledas
To slabici i placipicke rade.
Kod nekih ljudi je dovoljno da je mrko pogledas
-
kakavdanakneiskustvu
#153 Re: Razvod - da ili ne?
explorer wrote:Cudo jedno koliko je razvoda mladjih bracnih parova u zadnje vrijeme.... I onda me pitaju zasto necu da se zenim. Grrrrrrrrr.......
Autorici teme savjet da prilikom donosenja bilo kakve konacne odluke prije svega misli na tog/tu 2,5 godisnjeg(u) juniora/juniorku.
-
Sunny-7
#154 Re: Razvod - da ili ne?
Osoba A, B i eventualno Cdirektni wrote:Odluke o razvodu braka su uglavnom jednostrane. Rijetko ko razmišlja o posljedicama. Posljedice najviše osjete djeca i osobe koje bez prethodno obavljenog razgovora, onako na hinjaka, sve pripreme.....raspitaju se....isplaniraju.... imaju neku svoju viziju po kojoj bi sve trebalo da protekne.kakavdanakneiskustvu wrote:explorer wrote:Cudo jedno koliko je razvoda mladjih bracnih parova u zadnje vrijeme.... I onda me pitaju zasto necu da se zenim. Grrrrrrrrr.......
Autorici teme savjet da prilikom donosenja bilo kakve konacne odluke prije svega misli na tog/tu 2,5 godisnjeg(u) juniora/juniorku.
S obzirom da se radi o najmanje dvije osobe, onda po osobu koja je planirala razvod i ne ide baš sve po planiranom.
I, de sad razjasni ko ovdje osjeti negativne, a ko pozitivne posljedice razvoda
-
kakavdanakneiskustvu
#155 Re: Razvod - da ili ne?
direktni wrote:@Sunny-7
Samo intelektualno sakata osoba, može osjećati pozitivne posljedice razvoda, ako već ima djecu. Ne vidim pozitivne posljedice, naročito Ne, ako ti neko nakon 15 godina braka kaže "Ja tebe ne volim". Ako nekoga ne voliš, onda se ne udaješ/ne ženiš.!, nerađaš djecu....
Nema osobe C. Osoba/e C mogu biti djeca.
Razvod dvije osobe bez djece je po meni kao i svaki rastanak prilikom zabavljanja. Samo malo zahebaniji - papirologijom.
nestane ljubavi,osobito u lošim brakovima
- sema911s
#156 Re: Razvod - da ili ne?
sha_ba wrote:Sema kralju
hvala,.,
ne odrastao u tome okruzenju gdje je musko glavno,., mama se boji oca, sestra isto udala se za tipa koji je kopija naseg oca,. dok ja (nije da se falim) al takav sam skroz drugaciji, (mama trci sa posla da napravi rucak, usisa, opere, ovaj dodje kuci i zasjede ko on se umorio(ok mozda i je).,. nasalim se nekad sa sestrom hajd noci(odma pitanje kako se sandzo sam sta ce jest).,.
kada sam im rekao razlog sto sam se odselio, nemogu da vjeruju ko to nesto pogresno, kada kazem mami da sam sebi peglam kuham zavrti joj se u glavi,. kada me vidjela da perem prozore tada sam bio u dugoj vezi kaze srce joj preskocilo, stid je same sebe bilo kako to ja da radim, ko gdje mi je zena, sta ona radi
kada im dodjem omakne mi se pa operem sudje(casu,tanjir) ono sto sam koristio, osjetim ppogled na ledjima koji hoce da ubije,(prije nekoliko bila bolesna i dodjem kod nje kad komsinica pere sudje, bezveze pitam njih dvije zasto to,kaze nema ko drugi te ti ja zasucem rukave,. kad ova kona poce nesto na arapskom da mrmlja konto sam raznijece se bombom al nije samo je rukama pokazivala u nebo
po njenim i sestrinim rijecima,zeljama nisam to "musko", ko eto to nevalja a obje bi dale pola zivota da jedan dan ne moraju jurcat kuci i pravit rucak, skakt oko svekrve,
al eto ima nas svakakvih
hajd dosta od mene promidzbenih poruka, nadam se da mi klix nece naplatit svaku rijec reklame
-
prog321
#157 Re: Razvod - da ili ne?
Pa ne pustas je da ima glavnu rijec.
Brines se o njoj, cuvas je, dobro je oprasis u krevetu . Ali stani pani kada dodje situacija gdje se treba napraviti vazna familijska odluka ne dopustas joj da ima glavnu rijec.
Brines se o njoj, cuvas je, dobro je oprasis u krevetu . Ali stani pani kada dodje situacija gdje se treba napraviti vazna familijska odluka ne dopustas joj da ima glavnu rijec.
- al_akhisari
#158 Re: Razvod - da ili ne?
...na studiju upoznah lika, tada već ozbiljan, za razliku od nas, golobradih mladića, oženjen i spreman za sve moguće fešte koje smo pravili; da ne duljim, saznamo da je oženjen i pitamo kako uspjeva sa ženom da organizuje život i stalno vucaranje; lik će na to, našao sam ja sebi onu koja ne zna ni na sahat i mogu kako hoću; želim reći, uz dužno poštovanje, ali osoba koju opisuješ više liči na poluosobu, poluženuprog321 wrote:Pa ne pustas je da ima glavnu rijec.![]()
-
prog321
#159 Re: Razvod - da ili ne?
Pa varanje uvijek iskljucuje bilo kakvu ozbiljnu vezu.
Na danasnji vakat ne mozes nikoga varati a da se ne sazna.
Ti odes ljubavnici, a ona otvori facebook i nadje mladog zagondziju da se vjezba na njoj.
Na danasnji vakat ne mozes nikoga varati a da se ne sazna.
Ti odes ljubavnici, a ona otvori facebook i nadje mladog zagondziju da se vjezba na njoj.
- p206
#160 Re: Razvod - da ili ne?
meni je smiješno npr. kad slušam neke žene ( a i muškarci uz zadnje vrijeme gledam po ovim fb statusima) kako kad se vjenčaju (ili krenu u vezu) pričaju kako je to sudbina, našli se ovo-ono
a kad se razvode, to nije sudbina nego je neko od njih dvoje zasr´o
- al_akhisari
#161 Re: Razvod - da ili ne?
...tako je to s ljudima, rijetko smo realni, objektivni i iskreni...vazda je neko drugi kriv; u principu, krivica gotovo nikada nije samo na jednoj strani; neko manje, neko više doprinese da do sranja dođep206 wrote:meni je smiješno npr. kad slušam neke žene ( a i muškarci uz zadnje vrijeme gledam po ovim fb statusima) kako kad se vjenčaju (ili krenu u vezu) pričaju kako je to sudbina, našli se ovo-ono
-
kakavdanakneiskustvu
#162 Re: Razvod - da ili ne?
al_akhisari wrote:...tako je to s ljudima, rijetko smo realni, objektivni i iskreni...vazda je neko drugi kriv; u principu, krivica gotovo nikada nije samo na jednoj strani; neko manje, neko više doprinese da do sranja dođep206 wrote:meni je smiješno npr. kad slušam neke žene ( a i muškarci uz zadnje vrijeme gledam po ovim fb statusima) kako kad se vjenčaju (ili krenu u vezu) pričaju kako je to sudbina, našli se ovo-ono
istina
-
sha_ba
#163 Re: Razvod - da ili ne?
dje onaj sema da ga pitam nesto

- JThomas
#164 Re: Razvod - da ili ne?
sudbina je dok ide... 
-
Sunny-7
#165 Re: Razvod - da ili ne?
Kod nekog nema osobe C, a kod nekog ima. Naglasila sam ti da ne spominjes djecu. Nisu djeca osoba C.direktni wrote:NE. Nestane zaljubljenosti.kakavdanakneiskustvu wrote:direktni wrote:@Sunny-7
Samo intelektualno sakata osoba, može osjećati pozitivne posljedice razvoda, ako već ima djecu. Ne vidim pozitivne posljedice, naročito Ne, ako ti neko nakon 15 godina braka kaže "Ja tebe ne volim". Ako nekoga ne voliš, onda se ne udaješ/ne ženiš.!, nerađaš djecu....
Nema osobe C. Osoba/e C mogu biti djeca.
Razvod dvije osobe bez djece je po meni kao i svaki rastanak prilikom zabavljanja. Samo malo zahebaniji - papirologijom.
nestane ljubavi,osobito u lošim brakovima
Zaljubljenost traje nekih par godina maksimalno i onda kapak. Ljudi preko leđa predeveraju sve i svja, pa se i nakon 50 godina zajedničkog života vole, cijene, poštuju, pomažu...život ih nemazi, ali se oni i dalje vole, bore. Da bi čovjek sačuvao porodicu, mora biti iskren od samog početka. Neko ko uđe u brak sa iluzijama u bolje sutra, međusobno usrećivanje, putovanja i izlaske kao da imaš 19, onda ozbiljno fula. Život nije serija, a porodica je bitnija i od života, bar nekima, a moju tvrdnju su mnogi pokazali u ratu žrtvujući svoj život za život porodice.
Dobar roditelj nikada neće ostaviti svoje dijete. Dobar roditelj nikada neće dozvoliti da mu je to dijete gladno. Dobar roditelj, teško da može biti neko, ko nikada u svom životu nije jeo svoj hljeb.
Insan mora znati i od koga se ženi/udaje, ne kažu džaba "gledaj iz kakvog je roda, kakva joj/mu je porodica". Teško, da će se neko uklopiti u nepisane norme ponašanja, ako mu se otac ženio 8 puta, majka udavala 3-4 puta. Teško da će se neko uklopiti u normalu, ako je normalu morao sticati u vaspitno-odgojnim ustanovama. I imena hebača/ica tetovirao po svom tijelu. Kad-tad proradi pohota za izgubljenom mladošću. Kad tad proradi potreba da se negdje bježi, kao što se bježalo u mladosti.
Sve što jedna strana uradi za drugu pozitivno, "pobjegulja" vidi samo svoja dobra djela, suprotna ne vidi, jer ne zna što je odgovornost prema sebi, djeci, porodici.
A nekada se sve može riješti jednim prethodno obavljenim razgovorom o mogućnosti razvoda, ali se nikada ne može riješiti bježanjem na hinjaka, dok jedna od strana vjeruje da mu punac/svekar dolazi u posjetu tokom rehabilitacije iliti pak BKL.
Preopširan sam, a neki će u zabludi pomisliti da sam nervozan ili isfrustriran, Naprotiv, hladan k'o špricer
Brak je zajednica, utvrda na kojoj se stalno mora raditi. U pravu si, postoji razlika izmedju zaljubljenosti i ljubavi. Ako zaljubljenost ne predje u ljubav, halali Huso mater. Ako dodje do "hladjenja", a desava se redovno, pocinju problemi. Jedno ih vidi i zeli da radi na tome, a drugo se pravi blesav, u nadi da ce se sve "srediti samo po sebi". I onda klasika: nesuglasice, svadje, sebicnost i sve ostalo sto uz to ide.
Da ne duzim, u toj situaciji profitira osoba C. Ostalo nagadjaj. Rezultat: poznat.
I, nisi ti isfrustriran.
Samo si malo stariji, zreliji, iskusniji, malo razocaran, jbg, nije sala uloziti 15 godina u nesto sto je propalo. Ali, sve je to normalno. I ne lazi sebe da si hladan k'o spricer.
-
kakavdanakneiskustvu
#166 Re: Razvod - da ili ne?
negdje nestane i ljubavi,i želje za razgovorom sa supružnikom,i svega nesto nestane,na žalost
- al_akhisari
#167 Re: Razvod - da ili ne?
...u pravu si, nažalost; nakon toga najčešće nestane i poštivanja, tolerancije, a svakodnevni su sukobi, svađe i odnos zasnovan na ljubavi, na kraju čak pređe u mržnju; upravo zbog i ovakvih stanja i odnosa među ljudima, hvala Bogu kad ima i razvodkakavdanakneiskustvu wrote:negdje nestane i ljubavi,i želje za razgovorom sa supružnikom,i svega nesto nestane,na žalost
-
bang and blame
#168 Re: Razvod - da ili ne?
Tačno se zna ko je kriv. Uvijek. Isto kao i što se zna kodex braka. Ko izlazi iz tog okvira, kriv je.al_akhisari wrote:...tako je to s ljudima, rijetko smo realni, objektivni i iskreni...vazda je neko drugi kriv; u principu, krivica gotovo nikada nije samo na jednoj strani; neko manje, neko više doprinese da do sranja dođep206 wrote:meni je smiješno npr. kad slušam neke žene ( a i muškarci uz zadnje vrijeme gledam po ovim fb statusima) kako kad se vjenčaju (ili krenu u vezu) pričaju kako je to sudbina, našli se ovo-ono
Kriv je, kao prvo, zašto se obaveže, a ne može ispoštovati obaveze. Nije brak za svakoga, zato i "pucaju".
-
bang and blame
#169 Re: Razvod - da ili ne?
Obojici "lajkam" rečeno.al_akhisari wrote:...u pravu si, nažalost; nakon toga najčešće nestane i poštivanja, tolerancije, a svakodnevni su sukobi, svađe i odnos zasnovan na ljubavi, na kraju čak pređe u mržnju; upravo zbog i ovakvih stanja i odnosa među ljudima, hvala Bogu kad ima i razvodkakavdanakneiskustvu wrote:negdje nestane i ljubavi,i želje za razgovorom sa supružnikom,i svega nesto nestane,na žalost
-
Sunny-7
#170 Re: Razvod - da ili ne?
Uvijek ima onaj koji prvi odustane. Koji ne da se ne trudi u tom braku da ga odrzi zdravim, cak stavise: potrudi se svojski da ga onako licemjerno obezvrijedi.al_akhisari wrote:...tako je to s ljudima, rijetko smo realni, objektivni i iskreni...vazda je neko drugi kriv; u principu, krivica gotovo nikada nije samo na jednoj strani; neko manje, neko više doprinese da do sranja dođep206 wrote:meni je smiješno npr. kad slušam neke žene ( a i muškarci uz zadnje vrijeme gledam po ovim fb statusima) kako kad se vjenčaju (ili krenu u vezu) pričaju kako je to sudbina, našli se ovo-ono
-
Sunny-7
#171 Re: Razvod - da ili ne?
BRezobraznica jedna, ima profil na forumu i krije od coJka, o jbm misa!direktni wrote:@Sunny-7
Čisto sumnjam da profitira osoba C. Osoba C je namanje bitna....i na kraju ne bi bila tek C, bila bi A ili B. Nisi povjerovala da sam bio hladan k'o špricer, a bio sam.
Kada zaljubljenost ne pređe u ljubav, onda se to riješi nako 2-3 godine, a ne nakon 15. Neko ko i nakon 7-8 godina zajedničkog života kaže: "ne znam šta bi sa sobom uradila, kada bi ti se nešto desilo nedoBog, jer si dobar čovjek, dobar otac, volim te, bla, bla, bla".....neko ko priča o sreći, ljubavi i sretnoj i dobroj porodici i to pred djecom, 10 dana prije odlaska bez razgovora.... Ko je ta osoba? Kakva je to osoba? kakva je to osoba, koja mi napravi profil na jednom forumu da bih pisao rijetko (19 postova za 3 g.), a ta ista osoba ima profil na istom forumu, a ja to ne znam, a priča mi o povjerenju, iskrenosti, dobrim namjera..jeste da nije
Sala mala, vjeruj mi da profitira osoba C, i da u dosta slucajeva osoba C postoji, i ti to znas. Mozda ti je lakse da mislis da ne postoji, ali...postoji.
A Kakva je to osoba koja je sebi i samo sebi najvaznija, koja svoje vlastite prohtjeve koji su totalno u disproporciji sa zivotnom dobi i statusu stavlja iznad dobrobiti svoje porodice, svoje djece?
-
Sunny-7
#172 Re: Razvod - da ili ne?
A zasto? Zasto se to desi? Kada i zasto nastane kurslus? Ljudi zivotare u tim truhlim brakovima jer se boje "samoce", posljedica za djecu, a ne misle kakvi ce ljudi ta ista djeca postati. Od dva zla izaberes ono malo manje, iz straha od nepoznatog. Navika je robija, a sve pod krinkom "zbog djece".kakavdanakneiskustvu wrote:negdje nestane i ljubavi,i želje za razgovorom sa supružnikom,i svega nesto nestane,na žalost
- Ramzess Veliki
#173 Re: Razvod - da ili ne?
Rekoh ti već ... ako želiš da te tvoj muškarac voli, cijeni, brani, da je uvijek na tvojoj strani, da te ne vara, da si centar njegovog svemira ... pitaj jarana kako da to postigneš. Nikad ne pitaj mater niti prijateljice.Eurosa wrote:Najbolje mi je da se ne udam, bar se nikad onda necu ni razvoditi![]()
Sta vam je?Ovaj Otto cestit momak, s finim pogledom na bracnu zajednicu,naucen i odgojen da je brak mnozina a ne jednina i vi mu kazete da se ne zeni.
Onaj vice brak je mobing,onaj ovo ono...crnjak do crnjaka.
- Ramzess Veliki
#174 Re: Razvod - da ili ne?
Istina. Moj bivši punac je teški papučar i lik bez svog ja.prog321 wrote:Ne znam tvoju familijsku pricu i ne interesuje me.![]()
Ali ako ti je babo papucar onda ti isto imas u planu takvu vrstu muskarca.
Jer kcerka uvijek trazi muza u shablonu svoga oca.
-
prog321
#175 Re: Razvod - da ili ne?
Cvrsta ruka je kljuc uspjeha u braku.
Gdje nema macora, misevi kolo vode.
Gdje nema macora, misevi kolo vode.