fiksni Haparat :) za zube
Moderator: anex
- mersy 75
#151 Re: fiksni Haparat :) za zube
Očito niko ne zna ili neće da pomogne
(
-
_spring_
#152 Re: fiksni Haparat :) za zube
Saranagati wrote:Zdravo svima!Ovih dana se kanim staviti fixni aparat, ali imam par dvojbi. Prva koji izabrati? Najradije bih lingvalni (onaj koji ide sa unutrasnje strane), ali nisam nikoga nasla da ga radi u Sa. Drugi je taj neki novi Damon system koji ljepse izgleda, a i brzi je, medjutim za to znam da radi dr.Sandra Bizovic i to je to. Druga dvojba je ko je najozbiljniji stomatolog za to? Neki mi kazu da je Demirovic, medjutim mislim da su te metode malo 'zastarjele' i necu bas da imam zeljezni osmjeh.
![]()
Ako neko ima neki savjet, ili mozda zna ko radi linkvalni, ili ovaj Damon neka odgovori! Hvalaaa
Nakon mog iskustva i iskustva mog supruga, preporuka ide Demirovicu.
Ja sam stavljala aparatic kod dr.Loncica i nakon godinu donji zubi a bogami i gornji su mi se iskrivili i svakim danom stanje se pogorsava jer je moj doktor zaboravio ili sta vec da trebam operisati umnjake koji jos nisu porasli.
Isti slucaj je bio i sa mojim dragim,ali kod njega su zubi zadrzali oblik koji su imali nakon skidanja aparatica. Razlog je pretpostavljamo "retiner" koji kako sam cula radi samo Demirovic. E sad kod Demirovica lista cekanja je poduga ali mislim da vrijedi .
To je nase iskustvo sa dva razlicita doktora
- muhanata
#153 Re: fiksni Haparat :) za zube
Da i ja kažem koju
Aparat nosila 2 godine, skinula i zubi se nisu pomjerali nigdje
Morala sam vaditi četvorke, previše zuba, a uska vilica. Sada se ne vidi da nemam četvorke,svi su u nizu kako i treba biti.
Dr. Hamdija Špuren (polovinu novca platiš odmah, polovinu u ratama) ja prezadovoljna.
Ako kome treba broj poslaću na pp.

Aparat nosila 2 godine, skinula i zubi se nisu pomjerali nigdje
Morala sam vaditi četvorke, previše zuba, a uska vilica. Sada se ne vidi da nemam četvorke,svi su u nizu kako i treba biti.
Dr. Hamdija Špuren (polovinu novca platiš odmah, polovinu u ratama) ja prezadovoljna.
Ako kome treba broj poslaću na pp.
- muhanata
#154 Re: fiksni Haparat :) za zube
Ovaj Damon sam gledala na netu, kao ne vide se prednje "zvjezdice"Saranagati wrote: koji izabrati? Najradije bih lingvalni (onaj koji ide sa unutrasnje strane), ali nisam nikoga nasla da ga radi u Sa. Drugi je taj neki novi Damon system koji ljepse izgleda, a i brzi je, medjutim za to znam da radi dr.Sandra Bizovic i to je to.
Ove metalne su najsigurnije i najčvršće, a i ove keramičke će ti se svakako vidjeti, prosto je nemoguće da se ne vidi nešto što je na zubu, osim da ne otvaraš usta cijelo vrijeme nošenja
- Sofija89
#155 Re: fiksni Haparat :) za zube
Saranagati wrote:Zdravo svima!Ovih dana se kanim staviti fixni aparat, ali imam par dvojbi. Prva koji izabrati? Najradije bih lingvalni (onaj koji ide sa unutrasnje strane), ali nisam nikoga nasla da ga radi u Sa. Drugi je taj neki novi Damon system koji ljepse izgleda, a i brzi je, medjutim za to znam da radi dr.Sandra Bizovic i to je to. Druga dvojba je ko je najozbiljniji stomatolog za to? Neki mi kazu da je Demirovic, medjutim mislim da su te metode malo 'zastarjele' i necu bas da imam zeljezni osmjeh.
![]()
Ako neko ima neki savjet, ili mozda zna ko radi linkvalni, ili ovaj Damon neka odgovori! Hvalaaa
Ja imam Damon system prezadovoljna sam kako brzo radi jeste da je 2000eura ali vrijedi sigurno i ne zalim ni novcica
Preporucujem dr.Bizovic
- Sofija89
#156 Re: fiksni Haparat :) za zube
muhanata wrote: Ovaj Damon sam gledala na netu, kao ne vide se prednje "zvjezdice"ali zašto, čemu?
Ove metalne su najsigurnije i najčvršće, a i ove keramičke će ti se svakako vidjeti, prosto je nemoguće da se ne vidi nešto što je na zubu, osim da ne otvaraš usta cijelo vrijeme nošenja
Pa imas Damon keramicki -bijeli , i ovaj drugi sto se vidi isto damon ,mozes izabrati koji hoces
- Kepecc
#157 Re: fiksni Haparat :) za zube
Imam jedno pitanje. Kako sam stavila aparatić (i gornji i donji), prošlo je neka 3 mjeseca. Prije stavljanja aparatića sam morala hirurškim putem izvaditi osmice, i tada mi je obraz malo natekao, i dan danas taj otok ne spada. S vanjske strane se to ne primjeti, ali s unutrasnje i sama sebe znam počesto ujesti. Ispirala sam kaduoljom, ali ne pomaže, je li neko imao sličan problem pa zna li i neko moguće rješenje

-
amrich999
#158 Re: fiksni Haparat :) za zube
Zdravo svima. Treba mi preporuka za nekog dobrog ortodonta? Trebam da stavim fiksni aparat, posjetila sam samo Dr. Firdus ne znam kako se cijene krecu kod drugih kod nje bi me lijecenje kostalo preko 3400 KM aparat bi morala nostiti oko 1,5 god. Ako se neko lijecio kod ove doktorice podjeli svoja iskustva
Pozdrav
- rinna0304
#159 Re: fiksni Haparat :) za zube
nosila aparatic prije nekih do prije 4 god i zubi se jesu malo vratili jer sam ja od straha da mi izdavi 4ke kad sam dosla kod zubara i pitao trebamol sta vaditi ja rekla ma jokkkkkkkkkk nista i zeznula sama sebe al ajd ...nego sad me zanima skinula sam prije god donji retiner jer je skroz popucao, a posto nisam kod doc koji mi je stavio aparat otisla od kad sam skinula fiksni ( razlog: jer nisam htjela da nosim mobilni onaj aparatic jer su mi se svi smijali s njim, djecije gluposti al ajd) eh sad me zanima na donjim zubima je ostalo kao onog ljepila i osjeti se taj prelaz kad predjem jezikom nejednako je skroz.. sreca pa je unutra pa se ne primjeti ... jel mi moze neko reci kako to da izravnam izgladim kako vec 
- dedovic.almir
#160 Re: fiksni Haparat :) za zube
Uzmes ORAL - B 5000 cetku za zube i sve ti skinesemlaca wrote:To ti stomatolog, ne mora biti ortodont, skine onim spravicama za poliranje i skidanje kamenca sa zuba.
ne u istom danu, ali da u 1 mjesec koristenja.
- rinna0304
#161 Re: fiksni Haparat :) za zube
koliko kosta ta cektica i gdje se ima uzeti
da probam s njom ako djeluje i malo pa onda kod zubara 
- goatly
#162 Re: Fiksni aparat za zube
Mislim da je premlada za fiksni aparatić, taj se nosi sa 15ak godina.... još uvijek može nositi onaj obični aparatić sa dosta uspjeha. Moja preporuka je http://www.ortodoncija.com.ba/bos/O_Nama.html. Nisam siguran kolika je trenutna cijena fiksnog aparatića, ali mislim da je 3000-3500, a što se mene tiče halal joj svaki fening.mersy 75 wrote:
Gdje radi Dr. Pinjić molim vas adresu ili broj telefona, imam kćerku koja bi trebala nosit fiksni aparatic. isli sko kod ortodonta u našem gradu rekao joj je da mora izvadit tri četvorke i jednu peticu i tek onda aparatic. Njoj je tek 11 godina ta 5 jos nije dobro ni nikla ne znam sta da radim, ne znam dali je to ispravno ??? željela bih i mišljenje drugog ortodonta.
HVALA unaprijed
-
arelinho
#163 Re: fiksni Haparat :) za zube
eh imam pitanje ja imam problema sa kecom znaci zub je zdrav,normalne velicine i sve samo je kriv znaci kecevi bi treba li normalno da stoje jedan pored drugog, al druga jedinica je kriva.mozete li mi reci pomocu cega mogu ispraviti ovaj zub posto su mi neki govorili da izbrusim sa strana i da stavim navlake al' meni se ne brusi zbog boli.znaci sve je uredu samo bi volio da ga ispravim radi estetike.unaprijed hvala
- ortodont
#164 Re: fiksni Haparat :) za zube
Naravno da može, jeste da je skupo ako bi samo zbog toga stavio, ali ti vjerovatno može još pomoći i sa ostalim zubima u vilici (ne vjerujem da su svi pod konac)
.
U svakom slučaju bolje nego da bespotrebno brusiš zdrave zube.
U svakom slučaju bolje nego da bespotrebno brusiš zdrave zube.
- Pticica
#165 Re: fiksni Haparat :) za zube
Eh evo da malo pomognem ako nekome treba (znam da je meni svaka informacija bila znacajna).. nosim aparatic vec 11 mjeseci (Damon) i zubi su se poprilicno poredali.. mislim sto se mene tice ja bih ga sad skinula, ali eto ima kao jos nekih manjih ortodontskih korekcija i to bi bilo to
prije nego sto sam stavila aparatic napravila sam bukvalno malo istrazivanje, obisla par ortodonata i odlucila se za dr.Bizovic. Necu je puno hvaliti, samo cu reci da sam zadovoljna dosadasnjim ishodom. Placam 4000 KM, na rate naravno, pri cemu je prva rata bila 1200 KM ostalo kako stignem (na svakoj kontroli platim ratu).
Problem koji sam ja imala je sljedeci (prema misljenju ortodonata, bila sam malo tezi slucaj): gornja vilica mi je bila premala (puno puno manja od donje) tako da su mi trojke bile iznad skroz (skoro pa se nisu ni vidjele) i izmedju 2. i 4. nije bilo skoro nista prostora. Odlucila sam se za Damon zato sto je brzi, kontrole nisu toliko ceste kao kod klasicnog aparatica, nema onog zavrtanja svaki mjesec pa da boli svaki put, i najbitnije sto nisam morala vaditi zdrave zube. U roku od 6 mjeseci, zubi su bili poredani (bilo je tu svega, malo krivljenja 2. dok se jedna trica nije spustila ali sve se to poravna). Doktorica je na pocetku rekla da bi trebala nositi oko 1.5g, medjutim kako stvari sad stoje moguce da ce to biti i ranije. Da ne ureknem
Uglavnom, vrijedi svake markice. Sve za lijepe i zdrave zube. Pripremite se za tecnu dijeti prvih par dana i malo glavobolje, ali nista sto tableta ne moze rjesiti
a gubitak kojeg kg uvijek dobro dodje
Poslije je sve normalno, ja sam se bas navikla i mislim da ce mi biti jako cudno kad skinem aparatic.
Sretno svima, nadam se da sam bar malo pomogla.
Problem koji sam ja imala je sljedeci (prema misljenju ortodonata, bila sam malo tezi slucaj): gornja vilica mi je bila premala (puno puno manja od donje) tako da su mi trojke bile iznad skroz (skoro pa se nisu ni vidjele) i izmedju 2. i 4. nije bilo skoro nista prostora. Odlucila sam se za Damon zato sto je brzi, kontrole nisu toliko ceste kao kod klasicnog aparatica, nema onog zavrtanja svaki mjesec pa da boli svaki put, i najbitnije sto nisam morala vaditi zdrave zube. U roku od 6 mjeseci, zubi su bili poredani (bilo je tu svega, malo krivljenja 2. dok se jedna trica nije spustila ali sve se to poravna). Doktorica je na pocetku rekla da bi trebala nositi oko 1.5g, medjutim kako stvari sad stoje moguce da ce to biti i ranije. Da ne ureknem
Uglavnom, vrijedi svake markice. Sve za lijepe i zdrave zube. Pripremite se za tecnu dijeti prvih par dana i malo glavobolje, ali nista sto tableta ne moze rjesiti
-
moi_E
#166 Re: fiksni Haparat :) za zube
Konačno konkretan odgovor, hvala!
Pticica wrote:Eh evo da malo pomognem ako nekome treba (znam da je meni svaka informacija bila znacajna).. nosim aparatic vec 11 mjeseci (Damon) i zubi su se poprilicno poredali.. mislim sto se mene tice ja bih ga sad skinula, ali eto ima kao jos nekih manjih ortodontskih korekcija i to bi bilo toprije nego sto sam stavila aparatic napravila sam bukvalno malo istrazivanje, obisla par ortodonata i odlucila se za dr.Bizovic. Necu je puno hvaliti, samo cu reci da sam zadovoljna dosadasnjim ishodom. Placam 4000 KM, na rate naravno, pri cemu je prva rata bila 1200 KM ostalo kako stignem (na svakoj kontroli platim ratu).
Uglavnom, vrijedi svake markice. Sve za lijepe i zdrave zube. Pripremite se za tecnu dijeti prvih par dana i malo glavobolje, ali nista sto tableta ne moze rjesitia gubitak kojeg kg uvijek dobro dodje
Poslije je sve normalno, ja sam se bas navikla i mislim da ce mi biti jako cudno kad skinem aparatic.
-
Monika1234
#167 Re: fiksni Haparat :) za zube
Voljela bih da ovdje dobijem misljenja i drugih strucnih lica.Moj problem je hipodoncija,gornja desna dvojka nikada nije izrasla.Kazu da je to zbog genetike ,najvjerovatnije,ali otom potom.Na stomatolskom fakultetu su mi u ranoj dobi(sada imam 16) pomjerali trojku da se ne vidi prostor.To je veoma dobro ucinjeno jer se gotovo i ne vidi razmak,ali ga zato jos uvijek imam izmedju jedinica.Međutim ja želim da mi se vrati simetrija lica,i da ugradim u buducnosti zub.Dobila sam dva mišljenja.Prvo :da je moguce da to ucinim sve pomocu fiksnog aparatica i implantata.A drugo misljenje je da smanjim taj prostor između jedinica i da to tako ostane.Jer morala bih se mučiti s aparatićem,a postoji mogućnost i da se korijen zuba iskrivi pri stalnom pomjeranju(gangrena i drugo).Jer ako budem htjela da je ugradim,morala bih citavu desnu vilicu pomjerati.Nadam se da nije tekst dug,ali ovaj problem postoji jos od pocetka srednje skole(sad sam treci razred). Sad šta je bolje rješenje,da li rizikujem puno s fiksnim? Hvala !
- libertyBiH
#168 Re: fiksni Haparat :) za zube
kupio je i bez veze je vjeruj mi da je bolje sa regularnim cetkicama....semlaca wrote:http://www.oralb.com/products/professio ... ries-5000/
ova četkica izgleda kao svemirski brod
- Atena
#169 Re: fiksni Haparat :) za zube
Pozdrav svima
jel ima neko da je ispravljao zube metodom damon systema i da je skinuo aparat. zanimaju me rezultati poslije skidanja obzirom da mi je ortodont preporučio klasični aparat, a ne damon (iako ga i on sam radi). navedeni razlog je hmm prebzo ispravljanje zubi
i mogućnost bržeg vraćanja u stari položaj. ovaj klasični mi nikako ne odgovara zbog dugogodišnjeg nošenja
jel ima neko da je ispravljao zube metodom damon systema i da je skinuo aparat. zanimaju me rezultati poslije skidanja obzirom da mi je ortodont preporučio klasični aparat, a ne damon (iako ga i on sam radi). navedeni razlog je hmm prebzo ispravljanje zubi
- Josip321
#170 Re: fiksni Haparat :) za zube
U postu gore vidim da je neki doktor tražio 3400.
To je po meni previše. Pričekaj još malo i Jurišić će otvoriti u sarajevu ordinaciju. Ja sam kod njega uMostaru stavljao i gore i dolje. I prezadovoljan sam. Može se u ratama plaćati i koliko se sjećam obadvije čeljusti bi te sa ratama izašle 3000 KM. Naravno, ako nemaš pokvarenih zuba ili za vađenje nešto. Skoro pa nikada se zubi netrebaju vaditi da bi se izravnali. Meni je tako izvađen bezveze zub.
A morate znati da sa aparatima nije gotovo kada ih skinete nakon godinu-dvije. Poslije toga se mora nositi žica naljepljena sa stražnje strane zuba (prije je se nosao plastični aparat ali je sa žicom neuporedivo lakše). Koliko god se nosio aparat duplo se mora žica nosati da se zubi nebi ponovno iskrivili, zbili, .... U Americi kada skinu aparat naljepe ti tu žicu i kažu da se nosi doživotno. Ja sam gore nosao plastični aparat, zapravo nosam ga i sada (nakon što sam skinuo fiksni). Moja sestra ga je nosala samo 2-3 mjeseca i već joj se jedan zub iskrivio. A ja sam nosao 2 mjeseca stalno. Pa pola godine svaku večer. Poslije toga mi je doktor rekao da ga nosam svako drugu večer. Prošlo je skoro 4 godine od kada sam skinuo fiksni. Sada plastični nosam 3-4 noći zaredom. Zatim ga nenosim po 4-5 dana. I stalno tako. Zubi su mi još uvijek savršeno ravni. Razmišljam da odem kod njih i da mi i gore naljepe tu žicu jer je takopuno lakše.
To je po meni previše. Pričekaj još malo i Jurišić će otvoriti u sarajevu ordinaciju. Ja sam kod njega uMostaru stavljao i gore i dolje. I prezadovoljan sam. Može se u ratama plaćati i koliko se sjećam obadvije čeljusti bi te sa ratama izašle 3000 KM. Naravno, ako nemaš pokvarenih zuba ili za vađenje nešto. Skoro pa nikada se zubi netrebaju vaditi da bi se izravnali. Meni je tako izvađen bezveze zub.
A morate znati da sa aparatima nije gotovo kada ih skinete nakon godinu-dvije. Poslije toga se mora nositi žica naljepljena sa stražnje strane zuba (prije je se nosao plastični aparat ali je sa žicom neuporedivo lakše). Koliko god se nosio aparat duplo se mora žica nosati da se zubi nebi ponovno iskrivili, zbili, .... U Americi kada skinu aparat naljepe ti tu žicu i kažu da se nosi doživotno. Ja sam gore nosao plastični aparat, zapravo nosam ga i sada (nakon što sam skinuo fiksni). Moja sestra ga je nosala samo 2-3 mjeseca i već joj se jedan zub iskrivio. A ja sam nosao 2 mjeseca stalno. Pa pola godine svaku večer. Poslije toga mi je doktor rekao da ga nosam svako drugu večer. Prošlo je skoro 4 godine od kada sam skinuo fiksni. Sada plastični nosam 3-4 noći zaredom. Zatim ga nenosim po 4-5 dana. I stalno tako. Zubi su mi još uvijek savršeno ravni. Razmišljam da odem kod njih i da mi i gore naljepe tu žicu jer je takopuno lakše.
- Atena
#171 Re: fiksni Haparat :) za zube
Imal neko da je radio uTuzli fiksni aparat?
- rimac
#172 Re: fiksni Haparat :) za zube
Dječak 7 godina. Dvojke gornje mliječne nije imao, a ni stalni nema korijena. Ni osmice izgleda nema naznaka. Naručeni kod dr. Đane Firdus, Vrazova. E sad, negdje čitam da fiksni aparatić ide od 11 godine, a svi privremeni prije toga ne pomažu. Ima li smisla mučiti dijete 4-5 godina a da nema velikog rezultata.
Je li imao netko problem s nenicanjem dvojki. Stavljati implant, širiti trojke....
Je li imao netko problem s nenicanjem dvojki. Stavljati implant, širiti trojke....
-
elminhodzic
#173 Re: fiksni Haparat :) za zube
Moze li broj od te ordinacije na palama?
- shiny
#174 Re: fiksni Haparat :) za zube
Nosila fiksni u srednjoj školi. Dugo. Kad sam ga skinula, savršenstvo od zuba. Nosila onaj plastični ritejner još možda godinu i onda ga samoinicijativno i glupo prestanem nositi, bez ikakvog savjeta zubara. Evo sad, nekih pet ili šest godina kasnije, zubi mi se i dalje pomalo vraćaju na staro. Ništa strašno, ali se lagano razdvajaju kečevi. Sad se pitam, da li je moguće da toliko godina nakon skidanja fiksnog opet odem tražiti onaj mobilni plastični aparatić ili bih trebala opet fiksni stavljati pa sve nanovo? Je li neko imao slično iskustvo?
- Josip321
#175 Re: fiksni Haparat :) za zube
Neprave ortodonti više one plastičen aparatiće. Sada stavljaju (većina koliko je meni poznato) žice. Ako ti se nisu puno iskrivili žica će ti pomoći da ostanu kakvi su ti sada. A puno je jednostavnije živjeti sa žicom nego sa plastičnim ritejnerom.shiny wrote:Nosila fiksni u srednjoj školi. Dugo. Kad sam ga skinula, savršenstvo od zuba. Nosila onaj plastični ritejner još možda godinu i onda ga samoinicijativno i glupo prestanem nositi, bez ikakvog savjeta zubara. Evo sad, nekih pet ili šest godina kasnije, zubi mi se i dalje pomalo vraćaju na staro. Ništa strašno, ali se lagano razdvajaju kečevi. Sad se pitam, da li je moguće da toliko godina nakon skidanja fiksnog opet odem tražiti onaj mobilni plastični aparatić ili bih trebala opet fiksni stavljati pa sve nanovo? Je li neko imao slično iskustvo?
Pročitaj moj predzadnji post.