newone wrote:gol-man wrote:Ama ljudi procitajte , fino je Marchegianni pojasnio . Pa kakav porez na 300 KM . Nece na 300 placati se 30 vec u najgorem slucaju 10KM (300 - 200 = 100 )...
Na primjer, ako je nekome plata 1000 KM, on ima pravo na osnovni odbitak od 200 KM, za izdržavanog bračnog partnera još 100 KM odbitka, za dvoje djece dodatnih 240 KM (100 za prvo i 140 za drugo dijete)... To je ukupno 540 KM odbitka pa će se porez plaćati na preostalih 460 KM, tj. porez će iznositi 46 KM. Ako nema djece ili ženu/muža, ili ako ih ima, ali rade, onda je i odbitak manji pa računajte sami.
Nije valjda toliki problem procitati. Pa znate li koliko vam SAD odbija od plate???
Care, znas li ti kolike su plate u SAD?
mislim da je htio reci koliko se ljudima trenutno odbija od plate a ne kolike su plate u USA... valjda je htio reci da je lako moguce da ce nekima iznos koji dobiju 'na ruke' poslije ovog progresivnog oporezivanja biti veci ('progresivni' je ovdje cisto tehnicki izraz za ovakvu poresku praksu).
u jednu ruku, smatram da bosanci moraju prestati kukati na ovakve stvari i probuditi se glede cinjenice da se ovaj porez na dohodak -- placa svuda. cak je i ova stopa relativno niska. svi kukaju kako bi u EU, a ne shvataju sta to znaci u praksi -- a znaci, izmedju ostalog, i integraciju glede poreske politike... sa druge strane, meni je u ovome svemu najupitnije -- kuda ce taj novac otici... znajuci nasu 'politiku', veoma sam skepticna to say the least...
takodje, drzava u stanju u kojem je BH treba da ima poresku politiku koja jaca, a ne unistava srednju klasu. ovako, cini mi se da je ta sacica zaposlenih osudjena da na svojoj grbaci vuce cijelu drzavu, jer su oni zapravo jedini koji su oporezovani... a to je destruktivno... pa ne moze ta sacica finansirati sve od svog poreza, od nemoguceg drzavnog aparata (koji ni mnogo bogatije drzave ne bi podnijele finansijski) pa do do skolstva i auto-puta (koja mislena imenica

koji bolan auto put

)... mozda bi bilo pametnije da drzava prvo utjera porez od svih onih kriminalaca, koji svi duguju po par miliona ('ta ce jadnici

)...
a sto se tice poreza u USA, odsijeku puno -- a socijale za uzvrat nema, jer sve se i dalje manje-vise placa iz dzepa. kad mi skinu sve dazbine, ja donesem kuci manje od pola svoje plate. u USA masa ljudi radi dva, pa cak i tri posla da prezivi (i opet cesto ne mogu da skrpe kraj sa krajem).