voajer wrote:Heli Kopter wrote:Prvo ja nisam eksponent velikosrpstva pa da se ja sa tim imam sta slagati ili ne slagati. Drugo, koliko mi je poznato, jedan ekstrem u ratu bila je Velika Srbija a drugi unitarna BiH. Dejtonski sporazum dodje bas negdje po sredini.
Sama cinjenica postojanja jednog extrema ne podrazumjeva postojanje drugog, njemu suprotnog. Drzavnost Bosne i Hecegovine i zelja za prezivljavanjem etnicke skupine su legitimna prava i ciljevi- otimanja teritorija ratom, unistavanje naroda i otimanje licne imovine su extremna politika i kriminal.
Kakva je to prica o nekoj ideji unitarne BiH kao ravnotezi Velikosrpskoj zlocinackoj politici? Nije rat izbio zbog imaginarne unitarne, vec zbog samostalne BiH koja se nije uklapala u extremnu ideju "Svi Srbi u jednoj drzavi".
Ako je referendum raspisan protiv volje jednog od konstitutivnih naroda, koji je zatim preglasan na tom referendumu, i prije i bez ikakvog dogovora o unutrasnjem uredjenju zemlje, sta onda to govori o instituciji konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda?
Kada se u tako bitnoj stvari ignorisala volja jednog od navodno konstitutivnih naroda koji cini 35% stanovnista, kako taj narod moze da vjeruje da ce njegova konstitutivnost i ravnopravnost biti postovana u na taj nacin osamostaljenoj zemlji?
Ne kazem da bosnjaci nisu imali pravo na odvajanje od Yu, imali su! ali su trebali biti malo pametniji i bar dogovoriti unutrasnje uredjenje te zemlje prije raspisivanja referunduma. ali kakvi, alija je bio spreman da zrtvuje mir radi nezavisnoti bih. a to je i rekao!
Nema naroda na zemljaskoj kugli koji bi mirno gledao kako ga se preglasava, a posebno srbi sa sjecanjem na NDH! nazvao ti to ekstremizmom ili ne!
Agresija ili ne, SVI bi krenuli u rat u toj situaciji, samo kad bi bili tako naoruzani. a srbi su bili naoruzani.
sta se desava u iraku gdje imas 3 sekte?
glupost bosnjackog vodjstva 1992. na stetu vlastitog naroda ne moze oprati prica o velikoj srbiji.
cinjenica da je referendum raspisan bez dogovora i volje jednog naroda govori da je na vrhu te drzave bio jedan ekstrem, a srpski nacionalisti sa idejom da se jedino mogu izboriti za svoja prava etnickim ciscenjem i masovnim ubijanjem - bili su drugi ekstrem!
to su jasno bila dva politicka extrema.ako je neko spreman da zrtvuje mir da bi dobio nezavisnost onda je on ekstremista.
samo naivan i neinteligentan covjek moze da vjeruje da se rat nije mogao izbjeci. nije se izbjegao jer su politicki ekstremisti bili na OBADVIJE strane.