Demografija u BiH i buduci trendovi

Post Reply
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Jastreb35 wrote:
Heli Kopter wrote:kako znas?
Kako znam ? Znam kad vidim ko to trazi, sve (do juce naoruzani) velikosrbi i velikohrvati koje je Vasington prijetnjom batinanjem prisilio na nominalnu lojalnost drzavi.

U raspad drzave nakon etnicke podjele sam vise uvjeren nego u eventualnu majorizaciju od strane Bosnjaka u slucaju unitarizacije, pa me interesuje zasto ti ne rizikujes (pa ako pogrijesis) da se vrsi majorizaciju umjesto sto ocekujes da ja rizikujem nestanak drzave (ako ja pogrijesim) ?

Zasto nisi spreman na ponudjeni kompromis (decentralizacija bez etnickog karaktera) ? Ne uklapa se u dugorocnu strategiju stvaranja Velike Srbije ?

?
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
Heli Kopter wrote:zar je dodik bio naoruzani vodja?
Legitimitet se u ratu davalo paljanskoj skupstini (ako si velikosrbin poput Dodika), Sarajevu (ako si patriota poput Bogicevica). ili izbjeglistvu (ako si papucar poput Borogovca).

Danajac je Danajac, ma kakve on darove nosio.
ma da uvijek je sarajevo to sto je bilo ispravo, srbi i hrvati su otpadnici
( a znas li za sprdacinu kad su bogicevicu poslali poziv da se javi u vojsku ...jaran obuao jna uniformu pa zapalio cestom....sprdacina ispala od tog patriote :lol: )
e stvarno jastrebe imas li ti sta drugo uzivotu da radis nego da poklapas svaku diskusiju.
da mi otvorimo podforum samo za tebe pa nam ti onda otvori oci i objasni sta da radimo
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jastreb35 wrote:
jeza u ledja wrote:Ne, uzimam u obzir ono sto je opsteprihvaceno u svim demokratskim zemljama, pravo etnickih grupa na autonomiju. Etnicka grupa koja je u vecini (u nasem slucaju Bosnjaci) nije ta koja treba odredjivati ostalima da li im autonomija treba ili ne. To je isto kada bi svicarski Njemci rekli svicarskim Francuzima ili Italijanima e ne trebaju vam kantoni. Etnicke autonomne regije ne moraju uopste imati nacionalne nazive ili obiljezja, nije u tome poenta. To nije 'insitucionalizovana diskriminacija' kako je nazivas, jer tu diskriminacije nema, uvijek ce postojati drzava iznad toga te konstitutivnost svih naroda u cijeloj drzavi.
Diskriminacije ima tamo gdje ti kazes da je ima ? Ako se protiv volje Bosnjaka na stolacku zgradu opstine stavlja zastavu jednog (hrvatskog) naroda, ti mozes reci da to nije diskriminacija, mozes reci da je to boca za ronjenje. Isto tako mozes reci da za Bosnjake i Hrvate manjeg entiteta naziv istog nije diskriminacija, da je to boca za ronjenje. Ali objektivan ce covjek u tom uvijek vidjeti diskriminaciju, a ne bocu za ronjenje.
Opet izvrces ono sto je napisano. Nisam rekao da diskriminacije sada nema, vec da sistem o kojem govorim ne podrazumijeva nuzno diskriminaciju. Sistem koji medjutim sada postoji je nakaradan i ne moze dugorocno izdrzati. Govorimo o tome sta nakon toga. Govorimo o drzavi kakva bi BiH trebala biti i kao takva mogla opstati. Govorimo o eliminisanju te diskriminacije sto je spominjes, diskriminacije od strane drzavne vecine, te diskriminacije od strane lokalne vecine. Rjesenje izmedju te dvije strane jeste kompromis, ali kompromis vec postoji samim tim sto postoji i drzava. Kako pobogu ocekivati od Srba i Hrvata da zele da zive u ovoj zemlji ako im zabranis zapisavanje teritorija? Oni to rade jer se osjecaju sigurnije i jer im tako odgovara.
Ono sto ti govoris i sto govori vecina prounitaristickih politicara je da zbog zlocinackog i nacionalistickog karaktera 'velikosrba i velikohrvata' istima treba biti oduzeta i ona prava sto bi po svim demokratskim normama trebali imati.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Sarajevo je i u ratu bilo glavni grad, a moj stav o generalizacijama na racun cjelokupnih naroda je poznat. Sto se tice Bogicevica, mnoga ce unucad znati za njega po dobrom, a za tebe mogu znati samo ako nezgodno padnes u kupatilu, pa te u tom stanju nadju par mjeseci kasnije.
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:Sarajevo je i u ratu bilo glavni grad, a moj stav o generalizacijama na racun cjelokupnih naroda je poznat. Sto se tice Bogicevica, mnoga ce unucad znati za njega po dobrom, a za tebe mogu znati samo ako nezgodno padnes u kupatilu, pa te u tom stanju nadju par mjeseci kasnije.
nek si mi vala reko
oci si mi otvorio
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

hvala ti ko bratu
odoh ja da nadjem neku temu gdje tebe nema
mozda uspijemo nesto i da prodiskutujemo
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

jeza u ledja wrote:Govorimo o eliminisanju te diskriminacije sto je spominjes, diskriminacije od strane drzavne vecine, te diskriminacije od strane lokalne vecine. Rjesenje izmedju te dvije strane jeste kompromis, ali kompromis vec postoji samim tim sto postoji i drzava. Kako pobogu ocekivati od Srba i Hrvata da zele da zive u ovoj zemlji ako im zabranis zapisavanje teritorija?
Odnosno, ja trebam prihvatiti ultimatum velikosrba i velikohrvata, BiH ce biti onakva kakva oni zele da bude ili je nece biti ? Mislim da smo prevazisli to vrijeme prijetnji. Uredjenje mora biti pravedno prema svima, Hrvat u Tuzli ne moze sluzbeno biti manjina samo zato sto se nekom u Mostaru i Banjaluci digla nacionalisticka dlaka koja trazi milovanje.

Ako cemo razgovarati, razgovaracemo bez ultimatuma.
array

Post by array »

jeza u ledja wrote: Kako pobogu ocekivati od Srba i Hrvata da zele da zive u ovoj zemlji ako im zabranis zapisavanje teritorija? Oni to rade jer se osjecaju sigurnije i jer im tako odgovara.
Ako Srbima recimo treba RS da bi se osjećali sigurno, šta je onda sa sigurnošću Bošnjaka i Hrvata koji još uvijek žive u RS? Da li ti to predlažeš da se Bošnjaci iz Banjaluke, Srebrenice i Prijedora trebaju izdvojiti iz RS da bi se osjećali sigurno? Zašto oni nemogu imati isto pravo da se izdvoje kako bi se osjećali sigurno?
Ti se vraćaš na ono što se ni brutalnim etničkim čišćenjem u ratu nije moglo riješiti. BH nije i još uvijek nema velikih etničkih teritorija da bi se mogla podijeliti bez stvaranja mnogih manjina unutar novih etničkih teritorija. RS je najbolji dokaz šta čeka manjine u etničkim entitetima. Bošnjaci i Hrvati u RS žive kao građani trećeg reda.
Podjela na etničke teritorije nema za cilj pružanje sigurnosti većinskom narodu već podjelu BH i oduzimanje prava manjinama.
Heli Kopter

Post by Heli Kopter »

Prvo ja nisam eksponent velikosrpstva pa da se ja sa tim imam sta slagati ili ne slagati. Drugo, koliko mi je poznato, jedan ekstrem u ratu bila je Velika Srbija a drugi unitarna BiH. Dejtonski sporazum dodje bas negdje po sredini.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

array wrote:
jeza u ledja wrote: Kako pobogu ocekivati od Srba i Hrvata da zele da zive u ovoj zemlji ako im zabranis zapisavanje teritorija? Oni to rade jer se osjecaju sigurnije i jer im tako odgovara.
Ako Srbima recimo treba RS da bi se osjećali sigurno, šta je onda sa sigurnošću Bošnjaka i Hrvata koji još uvijek žive u RS? Da li ti to predlažeš da se Bošnjaci iz Banjaluke, Srebrenice i Prijedora trebaju izdvojiti iz RS da bi se osjećali sigurno? Zašto oni nemogu imati isto pravo da se izdvoje kako bi se osjećali sigurno?
Ti se vraćaš na ono što se ni brutalnim etničkim čišćenjem u ratu nije moglo riješiti. BH nije i još uvijek nema velikih etničkih teritorija da bi se mogla podijeliti bez stvaranja mnogih manjina unutar novih etničkih teritorija. RS je najbolji dokaz šta čeka manjine u etničkim entitetima. Bošnjaci i Hrvati u RS žive kao građani trećeg reda.
Podjela na etničke teritorije nema za cilj pružanje sigurnosti većinskom narodu već podjelu BH i oduzimanje prava manjinama.
Ma jasno je meni sta ti govoris, ali vrijeme prolazi, a stanje ostaje isto. I sto vise vremena prodje postojace manje sanse da se stanje izmjeni.
Kako trebaju izgledati 'novi etnicki teritoriji' ne znam, trebala bi da vrijedi neka kombinacija sadasnje demografske slike i one iz 91. Naravno, bilo koja podjela dovela bi do stvaranja znacajnih 'manjina', ali treba prihvatiti da stanje nikad vise nece biti kao 91, ni priblizno, pa ne znam sta da se desi. Dalje, kada govorim o etnicki podjeljenim regijama, ne mislim na jedinstven teritorij, znaci svakom 'njihova' opstina. Opstine koje imaju znacajan broj manjina uopste ne moraju biti dio tih etnickih regija, nego zasebni distrikti. Sve i da se sagleda stanje iz 91-e, opet imas teritorija i opstina koje su etnicki homogene, ako nista one imaju pravo na autonomiju, zar ne? Opet, ne mozemo gledati na 91-u kao neko mjerilo, jer je demografska slika skroz drukcija, na zalost to je tako, i mislim da je utopija bilo sta drugo.
Sve je ovo jako komplikovano, ali sta ces...
Ali na kraju treba shvatiti da ni Bosnjaci, ni Srbi, ni Hrvati ni na jednom pedlju BiH nece nikada biti manjina, pa bilo da zive u RS ili u 'entitetu X'. To se rjesava ustavnim normama koje se moraju postovati. (to je proces koji se desava u stvari sve ovo vrijeme, od ustavnih promjena preko policije, itd). Taj proces demokratizacije ce svakako teci svojim tokom i on ne mora nuzno biti povezan sa ovime o cemu mi govorimo.
Sto kazes RS je najbolji dokaz sta se desava sa 'manjinama', pa nije ni u FBiH stanje mnogo bolje, zar ne? Entiteti sa ovolikim pravima ne mogu nikako opstati i to ce se vremenom svakako mjenjati.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jastreb35 wrote:
jeza u ledja wrote:Govorimo o eliminisanju te diskriminacije sto je spominjes, diskriminacije od strane drzavne vecine, te diskriminacije od strane lokalne vecine. Rjesenje izmedju te dvije strane jeste kompromis, ali kompromis vec postoji samim tim sto postoji i drzava. Kako pobogu ocekivati od Srba i Hrvata da zele da zive u ovoj zemlji ako im zabranis zapisavanje teritorija?
Odnosno, ja trebam prihvatiti ultimatum velikosrba i velikohrvata, BiH ce biti onakva kakva oni zele da bude ili je nece biti ? Mislim da smo prevazisli to vrijeme prijetnji. Uredjenje mora biti pravedno prema svima, Hrvat u Tuzli ne moze sluzbeno biti manjina samo zato sto se nekom u Mostaru i Banjaluci digla nacionalisticka dlaka koja trazi milovanje.

Ako cemo razgovarati, razgovaracemo bez ultimatuma.
To nije ultimatum vec zelja.
A zasto bi Hrvat u Tuzli bio 'sluzbeno manjina'? I sta ti to uopste znaci?
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote:
jeza u ledja wrote:Ne, uzimam u obzir ono sto je opsteprihvaceno u svim demokratskim zemljama, pravo etnickih grupa na autonomiju. Etnicka grupa koja je u vecini (u nasem slucaju Bosnjaci) nije ta koja treba odredjivati ostalima da li im autonomija treba ili ne. To je isto kada bi svicarski Njemci rekli svicarskim Francuzima ili Italijanima e ne trebaju vam kantoni. Etnicke autonomne regije ne moraju uopste imati nacionalne nazive ili obiljezja, nije u tome poenta. To nije 'insitucionalizovana diskriminacija' kako je nazivas, jer tu diskriminacije nema, uvijek ce postojati drzava iznad toga te konstitutivnost svih naroda u cijeloj drzavi.
Diskriminacije ima tamo gdje ti kazes da je ima ? Ako se protiv volje Bosnjaka na stolacku zgradu opstine stavlja zastavu jednog (hrvatskog) naroda, ti mozes reci da to nije diskriminacija, mozes reci da je to boca za ronjenje. Isto tako mozes reci da za Bosnjake i Hrvate manjeg entiteta naziv istog nije diskriminacija, da je to boca za ronjenje. Ali objektivan ce covjek u tom uvijek vidjeti diskriminaciju, a ne bocu za ronjenje.
Opet izvrces ono sto je napisano. Nisam rekao da diskriminacije sada nema, vec da sistem o kojem govorim ne podrazumijeva nuzno diskriminaciju. Sistem koji medjutim sada postoji je nakaradan i ne moze dugorocno izdrzati. Govorimo o tome sta nakon toga. Govorimo o drzavi kakva bi BiH trebala biti i kao takva mogla opstati. Govorimo o eliminisanju te diskriminacije sto je spominjes, diskriminacije od strane drzavne vecine, te diskriminacije od strane lokalne vecine. Rjesenje izmedju te dvije strane jeste kompromis, ali kompromis vec postoji samim tim sto postoji i drzava. Kako pobogu ocekivati od Srba i Hrvata da zele da zive u ovoj zemlji ako im zabranis zapisavanje teritorija? Oni to rade jer se osjecaju sigurnije i jer im tako odgovara.
Ono sto ti govoris i sto govori vecina prounitaristickih politicara je da zbog zlocinackog i nacionalistickog karaktera 'velikosrba i velikohrvata' istima treba biti oduzeta i ona prava sto bi po svim demokratskim normama trebali imati.
Hoces da kazes da navijanje protiv Bosne i Hercegovine velikosrbi (primarno) i velokohrvati izvode jer se tako osjecaju sigurnije!?
Hoces da kazes da su velikosrbi izgradili crkvu u dvoristu Fate Orlovic jer im to treba da bi se osjecali sigurnije?!
Hoces da kazes da je crkva u Divicu napravljena na temeljima dzamije jer je trebalo Srbima da bi se osjecali sigurnije?!
Nije to zbog toga i ti si potpuno svjestan sta stoji iza ovih zapisavanja.
To je poruka drugim narodima da tu nisu dobrodosli i poruka svom narodu "izdrzite samo jos malo braco" i to sluzi u cilju odrzavanja konstantnih tenzija izmedju naroda.
Nazalost oni koji to rade rukovode rukovode se kriterijem kako sto vise napakostiti drugim narodima, a ne nekim drugim kriterijima.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jeza u ledja wrote:Ne, uzimam u obzir ono sto je opsteprihvaceno u svim demokratskim zemljama, pravo etnickih grupa na autonomiju. Etnicka grupa koja je u vecini (u nasem slucaju Bosnjaci) nije ta koja treba odredjivati ostalima da li im autonomija treba ili ne. To je isto kada bi svicarski Njemci rekli svicarskim Francuzima ili Italijanima e ne trebaju vam kantoni.
Etnicke autonomne regije ne moraju uopste imati nacionalne nazive ili obiljezja, nije u tome poenta. To nije 'insitucionalizovana diskriminacija' kako je nazivas, jer tu diskriminacije nema, uvijek ce postojati drzava iznad toga te konstitutivnost svih naroda u cijeloj drzavi.
Sve to oni znaju samo se prave blesavi.

Nema ovdje puno nepoznanica niti je BiH specifična. Postoji samo klasična borba manjinskog naroda za nacionalna prava i težnja većinskog naroda za dominacijom, odnosno vlašću.

Podmetanja o aparthejdu su na nivou predškolskog uzrasta. Hrvati traže SAMO ono što ima npr. Quebec u Kanadi, Katalonija u Španjolskoj, Škotska u Britaniji, Flandrija u Belgiji, Tirol u Italiji, tu je i primjer Švicarske itd. itd., isto to i za sebe, ni manje ni više. Takva rješenja postoje na sve strane. Da li je to aparthejd?

S druge strane, rješenja koja predlažu Bošnjaci svela bi ostale na nivo Kurda u Turskoj.

Jest, eto, Kanada, Španjolska, Britanija, Belgija i Švicarska su zemlje aparthejda i fašizma, a Turska je primjer suživota i ljubavi Turaka sa Armenima i Kurdima, how yes no. :roll:
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Logika je da se Hrvati i srbi mozda malo pribojavaju vecine koju cine bosnjaci. Logicno rjesenje po hrvatima i srbima je naravno da imaju neke svoje federacije/regije/kantone gdje cine vecinu i tako odrzavaju i njeguju svoju kulturu i tradiciju. Po meni je i svicarski model prifatljiv, samo da to skolni sadasnje baiere, da narod i drzava krene nabolje. Demokratija je da pojedinac ima osnovna prava na zivot/rad/opredjeljenje.

@Tomislav MO

Vidim ovde si ocrnio samo Tursku, po tebi zemlja aparthejda.? Zaboravljas u to svrstat sve ostale zemlje balkana. Sta je to hrvatska ucinila za veliku populaciju srba, osim sto ih i danas zakonima i politikom vise raseljava. Zasto hrvatska ne dodjeli federalnu jedinicu/ kanton srbima, bar tamo gdje su vecina? Sta je bolja crna gora, pa 19 % stanovnistva cine muslimani razni nacionaliteta, dali bi isti trebali traziti svoju federalnu jedinicu u sklopu drzave Crne Gore? Zasto ne, ako hrvati traze ista prava u bosni sa 14 % populacije. Sta je sa makedonijom? Tu zivi 25 % albanaca, zar i oni onda po tebi trebaju traziti federalnu jedinicu/entitet? Srbija sandzaku neda nikakva prava, tu zivi sasvim dovoljno muslimana/bosnjaka da se moze osnovat zasebna regija/kanton. Turska je zlatna sta su balkanske zemlje, Ovo ti je isto dokaz da hrvati u bosni nisu nimalo vise a ni manje ugrozeni od ostali u regijonu..

Licno se nadam da ce se nekad stvoriti ustav koji funkcionise, na bazi kantona, bez preglasanvanja jednog naroda i dominacije jednog naroda, to donosi nemire. Bez entitetskog glasovanja, gdje jedan narod sve blokira, to odonosi fustracije kod naroda koji definitivno cini vecinu u bosni. Bitna je vlast i vlada koja ce i tebi i meni obezbjediti prava, stabilnost, sigurnost, prosperitiet. Manje me na primjer interesuje dali ce srbin ili hrvat navijat za reprezetaciju bosne i hercegovine, to je sve licno opredjeljenlje. Demografska slika bosne zavisi u velikoj mjeri od ustava koji bude donesen.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Blueboy- wrote: Vidim ovde si ocrnio samo Tursku, po tebi zemlja aparthejda.? Zaboravljas u to svrstat sve ostale zemlje balkana. Sta je to hrvatska ucinila za veliku populaciju srba, osim sto ih i danas zakonima i politikom vise raseljava. Zasto hrvatska ne dodjeli federalnu jedinicu/ kanton srbima, bar tamo gdje su vecina? Sta je bolja crna gora, pa 19 % stanovnistva cine muslimani razni nacionaliteta, dali bi isti trebali traziti svoju federalnu jedinicu u sklopu drzave Crne Gore? Zasto ne, ako hrvati traze ista prava u bosni sa 14 % populacije. Sta je sa makedonijom? Tu zivi 25 % albanaca, zar i oni onda po tebi trebaju traziti federalnu jedinicu/entitet? Srbija sandzaku neda nikakva prava, tu zivi sasvim dovoljno muslimana/bosnjaka da se moze osnovat zasebna regija/kanton. Turska je zlatna sta su balkanske zemlje, Ovo ti je isto dokaz da hrvati u bosni nisu nimalo vise a ni manje ugrozeni od ostali u regijonu..
Apsolutno točno, sve navedeno vrijedi i za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. :thumbup:

Ali zbog takvog kratkovidnog, usudio bih se reći plemenskog razmišljanja, je cijela regija takva kakva jest.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Apsolutno točno, sve navedeno vrijedi i za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Ali zbog takvog kratkovidnog, usudio bih se reći plemenskog razmišljanja, je cijela regija takva kakva jest.
Kao sto sam i pisao, Bosna nemora pratit trebndove u regijonu, treba traziti povoljno rjesenje za sve narode. Dobro rjesenje u Bosni i napredak samo moze druge u okruzenju navest na isto. Najgore je sto nasi politicari djele nas u svakom kutku drzave, ubjedju nas da su nase razlike/kulture/religije problem, a isti odlicno podjela fotelje/plate i sebi dodjele povisice.

Licno dolazim iz grada gdje vecinu cine hrvat, nista lose u tome nema, ali razumljivo je da ja tu nemam prava po mjeri dok god ista prava nema hrvat u bugojnu, Konjicu, Sarajevu itd. Demografsko stanje se mjenja iz dana u dan zbog toga. Ljudi idu za boljim, ali mislim da vako stanje ipak najvise ide na stetu hrvatima, vecina odseli van bosne. Djelimicno su sami krivi, a dobrim djelom je problem kompletna politika kao i razvlacenje i slab pritisak medjunarodne zajednice na politicare koji vladaju.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:
jeza u ledja wrote:Ne, uzimam u obzir ono sto je opsteprihvaceno u svim demokratskim zemljama, pravo etnickih grupa na autonomiju. Etnicka grupa koja je u vecini (u nasem slucaju Bosnjaci) nije ta koja treba odredjivati ostalima da li im autonomija treba ili ne. To je isto kada bi svicarski Njemci rekli svicarskim Francuzima ili Italijanima e ne trebaju vam kantoni.
Etnicke autonomne regije ne moraju uopste imati nacionalne nazive ili obiljezja, nije u tome poenta. To nije 'insitucionalizovana diskriminacija' kako je nazivas, jer tu diskriminacije nema, uvijek ce postojati drzava iznad toga te konstitutivnost svih naroda u cijeloj drzavi.
Sve to oni znaju samo se prave blesavi.

Nema ovdje puno nepoznanica niti je BiH specifična. Postoji samo klasična borba manjinskog naroda za nacionalna prava i težnja većinskog naroda za dominacijom, odnosno vlašću.

Podmetanja o aparthejdu su na nivou predškolskog uzrasta. Hrvati traže SAMO ono što ima npr. Quebec u Kanadi, Katalonija u Španjolskoj, Škotska u Britaniji, Flandrija u Belgiji, Tirol u Italiji, tu je i primjer Švicarske itd. itd., isto to i za sebe, ni manje ni više. Takva rješenja postoje na sve strane. Da li je to aparthejd?

S druge strane, rješenja koja predlažu Bošnjaci svela bi ostale na nivo Kurda u Turskoj.

Jest, eto, Kanada, Španjolska, Britanija, Belgija i Švicarska su zemlje aparthejda i fašizma, a Turska je primjer suživota i ljubavi Turaka sa Armenima i Kurdima, how yes no. :roll:
Mlatis gluposti po obicaju.
Kakve veze ima Turska sa nama?
A sta mislis da, za pocetak, ti u cije se ti ime kao boris priznaju Bosnu i Hercegovinu bar u onoj mjeri koliko Katalonci priznaju Spaniju ili Tirolci Italiju? Dali ce neki Katalonac biti obiljezen kao izdajnik i vrlo cesto popljuvan ako recimo igra fudbal za reprezenatciju Spanije? Ovdje se upravo takve poruke salju od nacionalista Srba i Hrvata.
Eto imaju Srbi u RS-u sva moguca "prava" i pogodnosti. Nema tamo ni Bosnjaka ni Hrvata, ali opet se negira Bosna i Hercegovina na svakom koraku.
Ili zbog cega bi Hrvati iz Bosne i Hercegovine uopste bili dijaspora Hrvatske i glasali tokom izbora u Hrvatskoj? Jeli to mozda doprinosi kvalitetu njihova zivota u Bosni i Hercegovini. To su sve rjesenja koja su iznudjena tokom rata i neposredno nakon njega, kad je ova zemlja bila najslabija i morala pristajati na takve prijedloge i ucjene. Prelazna rjesenja, da se gvozdje drzi vrucim dok ne dodje zgodan momenat da se pripoji matici. Imas na hiljade velikonacionalista koji su godinama radili na razgradnji i disoluciji ove zemlje i jos uvijek su izvrsnoj vlasti. Sta mislis sta rade oni sada? Pa rade isto ono sto su radili od 1992-1995, samo drugim sredstvima. Oni nastojanja za disolucijom ove zemlje samo pakuju u ambalazu toboznje borbe za ravnopravnost svog naroda.
Glavni problem za takve kao sto si ti je sto nije uspio plan iz Karadjordjeva, pa svaki pokusaj pravljenja ove zemlje normalnom predstavljate pokusajima majorizacije i slicnim nebulozama.
Aparthejd niko nije predstavljao u kontekstu koji ti navodis, ali ono kakve uslove imaju recimo Bosnjaci i Hrvati u najvecem dijelu RS-a jeste najblize stanju koje se opisuje kao aparthejd.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jugoistocnjak wrote: Mlatis gluposti po obicaju.
A sta mislis da, za pocetak, ti u cije se ti ime kao boris priznaju Bosnu i Hercegovinu bar u onoj mjeri koliko Katalonci priznaju Spaniju ili Tirolci Italiju? Dali ce neki Katalonac biti obiljezen kao izdajnik i vrlo cesto popljuvan ako recimo igra fudbal za reprezenatciju Spanije? Ovdje se upravo takve poruke salju od nacionalista Srba i Hrvata.
Eto imaju Srbi u RS-u sva moguca "prava" i pogodnosti. Nema tamo ni Bosnjaka ni Hrvata, ali opet se negira Bosna i Hercegovina na svakom koraku.
Ili zbog cega bi Hrvati iz Bosne i Hercegovine uopste bili dijaspora Hrvatske i glasali tokom izbora u Hrvatskoj? Jeli to mozda doprinosi kvalitetu njihova zivota u Bosni i Hercegovini. To su sve rjesenja koja su iznudjena tokom rata i neposredno nakon njega, kad je ova zemlja bila najslabija i morala pristajati na takve prijedloge i ucjene. Prelazna rjesenja, da se gvozdje drzi vrucim dok ne dodje zgodan momenat da se pripoji matici. Imas na hiljade velikonacionalista koji su godinama radili na razgradnji i disoluciji ove zemlje i jos uvijek su izvrsnoj vlasti. Sta mislis sta rade oni sada? Pa rade isto ono sto su radili od 1992-1995, samo drugim sredstvima. Oni nastojanja za disolucijom ove zemlje samo pakuju u ambalazu toboznje borbe za ravnopravnost svog naroda.
Glavni problem za takve kao sto si ti je sto nije uspio plan iz Karadjordjeva, pa svaki pokusaj pravljenja ove zemlje normalnom predstavljate pokusajima majorizacije i slicnim nebulozama.
Aparthejd niko nije predstavljao u kontekstu koji ti navodis, ali ono kakve uslove imaju recimo Bosnjaci i Hrvati u najvecem dijelu RS-a jeste najblize stanju koje se opisuje kao aparthejd.
Opet podmetanja, skretanje sa bitnog, a bitno je samo pitanje raspodjele vlasti. :roll:

Da ne bi odlutao previše u svojim izgovorima i opravdanjima, opravdaj bitno:
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Dali ce neki Katalonac biti obiljezen kao izdajnik i vrlo cesto popljuvan ako recimo igra fudbal za reprezenatciju Spanije?

Ti opet pises o stvarima koje nemaju veze sa temom. Pa igra i srba i hrvata u bosanskim selekcijama, svi jos nosaju glavu na remenu. Eto ko mi bosanci nismo prvog zlatana ibrahimovica proglasili izdajnikom, samo zato sto je sam odabrao svedsku. Pobuna se digla i u vezi Terzica, kada je procurilo da ce zaigrat za repr. Hrvatske. Mislim svak navija za svoje ljubimce, to pravo nekom nebi osporavo.

Ali sto jest bitno, da ustav garantira prava svima na nivou cjele teritorie, bez toga nema stabilnosti drzave a ni mira bosnjcacima, srbima, hrvatima. Ja ne tezim tome da natjeram hrvate da navijaju za ovog ili ongo, isto sam necu nikad navijat za drugu osim za bosnu.

Mislim da to sto hrvati imaju pravo glasat u hrvatskoj a tim i u bosni najvise dovodi hrvate u probleme. Djeli ih na dvije strane, neki se opredjele tezit hrvatskoj, neki teze da mjenjaju stanje u bosni. Inace to jest i velika nepravda, nedaj boze da 2000000 muslimana/bosnjaka u turskoj i oni na sandzaku podju glasat u bosni, mislim da bi to stvorilo ogromne probleme, a da ne govorimo za ostale zemlje u regijonu. Mislim da ce se to hrvatima vremenom ukinut, ali to je stvar hrvatske i zakona te drzave.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:
jugoistocnjak wrote: Mlatis gluposti po obicaju.
Opet podmetanja, skretanje sa bitnog, a bitno je samo pitanje raspodjele vlasti. :roll:

Da ne bi odlutao previše u svojim izgovorima i opravdanjima, opravdaj bitno:

Ne znam sta je to sto ti podrazumijevas pod "raspodjela vlasti". Pojasni to malo.

Znam da je u najmanju ruku nehumano predlagati da se od nekih podrucja koja su postala jednonacionalna putem kame, protjerivanja, "sabirnih centara" i zlocina zagovaraju nekakve administrativne jedinice i tepa im se nekim zapadnjackim nazivima koja bi trebala valjda zvucati atraktivno.
Imamo mi sad podjelu vlasti, ali nisam primjetio da nam je to donijelo ista dobro. SDA ima vlast u jednom dijelu, SNSD u drugom, a neke druge stranke u trecem, ali to nije doprinijelo boljitku i ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriju BiH. Povratnici u Visegradu ne smiju sa onom kapom (francuzicom) otici u grad Visegrad, jer su kao takvi prepoznati kao Bosnjaci i imace problema na ocigled predstavnika tvoje podijeljene vlasti (policije). Ovo je nesta sto sam neposredno gledao, prije samo dvije godine.
Samo kvalitetna ustavna rjesenja koja ce se provoditi u praksi ce omoguciti ravnopravnost naroda na cijelom prostoru BiH. Federalne jedinice ce omoguciti sva prava narodu koji je najbrojniji u toj federalnoj jedinici, ali na ustrb preostala dva naroda kojima ce to biti jasna poruka da treba da se sele.
voajer

Post by voajer »

Heli Kopter wrote:Prvo ja nisam eksponent velikosrpstva pa da se ja sa tim imam sta slagati ili ne slagati. Drugo, koliko mi je poznato, jedan ekstrem u ratu bila je Velika Srbija a drugi unitarna BiH. Dejtonski sporazum dodje bas negdje po sredini.
Sama cinjenica postojanja jednog extrema ne podrazumjeva postojanje drugog, njemu suprotnog. Drzavnost Bosne i Hecegovine i zelja za prezivljavanjem etnicke skupine su legitimna prava i ciljevi- otimanja teritorija ratom, unistavanje naroda i otimanje licne imovine su extremna politika i kriminal.
Kakva je to prica o nekoj ideji unitarne BiH kao ravnotezi Velikosrpskoj zlocinackoj politici? Nije rat izbio zbog imaginarne unitarne, vec zbog samostalne BiH koja se nije uklapala u extremnu ideju "Svi Srbi u jednoj drzavi".
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Blueboy- wrote:
Dali ce neki Katalonac biti obiljezen kao izdajnik i vrlo cesto popljuvan ako recimo igra fudbal za reprezenatciju Spanije?

Ti opet pises o stvarima koje nemaju veze sa temom. Pa igra i srba i hrvata u bosanskim selekcijama, svi jos nosaju glavu na remenu. Eto ko mi bosanci nismo prvog zlatana ibrahimovica proglasili izdajnikom, samo zato sto je sam odabrao svedsku. Pobuna se digla i u vezi Terzica, kada je procurilo da ce zaigrat za repr. Hrvatske. Mislim svak navija za svoje ljubimce, to pravo nekom nebi osporavo.

Ali sto jest bitno, da ustav garantira prava svima na nivou cjele teritorie, bez toga nema stabilnosti drzave a ni mira bosnjcacima, srbima, hrvatima. Ja ne tezim tome da natjeram hrvate da navijaju za ovog ili ongo, isto sam necu nikad navijat za drugu osim za bosnu.

Mislim da to sto hrvati imaju pravo glasat u hrvatskoj a tim i u bosni najvise dovodi hrvate u probleme. Djeli ih na dvije strane, neki se opredjele tezit hrvatskoj, neki teze da mjenjaju stanje u bosni. Inace to jest i velika nepravda, nedaj boze da 2000000 muslimana/bosnjaka u turskoj i oni na sandzaku podju glasat u bosni, mislim da bi to stvorilo ogromne probleme, a da ne govorimo za ostale zemlje u regijonu. Mislim da ce se to hrvatima vremenom ukinut, ali to je stvar hrvatske i zakona te drzave.

Prvo nije tacno da su Bosanci Ibrahimovica proglasili izdajnikom, jer je Bascarsija puna dresova sa njegovim imenom. I ja nisam pricao o tome kako obicni ljudi reaguju, vec o tome kakve poruke salju zvanicni predstavnici ove zemlje. Ljudi koji primaju platu od ove drzave je ponizavaju na svakom njihovom koraku i to sam samo ilustrovao fudbalom. Izjavu "navijacu za Bosnu samo kad igra protiv Turske" svi oni koju ovu zemlju osjecaju svojom domovinom/otadzbinom dozivljavaju kao uvredu i provokaciju. A to kaze premijer jednog entiteta. Predstavnik "podijeljene vlasti".

Izvini, ali to sto Hrvati iz Bosne i Hercegovine glasaju na izborima u drugoj drzavi je itekako problem Bosne i Hercegovine. Ti ocito ne zelis da vidis stvari koji ti ne idu u prilog.
Nije Bosna i Hercegovina toliko specificna da bi od nje pravilo cudoviste sa njenim unutrasnjim uredjenjem.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jugoistocnjak wrote: Ne znam sta je to sto ti podrazumijevas pod "raspodjela vlasti". Pojasni to malo.
Sve se, kao i svugdje drugo svodi na vlast.

Većinski narod redovito teži unitarizmu, želi jedan čovjek - jedan glas jer tako može sakupiti najviše glasova u parlamentu a time i vlast.

Manjinski narod prirodno teži separatizmu, odnosno odvajanju i formiranju vlastite države u kojoj bi se onda naravno odjednom i sam okrenuo unitarizmu i zagovarao princip jedan čovjek - jedan glas.

To su prirodne stvari. Razlika je samo u tome što civilizirani dio planete takav prirodni konflikt riješi razgovorom, i to obično negdje na sredini želja jednih i drugih.
Liberalism

Post by Liberalism »

Kakva crna demografija i nasa vlast.

Prema istrazivanju Agencije za statistiku (BHAS), Bosna i Hercegovina 15 godina nakon rata u Bosni ima manje stanovnika nego 15 godina nakon zavrsetka II Svjetskog rata.

Al to nikoga ne interesuje.... ko kad nikoga nije briga za obicne ljude vec samo titula u filozofiranju
Heli Kopter

Post by Heli Kopter »

voajer wrote:
Heli Kopter wrote:Prvo ja nisam eksponent velikosrpstva pa da se ja sa tim imam sta slagati ili ne slagati. Drugo, koliko mi je poznato, jedan ekstrem u ratu bila je Velika Srbija a drugi unitarna BiH. Dejtonski sporazum dodje bas negdje po sredini.
Sama cinjenica postojanja jednog extrema ne podrazumjeva postojanje drugog, njemu suprotnog. Drzavnost Bosne i Hecegovine i zelja za prezivljavanjem etnicke skupine su legitimna prava i ciljevi- otimanja teritorija ratom, unistavanje naroda i otimanje licne imovine su extremna politika i kriminal.
Kakva je to prica o nekoj ideji unitarne BiH kao ravnotezi Velikosrpskoj zlocinackoj politici? Nije rat izbio zbog imaginarne unitarne, vec zbog samostalne BiH koja se nije uklapala u extremnu ideju "Svi Srbi u jednoj drzavi".
Ako je referendum raspisan protiv volje jednog od konstitutivnih naroda, koji je zatim preglasan na tom referendumu, i prije i bez ikakvog dogovora o unutrasnjem uredjenju zemlje, sta onda to govori o instituciji konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda?

Kada se u tako bitnoj stvari ignorisala volja jednog od navodno konstitutivnih naroda koji cini 35% stanovnista, kako taj narod moze da vjeruje da ce njegova konstitutivnost i ravnopravnost biti postovana u na taj nacin osamostaljenoj zemlji?

Ne kazem da bosnjaci nisu imali pravo na odvajanje od Yu, imali su! ali su trebali biti malo pametniji i bar dogovoriti unutrasnje uredjenje te zemlje prije raspisivanja referunduma. ali kakvi, alija je bio spreman da zrtvuje mir radi nezavisnoti bih. a to je i rekao!

Nema naroda na zemljaskoj kugli koji bi mirno gledao kako ga se preglasava, a posebno srbi sa sjecanjem na NDH! nazvao ti to ekstremizmom ili ne!

Agresija ili ne, SVI bi krenuli u rat u toj situaciji, samo kad bi bili tako naoruzani. a srbi su bili naoruzani.

sta se desava u iraku gdje imas 3 sekte?

glupost bosnjackog vodjstva 1992. na stetu vlastitog naroda ne moze oprati prica o velikoj srbiji.

cinjenica da je referendum raspisan bez dogovora i volje jednog naroda govori da je na vrhu te drzave bio jedan ekstrem, a srpski nacionalisti sa idejom da se jedino mogu izboriti za svoja prava etnickim ciscenjem i masovnim ubijanjem - bili su drugi ekstrem!

to su jasno bila dva politicka extrema.ako je neko spreman da zrtvuje mir da bi dobio nezavisnost onda je on ekstremista.

samo naivan i neinteligentan covjek moze da vjeruje da se rat nije mogao izbjeci. nije se izbjegao jer su politicki ekstremisti bili na OBADVIJE strane.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Trece, nisi odgovorio na pitanje. Ako ti neces unitarnu BiH, a ja necu etnicki podijeljenu BiH, zasto nisi spreman na kompromisno rjesenje; decentralizacija bez etnickog karaktera ?
Post Reply