Muska imena

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
patrius

Post by patrius »

i narcis je cvijet...
in medias res

Post by in medias res »

stvarno gjde ima Maja- musko???? :lol: :lol:

eh da i to cujem....... :P :D :D
amarella

Post by amarella »

E pa vjerovali ili ne ima ... Jedan drzi i konobu u Sarajevu.
zlata

Post by zlata »

amarella wrote:E pa vjerovali ili ne ima ... Jedan drzi i konobu u Sarajevu.
Mora da mu je to nadimak....hercegovacki...musko.....sa A! :-)
zlata

Post by zlata »

patrius wrote:i narcis je cvijet...
Eh...stvarno nisam narcisoidna. Al'znam jednog Narcisa...koji mjenj'o ime....zakonski. Mislim da se preporodio k'o "pravi" musliman. Nesto...a la Hamza...il'slicno!
pike

Post by pike »

Sogan wrote:
zlata wrote:Bas je Sven fino ime. Sta ima vezzze ako nije "muslimansko". Ja mislim da to znaci Stefan..il'tako nesto. Nek'nam forumski Svedi jave...!
Izravno iz Svedske: :D Sven je autohtono nordijsko ime, nejma veze sa Stefanom a jos manje Stevanom :D

Pikantan detalj: kad na svedskom google-u ukucas "Sven" prva slika koja izleti je:

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ko je ovaj delegat??? :lol:
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Predlažem ime Irnej. Imao sam jednog pravo dobrog druga za kojeg ne znam sad gdje je (negdje u Kanadi) i fakat mi se sviđalo njegovo ime. Deda Makedonac mu ga dao.
sulesavic

Post by sulesavic »

Ja kad ukucam Sven, iskoèi mi

http://www.christianfantasy.net/amdg/Sven.jpg

Btw, postoji Majo Dizdar, èlan je Dru¹tva pisaca Bosne i Hercegovine
mobsterc

Post by mobsterc »

Kurt

ili Amon :faraon1:
over and out :skoljka:
zlata

Post by zlata »

sulesavic wrote:Ja kad ukucam Sven, iskoči mi

http://www.christianfantasy.net/amdg/Sven.jpg

Btw, postoji Majo Dizdar, član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine
AMA...i njega su za*ebali ako mu je to ime. A more biti da mu je to nadimak! :-) Znaso ono...Alija pa Aljo....onda...Mahir pa Majo! :D
zlata

Post by zlata »

Od kad su ona "prava" arapska imena "de rigeur" i dokaz roditeljske odanosti Bogu (i izdvajanja "od okolisa") nesto mi na'm'pade da su u mom zivotu najgore haramlije svi bili..."pravi muslimani": Fatima, Hasan, Zaim...sve k'o fol imenom "pravi muslimani". Al'izgleda...nekakvom heravom primitivnom logikom...njima se nista ne'pise...jer'su "pravi".

U medjuvremenu najbolje osobe koje sam u zivotu srela su: Germaine, Paulo, Zulema, Ediane, Musaib, Ronei, Mario, Medisa, Mina.

Ne zaborav'te Avdu Sidrana. Nadijes djet'tu ime Abdulah. Propjeva sa sest mjeseci...a od boce se nikad ne odvoji. :-)
Neelix

Post by Neelix »

sva ta "muslimanska" imena su ustvari arapska. kako su se arapi zvali prije islama? Kako Muhamed moze biti muslimansko ime ako se sam poslanik rodio prije nego je iko tamo znao za islam? :-) :D

u prilog tome da su to samo obicna arapska, a ne muslimanska imena govore i ljudi drugih vjera koji zive na tom podrucju svojoj djeci daju imena Ibrahim, Sulejman i sl :-)

porijeklo imena veze se geografski za odredjenu lokaciju, a nikako za vjeru.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

krscani arapi imaju imena Musa, Karim i slicno...
cyprus

Post by cyprus »

E znam da od večeras mrzim imena Džeremi i Arjen :x :x :x .
Neelix

Post by Neelix »

to sam upravo ja rekao :D
wifiuser

Post by wifiuser »

...i sutra kad te sin bude pitao: "Tata, kako sam ja dobio ime?", odgovor ce biti: "Pa na forumu sine"!
Sogan

Post by Sogan »

wifiuser wrote:...i sutra kad te sin bude pitao: "Tata, kako sam ja dobio ime?", odgovor ce biti: "Pa na forumu sine"!
:lol: :lol: :lol:
trauma :D ... i tim putem ce jos jedan mladi bosanski zivot otici u helac

p.s. ja glasam za Hamo
cyprus

Post by cyprus »

Meni se sviđa ime Axel. Usput zna li ko čije je, odnosno, odakle potiče?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

cyprus wrote:Meni se sviđa ime Axel. Usput zna li ko čije je, odnosno, odakle potiče?
Originalno Axl :oops: a potice iz Guns'n'Roses-a :D :D
Maksim

Post by Maksim »

Axel je skandinavska forma hebrejskog imena Absalom i znaci "otac je mir". Btw, nema nista s imenom Alex/Alexander koje je opet grcko ime i znaci "ratnik" ili "branitelj covjeka".
uozo

Post by uozo »

cyprus wrote:Meni se sviđa ime Axel. Usput zna li ko čije je, odnosno, odakle potiče?
:shock:
The boy's name Axel \ax-xel\ is pronounced AX-el. It is of Hebrew origin, and its meaning is "father is peace". Scandinavian variant of Absalom. Rock star Axl Rose.

Axel has 7 variant forms: Aksel, Ax, Axe, Axell, Axil, Axill and Axl.
Hebrew :shock: :D
cyprus

Post by cyprus »

Hvala na informacijama.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

uozo wrote:
The boy's name Axel \ax-xel\ is pronounced AX-el. It is of Hebrew origin, and its meaning is "father is peace". Scandinavian variant of Absalom. Rock star Axl Rose.

Znači, ništa ni od Aksela :D Nije ime našega podneblja :D

Uh, kad nešto bolje razmislim, baš su nas ovi naši preci zavalili :D Poturčiše se, zadeveraše nas imenima, pa sad čovjek ne može, kao pravi Slaven, dati djetetu ime Milojka ili Desimir :D Iako bih, kad čitam šta sve ljudi govore i pišu, najradije, zbog osjećaja koji ostaje nakon toga, promijenio ime u Gorčin 8-)
uozo

Post by uozo »

Ahmmed wrote:
uozo wrote:

Uh, kad nešto bolje razmislim, baš su nas ovi naši preci zavalili :D Poturčiše se, zadeveraše nas imenima, pa sad čovjek ne može, kao pravi Slaven, dati djetetu ime Milojka ili Desimir :D Iako bih, kad čitam šta sve ljudi govore i pišu, najradije, zbog osjećaja koji ostaje nakon toga, promijenio ime u Gorčin 8-)
Zeznuto je to sa imenima pogotovu kad imaju jedno znacenje na jednom a drugo na drugom jeziku. Naprimjer tursko ime Mert, znaci hrabar, neustrasiv a Merde na francuskom sran.e tj g.ovno. A izgovara se skoro potpuno identicno. Tako da se moj kapetan na pocetku uvijek cudio kad sam ga predstavljo francuzima. Zasto se oni valjaju od smijeha pitao me uvijek. Kad sam mu objasnio o cemu se radi rekao mi je da ga odtada uvijek predstavljam kao Martin. :shock: :D
Mislim ime je relativno vazno u zivotu, i puno je vazniji onaj koji stoji iza tog imena, pa sta on po vjeri, porijeklu ili boji koze bio! :roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

uozo wrote:
Ahmmed wrote:
uozo wrote: :shock:

Zeznuto je to sa imenima pogotovu kad imaju jedno znacenje na jednom a drugo na drugom jeziku. Naprimjer tursko ime Mert, znaci hrabar, neustrasiv a Merde na francuskom sran.e tj g.ovno. A izgovara se skoro potpuno identicno. Tako da se moj kapetan na pocetku uvijek cudio kad sam ga predstavljo francuzima. Zasto se oni valjaju od smijeha pitao me uvijek. Kad sam mu objasnio o cemu se radi rekao mi je da ga odtada uvijek predstavljam kao Martin. :shock: :D
Mislim ime je relativno vazno u zivotu, i puno je vazniji onaj koji stoji iza tog imena, pa sta on po vjeri, porijeklu ili boji koze bio! :roll:
:thumbup:
Post Reply