Znam da si veceras bila pospana, ali da ces poceti sama o sebi da pises, to se fakat nisam nadaohorns&drums wrote:Kao prvo, hvala na komplimentu. Iako sam pretpostavljao da pricam sa kulturnim covjekom/zenom vidim da sam se prevario. Zali Boze energije veceras...
Svaka cast za ironiju ali probaj sa istorijom, psihologija ti nije bas jaca strana
Obrazovan(a) mozda jesi ali u nekim tvojim mjerilima. Opet da ti dam savjet: Nemoj se obrazovati preko interneta nego se uclani u neku biblioteku. Nisi veceras prezentirao, a posto sumnjam da cu vise komunicirati s tobom nakon izrecenog epiteta, sumnjam da si jak(a) i u geografiji. Dakle, knjigu u sake i mani se internea
Zastava hrvatskog naroda
-
T
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Vidim, i humor ti je jaca strana
-
MBA
horns&drums wrote:Ne vidjeh ovaj "komentar"T wrote: Niko od Hrvata ne trazi da se odrekne svoje zastave, jer zastava koja se sada pokusava nametnuti kao takva, nije zastava jednog naroda, nego zastava skrojena prije trinaestak godina u glavama istih onih ljudi koji su krojili i logore po Hercegovini.
Ako cuvas zastavu sa ljiljanima, zajedno sa tim nikako ne ide zastava Herceg-Bosne. Ako ti je jedna iskreno na srcu, drugu ni u ludilu ne mozes podrzavati.
Necu podrzavati zastavu nego necu dopustiti da se iti jedan konstitutivni narod ili manjina u mojoj naziva fasistima zbog toga sto je dio tog naroda radio zlocine.
Bravo!
-
MBA
T wrote:Djevojcice, jel' ti to meni nesto prijetis? ja ti vec jednom rekoh, da ti ja nisma kao ova djeca sa foruma, da ti tolerisem takve stvarihorns&drums wrote:U tome je problem. Zastava, kao i grb, nije stara trinaest godina. Starost se mjeri u stoljecima. Ne branim Herceg-Bosnu od prije 13 godina, nego Bosnu i Hercegovinu od 800 godina. Neces poistovjecivati jedan narod sa fasizmom, je l' ti jasno??T wrote: Pa, zastava je stara 13 godina. Ta zastava je simbol svega onoga sto braneci tu novokomponovanu zastavu, veceras branis. Uhavizaj se malo, prosurfaj, pa se vrati na temu.
Zastava herceg-Bosne je stara 13 godina, a ti kao vrli poznavaoc istorije ces za cas naci jednu identicnu zastavu iz proslosti, i pokazati je javno, na forumu, pred svim forumasima.
ja ne poredim jedan narod sa fasistima, nego se borim protiv te ideje, koja bi bila zaokruzena prihvatanjem zastave Herceg-Bosne. Koliko sam to puta ponovio, to bi i osnovci shvatili.
Ja sam se doista zamislio nad tvojim gnusnim stavovima u svezi ove teme. Molim te se nemoj ljutiti, ali moj zakljucak je, mada baziran na nedovoljno cinjenica, da ti, vjerovatno, nemas srece u ljubavi, jer bi inace svoju negativnu energiju utrosio na intimne odnose sa partnerom. Sex je, u principu, odnos izmedju dvoje ljudi, razlicitih spolova. No, u zadnje vrijeme je popularan i istospolni. Mada se puno nasih balkanoida uzasava pomisli na taj istospolni (sex), mozda u tome lezi rjesenje za tvoje probleme.
-
St.Germain
@MBA
a mozda bi se ti trebao kanit nesuvislih komentara. Ovo ti je upozorenje pred ban.
@T nije ti ovo cacevina. Imaju pravila foruma i citaj ih. Ne vrijedjaj. upozorenje vazi i za tebe.
a mozda bi se ti trebao kanit nesuvislih komentara. Ovo ti je upozorenje pred ban.
@T nije ti ovo cacevina. Imaju pravila foruma i citaj ih. Ne vrijedjaj. upozorenje vazi i za tebe.
-
mostarac
sad ces vidit kad te prozove "Serbom" koji se drzne ugroziti jednog pravog nosioca tisucljetne kulture i civilizacije i jednog clana necega sto su neki njegovi uzori nazivali "predzidje krscanstva"St.Germain wrote: @MBA
a zar ovaj tip nije baniran odavno nakon onih bljuvotina na temi ciji link ima i na ovoj? Mislim tip je fasista s certifikatom.
-
St.Germain
nije bio banovan, propust administracije. sad je za svagda.
-
St.Germain
btw... za sve provokatore i one koji bi to zeljeli da budu: registracija na forum ne znaci istovremeno i aktiviranje nick-a. sve nove registracije se detaljno provjeravaju i tek nakon odobrenja administratora je nick aktivan.
PS. Ovo iznad nisam bio ja
PS. Ovo iznad nisam bio ja
-
1234
Koji je to komentar da zastava Herceg Bosne postoji samo 13 god i to kao nije istorijsko Sta ti mislis da bi nesto bilo istorija mora da ima dug vijek To je zastava Hrvatskog naroda u toj zemlji Vi se Bosanci ponasate kao prije Yugosloveni Sve sto nije Yu je neilegalno Zasto vi mislite da je vasa zastava prava a prihvacena je samo od Muslimana ne od druga 2 naroda koji zive u BiH.I molim vas nemojte vise kao papagaji mi smo se borili Mi smo se isto borili da ne idemo iz Yu Pa sta bi. Niko nije dobio i sada prihvatite kako je Ako neko hoce da ima macku na zastavi sta to vama smeta. Ovi Bosanci su mala Yugoslavija Sve isto ko i u Yu Mi smo u pravu a svi ostali u krivu
- SiSaJuMe
A ja zajebane teme?
Odnosno reko bi dobar povod da se stvarni problemi u BIH zaborave i trazi izlaz manjeg otpora rjesavajuci i palamudit ispravnost il neispravnost neceg sto pojedincima smeta. Dragi moji Federalci svima je nama jasno da jedni drugima trazimo dlaku u jajetu i jedni druge nevolimo. Posto je Srpka odjebala federalce i nemaju federalci sta vise trubit i svadjat se sa Srpkom onda ste poceli izmedju sebe. OCISTI prvo svoje dvoriste pa pricaj o tudjem. Ocu reci onoliko koliko muslimanima smeta hrvatska zastava , vazi i obratno. Ispravnost i Legitimnost jedno isto vazi i za druge. Ova rasprava samo potvrdjuje bolest balkana o Dominantnosti . Ja, ja , i samo , ja odnosno Mi, Mi i samo MI. Koji mi , jesmol to mi ispravni, jesmol to mi jedini koji sve znamo i najbolje znamo. Koji vam je k..c . Osvjesti te se i pogledaj oko sebe. Saberi 2+2 pa skontaj koliko ti je ostalo od zivota i od cega zivis. Jel zivis od mrznje i prezira prema drugima. Il zvis od hrane vode i zdravog dusevnog zadovoljstva. Jebemi se sta je na zastavi jedne drzave ako njeni gradjani imaju standard u kojoj nema siromasnih. U kojoj gradjani idu 2 puta godisnje na odmor. U drzavi u kojoj nema pokvarenih zuba. Pa zar vam vise nije dosta i rata i bjede i zajebancije. Zar nevidite svog djeda i baku kako sjebano zive od crkavice koju dobiju sa zakasnjenjem od nekoliko mjeseci. Zar nevidite da vase dijete moze poginut od nekog kriminalca , da se vase djete moze navuc na drogu jos dok ide u osnovnu skolu. Zastani i Pljuni u svoju facu pa se zapitaj kako zivis. Zar je vazno da jebemo jedni druge na svakom koraku.
Ps. Inace Edu neslusam al ona stvar Mater vam j.... kratki opis svakodnevnice U BIH. Pa poslusaj te mozda pojedinci progledaju.
Pozdrav
Odnosno reko bi dobar povod da se stvarni problemi u BIH zaborave i trazi izlaz manjeg otpora rjesavajuci i palamudit ispravnost il neispravnost neceg sto pojedincima smeta. Dragi moji Federalci svima je nama jasno da jedni drugima trazimo dlaku u jajetu i jedni druge nevolimo. Posto je Srpka odjebala federalce i nemaju federalci sta vise trubit i svadjat se sa Srpkom onda ste poceli izmedju sebe. OCISTI prvo svoje dvoriste pa pricaj o tudjem. Ocu reci onoliko koliko muslimanima smeta hrvatska zastava , vazi i obratno. Ispravnost i Legitimnost jedno isto vazi i za druge. Ova rasprava samo potvrdjuje bolest balkana o Dominantnosti . Ja, ja , i samo , ja odnosno Mi, Mi i samo MI. Koji mi , jesmol to mi ispravni, jesmol to mi jedini koji sve znamo i najbolje znamo. Koji vam je k..c . Osvjesti te se i pogledaj oko sebe. Saberi 2+2 pa skontaj koliko ti je ostalo od zivota i od cega zivis. Jel zivis od mrznje i prezira prema drugima. Il zvis od hrane vode i zdravog dusevnog zadovoljstva. Jebemi se sta je na zastavi jedne drzave ako njeni gradjani imaju standard u kojoj nema siromasnih. U kojoj gradjani idu 2 puta godisnje na odmor. U drzavi u kojoj nema pokvarenih zuba. Pa zar vam vise nije dosta i rata i bjede i zajebancije. Zar nevidite svog djeda i baku kako sjebano zive od crkavice koju dobiju sa zakasnjenjem od nekoliko mjeseci. Zar nevidite da vase dijete moze poginut od nekog kriminalca , da se vase djete moze navuc na drogu jos dok ide u osnovnu skolu. Zastani i Pljuni u svoju facu pa se zapitaj kako zivis. Zar je vazno da jebemo jedni druge na svakom koraku.
Ps. Inace Edu neslusam al ona stvar Mater vam j.... kratki opis svakodnevnice U BIH. Pa poslusaj te mozda pojedinci progledaju.
Pozdrav
-
sanjica
Kad smo vec kod ekskluzivnih prava, nadjoh ovaj tekst:trinaesti wrote: zastava s ljiljanima je historijsko obiljezje BiH, i nema veze sa muslimanima, niti muslimanskim jedinicama koje su u ratu negdje pocinile zlocin. ona je tvrtkova i on ima eksluzivna prava na nju, ma kako to zvucalo smijesno. naravno na nju pravo ima i svaki bosanac.
nazalost ona je, a i ljiljan kao simbol, danas opceprihvacena kao bosnjacki simbol. i nemojte mi samo rec da su samo srbi i hrvati krivi za to. pa na zastavi srbije danas imamo dva ljiljana, a ljiljan kao simbol ni u hrvatskoj nije nista manje poznat.
Predlazem neke lijepe sajtove, recimo http://www.crwflags.com/fotw/flags/ ili zeljko-heimer-fame.from.hr/home.html , pa da vidite ko sve i sta sve ima zastave, daleko od toga da ih imaju samo drzave.Ljiljani, ili "fleur-de-lis" su heraldicki simbol franackih kraljeva usvojen u 11 vijeku. Simbolizuje splet ljiljana koji se koriste u ceremoniji krstenja i krunisanja i predstavlja direktnu vezu vladara sa novom hriscanskom vjerom. Za katolicku crkvu ima dva znacenja jedno je simbol djevice marije a drugo je sveto trojstvo jer predstavlja tri krina povezana u snop. Isto tako su neki vladari gledali na simbol kao na sveti gral i konekciju sa dinastijom merovinga za koje postoji legenda da su nasljednici izgubljene hristove loze.
Sam simbol znaci na neki nacin predstavlja jednistvo vladara sa Hristom i crkvom, tako da se pojavljivao na grbovima mnogih kraljevskih familija, posebno u Francuskoj i Engleskoj. Kod nasih srednjevjekovnih vladara je usvojen preko familije Anzuja iz Napulja, i to preko Jelene Anzujske zene kralja Urosa. Tvrtko ga je uzeo iz dva razloga, jedan je taj sto je srpska kruna sa smrti cara Urosa ostala upraznjena a on je od svih tadasnjih vladara jedini imao krvnu vezu sa Nemanjcima preko svoje babe Jelisavete, kcerke kralja Dragutina Nemanjica, a drugi razlog je sto je u to vrijeme vjerovatno zelio da ima dobre odnose za kucom Anzuja koja je bila jaka na Jadranu, a i Tvrtko je bio vazal ugarskog kralja koji je takodje bio od kuce Anzuja.
Ali u svakom slucaju ljiljan je hriscanski simbol i nesto sto ozanacava vezu crkve i drzave. Danas se nalazi i na grbu Republike Srbije. Tako da je kako drugacije da se izrazim - podvaljen bosanskim muslimanima koji nisu znali sta nose na zastavi. Poseban je apsurd marsiranje "svetih ratnika" sa citatima iz kurana oko glave koji nose zastavu sa ljiljanima. A ista ta zastava simbolizuje hriscanstvo i sa tim ljiljanima na stitovima i zastavama su evropski vladari isli u krstaske ratove ciji je cilj bio unistenje islama.
Postoji i druga simbolika ljiljana, slican simbol se javlja u starom egiptu i rimu i predstavlja cin obrezivanja (ko hoce da zamisli konkretno sta predstavlja, moze, ja nisam nasao precizno tumacenje).
Medjutim on je upotrebljen u ovom "srednjevijekovnom" kontekstu, tako da je jedan od primjera sta se desi kada preofesor istorije nivoa srednje skole krene da se bavi heraldikom i drzavnim znamenjima.
Glavno pitanje ovde je pitanje slobode vs. represije, odnosno, pitanje - da li je dozvoljeno sve ono sto nije izricito zabranjeno, sto je civilizacijsko dostignuce u drzavama koje postuju ljudska prava, ili je zabranjeno sve ono sto nije izricito dozvoljeno, sto je osobina policijskih drzava i opresivnih rezima.
Postoji li kakav zakon u BiH koji regulise isticanje zastava, da znamo o cemu pricamo kad pricamo o legalnosti ili nelegalnosti?
Ako ne postoji zakon koji bi zabranjivao isticanje zastave koju hrvatski narod Bosne i Hercegovine smatra svojom, onda je ona potpuno legalna.
Sto se tice morala, pogledajmo kakve simbole imamo na toj zastavi: sahovnica, hrvatska trobojka... to su sve simboli Hrvata. Ne zlocinaca, ne neke stranke, ne neke brigade, bojne ili jedinice, vec hrvatskog naroda. To sto je dio tog naroda pod tom zastavom vrsio strasne zlocine ne znaci da je cijeli narod kriv za to, pa ni simboli tog naroda.
Ovde se potura jedna druga teza, da je cijela HB i sve sto joj pripada, ukljuciv izgleda i narod koji je zivio na teritoriji iste, smatra zlocinackim, pa time i zastava i grb.
Bosnjaci ce tvrditi da je to tako, Hrvati da je HB bila neophodna za zastitu hrvatskog naroda u BiH, i onda... eto ti svadje...
Mostarac, u BiH su potpuno legalne i zastave Republike Srpske i Federacije BiH, kao i gomila opstinskih i kantonalnih grbova i zastava.
Da li bilo ko osim Hrvata u BiH ima pravo da im odredjuje koja je njihova zastava?
-
rei
Kad smo vec kod ekskluzivnih prava, nadjoh ovaj tekst:trinaesti wrote:i"]
zastava s ljiljanima je historijsko obiljezje BiH, i nema veze sa muslimanima, niti muslimanskim jedinicama koje su u ratu negdje pocinile zlocin. ona je tvrtkova i on ima eksluzivna prava na nju, ma kako to zvucalo smijesno. naravno na nju pravo ima i svaki bosanac.
nazalost ona je, a i ljiljan kao simbol, danas opceprihvacena kao bosnjacki simbol. i nemojte mi samo rec da su samo srbi i hrvati krivi za to. pa na zastavi srbije danas imamo dva ljiljana, a ljiljan kao simbol ni u hrvatskoj nije nista manje poznat.
cicat sanjica:
P[/quote]. Tvrtko ga je uzeo iz dva razloga, jedan je taj sto je srpska kruna sa smrti cara Urosa ostala upraznjena a on je od svih tadasnjih vladara jedini imao krvnu vezu sa Nemanjcima preko svoje babe Jelisavete, kcerke kralja Dragutina Nemanjica, a drugi razlog je sto je u to vrijeme m slucaju ljiljan je hriscanski simbol i nesto sto ozanacava vezu crkve i drzave. Danas se nalazi i na grbu Republike Srbije. Tako da je kako drugacije da se izrazim - podvaljen bosanskim muslimanima koji nisu znali sta nose na zastavi. Poseban je apsurd marsiranje "svetih ratnika" sa citatima iz kurana oko glave koji nose zastavu sa ljiljanima. A ista ta zastava simbolizuje hriscanstvo i sa tim ljiljanima na stitovima i zastavama su evropski vladari isli u krstaske ratove ciji je cilj bio unistenje islama.
.
rei wrote:Smrt fasizmu wrote:i to sto svojatas zastavu sa "ljiljnima" a nemas pojma da to sto ti nazivas ljiljanima je us tvari stari krscanski simbol zastitni znak " i objasnjenje za tvoje "ljljane" koje ti je mahniti
Alija Izmetbegovic, najveci izdajnik u istoriji Muslimana, poturio u ratu. I jos nesto, pravi Muslimani nikada sebe nece nazvati bosnjama jer je to pogrdan izraz za muslimanskog seljaka. Uzmi Kljaicev rijecnik OVIH PET-
Ko' ovom fasisti opet dopusti da ovdje pise![]()
Nama niko nista nije nametnuo, ne moze nam nametnuti nesto
sto je postojalo i sto ce postojati drzava Bosna i Hercegovina ...
eh ovako prvo u Bosni rastu orginalni bosanski ljiljani![]()
i evo ti je na bosanskoj postanskoj marki
a ovo vam je bosanski zlatnik na kojem se vidi bosanska kraljevska kruna:
bosanski kraljevski grb :
vidite koja slicnost prica "sanjice" i "smrt fasizma" nikakve veze
nema ni katolicanstvo, ni pravoslavlje niti Islam ovdje se govori
o kontinuitetu BOSANSKE DRZAVE i sve ovo sto vidite je BOSANSKO,
Armija RBiH se borila pod BOSANSKOM zastavom.
i na kraju ODJEBITE vise od BOSNE fasisti mali
-
sanjica
Kakav nivo rasprave, cim neko ne misli isto kao on, eto ti price. Uzas jedan.rei wrote: vidite koja slicnost prica "sanjice" i "smrt fasizma" nikakve veze
Ovo sto sam citirala su neki podaci iz heraldike, dakle egzaktna stvar. Velika slova nisu nikakvi argumenti, iznesi konkretne argumente da nisam u pravu.
A izrazi i nacin rasprave tebi na obraz.
-
rei
sanjica wrote:Kakav nivo rasprave, cim neko ne misli isto kao on, eto ti price. Uzas jedan.rei wrote: vidite koja slicnost prica "sanjice" i "smrt fasizma" nikakve veze
Ovo sto sam citirala su neki podaci iz heraldike, dakle egzaktna stvar. Velika slova nisu nikakvi argumenti, iznesi konkretne argumente da nisam u pravu.
A izrazi i nacin rasprave tebi na obraz.
takvi kao ti i ne zasluzuju bolje, ljiljane Srbije sa Bosanskim
ljiljanima nemaju nikakve veze, Muslimani , Srbi i Hrvati su se borili
pod jednom zastavom sa ljiljanima za drzavu Bosnu i Hercegovinu
a to o cemu ti pises i na sta aludiras ti znas, pises kako je Muslimanima
nesto potureno.... zar ima smisla ista s tobom raspravljati
sa ovim moja rasprava sa tobom zavrsena...
-
sanjica
rei wrote: takvi kao ti i ne zasluzuju bolje, ljiljane Srbije sa Bosanskim
sa ovim moja rasprava sa tobom zavrsena...
Citirala sam clanak o ljiljanu kao heraldickom simbolu, te njegovom putu do Bosne, njegovoj simbolici u heraldici, o srednjem vijeku... ni o cemu od ovoga o cemu ti pricas, tako da ova tvoja "rasprava" sa mnom nikad nije ni pocela. Ubuduce citaj ono sto je napisano.
-
sanjica
Malo previse paznje posvecujemo ovoj maloj digresiji, skrecemo s teme, a o znacenju ljiljana u heraldici se na internetu moze naci mnogo toga.The_Fluid wrote:sanjice i ostali,
zasto ne navodite izvore vasih citata? Time bi slika bila potpunija i vase polazne tacke jasnije.
Evo recimo, kao sto je rei poslao slike ljiljana, poslacu i ja jednu...

Stained glass window in the shape of a fleur-de-lys, Bourges cathedral, 15th c. Note the various themes: the Trinity, which the 3 petals were understood to recall, is represented; angels are bearing the shield as they are supporters of the arms of France, the dove descending from heaven recalls the legend of the baptism of Clovis when a dove brought the sacred ointment to Saint Remigius.
-
rei
ovo si ti napisala:sanjica wrote:rei wrote: takvi kao ti i ne zasluzuju bolje, ljiljane Srbije sa Bosanskim
sa ovim moja rasprava sa tobom zavrsena...![]()
![]()
![]()
Citirala sam clanak o ljiljanu kao heraldickom simbolu, te njegovom putu do Bosne, njegovoj simbolici u heraldici, o srednjem vijeku... ni o cemu od ovoga o cemu ti pricas, tako da ova tvoja "rasprava" sa mnom nikad nije ni pocela. Ubuduce citaj ono sto je napisano.
"Tako da je kako drugacije da se izrazim - podvaljen bosanskim muslimanima koji nisu znali sta nose na zastavi. Poseban je apsurd marsiranje "svetih ratnika" sa citatima iz kurana oko glave koji nose zastavu sa ljiljanima"
o podvalama pise i "smrt fazizmu" on kaze da je tu zastavu Alija podvalio Bosnjacima eto slicno poput tebe.......
na bosanske historijeske ljiljane imaju pravo i Bosnjaci, Hrvati i Srbi i sa takvim bosanskim ljiljanima i pod takvom zastavom , su se borili za zajednicku drzavu BOSNU I HERCEGOVINU. Bosnjacima niko nista nije
podvalio oni su se kako u dalekoj proslosti tako i sada boreci se pod
zastavom ljiljana dokazali da se bore za zajednicku drzavu i Bosnjaka, Hrvata i Srba a ne kako vi volite ovdje pisati za nekakve "bosnjakistane
i sta sve ne.......

-
savjest
Hrvati imaju pravo na svoju zastavu.
-Njeno isticanje se treba regulisati zakonom, to jeste odrediti na kojim mjestima i kojim povodima.
-Ona ne moze biti obliku bivsih paradrzava i zlocinackih vojnih jedinica
-Ona ni u kome slucaju ne moze zamjeniti drzavnu ili zastavu neke nize drzavne jedinice
-Njeno isticanje se treba regulisati zakonom, to jeste odrediti na kojim mjestima i kojim povodima.
-Ona ne moze biti obliku bivsih paradrzava i zlocinackih vojnih jedinica
-Ona ni u kome slucaju ne moze zamjeniti drzavnu ili zastavu neke nize drzavne jedinice
- DiplomataSaSela
Zato si sad tamo gdje sidigger wrote:Ja sam bome ovu volio:
-
ejo
#175 hrvatska zastava
Ja mislim da u BiH zive(i po tisucu puta)Bosanci i Hercegovci !!!!!!!!!
I zamislite ima i zastava!!!!!!
AAAAsamo jedna!!!!!
TREBA SVAKA KUCA DA IMA ZASTAVU!!!!!
Pa nemogu ja imati istu zastavu kao moj komsija,nejde to nikako.
Koje smo mi budale ......!!!!!!!
[/img][/b]
I zamislite ima i zastava!!!!!!
AAAAsamo jedna!!!!!
TREBA SVAKA KUCA DA IMA ZASTAVU!!!!!
Pa nemogu ja imati istu zastavu kao moj komsija,nejde to nikako.
Koje smo mi budale ......!!!!!!!
[/img][/b]