Nacionalna imena?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rei

Post by rei »

Fair Life wrote:I

Smatram pricu o imenima... gluposcu.

Vi nastavite...
e jest vala i uvijek se ponavlja prica oko imena Denisa , Damira i sta ti ja znam eto nisu muslimanska, bla bla bla :roll:
rei

Post by rei »

mr__bosnjak wrote:
gavrilo wrote:
rei wrote:
nije sudzenje nego suđenje (đ) a sto pa nisam ja nikog izdala, gavro
je nas, Bosanac i Hercegovac je li tako gavrooo :) :)
Last edited by rei on 23/12/2005 11:47, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

horns&drums wrote:srpska su jako slikovita hehe od Spasenije do Poleksije :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
mene se vise dojme zivoradi i zivadinke :lol:

ali ima i jako lijepih, recimo -- strahinja :) ili jelena :) od zenskih
Last edited by danas on 23/12/2005 11:41, edited 1 time in total.
flora.sa

Post by flora.sa »

rei wrote:

Vi nastavite...
e jest vala i uvijek se ponavlja prica oko imena Denisa , Damira i sta ti ja znam eto nisu muslimanska, bla bla bla :roll:
bla, bla...i ja kazem...

ali ako mi neko hoce plasirati nesto sto nema veze sa bilo cim, onda moram replicirati....

hej...nije lose ovo ime gore Denis kad mu se doda slovo "a" pa dobijemo zensko ime, koje zvuci onako fino, po meni... :roll:

8-)
flora.sa

Post by flora.sa »

rei wrote:

Vi nastavite...
eto jesu... :roll:
bla...bla :D
danas

Post by danas »

bosanski muslimani su otvoren narod i prihvatali su lijepa imena svih korijena. tako imamo sabine, alene, denise, mirele, alise -- ovo su mahom francuska ili njemacka imena. indira je indijsko, dario perzijsko... pa nemojte mi reci da dajemo samo turska i arpska imena -- ako smo vec zaboravili autohtona bosanska, neka smo makar globalno orjentisani :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Šandor wrote: Često dolaze do izražaja dvostruki standardi kada se vodi diskusija o stvarima koje te (očito je :D ) mnogo frustriraju. :-)

Kao, kako možeš očekivati da oni prihvate to.....ne očekujem....znam da neće prihvatiti....ali ni ja neću prihvatiti neke stvari koje konstantno potenciraš. A nisi jedini koji je govorio o potrebi ulizivanja Srbima. :D To se neće desiti. Po hiljaditi ti put kažem. :D

:? :?
:shock: :shock: :shock:

Šandore, slatki mali idiote!
rei

Post by rei »

flora.sa wrote:
rei wrote:

Vi nastavite...
eto jesu... :roll:
bla...bla :D
ma znam , ali mi je recimo smijesno , jer uglavnom se raspravlja kako su
eto Bosnjaci prihvatili i druga imena isto kao sto bi meni bilo smijesno
da sad istrazujem odakle je poteklo ime Jovana, Jelena, Sasa, Spasenja, Zivodarka, Milosava its. sta ja znam ...... ali ne samo se raspravlja odakle su potekla i kako to bas (ova ili ona) nisu muslimanska imena o tome ja... :) :D
flora.sa

Post by flora.sa »

danas wrote:bosanski muslimani su otvoren narod i prihvatali su lijepa imena svih korijena. tako imamo sabine, alene, denise, mirele, alise -- ovo su mahom francuska ili njemacka imena. indira je indijsko, dario perzijsko... pa nemojte mi reci da dajemo samo turska i arpska imena -- ako smo vec zaboravili autohtona bosanska, neka smo makar globalno orjentisani :D
pa Esmeralda, Kasandra... :D :D :D
vrlo popularna imena krajem 90-tih godina proslog sotljeca :D :D :D
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

danas wrote:
horns&drums wrote:srpska su jako slikovita hehe od Spasenije do Poleksije :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
mene se vise dojme zivoradi i zivadinke :lol:

ali ima i jako lijepih, recimo -- strahinja :) ili jelena :) od zenskih
takva imena zivadinka, zivodarka...itd...vise niko ne daje. ja sam imala drugaricu cija se mama zvala ikonija :D svi su nju tako zvali zbog nje. ima jos i tomanija.... :D ali ta imena su zastarela. ma dajte ko bi u 21 veku dao detetu ime zivadinka. :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ana_Ana wrote:
mr__bosnjak wrote:
Ana_Ana wrote: e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
"Prvoj ljubavi". I tadasnja mu zena nije se bunila?

A evo i jos jedan doprinos. Ovdje gdje ja zivim ima puno Somaliaca, muslimani su i pravi orijentalci a do 99% posto pa i vise imaju iskljucivo arapska imena. Muhameda znam na masu, Ali i da vise negovorim... A vecina Turaka ovdje imaju imena ko Sedat, Asir, Dzevdet samo rjedze sretnes nekoga sa arapskim imenom. A i vecina mladih Bosnjaka ovdje imaju imena Ernes, Elvir, Amela itd. Vecinom su dede i nane oni sa arapskim imenima a ima jedan Mustafa fudbalski trener cija je majka Bosnjakinja a otac Albanac.
A nedobih odgovora za Aliju i Iliju...
nije se bunila on je hteo tako i gotovo. dogovorili su se da ona da drugom detetu.
Il je ona puno toleranta il je on puno dominatna. J da kazemo da sam imo zenu nebi htio da da ime po svojoj prvoj ljubavi kako god da je ime. Pa nije njegovo vec moje dijete. Al ako njoj nemseta.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

rei wrote:
mr__bosnjak wrote:
gavrilo wrote:
Pod tim uslovima sud te oslobadza, a o pravopisu cemo na drugoj temi...

Ma salim se ja ako nisi shvatila...
rei

Post by rei »

mr__bosnjak wrote:
rei wrote:
mr__bosnjak wrote:

ma znam

p.s. oslobađa :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

rei wrote:
mr__bosnjak wrote:
rei wrote:
Pa nemam ta slova.
rei

Post by rei »

mr__bosnjak wrote:
rei wrote:
mr__bosnjak wrote:

hahah :lol: ti me bas nasmija, a da nisi mozda pravi stranac ,
pa mozes slovo đ napisati kao dj , ali nije bitno nisam ti ja nikakvo
zakeralo prihvati to kao salu :P
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

rei wrote:
mr__bosnjak wrote:
rei wrote:
Ma onda mi valja mislit kad je ovo a kad je ono. Najlakse mi je sve po dz.
rei

Post by rei »

mr__bosnjak wrote: Ma onda mi valja mislit kad je ovo a kad je ono. Najlakse mi je sve po dz.
.[/quote]

Udri brigu na veselje :lol: :lol: ;-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

rei wrote:
mr__bosnjak wrote: Ma onda mi valja mislit kad je ovo a kad je ono. Najlakse mi je sve po dz.
.
Udri brigu na veselje :lol: :lol: ;-)[/quote]

YIHAAAAA
Kick off

Post by Kick off »

bosnjak care.. sto se tice nacionalnih imena mislim da jednostvano tako nesto ne postoji... imena mogu biti krscanska(katolicka,pravoslvna, protestantska itd ), muslimanska, jevrejska itd .. tako ja barem mislim. ako nisam u pravu volio bih da me neko ispravi !

inace ako si vjernik, recimo musliman, haram je djetetu nadijevati nemuslimanska imena... mislim da isto vazi i za katolike i pravoslavce..
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

Kick off wrote:bosnjak care.. sto se tice nacionalnih imena mislim da jednostvano tako nesto ne postoji... imena mogu biti krscanska(katolicka,pravoslvna, protestantska itd ), muslimanska, jevrejska itd .. tako ja barem mislim. ako nisam u pravu volio bih da me neko ispravi !

inace ako si vjernik, recimo musliman, haram je djetetu nadijevati nemuslimanska imena... mislim da isto vazi i za katolike i pravoslavce..
Ja mislim da je najbolje da ima neko univerzalno ime :D
Kick off

Post by Kick off »

Ana_Ana wrote:
Ja mislim da je najbolje da ima neko univerzalno ime :D
narocito ako si sa balkana! Univerzalno je najbolje jer onda si dobro dosao u kojoj god raji se nalazis :-) mada je to ipak pogresno da ja recimo moram svojem djetetu davat neko univerzalno ime samo da bi ga recimo svi balkanci mogli prihvatit. sto se tice evropljana.. vecini je bitno da se ime lako izgovara jer vecina ljudi nije opterecena tome da li ti je ime muslimansko,jevrejsko, katolicko ili sta ti ja znam cije.. lako ljudi prihvataju razlike .. uh opet ja preusmjeravam temu :oops:
digger

Post by digger »

Jedan igrac americkog futbala; ime i prezime

Oh You

(u slobodnom prevodu O, Ti)
Kick off

Post by Kick off »

digger wrote:Jedan igrac americkog futbala; ime i prezime

Oh You

(u slobodnom prevodu O, Ti)
ZNaci ipak postoje nacionalna imena jer nikako da ovo oh you svrstam u religijska . :D
Kick off

Post by Kick off »

a evo sta wiki kaze o imenima:

http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_name
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Kick off wrote:bosnjak care.. sto se tice nacionalnih imena mislim da jednostvano tako nesto ne postoji... imena mogu biti krscanska(katolicka,pravoslvna, protestantska itd ), muslimanska, jevrejska itd .. tako ja barem mislim. ako nisam u pravu volio bih da me neko ispravi !

Al jesuli onda turska imena muslimanska? Mislim ona ko Sedat, Asir, Dzevdet i tako jer nemaju veze sa Arapima i postojali su i prije islama, a onda da kazemo Sara ili Sarah je jevrejsko ime ali postoji i kod hriscana a i kos muslimana Zahra sto se na zapadu izgovara Sara. A da kazemo jeli Hans hriscansko? Jer je cisto njemacko i ja mislim da je bilo i prije hriscanstva ko i da kazemo Milivoje? Puno pitanja jel´da?
Post Reply