MORALNOST BEZ BOGA

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Bitte_Halt_ja_ja

#151 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

XXS wrote:
Finii wrote:Najbolji put do uspjeha covjeka moze podariti dobar odgajatelj (Islam) koji u njemu (covjeku) prepozna potencijale za dobro, balansira ih, istice i razvija najbolje vrline. On covjeka navikava na sirokogrudnost i dobrotu, uci ga da je najbolji cilj kojem treba stremiti jeste da on bude izvor dobrote za sve ljude, onoliko koliko moze, da njegova dusa bude sunce koje ce zraciti svjetlom, ljubavi i dobrotom, zatim da mu srce bude ispunjeno njeznoscu, blagoscu, dobrocinstvom, humanosti i ljubavi koja ce sve ljude povezivati u dobru .

"Grijeg je svakodnevno prolaziti kroz svjetlost a nemati nista od njegove topline."
Rezultati odgajatelja nakon 1400 godina su blago receno nikakvi.
Mozda je vrijeme da se trazi kakav novi?
/offtopic

Ma nije bolan, to su ljudi pokvareni i nesavršeni isto kao sto nisu roditelji krivi ako im dijete (tinejdžer) muči životinje ili maltretira i napada druge. To je samo do nesavršenosti djeteta, dok je roditelj neupitno savršen.

Napravi lik iz prve cijeli univerzum sa skoro beskonačno planeta i abnormalno velikim događajima u njemu, a nije u stanju jednu solidnu "uputu i pravilnik o ponašanju" da napravi, nego mu podanici sve malo nešto bježe i lupaju se oko značenja njegovih riječi.

Mislim da nas je historija najbolje naučila (vala i sadašnjost) da religija nikako ne može biti uslov moralu, a još manje da je moral nastao kroz religiju.
no_idea

#152 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by no_idea »

evo veoma interesantan video za ovu temu. molo bi se i o ovome videu puno dalje diskutirati.
moral bez boga je moguca, jeli je bitna za svakog pojedinca da prezivi.

brina

#153 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by brina »

ponizni wrote:
FFK as Lucy01 wrote:Nije mi namjera da se prebrojavamo (to smo vec ucinili skoro po svim osnovama). Takodje mi nije namjera da ljude sudim po tome jesu li vjernici ili ateisti i kroz to donosim zakljucak o moralnosti te osobe. Ali ne mogu a da se ne zapitam, da li bi moralnost postojala bez Boga (religije). Posebno je to aktuelno ovdje u US, gdje desni konzervativci sve vise uzimaju maha u izjavama da samo onaj ko vjeruje moze i da ima jake moralne karakteristike ( :roll: ) i sve one koji ne vjeruju ili vjeruju u nesto drugacije, nazivaju nemoralnim.
Pa stoga i pitanje vama, postovani forumasi:
Uzevsi u obzir istoriju i razvoj civilizacije, kao i mjesto koje je religija oduvijek imala u kulturi, razvoju i oblikovanju ljudskog bica, da li bi moral postojao i da nije bilo religije (Boga)?

P.S. Veoma bih cjenila ako se tema ne bi zacatavala. Hvala :)
PRVO:čovjek je homo religiosus-pored ostalog-i on mora u "nešto" vjerovati.DRUGO:Niti jedna religija nije samo všenje ili ne vršenje određenih čina-radnji/moral/TREĆE:nema religije koja ne zahtijeva nešto od čovijeka-da čini ili ne čini.Da ne duljim religiozni ljudi su moralniji-ne mislim na vanjsko očitovanje religioznosti.
izvini molim te ali ja poznajem masu ljudi koji nemaju ni m od morala a ne izlaze iz vjerskih objekata...
ja ne povezujem moral sa vjerom ili bogom. nisam ateista ali ne vjerujem u ustanove i ne prihvatam "ucenja" tih ustanova. sama sam sebi poslagala svoja moralna nacela i vjerujem da dok su za moju dobrobit i dobrobit bliznjih (ne samo moje porodice nego svih zivih bica) da ne cinim grijeh prema sebi, voljenim, zajednici, ljudima, zivotinjama, planeti pa samim tim mom bogu...
Cheguevarax

#154 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Cheguevarax »

brina wrote:
ponizni wrote:
FFK as Lucy01 wrote:Nije mi namjera da se prebrojavamo (to smo vec ucinili skoro po svim osnovama). Takodje mi nije namjera da ljude sudim po tome jesu li vjernici ili ateisti i kroz to donosim zakljucak o moralnosti te osobe. Ali ne mogu a da se ne zapitam, da li bi moralnost postojala bez Boga (religije). Posebno je to aktuelno ovdje u US, gdje desni konzervativci sve vise uzimaju maha u izjavama da samo onaj ko vjeruje moze i da ima jake moralne karakteristike ( :roll: ) i sve one koji ne vjeruju ili vjeruju u nesto drugacije, nazivaju nemoralnim.
Pa stoga i pitanje vama, postovani forumasi:
Uzevsi u obzir istoriju i razvoj civilizacije, kao i mjesto koje je religija oduvijek imala u kulturi, razvoju i oblikovanju ljudskog bica, da li bi moral postojao i da nije bilo religije (Boga)?

P.S. Veoma bih cjenila ako se tema ne bi zacatavala. Hvala :)
PRVO:čovjek je homo religiosus-pored ostalog-i on mora u "nešto" vjerovati.DRUGO:Niti jedna religija nije samo všenje ili ne vršenje određenih čina-radnji/moral/TREĆE:nema religije koja ne zahtijeva nešto od čovijeka-da čini ili ne čini.Da ne duljim religiozni ljudi su moralniji-ne mislim na vanjsko očitovanje religioznosti.
izvini molim te ali ja poznajem masu ljudi koji nemaju ni m od morala a ne izlaze iz vjerskih objekata...
ja ne povezujem moral sa vjerom ili bogom. nisam ateista ali ne vjerujem u ustanove i ne prihvatam "ucenja" tih ustanova. sama sam sebi poslagala svoja moralna nacela i vjerujem da dok su za moju dobrobit i dobrobit bliznjih (ne samo moje porodice nego svih zivih bica) da ne cinim grijeh prema sebi, voljenim, zajednici, ljudima, zivotinjama, planeti pa samim tim mom bogu...

svijet bi bio puno bolji da nema religije.
shtula

#155 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by shtula »

dileme , konteplativne konflikte koje iznosite su rijeseni vec neko vrijeme , Emerson, Joseph Capball, Bhagavad Das, Jung, comparative religion
shtula

#156 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by shtula »

Kant is filozofije i agnosticisma priznaje superiornost religije nad filozofijim. Vec je receno "pogresno je od razuma pravit boga", razum je samo komponenta duha
kukuruz_kokicar

#157 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by kukuruz_kokicar »

Neki vole pripovijedati da su moralne norme apsolutne i date od Boga, ali istovremeno nece priznati da se iste moralne norme unutar iste vjerske ili etnicke grupe interpretiraju razlicito u razlicitim situacijama. To je posljedica cinjenice da se interpretacija moralnih pravila desava u pojedincu, u tacno jednom vremenskom trenutku i uslovljena je prethodnim iskustvom i znanjem.
Poznatije vjerske moralne forme su date u pisanom obliku, na jeziku i pismu nekog od naroda proslosti. Razumijevanje poruke se mijenja u vremenu. Jezik kojim pisem u ovu rijec je razlicit od jezika od kojeg cu napisati ovu drugu rijec. Zato jer dok pisem ja primam nove informacije, ucim nove rijeci ili donosim nove zakljucke koje cu koristiti u nastavku pisanja. Citaoc ce, kada ponovo procita za 10 godina ovaj isti post, poruku poimati na drugaciji nacin. Zasto bi moralna pravila bila zapisana na takvom nestalnom mediju kao sto je jezik (star i nekoliko 1000 godina) i koji bi mogao biti smisao takve pripovjetke?

Hajde, sve i da prihvatim da je moral od Boga dat, i da prenebregnem duboku nevjericu da je 'poslan' u privatnom razgovoru Boga i poslanika i potom zapisan na parcetu koze ili uklesan u kamen od Boga licno, pojedinac ce i dalje ostati autoritet koji ce moralna pravila procjeniti i primijeniti onako kako se njemu cini ispravnim i time ih relativizirati. Cinice to kako bi obezbijedio dobrobit sebi kao pojedincu koji je istovremno i drustveno bice. Zanimljivo je da to radimo iz vrlo prakticnih, preciznije sebicnih razloga. Ako npr. pojedinac izmislja nekompatibilne norme ponasanja, grupa ga nece prihvatiti jer ne mogu kao grupa funkcionisati na osnovu oprecnih pravila. Tako ce pojedinac biti iskljucen iz grupe i njegova mogucnost opstanka (reprodukcije, razmjene informacija, ...) ce biti ugrozena.
Ako grupa namece pravila koja ugrozavaju egzistenciju pojedinca, pojedinac ta pravila nece prihvatiti i napustice tu grupu ili formirati novu grupu unutar grupe.

Dakle moralna pravila su relativna i sa time ce se sloziti i najfundamentalniji vjernici i moralna pravila su neophodnost zivota u grupi. Kakav moral moze imati dijete odraslo na pustom otoku bez zivotinja i ljudi?
Mozda moral koji koji ce ga usmjeravati da ne jede otrovne gljive jer ce ga stomak boljeti ili moralne norme koje ce mu govoriti da ne valja trgati paprat jer ce dozivjeti oluju (ukoliko mu se npr. takav slijed nepovezanih dogadjaja desio). Sigurno nece ni pomisliti na pravila ... ne ubij, ne kradi, subotom se klanjaj Bogu i ne cini preljubu. Jer sta je na kraju krajeva za njega subota, a pogotovu preljuba? :lol:
shtula

#158 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by shtula »

razlicite religije su se razvijale samostalno, studija comparativne religije dokazuje da koriste razlicit simbolizam kroz metafore, korjen svih religija je isti - Campbell, Emerson, Bhagavad Das, Jung nalazi empiriski da izvan religiskog moralnog kodexa je duhovni poremecaj i ludilo.

different religions developed independently and they are overwhelmingly overlapping with moral codex- comparative religion, throughout time that moral codex was filtered, rechecked multiple time, outside of is spiritual disorder and madness - Jung
madame

#159 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by madame »

Moguće da ću na sebe navući ljute forumaše, ali ja vjerujem da moralnost bez boga apsolutno može egzistirati. Ne bih sada preduboko ulazila u temu, upravo iz razloga što bih mogla eventualno nekoga uvrijediti, ali ću kazati da i neki najviši vjerski službenici, pa i vjernici koji žive vrata do nas, nisu stopostotno "čisti" u pogledu na moral. Po mom mišljenju svaki čovjek unutar sebe treba imati vlastiti vrijednosni sistem, zdravorazumno koncipiran na osnovama odgoja i onog za što zna da je "dobro" ili pak "zlo". Ukoliko to posjeduje i k tome još savjest, koja se ne plaši od kažnjavanja "s visine" već unutrašnje nelagode i kažnjavanja vlastitog "ja", apsolutno može biti moralan. Rekla bih čak da ljudi kojima je potrebna ideja o "paklu" ili vječnoj kazni da budu dobri i moralni, na jedan način postaju i licemjeri. Mislim da dobrota treba poticati iznutra, samim tim i moralnost, i da ljudi trebaju pronaći svoje unutarnje "ja" kako bi mogli biti moralni bez straha, sa istinskom željom da "bližnjemu svome" učine dobro.
Le_La

#160 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Le_La »

madame wrote:Moguće da ću na sebe navući ljute forumaše, ali ja vjerujem da moralnost bez boga apsolutno može egzistirati..
:thumbup:
Nije samo da moze, nego jedino tako postoji. Covjek ili ima morala ili nema...ili si covjek ili necovjek.
Bellydancesuperstar

#161 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bellydancesuperstar »

Mislim da je moguća ako ljudi koji se deklariraju kao ateisti itd. se pridržavaju Božjih pravila, a ta pravila su nam svima upisana u naša srca, bili vjernici ili ne, no ona dolaze od Boga.
Bloo
Globalna šefica

#162 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bloo »

:shock:
bez_ideje

#163 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by bez_ideje »

ocam'
mentalist

#164 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by mentalist »

Bellydancesuperstar wrote:Mislim da je moguća ako ljudi koji se deklariraju kao ateisti itd. se pridržavaju Božjih pravila, a ta pravila su nam svima upisana u naša srca, bili vjernici ili ne, no ona dolaze od Boga.
Jest ovo komplikovano jbt
fatamorgana

#165 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Bellydancesuperstar wrote:Mislim da je moguća ako ljudi koji se deklariraju kao ateisti itd. se pridržavaju Božjih pravila, a ta pravila su nam svima upisana u naša srca, bili vjernici ili ne, no ona dolaze od Boga.
Od kojeg?
bez_ideje

#166 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by bez_ideje »

Ne budi sad cjepidlaka.....

neki od 234478254933486434996790 jes garant!
Bloo
Globalna šefica

#167 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bloo »

sad ce se zakuhat :D
fatamorgana

#168 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

bez_ideje wrote:Ne budi sad cjepidlaka.....

Ma mislio sam ... svako danas ima nekog svog.
Bloo
Globalna šefica

#169 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bloo »

fatamorgana wrote:

ponekad ga ubiju u tebi :D
bez_ideje

#170 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by bez_ideje »

fatamorgana wrote:

Normalno......da ti ne bi mozda posudjivala svog....
:mrgreen:
fatamorgana

#171 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

bez_ideje wrote:
fatamorgana wrote:

Reko, misliO sam ...
ljubav_aha

#172 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by ljubav_aha »

:lol:
fatamorgana

#173 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
bez_ideje wrote:
fatamorgana wrote:

Reko, misliO sam ...
talić

#174 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by talić »

Moralnost nema nikakve veze ni sa Bogom ni religijom jer vjera se u osnovi oslanja na strah od kazne za učinjena loša djela a morate priznati da nije istinski moralan ni human onaj koji to čini samo iz straha od Boga . Moralnost je stečevina razvoja porodice i društva pa su razvijenija i bogatija društva uglavnom moralnija i humanija. Naravno i obrazovanje igra važnu ulogu i koliko god mi pričali o nemoralu razvijenog zapada ipak se tu radi o pojedinačnim slučajevima za razliku od siromašnih i nerazvijenih zemalja u kojima se već u porodici dešava nemoral.
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#175 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by brad90 »

Moralnost je apsolutno moguca bez vjere i Boga, mislim da je daleko veci problem nemoralnost vjerskih duznosnika, pedofilija, laz i kradja koje egzistiraju u svim religijama i koje su se zasnovale upravo na ovim principima, vjernici koji doslovno praktikuju sve doktrine vjere ne postoje, jer religija je u jednom smislu jednostavno skup kontadiktornih pravila koja se teso mogu ispostovati, a ono najvaznije je da je covjek religiozan ako vjeruje u postojanje Boga i izvrsava odredjene duznosti, a nerijetko osobina takvih ljudi je da mrze druge i drugacije ili da barem nemaju bash najljepse misljenje ili pak imaju predrasude o ljudima koji nisu priapdnici njihove religije, po meni ni to nije moralno, nije moralno silovati mali djecake i djevojcice, nije moralno graditi gradjevine od kusur i nekoliko miliona eura u ovakvom vremenu, ali ko mene pita ja sam samo jedan nevjernik, iako je vjera ono sto postoji ili ne postoji u tvom srcu, a ne ono sto vjerodrsci kazu da jeste, isto tako ne mogu reci sta je moralno ili ne oni koji kamenuju zene zbog sexa, oni koji su spalili hiljade ljudi u srednje vijeku, oni mi ne mogu reci sta je moralno, sa moralom se rodis ili ne bash i kao sa vjerom u srcu, a sta kaze neki reis,papa ili patrijarah ne mora nuzno biti moralno, a po mom skromnom sudu cesto i nije tako. :evil: :evil: :evil:
Locked