Sarajevo 6 feet under 1992-1995 - renewed
Moderator: _BataZiv_0809
- DaysleepeR
Armin Bušatlić sada svira gitaru u Dubioza Kolektivu, Alen Ekmečić u Tonight Show Bandu i sa Tifom...

- DaysleepeR
Čupo sa gitarom sam ja, slikano '95 na probi u podrumu.
Članak je iz italijanskog časopisa Musica o ratnoj muzičkoj sceni u Sarajevu, Bono, Konvoj, Sonidos Barbaros i moja malenkost u istom članku
Imam i prijevod članka sa talijanskog pa ako vas interesuje i to ću staviti.
I to je to za danas, u ponedjeljak ću donijeti još nešto za kraj.

Članak je iz italijanskog časopisa Musica o ratnoj muzičkoj sceni u Sarajevu, Bono, Konvoj, Sonidos Barbaros i moja malenkost u istom članku
Imam i prijevod članka sa talijanskog pa ako vas interesuje i to ću staviti.
I to je to za danas, u ponedjeljak ću donijeti još nešto za kraj.

- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Svaka cast burazeru, lijepi sve sto imas
- DaysleepeR
Bilo je toga puno medjutim kako je bio rat novinske clanke sam kopirao na onim predhistorijskim fax masinama sto ostavljaju toplotom otisak na rolni papira.
Vremenom to sve izblijedi tako da sam izgubio dosta novinskih clanaka.
U ponedjeljak ide stvarcica koja je meni od najvece vrijednosti.
Nadam se da ima ljudi koji su svirali u postanim grupama koji ce staviti i materijal iz svoje arhive.
Imao sam negdje i plakate od koncerata iz Sloge, moram to negdje naci...
Vremenom to sve izblijedi tako da sam izgubio dosta novinskih clanaka.
U ponedjeljak ide stvarcica koja je meni od najvece vrijednosti.
Nadam se da ima ljudi koji su svirali u postanim grupama koji ce staviti i materijal iz svoje arhive.
Imao sam negdje i plakate od koncerata iz Sloge, moram to negdje naci...
-
unforgetable_fire
Day ti si ovaj sa crvenom gitarom?
Inače odlična tema i jedna od rijetkih koje mi se sviđaju na forumu i začudo božije na kojoj nema politike
Inače odlična tema i jedna od rijetkih koje mi se sviđaju na forumu i začudo božije na kojoj nema politike
- horns&drums
- DaysleepeR
Nisam sa crvenom nego onaj gore sa dugom kosom iz italijanskih novina sa plavom gitarom, onaj prljavi metalacunforgetable_fire wrote:Day ti si ovaj sa crvenom gitarom?
- horns&drums
Mirza bolan, sta imaDaysleepeR wrote:
Nisam sa crvenom nego onaj gore sa dugom kosom iz italijanskih novina sa plavom gitarom, onaj prljavi metalac
Je l' Lipa ovaj sa crvenom gitarom?
- DaysleepeR
Jeste to je Lipa, a onaj gore sa bass gitarom i majicom Death to je Šipe.horns&drums wrote:Mirza bolan, sta imaDaysleepeR wrote:
Nisam sa crvenom nego onaj gore sa dugom kosom iz italijanskih novina sa plavom gitarom, onaj prljavi metalac:D:D
Je l' Lipa ovaj sa crvenom gitarom?![]()
![]()
- horns&drums
Evo kod mene sjede raja iz Transara i pozdravljaju te 
- DaysleepeR
Pozdravi i ti njih i reci im da su nekad znali i na kafu naletit a sad vise ni to neznajuhorns&drums wrote:Evo kod mene sjede raja iz Transara i pozdravljaju te
- horns&drums
Kazu "Fala Bogu ima posla pa nemaju vremena"
:D:D
Pitaju kakva je ta nova sto vam je dosla
:D:D:D?
Nego Day, imas li jos materijala? Samo lijepi
Pitaju kakva je ta nova sto vam je dosla
Nego Day, imas li jos materijala? Samo lijepi
- DaysleepeR
Haj nek neko ima posla za promjenu 
Pa nova kolegica je vrijedan, odgovoran i uzoran radnik
U ponedjeljak lijepim ostatak materijala, ali to ce biti bas prava rijetkost, i napisacu kako su stvari izgledale iza scene.
Pa nova kolegica je vrijedan, odgovoran i uzoran radnik
U ponedjeljak lijepim ostatak materijala, ali to ce biti bas prava rijetkost, i napisacu kako su stvari izgledale iza scene.
- horns&drums
Ti si prvu subotu poslije izbora moj(nas) gost pa ti vidi 
- DaysleepeR
I evo ga za kraj, apsolutni raritet Rock Under The Siege cd, stampan u samo 2000 primjeraka podjeljen bendovima učesnicima (jedan cd po bendu), ljudima koji su radili u organizaciji kao i medijima u Sarajevu i inostranstvu.
Koliko ja znam samo je jedna serija stampana, mozda grijesim, ali cd je skoro nemoguce naci.
Ja sam sretan da posjedujem original prve (i jedine?) serije.

Eto možda se neko prepozna.
Inače ovi baloni su pušteni na pjesmi Sarajevo Feeling od Protesta u trenutku kad su počeli da sviraju "Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Calgariju"

Koliko ja znam samo je jedna serija stampana, mozda grijesim, ali cd je skoro nemoguce naci.
Ja sam sretan da posjedujem original prve (i jedine?) serije.

Eto možda se neko prepozna.
Inače ovi baloni su pušteni na pjesmi Sarajevo Feeling od Protesta u trenutku kad su počeli da sviraju "Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Calgariju"

Last edited by DaysleepeR on 25/01/2014 02:53, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
Na ovoj akreditaciji, obratite pažnju na početak koncerta - 17:00, a sve radi policijskog sata.
Najgore je to što je to vrijeme nama tad bilo sasvim normalno za izaći vani.
RUTS je bio jedini koncert u ratu oko kojeg je vladala prava histerija i za kojeg se tražila karta više.
Pošto su se u to vrijeme svakog petka i subote održavale svirke u Slozi mi smo imali dogovor sa Radio Zid da ne nastupamo mjesec dana uoči koncerta kako bi se stvorio osjećaj "exskluzive", što svi bendovi nisu poštovali (nećemo ih imenovat
).
Mi smo bili tretirani kao zvijezde, sa velikom press konferencijom u Kamernom, sa nastupima na drugim radio stanicama u gradu, sa intervjuima stranim novinarima i sl.
Malo poznata stvar je da postoji i video snimak koncerta za koji je plan bio da se izda video kaseta (tada nije bilo DVD-a) a režiser svega toga je bio tada mladi Srđan Vuletić - Glava.
Snimak sam vidio samo jednom na zatvorenoj projekciji za učesnike na Akademiji Scenskih Umjetnosti na Obali.
Svi smi imali limit od 3 pjesme od koje će jedna biti na cd-u.
Par stvari je bilo rečeno što nije ispoštovano, a to je da će bendovi sami birati pjesmu koja će se pojaviti i da će eventualne greške u izvedbi biti korigovane u studiju.
Nismo sami birali pjesme (bar mi iz mog benda), imali smo jedno slušanje nastupa na Radiu Zid nakon koncerta i greške nisu korigovane na način na koji je bilo obećano, ali to nije problem.
Nije problem ni što Sikter ima jedini dvije pjesme na cd-u jer su stvarno bili najkvalitetniji i taj cd im je pomogao da izađu iz Sarajeva i nastupe širom Evrope i postanu ono što su i danas.
neko pametan je prepoznao potencijal na vrijeme koji većina nas ostalih nismo imali, a to je da opstanemo.
Koncert kao koncert je bio ludilo i neopisiva atmosfera, za ponos ovom gradu nažalost skoro zaboravljeno.
Moram reći da je kriticni period bio dolazak mira u Sarajevo kad je trebalo stati iza te scene i pogurati je u mainstream.
Nazalost moram ovdje reci da je televizija Hayat bila glavni grobar ove scene jer je umjesto da u svojoj emisiji Top 12 gura i prikazuje bendova koji sviraju svakog vikenda pred par stotina ljudi i imaju publiku i najvaznije originalnost odlucila da gura ljude koji nisi su igdje svirali, niti se gdja pojavljivali nego su svoje pjesmuljke snimali u studijima i spotove po ono mnalo kafica sto je ostalo u gradu i onda se prodavali kako Bog zna kakvi muzicari bez ijednog nastupa.
Tako da je Hayat, umjesto da gura Sikter, Protest, Bedbug, Lezi Majmune itd. u ratu gurao Mahira i Beathouse, Azru, Amilu Glamocak, Muha Band i slicne ublehase koji nijednom nigdje ne svirase za 4 godine rata.
Steta.
Nakon rata je dosao i:
Rock Under Siege B

Na njemu su svoje pjesme imali
1. Radio Zid - CIA-Enough (5:36)
2. Radio Zid - Moron BROTHERS-Seagull (2:39)
3. Radio Zid - PROTEST-Hit Mjeseca (4:34)
4. Radio Zid - MAELSTROM-The Child (4:54)
5. Radio Zid - QUASIMIND-Not You (3:37)
6. Radio Zid - Green CHEESE-Covjek U Plavom (2:20)
7. Radio Zid - DOWN-Cry (6:37)
8. Radio Zid - Pesimistic Lines-A Woman (2:20)
9. Radio Zid - TMINA-Strani Novinar (3:12)
10. Radio Zid - D. THRONE-We May Be Diferent (4:49)
11. Radio Zid - ADI LUKOVAC-Answering Machine Message (4:08)
koji ipak nije ponovio uspjeh prvog RUTS-a iz par razloga -
nastao je poslije rata i pjesme su snimane u studiju tako da im nedostaje live atmosfera i ratna autenticnost a ni pola ekipe sa Radia Zid koja je radila na prvom RUTS-u nije više bila u Sarajevu.
Koncert koji se desio kad je cd izdat nije ispunio Slogu do posljednjeg mjesta i to je već početak kraja sarajevske underground scene jer ovi bendovi jednostavno nisu mogli dobiti svoj prostor na bilo kojoj televiziji.
Bez obzira na to, pjesme su odlične kao i bendovi.
Nemam sad vremena ali ću uploadovati pjesme sa RUS B ovih dana.
Najgore je to što je to vrijeme nama tad bilo sasvim normalno za izaći vani.
RUTS je bio jedini koncert u ratu oko kojeg je vladala prava histerija i za kojeg se tražila karta više.
Pošto su se u to vrijeme svakog petka i subote održavale svirke u Slozi mi smo imali dogovor sa Radio Zid da ne nastupamo mjesec dana uoči koncerta kako bi se stvorio osjećaj "exskluzive", što svi bendovi nisu poštovali (nećemo ih imenovat
Mi smo bili tretirani kao zvijezde, sa velikom press konferencijom u Kamernom, sa nastupima na drugim radio stanicama u gradu, sa intervjuima stranim novinarima i sl.
Malo poznata stvar je da postoji i video snimak koncerta za koji je plan bio da se izda video kaseta (tada nije bilo DVD-a) a režiser svega toga je bio tada mladi Srđan Vuletić - Glava.
Snimak sam vidio samo jednom na zatvorenoj projekciji za učesnike na Akademiji Scenskih Umjetnosti na Obali.
Svi smi imali limit od 3 pjesme od koje će jedna biti na cd-u.
Par stvari je bilo rečeno što nije ispoštovano, a to je da će bendovi sami birati pjesmu koja će se pojaviti i da će eventualne greške u izvedbi biti korigovane u studiju.
Nismo sami birali pjesme (bar mi iz mog benda), imali smo jedno slušanje nastupa na Radiu Zid nakon koncerta i greške nisu korigovane na način na koji je bilo obećano, ali to nije problem.
Nije problem ni što Sikter ima jedini dvije pjesme na cd-u jer su stvarno bili najkvalitetniji i taj cd im je pomogao da izađu iz Sarajeva i nastupe širom Evrope i postanu ono što su i danas.
neko pametan je prepoznao potencijal na vrijeme koji većina nas ostalih nismo imali, a to je da opstanemo.
Koncert kao koncert je bio ludilo i neopisiva atmosfera, za ponos ovom gradu nažalost skoro zaboravljeno.
Moram reći da je kriticni period bio dolazak mira u Sarajevo kad je trebalo stati iza te scene i pogurati je u mainstream.
Nazalost moram ovdje reci da je televizija Hayat bila glavni grobar ove scene jer je umjesto da u svojoj emisiji Top 12 gura i prikazuje bendova koji sviraju svakog vikenda pred par stotina ljudi i imaju publiku i najvaznije originalnost odlucila da gura ljude koji nisi su igdje svirali, niti se gdja pojavljivali nego su svoje pjesmuljke snimali u studijima i spotove po ono mnalo kafica sto je ostalo u gradu i onda se prodavali kako Bog zna kakvi muzicari bez ijednog nastupa.
Tako da je Hayat, umjesto da gura Sikter, Protest, Bedbug, Lezi Majmune itd. u ratu gurao Mahira i Beathouse, Azru, Amilu Glamocak, Muha Band i slicne ublehase koji nijednom nigdje ne svirase za 4 godine rata.
Steta.
Nakon rata je dosao i:
Rock Under Siege B

Na njemu su svoje pjesme imali
1. Radio Zid - CIA-Enough (5:36)
2. Radio Zid - Moron BROTHERS-Seagull (2:39)
3. Radio Zid - PROTEST-Hit Mjeseca (4:34)
4. Radio Zid - MAELSTROM-The Child (4:54)
5. Radio Zid - QUASIMIND-Not You (3:37)
6. Radio Zid - Green CHEESE-Covjek U Plavom (2:20)
7. Radio Zid - DOWN-Cry (6:37)
8. Radio Zid - Pesimistic Lines-A Woman (2:20)
9. Radio Zid - TMINA-Strani Novinar (3:12)
10. Radio Zid - D. THRONE-We May Be Diferent (4:49)
11. Radio Zid - ADI LUKOVAC-Answering Machine Message (4:08)
koji ipak nije ponovio uspjeh prvog RUTS-a iz par razloga -
nastao je poslije rata i pjesme su snimane u studiju tako da im nedostaje live atmosfera i ratna autenticnost a ni pola ekipe sa Radia Zid koja je radila na prvom RUTS-u nije više bila u Sarajevu.
Koncert koji se desio kad je cd izdat nije ispunio Slogu do posljednjeg mjesta i to je već početak kraja sarajevske underground scene jer ovi bendovi jednostavno nisu mogli dobiti svoj prostor na bilo kojoj televiziji.
Bez obzira na to, pjesme su odlične kao i bendovi.
Nemam sad vremena ali ću uploadovati pjesme sa RUS B ovih dana.
- DaysleepeR
Nešto još moram da kažem,
sve grupe su od Radia Zid za svoje učešće na koncertu RUTS dobile po 500 DM što je bila ogromna stvar u to ratno vrijeme.
Čuo sam da ima još raje koja su svirala na RUTS a koji posjećuju ovu temu.
Pravo bi dobro bilo kad bi i oni napisali svoje uspomene iz tog vremena.
sve grupe su od Radia Zid za svoje učešće na koncertu RUTS dobile po 500 DM što je bila ogromna stvar u to ratno vrijeme.
Pravo bi dobro bilo kad bi i oni napisali svoje uspomene iz tog vremena.
- horns&drums
Sta ba za kraj, daj nam josssss
Iznenadio bi se koliko ih ima.
Opet, ova tema je pokrenuta 01.09.2002 i tuzno je kako ih se sve manje javlja jer su uglavnom otisli odavde...
Iznenadio bi se koliko ih ima.
Opet, ova tema je pokrenuta 01.09.2002 i tuzno je kako ih se sve manje javlja jer su uglavnom otisli odavde...
- DaysleepeR
A dobro si nije jos kraj imam jos nesto za sutra zaboravh ponijeti danas.
To "za kraj" mi je nesvjesna uzrecica izgleda.
To "za kraj" mi je nesvjesna uzrecica izgleda.
- horns&drums
Ostalo od tezgarenja
:D:D:D:D