Bilo bi lijepo kada bi dobili mark "Ne propusti" Prenosim stari text u cijelosti i pokrecem ponovno temu
Upravo sam se vratio s rucka od jedne stare prijateljice,koju poznajem vec 11 godina.I malo po malo,htjeli ili ne dodje tema-RAT!!!Kako je i sta je bilo,kako smo zivjeli i kako smo se zajebavali i ostalo.Dosli smo do zakljucka da smo se pomalo otudjili,sto je DONEKLE i normalno,ipak mir je sada,ganjamo poslove,zene,muzeve,cure,momke i tako dalje.I prisjecamo se kako je u ratu sve nekako bilo jednostavnije,vise smo jedni drugima gledali u oci,ma bilo nam je vise stalo ako bas hocete jednima do drugih.Bilo je jedno do dva mjesta za izaci(sinoc sam jednoj drugoj dragoj osobi pokazao gdje sam provodio vrijeme kada nisam bio na liniji,pricao joj o velikim jointima i policijskom do deset,cuganju na «kredu» ,svi se znali i sad mi je neizmjerno drago kad npr. lik pridje i kaze: Ma mi se znamo od nekud.I nakon 10-15 minuta skontas da ga znas s obale,da ste se tukli protiv nekog,te clawfinger se slusao te godine itd.Da mi nije izginulo onoliko raje jos bi rekao i war is good.
I dodjem kuci,kad pored racunara jedna mala knjizica koju mi je prije godinu dao Kriza(zna ga vecina sarajevske raje ja se nadam) i pocnem listati malo i dodjem na ovu ideju. Odlucio sam naime svaki dan ukucati po jedan text pjesme tih tadasnjih sarajevskih bendova koji su egzistirali(neki i do dan danas) tih dana odn. godina. Zbog cega?
1. U ime raje koja je poginula i nije nesto uspjela cuti ili procitati,koja da je ziva mozda bi se s nama ovdje prepucavali,svadjali,mirili i volili.
2. U ime raje koja je cijeli rat provela ovdje,na onoj maloj obali s velikim srcem,svih onih koji su vecinu ovih grupa vidjeli uzivo,svih mojih jarana i jaranica i bivsih cura s kojima sam u 21:45 morao trcati kuci da ne bi prenocili u nekoj od policijskih stanica.
3. U ime raje koja nije bila ovdje u ratu(u Sarajevu), ali koji su prozivljavali svoju golgotu,sikaniranja u stranim zemljama,stresove i brigu za bliznje u domovini,znam da ni vama nije bilo lako jer sam 1995 iskusio i tu stranu
4. U ime raje koja nije iz Sarajeva i nije imala priliku mozda ni cuti za te bendove a svidjeli bi im se,raje koja je unatoc svemu ostala normalna,raje iz Mostara,Tuzle,B.Luke,Bihaca,Travnika,Doboja,Prijedora,Konjica,Jablanice,Ljubuskog,Brckog,Varesa,Srebrenika,Capljine,Cazina,Kladuse,S.Mosta i tako dalje nisam mogao bas sve nabrojati
Eto tako,ako netko ima sto dodati neka doda,molim vas u pocetku POSTEDITE ME(NAS)POLITICKIH KONOTACIJA I KOMENTARA,jer ovo se zove muzika,a muzika uvijek treba propagirati ljubav i toleranciju,to je njena prvenstvena uloga.NEKI SU TEXTOVI NA ENGLESKOM,NEKI NA BOSANSKOM,TAKVI SU KAKVI SU. Kome se cita neka cita,kome ne neka zaobidje ovu temu i mirna Bosna(i Hercegovina).
Horns and Drums
Sarajevo,01.09.2002