Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04
ja71 wrote: ↑22/04/2025 13:37
Na pocetku se Osmansko Carstvo (vjerovatno) jeste dozivljavalo kao okupator.
Na kraju nije, bar ne iz perspektive nas Bosnjaka.
Sa Jugoslavijom je bilo obratno.
To kako ko mijenja misljenje tokom nekog perioda nije relevantno, relevantne su cinjenice, a to je da je osmansko carstvo doslo da osvaja i osvojilo Bosnu, tako da oni jesu okupatori, to sto je neko razvio stokholmski sindrom ne moze zanemariti da je Bosna osvojena.
Isto tako je cinjenica da su predstavnici Bosne prihvatili Jugoslaviju i usli u nju dogovorom, to sto su okolnosti pocele mijenjati i sto mnogima u Bosni vise nije odgovarala Jugoslavija je druga prica i to je legitimno pravo da vise ne zelis biti dio te zajednice do cega je u neka doba i doslo, ali opet sve to ne moze promijeniti cinjenicu da Bosna nije osvojena od strane Jugoslavije vec je bio dogovor da budu dio iste.
Ja mogu razumjeti da odredjenim ljudima nije lako prihvatiti da je vjera koju praktikuju nekad ranije nametnuta njihovim precima od strane okupatora, ali jbg necemo sad zbog toga izvrtati cinjenice, tako je kako je, ni prvi ni zadnji koji su na taj nacin sirili neku religiju. Prihvatanje da je okupator tvojim precima nametnuo vjeru ne znaci da se iste treba odreci, odnosno ljubav prema svojoj vjeri se ne treba pokazivati na nacin da zbog toga treba slaviti okupatore i negirati da su dosli sa ciljem da osvajaju.
Mislim da si donekle gledano u pravu.
Bosna jeste osvojena od strane Osmanlija, ali je veoma teško reći da je OC svo vrijeme bilo okupator, iz prostog razloga što Bosna jeste kasnije postala integralan dio carstva, i to dio gdje bi većina stanovništva vjerovatno bila za ostanak u istom npr. u 18. stoljeću.
Obrnuto je također moguće - to što se neko prvome iskaže dobrodošlica, pozove, ne znači da kasnije ne postaje okupator. Primjera radi, Austrijanci su ušli u Mađarsku dogovorom kao odbrana od Osmanskog carstva, ali su kasnije sve više smatrani stranim tijelom, sve do revolucije 1848.
Sve abrahamske religije na ovom području su ušle preko "stranog" faktora.
I još jedno pitanje - često se legitimiše Jugoslavija jer je bila zajednica južnih slavena - no, šta je onda sa Albancima? Njih bukvalno niko ništa nije pitao, niti su uopće dio te zajednice. Znači li to da Jugoslavija ipak jeste okupatorska država, samo eto ne prema Bošnjacima?
Jer, ako idem dalje, to bi značilo da su Bošnjaci okupatori Kosova i svih mjesta sa većinski-albanskim stanovništvom.
Ovo naravno nije moje mišljenje, već samo idem dalje teoretski. Jer, ako si bio ravnopravan, onda si i ti bio dio toga. Ako nisi, onda se samo i možeš pravdati time što je i tebi
tuđa vlast nešto određivala.