Mi predvidjeli NIP18te 1 do 2 a ljudi dobise 6ForumasNormalni wrote: ↑31/08/2022 23:36 Ok sve, ali hajmo se vratiti na temu
Skupstina ks 2022-2026
Ocekivanja, projekcije itd.
.
Mi predvidjeli NIP18te 1 do 2 a ljudi dobise 6ForumasNormalni wrote: ↑31/08/2022 23:36 Ok sve, ali hajmo se vratiti na temu
Skupstina ks 2022-2026
Ocekivanja, projekcije itd.
Gotovo nemoguce ali ako je neko iz interesa glasao za SDA,jer ga je bacelnik uhljebio,sad ce glasat za NS samo da ostane uhljebljen.u tome je nada da ce SDA smanjit sa 10,konstantnih,i prelit u SBIH NIP SDP ili NS zbog zelje da istanu na foteljamaseksi_ideje wrote: ↑01/09/2022 01:30 Kod nas je jednostavno gotovo nemoguce da je neko ko je prosli put glasao za SDA sada glasa za NS, pa cak i da mu Forto licno spasi zivot cijele porodice. Nase drustvo je jednostavno takvo.
NS ovaj put ima jace liste za federalni i drzavni nivo iz KS. Osim toga, Mandic je najpopularniji iz NS. Njega prati gotovo 30 hiljada na FB i iako se to ne moze predstaviti kao broj glasova koje bi on osvojio, cijenim da nije htio biti mamac, pa onda vrati mandat. Kod Karicke je vise nego ocigledno da ona to jeste iako to SDP-u ne treba. A odlazak mozgova je za NS i SDP veliki problem. Ne samo kad su glasovi u pitanju nego i novi kadrovi.
Uz to ostaje i dalje fascinantno da SDA-ovski mediji najvise napadaju Cudicku. Ona njima ozbiljno dize pritisak. Sada joj se pridruzio i Steta. Konakovic je naravno posebna prica.
Primjetio sam cesto da se ovdje na forumu mijenjaju tezemistek wrote: ↑01/09/2022 01:00 Pa stvari sa SBiH su jasne. Tamo će 90% glasova privući Efendić. Isti taj Efendić je u okviru SDA uzeo 30.000 glasova 2018. godine. To je bilo 20.000 više od prvog pratioca u okviru SDA, Čampare, koji je isto bio debelo iznad prosjeka. Od tih 30.000, najviše je imao u Novom Gradu, 12.000, a ostali maksimalno 3.000 i nešto. U svim ostalim općinama razlike su bile manje (Ilidža 2.000 najveća), a recimo u Trnovu i Ilijašu nije ni bio na vrhu, jer oni imaju lokalne bajeTako da, rekao bih da je od tih 30.000 glasova tada rastom naročito NiP-a dio podrške opao. Borba na lokalnim izborima sa Delićem je to pokazala. S druge strane, postoje i SDA glasači koji su vjerni stranci, pa neće glasati za Efendića, a to su ove razlike, pa i više. Naravno, privući će Efendić i neke druge, koji nisu za SDA, ali je ova prva mašinerija puno jača. U svemu tome, meni je sasvim realno da će se naći između 10.000 i 15.000 onih koji će otići na Efendića. To bi im trebalo donijeti recimo 3 mandata i to je ok. Većina glasova koju otkinu otkidaju od SDA vala. Neka ne pređu zajedno 12 i to je sasvim pristojno. Sve ispod toga bi bilo ultra pozitivno iznenađenje.
Helem, ne može SBiH imati 30.000 glasova, a ne mogu ni razočarati pa imati 5.000.
I sad kad gledam ove glasove pojedinačno iz 2018., Marjanović je recimo baš povukao za NS. On je na nivou kantona imao iznad 46% glasova u odnosu na ukupne glasove stranke. Recimo, on je imao 13.000 glasova, a drugi na listi NS tek 3.000. Siguran sam da će i ove godine uzeti jedan mandat i upasti u Skupštinu, jer nije njegova lista besmislena, pa nabrat će 6.500 glasova. S druge strane, realno, 80% toga je otkidanje glasova Našoj stranci. Oni su sad samo prepušteni Fortinom imidžu građenom kroz ulogu premijera. Zapravo, kako više razmišljam, nema šanse da NS izvuče više od 4 mandata nažalost i za nadati se čak da će Marjanović upasti, a ne da ostane ispod crte i da ti glasovi budu bačeni u prazno.
odlično zapažanjeForumasNormalni wrote: ↑01/09/2022 08:48Primjetio sam cesto da se ovdje na forumu mijenjaju tezemistek wrote: ↑01/09/2022 01:00 Pa stvari sa SBiH su jasne. Tamo će 90% glasova privući Efendić. Isti taj Efendić je u okviru SDA uzeo 30.000 glasova 2018. godine. To je bilo 20.000 više od prvog pratioca u okviru SDA, Čampare, koji je isto bio debelo iznad prosjeka. Od tih 30.000, najviše je imao u Novom Gradu, 12.000, a ostali maksimalno 3.000 i nešto. U svim ostalim općinama razlike su bile manje (Ilidža 2.000 najveća), a recimo u Trnovu i Ilijašu nije ni bio na vrhu, jer oni imaju lokalne bajeTako da, rekao bih da je od tih 30.000 glasova tada rastom naročito NiP-a dio podrške opao. Borba na lokalnim izborima sa Delićem je to pokazala. S druge strane, postoje i SDA glasači koji su vjerni stranci, pa neće glasati za Efendića, a to su ove razlike, pa i više. Naravno, privući će Efendić i neke druge, koji nisu za SDA, ali je ova prva mašinerija puno jača. U svemu tome, meni je sasvim realno da će se naći između 10.000 i 15.000 onih koji će otići na Efendića. To bi im trebalo donijeti recimo 3 mandata i to je ok. Većina glasova koju otkinu otkidaju od SDA vala. Neka ne pređu zajedno 12 i to je sasvim pristojno. Sve ispod toga bi bilo ultra pozitivno iznenađenje.
Helem, ne može SBiH imati 30.000 glasova, a ne mogu ni razočarati pa imati 5.000.
I sad kad gledam ove glasove pojedinačno iz 2018., Marjanović je recimo baš povukao za NS. On je na nivou kantona imao iznad 46% glasova u odnosu na ukupne glasove stranke. Recimo, on je imao 13.000 glasova, a drugi na listi NS tek 3.000. Siguran sam da će i ove godine uzeti jedan mandat i upasti u Skupštinu, jer nije njegova lista besmislena, pa nabrat će 6.500 glasova. S druge strane, realno, 80% toga je otkidanje glasova Našoj stranci. Oni su sad samo prepušteni Fortinom imidžu građenom kroz ulogu premijera. Zapravo, kako više razmišljam, nema šanse da NS izvuče više od 4 mandata nažalost i za nadati se čak da će Marjanović upasti, a ne da ostane ispod crte i da ti glasovi budu bačeni u prazno.
Precjenjujete prosjecne bh glasace kad kazete da je neka osoba povukla glasove za neku stranku
Ne nego je stranka povukla za osobu
Da te licnosti nema na listi, 90% tih glasova opet bi otislo za tu stranku
Primjer vam je onaj Damir Niksic kad je dobio u okviru SDPa par hiljada za skupstinu 2018 a 2020 kad je izasao sa svojim pokretom par stotina glasova.
otprilike bi to mogl biti to...možda si malo našiljio za sda, sdp i ns i df i sbih potcjenio....ova priča oko izbornog bi mogla dati df vjetar u leđa...sbih, ako efendić uspije mobilisati novi grad može i do 5 hladnolast mohicans wrote: ↑02/09/2022 09:59 SDA 8/9
NiP 6/7
SDP 5
NS 4
SBiH 2/3
Ostali nek se raskusuraju. Mislim da DF i SBB ovaj put maksimalno po 1/2 mandat. Mozda ni to, ovisi kakva je mašinerija i struktura.
Tako je svugdje ,sredina jednonacionalna SDA,visenacionalna SDPNS DFForumasNormalni wrote: ↑02/09/2022 10:35 Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu i zasrao debelo. nikad gori nacelnik ikad, icega, katastrofa jbena i sdp je bahato pustio da to tako ide. vise sam i zaboravio kako se mrmonja zvao, proslost daleka, mustafa nesta...ForumasNormalni wrote: ↑02/09/2022 10:35 Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
Imala je ljevica u tom vremenu svugdje vise. Do neke 2012 su imale lijeve stranke demografski kapacitet za osvajanje vise glasova od desnih, ko im je kriv sto nisu taj period od iza rata pa do tada iskoristili za promjenu drustvene klime preko kvalitetnih kadrova. Dijelom je ustvari za to i kriv momenat odmah tokom i nakon rata kada se desio odlazak vise stotina hiljada visokoobrazovanih koji su ovdje trebali donijeti prave PROMJENE. Ovo sada je sve posljedica toga jer se drustvo pocelo onda piramidalno osipati i raspadati. Uglavnom za ljevicu smatram kod nas da je vec pokasno, ljudi su otisli, nove generacije cak sve masovnije, oni stariji pomrli... Sad moze sve samo na goreFilter wrote: ↑02/09/2022 11:42hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu i zasrao debelo. nikad gori nacelnik ikad, icega, katastrofa jbena i sdp je bahato pustio da to tako ide. vise sam i zaboravio kako se mrmonja zvao, proslost daleka, mustafa nesta...ForumasNormalni wrote: ↑02/09/2022 10:35 Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
ima li negdje presjek po izborima za sg, koliko je koja stranka sakupila zrtava? sad me bas zainteresovalo da vidim gdje je ko koliko cega i kad.
ima na izbori.baFilter wrote: ↑02/09/2022 11:42hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu i zasrao debelo. nikad gori nacelnik ikad, icega, katastrofa jbena i sdp je bahato pustio da to tako ide. vise sam i zaboravio kako se mrmonja zvao, proslost daleka, mustafa nesta...ForumasNormalni wrote: ↑02/09/2022 10:35 Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
ima li negdje presjek po izborima za sg, koliko je koja stranka sakupila zrtava? sad me bas zainteresovalo da vidim gdje je ko koliko cega i kad.
Mustafa Resić.
Vjeruj, ja bih volio da imaju 6/7 ali pokusavam biti realan.JoseMujica wrote: ↑02/09/2022 10:46otprilike bi to mogl biti to...možda si malo našiljio za sda, sdp i ns i df i sbih potcjenio....ova priča oko izbornog bi mogla dati df vjetar u leđa...sbih, ako efendić uspije mobilisati novi grad može i do 5 hladnolast mohicans wrote: ↑02/09/2022 09:59 SDA 8/9
NiP 6/7
SDP 5
NS 4
SBiH 2/3
Ostali nek se raskusuraju. Mislim da DF i SBB ovaj put maksimalno po 1/2 mandat. Mozda ni to, ovisi kakva je mašinerija i struktura.
evo kolege su mi pomogle, mustafa resic. hvala ljudstvoForumasNormalni wrote: ↑02/09/2022 11:48Imala je ljevica u tom vremenu svugdje vise. Do neke 2012 su imale lijeve stranke demografski kapacitet za osvajanje vise glasova od desnih, ko im je kriv sto nisu taj period od iza rata pa do tada iskoristili za promjenu drustvene klime preko kvalitetnih kadrova. Dijelom je ustvari za to i kriv momenat odmah tokom i nakon rata kada se desio odlazak vise stotina hiljada visokoobrazovanih koji su ovdje trebali donijeti prave PROMJENE. Ovo sada je sve posljedica toga jer se drustvo pocelo onda piramidalno osipati i raspadati. Uglavnom za ljevicu smatram kod nas da je vec pokasno, ljudi su otisli, nove generacije cak sve masovnije, oni stariji pomrli... Sad moze sve samo na goreFilter wrote: ↑02/09/2022 11:42
hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu i zasrao debelo. nikad gori nacelnik ikad, icega, katastrofa jbena i sdp je bahato pustio da to tako ide. vise sam i zaboravio kako se mrmonja zvao, proslost daleka, mustafa nesta...