Citiraš članak koji nije pogodio ni ime naše centralne banke, a kamoli šta više. Uglavnom, odeš na statistički web portal Centralne banke Bosne i Hercegovine i pogledaš zvanične podatke. Ako se RAPORT članak ne slaže sa zvaničnim podacima....daješ prednost zvaničnim podacima. Vjerovao ili ne.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 20:20TAKOE
"Naime, kako su iz Središnje banke BiH naveli za Raport, ukupni tekući transferi u 2019. godini iznosili su 4,35 milijardi KM, od čega se na novčane doznake iz inozemstva odnosilo oko 3,01 milijardi KM.
U 2020. godini, ukupni tekući transferi iznosili su 3,88 milijardi KM, od čega se na doznake iz inozemstva odnosilo oko 2,52 milijardi KM.
“Prema raspoloživim podacima, ukupni tekući transferi za prvih šest mjeseci 2021. godine iznose 2,04 milijardi KM, od čega se na doznake iz inozemstva odnosi 1,39 milijardi KM”, naveli su iz SBiH za Raport."
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- n+1
#151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#152 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve ok. Ogromna je razlika izmedju ratne i ove sad dijaspore. Ali doznake ne padaju. One rastu svake godine.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 20:08Naravno, godinama. Generacija radno sposobnih ljudi koji su otisli zbog rata i koji su iza rata slali najviše je već penziji. Njihova djeca koja su otišli gore sa 3-4-5-6 godina života su maltene integrisani do te mjere da pola njih nabada bosanski kad dođu. Nikad se nisu uspjeli dovoljno vezat ni za zemlju, ni za familiju, nane i dede jer su gore čitav život, i život u Bosni ne pamte. Nane i dede su u međuvremenu pomrli, njihovi roditelji su se vratili u BiH sa stranim penzijama i situirani su. Ta nazovi djeca, dođu par puta godišnje ako i toliko, i to je to.
Mislim sasvim logična stvar.
Onda se postavlja logično pitanje, gdje je ta lova iz dijaspore ako su toliki ljudi otišli? Pa ostavili su ovdje nekoga jebem mu mater. Valjda 3/4 njih ima nekome poslat. Para nema tj iz godine u godinu je sve manje. Po meni u tim brojevima nešto ne štima. Ali neka svako vjeruje u ono šta hoće.
Rekao sam na jednoj temi i reći ću opet, dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM mjesečno neto će bolje živiti nego dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura.
-
nekome
#153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
je li se u doznake ubraja i kupovina nekretnine?
-
lacrima
#154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
...dok im se nesto nepredvidjeno ne desi. Ne daj Boze bolesti, njemacka/austrijska itd e-kartica zdravstvenog osiguranja je nesto za sto ce nam trebati 50 godina da dostignemo.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 20:08Naravno, godinama. Generacija radno sposobnih ljudi koji su otisli zbog rata i koji su iza rata slali najviše je već penziji. Njihova djeca koja su otišli gore sa 3-4-5-6 godina života su maltene integrisani do te mjere da pola njih nabada bosanski kad dođu. Nikad se nisu uspjeli dovoljno vezat ni za zemlju, ni za familiju, nane i dede jer su gore čitav život, i život u Bosni ne pamte. Nane i dede su u međuvremenu pomrli, njihovi roditelji su se vratili u BiH sa stranim penzijama i situirani su. Ta nazovi djeca, dođu par puta godišnje ako i toliko, i to je to.
Mislim sasvim logična stvar.
Onda se postavlja logično pitanje, gdje je ta lova iz dijaspore ako su toliki ljudi otišli? Pa ostavili su ovdje nekoga jebem mu mater. Valjda 3/4 njih ima nekome poslat. Para nema tj iz godine u godinu je sve manje. Po meni u tim brojevima nešto ne štima. Ali neka svako vjeruje u ono šta hoće.
Rekao sam na jednoj temi i reći ću opet, dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM mjesečno neto će bolje živiti nego dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura.
Sve dok nema nepredvidjenih okolnosti zivot u BiH je najbolji na dunjaluku. I da radis sto manje s drzavom.
-
detroit-mercy
#155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koliko poslova u BIH placa 4k KM i kako doci do takvih poslovatandmand wrote: ↑08/06/2022 20:24Te 4000 KM su za većinu ljudi, pogotovu u privatluku, od danas do sutra.
Tj. hoću reći, dugoročno nesigurne. Bosna je nesigurna, korumpirana, nesređena i nestabilna zemlja.
U Berlinu ako izgubiš posao sa 4000€, naći će se isti takav ili neki drugi za iste pare. Njemačka je sigurna, nekorumpirana, sređena i stabilna zemlja.
Kolika je plata jebenom hirurgu u BiH
- Ommadawn
#156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jedna prosječna dijasporska familija potroši najmanje 2500 eura tokom godišnjeg odmora.
I to recimo da boravi nekih tri do četiri sedmice - rijetko ko manje.
A ima ih koji dolaze po nekoliko puta godišnje.
I to recimo da boravi nekih tri do četiri sedmice - rijetko ko manje.
A ima ih koji dolaze po nekoliko puta godišnje.
-
Karikaturist
#157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A BiH nudi i nemjerljivo vise nego Njemacku u svakom smislu. 
- Ommadawn
#158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jebiga, nostalgija te osjećaj pripadnosti nečemu i nekome…
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
bjjarmbar
#160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ispade bolje imat dvije marke u novcaniku nego jednu
Ili mozda mi ne znamo da BAM vrijedi vise od eura
I samo da razjasnimo. Dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM su ljudi sa završenim fakultetima, a dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura su dvoje ljudi sa završenom srednjom školom. Opet kad sve podvučeš, ovo dvoje iz Berlina će na kraju godine imati više para na kamari nego ovi iz Sarajeva
Last edited by bjjarmbar on 08/06/2022 22:07, edited 1 time in total.
-
bjjarmbar
#161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
3500-5000 KM. Bez rada u privatnoj praksi, fakultetska nastava itd. Sluzbeno najplaceniji hirurg (ortoped) u KS godisnje zaradi preko 200k KM prijavljenih.detroit-mercy wrote: ↑08/06/2022 21:07Koliko poslova u BIH placa 4k KM i kako doci do takvih poslovatandmand wrote: ↑08/06/2022 20:24
Te 4000 KM su za većinu ljudi, pogotovu u privatluku, od danas do sutra.
Tj. hoću reći, dugoročno nesigurne. Bosna je nesigurna, korumpirana, nesređena i nestabilna zemlja.
U Berlinu ako izgubiš posao sa 4000€, naći će se isti takav ili neki drugi za iste pare. Njemačka je sigurna, nekorumpirana, sređena i stabilna zemlja..
Kolika je plata jebenom hirurgu u BiH![]()
@_BataZiv_0809
-
emko1234
#162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nemaš ti nažalost pojma o čemu pričaš. Da si vidio Berlina na dokumentarcu, znao bi na šta mislim. Prosječna neto plata u Njemačkoj je 21xx eura. 2k eura po osobi u Berlinu su ekvivalent da u Sarajevu imaš do 1.000 maraka platu.bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 21:50![]()
![]()
![]()
![]()
Ispade bolje imat dvije marke u novcaniku nego jednu![]()
I samo da razjasnimo. Dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM su ljudi sa završenim fakultetima, a dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura su dvoje ljudi sa završenom srednjom školom. Opet kad sve podvučeš, ovo dvoje iz Berlina će na kraju godine imati više para na kamari nego ovi iz Sarajeva![]()
Ono što većina naših ljudi ne vidi su nažalost svi ostali troškovi. Primjera radi, kad je gorivo u Sarajevu 3.30, imaš vazda opciju da se krpiš. Ko je u ravnici, može biciklo, može romobil, moze dio gradskim prevozom, može s kolegom s posla. Kad je gorivo u Njemačkoj 2.10 eura, nema bicikla kad živis u Potsdamu a radiš u Berlinu, ili kad živis u Karlsruhe a radiš u Stuttgartu. Isto tako, život na zapadu nikad nije bio skuplji nego je zadnjih godinu dvije dana. Rekao bih od korone. I gore je velika kriza, cijene namirnica su drastično skočile, cijene energenata također, cijene nekretnina, auta.
Ono doba kad se isplatilo za 1.800 eura neto plate ostaviti posao u Sarajevu i ici u Njemačku da se strpiš pola godine je davno prošlo. Ja sam zadnji put gore bio u martu kad je počelo ovo sranje s Rusijom i Ukrajinom. Vjeruj mi da ti nije svejedno kad vidis šta se piše u njihovim medijima i novinama. Primjer obični, brašno i ulje im je skočilo 200%.
Da sad ne trolam temu o globalizaciji, zavisnosti njihive ekonomije, proračunima za predstojeću zimu i slično. Gore imam dosta poznanika i prijatelja a poslovnih partnera. I kod svih tih ljudi sam osjetio prvi put ono što nikad nisam osjetio do sada - ozbiljnu zabrinutost.
Nikad ne bih nikome rekao da ne ide. Samo bih svima savjetovao da uzmu olovku i papir i naprave kvalitetnu kalkulaciju. S trenutnim cijenama gore i kod nas, po meni računicu imaju samo ljudi (samci) koji će u netu imat više 3k eura minimalno ako je veći grad u pitanju. U manjem 2.2k min.
-
emko1234
#163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa de nam iskopiraj te statistike onda da naučim nešto novo a ida informišeš ostalu forumsku populaciju.n+1 wrote: ↑08/06/2022 20:27Citiraš članak koji nije pogodio ni ime naše centralne banke, a kamoli šta više. Uglavnom, odeš na statistički web portal Centralne banke Bosne i Hercegovine i pogledaš zvanične podatke. Ako se RAPORT članak ne slaže sa zvaničnim podacima....daješ prednost zvaničnim podacima. Vjerovao ili ne.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 20:20
TAKOE
"Naime, kako su iz Središnje banke BiH naveli za Raport, ukupni tekući transferi u 2019. godini iznosili su 4,35 milijardi KM, od čega se na novčane doznake iz inozemstva odnosilo oko 3,01 milijardi KM.
U 2020. godini, ukupni tekući transferi iznosili su 3,88 milijardi KM, od čega se na doznake iz inozemstva odnosilo oko 2,52 milijardi KM.
“Prema raspoloživim podacima, ukupni tekući transferi za prvih šest mjeseci 2021. godine iznose 2,04 milijardi KM, od čega se na doznake iz inozemstva odnosi 1,39 milijardi KM”, naveli su iz SBiH za Raport."
-
Drugclanbiblioteke
#164 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo ja iz prve ruke mogu reci da je 4k km u Bih ugodnije nego 4k € u De. Njemacka je teska zemlja, ljudi su teski, pasivnoagresivni i hladni. Administracija im je 5x slozenija komplikovanija od nase. Pola drzave im je na rubu socijale.tandmand wrote: ↑08/06/2022 20:24Te 4000 KM su za većinu ljudi, pogotovu u privatluku, od danas do sutra.
U Berlinu ako izgubiš posao sa 4000€, naći će se isti takav ili neki drugi za iste pare. Njemačka je sigurna, nekorumpirana, sređena i stabilna zemlja.
Uvoze radnu snagu da odrze nenormalan broj penzionera, sistemski needuciraju Njemce a dovlace Indijce, Turke i Nigerijce da zakrpe rupe u sistemu. Ali ove godine ih je stigla inflacija i “zelena energetska politika”. Stanovi preskupi, plate vise ne prate inflaciju. I nisam jedini koji ovo vidi i primjecuje.
Ne kazem da je BiH dobro mjesto za zivot, samo kazem da Njemacka nije ono sto ljudi misle da je.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vrati se majci u BosnuDrugclanbiblioteke wrote: ↑08/06/2022 22:42Evo ja iz prve ruke mogu reci da je 4k km u Bih ugodnije nego 4k € u De. Njemacka je teska zemlja, ljudi su teski, pasivnoagresivni i hladni. Administracija im je 5x slozenija komplikovanija od nase. Pola drzave im je na rubu socijale.tandmand wrote: ↑08/06/2022 20:24
Uvoze radnu snagu da odrze nenormalan broj penzionera, sistemski needuciraju Njemce a dovlace Indijce, Turke i Nigerijce da zakrpe rupe u sistemu. Ali ove godine ih je stigla inflacija i “zelena energetska politika”. Stanovi preskupi, plate vise ne prate inflaciju. I nisam jedini koji ovo vidi i primjecuje.
Ne kazem da je BiH dobro mjesto za zivot, samo kazem da Njemacka nije ono sto ljudi misle da je.
Odoh ti ja majko Bosnu brani ti
Itd
Jako lose a ne vidim da se itko vraća
Zato
De ba...
To je isto ko ono kad nekog pitaju za njegov posao sto radi ili je vlasnik istog
Automacki odgovor, nema tu hljeba jebo to bjezi od toga bla bla
Njih 10 isto radi isto prica
Nijedan ne napusta te poslove
-
babanovac
#166 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U Berlinu su prosle godine oragnizovani protesti, zbog skupe stanarine. Grad Berlin je pokusao to regulisati, palo je na ustavnom.Drugclanbiblioteke wrote: ↑08/06/2022 22:42Evo ja iz prve ruke mogu reci da je 4k km u Bih ugodnije nego 4k € u De. Njemacka je teska zemlja, ljudi su teski, pasivnoagresivni i hladni. Administracija im je 5x slozenija komplikovanija od nase. Pola drzave im je na rubu socijale.tandmand wrote: ↑08/06/2022 20:24
-
bjjarmbar
#167 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma satrase se ljudi vracajuci u Bosnu
A gore ljudi zabrinuti sto im je sa porodicnim primanjima 5k eura ulje poskupilo na 2 eura, a ovdje Bosnje presretne sa 1500 KM ulje doslo na 6 KM
Cuj Njemci zabrinuti, covjek zadnji put bio gore iza WW2
Ta prica sa cijenama goriva bi imala smisla da je cijena ovdje kakva jest, a gore 6 eura. A i tad bi drzava podigla plate ljudima kao sto su i sad uradili, sto je svugdje normalno sem kod nas.
A gore ljudi zabrinuti sto im je sa porodicnim primanjima 5k eura ulje poskupilo na 2 eura, a ovdje Bosnje presretne sa 1500 KM ulje doslo na 6 KM
Cuj Njemci zabrinuti, covjek zadnji put bio gore iza WW2
Ta prica sa cijenama goriva bi imala smisla da je cijena ovdje kakva jest, a gore 6 eura. A i tad bi drzava podigla plate ljudima kao sto su i sad uradili, sto je svugdje normalno sem kod nas.
-
belfy
#168 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
jedini koji nema pojma o cemu prica ovdje si ti. poceo si prvo porediti 4k BAM u Sa sa 4k EUR u Berlinu da bi dosao do poredjenja od prosjecne plate od 2k eura u Berlinu sa 1k BAM u Sa... sto li? nadalje kazes da se u Sa moze gradskim prevozom i biciklom, ali sada u De svi nekako putuju barem 75 km (udaljenost od Karlsruhe-a do Stuttgarta) do posla te im nije opcija ni biciklo, niti gradski prevoz... pises gluposti covjece.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 22:32Nemaš ti nažalost pojma o čemu pričaš. Da si vidio Berlina na dokumentarcu, znao bi na šta mislim. Prosječna neto plata u Njemačkoj je 21xx eura. 2k eura po osobi u Berlinu su ekvivalent da u Sarajevu imaš do 1.000 maraka platu.bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 21:50
![]()
![]()
![]()
![]()
I samo da razjasnimo. Dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM su ljudi sa završenim fakultetima, a dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura su dvoje ljudi sa završenom srednjom školom. Opet kad sve podvučeš, ovo dvoje iz Berlina će na kraju godine imati više para na kamari nego ovi iz Sarajeva![]()
Ono što većina naših ljudi ne vidi su nažalost svi ostali troškovi. Primjera radi, kad je gorivo u Sarajevu 3.30, imaš vazda opciju da se krpiš. Ko je u ravnici, može biciklo, može romobil, moze dio gradskim prevozom, može s kolegom s posla. Kad je gorivo u Njemačkoj 2.10 eura, nema bicikla kad živis u Potsdamu a radiš u Berlinu, ili kad živis u Karlsruhe a radiš u Stuttgartu. Isto tako, život na zapadu nikad nije bio skuplji nego je zadnjih godinu dvije dana. Rekao bih od korone. I gore je velika kriza, cijene namirnica su drastično skočile, cijene energenata također, cijene nekretnina, auta.
Ono doba kad se isplatilo za 1.800 eura neto plate ostaviti posao u Sarajevu i ici u Njemačku da se strpiš pola godine je davno prošlo. Ja sam zadnji put gore bio u martu kad je počelo ovo sranje s Rusijom i Ukrajinom. Vjeruj mi da ti nije svejedno kad vidis šta se piše u njihovim medijima i novinama. Primjer obični, brašno i ulje im je skočilo 200%.
Da sad ne trolam temu o globalizaciji, zavisnosti njihive ekonomije, proračunima za predstojeću zimu i slično. Gore imam dosta poznanika i prijatelja a poslovnih partnera. I kod svih tih ljudi sam osjetio prvi put ono što nikad nisam osjetio do sada - ozbiljnu zabrinutost.
Nikad ne bih nikome rekao da ne ide. Samo bih svima savjetovao da uzmu olovku i papir i naprave kvalitetnu kalkulaciju. S trenutnim cijenama gore i kod nas, po meni računicu imaju samo ljudi (samci) koji će u netu imat više 3k eura minimalno ako je veći grad u pitanju. U manjem 2.2k min.
cak i u najlosijem scenariju ce onaj u De proci bolje od onog u Bih. a, sve i kada bi se ta situacija okrenula - svima se lako vratiti... da ne ulazim u dalje razlaganje zavrsit cu sa prvim - pises gluposti.
-
nekome
#169 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dodaj na to milione ukrajinaca koji ce im sada popuniti prazninu u radnoj snazi + milione narednih godina jer ce i u ukrajini nakon rata da dodje do odredjenog odliva, generacijskog. Te isto tako imas i ruse koji ce pobjeci iz rusije (u dosta manjem broju).emko1234 wrote: ↑08/06/2022 22:32Nemaš ti nažalost pojma o čemu pričaš. Da si vidio Berlina na dokumentarcu, znao bi na šta mislim. Prosječna neto plata u Njemačkoj je 21xx eura. 2k eura po osobi u Berlinu su ekvivalent da u Sarajevu imaš do 1.000 maraka platu.bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 21:50
![]()
![]()
![]()
![]()
-
bjjarmbar
#170 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@belfy
Ma pusti propalog privatnika, ne vrijedi objasnjavat nekom ko je jedva osnovnu skolu zavrsio.
Njemacka je drzava sa 80 miliona ljudi i nije nikakva sramota da se kaze da ljudi u toj drzavi zive bolje nego mi ovdje. Pa cak i da se zivi podjednako, sa vecom drzavom javljaju se i bolje, vece prilike za napredak. Pare su pare svugdje na svijetu i jedan euro je 2 marke (posto privatnik nije znao)
Ma pusti propalog privatnika, ne vrijedi objasnjavat nekom ko je jedva osnovnu skolu zavrsio.
Njemacka je drzava sa 80 miliona ljudi i nije nikakva sramota da se kaze da ljudi u toj drzavi zive bolje nego mi ovdje. Pa cak i da se zivi podjednako, sa vecom drzavom javljaju se i bolje, vece prilike za napredak. Pare su pare svugdje na svijetu i jedan euro je 2 marke (posto privatnik nije znao)
- Ozimician
#171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Odlično napisano, mogu potvrditi iz prve ruke.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 22:32Nemaš ti nažalost pojma o čemu pričaš. Da si vidio Berlina na dokumentarcu, znao bi na šta mislim. Prosječna neto plata u Njemačkoj je 21xx eura. 2k eura po osobi u Berlinu su ekvivalent da u Sarajevu imaš do 1.000 maraka platu.bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 21:50
![]()
![]()
![]()
![]()
Do korone se isplatilo ići u Njemačku deff, sad je isplativnost upitna. Cijene svega su otišle u nebo, kirija za normalan stan u gradu prosječne veličine (70m2) nema ispod 1000€, Minhen je 1500€. U BIH su plate porasle u međuvremenu (80% ljudi će reći da prima veću platu nego 2019 god) - u Njemačkoj stagniraju.
Kamate su od marta do juna ove godine (za nekretnine) porasle sa 0,5% na 2% - što je opet manje nego u BIH, ali to u praksi znači 4x povećanje kamate i prosječno povećanje rate kredita (za nekretnine iznad 500 000€ - takvih je 80%) iznosi oko 800€ - e sad to nije mala stvar kad ti preko noći rata kredita poraste za 800€ a nisi spreman za to.
Imali smo i slučaj prije par mjeseci da su Doktori u Frankfurtu štrajkovali (što se nije desilo u Njemačkoj u zadnjih 30 god. - da doktori štrajkuju). To je pokazatelj da se krenulo u krivom smijeru. Ispod 2,5K € netto - za početak u junu 2022 god. - ne isplati se dolaziti ako imate bilo kakav posao u BiH i riješeno stambeno pitanje.
Morate računati da će vam za preseljenje trebati min. 5000KM , jer morate uplatiti 3 kirije odmah kao kauciju za stan + svi stanovi dolaze nenamješteni -morate i namještaj kupovati i sređivati.
-
convict
#172 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja sam cuo da su nijemci masovno poceli uciti bosanski, culi da su u Bosni male kirije, plate rastu, a i zdravstvo je super, doktori ne strakuju...Ozimician wrote: ↑09/06/2022 00:17Odlično napisano, mogu potvrditi iz prve ruke.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 22:32
Nemaš ti nažalost pojma o čemu pričaš. Da si vidio Berlina na dokumentarcu, znao bi na šta mislim. Prosječna neto plata u Njemačkoj je 21xx eura. 2k eura po osobi u Berlinu su ekvivalent da u Sarajevu imaš do 1.000 maraka platu.
Do korone se isplatilo ići u Njemačku deff, sad je isplativnost upitna. Cijene svega su otišle u nebo, kirija za normalan stan u gradu prosječne veličine (70m2) nema ispod 1000€, Minhen je 1500€. U BIH su plate porasle u međuvremenu (80% ljudi će reći da prima veću platu nego 2019 god) - u Njemačkoj stagniraju.
Kamate su od marta do juna ove godine (za nekretnine) porasle sa 0,5% na 2% - što je opet manje nego u BIH, ali to u praksi znači 4x povećanje kamate i prosječno povećanje rate kredita (za nekretnine iznad 500 000€ - takvih je 80%) iznosi oko 800€ - e sad to nije mala stvar kad ti preko noći rata kredita poraste za 800€ a nisi spreman za to.
Imali smo i slučaj prije par mjeseci da su Doktori u Frankfurtu štrajkovali (što se nije desilo u Njemačkoj u zadnjih 30 god. - da doktori štrajkuju). To je pokazatelj da se krenulo u krivom smijeru. Ispod 2,5K € netto - za početak u junu 2022 god. - ne isplati se dolaziti ako imate bilo kakav posao u BiH i riješeno stambeno pitanje.
Morate računati da će vam za preseljenje trebati min. 5000KM , jer morate uplatiti 3 kirije odmah kao kauciju za stan + svi stanovi dolaze nenamješteni -morate i namještaj kupovati i sređivati.
ako u pitanju nije bio sarkazam, operisan si od realnosti.
- Ozimician
#173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 22:49 Ma satrase se ljudi vracajuci u Bosnu![]()
A gore ljudi zabrinuti sto im je sa porodicnim primanjima 5k eura ulje poskupilo na 2 eura, a ovdje Bosnje presretne sa 1500 KM ulje doslo na 6 KM![]()
Cuj Njemci zabrinuti, covjek zadnji put bio gore iza WW2![]()

Evo i priloženog se vidi da BiH nema među prvih 10 što se tiče useljavanja u Njemačku u 2020. god. - Narandžaste cifre su cifre ljudi koji su napustili Njemačku i vratili se u domovinu. Tako da nije da se niko ne vraća nazad, ako se u Siriju vratilo 30%, za BIH je sigurno barem 50%.
Ovo su službeni njemački podaci (jako precizni) - imate izvor napisan na dnu slike.
Ulje u Njemačkoj je poskupilo sa 1,30€ (jeftinije je bilo nego u BiH) na 4,90€ - naravno da je standard u Njemačkoj veći nego u BIH, to niko živ ne spori, ali činjenica je i to da se ta razlika s godinama topi. Npr. 2002 god je Njemačka plata bila 10x veća od prosječne BH plate, a 2021 god. je 3,8x veća, vjerujem da će se u narednim godinama razlika dalje topiti.
Neko ko je već izgradio život u Njemačkoj, tu je već duže i plaća kiriju za stan po starim ugovorima - naravno da neće da se vraća u BiH da kreće ispočetka. Ali neko ko ima trenutno platu 2000KM + u BIH - definitivno neće naći sreću u Njemačkoj kad dođe i spuca ga ''slap of reality'' + nostalgija dodatno.
Trenutno je npr. zbog ukrajinske krize i njihovih migranata (koji imaju trenutno prednost u odnosu na sve ostale) - nemoguće dobiti bilo koje službe (ured za strance, služba za zapošljavanje, itd.) - telefonska sekretarica vam samo kaže - zbog preopterećenosti pošaljite E-Mail - Vi pošaljete E-Mail i ne dobijete odgovor haman nikad. Odete lično - security vas vrati s vrata. Ja sam lično mislio da nema gore birokratije nego u BIH - ali kad sam se susreo sa njemačkom, shvatio sam da je kod nas mila majka i da je njihova 5x gora.
Ponavljam, ne možete očekivati da se svi krenu masovno vraćati (ali dešavaju se i povratci), ali neko ko tek treba da ide, ima natprosječnu platu u BiH i riješeno stambeno pitanje i treba da traži stan i snalazi se, bez 2,5K€ netto, to je oko 4200€ brutto - neće biti sretan kad dođe u Njemačku (posebno ako nema nikog tamo već).
- Ozimician
#174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Za one koji ne vjeruju da u Njemačkoj doktori štrajkuju:
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/un ... s-101.html
Traže povećanje plate 5,5% - usklađivanje sa inflacijom (koja je zapravo veća od tih 5,5%) - nude im samo 3%.
U BIH ove godine (pred izbore) dobijaju povećanje osnovne plate 10%.
Sve u svemu, ako vam doktori štrajkuju - a do sad nikad nisu - znači da nešto ne ide kako treba.
Jel vi mislite da Njemci primaju naše doktore i med. sestre jer su dobri ili jer niko od Njemaca neće više da radi taj posao?
A da BIH olakša malo imigraciju i da uradi marketinški na prvilačenju stranaca 5% od onog što je uradila Njemačka zadnjih 10 god. - vjerujte da bi bilo i više Njemaca koji bi došli u BIH (naravno ne da rade za bosansku platu). Imate primjer sela kod Bosanske Krupe gdje su Njemci kupili cijelo selo i doselili.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/svi-zel ... /210911098
Daleko od toga da je u BIH bolje nego u Njemačkoj, ali svako ko danas, u junu 2022 želi da iseli u Njemačku, a ima siguran posao u BIH sa natprosječnim primanjima - treba 3x da uradi kalkulaciju da li mu se to isplati. Također, svi koji to žele bezuslovno - nikad nije bilo lakše što se papira tiče, viza se brzo dobije, široko svima Šengen polje i bujrum.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/un ... s-101.html
Traže povećanje plate 5,5% - usklađivanje sa inflacijom (koja je zapravo veća od tih 5,5%) - nude im samo 3%.
U BIH ove godine (pred izbore) dobijaju povećanje osnovne plate 10%.
Sve u svemu, ako vam doktori štrajkuju - a do sad nikad nisu - znači da nešto ne ide kako treba.
Jel vi mislite da Njemci primaju naše doktore i med. sestre jer su dobri ili jer niko od Njemaca neće više da radi taj posao?
A da BIH olakša malo imigraciju i da uradi marketinški na prvilačenju stranaca 5% od onog što je uradila Njemačka zadnjih 10 god. - vjerujte da bi bilo i više Njemaca koji bi došli u BIH (naravno ne da rade za bosansku platu). Imate primjer sela kod Bosanske Krupe gdje su Njemci kupili cijelo selo i doselili.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/svi-zel ... /210911098
Daleko od toga da je u BIH bolje nego u Njemačkoj, ali svako ko danas, u junu 2022 želi da iseli u Njemačku, a ima siguran posao u BIH sa natprosječnim primanjima - treba 3x da uradi kalkulaciju da li mu se to isplati. Također, svi koji to žele bezuslovno - nikad nije bilo lakše što se papira tiče, viza se brzo dobije, široko svima Šengen polje i bujrum.
-
sarajevo-x.com
#175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ko ima u BiH 4k BAM platu imat ce vise od 4k eura u DE