Ponuda i potraznja prijatelju. Ako majstora ima manje nego sto ima posla za majstore, cijene koje uzimaju ce rasti. Rast ce se nastaviti sve dok ili vise ljudi ne ode u majstore privuceni dobrom platom (povecana ponuda) ili vise kupaca odustane od trazenja majstora i pocnu sami sebi lijepiti plocice (smanjena potraznja).nlt wrote: ↑08/06/2022 17:36 Pretjerujete vi malo se meni čini
Neko ko je okusio platu iz zapadne Evrope se vrati ovdje pa nesto pametnije.
Gdje će biti dnevnica evo recimo nekome ko radi neke građevinske radove ista kao i doktoru koji je 6 godina na fakultetu bio i još raznih obuka prolazio.
Ok, ja ne kažem da treba svi da imaju dobre plate ali mora se praviti neka razlika. Majstori idu 100-150 dnevnica. Može platit ću kad budem imao dnevnicu kao Hans
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- geralt
#126 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
Bodkin
#127 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ubrzo ce stati ovaj bolesni boom gradnje kad kamate odu gore da se smanji inflacija i kad cijene sirovina gurnu cijene toliko gore da se ne isplati spekulativno ulagati. Kad stane gradnja, nestace nenormalne potraznje za takvim radnicimageralt wrote: ↑08/06/2022 18:57Ponuda i potraznja prijatelju. Ako majstora ima manje nego sto ima posla za majstore, cijene koje uzimaju ce rasti. Rast ce se nastaviti sve dok ili vise ljudi ne ode u majstore privuceni dobrom platom (povecana ponuda) ili vise kupaca odustane od trazenja majstora i pocnu sami sebi lijepiti plocice (smanjena potraznja).nlt wrote: ↑08/06/2022 17:36 Pretjerujete vi malo se meni čini
Neko ko je okusio platu iz zapadne Evrope se vrati ovdje pa nesto pametnije.
Gdje će biti dnevnica evo recimo nekome ko radi neke građevinske radove ista kao i doktoru koji je 6 godina na fakultetu bio i još raznih obuka prolazio.
Ok, ja ne kažem da treba svi da imaju dobre plate ali mora se praviti neka razlika. Majstori idu 100-150 dnevnica. Može platit ću kad budem imao dnevnicu kao Hans
- geralt
#128 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
O kakvom "bolesnom boomu gradnje" pricas? Barem u Sarajevu se nikad nije ovako malo objekata gradilo.Bodkin wrote: ↑08/06/2022 19:00Ubrzo ce stati ovaj bolesni boom gradnje kad kamate odu gore da se smanji inflacija i kad cijene sirovina gurnu cijene toliko gore da se ne isplati spekulativno ulagati. Kad stane gradnja, nestace nenormalne potraznje za takvim radnicimageralt wrote: ↑08/06/2022 18:57
Ponuda i potraznja prijatelju. Ako majstora ima manje nego sto ima posla za majstore, cijene koje uzimaju ce rasti. Rast ce se nastaviti sve dok ili vise ljudi ne ode u majstore privuceni dobrom platom (povecana ponuda) ili vise kupaca odustane od trazenja majstora i pocnu sami sebi lijepiti plocice (smanjena potraznja).
Kupci vape za novogradnjom, a nema je.
- Ozimician
#129 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kakav boom gradnje, čak i u USA nije nivo gradnje ni približno pred prethodnu recesiju 2008. god. U BiH se nikad nije manje gradilo nego sad, u Evropi također. Ako se desi recesija i ''pucanje balona'' kao što najavljuju, u Americi će kuće pojeftiniti 20%, u Evropi 10%, u BIH će stagnirati cijene 2-3 god. i to je to.... Nikakvog pada cijena neće biti.
- geralt
#130 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja bas razmisljam ima li 10 objekata trenutno u izgradnji na gradskom podrucju Sarajeva a da nisu male porodicne kuce, i ne mogu ih 10 u glavi nabrojati.
-
Officer Crabtree
#131 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Odakle si ti tako nervozan i neinformisan?
- Ajatolah_
#132 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zadnji ozbiljan projekat stanogradnje Bulevar na Stupu, a i ima mu par godina da je završen. Investitori se povukli kad je počela pandemija, a i nema neke potrebe za žurbom kad nedostatak gradnje vjerovatno i najveći faktor trenutnog rasta cijena stambenog prostora.
-
emko1234
#133 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne bih ja u toj dzamahiriji živio i radio za 3 puta te pare. Ko god je imao posla s njima, zna o čemu pričam. Jedina gospoda dole su Katar, donekle UAE i Bahrein. Sve ostalo su obicni idioti. To da nema nafte jos bi koze jebalo.joint union wrote: ↑08/06/2022 13:51I am working with a client working on a truly amazing project based in Saudi Arabia!
We require a Cable Culverts & Route Engineer
My client’s Energy Sector is looking for candidates with international experience to fill the vacancy of Underground Cable and Culverts Routing Engineer. The person will have experience of route proving for transmission level underground cable projects, understanding surveying techniques and assisting in developing the preferred routing of underground transmission circuits throughout the region.
Jes da nema cuge, al'...
- -Chesterfield-
#134 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa i nije čovjek daleko od istine. U tim sredinama posla ima ali su plate male.
Ako ne vjeruješ javi se u ovu firmu i pitaj za visinu plaće.
https://www.koala-paintings.com/bs/care ... zvrsilaca/
-
emko1234
#135 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pametan gazda čuva radnika. A sve koji hoće da idu vani, neka idu vani.
Priča da ljudi sad idu kao nikada prije je klasična manipulacija. Prema našim medijima u zadnjih 5 godina iz Bosne se odselilo pola miliona ljudi. Aha, al u kurcu. Da se polovica tih ljudi integrisala u društvo i snašla, u državi bi bilo više para nego tik iza rata. Pogledajte samo koliko padaju doznake love iz inostranstva od dijaspore.
Ti brojevi se ne slažu, ili lažu da je toliko ljudi otišlo, ili ti koji su otišli toliko slabo žive da ne mogu gore sastaviti kraj s krajem pa tako ne mogu poslat ni 100 eura ovamo.
70ih godina prošlog stoljeća je masa našeg svijeta iz bivše Juge otišla u Njemačku, Švicu, skandinavske zemlje. Neki trbuhom za kruhom neki zbog problema s ideološkim shvatanjima tadišnjih državnih rukovodioca. Može se to sve naći i provjeriti, ali Juga je opet bila sila i bila je golema.
Seoba naroda postoji otkako je svijeta i vijeka. Problem je ko i uvijek do sada samo i isključivo u ljudima. Toliko plodne a neobrađene zemlje, toliko potencijala u turizmu, prirodnih ljepota. Pa ja sam teki neki dan saznao da u BiH ima 78 vrhova viših od 2.000metara nadmorske visine.
Mogli bi biti jebena švica, ali bolje u lidlu slagat police jer u svojoj zemlji ne možeš naći posao u struci.
Priča da ljudi sad idu kao nikada prije je klasična manipulacija. Prema našim medijima u zadnjih 5 godina iz Bosne se odselilo pola miliona ljudi. Aha, al u kurcu. Da se polovica tih ljudi integrisala u društvo i snašla, u državi bi bilo više para nego tik iza rata. Pogledajte samo koliko padaju doznake love iz inostranstva od dijaspore.
Ti brojevi se ne slažu, ili lažu da je toliko ljudi otišlo, ili ti koji su otišli toliko slabo žive da ne mogu gore sastaviti kraj s krajem pa tako ne mogu poslat ni 100 eura ovamo.
70ih godina prošlog stoljeća je masa našeg svijeta iz bivše Juge otišla u Njemačku, Švicu, skandinavske zemlje. Neki trbuhom za kruhom neki zbog problema s ideološkim shvatanjima tadišnjih državnih rukovodioca. Može se to sve naći i provjeriti, ali Juga je opet bila sila i bila je golema.
Seoba naroda postoji otkako je svijeta i vijeka. Problem je ko i uvijek do sada samo i isključivo u ljudima. Toliko plodne a neobrađene zemlje, toliko potencijala u turizmu, prirodnih ljepota. Pa ja sam teki neki dan saznao da u BiH ima 78 vrhova viših od 2.000metara nadmorske visine.
Mogli bi biti jebena švica, ali bolje u lidlu slagat police jer u svojoj zemlji ne možeš naći posao u struci.
-
Officer Crabtree
#136 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koja struka, farbanje igračaka?
Živim u jednom od tih gradova, daleko je to od rupe i onoga što on piše, al eto ako je lakše, samo po svom.
Živim u jednom od tih gradova, daleko je to od rupe i onoga što on piše, al eto ako je lakše, samo po svom.
- n+1
#137 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Eto, vidiš. Hvala što si to podijelio.Ozimician wrote: ↑08/06/2022 18:40Pa priča se da odlazi stotine hiljada - a 2021. god. po službenim Njemačkim (preciznim) migracijskim podacima - imalisu Netto imigraciju iz BiH - ca 10 000 ljudi, 2020 mislim oko 6000 ljudi (hajde korona).n+1 wrote: ↑08/06/2022 11:30
Nedavno autom u Tuzlu, sjebao se dok sam našao parking. Sarajevo je poznata priča. Nisam puno bolje prošao ni u Travniku.
Da, ljudi gravitiraju prema centrima ekonomske moći, ali da vani odlaze stotine hiljada, kako se to obično priča, ne bi parking bilo moguće naći jedino u mrtvim kasabama.
A Njemačka je zemlja ubjedljivo na prvom mjestu gdje iseljavamo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#138 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Padaju doznake?
-
aston_martin
#139 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nema neko pametnija posla nego da vas izmanipulira.emko1234 wrote: ↑08/06/2022 19:49 Pametan gazda čuva radnika. A sve koji hoće da idu vani, neka idu vani.
-
Drugclanbiblioteke
#140 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jedno banalno pitanje.
Ako je plata radnika u Hrvatskom Lidlu cca 900 eura a u Njemackom Lidlu 1600€ Da ne spominjem PDV koji je za 5% veci, kako onda kod njih proizvodi na istom nivou kao kod nas?
Neko uzima razliku al sigorno ne Amela kasirka u Bingu.
Ako je plata radnika u Hrvatskom Lidlu cca 900 eura a u Njemackom Lidlu 1600€ Da ne spominjem PDV koji je za 5% veci, kako onda kod njih proizvodi na istom nivou kao kod nas?
-
emko1234
#141 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno, godinama. Generacija radno sposobnih ljudi koji su otisli zbog rata i koji su iza rata slali najviše je već penziji. Njihova djeca koja su otišli gore sa 3-4-5-6 godina života su maltene integrisani do te mjere da pola njih nabada bosanski kad dođu. Nikad se nisu uspjeli dovoljno vezat ni za zemlju, ni za familiju, nane i dede jer su gore čitav život, i život u Bosni ne pamte. Nane i dede su u međuvremenu pomrli, njihovi roditelji su se vratili u BiH sa stranim penzijama i situirani su. Ta nazovi djeca, dođu par puta godišnje ako i toliko, i to je to.
Mislim sasvim logična stvar.
Onda se postavlja logično pitanje, gdje je ta lova iz dijaspore ako su toliki ljudi otišli? Pa ostavili su ovdje nekoga jebem mu mater. Valjda 3/4 njih ima nekome poslat. Para nema tj iz godine u godinu je sve manje. Po meni u tim brojevima nešto ne štima. Ali neka svako vjeruje u ono šta hoće.
Rekao sam na jednoj temi i reći ću opet, dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM mjesečno neto će bolje živiti nego dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura.
- n+1
#142 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne padaju doznake. Zapravo rapidno rastu. Provjerio sam statistiku prije minut.
-
emko1234
#143 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako je meso kod Mehe u njegovoj privatnoj klaonici u Kaknju jeftinije od mesa koje Meho proda Mujaniću u Sarajevu?Drugclanbiblioteke wrote: ↑08/06/2022 20:04 Jedno banalno pitanje.
-
emko1234
- tandmand
#145 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Što moje oči vide, to je da se masovno odlazi.
Ima neki koji su se uhljebili na nekom dobro plaćenom poslu, čak i u privatluku, pa im se ne ide vani iako bi im se bračni drug rado ispalio za Njemačku. Ali tu se krije opasnost, jer se tako gubi vrijeme i samozavarava. Znam proizvodnih firmi gdje su plate godinama bile extra i onda zbog uvjeta na tržištu preko noći ključ u bravu, radnici na biro. I onda su morali da podnesu veliki stres, zalaganje da bi otišli u Njemačku, počeli život iz početka a tamo su već bile njihove kolege koje su to davno prošle i prilagodile se tamošnjem životu. Na osnovu mog vlastitoga životnog iskustva, članova moje šire familije i poznanika, mogu reći:
Ko može sada da ide a ne čini ništa na tome planu kasnije će se teško kajati. Kada se neki vozovi propuste, drugi umjesto njih neće doći ... a sada je svaki mjesec, svaka godina ogroman gubitak vremena za onoga koji će na kraju otići ili onoga koji je trebao otići ali mu pobjegao voz.
Vrijeme će pokazati razliku onoga što je ostao i onoga što je otišao. U Njemačkoj treba 5 godina min radnog staža (kako znam) da bi se zaradila penzija. Kada se "nekad" vrate oni što su otišli, oni koji su ostali će im kositi travu oko kuće.
Samo nemojte one dalmatinske "ko more ovu ljepotu platit" i "ostajte ovdje" ...
Ima neki koji su se uhljebili na nekom dobro plaćenom poslu, čak i u privatluku, pa im se ne ide vani iako bi im se bračni drug rado ispalio za Njemačku. Ali tu se krije opasnost, jer se tako gubi vrijeme i samozavarava. Znam proizvodnih firmi gdje su plate godinama bile extra i onda zbog uvjeta na tržištu preko noći ključ u bravu, radnici na biro. I onda su morali da podnesu veliki stres, zalaganje da bi otišli u Njemačku, počeli život iz početka a tamo su već bile njihove kolege koje su to davno prošle i prilagodile se tamošnjem životu. Na osnovu mog vlastitoga životnog iskustva, članova moje šire familije i poznanika, mogu reći:
Ko može sada da ide a ne čini ništa na tome planu kasnije će se teško kajati. Kada se neki vozovi propuste, drugi umjesto njih neće doći ... a sada je svaki mjesec, svaka godina ogroman gubitak vremena za onoga koji će na kraju otići ili onoga koji je trebao otići ali mu pobjegao voz.
Vrijeme će pokazati razliku onoga što je ostao i onoga što je otišao. U Njemačkoj treba 5 godina min radnog staža (kako znam) da bi se zaradila penzija. Kada se "nekad" vrate oni što su otišli, oni koji su ostali će im kositi travu oko kuće.
Samo nemojte one dalmatinske "ko more ovu ljepotu platit" i "ostajte ovdje" ...
- n+1
#146 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
emko1234
#147 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
TAKOE
"Naime, kako su iz Središnje banke BiH naveli za Raport, ukupni tekući transferi u 2019. godini iznosili su 4,35 milijardi KM, od čega se na novčane doznake iz inozemstva odnosilo oko 3,01 milijardi KM.
U 2020. godini, ukupni tekući transferi iznosili su 3,88 milijardi KM, od čega se na doznake iz inozemstva odnosilo oko 2,52 milijardi KM.
“Prema raspoloživim podacima, ukupni tekući transferi za prvih šest mjeseci 2021. godine iznose 2,04 milijardi KM, od čega se na doznake iz inozemstva odnosi 1,39 milijardi KM”, naveli su iz SBiH za Raport."
- -Chesterfield-
#148 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ta lova u velikom % završi u nekretninama. Ljudi donesu keš i kupuju, grade...emko1234 wrote: ↑08/06/2022 20:08
Mislim sasvim logična stvar.
Onda se postavlja logično pitanje, gdje je ta lova iz dijaspore ako su toliki ljudi otišli? Pa ostavili su ovdje nekoga jebem mu mater. Valjda 3/4 njih ima nekome poslat. Para nema tj iz godine u godinu je sve manje. Po meni u tim brojevima nešto ne štima. Ali neka svako vjeruje u ono šta hoće.
Rekao sam na jednoj temi i reći ću opet, dvoje ljudi u Sarajevu sa 4k KM mjesečno neto će bolje živiti nego dvoje ljudi u Berlinu sa 4k eura.
-
Bodkin
#149 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U evropi, a svi majstori odose gore. Kad ne znaju investitori sta ce sa parama, ide se u nekretnine. A da ne kazem ljudi koji dizu kredite jer su kamate bile historijski niske
- tandmand
#150 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Te 4000 KM su za većinu ljudi, pogotovu u privatluku, od danas do sutra.
Tj. hoću reći, dugoročno nesigurne. Bosna je nesigurna, korumpirana, nesređena i nestabilna zemlja.
U Berlinu ako izgubiš posao sa 4000€, naći će se isti takav ili neki drugi za iste pare. Njemačka je sigurna, nekorumpirana, sređena i stabilna zemlja.