ExNihilo wrote: ↑19/11/2021 13:59
Lovrenović ne vidi šumu od drveta u ovom slučaju. Ovakve cinične analize me podsjećaju na čovjeka na nišanu snajpera, bez struje, vode, ili hrane u opkoljenom Sarajevu, kako analizira da naš rat ipak ima elemente građanskog sukoba. Možda i ima, ali moraš ubijediti svjetsku javnost da je čista agresija ako hoćeš da preživiš, ljudino.
Hoću reći, možda je Tvrtka bolio kurac za Bosnom, ali mit o Tvrtku nam treba da preživimo.
E, ako nam da preživimo treba mit o Tvrtku, onda jebaji ga. Što nam treba? Da imamo i mi trg s konjanikom? Opet dodjosmo do žabe i kiča, kič je kič jer nije autentičan, jer je populistički, podilazi sentimentima svjetine, izaziva plitku patetiku i suze.
Bosna ima tako fenomenalnu, autentično svoju kulturu, tu sinkretičku subtancu koja je čini Bosnom, a koju joj rastaču nacionalističkim ideologijama već 30 godina... a upravo je to ono što je Bosna u opstajanju i Bosna koja opstaje. Ne treba joj konjanik na trgu da bi bila Bosna. Sve se njeno nalazi u pjesmama, literaturi, jeziku, običajima, načinu života... kakve veze imam ja s Tvrtkom na konju?
Mislim, neka ga, al' ono, ja bih radije Lazaru Drljači i Zuki Dzumhuru podigla spomenik. To je Bosna. I to je upravo Lovrenovićeva poanta. Pobrinimo se da naša živuća kultura i vremenski bliska baština govori o nama.
Ne znam što si se ti obrušio na Lovrenovića? Šta je čovjek pogrešno rekao? Profanizacija historije, lika i djela? Lajk. Kič. Lajk. 'Kronični nedostatak bilo kakve odgovorne političke koncepcije i vizije za budućnost, te, u krajnjoj liniji, besplodne a opasne populističke i nacionalističke demagogije'. Lajk. Isprazni populizam, evo i ja da kažem.