Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#151 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:06 :thumbup:

Pudenda diplomatija, genijalno, ne može se istina opisati brutalnije. :lol: zato pudenda spomenik ima smisla, jer je spasila sve povijesno važne obitelji. :-D
Pa je tako, šta da se radi. :D
O Jedviga prvi put ćujem, guuglat ću je. :thumbup:

Nisam iznenađena, Mađarska je kontrolirala nas Balkance.
Pise se Hedwiga, čini mi se.

E nije, nego je Jadwiga, sorry.
KraljicaIzJajca

#152 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by KraljicaIzJajca »

@piupiu , Jedviga ja bila krunisana kao kralj :shock:

https://polishhistory.pl/a-young-girl-a ... -of-anjou/
piupiu

#153 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:19 @piupiu , Jedviga ja bila krunisana kao kralj :shock:

https://polishhistory.pl/a-young-girl-a ... -of-anjou/
Pa da, napisala sam gore - žena-kralj. Žena nije mogla biti vladarica, pa je bila žena-kralj. Ludovik nije imao sinova, čini mi se.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#154 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

Jel tvrtko ikad bio u sarajvu ko milovic? :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#155 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

piupiu wrote: 19/11/2021 15:13
KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:06 :thumbup:

Pudenda diplomatija, genijalno, ne može se istina opisati brutalnije. :lol: zato pudenda spomenik ima smisla, jer je spasila sve povijesno važne obitelji. :-D
Pa je tako, šta da se radi. :D
O Jedviga prvi put ćujem, guuglat ću je. :thumbup:

Nisam iznenađena, Mađarska je kontrolirala nas Balkance.
Pise se Hedwiga, čini mi se.

E nije, nego je Jadwiga, sorry.
Pudenda spomenik. To bi bila senzacija.
piupiu

#156 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:22
Pudenda spomenik. To bi bila senzacija.
I tako da se zove - Diplomatska pudenda Elizabete bosanske :lol:

I da dodju Reis i Monsinjor da blaogisljaju :D
piupiu

#157 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 19/11/2021 14:29 Znači, može mitomanija ako je feministička. :D

Pa dobro, i Katarina je dio legende. More li Katarina s mačem?

Image
Pa nisam baš sigurna da je Elizabetina i Ludovikova uloga zanemariva u priči u Tvrtku. Dapače.
detroit-mercy

#158 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

ExNihilo wrote: 19/11/2021 13:59
piupiu wrote: 19/11/2021 13:47 @ExNihilo

Ako je koga opsjednutost mitovima skupo koštala, koštala je nas. Dok se mi bavimo prošlošću, sva pitanja važna za budućnost - našu i planetarnu - nam promiču. Isto se ponašamo kao i u 19. vijeku, ništa nismo naučili. Sami sebi klin u kovčeg zabijamo. Kome grade to? Djeci u Njemačkoj? Ovih 10 generacija unaprijed koje su zadužili? Nek im svoje spomenike naprave, da znaju ko ih je učinio robljem. Joj, grrr, danas sam ljuta :lol:
Mitovi će neminovno postojati. Postoje u Njemačkoj, Americi, jednako kao i u Bosni. Nisu ni founding fathersi bili cvjećke, niti je to bio Otto von Bismarck, pa ih klešu u planine. Al' to nije nacionalizam jer su snažne države. :D

Pa ako je već tako, hajde da biramo mit o našoj zajedničkoj prošlosti, koju svi vidimo kao slavnu, makar je ponekad različito interpretirali, makar i nije bila slavna, umjesto biranja stoljeća mraka koja su uslijedila.

Lovrenović ne vidi šumu od drveta u ovom slučaju. Ovakve cinične analize me podsjećaju na čovjeka na nišanu snajpera, bez struje, vode, ili hrane u opkoljenom Sarajevu, kako analizira da naš rat ipak ima elemente građanskog sukoba. Možda i ima, ali moraš ubijediti svjetsku javnost da je čista agresija ako hoćeš da preživiš, ljudino.

Hoću reći, možda je Tvrtka bolio kurac za Bosnom, ali mit o Tvrtku nam treba da preživimo.
Ako nam treba neki drzavni/nacionalni integrator pa neka to bude neko oko cega se makar svi slazemo ili ne vidimo problem. Djeca u US svako jutro prije pocetka nastave izdeklamuju Pledge of Allegiance, "I pledge allegiance to my Flag and the Republic for which it stands, one nation, indivisible, with liberty and justice for all." svaka utakmica radilo se o skolskim ili profesinalnim sportovima pocinje sa himnom.
Volio bih da mi neko objasni od kog mometna prestaje proces izgradnje nacije, odnosno kada pocinje a kada se zavrsava.
Sva drustva, kolektivna svijest i historija su manje vise zasnovana ne nekim integrativnim mitovima sto bi mi bili izuzetak.
KraljicaIzJajca

#159 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:37

Mitovi će neminovno postojati. Postoje u Njemačkoj, Americi, jednako kao i u Bosni. Nisu ni founding fathersi bili cvjećke, niti je to bio Otto von Bismarck, pa ih klešu u planine. Al' to nije nacionalizam jer su snažne države. :D

Pa ako je već tako, hajde da biramo mit o našoj zajedničkoj prošlosti, koju svi vidimo kao slavnu, makar je ponekad različito interpretirali, makar i nije bila slavna, umjesto biranja stoljeća mraka koja su uslijedila.

Lovrenović ne vidi šumu od drveta u ovom slučaju. Ovakve cinične analize me podsjećaju na čovjeka na nišanu snajpera, bez struje, vode, ili hrane u opkoljenom Sarajevu, kako analizira da naš rat ipak ima elemente građanskog sukoba. Možda i ima, ali moraš ubijediti svjetsku javnost da je čista agresija ako hoćeš da preživiš, ljudino.

Hoću reći, možda je Tvrtka bolio kurac za Bosnom, ali mit o Tvrtku nam treba da preživimo.
Ako nam treba neki drzavni/nacionalni integrator pa neka to bude neko oko cega se makar svi slazemo ili ne vidimo problem. Djeca u US svako jutro prije pocetka nastave izdeklamuju Pledge of Allegiance, "I pledge allegiance to my Flag and the Republic for which it stands, one nation, indivisible, with liberty and justice for all." svaka utakmica radilo se o skolskim ili profesinalnim sportovima pocinje sa himnom.
Volio bih da mi neko objasni od kog mometna prestaje proces izgradnje nacije, odnosno kada pocinje a kada se zavrsava.
Sva drustva, kolektivna svijest i historija su manje vise zasnovana ne nekim integrativnim mitovima sto bi mi bili izuzetak.
Američko pranje mozga djeci koju dresiraju za buduće patriote vojnike.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#160 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by konektovan »

Ako jala i buba ne integriraju,..neće ni Tvrtko... :mrgreen:
detroit-mercy

#161 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:39
detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:37
Ma jok, bolje je kako se zoves, Turgut, du bist nich ein Deutsche, du bist ein auslander :mrgreen:.
piupiu

#162 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:37 Sva drustva, kolektivna svijest i historija su manje vise zasnovana ne nekim integrativnim mitovima sto bi mi bili izuzetak.
Pa sve je mit. Religija, nacionalna historija, ekonomija, 'racionalne' predodžbe o superiornim i inferiornim društvenim sistemima. U ljudskom je postojanju jako malo činjeničnih narativa (e mrzim tu riječ, al' sad ne mogu bolju).
KraljicaIzJajca

#163 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:41

Ma jok, bolje je kako se zoves, Turgut, du bist nich ein Deutsche, du bist ein auslander :mrgreen:.
Pa jeste bolje, jer on jeste njemački državljanin, a ne Njemac.
piupiu

#164 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 19/11/2021 13:25
Ako ni zbog čega drugog, zbog rulofa ga treba napraviti.

I golubova.
:lol: :lol: :lol:

Posebno ozbog rulofa. Nestalo mu je površina. A i zaobljeno je izazov.
detroit-mercy

#165 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:47

Pitaj njega sta je bolje :skoljka:
detroit-mercy

#166 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote: 19/11/2021 15:43
detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:37 Sva drustva, kolektivna svijest i historija su manje vise zasnovana ne nekim integrativnim mitovima sto bi mi bili izuzetak.
Pa sve je mit. Religija, nacionalna historija, ekonomija, 'racionalne' predodžbe o superiornim i inferiornim društvenim sistemima. U ljudskom je postojanju jako malo činjeničnih narativa (e mrzim tu riječ, al' sad ne mogu bolju).
Pa gledaj, svi mi zivimo na nekim romantiziranim mitovima, oni kojima je bilo dvadesetak godina za vrijeme rata danas pricaju kako je u ratu sve bilo bolje, drzuili se, bili raja i sl :mrgreen:
Hakiz

#167 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Kako kome bolje.
KraljicaIzJajca

#168 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:49
KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:47

Ali kako je Njemac? On je njemački državljanin.

Da li si ti amerikanac ili američki državljanin stranog porijekla?
Van Halen

#169 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Van Halen »

Ja kolko možete srat
detroit-mercy

#170 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:54
detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:49

Ne pitaj mene sta sam ja, pitaj Turguta ili Orhana koji je 4 generacija tu kad mu neko udari ovakvu konstataciju.
KraljicaIzJajca

#171 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:56
KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 15:54

Ne pitaj mene sta sam ja, pitaj Turguta ili Orhana koji je 4 generacija tu kad mu neko udari ovakvu konstataciju.
Ne vidim problem u toj konstataciji, jer Turgut ima i dalje dva identiteta, dok bosansko djete će isti izgubiti, a sistem mu pomaže da se lakše amerikanizira.
piupiu

#172 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

E, ako nam da preživimo treba mit o Tvrtku, onda jebaji ga. Što nam treba? Da imamo i mi trg s konjanikom? Opet dodjosmo do žabe i kiča, kič je kič jer nije autentičan, jer je populistički, podilazi sentimentima svjetine, izaziva plitku patetiku i suze.

Bosna ima tako fenomenalnu, autentično svoju kulturu, tu sinkretičku subtancu koja je čini Bosnom, a koju joj rastaču nacionalističkim ideologijama već 30 godina... a upravo je to ono što je Bosna u opstajanju i Bosna koja opstaje. Ne treba joj konjanik na trgu da bi bila Bosna. Sve se njeno nalazi u pjesmama, literaturi, jeziku, običajima, načinu života... kakve veze imam ja s Tvrtkom na konju?

Mislim, neka ga, al' ono, ja bih radije Lazaru Drljači i Zuki Dzumhuru podigla spomenik. To je Bosna. I to je upravo Lovrenovićeva poanta. Pobrinimo se da naša živuća kultura i vremenski bliska baština govori o nama.

Ne znam što si se ti obrušio na Lovrenovića? Šta je čovjek pogrešno rekao? Profanizacija historije, lika i djela? Lajk. Kič. Lajk. 'Kronični nedostatak bilo kakve odgovorne političke koncepcije i vizije za budućnost, te, u krajnjoj liniji, besplodne a opasne populističke i nacionalističke demagogije'. Lajk. Isprazni populizam, evo i ja da kažem.
KraljicaIzJajca

#173 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Van Halen wrote: 19/11/2021 15:54 Ja kolko možete srat
Gdje imamo spomenike bosanskoj kraljici u BiH, osim Katarini u Mostaru?

Jedwiga nema nijedan.
detroit-mercy

#174 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 16:00
detroit-mercy wrote: 19/11/2021 15:56
Ne vidim problem u toj konstataciji, jer Turgut ima i dalje dva identiteta, dok bosansko djete će isti izgubiti, a sistem mu pomaže da se lakše amerikanizira.
Ne vidis ti ali Turgut vidi, a pricao sam sa dosta Turguta :mrgreen: ali da se ne natezemo vise oko ovoga.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#175 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 19/11/2021 16:00

E, ako nam da preživimo treba mit o Tvrtku, onda jebaji ga. Što nam treba? Da imamo i mi trg s konjanikom? Opet dodjosmo do žabe i kiča, kič je kič jer nije autentičan, jer je populistički, podilazi sentimentima svjetine, izaziva plitku patetiku i suze.

Bosna ima tako fenomenalnu, autentično svoju kulturu, tu sinkretičku subtancu koja je čini Bosnom, a koju joj rastaču nacionalističkim ideologijama već 30 godina... a upravo je to ono što je Bosna u opstajanju i Bosna koja opstaje. Ne treba joj konjanik na trgu da bi bila Bosna. Sve se njeno nalazi u pjesmama, literaturi, jeziku, običajima, načinu života... kakve veze imam ja s Tvrtkom na konju?

Mislim, neka ga, al' ono, ja bih radije Lazaru Drljači i Zuki Dzumhuru podigla spomenik. To je Bosna. I to je upravo Lovrenovićeva poanta. Pobrinimo se da naša živuća kultura i vremenski bliska baština govori o nama.

Ne znam što si se ti obrušio na Lovrenovića? Šta je čovjek pogrešno rekao? Profanizacija historije, lika i djela? Lajk. Kič. Lajk. 'Kronični nedostatak bilo kakve odgovorne političke koncepcije i vizije za budućnost, te, u krajnjoj liniji, besplodne a opasne populističke i nacionalističke demagogije'. Lajk. Isprazni populizam, evo i ja da kažem.
U pravu si i ti, a i Lovrenovic. Ali...

Kic je kic upravo zato sto je napravljen, stvoren za siroke narodne mase, da ga lakse razumiju, svare.

A nama ta masa strasno, ali strasno treba.

A masa nam treba, jer... Demokratija.

Jebiga.

Vise bi fudbalska reprezentacija sa nekim velikim uspjehom odradila nego sve pare sto je OSCE stuko u pomirenje i izgradnju otvorenog drustva.

Karikiram, ali nadam se da shvatas poentu.
Post Reply