Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Locked
Grean

#151 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Grean »

Škobo Habu wrote: 22/11/2020 15:26
kokakolas wrote: 22/11/2020 14:22
Trebamo malo spustiti lopticu. Entuzijazam je u velikoj mjeri prisutan i kod mene ali kifla se tek mora dokazati kao lider na političkoj sceni. Ima sve uslove da postane jedan od najvećih.
Ja nisam simpatizer NiP-a, uopšte, da se razumijemo, ali je Konaković već sada pokazao širinu u političkom nastupu davajući prednost drugim stranačkim kandidatima na uštrb vlastitih.

Realno, je l' SDA ikada palo na pamet da podrži Bogićević na poziciji gradonačelnika, a upravo je njega i slične Alija u ratu gurao u prvi ešalon da pokaže za kakvu se BiH bori?
Kiflu sam hvalio na onoj njegovoj temi jos dok je bio u SDA iz prostog razloga jer je vrijeme da se pocne suditi po djelima a ne ideologiji. Hvalio iz prostog razloga jer je rijesio najvecu sramotu Sarajeva koja je trajala dugih 20 i kusur godina a za neke dijelove, kao npr. dio oko studentskih domova na Bjelavama i od prije rata a to je bilo zatvaranje vode.

Tada su se glasaci ljevice a i protivnici iz SDA svim silama trudili da to minimiziraju, te imao je srece, te bila kisna godina itd.

Uglavnom, ne cini mi se da je kapacitet za nesto vece (mozda i moje predrasude) ali ovo sa vodom ne treba zaboraviti. Svi su imali priliku a uradili nista nisu.

Osvrnuo bih se na nesto drugo sto do sad niko ne pomenu vezano za Konakovicevo liderstvo. Onu noc kad se prvi put javio nakon pobjede pominje Travnik i SDA-ovog kandidata koji je preminuo na dan izbora od korone, sa najljepsim rijecima posvetio je najmanje minutu covjeku, rekao da je cuo sve najbolje o njemu, izjavio saucesce porodici i hajde, kontas to je red od svakog pa i protivnika.

Onda ide Izedbegovic nakon njega u program, pominje istu stvar, ni rijeci o rahmetliji niti porodici, samo da im je kandidat u Travniku preselio i da izbore treba ponoviti.

Samim ovim primjerom se vidi ne koliko je Konakovic dobar lider i politicar vec koliko je Bakir fula pa onda nije ni tesko zasjati pored takvog promasaja (jedan u nizu gafova, "znate li koliko je taj Saja pomogao ljudima" pravdajuci da se prijeti 11- godisnjoj djevojcici da ce je silovati crnac ili " opstina Centar vrijednija od 10 drugih")
General War

#152 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

LBVIEW wrote: 22/11/2020 11:28
General War wrote: 22/11/2020 02:43
Palmalma wrote: 22/11/2020 02:32
Da.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH.

P. S. Da Bogic nije rekao NE, ta funkcija, kao ni BiH, ne bi ni postojala.
jbg, to ti rekla vidovita Dzemila...Kako onda u crnoj gori kasnije postade a nisu jos ni rekli NE?
Cekaj, jesi li ti glasao na "Plebiscitu"
Aha, a jesil ti glasao na referendumu?
General War

#153 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

Palmalma wrote: 22/11/2020 02:49
Palmalma wrote: 22/11/2020 02:32
Da.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH.

P. S. Da Bogic nije rekao NE, ta funkcija, kao ni BiH, ne bi ni postojala.
jbg, to ti rekla vidovita Dzemila...Kako onda u crnoj gori kasnije postade a nisu jos ni rekli NE?
Jer je Slobo kapitulirao u Kumanovu.
A kumanovo nije u Bosni koliko se ja razumijem u geografiju, jel de?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#154 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by konektovan »

Kako se srBska brigada u odsustvu okuplja i javlja na svaki pomen pozitivne promjene,...pihhh
JThomas

#155 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by JThomas »

hajde, to je logično da su oni protiv. ali ti imaš ove što su im usta puna države, a pište na uši koliko su protiv.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#156 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by konektovan »

JThomas wrote: 22/11/2020 16:29 hajde, to je logično da su oni protiv. ali ti imaš ove što su im usta puna države, a pište na uši koliko su protiv.
Istina, ima i takvih..
General War

#157 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

Palmalma wrote: 22/11/2020 09:21
nosara wrote: 22/11/2020 09:11
LBVIEW wrote: 21/11/2020 14:42

:thumbup:
Glupost.

Bosnjaci ni u Srbiji nisu statisticka greska. Mitovi kojima se opravdava stvaranje kilave drzave, koja je preskupo placena. A racun jos nije sveden.

Bošnjaci ne bi ni postojali.
Vojnim udarom, cijela BiH bi usla u sastav nove Jugoslavije (čitaj - Velike Srbije).
Nakon toga, ustavnim promjenama bi Beograd izbrisao BiH kao federalnu jedinicu, što je ranije uradio sa AP.
...

Najgore je, što je Milošević za takav naum imao odriješene ruke od MZ, da na tlu Europe ne bi nastala "muslimsnska država ".
:-)
Predpostavljam da bi nesrpski JNA kadrovi morali da promjene nacionalnost sve sa Antonom Tusom, Imrom Agoticem, Toljem i Stanetom Brovetom pa do Delica na celu :lol:
LBVIEW

#158 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

General War wrote: 22/11/2020 16:14

Jesam.
A ti?
Palmalma

#159 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Palmalma »

General War wrote: 22/11/2020 16:59
nosara wrote: 22/11/2020 09:11

Glupost.

Bosnjaci ni u Srbiji nisu statisticka greska. Mitovi kojima se opravdava stvaranje kilave drzave, koja je preskupo placena. A racun jos nije sveden.

Vojnim udarom, cijela BiH bi usla u sastav nove Jugoslavije (čitaj - Velike Srbije).
Nakon toga, ustavnim promjenama bi Beograd izbrisao BiH kao federalnu jedinicu, što je ranije uradio sa AP.
...

Najgore je, što je Milošević za takav naum imao odriješene ruke od MZ, da na tlu Europe ne bi nastala "muslimsnska država ".
Predpostavljam da bi nesrpski JNA kadrovi morali da promjene nacionalnost sve sa Antonom Tusom, Imrom Agoticem, Toljem i Stanetom Brovetom pa do Delica na celu :lol:
Skup činova koji ništa nisu mogli promjeniti.
Da je JNA zaista imala želju da bude zaštitnik ustavnog poretka SFRJ djelovala bi u decembra 90-te i spriječila uspostavu srpskih oblasti po Hrvatskoj.
Pošto nije, glupo i prozirno je bilo i tražiti da se vojsci da zeleno svijetlo za uspostavu "reda" četiri mjeseca kasnije.

Znao je to Bogić i tada.
LBVIEW

#160 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

Bogicu svaka zato sto je rekao ne Slobinoj "Jugoslaviji". :bih: I cestitke na izboru. :thumbup:
A ovim pacenicima, lafo Jugoslovenim ,sto kmece zbog propalog vojnog udara. :izet:
LBVIEW

#161 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

Palmalma wrote: 22/11/2020 18:14

...

Da je JNA zaista imala želju da bude zaštitnik ustavnog poretka SFRJ djelovala bi u decembra 90-te i spriječila uspostavu srpskih oblasti po Hrvatskoj.
Pošto nije, glupo i prozirno je bilo i tražiti da se vojsci da zeleno svijetlo za uspostavu "reda" četiri mjeseca kasnije.

Znao je to Bogić i tada.
:thumbup:
Grean

#162 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Grean »

scarface32 wrote: 20/11/2020 17:32
karanana wrote: 20/11/2020 16:33 ne, nego je pomogao slovencima i hrvatima da se lakse oslobode jna a odmogao je bih jer se sva ta silna oprema i tehnika nakon ovog slila u BiH. da je glasao za, rat bi buknuo istovremeno na 5-6 mjesta i BiH ga ne bi ovoliko ispushila na racun slovenaca i hrvata.
normalno da hrvati i slovenci sad onanisu na njega ali ne vidim da su mu se ikad formalno zahvalili. a bih, bogami i nije joj nesto njegov glas protiv pomogo.
Pa da je u buknuo u isto vrijeme , sumnjam da bih BiH bolje prosla, mozda cak i gore.I Hrvatska.Slovenija Srbiju nije interesovala.E sad zamisli da su srbi mogli slobodno slati ljudstvo, avione i tenkove iz srbije.Mislis da je tad HR a da ne govorimo BiH spremna bila za rat?Daj ba, meni je najvise kriv Alija sto je bio za referendum.Tu su ga Hrvati dobro nasamarili. Mogli smo ostati u krnjoj Yu i ko CG se odvojiti kad za to dodje vrijeme. Ali jok Alija je mislio da je tad vrijeme i evo nas gdje smo.
Mislim da ste ti @nosara i @karanana dobro naivni kad je u pitanju ishod koji bi donijela vojna diktatura Bosni i Bosnjacima. Na fonu ste srpske price eh kako bi sve zlatno bilo da je Alija pustio Tunju i Zulfikara da se dogovore sa Beogradom.

Prije svega ima jedna stvar koju treba imati na pameti, BiH nije ni Kosovo a ni CG, jos manje Hrvatska. Mi smo imali hrvatsku komponentu i izlaskom Hrvatske iz Jugoslavije opstanak BiH u istoj ne bi bio moguc. Dobili bi krnju Bosnu jer Slobi i srpskoj politici je trebao dio Bosne iz dogovora Cvetkovic - Macek a davanjem legitimiteta Srbiji da predstavlja BiH Bosnjaci bi se osudili na Srbe za vijeke vijekova i izlazak na zapad bi bio zatvoren za sva vremena. Hrvati nas i ovako osudjuju neosnovano a tad bi bilo i sa pravom.

Sto se vojne hunte iz Beograda tice, jednom smo je imali u vrijeme Kraljevine i to je jedini dio istorije kad je BiH izbrisana sa mape i nije postojala kao zasebna administrativna jedinica. Istorija je uciteljica zivota i bilo bi interesantno cuti zasto mislite da bi sudbina BiH bila bliza onom sto je dobilo Kosovo ili CG nego sudbina Vojvodine?

Ja licno mislim da bi nas prije zadesilo ovo drugo i to u krnjoj izvedbi, od Konjica sjeverno i od Veleza istocno, to bi bila BiH u sastavu Srbije. CG bi se i odvojila ali mi nikad.
muha_sa

#163 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by muha_sa »

General War

#164 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

LBVIEW wrote: 22/11/2020 18:08
Jesam.
A ti?
Odlicno, eto onda po novoj svojoj adresi valjda kontas cijelu moju poentu znacenja istorijskog "Njet" JNA.
I da se odmah razumijemo, o Bogicu B. imam simpatije, i cestitam Sarajlijama...ovo sto pticam nije vezano za karakter i domoljublje Bogicevica, vec drugacijeg vidjenja istorijskog momenta za BiH a ne interese Slovenije i Hrvatske koju je BiH platila...i jos placa, a nista sustinski nije promjenila, cak sta vise.
General War

#165 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

...

Znao je to Bogić i tada.
:lol:
Pa zato je i bila rasprava gdje je Bogicevic rekao ne :-)
De se dogovori sa sobom.
LBVIEW

#166 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

General War wrote: 22/11/2020 18:35
Jesam.
A ti?
Odlicno, eto onda po novoj svojoj adresi valjda kontas cijelu moju poentu znacenja istorijskog "Njet" JNA.
I da se odmah razumijemo, o Bogicu B. imam simpatije, i cestitam Sarajlijama...ovo sto pticam nije vezano za karakter i domoljublje Bogicevica, vec drugacijeg vidjenja istorijskog momenta za BiH a ne interese Slovenije i Hrvatske koju je BiH platila...i jos placa, a nista sustinski nije promjenila, cak sta vise.
Nisi dao odgovor na moje pitanje, ako vec kmecis zbog Bogicevog njet JNA, valjda si, dosljedan sebi, glasao za ostanak u "Jugoslaviji".
A nisi malo bezobrazan(da mi nije zao bana dobio bi ti sta te slijeduje), kad za srpsko divljanje optuzujes one koji nisu prihvatli njihov ultimatum. :oops: Ljudima koje su potrpali u logore su u istom.duhu porucivali: " jebo vas Alija, sami ste krivi sto niste 'teli Jugoslaviju". :evil:
Za razliku od tebe, kojem dlaka na glavi nije falila u "balijsko", zato jezik za zube.
General War

#167 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

LBVIEW wrote: 22/11/2020 18:47

Jesam.
A ti?
Nisi dao odgovor na moje pitanje, ako vec kmecis zbog Bogicevog njet JNA, valjda si, dosljedan seb, glasao za ostanak u "Jugoslaviji".
A nisi malo bezobrazan(da mi nije be zao bana dobio bi ti sta te slijeduje), kad za srpsko divljanje optuzujes one koji nisu prihvatli njihov ultimatum. :oops: Ljudima koje su potrpali u logore su u istom.duhu porucivali: " jebo vas Alija, sami ste krivi sto niste 'teli Jugoslaviju". :evil:
Za razliku od tebe, kojem dlaka na glavi nije falila u "balijsko", zato jezik za zube.
Haj ti niz putic..napisano ne znas procitati.sa razumjevanjem.
LBVIEW

#168 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

General War wrote: 22/11/2020 18:55

Nisi dao odgovor na moje pitanje, ako vec kmecis zbog Bogicevog njet JNA, valjda si, dosljedan seb, glasao za ostanak u "Jugoslaviji".
A nisi malo bezobrazan(da mi nije be zao bana dobio bi ti sta te slijeduje), kad za srpsko divljanje optuzujes one koji nisu prihvatli njihov ultimatum. :oops: Ljudima koje su potrpali u logore su u istom.duhu porucivali: " jebo vas Alija, sami ste krivi sto niste 'teli Jugoslaviju". :evil:
Sta se tu ima razumjeti, jel' ovo:"Odlicno, eto onda po novoj svojoj adresi valjda kontas cijelu moju poentu znacenja istorijskog "Njet" JNA."
To je hinjavo, vise cijenim one cetnike sto otvoreno kazu sta misle, nego takve kao ti.
General War

#169 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

LBVIEW wrote: 22/11/2020 19:02

Sta se tu ima razumjeti, jel' ovo:"Odlicno, eto onda po novoj svojoj adresi valjda kontas cijelu moju poentu znacenja istorijskog "Njet" JNA."
To je hinjavo, vise cijenim one cetnike sto otvoreno kazu sta misle, nego takve kao ti.
Ja, i? Ponovo procitaj dok ne skontas...
Cijeni sta hoces, tvoja volja...znam da cijenis to mi je odavno poznato. Tu je i razlika izmedju nas dvojice.
nosara

#170 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by nosara »

Grean wrote: 22/11/2020 18:30
scarface32 wrote: 20/11/2020 17:32
karanana wrote: 20/11/2020 16:33 ne, nego je pomogao slovencima i hrvatima da se lakse oslobode jna a odmogao je bih jer se sva ta silna oprema i tehnika nakon ovog slila u BiH. da je glasao za, rat bi buknuo istovremeno na 5-6 mjesta i BiH ga ne bi ovoliko ispushila na racun slovenaca i hrvata.
normalno da hrvati i slovenci sad onanisu na njega ali ne vidim da su mu se ikad formalno zahvalili. a bih, bogami i nije joj nesto njegov glas protiv pomogo.
Pa da je u buknuo u isto vrijeme , sumnjam da bih BiH bolje prosla, mozda cak i gore.I Hrvatska.Slovenija Srbiju nije interesovala.E sad zamisli da su srbi mogli slobodno slati ljudstvo, avione i tenkove iz srbije.Mislis da je tad HR a da ne govorimo BiH spremna bila za rat?Daj ba, meni je najvise kriv Alija sto je bio za referendum.Tu su ga Hrvati dobro nasamarili. Mogli smo ostati u krnjoj Yu i ko CG se odvojiti kad za to dodje vrijeme. Ali jok Alija je mislio da je tad vrijeme i evo nas gdje smo.
Mislim da ste ti @nosara i @karanana dobro naivni kad je u pitanju ishod koji bi donijela vojna diktatura Bosni i Bosnjacima. Na fonu ste srpske price eh kako bi sve zlatno bilo da je Alija pustio Tunju i Zulfikara da se dogovore sa Beogradom.

Prije svega ima jedna stvar koju treba imati na pameti, BiH nije ni Kosovo a ni CG, jos manje Hrvatska. Mi smo imali hrvatsku komponentu i izlaskom Hrvatske iz Jugoslavije opstanak BiH u istoj ne bi bio moguc. Dobili bi krnju Bosnu jer Slobi i srpskoj politici je trebao dio Bosne iz dogovora Cvetkovic - Macek a davanjem legitimiteta Srbiji da predstavlja BiH Bosnjaci bi se osudili na Srbe za vijeke vijekova i izlazak na zapad bi bio zatvoren za sva vremena. Hrvati nas i ovako osudjuju neosnovano a tad bi bilo i sa pravom.

Sto se vojne hunte iz Beograda tice, jednom smo je imali u vrijeme Kraljevine i to je jedini dio istorije kad je BiH izbrisana sa mape i nije postojala kao zasebna administrativna jedinica. Istorija je uciteljica zivota i bilo bi interesantno cuti zasto mislite da bi sudbina BiH bila bliza onom sto je dobilo Kosovo ili CG nego sudbina Vojvodine?

Ja licno mislim da bi nas prije zadesilo ovo drugo i to u krnjoj izvedbi, od Konjica sjeverno i od Veleza istocno, to bi bila BiH u sastavu Srbije. CG bi se i odvojila ali mi nikad.
ovo sto pticam nije vezano za karakter i domoljublje Bogicevica, vec drugacijeg vidjenja istorijskog momenta za BiH a ne interese Slovenije i Hrvatske koju je BiH platila...i jos placa, a nista sustinski nije promjenila, cak sta vise.
saibaba

#171 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by saibaba »

nosara wrote: 22/11/2020 09:42
Palmalma wrote: 22/11/2020 09:37
nosara wrote: 22/11/2020 09:27

U Srbiji danas, bez Kosova, zivi preko 200.000 muslimana. Zivi normalno i ravnopravno s drugima.
Zasluga današnjeg života nesrba u Srbiji pripada kapitulaciji velikosrpske politike '99 u Kumanovu.

Nije to zasluga Srbije, već takav splet okolnosti.
A koliko je tih 200.000 ravnopravno - to trebaju oni reći. Šaip Kamberi kaže da nije sve onako kako RTS, Happy i drugi predstavljaju.
Cuj, kapitulacija. :lol:

A sta, znali su unaprijed sta ce biti u Kumanovu?

Nisu nestali. A kako im je, to je njihov problem. Nije ni meni idila, pa ko me pita.

Preskupo placena upitna i uslovna drzavnost. To je opravdano postavljena teza za razmisljanje. Sve drugo su mitovi.
Sta ti ba zastupas ? Da smo trebali ostati u Jugoslaviji ( Srbiji ) ? jesi ti bio budan ovih 25 - 30 godina ?
bunk

#172 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by bunk »

Sto je najgore jest :lol: :lol:
adelkam

#173 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by adelkam »

Bogic Bogicevic je svojim postupkom sprijecio uspostavljanje vojne uprave u BiH, Hrvatskoj i Makedoniji od strane JNA koja je bila naklonjena Slobodanu Milosevicu i koja zbog navedenog u tim republikama nije vise dozivljavana kao narodna armija. :)

Da je kojim slucajem izglasano da se krene u vojnu akciju, onda bi u tim republikama u drugoj fazi bila uspostavljena neka marionetska vlast naklonjena u rezimu u Beogradu, po istom principu kako su to napravili na Kosovu gdje su Albanci vecina. Demokratski izabrani predstavnici (kakvi su da su,narod ih je birao) bili bi pohapseni. Na Kosovu je uspostavljana marionetska vlast vojnom akcijom,kada su uhapsili Azema Vlasija i ugusili demonstracije, a u Vojvodini i CG antibirokratskim revolucijama.
I slijep covjek je vidio gdje to vodi...

Tamo gdje popularni Slobo nije mogao zapaliti narodne mase, gdje nije mogao napraviti "dogadjanje naroda" (negdje mu nije ni republicka milicija to dozvolila) slao je armiju, ali da bi napravio tako veliku vojnu akciju, tj da bi napravio vojni udar ipak trebalo bi imati naredbu Predsjednistva SFRJ i neku stranu silu koja ce mu stati u odbranu. Bogicevic je to sprijecio i ljudi mu trebaju biti neizmjerno zahvalni.

Bogicevic sinoc prrilikom opisivanja Milosevica rece da je on bio majstor za jednokratnu upotrebu ljudi.... Kada Predsjednistvo nije odobrilo slanje vojske, onda su Milosevic i Jovic trazili od Kadijevica da krene u vojnu akciju bez odluke Predsjednistva a da ce se oni obratiti javnosti i reci da Predsjednistvo SFRJ vise ne funkcionise. Kao fol, JNA nema vrhovnog komandanta i JNA moze sama da djeluje....
I vidi li neko sada koji su to kurvini sinovi bili?..... Kadijevic nije bio lud jer bi on ponio direktnu odgovornost za rat i svijet bi to osudio, pa je Milosevic i njega sklonio i 80 generala.

Sinoc slusam onog papka iz Laktasa, Bgm prevali preko jezika da su Srbi u Sarajevu konvertiti. Stvarno se pitam dokle ide taj nacionalizam, po sistemu iskljucivosti, ako nisi s nama onda si protiv nas, a jos uz to ako si po nacionalnosti Srbin onda si izdajnik ili konvertit... Taj ekstremni nacionalizam je tu negdje u dodiru sa fasizmom.
Velikosrbi su i Bogica Bogicevica proglasili izdajnikom....sto li ?
Last edited by adelkam on 22/11/2020 20:58, edited 1 time in total.
LBVIEW

#174 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

General War wrote: 22/11/2020 19:10
LBVIEW wrote: 22/11/2020 19:02
Ja, i? Ponovo procitaj dok ne skontas...
Cijeni sta hoces, tvoja volja...znam da cijenis to mi je odavno poznato. Tu je i razlika izmedju nas dvojice.
To znaci da jedini Bosnjaci nisu smjeli imati slobodnu volju i odluciti se za ono sto smatraju ispravnim, jer to nije u srpskim interesu(kao da su Srbi njih pitali kad su osnivali nelegalne SAO i organizirali "Plebiscit'), te da su sami krivi za posljedice. To je tipicna zamjena teza, jer je upravo srpska bahatost i prouzrokovala legalnu reakciju vecine gradjana na Referndumu, a ono sto je uslijedilo - agesija i genocid, je samo potvrdilo.kako je izbor bio ispravan, jer i, jedno, i drugo su zlocin s predumisljjajem, koj bi, i Bosni, i Bosnjacima visio nad glavom i slucaju ostanka u V Srbiji, sto je ta krnja Jugoslavija i bila.
Vi kao da pricate s nekim iz Zimbabvea koje nisu osjetili srpsku bahatost i otvorene prijetnje Bosnjacima, kad spominjete SBBkB scenarije. I nema tog Boga koji bi Bosnjake nagovorio na ostanak u takvioj Jugoslaviji s kokardasima rame uz rame s JNA oko Pakraca i Okucana, SDA je samo osjetila puls naroda, inace su se neckali. Debela vecina Bosnjaka oko toga nema nikakvih nedoumica, i valjda su oni, a ne ti i Nosara, mjerodavni po tom pitanju.
Palmalma

#175 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Palmalma »

General War wrote: 22/11/2020 18:45

Znao je to Bogić i tada.
:lol:
Pa zato je i bila rasprava gdje je Bogicevic rekao ne :-)
De se dogovori sa sobom.

Kadijević u knjizi: " Moje viđenje raspada" kaže da je cilj bio:

"«Ideja manevra sadržavala je sledeće osnovne elemente: - potpuno blokirati Hrvatsku iz vazduha i sa mora; - pravce napada glavnih snaga JNA što neposrednije vezivati za oslobođenje srpskih krajeva u Hrvatskoj i garnizona JNA u dubini hrvatske teritorije. U tom cilju ispresecati Hrvatsku na pravcima Gradiška-Virovitica; Bihać-Karlovac-Zagreb; Knin-Zadar; Mostar-Split... jakim snagama iz rejona Herceg Novi-Trebinje, blokirati Dubrovnik sa kopna i izbiti u dolinu Neretve i na taj način sadejstvovati snagama koje nastupaju na pravcu Mostar-Split; - nakon dostizanja određenih objekata, obezbediti i držati granicu Srpske Krajine u Hrvatskoj».[
Locked