Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post Reply
Maraschino

#151 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by Maraschino »

tetejac wrote: Nemaš ti pojma stari moj, dosta si ovdje svašta nadrobio ali evo ja ću ti reći da sam ja lično sa Daidžom 1992 ostavio 2 topa i kamion oružja vama u Hrasnici. Ti topovi i kamion su došli iz Opuzena, znači iz Hrvatske. Dali smo vam to da vam pomognemo i nikakvog drugog interesa nije bilo.
To naoruzanje od RH?
Ni stoti dio naoruzanja i municije nije prosao sto je bilo namijenjeno ARBiH nego je to HV i HVO podijelili izmedju sebe.
tetejac

#152 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

Maraschino wrote:
tetejac wrote: Nemaš ti pojma stari moj, dosta si ovdje svašta nadrobio ali evo ja ću ti reći da sam ja lično sa Daidžom 1992 ostavio 2 topa i kamion oružja vama u Hrasnici. Ti topovi i kamion su došli iz Opuzena, znači iz Hrvatske. Dali smo vam to da vam pomognemo i nikakvog drugog interesa nije bilo.
To naoruzanje od RH?
Ni stoti dio naoruzanja i municije nije prosao sto je bilo namijenjeno ARBiH nego je to HV i HVO podijelili izmedju sebe.
Momak ti si glup.
Maraschino

#153 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by Maraschino »

tetejac wrote:
Maraschino wrote:
To naoruzanje od RH?
Momak ti si glup.
Juce ti ja rekoh da ne jedes govna a ti opet.

Napisi neki argument ili se tornjaj, dosta si trolao.

Hranu niste dali da prodje a kamo li oruzje i municiju.

http://detektor.ba/nakon-26-godina-pokr ... voj-spasa/
tetejac

#154 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

Idi pitaj vašeg zapovjednika koji je bio u Hrasnici i prestani srat više. Ima ovdje ljudi iz Sarajeva pa neka se jave i kažu a ti drkaj na tvoje fantazije. U vrijeme najvećih sukoba Armije i HVO dobijali ste pomoć! Za tebe je politika znanstvena fantastika. Sjećam se k’o sad Splitske bolnice 1993 i vaših ranjenika, punog hodnika izljepljenog vašim zahvalnicama na pomoći i brizi. Idi pričaj gluposti nekome drugom.
tetejac

#155 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

Dobro, može li ovako? Ja ću ti skenirati neke dokumente i postaviti ovdje čim uhvatim vremena. Može? To su dokumenti o pomoći Armiji BiH u ljudstvu, ustroju i obuci postrojbi, MTS-u, ranjenicima... Vaše molbe za pomoć, popis MTS-a koji tražite, molbe petog korpusa da im pošaljemo naše časnike da im pomognu, naši nalozi za prolaz konvoja za Pazarić, Visoko, Srebrenicu, popis MTS-a, imena vozača, registracijske oznake kamiona itd. Hoćeš tad’ prestat srat?
Nekako s proljeća

#156 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by Nekako s proljeća »

Samim krajem decembra 1992. sam prešao preko aerodromske piste iz grada u Butmir. Po sjećanju, tada su se po pričama nekih saboraca iz Hrasnice , nalazili ili skoro su bili pripadnici vojne formacije ''Splitska'' koliko se sjećam. Nisam siguran je li riječ o HOS-u ili HVO-u. Istina je da je ta linija sa Matom Šarlijom Daidzom do kraja 1992. uradila dosta korisnog za odbranu, bilo da je riječ o obuci u kampu V. ili uglavnom lakom naoružanju i raznoj opremi. Nije tema Sarajevo već Bihać al' eto, samo da potvrdim da je to bila dragocjena pomoć tada i ne treba je prećutati. Pozadina sve te pomoći je bila jasna , raširiti front sukoba sa Srbima i tako olakšati Republici Hrvatskoj. Početkom proljeća 1993, aktiviraju se drugi planovi i nema govora o savezništvu sa tzv ''H'' faktorom sve do proljeća 1994. Sve su to interesi, mi ili naši prijatelji smo to morali platiti , treba jasno reći. Naravno, ljudski odnosi su nešto sasvim drugo.
tetejac

#157 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

Vaši Mi-8T su uredno prevozili ranjenike iz Tuzle u Hrvatsku kroz čitav rat.
tetejac

#158 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

tetejac wrote:Vaši Mi-8T su uredno prevozili ranjenike iz Tuzle u Hrvatsku kroz čitav rat.
Naravno, koji su preletili iz Hrvatske sa vašom posadom koja se obučavala na Plesu i u Jastrebarskom.
high_volume

#159 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by high_volume »

PM72 wrote:
SmokingMan wrote:E ne znam, ja sam ti pesimista (sa razlogom) i oprezan čovjek, pa baš ne vjerujem svemu šta si naveo u postu.
Sve što sam naveo vrlo lako se može dokazati.Ti navedi šta nije tačno po tvom mišljenju.
Ne treba zaboraviti ni embargo na oružje i oruđe koje je Klintonova vlada nametnula BiH, koje je još uvijek na snazi čini mi se. To naoružanje koje je legalno dolazilo u hrvatske luke bilo je evidentirano i teško da bi hrvatska vlast dozvolila kršenje embarga, obzirom da su im Amerikanci "sjedili u susjednoj kancelariji". Naročito za tenkove i artiljeriju.

A ko nam je to slao tenkove u ratu, pa im Hrvatska nije dala prolaz?
tetejac

#160 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

Kakvi tenkovi, šta ti je? :-)
Kad je Armija uzela oružje u Martu ‘93 koje je išlo HVO-u za Srednju Bosnu od tada je krenulo nizbrdo. Jedina veća pošiljka nakon toga poslana je za Srebrenicu u Aprilu ‘93.
high_volume

#161 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by high_volume »

90minut wrote:Ne mi koji smo napaljeni na rat bi s ovim brojkama kojim imamo i ovim milion puta vecim naoruzanjem kojeg nismo imali tad bi pregazili istočno Sarajevo u dva dana bili bi pred vaznim gradovima u roku mjesec dana pa bilo to hrvatsko ili srpsko življe tačnije mogu se udružiti komotno bez pomoci iz srbije i hrvatske i opet bi popušili.

Al' doce vrijeme i za to ne što ga ja hocu jer necu vec je pitanje vremena samo.
A šta bi postigao "gaženjem Istočnog Sarajeva i važnijih gradova", šta bi ti bio cilj. Za koga bi se ovako borio, i protiv koga?
tempuser

#162 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tempuser »

high_volume wrote:
A šta bi postigao "gaženjem Istočnog Sarajeva i važnijih gradova", šta bi ti bio cilj. Za koga bi se ovako borio, i protiv koga?
To je razmisljanje onih kojima ridobradi i slice "patriote" uspjesno ispiraju mozak decenijama, a koji rata, da ne kazem linije il akcije, osjetili nisu!
The 51st State

#163 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by The 51st State »

ovog tetejca mora da su korpusovci nacepili na ostrelju pa serenda ovdje ko foka, lamentira nad laznim snimkom umjesto da se poklopi usima i iskaze zahvalnost sto je zahvaljujuci petom korpusu nebrojeno zivota hrvatskih vojnika spaseno.
The 51st State

#164 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by The 51st State »

tetejac wrote:Kakvi tenkovi, šta ti je? :-)
Kad je Armija uzela oružje u Martu ‘93 koje je išlo HVO-u za Srednju Bosnu od tada je krenulo nizbrdo. Jedina veća pošiljka nakon toga poslana je za Srebrenicu u Aprilu ‘93.
otislo je nizbrdo kad ste prozor 92 napali, dvolicna franjina politika kao saveznici i pomoc na kapaljku, a vamo sve logisticke i ljudske pripreme da se copi sto veci komad bosne. koliko ste mts zadrzali mogli smo rat za godinu zavrsiti.
tempuser

#165 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tempuser »

The 51st State wrote:ovog tetejca mora da su korpusovci nacepili na ostrelju pa serenda ovdje ko foka, lamentira nad laznim snimkom umjesto da se poklopi usima i iskaze zahvalnost sto je zahvaljujuci petom korpusu nebrojeno zivota hrvatskih vojnika spaseno.
Vjerovatno je V korpus svojim djelovanjima odvlacio snagu VRS-a i VRSK-a i time spsavao zivote vojnika HV-a i HVO-a, ali ako je V korpus spasio nebrojeno vojnika HV-a, koliko je nasih vojnika (i civila) spasio HV deblokadom V korpusa?
Ne znam odakle vise izvlacite taj cinizam i ignorantnost????
Last edited by tempuser on 01/11/2019 10:02, edited 1 time in total.
mO k3

#166 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by mO k3 »

tetejac wrote:Dobro, može li ovako? Ja ću ti skenirati neke dokumente i postaviti ovdje čim uhvatim vremena. Može? To su dokumenti o pomoći Armiji BiH u ljudstvu, ustroju i obuci postrojbi, MTS-u, ranjenicima... Vaše molbe za pomoć, popis MTS-a koji tražite, molbe petog korpusa da im pošaljemo naše časnike da im pomognu, naši nalozi za prolaz konvoja za Pazarić, Visoko, Srebrenicu, popis MTS-a, imena vozača, registracijske oznake kamiona itd. Hoćeš tad’ prestat srat?
skeniraj i postavi ..
The 51st State

#167 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by The 51st State »

tempuser wrote:
The 51st State wrote:ovog tetejca mora da su korpusovci nacepili na ostrelju pa serenda ovdje ko foka, lamentira nad laznim snimkom umjesto da se poklopi usima i iskaze zahvalnost sto je zahvaljujuci petom korpusu nebrojeno zivota hrvatskih vojnika spaseno.
Vjerovatno je V korpus svojim djelovanjima odvlacio snagu VRS-a i VRSK-a i time spsavao zivote vojnika HV-a i HVO-a, ali ako je V korpus spasio nebrojeno vojnika HV-a, koliko je nasih vojnika (i civila) spasio HV deblokadom V korpusa?
kad ovako nastupi sa visoka i partikularizmom ne znam sta ocekujes? frajer nema mrvu postovanja i moralise o pojedinim dogadjajima iz pozicije neprijatelja, a kao saveznici smo bili, sasvim logican odgovor dobije.
tempuser

#168 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tempuser »

The 51st State wrote:
tempuser wrote:
kad ovako nastupi sa visoka i partikularizmom ne znam sta ocekujes? frajer nema mrvu postovanja i moralise o pojedinim dogadjajima iz pozicije neprijatelja, a kao saveznici smo bili, sasvim logican odgovor dobije.
U najmanu ruku da budes drugaciji i objektivno posmatras stvar?
Ovako si isti arogantni i partikularni lavor ko i on.
Bas si to dobro izveo! :-)
The 51st State

#169 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by The 51st State »

a ti si docim dubok ko bajkal? ti sebi dozvoljavaj gandijevski pristup komunikaciji i kad ti druga strana pisa po glavi, ja ne bih. i sviju ti, sta to neobjektivno napisah, osim sto sam hajlajtovo cinjenice?
tetejac

#170 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by tetejac »

mO k3 wrote:
tetejac wrote:Dobro, može li ovako? Ja ću ti skenirati neke dokumente i postaviti ovdje čim uhvatim vremena. Može? To su dokumenti o pomoći Armiji BiH u ljudstvu, ustroju i obuci postrojbi, MTS-u, ranjenicima... Vaše molbe za pomoć, popis MTS-a koji tražite, molbe petog korpusa da im pošaljemo naše časnike da im pomognu, naši nalozi za prolaz konvoja za Pazarić, Visoko, Srebrenicu, popis MTS-a, imena vozača, registracijske oznake kamiona itd. Hoćeš tad’ prestat srat?
skeniraj i postavi ..
Hoću a ti ćeš pročitati. Obraćao sam se onom arogantnom što se preserava.
mO k3

#171 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by mO k3 »

tetejac wrote:
mO k3 wrote:
skeniraj i postavi ..
Hoću a ti ćeš pročitati. Obraćao sam se onom arogantnom što se preserava.
sigurno cu procitati i to naglasno da svi cuju :)

hajde skeniraj ... daj dokaze
LBVIEW

#172 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by LBVIEW »

tempuser wrote:
Tri jebene godine nisu metka na cetalje u RSK, iz koje je Bihac konstantno napadan, isplalili, surovali su s Abdicem, i onda dodje ovdje i nastupa kao da su oni zasluzni sto je V Korpus opstao. :oops: Kurac bi se usetali u RSK za par danada je Bihac pao.
Da ne spominjem kako su pred napad fiiljale HV u BiH obistavili sve isporuke naoruzanja, sto je umnogome doprinijelo cetnickim osvajanjima 93-e.
Maraschino

#173 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by Maraschino »

Ovo je samo prelilo casu...
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” – u kojem je ubijeno sedam vozača i nekoliko drugih učesnika – nakon što je ovaj predmet godinama nekoliko puta prebacivan na različita tužilaštva, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).

“Predmet je u radu, u fazi je istrage. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, kazao je za BIRN BiH Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Za ubistva ljudi koji su se u junu 1993. u koloni iz Splita preko Novog Travnika kretali prema Tuzli, još uvijek – 26 godina nakon napada – nisu utvrđeni niti kažnjeni odgovorni.

Prema izvještaju Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, u selu Rankovići (općina Novi Travnik) žene i djeca su 4. juna 1993. godine blokirali put kako bi konvoj morao stati. Žene su motkama počele razbijati stakla na vozilima, a prema izvještaju, došlo je do masovne pljačke, maltretiranja i ubistava.

Ubijeno je sedam vozača – Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Sudbina Salke Memića je nepoznata, a traga se za još tri osobe.

Prema dostupnim podacima, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opljačkali su 142 kamiona, 20 putničkih vozila, devet kombija, dva sanitetska vozila sa opremom i lijekovima, robu široke potrošnje u vrijednosti 17 miliona maraka i oko 500 tona druge robe, čija vrijednost nije procijenjena, kao i novca u iznosu oko 1,3 miliona maraka.
(BIRN)
a toga je bilo koliko hoces prije ovog dogadjaja.

Pogledajte samo ove iznose kpoje su opljackali, moglo se kupiti deset puta vise nego sto je HR dala humanitarne pomoci.
PM72

#174 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by PM72 »

Tvrdim i stojim iza svoje tvrdnje da je ono krivousto đubre sa Pantovčaka krivo za dosta života i izgubljene teritorije u Bosni.Njegova politika podjele Bosne je dovela do osnivanja paradržave i gurnuti smo u očajnički sukob.

Kažu da ne treba raditi drugom ono što ne želiš da tebi rade.Hrvatska i Tuđman su Bosni uradili ono što je njima Slobo i Srbija.Instalirali su paradržavu koju su osnovali i organizovali u svojim kabinetima,pomagali ih politički,vojno i ekonomski.Imali su istu i valutu a da treba trošiti riječi o tome da su paravojne formacije organizovali i opremili kao svoju a Tuđman je imao HV a paravojsci dodao O - pa je ispalo HVO.

Oružje i municija je za Armiju BiH prestala dolaziti u jesen 1992 kad je Tuđman riješio da silom uzme teritoriju za koju je mislio da je njegova.Da je Istočna Bosna imala bar šleper municije i kamion granata - ne bi pali mnogi dijelovi Rogatice,Višegrada,Goražda...

A šta je bio šleper metaka za Hrvatsku? Ništa.

To je istina !
The 51st State

#175 Re: Atif Dudaković(zločinac ili heroj)?

Post by The 51st State »

PM72 wrote:Tvrdim i stojim iza svoje tvrdnje da je ono krivousto đubre sa Pantovčaka krivo za dosta života i izgubljene teritorije u Bosni.Njegova politika podjele Bosne je dovela do osnivanja paradržave i gurnuti smo u očajnički sukob.

Kažu da ne treba raditi drugom ono što ne želiš da tebi rade.Hrvatska i Tuđman su Bosni uradili ono što je njima Slobo i Srbija.Instalirali su paradržavu koju su osnovali i organizovali u svojim kabinetima,pomagali ih politički,vojno i ekonomski.Imali su istu i valutu a da treba trošiti riječi o tome da su paravojne formacije organizovali i opremili kao svoju a Tuđman je imao HV a paravojsci dodao O - pa je ispalo HVO.

Oružje i municija je za Armiju BiH prestala dolaziti u jesen 1992 kad je Tuđman riješio da silom uzme teritoriju za koju je mislio da je njegova.Da je Istočna Bosna imala bar šleper municije i kamion granata - ne bi pali mnogi dijelovi Rogatice,Višegrada,Goražda...

A šta je bio šleper metaka za Hrvatsku? Ništa.

To je istina !
pola zrtava ide njima na dusu, strasno kakvu su duplu igru igrali, jos nisi spomenuo stekovanje oruzja koje je nama islo sa crnog trzista.
Post Reply