Zasto smo odbacili cirilicu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BHCluster

#151 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

SmokingMan wrote:
BHCluster wrote:
SmokingMan wrote:Od danas koristim ćirilicu. :D
Kad, i ovo si napisao poganom latinicom?
Доволјно да те сада демантујем. :D

Sta si napisao? :lol:
славянин

#152 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

BHCluster wrote:
славянин wrote:
BHCluster wrote: Ma jok, npr tebi mozak koristi za đubrenje kose nista drugo. :lol:
Pretpostavljam ti si celav jer nema sta da podjubri :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Stigla je i potvrda. :lol:
Znaci celav si - kako to prolazi kod zena :D :D
славянин

#153 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

sadie_forever wrote:
славянин wrote:
sadie_forever wrote:Slavljanin,evo recimo hindusi su otkrili da kod njih prije par hiljada godina nije bilo ideje o reinkarnaciji? to j njima bas potresno,danas je to glavni dio njihove vjere...ali se ujedno kosi s abrahmskim vjerama
izvorni hindusi su vjerovali kao i abrahamisti,jedan zivot i onaj tamo svijet..sto pokazuju spise iz Vede

zar nije to primjer kako je proslost svako vjere sve bliza abrahamskim vjerama?
Procitaj ostatak vede pa onda reci da ima slicnosti :lol: , nego Egipatska mitologija,Grcka mitologija,Nordijska mitologija,Budizam,hiljade africkih lokalnih vjera,vjere po sibiru,Azteci,Inke,Americki indijanci,Eskimi,Aboridzini,Amazonska plemena...... mozes nastaviti niz. :D Savjetujem ti kao sti ti i kuran savjetuje "uci" sto se ne odnosi samo na to da citas Kuran i hadise mislim :D
Sta ti zapravo ne kontas ovdje? nisam rekla da je veda istina,pa nije cak ni biblija koja je ipak bliza istini i bar deset hilada puna nego vede,ali mozes naci potvrdu abrahamskih vjera u tim svim spisama

da ne spominjem recimo te izvorne vjere,recimo u sred Indije postoji pleme kalasi ,neki narod koji vjeruje u jedno Bozanstvo,smrt sudnji dan i onaj svijet...znaci nista bogovi reinkarnacija karma itd.sad nije sve po ps ,ali kad cujes sta vjeruju i da veze s spisama nemaju ,da culi nisu ni za bibliju vidis koliko su blizu istini
Jesi li pomislila kada naprimjer da su Abrahamske vjere nerijetko capale narative od starijih politestickih religija :? :wink:
SmokingMan

#154 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by SmokingMan »

BHCluster wrote:

Питај Драгана Човића,он је апсолвирао ћирилицу прије мене. :lol:
sadie_forever

#155 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by sadie_forever »

Abrahamske reigije nisu nisu capale,niti su tvrdile da dolaze s novim stvarima,uvijek se radilo o vracanju izvorima...Abraham je mozda iz Indije nije bitno
BHCluster

#156 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

dupli
Last edited by BHCluster on 21/09/2019 13:20, edited 1 time in total.
BHCluster

#157 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

SmokingMan wrote:
BHCluster wrote:

Majko draga, da li ima neTko da mi napise na latinici? :mrgreen:
sadie_forever

#158 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by sadie_forever »

BHCluster wrote:
SmokingMan wrote:
BHCluster wrote:

PITAJ DRAGANA COVICA ON JE APSOLIVIRAO CIRLICU PRIJE MENE

meni je sexy cirilica 8)
BHCluster

#159 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

славянин wrote:
BHCluster wrote:
славянин wrote: Pretpostavljam ti si celav jer nema sta da podjubri :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Stigla je i potvrda. :lol:
Znaci celav si - kako to prolazi kod zena :D :D
Zakljucak = Image
radostan dan

#160 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
Zakon reda radi? Jeli to cirilica bila srpska i u prosloj drzavi gdje se isto rijetko ili nikada koristila?
ćirilica koju ti poznaješ i koju si učio je izvorno srpska.
nije se baš toliko rijetko koristila...upotrebu u školi smo apsolvirali na prethodnim stranicama...ako me sjećanje dobro služi, oslobodjenje je dugo vremena jedan dan stampano na latinici, drugi dan na ćirilici.
tv dnevnici isti tako su imali neki svoj red po pitanju najvae istog i potpisa spikera, urednika, realizatora...itd, itd.

dugo sam bio naivnog mišljenja (prije rata) da to da li upotrebljavas latinicu ili ćirilicu je stvar navike u smislu - koje si prvo pismo naučio u školi, ostane ti kao navika za ubuduće ...
ali nije bas tako...i ne treba bjezati od ovog sto @sinuhe piše.
славянин

#161 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

sadie_forever wrote:=

meni je sexy cirilica 8)

:per: :D
BHCluster

#162 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

sadie_forever wrote:
BHCluster wrote:

meni je sexy cirilica 8)
:babinsin:
hAZNADAR

#163 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:
Point. wrote:Daj da se vrati bosančica pismo ba.
Nije to poenta - nego sam animozitet prema cirilici (bosancica btw je izvedba cirilice - naravno sad ces da krenes vjerovatno da prizivas dobrice cetnike itd) - probaj otvorili recimo kafic sa cirilicnim natpisom u Sarajevu ili Mostaru :D :D
Poenta je vjerovatno da ste se i ti i sadie u ovoj tematici nasli. Sa svojim demonima, cim pointu mislis da trebas objasniti da je bosancica verzija cirilice i da ocekujes da ce prozivati cetnike i sl. I tebi i njoj sam rekao da je bolje da skratite svoja glupiranja i predjete na bauk islamizacije.

A cirilicni natpis na kaficu u Mostaru i Sarajevu - sta mislis sam sta bi izazvao? Masovne proteste, dizanje u zrak eksplozivom uz aplauze okupljene gomile uz tekbire, kamenovanje,..... ? Jel to ta slika koju ti i slicni pokusavate stvoriti?

Nisam primijetio neku veliku frku ni oko cirilice u skolama, cirilice u sluzbenim dokumentima, cirilice na novcanicama, cirilice na natpisima,.... pa tako ni kafic u Sarajevu sumnjam da bi izazvao velike probleme.

Normalnim ljudima ne smeta, nenormalnima smeta i vise od cirilice i ocito je da si na tom nivou cim ti svako pisanje cilja bas na tu grupu. Cirilica se jednostavno ne koristi odavno, ne pamtim cirilicni kafic u Banjaluci jos u vrijeme Juge,... i maksuzija na tome je isto ko staviti ljiljan na neki kafic u Banjaluci.

Gdje normalnim Srbima naravno nebi smetao ljiljan jer stoji i na grbu a neukim budalama smeta i mnogo stvari i vise od toga.

Ode i ova tema u uobicajene fgr fobije i gluparije,... sa vjecitim fokusom na primitivne muslimane - pa ce opet pitanje sto se forum srozao.
славянин

#164 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

hAZNADAR wrote:
Poenta je vjerovatno da ste se i ti i sadie u ovoj tematici nasli. Sa svojim demonima, cim pointu mislis da trebas objasniti da je bosancica verzija cirilice i da ocekujes da ce prozivati cetnike i sl. I tebi i njoj sam rekao da je bolje da skratite svoja glupiranja i predjete na bauk islamizacije.

A cirilicni natpis na kaficu u Mostaru i Sarajevu - sta mislis sam sta bi izazvao? Masovne proteste, dizanje u zrak eksplozivom uz aplauze okupljene gomile uz tekbire, kamenovanje,..... ? Jel to ta slika koju ti i slicni pokusavate stvoriti?

Nisam primijetio neku veliku frku ni oko cirilice u skolama, cirilice u sluzbenim dokumentima, cirilice na novcanicama, cirilice na natpisima,.... pa tako ni kafic u Sarajevu sumnjam da bi izazvao velike probleme.

Normalnim ljudima ne smeta, nenormalnima smeta i vise od cirilice i ocito je da si na tom nivou cim ti svako pisanje cilja bas na tu grupu. Cirilica se jednostavno ne koristi odavno, ne pamtim cirilicni kafic u Banjaluci jos u vrijeme Juge,... i maksuzija na tome je isto ko staviti ljiljan na neki kafic u Banjaluci.

Gdje normalnim Srbima naravno nebi smetao ljiljan jer stoji i na grbu a neukim budalama smeta i mnogo stvari i vise od toga.

Ode i ova tema u uobicajene fgr fobije i gluparije,... sa vjecitim fokusom na primitivne muslimane - pa ce opet pitanje sto se forum srozao.
Poenta je u manjku normalnih ljudi na svim stranama jel ?
sadie_forever

#165 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by sadie_forever »

poenta je da je cirilica i nasa,koristilo su je nasi preci

cirilica se u BIh tretira kao srpsko pismo,uvedena je svugdje radi srba
hAZNADAR

#166 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:
hAZNADAR wrote:
Zakon reda radi? Jeli to cirilica bila srpska i u prosloj drzavi gdje se isto rijetko ili nikada koristila?
ćirilica koju ti poznaješ i koju si učio je izvorno srpska.
nije se baš toliko rijetko koristila...upotrebu u školi smo apsolvirali na prethodnim stranicama...ako me sjećanje dobro služi, oslobodjenje je dugo vremena jedan dan stampano na latinici, drugi dan na ćirilici.
tv dnevnici isti tako su imali neki svoj red po pitanju najvae istog i potpisa spikera, urednika, realizatora...itd, itd.

dugo sam bio naivnog mišljenja (prije rata) da to da li upotrebljavas latinicu ili ćirilicu je stvar navike u smislu - koje si prvo pismo naučio u školi, ostane ti kao navika za ubuduće ...
ali nije bas tako...i ne treba bjezati od ovog sto @sinuhe piše.
Po cemu je izvorno srpska?

A samo tvoje spominjanje protokola gdje se nastojala ravnopravno nastupiti - dovoljno dokazuje. Cirilica je bila u upotrebi uglavnom po nekom pravilu a ne spontano i licnim izborom. Ja se sjecam ko jucer inicijativa 80-tih da se spasi, sacuva,... Cirilicu sam pisao samo kada sam morao, citao isto samo kada nije bilo alternative,... u Srbiji sam u JNA istina vidio malo vecu spontanu upotrebu ali u BiH ne. U JNA sam prvi put i vidio pisacu masinu na cirilici, nisam ni znao do tada da takvo sto uopce postoji.

Al hebo to, - interesuje me po cemu je cirilica koju poznajem - srpska?
славянин

#167 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

sadie_forever wrote:poenta je da je cirilica i nasa,koristilo su je nasi preci

Image

Nije ne moze :D :D :D :D
hAZNADAR

#168 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:
hAZNADAR wrote:

Poenta je u manjku normalnih ljudi na svim stranama jel ?
Ne, poenta je sto nenormalni ljudi samo posmatraju stvari iz svog ugla i vide samo srodne duse na drugoj strani.

A ti si odavno poznat po svojoj talibanizaciji Sarajeva. Vjerovatno zato sto i ne mozes primijetiti nista iznad svog nivoa.
славянин

#169 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

hAZNADAR wrote:
Ne, poenta je sto nenormalni ljudi samo posmatraju stvari iz svog ugla i vide samo srodne duse na drugoj strani.

A ti si odavno poznat po svojoj talibanizaciji Sarajeva. Vjerovatno zato sto i ne mozes primijetiti nista iznad svog nivoa.
Pa talibanizacija se desavala dugo vremena, sada je malo suzbijena ali vaga se jos kojim putem ici. Znas ono djed mraz u vrticima ;-)
BHCluster

#170 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

славянин wrote:

Image

Tako je!

Image
Pajser
славянин

#171 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

BHCluster wrote:
славянин wrote:

Image

Tako je!

Image
Pajser
I to ti dokazuje da ti prosjecan parmak iz Sarajeva ili odakle vec nisi mnogo drugaciji od prosjecnog parmaka iz laktasa ... nista vise :D
BHCluster

#172 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

славянин wrote: I to ti dokazuje da ti prosjecan parmak iz Sarajeva ili odakle vec nisi mnogo drugaciji od prosjecnog parmaka iz laktasa ... nista vise :D
Cuj to? Pa ti sicitavu epohu napisao o ugrozenosti cirilice od strane zli Bosnjaka. :lol:
Image
славянин

#173 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

BHCluster wrote:
славянин wrote: I to ti dokazuje da ti prosjecan parmak iz Sarajeva ili odakle vec nisi mnogo drugaciji od prosjecnog parmaka iz laktasa ... nista vise :D
Cuj to? Pa ti sicitavu epohu napisao o ugrozenosti cirilice od strane zli Bosnjaka. :lol:
Image
Pa nego sta ? Parmaci su natesani posebno ovi novijeg rasta u velikom broju. Srbi gledaju cirilicu kao nesto njihovo,distinktivno za njih - Bosnjaci gledaju cirilicu upravo tako kao nesto Srpsko. Srbi nemaju problem sa koristenjem latinice ocito , dovoljno je proci kroz Srbiju ili rs pa viditi broj natpisa na latinicnih po prodavnicama,firmama itd itd - dok Bosnjaci itekako imaju problem sa koristenjem cirilice - a mozemo se lagati da to nije tako :wink:
BHCluster

#174 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by BHCluster »

славянин wrote:
BHCluster wrote:
Image
Pa nego sta ? Parmaci su natesani posebno ovi novijeg rasta u velikom broju. Srbi gledaju cirilicu kao nesto njihovo,distinktivno za njih - Bosnjaci gledaju cirilicu upravo tako kao nesto Srpsko. Srbi nemaju problem sa koristenjem latinice ocito , dovoljno je proci kroz Srbiju ili rs pa viditi broj natpisa na latinicnih po prodavnicama,firmama itd itd - dok Bosnjaci itekako imaju problem sa koristenjem cirilice - a mozemo se lagati da to nije tako :wink:
Pa upravo ti zastupas tezu ne ja. :lol:
славянин

#175 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

BHCluster wrote: Pa upravo ti zastupas tezu ne ja. :lol:
Ih koliko su puta mene ovdje okarakterisali kao "cirilicar" valjda u pokusaju omalovazavanja :D Mislim meni smijesno ali eto pokazuje stanje uma jel...
Post Reply