LBVIEW wrote:Jah, kompletna HV nosila ustaska znakovlja i pjevala ustaske pjesme.
E vidis, meni je itekako bitna pozadina, jer niti se Oluja, a niti SANA 95d, a i zbog nje isto kmece, desila sama od sebe - postoji hronologija desavanja, a ona nedvosmisleno ukazuje ko i kako je sve zapoceo, kao i da se ovakakav kraj mogao nazrijeti. Sto neko rece, zbijeg civila jeste tragedija, ali druga strana medalje su necuveni zlocini u kojem, ako vec nisu ucestvovali, dobar dio ovih na traktorima jessu nijemo posmatrali/precutno podrzavali. Racuni jesu dosli na naplatu i onima koji nisu krivi, samo lista krivaca je podugacka, a na Balkanu happu-enda nema, sve ostalo je patetika i relativizacija krivice.
Jer zlo ciniti, a dobru se nadati ne ide.
Grob te ne jebo - "ljudi" zive sasvima normalno pored masovnih grobnica u koje su potrpali dojucerasnje komsije i susjede, nakon toga priskrbe si "patent" za sekundarne i tercijalne, dakle citava sela znaju i sute ko ckepi, pa kad se rtana sreca okrene trban ih zaliti?
Isto tako imas srpske izgovore da nakon genocida nisu mogli pristati na nezavisnu drzavu, posebno ne onu HDZ-ovsku, koja je od pocetka bila anti-srpska. Oni tako pravdaju sva sranja koja su napravili.
Vidi, ne postoji nijedan zlocin i zlo, koje se ikad i igdje desilo, za koje nema 100 opravdanja (ma sta sto 1 000 000). Zato ne zelim ulaziti u spiralu hronologije, povoda, uzroka, opravdanja, objasnjenja itd.
Ja sam po ovom pitanju nemilosrdan. Imam bliskog clana u porodici cije stavove dozivljavam kao fasisticke. Da mi je iz oka ispao, nece mu pomoci. Malo je ublazio stavove al' jos uvijek nije dobar. Imao je teske porodicne tragedije u ratu, cak razumijem pozadinu i saosjecam se, ali nemam razumjevanja i opravdanja za fasisticke stavove. Tacka. Njegov otac i mater su dozivjeli isto pa nisu imali takve stavove, dok su bili zivi. Dakle, on je dopustio da mu mrznja razdere mozdane celije, nije se tome opirao, mazohisticki je u tome uzivao. Jadan je onaj ko mrzi. Meni je zlo kada mrzim pet minuta, mogu misliti kako je onima koji mrze cijeli zivot.
Imam clana porodice koji je 2SR dozivio nezamislivu tragediju. Kao maloljetnom djetetu, pred ocima, strijeljani su otac i majka. I ta osoba, dok je bila ziva, nikad nije etiketirala i mrzila kolektive. Upravo suprotno, ostro je osudjivala svaki vid generalizacije. Ja sam odrastao u takvom okruzenju, te me je ta i jos neki price oblikovala za citav zivot.
U tebi osjetim neku negativnost kao ni u jednom drugom forumasu. Vjerujem da si imao tesku ratnu sudbinu. Ja mogu shvatiti da neko tako osjeca, da mrzi sve, da je kivan na sve, da jednom narodu zeli sve najgore, da je osvetljobiv itd itd... ali to ne mogu prihvatiti kao normalno i reci: 'ok, razumijem, imas pravo'.