Kamen u žuči

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
splinter

#151 Re: Kamen u žuči

Post by splinter »

laik1981 wrote: 11/05/2024 22:07
splinter wrote: 11/05/2024 21:28
Zoya wrote: 11/05/2024 19:18 Od tri se napraviše 4 kamena. Jedan od njih 27mm. Još uvijek se premišljam hoću li se operisati jer mi ne prave probleme, dobro, možda ponekad. I dalje mi je prpa od totalne anestezije. Čitam baš da se puno njih nikada ne probudi nakon operacije. Šta ako budem sve osjetila a ne mogu da vrištim? To sam isto negdje gledala da se nekim ljudima dešava.
Help :(
Anesteziološka svjesnost, svjesnost o anesteziji (AAGA) vjerovatno misliš na to.
Ali to je baš rijetko i nije baš tako kao što izgleda na filmu, ako mislimo na isti film. :D kojeg sam BTW gledao 2 noći prije nego ću dobiti opću anesteziju.
Jel to ovaj Awake iz 2007.?
Yeap.
Taj je
suspect_zero

#152 Re: Kamen u žuči

Post by suspect_zero »

Ih, mene je govno toliko bolilo gore nego porođaj .....znam da sam rekla vadite ovo iz mene taman ne ustala.
Možda Zoja nije još osjetila kada napad uhvati i koja je to bol.
Zoya

#153 Re: Kamen u žuči

Post by Zoya »

Hvala vam na dobromjernim savjetima ❤️
Vi što ste me nalijepili shvatite da ne mogu ništa protiv straha. Ta ja sam osjetljivo žensko :oops:

Imam zakazan termin kod hirurga 13 juna pa budemo čuli šta će oni reći. Šta će drugo hirurg da kaže osim da sječe. Gamad je to.
Počela me je sada i mahala savjetovati, vele iscjedi po jedan limun svako jutro i tako popij, kamenje će se razbiti od toga. Pila sam to par mjeseci i možda je od toga se namnožilo :lol: , haj' ga znaj.
Ja ako ne umrem od anestezije hoću sigurno od straha. Još ako mi zakažu operaciju za par mjeseci. Srce će mi stati mnogo prije operacije :-?
mali_balon

#154 Re: Kamen u žuči

Post by mali_balon »

laik1981 wrote: 11/05/2024 21:11
mali_balon wrote: 11/05/2024 20:22
Zoya wrote: 11/05/2024 19:18 Od tri se napraviše 4 kamena. Jedan od njih 27mm. Još uvijek se premišljam hoću li se operisati jer mi ne prave probleme, dobro, možda ponekad. I dalje mi je prpa od totalne anestezije. Čitam baš da se puno njih nikada ne probudi nakon operacije. Šta ako budem sve osjetila a ne mogu da vrištim? To sam isto negdje gledala da se nekim ljudima dešava.
Koji trip jbte....relaks nece se nista od tog desit.....to je isto kad guglas bol u stomaku i prvo sto izadje je rak leukemija i ostale bolescure a tebe samo grc ufatio prnes i bude bolje......samo relaks to ti je pola posla...jer pred samu operaciju mjere pritisak ako ti bude visok nista od operacije, a od straha ce ti skociti....milioni operisani i nikom nista to su rutinske operacije ko vadjenje zuba
Ne postoje rutinske operacije pod opstom anestezijom. I pored toga strah od opste anestezije je iracionalan. Rijetko da bi kome bilo svejedno ali suocis se sa strahom i odradis sto se mora odraditi.
Mislio sam rutinska u smislu tezine operacije, nije na kicmi srcu mozgu....svi znamo da postoje rizici.....znam da jemovo forum i da valja malo pametovat ali haj da ne seremo pa da malo ohrabrimo i utjesimo zenu pozitivom.....
irac300

#155 Re: Kamen u žuči

Post by irac300 »

Zoya wrote: 12/05/2024 10:08 Hvala vam na dobromjernim savjetima ❤️
Vi što ste me nalijepili shvatite da ne mogu ništa protiv straha. Ta ja sam osjetljivo žensko :oops:

Imam zakazan termin kod hirurga 13 juna pa budemo čuli šta će oni reći. Šta će drugo hirurg da kaže osim da sječe. Gamad je to.
Počela me je sada i mahala savjetovati, vele iscjedi po jedan limun svako jutro i tako popij, kamenje će se razbiti od toga. Pila sam to par mjeseci i možda je od toga se namnožilo :lol: , haj' ga znaj.
Ja ako ne umrem od anestezije hoću sigurno od straha. Još ako mi zakažu operaciju za par mjeseci. Srce će mi stati mnogo prije operacije :-?
Samo se budala ne boji. Vjeruj mi na riječ, gore je isčekivanje nego kada dođe dan operacije. Koliko sam se plašio, razmišljao o raznim mogućim komplikacijama, neprospavanih noći probdio...i na kraju na dan operacije na moju opasku sestri da me malo strah, rekla mi je, aj' ne zajebavaj evo pritisak ti je 120/80 a puls 60. :mrgreen:
Kao da se tijelo samo pripremilo. Onda padneš u bandak i iduća scena bude te i vidiš 4 flastera na stomaku. Spuca te odmah euforija od sreće što je gotovo.

Ne sekiraj se, još dugo ćeš ti zajebavati raju po forumu. :mrgreen:
Sretno i ne brini, bit' će sve ok.
mali_balon

#156 Re: Kamen u žuči

Post by mali_balon »

Zoya wrote: 12/05/2024 10:08 Hvala vam na dobromjernim savjetima ❤️

Kako sam rekao poradi na strahu ako mislis na operaciju.....pred samu operaciju mjere pritisak ako je visok nece te operisati....a od straha skoci iako se na tebi vidi i ne osjecas.....
Samo poravni bit ce sve ok mlada si nema razloga za bilo kakav neracionalan strah....kako sem vec rekao to su rutinske operacije
dječak sa šibicama

#157 Re: Kamen u žuči

Post by dječak sa šibicama »

Mislim da u operaciji zuci, ako je laparaskopska, ne ide duboka anestezija i nije toliko opasno za "ne probuditi se".

Rodica izvadila u ponedeljak, u utorak kuci, malo je bolilo jer je na stomaku pa kad se ustajes ili lijezes naprezes stomacne misice ali nista specijalno. Njoj je preporuceno vadjenje, da ne bude kasnije problema.
To zna napraviti fatalne probleme, jedna poznanica je umrla, pukla joj zucna kesa razlilo se kamenje u kanale pankreasa, dobila pankreatitis i sepsu i umrla. Nije se sa tim igrati, tako kazu. Komsija takodje imao puknuce, njemu je jetru ostetilo ali spasili ga u zadnji cas.

Kaze rodica da je puna hirurgija zucnih operativaca :D ko na traci se ide u salu, taj dan kad je ona operisana radio hirurg do navece.
Zoya

#158 Re: Kamen u žuči

Post by Zoya »

Hvala vam jos jednom :) Javiću se, valjda. Ili se čitamo u čitulji :-?
suspect_zero

#159 Re: Kamen u žuči

Post by suspect_zero »

Zoya wrote: 12/05/2024 19:38 Hvala vam jos jednom :) Javiću se, valjda. Ili se čitamo u čitulji :-?
Mislim da se niko na dunjaluk više nije plašio "ljudi u bijelom " od mene, ja i pored apoteke kad sam prolazila jeza me hvatala, zubaru nisam smjela ići dok bol ne bude da lupam glavom od štok.....dok jednom neka neugoda u želucu pa onda se poče širit prema leđima....tako nekoliko dana, smeta što god pojedeš, noći najgore nikada svanuti....onda zatišje po par mjeseci i zaboravim to nešto (kontam strunila se ili propuh leđa dohvatio, išijas...pm)
I tako,vremenski intervali između bolova se smanjili, bol postajala neugodnija, duža, jača dok nije postala "Bože uzmi me".....tada sam zaboravila na strah, igle, brunile, bolnicu, operaciju, briga me bilo i za anesteziju.....samo izvadiiiiteeeee ovooooooo iz meneeeee, bukvalno ovako sam se derala kada su radili snimak pred samu operaciju.

Razumijem te za strah :) ali isto tako ti želim da se riješiš toga prije nego počne sranje.
Meni najgore bilo što za tu bol nemaš šta popiti, ništa mi nije djelovalo...zub zaboli krhneš nešto jače za bolove i smirenje pa te komira pa spavaš, za žuč meni ništa nije pomagalo...
dječak sa šibicama

#160 Re: Kamen u žuči

Paze oni jako na to hoce li te uspavati ili ne, kad je mama dojku operisala dva puta su je vracali iz sale. Pritisak pred operaciju rastao i do 200 gornji, strah. Ni sedativi nisu pomagali. Nisu je mogli operisati dok nije normalizovala pritisak, dobila neku udarnu dozu ububali je i na kraju uspjeli operisati.
Nije bezveze anesteziolog najbolje placen u struci, mislim na zapadu ne znam kod nas kako je. Ti ljudi drze ljudske zivote u rukama u operativnoj sali.

Rodica operisana u pola deset, vec u 10 zove da javi da je sve proslo uspjesno, prica normalno malo usporeno. Zato zakljucujem da je narkoza "plitka". Obicno ljudi nakon dubljih narkoza ne dodju sebi do navece.
dadoxyxy

#161 Re: Kamen u žuči

Post by dadoxyxy »

irac300 wrote: 11/05/2024 19:50
Imao sam isti strah. Na kraju prelomio i operisao se 4. aprila ove godine. Obave se detaljne pretrage, pregled kod anesteziologa obavezan, neće te niko uspavati ako postoji rizik. Tek kada su nalazi dobri, ide se na operaciju.
Posto sam iscitao ovu temu kada sam dobio napad žuči, vidim da ti to još nisi rijesila i da nosis kamence vec par godina.
Moj ti je prijateljski savjet, prelomi i idi da se rijesis toga. Kod mene je kamen bio 3cm i mnogo malih od 4,5 mm.
Doktorica koja me je operisala mi je poslije rekla da mi se žučna kesa počela deformisati, a na jednom mjestu okoštavati. Bilo je komplikacija prilikom vađenja. Da sam trpio i dalje, velika je šansa da bih dobio karcinom. Srećom patološki nalazi su bili negativni.
Evo nakon mjesec dana kao nov sam, započeo novi život, vozim biciklo, šetam.

Pobijedi taj strah, nemoj zbog njega navući sebi nešto mnogo gore i zloćudnije.

Sta ti znaci druze prijatelju to sto kazes da si trpio? sad si me zabrinuo sa tim deformitetom , nisam znao da je i to moguce ..u mene je kamen oko 2, 5 cm.. prvi napad sam imao prije 2 godine i zavrsio u hitnoj , nisam ni znao da ga imam..
Od tada sam imao 7-8 napada koje rješim buscopanom uglavnom nakon nekog jela koje bas nije preporucljivo i uglavnom kad se prehladim.
Moj problem je sto ja taj kamen vec ozbiljno osjetim i kad radim neke fizicke poslove, probode me pri naglim pokretima i trzajima.

Koliko si ti trpio i koliko si napada imao ?
milojicabrzi

#162 Re: Kamen u žuči

Post by milojicabrzi »

dadoxyxy wrote: 06/09/2024 14:32
irac300 wrote: 11/05/2024 19:50
Imao sam isti strah. Na kraju prelomio i operisao se 4. aprila ove godine. Obave se detaljne pretrage, pregled kod anesteziologa obavezan, neće te niko uspavati ako postoji rizik. Tek kada su nalazi dobri, ide se na operaciju.
Posto sam iscitao ovu temu kada sam dobio napad žuči, vidim da ti to još nisi rijesila i da nosis kamence vec par godina.
Moj ti je prijateljski savjet, prelomi i idi da se rijesis toga. Kod mene je kamen bio 3cm i mnogo malih od 4,5 mm.
Doktorica koja me je operisala mi je poslije rekla da mi se žučna kesa počela deformisati, a na jednom mjestu okoštavati. Bilo je komplikacija prilikom vađenja. Da sam trpio i dalje, velika je šansa da bih dobio karcinom. Srećom patološki nalazi su bili negativni.
Evo nakon mjesec dana kao nov sam, započeo novi život, vozim biciklo, šetam.

Pobijedi taj strah, nemoj zbog njega navući sebi nešto mnogo gore i zloćudnije.

Sta ti znaci druze prijatelju to sto kazes da si trpio? sad si me zabrinuo sa tim deformitetom , nisam znao da je i to moguce ..u mene je kamen oko 2, 5 cm.. prvi napad sam imao prije 2 godine i zavrsio u hitnoj , nisam ni znao da ga imam..
Od tada sam imao 7-8 napada koje rješim buscopanom uglavnom nakon nekog jela koje bas nije preporucljivo i uglavnom kad se prehladim.
Moj problem je sto ja taj kamen vec ozbiljno osjetim i kad radim neke fizicke poslove, probode me pri naglim pokretima i trzajima.

Koliko si ti trpio i koliko si napada imao ?
Nemojte se igrati i trpiti, moja pok. majka je imala kamenje koje nije htjela operisati, išla je logikom da će to riješavati kad je zaboli ili počne praviti probleme.
Na kraju su prouzročili najtežu bolest i nije se moglo ništa uraditi, izgubili smo je za nekoliko mjeseci.

Ja sam operisao prije 10-ak god, nakon prvih problema, a i poučen njenom sudbinom.

Da se operisala, vjerujem da bi i danas bila živa, jer je bila žena vrlo urednih navika i ishrane.

Tako da vadite to dok ne bude kasno.
dječak sa šibicama

#163 Re: Kamen u žuči

Kamenje je najbolje preventivno izvaditi, ako dodje do komplikacija pucanja zuci, smrtni ishod je u opciji.

Znam zenu iz komsiluka koja je umrla usljed komplikacija sa zuci, sad se ne mogu sjetiti detalja ali mislim da je gusteraca bila ozljedjena, pa sepsa, i tako dalje. Preminula mlada.
-Chesterfield-

#164 Re: Kamen u žuči

Post by -Chesterfield- »

Ja sam se plašio da ću imati prolive nakon vađenja žučne kese. Ali je suprotno, haman sporije varenje nego sa žučnom kesom.

Prije par dana sam vodio mamu da guta sijalicu i vidim doktorica joj napisala enzimax kapsule. Piše da poboljšavaju i ubrzavaju varenje.
Cijena za 20 kapsula 35 KM. Dugotrajno bi trebala koristiti.

Ne znam da li bih i ja ovo smio piti? Inače se pije jedna kapsula dnevno. Naručio sam sa iherb po prvi put. Nadam se da sam uzeo odgovarajuće? Gledao sam da imaju ova tri glavna sastojka, amylasa, proteasa, lipasa. Uglavnom, dosta jeftinije nego ovdje.
https://ibb.co/87BC7G8
Zoya

#165 Re: Kamen u žuči

Post by Zoya »

Ja i dalje čekam termin za operaciju. Kako vrijeme prolazi sve vise razmišljam o tome sta mi je doktor rekao, da se kamenje može stvoriti i nakon što izvade žučnu kesu, ali onda završi Bog ti zna gdje i zablokira Bog ti zna šta. Dakle nikakve garancije nema da se neće imati problema nakon operacije. Još neki dan čitam komentare na ovu temu od ljudi koji su imali ovu operaciju i nikada nisu došli sebi niti su bili bolje. Ja i dalje nemam nekih bolova, možda malo ponekad. Sve se mislim da otkažem i kada dobijem termin za operaciju. Ko ga šiša.
zubi

#166 Re: Kamen u žuči

Post by zubi »

Zoya wrote: 06/09/2024 20:44 Ja i dalje čekam termin za operaciju. Kako vrijeme prolazi sve vise razmišljam o tome sta mi je doktor rekao, da se kamenje može stvoriti i nakon što izvade žučnu kesu, ali onda završi Bog ti zna gdje i zablokira Bog ti zna šta. Dakle nikakve garancije nema da se neće imati problema nakon operacije. Još neki dan čitam komentare na ovu temu od ljudi koji su imali ovu operaciju i nikada nisu došli sebi niti su bili bolje. Ja i dalje nemam nekih bolova, možda malo ponekad. Sve se mislim da otkažem i kada dobijem termin za operaciju. Ko ga šiša.
Jesi procitala ti na ovoj temi da se moze rak dobiti ako se ne izvadi oboljela zucna kesa??
banjaluka078

#167 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

plain vanilla wrote: 14/03/2018 21:10 Ja sam bez ikakvog razloga odlagala operaciju godinama. Onda mi je doktorica na UZ rekla da mi je kanen velicine zuci i da vec imam promjene na jetri, tako da bih trebala sto prije operisati.
Kakve promjene na jetri?

Kod mene je stvar u tome što mi je godinama, barem 15 godina, GGT uvijek povišen, AST i ALT "šetaju". Nikad se niko nije udubljivao u to, bilo je "masna jetra", iako na UZV ne vide da je ona baš jako svijetla ili jako masna. Proljetos su vrijednosti jako skočile, hospitalizovana na bolničko ispitivanje, UZV uredan, CT uredan, svi mogući nalazi na autoimune uredni, bilirubin uvijek OK. Pronađu još povišenu alkalnu fosfatazu.
Ne znaju šta je, sumnjaju da problem nije iz jetre, nego žuči, tj. sitnih žučnih kanala koji ne prenose žuč kako treba, da se izrazim najbanalnije.
Ne znaju šta više da pregledaju za te visoke vrijednosti, još je jedino biopsija preostala. Stavili su me na Urslofalk, nalaz GGT je malo bolji, ali je i dalje skoro duplo viši (bio je po 3-4 puta viši).

Zato me interesuje, sjećaš li se o kakvim se promjenama radilo na jetru, a da je uzrok žuč. Btw. nemam kamen niti drugi patološki sadržaj.

Za sve te godine nikad nisam imala bolove u abdomenu, osim ponekad od kiseline. U maju sam imala prilične bolove ispod desnog rebra, dr je bila u fazonu "jetra ne boli", ne uzimajući žuč uopšte u obzir. Sad opet zadnjih par dana boli, ne mogu da skontam čime sam to mogla isprovocirati.
Jedino sam ranije upratila da se javi kad pojedem skušu iz konzerve, ali to svakako bude jako rijetko.

I, ima li negdje pouzdana stranica sa preporukama šta jesti kod bolesne žuči, žučna dijeta, jer na netu pronalazim baš kontradiktorne informacije. Po nekima smije lubenica, po nekima ne, isto s paradajzom, nekim povrćem.... Nemam pojma čemu vjerovati.
Altsa

#168 Re: Kamen u žuči

Post by Altsa »

Vadi zuc. Meni je zbog zuci skocio secer. Kad sam je izvadio sve se stabilizovalo. I da nisam imao kamen vec konstantnu upalu zucne kese i ispostavilo se nakon vadenja da je bila i puna mulji.Doduse ja sam imao 2-3 zucna napada pa nisam imao izbora.
banjaluka078

#169 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

Altsa wrote: 07/09/2024 21:56 Vadi zuc. Meni je zbog zuci skocio secer. Kad sam je izvadio sve se stabilizovalo. Doduse ja sam imao 2-3 zucna napada pa nisam imao izbora.
Šećer stabilan. Nekada sam imala insulinsku reziztenciju, regulisana.

Neće žuč niko izvaditi, ako samo dođem i kažem "izvadite mi žuč", mora valjda neko skontati da ona pravi problem.

Kakav je život bez žuči, u smislu ishrane, probave? Kakve su dugoročne posljedice, ako ih ima?
Altsa

#170 Re: Kamen u žuči

Post by Altsa »

banjaluka078 wrote: 07/09/2024 22:00
Altsa wrote: 07/09/2024 21:56 Vadi zuc. Meni je zbog zuci skocio secer. Kad sam je izvadio sve se stabilizovalo. Doduse ja sam imao 2-3 zucna napada pa nisam imao izbora.

Neće žuč niko izvaditi, ako samo dođem i kažem "izvadite mi žuč", mora valjda neko skontati da ona pravi problem.

Kakav je život bez žuči, u smislu ishrane, probave? Kakve su dugoročne posljedice, ako ih ima?
Ja nemam bas nikakvih problema poslije vadenja. Nisam cak imao ni proljeve koji su cesti.
banjaluka078

#171 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

Altsa wrote: 07/09/2024 22:03 Ja nemam bas nikakvih problema poslije vadenja. Nisam cak imao ni proljeve koji su cesti.
Baš nisam nikad razmišljala o operaciji žuči, jer je uvijek bio stav da je jetra problem, niko od tih silnih gastroenterologa nikad nije spomenuo mogućnost da je, u stvari, žuč ta koja pravi problem.

Lično, draže bi mi bilo da je žuć nego autoimuna jetre u najavi, zbog prognoze.
zubi

#172 Re: Kamen u žuči

Post by zubi »

banjaluka078 wrote: 07/09/2024 22:10
Altsa wrote: 07/09/2024 22:03 Ja nemam bas nikakvih problema poslije vadenja. Nisam cak imao ni proljeve koji su cesti.
Baš nisam nikad razmišljala o operaciji žuči, jer je uvijek bio stav da je jetra problem, niko od tih silnih gastroenterologa nikad nije spomenuo mogućnost da je, u stvari, žuč ta koja pravi problem.

Lično, draže bi mi bilo da je žuć nego autoimuna jetre u najavi, zbog prognoze.
Jesu li ti ikada spominjali ovo?

https://hemed.hr/Default.aspx?sid=12725
suspect_zero

#173 Re: Kamen u žuči

Post by suspect_zero »

banjaluka078 wrote: 07/09/2024 22:00

Evo za koji mjesec 13 godina bez žučne kese, život je da to govno više ne boli (zovem je pogrdno jer me fakat namučila).
Na početku oko pola godine pratila onu tablicu šta smijem šta ne smijem i redovne kontrole, sjećam se da jaja nisu bila preporučljiva nekoliko mjeseci....ja pritrpim godinu i tada napravim tavu čimbura i nije mi nešto leglo, ne u smislu da sam imala tegobe nego više jaja nisam volila :-? .... kontrole do korone bile godišnje, sada nisam ima i dvije-tri (danas ću-sutra ću)....jetra je masnija ali nema nikakvih anomalija po sebi jer sve što je žuč odrađivala sada ide valjda direkt na jetru.
Bilo bi dobro izbaciti skroz slatko i masno, to sam smanjila....bijelo meso i umjesto čokolade za dan razgodim je na pet.
Ne jedem iza šest jer imam i herniju želudac tako da praznog "stomaka" idem na spavanje.
Što se tiče pražnjenja crijeva ja sam dr.skontala da je to poželjno, bar jednom dnevno, idealno dva puta....što, ne znam.
Ostalo meni sve isto, samo ne boli.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#174 Re: Kamen u žuči

Post by plain vanilla »

banjaluka078 wrote: 07/09/2024 21:52

Kakve promjene na jetri?

Kod mene je stvar u tome što mi je godinama, barem 15 godina, GGT uvijek povišen, AST i ALT "šetaju". Nikad se niko nije udubljivao u to, bilo je "masna jetra", iako na UZV ne vide da je ona baš jako svijetla ili jako masna. Proljetos su vrijednosti jako skočile, hospitalizovana na bolničko ispitivanje, UZV uredan, CT uredan, svi mogući nalazi na autoimune uredni, bilirubin uvijek OK. Pronađu još povišenu alkalnu fosfatazu.
Ne znaju šta je, sumnjaju da problem nije iz jetre, nego žuči, tj. sitnih žučnih kanala koji ne prenose žuč kako treba, da se izrazim najbanalnije.
Ne znaju šta više da pregledaju za te visoke vrijednosti, još je jedino biopsija preostala. Stavili su me na Urslofalk, nalaz GGT je malo bolji, ali je i dalje skoro duplo viši (bio je po 3-4 puta viši).

Zato me interesuje, sjećaš li se o kakvim se promjenama radilo na jetru, a da je uzrok žuč. Btw. nemam kamen niti drugi patološki sadržaj.

Za sve te godine nikad nisam imala bolove u abdomenu, osim ponekad od kiseline. U maju sam imala prilične bolove ispod desnog rebra, dr je bila u fazonu "jetra ne boli", ne uzimajući žuč uopšte u obzir. Sad opet zadnjih par dana boli, ne mogu da skontam čime sam to mogla isprovocirati.
Jedino sam ranije upratila da se javi kad pojedem skušu iz konzerve, ali to svakako bude jako rijetko.

I, ima li negdje pouzdana stranica sa preporukama šta jesti kod bolesne žuči, žučna dijeta, jer na netu pronalazim baš kontradiktorne informacije. Po nekima smije lubenica, po nekima ne, isto s paradajzom, nekim povrćem.... Nemam pojma čemu vjerovati.
Na UZ mi je gledala zuc i vidjela da je kamen skoro velicine zuci pa je to uslikala i rekla da ustanem i pogledam jer je to onaj starinski UZ bio. Onda je gledala jetru i rekla da vidi promjene na jetri pa sam i njih pogledala, tbj kao da sam doktor. Te promjene su izgledale kao ovakve crtice ---- --- nepravilno raspoređene po jetri.

A sto se tice ishrane, meni su nakon operacije samo rekli da ne jedem ono sto primijetim da mi smeta. Bez ikakvog detaljnijeg uputstva . Pa sam jq jela laganu hranu, i onda polako uvodila i ostalo. A i dan danas gulim paradajz, paprike, izbjegavam naricito przeni luk...prezacinjenu hranu, vjerovatno mi ni zeludac nije najbolji.
Kad sam tad guglala sta se smije jesti, vidjela sam da ne preporucuju svježu jabuku npr, pa sam kuhala kompot. Grah i kupus su mi uvijek bili teški.

Taj bol moze biti i od crijeva, mozda nemas redovnu stolicu ili se nakupi gasova.
banjaluka078

#175 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

zubi wrote: 07/09/2024 23:51
Jesu li ti ikada spominjali ovo?

https://hemed.hr/Default.aspx?sid=12725
Jesu. Toga se bojimo i zbog toga se spominje biopsija. Sva antitijela su negativna, ali veći dio kliničke slike postoji.
Post Reply