plain vanilla wrote: ↑14/03/2018 21:10
Ja sam bez ikakvog razloga odlagala operaciju godinama. Onda mi je doktorica na UZ rekla da mi je kanen velicine zuci i da vec imam promjene na jetri, tako da bih trebala sto prije operisati.
Kakve promjene na jetri?
Kod mene je stvar u tome što mi je godinama, barem 15 godina, GGT uvijek povišen, AST i ALT "šetaju". Nikad se niko nije udubljivao u to, bilo je "masna jetra", iako na UZV ne vide da je ona baš jako svijetla ili jako masna. Proljetos su vrijednosti jako skočile, hospitalizovana na bolničko ispitivanje, UZV uredan, CT uredan, svi mogući nalazi na autoimune uredni, bilirubin uvijek OK. Pronađu još povišenu alkalnu fosfatazu.
Ne znaju šta je, sumnjaju da problem nije iz jetre, nego žuči, tj. sitnih žučnih kanala koji ne prenose žuč kako treba, da se izrazim najbanalnije.
Ne znaju šta više da pregledaju za te visoke vrijednosti, još je jedino biopsija preostala. Stavili su me na Urslofalk, nalaz GGT je malo bolji, ali je i dalje skoro duplo viši (bio je po 3-4 puta viši).
Zato me interesuje, sjećaš li se o kakvim se promjenama radilo na jetru, a da je uzrok žuč. Btw. nemam kamen niti drugi patološki sadržaj.
Za sve te godine nikad nisam imala bolove u abdomenu, osim ponekad od kiseline. U maju sam imala prilične bolove ispod desnog rebra, dr je bila u fazonu "jetra ne boli", ne uzimajući žuč uopšte u obzir. Sad opet zadnjih par dana boli, ne mogu da skontam čime sam to mogla isprovocirati.
Jedino sam ranije upratila da se javi kad pojedem skušu iz konzerve, ali to svakako bude jako rijetko.
I, ima li negdje pouzdana stranica sa preporukama šta jesti kod bolesne žuči, žučna dijeta, jer na netu pronalazim baš kontradiktorne informacije. Po nekima smije lubenica, po nekima ne, isto s paradajzom, nekim povrćem.... Nemam pojma čemu vjerovati.